שעות עבודה מול שעות מנוחה-אנו דור ההי- טק

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

27/03/2005 | 22:01 | מאת: זיו צח

בכתבה שהייתה הערב בערוץ המדע רואיינו אנשי היי טק שעובדים ללא הפסק ימים ולילות במשרד ובבית.וסיפרו על:- הגיבושים החברתיים: סופי שבוע,סדנאות מקצועיות,תנאי סביבת עבודה אסטטיים,גנים לילדים צמודים לעבודה,חדרי כושר ועוד.. ורואיינו יוצאי הי-טק בכירים שהורידו במודע מהלך וחזרו לחיים נורמליים: 8 שעות עבודה ואחר כך שעות פנאי שעות משפחה-אמנם ב-פחות שכר אבל כולם אמרו שהרווח לנפש ולחיי המשפחה הוא עצום. רואיינו גם אנשי אקדמייה שסיפרו על חוק שעות העבודה והמנוחה שבעצם נשכח מכולנו ,ואיך שאנו אט אט מעתיקים את הגישה האמריקאית(השתמש בנו וזרוק אותנו כשאנו לא יעילים יותר) והיותר גרוע שהגישה מועתקת גם לחיי המשפחה:אם האישה\הבעל לא טובים אז מחליפים. אבקש להעלות את הנושא הזה לדיון כאן ואולי אט אט מי שיקרא את הדיון יסיק מסקנות, יעצור לרגע ויחשוב:אולי יש הגיון בגישה של שעות עבודה ומנוחה כשמירה ובריאות פיסית ונפשית ושמירה על חיי המשפחה.

28/03/2005 | 07:31 | מאת: מריוס

בוקר טוב, אתם מעלים נושא חשוב ומענין. לכאורה, כל ההשגים בתחום יחסי העבודה והתנאים הסוציאליים אשר הושגו בזעה ובדם נמחקים אט אט ואט אט אנו נסוגים. לא רק בתחום הזה, גם בתחומים אחרים, ראו המאבק על סל הבריאות, החינוך שמזמן איננו חינוך חינם ועוד. לפעמים, זאת החלטתו של האדם, ולפעמים אלה אילוצים ולחצים אשר קשה לעמוד בהם. המצב הכלכלי במדינה שלנו, לא מאפשר תמיד לומר "לא" לדרישות המעביד, ועם ההפרטה אני מאמין שהבעיה רק תלך ותגבר, החלשת ארגוני העובדים גם היא מוסיפה שמן למדורה.

28/03/2005 | 07:42 | מאת: מנשה

זיו ומריוס, תרדו מההטפה שעבודה איננה בריאה. אם יפטרו אותכם ממקום העבודה תבינו שבלי עבודה אין חיים. במצב הכלכלי של המדינה יש להטיף למאמץ נוסף בעבודה ולא לבטלנות.

28/03/2005 | 08:38 | מאת: זיו

למנשה שלום.אינך מכיר אותי כלל ודברייך לגביאיבוד מקום עבודה פוגעים ואינם לעיניין . אני אחד מאלו שהעבודה הם כל חיי ועל חשבון חיי המשפחה והבריאות האישית. גם שכשאני בבית אני נצמד למחשב לקבל אימיילים שקשורים לעבודה וחושב על שיפורים ורעיונות בתחומי עבודתי ולמחרת מישם אותם. העלתי את הנושא כחומר למחשבה לכולנו-וכדיון החלפת דעות כדי לשמוע דעתם של בעלי מקצוע וקהל. לאחר הדיון איש איש יפרש ויעשה כרצונו.

28/03/2005 | 09:26 | מאת: מריוס

שלום, אתה קצת חריף, קצת הרבה, קצת קיצוני, קיצוני יותר מדי. אם אתה נהנה לעבוד 20 ש' ביום, אל תהיה חבר הסתדרות, אל תהיה מאורגן, צא חוצץ נגד כל הסכמי העבודה, תהיה עבד של המעביד שלך, אין לי התנגדות, עשה כטוב בעיניך. אולי אינך יודע, אבל קימות עובדות שהעבודה מעל מספר שעות אינה יעילה, נוטים לעשות שגיאות רבות, מה קורה לנהג ? שמעת על תאונות דרכים של נהגי המשאיות ? חשבו פעם שחיל איננו צריך לישון לפחות X שעות, כיום קימת פקודה מפורשת לגבי מספר שעות השינה. לפי דעתך, צריך לשנות זאת. כל מי שישן ונח וקורא ומטיל ועוסק בתחביב ומקדיש לילדים ולמשפחה הוא בטלן. נראה שאתה רואה באנשים בהמות עבודה, בלי זכויות, בלי חיים פרטיים. והרי אפילו בתורה כבר הכירו בכך שעובדים רק 6 ימים בשבוע, ואפילו הבהמות זקוקות לנוח. על הספק בעבודה שמעת ? בישראל, התפוקה נמוכה יותר מאשר במדינות אחרות, ולא בגלל מספר שעות העבודה. מה אתה מציע לנשים ? יעבדו 15 שעות ביום, ומתי ומי יטפל בילדים ? האב שעובד 16 שעות ביום ? אולי תציע פתרונות !!!!!

28/03/2005 | 11:40 | מאת: מנשה

לזיו ומריוס כן יש לי הצעה, במקום לכתוב בפורום בשעות העבודה, פשוט תעשו את מלאכתכם עבורה אתם מקבלים שכר. גלוי נאות - אני פנסיונר.

28/03/2005 | 12:20 | מאת: מריוס

שלום מנשה, בשעות העבודה: אולי אני מתחיל לעבוד בשעות המאוחרות ? אולי גם אני פנסיונר ? אולי אני נכה ? אולי יש לי הפסקה ? הכיצד תעז לשפוט בלי לשאול ? אולי תלך להלשין ? תעשה חקירה ? תדרוש ביטול כל הפורומים וכו' שעות העבודה ? אולי תציע שכל אדם יעבוד 20 שעות כל יום ? אולי תפרסם מודעה בעיתון ? להזכירך, מפא"י מתה מזמן, אינה בשלטון הרבה, הרבה שנים, הליכוד היה יכול לתקן מזמן את הטעון תיקון. אם היה מקום לתיקון, אולי תרד כבר ממפא"י ? כל תחלואי היום הם תוצאה של שלטון מפא"י, כמה זה שטחי ונוח. בשנות שלטון מפא"י היינו בין המובילים בחינוך בעולם, וכעת מדשדשים בסוף, אלופים בבורות, גם זה באשמת מפא"י ז"ל כמובן. לך אני מציע, במקום לקשקש, תתגיס למטרה קונסטרוקטיבית, זאת רק הצעה, לך להתנדב :והרי מספר הצעות כתחליף לקשקוש, עזרה לחסרי הבית, בזמן שלטון מפא"י לא היו, אז כנראה שהיא אשמה שהיום יש כאלה, עזור לאלה שבגלל שלא יכלו לשלם משכנתא זרקו אותם לרחוב, עזור לרעבים, עזור להורים שאינם יכולים לממן שעורי עזר וחוגים, למד את הפועלים איך לעבוד בלי להרים ראש. האם אתה מקבל פנסיה ? מקופה הסתדרותית במקרה ? אם התשובה חיובית, אמור נא מי דאג לזה ? בגין, ביבי או ההסתדרות ? האם אתה מבוטח בקופת חולים ? מי דאג לביטוח רפואי ? ביבי או ההסתדרות ? של מי היה הרעיון ? של ביבי כמובן. מדוע הגעת לפנסיה ולא פיטרו אותך ברגע שהגעת לגיל 40 ? 50 ? ביבי כמובן. ההסתדרות ומפא"י עשו שגיאות ללא ספק, אבל הם אינם הכוח המשפיע במדינה כבר הרבה שנים. באשר למשכורות עתק : לך תשכיל, ותראה מי מקבל את המשכורות הגבוהות באמת, כמה מרויחים מנהלי הבנקים, מנהלים בחברות רבות, וכמה משתכרים מי שלא מאורגן - אנשי בטחון, מלצרים, מנקי הרחוב - תבדוק ואחרי זה תוכל לבוא ולהאשים את מפא"י ז"ל בכל התחלואים.

28/03/2005 | 14:27 | מאת: א

זיו, הויכוח שגלש כאן רחוק רחוק הוא חסר טעם ותכלית לדעתי. גם לא כל כך קשור לפורום, ואין טעם לנפח אותו (גם את הויכוח וגם את הפורום) כאן.. כל מקום עבודה והמאפיינים שלו. שום דבר בחיים איננו מושלם, כל עבודה - יתרונותיה וחסרונותיה. כל אדם , עולם בפני עצמו , הכישורים האישיים שלו ומה שמתאים לו באופן אישי. עדיין למרות כל החסרונות , עבודה בהייטק עדיפה על להיות מובטל, וגם על עבודה במשמרות., ולבטח עדיפה לאנשים שעבודה פיזית לא מתאימה להם או מעבר לכוחותיהם. נכון , יש לכך מחיר מסויים, כמו לכל דבר טוב אחר בחיים............. א

29/03/2005 | 14:25 | מאת: מורי פישל

שעות העבודה המנופחות החלו אך לפני 5 שנים כטרנד שהחל עם פרוץ הבועה. צעירים רבים החלו לראות כיצד חלומם מתגשם לא דרך לימודי רפואה ועריכת דין, אלא בקורס מקוצר של היי-טק כזה או אחר. צעירים אלה, נטולי משפחה וחברים, היו ככלי בידיהם הנלהבות של המעבידים, שהבינו שבתשלום קצת גבוה יותר מן המקובל במשק, יקבלו עובד צעיר, נמרץ, נטול מחויבויות משפחתיות, נטול תחביבים, שיהיה מוכן לעבוד במשרה וחצי בעבור שכר של משרה ושלושת רבעי... התנאים היו פנטסטיים, כיאה למעבידים צעירים יחסית, שחשבו שיש דבר כזה הנקרא כלכלה חדשה ואילו המציאות, כרגיל, טפחה על פניהם. הבועה התפוצצה, העובדים בגרו וגילו שהם יצאו קרחים מכאן ומכאן. כשאני רואה היום מודעת דרושים הפונה לעובד שיהיה מוכן להשקיע שעות עבודה ארוכות ומאומצות, בא לי לכתוב לו פקס קצר ולשאול כיצד הוא, המעביד, מעז בכלל לדרוש שעות עבודה ארוכות ומאומצות. אין ספק שאין היום מה לעשות בעבודה מעבר ל-8 ואפילו 6 שעות, פרט לעבודה בייצור. בהייטק בהחלט ניתן להתחיל לעבוד משעה 4 אחר הצהריים ולסיים ב-10 בלילה. זה בערך הזמן הנורמלי להקדיש לעבודה וליצור קשר עם בלון החמצן מעמק הסיליקון. בשאר הזמן יואיל ההייטקיסט להקדיש זמן לסידורים, לביקור במוסך ובסופר, להקדיש זמן לילדים ואחר כך שיתפנה לעבודה.

31/03/2005 | 05:46 | מאת: זיו

מחבר: מרכז המידע [המוסד לבטיחות ולגיהות] (---.osh.org.il) תאריך: 29-03-2005 15:18 1. שעות עבודה רבות מהוות אחד מהגורמים הפסיכולוגיים ללחץ בעבודה. לחץ בעבודה הוא אחת מהסיבות למחלות מקצוע. מלבד השפעות חמורות על בריאותו הפיזית והנפשית של העובד מתבטאת ההשפעה של לחץ בעבודה גם בסימפטומים ארגוניים כמו רמת בטיחות נמוכה. לחץ בעבודה יכול להיגרם הן ע"י גורמים פסיכולוגים והן ע"י סיכונים פיזיים. גורמים פיזיים כוללים רעש וטמפרטורה. גורמים פסיכולוגיים כוללים: • לוח הזמנים - שעות עבודה ארוכות, שעות עבודה לא נוחות, שעות עבודה בלתי צפויות, היעדר שליטה בשעות העבודה ועבודה במשמרות. • עומס וקצב העבודה – פחות מידי או יותר מידי עומס בעבודה,לחץ זמן. • ממשק עבודה בית-קונפליקט בין דרישות העבודה לדרישות הבית. 2. הבעיה של לחץ בעבודה מתעצמת כתוצאה משינויים מהירים ולא צפויים בעולם העבודה. שינוי עולם העבודה כולל את הצורך המתמיד להתעדכן בטכנולוגיות חדשות,שעות עבודה ארוכות, דרישה לגמישות של העובדים (מספר המיומנויות הנדרשות לכל תפקיד וביצוע מיומנויות אלה) , זמינות מתמדת של העובדים (כתוצאה מטכנולוגיות כגון דואר אלקטרוני, איתוריות טלפונים ומחשבים ניידים) ותחושה של חוסר ביטחון במקום העבודה. 3. קיימות ארבע קטגוריות עיקריות המצביעות על הופעת לחץ. סימני הלחץ יופיעו בדרך כלל במספר קטגוריות בו זמנית. הקטגוריות הן: • סימנים רגשיים הכוללים בין היתר: בעיות שינה, חרדה, דיכאון, עצבנות והרגשת חוסר אונים למצב נתון. • סימנים קוגניטיביים הכוללים בין היתר: חוסר ריכוז, בעיות זיכרון, קושי בלימוד נושאים חדשים, אובדן חוש הומור, חוסר יצירתיות וחוסר יכולת לקבל החלטות. •סימנים התנהגותיים הכוללים בין היתר: שתייה בלתי מבוקרת של משקאות חריפים, עישון מוגבר, אכילת יתר, צריכת סמים, לקיחת סיכונים מיותרים והתנהגות אלימה ואגרסיבית. • סימנים פיזיולוגים הכוללים בין היתר: כאבי גב, לחץ דם גבוה בעיות לב (Cardiovascular Disease , בעיות בשלד שרירים (Musculoskeletal Disorder), כאבי ראש, מיגרנות, דלקת במעי הגס. לעניין רמת הלחץ והתקפי לב ראה פרסום בחדשות של אתר הבית של המוסד בכתובת: http://www.osh.org.il/site/news/news0327.html לעניין הקשר בין לחץ וגורמים פסיכולוגיים בבעיות שלד שרירים ראה: http://www.osh.org.il/site/news/news0109.html 4. בידינו חומר רב בנושא לחץ בעבודה הכולל ספרים ומאמרים בינ"ל רבים. ניתן לעיין חוברת מידע בנושא הלחץ בעבודה והטיפול בו (ת-131) המופיעה באתר הבית של המוסד לבטיחות ולגהות תחת פרסומי מרכז מידע בכתובת http://www.osh.org.il/uploadfiles/t_131_lahatz.pdf חוברת זו כוללת פירוט בנושא גורמי הלחץ בעבודה, השפעותיהם על היחיד ועל הארגון, הקשר בין לחץ ותאונות, ודרכי התמודדות הן ברמה הארגונית והן ברמה האישית. לעניין הקשר בין לחץ ותאונת עבודה ראה גם פסק דין: מתח ודחק בעבודה כגורם לתאונת עבודה http://www.osh.org.il/site/news/news0123.html. לעניין האמצעים להפחתת לחץ ראה עמודים 23 -25 לחוברת המידע. בברכה, ליבנת כהן M.A בפסיכולוגיה ארגונית מרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגהות [33321 (790)] השפעת שעות עבודה רבות.ica

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות