החומר פורמלין - פומאלדהיד בהחלקה ברזילאית לשיער
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
עשיתי החלקה ברזילאית לפני ארבעה ימים שבמגע עם חום היו מלא אדים ששאפתי במשך כמעת שעתיים, מאז יש לי צריבות בגרון, בריאות ובאף גם גירודים 1. האם מפרק זמן של שעתיים אפשר לקבל סרטן? 2. האם החומר ממשיך לפעול גם אחרי ההחלקה ,אני ממש דואגת, אבקש תשובה ברורה ובהקדם האפשרי.
יש אזהרה של משרד הבריאות שאסור להשתמש בחומר הזה במספרות. אם ידעת שזה החומר למה בכלל הסכמת שישתמשו בו עליך.
דלית, לא ידעתי על האזהרה של משרד הבריאות ולא ראיתי את השידור של כלבוטר לפני ההחלקה, רק לאחר שלא הרגשתי טוב התחלתי לבדוק ולחקור מהו החומר- טעות אני יודעת.
אם את חשה ברעה, כדאי לפנות לרופא כדי שיראה אם אין בעיה מידית בגלל החשיפה לחומר. החומר הוא קודם כל גורם לגירוי של מערכת הנשימה ושל העור ולכן אם את חשה לא בטוב כדאי לראות רופא. סרטן - לא כל כך מהר. החומר מסרטן, לא בחשיפה אחת, אפילו של מספר שעות. הסכנה הנה בחשיפה חוזרת ונשנת, שוב ושוב לחומר, כל יום במשך תקופה של חודשים ושנים, למשל הספר/ספרית שלך שעובדים עם החומר ללא הפסקה, לא המסתפרת שעושה החלקה פעם בתקופה. בנושא זה בדיוק משרד הבריאות הוציא הנחיה ש א ס ו ר להשתמש בחומר להחלקה כי ללקוחות זה עלול לגרום לגירוי ולפגיעה מסויימת בעור ובמערכת הנשימה ולספרים עלול לגרום לסרטן. חבל שיש מספרות שמעדיפות לעשות ההחלקה עם החומר במקום לדאוג לבריאות שלהם ושל הלקוחות. החומר ממשיך לפעול בשיער במשך מספר ימים עד שהוא מסיים את פעולת ההחלקה באופן מלא. לאחר מכן אין בעיה.
תודה רבה לך דר'
פורמלין שימש לשימור רקמות. חומר רעיל, מסוכן לשאיפה ולמגע ובטח לבליעה. גורם לאלרגיות, ובפרט לאקזמה ובעיות דרכי הנשימה. מצוי במוצרי טיפוח מקציפים כגון שמפו,סבון נוזלי וקצף אמבט, מצוי גם בעשן הסיגריה ובחומר של החיסונים. חלק מהמדינות כבר אסרו את השימוש בו. החלפת הפורמלין בחומרי שימור אחרים אמנם מפחיתים אלרגיות אך הם מתפרקים לפורמלין בתוך המוצר הארוז. הוא הדין גם לפורמלדהיד על הצרכן הנבון לחפש מידע וללמוד להבין אותו. חפשו מוצרי קוסמטיקה טבעית אבל שימו לב והמנעו מאלו ה"מכילים חומרים טבעיים" - לא רק שרוב החומרים הכימיים האחרים בהם מסוכנים. אלא באינטראקציה עם הטבעיים נוצרים עוד חומרים רעילים...
פורמלין הוא תמיסה מימית של פורמאלדהיד ולא חומר נפרד. אין שום ספק בכך שהחומר מסרטן - כמובן לא כל מי שנחשף חולה. יש עליה בסיכוי לחלות כאשר יש חשיפה חוזרת ונשנת. חשיפה חד פעמית לכמות קטנה בדרך כלל אינה מהווה סיכון. החומר גורם לגירוי שבדרך כלל עובר לאחר זמן מה. החומר כמו כל החומרים המסוכנים מסוכן במגע בעור, בעיניים ובבליעה. הסיכון היותר בעיתי הנו בנשימה. לגבי חקיקה בישראל מזמן נאסר השימוש בחומר לקוסמטיקה - כך שאין צורך לקנות מוצרים יקרים רק בגלל אי נוכחות פורמאלדהיד שאיננו במוצרים כבר מספר רב של שנים.
תודה דר קויפמן! והרי בקרם קוסמטי נעשה שימוש יום יומי! ברור שבקוסמטיקה טבעית אין פורמלין. ההדגשה שלי הייתה להפנות תשומת לב הצרכנים לצרוך "קרם טבעי" ולשים לב שכאשר כתוב "מכיל חומרים טבעיים".הכותרת היא שיווקית ועדיין יכול להיות שהכוונה לקרם כימי. לדוגמה: העתקתי רשימת מרכיבים של קרם "מכיל חומרים טבעיים" כאשר רק מים ושמן המפ הם מרכיבים טבעיים והשאר כימים מזיקים ביותר ועוד לפני שמגיעים לסרטן אפשר לדבר על בעיות נשימה, בעיות במערכת העצבים, בעיות הורמונאליות ופריון, בעיות עור:Water (Aqua), Isohexadencane, Ethylhexyl Methoxycinammate (Octinoxate), Isodecyl Neopentanoate, Propylene Glycol, Steareth-2, Steareth-21, Cyclomethicone, Titanium Dioxide (CI 77891), Sodium PCA, Stearyl Alcohol, Ethylhexyl Salicylate, C12-15 Alkyl Benzoate, Canabis Sativa Oil, Xanthan Gum, Hydrolyzed Soy Protein, Benzophenone-4, Vitamin E- Acetate (Tocopheryl Acetate), Benzophenone-3, Fragrance (Parfum), Cffeine, Magnesium Aluminium Silcate, Glyceryl Polymethacrylate (and) Propylene Glycol (and) PVM/MA Copolymer, Allantoin, Sodium Hyaluronate, Chlorphenesin, BHA, Iodopropynyl Butylcarbamate, Dipeptide-2, Palmitoyl tetrapeptide-7, Palmitoyl Oligopeptide וזו דוגמה מקרם אחד! בתעשיית הקוסמטיקה הכימית עושים שימוש בחומרים נוספים: כמעט כולם מבוססים על שמן מינרלי (אגב, גם משחות רפואיות!) חומרי לחות (DEA, פרופילן גליקול,) חומרים מרככים (פאטלטים) חומרים מקציפים (S.L.S, A.L.S) חומרי ריח FRAGRANS חומרים מחטאים - הקסכלורופן ,טריקלוסן, פלואוריד חומרי צבע מופקים מ Coal Tar - זפת מחוממת . חומרים ממיסים (טולאן) חוסמי/מסנני/סופגי קרינה בנזופרון דטרגנטים חומרים משמרים (פרבנים, פורמלהיד, בנזן) Coal Tar , אזבסט, עופרת... ונוסף על הכל - בערבוב בין החומרים נוצרים ניטרוזמינים - מסרטנים נוספים... קוסמטיקה טבעית אמיתית מורכבת משמנים צמחיים,תמציות של צמחי מרפא ושמנים ארומתים שמקדמים ריפוי ובניית העור. הצרכן הנבון והאחראי, יחפש מידע וילמד להבין אותו. ושאלה נוספת בתחום בו אני פחות מבינה: האם זה נכון שנעשה שימוש בפורמלהיד בתעשיית העץ למשל סיבית וחומר לשימור עץ לפרקטים? האם זהו מקור הריח העז של ארונות סיבית חדשים? מאוד הייתי רוצה לדעת איזה מוצרים נוספים מכילים פורמלהיד.
לא יודעת מהו המוצר שאת מציגה. רוב החומרים שמנית אינם מסרטנים ולא מומלץ לזרות פניקה ולהפחיד אנשים. הרבה מהחומרים שמנית הנם חומרים מסוכנים אך לא מסרטנים. הכמות שנמצאת בתוך המוצר הקוסמטי קטנה ביותר ובהתאם רמת החשיפה והסיכון גם בשימוש יומיומי. חשוב להבין איך עובדים חומרים על הגוף ומה נחשבת לחשיפה ומה לא. לידיעה: גם בתפוחי עץ יש חומרים מסרטנים, ולא משנה אם התפוח גדל אורגני או עם חומרי הדברה ומדשנים. עדין תאכלי אותו ולא יגרם לך נזק. אחת הבעיות של מוצרים קוסמטיים הנמצאים בשוק אינה אם הם טבעיים או לאו, אלא שהתוספים, הנמצאים בכמויות קטנות, מפתים את הקונות (וגם את הקונים) ואין להם שום אפקט על העור ובכלל. המוצר יפעל אותו הדבר או יותר טוב ללא כל התוספות המיותרות האלה. רק כך זה נראה יותר טוב והרבה פעמים התגובה של הקונות לאחר דברי המוכרת --- ווואוו כמה חומרים יש בקרם, בטח יעבוד טוב יותר --- לצאת למאבק מול יצרני הקוסמטיקה ומול הנשים שמאמינות וקונות כל דבר קשה ביותר.
פורמאלדהיד במוצר לשיער נאמר במפורש שהוא מסרטן ומסוכן ואסור בשימוש. הבעיה הנה בעית אכיפה של המדינה שהוציאה הנחיה לאיסור שימוש. מוצרים נוספים שמכילים פורמאלדהיד הם מוצרי עץ - הריח שאת מכירה של מוצרי עץ. בהתחלה מרוכז, אחר כך יורד (בערך שישה חודשים) וממשיך שחרור איטי קבוע. ישנו בעשן סיגריות, בחיטוי של לולים, בחיטוי של שרותים כימיים, ובשימוש בתעשיות רבות מזון, טקסטיל, פלסטיק ועוד. שימוש בו רב ומגוון.
כתבתי על פגיעות עצביות והורמונאליות ושל מע' העור והנשימה עוד לפני שבכלל מדברים על סרטן שמגיע שנים אחרי החשיפה! לדעתי, אין לבטל את הבעיה שבחשיפה. הרי, אפילו בכמויות קטנות, הנזק מצטבר. את מעידה שנעשה שימוש בפורמלהיד בהרבה מוצרים בתעשיה - בי זה כן מעורר פאניקה. האחרים - כל אחד שישפוט לעצמו. אם הבנתי נכון מהפסקה האחרונה שלך, את חושבת שאין הבדל בין מוצר טבעי לבין מוצר כימי כאשר מדובר בקוסמטיקה? אינני יכולה לקבל את דעתך, את אמורה להבין בחומרים ואשמח אם תבדקי שוב! אלא אם התכוונת לקרמים הכימים אשר מוסיפים להם כמות קטנה של שמן צמחי שמהווה את הטרנד התורן... אז אני מסכימה. יש הבדל עצום בין קוסמטיקה טבעית לכימית שאפשר לסכם במשפט אחד: מה שאסור לי לבלוע, אסור לי גם למרוח על העור !
לצערי או לשמחתי נושא חשיפה לחומרים מסוכנים קצת יותר מורכב ומה שאת כותבת איננו נכון לגמרי! יש חומרים שמסוכנים במגע בעור ואינם מסוכנים בבליעה ולהיפך. וכן לא כל חומר מצטבר ולא לכל חומר יש השפעה מתמשכת. חשוב להזהר מאוד בהצהרות לא מבוססות כאלה. לאחר שתראי הוכחות מדעיות מסודרות להוכחת דבריך תוכלי לטעון אותן, על סמך תחושות או מדגם לא מייצג אין להגיע למסקנה לא נכונה זו.
אם הכל היה ברור, לא היינו נזקקים לפורום הזה והדומים לו. אין מלחמה ביננו וכולנו באותו צד של המתרס! הבעיה היא שהידע הזה מצוי אצל העוסקים בכימיה ולא כל כך זמין לקהל הרחב שסומך על ההערה: 'מיוצר ברשיון משרד הבריאות'. היינו רוצים מקור / מסמך / גוף אחראי המפרט את החומרים ונזקיהם בצורה שנוכל להביןועד אז שומר נפשו (וגופו) ירחק! את כותבת 'יש חומרים שמסוכנים במגע בעור ואינם מסוכנים בבליעה ולהפך'. ההגיון שלי אומר: עדיף לי להתרחק גם מאלו, גם מאלו. במיוחד אם ניתן למצוא , לפחות בקוסמטיקה טבעית, תחליפים שאינם מזיקים... לכן אמרתי - מה שמוגדר כרעל ואסור לבליעה, אני גם לא רוצה למרוח עלי. יש מחקרים רבים העוסקים בספיגת חומרים דרך העור. הרשת פתוחה לכולם. לגבי שימוש בחומרים בתעשיה, הצרכן הסופי לא יודע על חומרים רעילים שקונה במיטב כספו. למשל ברהיטים. טוב היה עושה משרד הבריאות או הבטיחות והגהות אם היה מחייב יצרנים להשהות לוחות עץ שעברו טיפול בפורצלהיד זמן מספיק לפני המכירה ללקוח, לחילופין, דרושה הערה על רהיטי סיבית ודומיה: 'יש לאוורר את הבית למשך X שבועות לאחר הרכבת הרהיט'.
http://www.health.gov.il/pages/default.asp?pageid=2187&parentid=10&catid=6&maincat=1 רשימת חומרים מסרטנים - אתר משרד הבריאות ד"ר יהודית שחם, יו"ר ועדת החומרים המסרטנים באגודה למלחמה בסרטן: 'בסיווג של החומרים המסרטנים נמצא, למשל, פורמאלדהיד, חומר בעל שימושים תעשייתיים ומעבדתיים רבים שמיוצר במקרים רבים מאתנול. החומר משמש כחומר מוצא לכימיקלים רבים וכן קוטל חיידקים ופטריות יעיל. "השנה החומר הזה עלה מקבוצה 2A שהיא הקבוצה הפחות מסוכנת, לקבוצה 1 דהיינו לחומר מסרטן מסוכן"
בימים הראשונים ובכלל של ההחלקה אפשר לעשות פעילות גופנית כגון ריצה ? האם פעולת ההזעה וחום הגוף גורם לשחרור של הפורמלין
מצטרפת לשאלה.. עברתי היום החלקת קראטין וגיליתי שבהחלט החומר מכיל פורמלין ומאוד נלחצתי.. יש דרך להוציא את הפורמלין מהשיער כמה שעות לאחר ההחלקה?
היי, קרה לי בדיוק אותו הדבר.. האם קיבלת תשובה לשאלתך?