משחת ליטוש

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

10/03/2010 | 23:22 | מאת: shasa

על אריזה של משחת ליטוש ומשחת הברקה למתכות (תוצרת חוץ)כתוב שמכילה כימיקלים מסרטנים וטרטוגנים, אבל אין פרוט ואין גם פרוט המיגון הדרוש. האם הסכנה היא בנשימת פרורים שנוצרים בזמן העבודה, או מגע וחדירה דרך העור, ומהם החומרים המסוכנים שבמשחות אלו? תודה

אינני יודעת מה מכיל החומר שאתה משתמש בו, לכן לא אוכל לתת תשובה מלאה. אם תוכל להשלים את רשימת הרכיבים, שחייבת לפי החוק להופיע על האריזה או בגיליון הבטיחות של החומר, אוכל להשיב תשובה ממוקדת יותר. אם כתוב שהחומר מסרטן וטרטוגני אז הסיכון בעבודה בחומר יהיה קיים. אם לא מפורט ציוד מגן אישי ודרך עבודה למניעת חשיפה, והמידע לא זמין בדרך אחרת אז הייתי ממליצה לעבור לחומר של יצרנים אחרים שמוכנים לפרט את הנדרש. ואולי גם לבחור יצרן שמשתמש בחומרים פחות מסוכנים במוצר שלו. עבודה עם חומר זה באופן לא מבוקר עלול להוות סכנה גדולה.

14/03/2010 | 08:48 | מאת: ים

שלום ורד, במקרה לגמרי גם אני הגעתי לפורום במטרה לברר את מידת הבטיחות של משחת ליטוש בה אני משתמש והופתעתי לראות שכבר קיימת שאלה כזאת ולכן אני מצטרף במקום לפתוח דיון חדש. שם המשחה הוא DIALUX VERT וזה הקישור ל MSDS שלה. http://www.gesswein.com/catalog/techinfo/msds/pdfs/Dialux_Compound.pdf בתהליך- החומר נמרח על קרטון פשוט או על "קרטון ביצוע" המסתובב במהירות כנגד העצם שאני מלטש, כתוצאה מכך המשחה מתחממת אך לא למצב של עשן או ריח מוגבר. אני עובד בחוץ באויר הפתוח. האם אחד מהחומרים בתהליך מסוכנים( התוצאה היא בעיקר מעט אבק דק של קרטון מעורב בחומר ליטוש) ??? האם מומלץ לעבוד עם נשמית כלשהיא בעבודה עם החומר? אם כן על איזו את יכולה להמליץ? המון תודה לך. ים

תודה על גליון הבטיחות שבהחלט עוזר, אבל באופן חלקי בלבד. הגליון נראה שן ולא עודכן כנראה מספר שנים ולכן המידע בו מוגבל. אבל בכל זאת, מאפשר לתת תשובה יותר רחבה, אך לא מלאה. לא מוגדר בגליון סוג חומר הליטוש (סיליקה, סיליקה קרביד, אלומיניום אוקסיד ועוד ועוד) - סוג חומר הליטוש יש לו גם כן השפעה ואליה לא נתיחס הפעם. באופן כולל לכל קבוצת החומרים האלה ובהתאם לאזהרה בגליון: החומר לאחר ליטוש - האבק הדק שנוצר משפיע על הנשימה - יכול לגרום להפרעה לנשימה - קשה להכניס אוויר בזמן בזמן העבודה, או השפעה כרונית של ירידה בתפקודי ריאה. הדבר חמור יותר לעובדים שיש להם בעיות נשימה אחרות כמו אסטמה או שמעשנים. לכן, טוב מאוד שאתה עובד בחוץ דבר המוריד את רמת החשיפה ומוריד את הבעיה של ניקוי סביבת העבודה מהחומר הדק - אבק שנוצר. גם אם עובדים בחוץ מומלץ מאוד להשתמש במסכת אבק. סכנה נוספת היא כניסה של האבק הדק לעיניים - עלול לגרום לשריטות ולפגיעה בקרנית - לכן חשוב ביותר להקפיד על משקפי מגן/משקפי אבק/מגן פנים, מה שנוח יותר. מקווה שהתשובה מבהירה קצת יותר את הנושא. אם יהיו שאלות נוספות או מידע נוסף אשמח להרחיב ולענות.

14/03/2010 | 21:21 | מאת: ים

שלום קרן, תודה רבה לך על תשובתך המפורטת. החומר השולט בתעשייה, בחומרי הליטוש שהם לא יהלומים, הוא ללא ספק האלומיניום אוקסייד. במשחה המדוברת, לפי מקורות לא מבוססים, החומר השוחק הוא כרומיום אוקסיד - שצבעו ירוק כצבע המשחה וגודל הגרגיר שלו נע סביב 0.5 מיקרון(משחת ליטוש מאוד עדינה לתכשיטים). ישנה בעיה בריאותית מסויימת עם אחד מהחומרים הללו ? אני נחשף אליהם בסדר גודל של שעה-שעתיים בשבוע, באויר הפתוח, כאשר כמות האבק הנוצרת לא יכולה למלא אפילו כף יד. זאת בכלל חשיפה שראוי להתייחס אליה או שזה "בטל בשישים"? שוב תודה ים

ים, עם כל שאלה אתה מוסיף מידע שרק מחמיר את המצב. כפי שכתבתי קודם, התשובה התיחסה לחומרי ליטוס בכלל. אבל! אתה הוספת הפעם פרט מאוד מאוד קריטי! אם התוסף הנו על בסיס כרום, אנחנו בצרות, מאחר שכרומטים הנם חומרים מסרטנים באופן ודאי ואין בחומרים אלה בטל בשישים, במיוחד לאור העובדה שמתכות - במקרה הזה כרום - מצטברים בגוף. אז, קצת ועוד קצת בסוף עלול להיות הרבה כרום. לכן, יש להמנע מכל חשיפה. להשתמש בציוד הגנה לנשימה ולכסות את כל הגוף בבגדים ארוכים, כולל כפפות. לאחר העבודה בחומר זה, רצוי להתרחץ ולהחליף בגדים. וכמובן, לא לקחת את הבגדים לכבס בבית.

15/03/2010 | 22:46 | מאת: דורון

15/03/2010 | 22:56 | מאת: דורון

כרומיום אוקסיד מסווג על ידי ארגון לחקר הסרטן IARC כGroup 3: Not classifiable as to carcinogenicity to humans בכלל כרום תלת ערכי פחות מסוכן מה 6 ערכי. ראה MSDS http://msds.chem.ox.ac.uk/CH/chromium_III_oxide.html אז טיפה להוריד את מפלס ההיסטריה

יש להזהר מאוד במתכות המצטברות בגוף. תבדוק לדוגמא http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/C4356.htm אם תראה סעיף 12 - החומר מצטבר במערכות ביולוגיות, ולצערי החומר גם עובר בין דרגות חמצון בקלות ולכן מאוד מסוכן להגיד שהחומר לא מסוכן וכך לסכן מאוד את העובדים. כרומטים הנם מסוכנים ויש לנהוג בהם בכל הזהירות הנדרשת.

16/03/2010 | 09:46 | מאת: ים

בוקר טוב לכולם, ראשית יש שאלה לי מעט מכשילה- איך הגיוני שכרום כל כך מסוכן לנו, כפי שמשתמע מתגובתך, אך למרות זאת הוא נמצא בכל מקום סביבנו ? רוב האוכל שלנו מעובד, מבושל ונחתך בנירוסטה( שהיא לפחות 8 אחוז כרום ואף הרבה יותר כתלות בסוג הסגסוגת). כאשר בעיבוד ידוע שבלאי המכונות מגיע בסופו של דבר לאוכל ( כלומר יש כמות זעירה של נירוסטה באוכל של כולנו). וכמובן תעשיית עיבוד הנירוסטה, שלא מזהירה יותר מידי מהסכנה שבריתוך וחיתוך החומר (או לפחות אני לא נחשפתי). אבל נניח שאכן אני אמור להמנע מהחומר הנ"ל - החלופות האפשריות הם חומרים המבוססים על אלומיניום אוקסייד או על Tripoli* כאשר- טריפולי(שלמיטב הבנתי מכיל בעיקר SiO2- סיליקה) הוא החומר המועדף עלי מבחינת דרישות העבודה. האם הם "מסוכנים" פחות? מהם כללי השימוש בהם? האם זה משנה שחומר הליטוש מגיע בפורמט של "סבון ליטוש" (דומה לפלסטלינה - מה שגורם לרוב "האבק" להמצא כדמוי פלסטלינה מגוררת ). * לינקים עם מידה על TRIPOLI - http://en.wikipedia.org/wiki/Rotten_stone http://www.wisegeek.com/what-is-rotten-stone.htm http://geology.about.com/cs/mineralogy/a/abrasives.htm וישנם גם יותר מפורטים אם יש צורך. וכן...ראיתי את הכתבה הזאת - http://www.mako.co.il/tv-ilana_dayan/2010-630c9eef68747210/Article-5adc7bdbb894721006.htm&sCh=07437f8dd8836110&pId=786102762 רב תודות לכם...אתם עוזרים לי מאוד !!!

16/03/2010 | 10:02 | מאת: ים

החומר מופיע פה תחת סיליקה - http://www.moital.gov.il/NR/exeres/D098FEC4-8635-400F-BC7B-F156B23DAE18.htm

השאלה הראשונה שלך המתיחסת לשימוש בחומרים מסוכנים מעניינת לדיון מעמיק ולא רק כתשובה קצרה בפורום - גישה של העולם כולו לשימוש בחומרים מסוכנים. יש נטיה להוריד שימוש בחומרים ברמת סיכון גבוהה כפי שאתה בודאי בקי בנושא הוצאת השימוש בעופרת לפי דרישות ROHS האירופאי מלבד ממוצרים מוגדרים. עופרת ידועה כמסוכנת מאז תקופת הרומאים. ומה עם אסבסט הידוע כמסוכן ונמצא עדין בסביבתנו, ומה עם ניקל וקדמיום ובריליום הידוע לשימצה ועוד ועוד. זה סביבת הקיום שלנו, אנחנו לא במקבלי ההחלטות אלא רק המתריעים בשער. אתה יכול להצטרף לקבוצות הפועלות לחקיקה לסילוק חומרים מסוכנים מסביבתנו, אבל הדרך קשה ולא תמיד יש תחליפים מספקים או מודעות. ולגבי שאלתך השניה כמובן שלעבור מחומרים על בסיס כרום לחומרים על בסיס אלומיניום או על בסיס סיליקה כמובן שעדיף. יש עדיין סיכון גם בחומרים אלה, אבל הסיכון קטן יותר. אז תמיד טוב לצמצם חשיפה ולעבור לחומרים ברמת סיכון נמוכה יותר. התקנה שאתה מפנה אליה מראה ומלמדת שאין לזלזל בחומר, אבל אפשר לעבוד איתו בבטחון אם מקפידים על הכללים המוגדרים. טוב וחשוב שתשלים ידע מעבר למה שניתן במקום העבודה שבדרך כלל אין מספיק זמן להכנס לכל פרטי הפרטים של עבודה עם כל חומר וחומר.

27/03/2010 | 16:09 | מאת: shasa

המשך לשאלה המקורית. קבלתי מהחברה את הMSDS של המשחות. החומרים שמכילה המשחה RED ROUGE הם TRIGLYCERIDE ,TALLOW ,ALPHA ALUMINA ,FERRIC OXIDE החומרים שמכילה טריפולי- TALLOW, PETROLATAUM,SILICON DIOXIDE אני מניחה מהתשובה הקודמת שהסיליקון והאלומיניום זה לא סוף העולם?

28/03/2010 | 22:28 | מאת: ים

DIALUX???

30/03/2010 | 19:29 | מאת: shasa

30/03/2010 | 19:31 | מאת: shasa

תוצרת foredom

01/04/2010 | 09:09 | מאת: ים

אני פשוט מחפש אחת שלא מכילה בוודאות שומני חזיר ולפי הפירוט שקיבלת משחות אלו מבוססות על שומני בקר. תודה

01/04/2010 | 21:43 | מאת: shasa

בת"א יש בבן בשט באלנבי בפסג'

06/04/2010 | 09:14 | מאת: ים

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות