נזקי רעש
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום ופורים שמח, כידוע רעש מזיק הוא 85 db בחשיפה של 8 שעות. רעש זה מזיק לדרכיי השמע של אדם. שאלתי: מה קורה לגוף האדם הסופג רעש מזיק? האם יש סף לרעש הזה? ידוע שרעש מזיק לא רק פוגע בדרכיי השמע, גם בגוף האדם. לכן אני שואל - האם אין סף לספיגת רעש מזיק בגוף? תודה מראש
ליוסף שלום, ברעש מבחינים בשני מרכיבים: עוצמה ותדירות. עוצמת רעש כמתואר על ידך נקראת / מוגדרת כרעש מזיק, כפי שאמרת הפגיעה היא בדרכי השמע בלבד. תדירות - אני מניח כי שהתכוונת בשאלתך להשפעת התדירות על הגוף. לא ידוע לי על השפעות לגוף האדם כתוצאה מתדירויות - יכולים להיות רעשים בעוצמות גבוהות בהרבה DB 85 בתחום תדירויות שמערכת השמע האנושית איננה מסוגלת לשמוע אותם ו / או להיות מושפעת מהם. תדירויות גלי הקול יכולות לגרום לוויברציות / רעידות חלקם בתנאים מסוימים אפילו מסוכנות (תופעת הרזוננס). בטווח התדירויות אותן אנחנו מסוגלים לשמוע עוצמת הרעש תגרום לפגיעה הרבה לפני נזק / פגיעה מהתדירות.
לא קיבלתי תשובה מספקת עדיין. אני מתכוון לניסוי שעשיתי לא מזמן. מלאתי אמבט מים, קירבתי רמקולים למים והפעלתי בעוצמה. המים זזו באמבטיה. ידוע ש%70 מגוף האדם מורכב מנוזלים. האם הרעש הזה לא פוגע באדם? האם אין סף לצבירה רעש בגוף האדם ולא רק בדרכי השמע????? תודה מראש
בשאלתו של יוסף נרשם שרעש מזיק לאדם הוא 85 דציבל לחשיפה של 8 שעות יש לי על כך שאלה האם 85 דציבל לחשיפה של שעה אחת לא יזיק?כלומר רק אם אשהה 8 שעות רצוף תחת הרעש הזה יהי לי נזק ?בבקשה הסבירו את המשפט \תקנה\דעה הזו.
לשלמה יוסף התכוון לרעש מזיק - כוונתו לרעש מתמשך אשר כתוצאה ממנו נפגעת מערכת השמע, הפגיעה מתרחשת כאשר נחשפים במשך 8 שעות לרעש של 85 דציבל, חשיפה לפרק זמן נמוך מכך איננה גורמת לפגיעה, אגב מדובר בפגיעה / נזק בלתי הפיכים (הגוף והרפואה אינם יודעים לשקם נזק שכזה) ולכן כל כך חשוב להשתמש באמצעי מיגון כנגד הסיכון. בכל מקרה מומלץ להשתמש באמצעי מיגון כאשר הרעש מתקרב לעוצמות שכאלה הואיל וחשיפה קצרה יותר לעוצמה גבוהה יותר (או חשיפה לפרק זמן ארוך מכך לעוצמה נמוכה יותר) תגרום לנזק דומה, לדוגמה רעש מתמשך בעוצמה של 88 דציבל למשך 4 שעות תגרום לאותה פגיעה.
בהגדרה בתקנות הבטיחות בעבודה גהות תעסוקתית של ובריאות העבודים ברעש 1984 ישנן הגדרות של סף חשיפה וכן של חשיפה משוכללת וכו'. ההגדרות מתיחסות לאדם הממוצע. לרוב האנשים לא יגרם נזק מחשיפה ל85 דציבלים 8 שעות ביום לאורך שנים. כמובן, שהתוצאה בחשיפה משתנה מאדם לאדם, כך שכדאי להגן על האזניים עם ציוד מגן אישי מתאים (אטמים, אוזניות, או שינויים הנדסיים מתאימים להפחתת הרעש). כי אם לא נגן על השמיעה עכשיו בעזרת מגינים שאולי לא נוחים, בגיל מבוגר יותר נצטרך להשתמש במכשיר שמיעה מאוד לא נוחים גם כן, אבל אז לא תהיה לנו ברירה. רעש מעל 85 דציבלים כבר מסוכן וגם בחשיפות קצרות עלולות להגרם פגיעות בלתי הפיכות. 110 דציבלים - רעש כמו בחדר מכונות או של מוסיקה רועשת בדיסקוטק - כבר בגבול השמיעה של האדם. 120 דציבל - בערך רעש של תותח - סף הכאב - עלול לגרום לפגיעה מידית בלתי הפיכה כמו קריעה של עור התוף. 140 דציבל כאב בלתי נסבל (מנועי מטוס). רעש נמוך יותר אולי לא כל כך נעים אבל לא ממש מסוכן לרוב האנשים. בנוסף לפגיעה בשמיעה, בהתאם לעוצמה עלולה להיות גם פגיעה חמורה בכלי דם ולב ובפרקים. לכן, כדאי להשתמש בציוד מגן אישי, ולדאוג להקטנת הרעש והויברציות הנלוות כמוגדר בתקנות הרעש.