בדיקת היחשפות לקרינה

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

09/04/2012 | 13:29 | מאת: הלה

מועדים לשמחה, במשך 13 שנה התגוררתי עם בעלי ובני בכפר נוער שבצמוד אליו היה "שדה" של עמודי חשמל. עזבנו את המקום לפני 3 שנים, ולאחרונה נודע לי שמאז חלו בסרטן 8 אנשים שמתגוררים במקום. אני מאד מודאגת בעיקר לגבי בני שהיום בן 25, וחולה אסטמה מילדותו. האם ישנה בדיקה פיולוגית כל שהיא שיכולה למדד את רמת הקרינה שספג האדם? האם ישנה דרך לברר הימצאות של סרטן סמוי בגוף? כמה זמן אחרי חשיפה כל כך ארוכה יכולה להיות השפעה על התאים בגוף? תודה לכם וחג שמח הלה

לקריאה נוספת והעמקה

התשובה תתארך כדי להסביר מספר הגדרות הקשורות לקרינה. נבהיר את ההבדלים בין קרינה מייננת לקרינה לא מייננת וחשיפה של הציבור. קרינה מייננת - רדיואקטיבית, קרני X קרני גמא - מוכחת כמסוכנת כי יכולה לדבור קשרים כימיים בגוף (בדנ"א), יש להמנע מחשיפה ולא לעבור את הסף המוגדר לחשיפה. . לכן גם מגבילים מספר צילומי רנטגן בשנה, טיפולים כימותרפיים, טיסות לחו"ל. סכנה של מחלות כולל סרטן. הנזק לא מופיע מיד אלא לאחר זמן. קרינה לא מייננת - קרינה אלקטרומגנטית כמו שנפלטת מכל מכשיר המחובר לזרם החשמל - מכונת כביסה, מקרר, מיבש שיער, טלויזיה, מחשב וכל השאר. הקרינה הזאת הנה בעוצמה נמוכה יותר ואין לה הכוח לגרום לנזק לקשרים כימיים בגוף ולמחלות. לכן, לא מוגדר סף חשיפה בחוק ונוקטים בעיקרון הזהירות המונעת, להשתדל לא לעבור סף מוגדר - לא חוק, המלצה בלבד. אין הגדרה, גם לא בעולם לרמת חשיפה מסוכנת. בחשיפות גבוהות לקרינה לא מייננת עיקר הסכנה היא "בישול" התפתחות חום מקומי גבוה, שגורם לנזק לחלבונים ועלול לגרום לכשל האברים הנפגעים. הפגיעה מידית, לא לאחר שנים. דבר נפלא נוסף שחשוב לדעת לגבי קרינה, גם מייננת וגם לא מייננת, שהמרחק משפיעה מאוד. כאשר המרחק גדל פי שנים העוצמה יורדת פי ארבע! אז, אם המרחק מעמודי החשמל היה נניח כ – 25-30 מטר עוצמת הקרינה שנשארה היא כבר זניחה לגמרי. אסטמה – לא ידוע על קשר בין מחלות נשימתיות לחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית. חבל שאנשים חלו בסרטן בכפר, אבל לא מידית עמודי החשמל אשמים, ובסבירות גבוהה מאוד הם לא. חבל להאשים את החשמל, שדי ברור להוא לא הגורם, ולהפסיק ולבדוק ולחפש מהו הגורם האמיתי למחלה ולטפל בו (קצת דומה למצב שיש רוצח ובמקום לחפש אותו עוצרים אדם שנמצא במקרה במקום) ויש עשרות גורמים אפשריים בסביבת החיים שלנו שיכולים לגרום למחלת הסרטן. הסטטיסטיקה של מספר החולים בסרטן איננה נעימה לא בארץ ולא בעולם. בזמן חשיפה לקרינה מייננת ניתן לענוד תג שמודד את החשיפה המידית. לגבי קרינה אלקטרומגנטית בעוצמות גבוהות יש גלאים המיועדים לעובדים כמו עובדי חברת החשמל עובדי מכ"ם הנחשפים לעוצמות גבוהות ביותר. לגבי הציבור מדובר בעוצמות נמוכות מדי שאין בהן סכנה והגלאי לא מיועד להן. לאחר זמן לא ניתן למדוד את רמת הקרינה לה נחשפים, וגם כאשר בדוקים השפעה בגוף לא ניתן לזהות מה היה המקור של אותה הקרינה. קבוצות מחקר רבות ברחבי העולם ובארץ עובדות על שיטות לגילוי מוקדם של התפתחות סרטן. כיום יש כמובן בדיקות לזיהוי מוקדם של סוגים מוגדרים של סרטן. מבצעים אותם לאנשים בקבוצת סיכון (סרטן שד, סרטן המעי, סרטן הערמונית וכדומה). רופא המשפחה לא ישלח לביצוע בדיקה מורכבת אם אין חשש אמיתי למחלה.

17/05/2012 | 13:43 | מאת: ואקום

אני מצטער שניתנות תשובות בלי בסיס עובדתי. בארץ קיים חוק קרינה אך המשרד להגנת הסביבה טרם התקין תקנות ולכן אומצו רמות שפורסמו ע"י ארגון הבריאות העולמי וארגוןהסרטן העולמי. בחשיפה לשדות מגנטיים המשרד להגנת הסביבה מדבר על עלייה בתחלואה מעל רמות שבין 2-4 מיליגאוס בממוצע ל-24 שעות.

חוק הקרינה הלא מייננת מתיחס לעובדים בהתקנות ולא לציבור הרחב. יש הגדרות לעובדי חשמל ועובדים בשדות חזקים שבהם יש סכנה של התפתחות טמפרטורה גבוהה. המלצה של ועדה בהתאם לעיקרון הזהירות המונעת, לא חוק כי אין הוכחה לסרטון - 10 מיליגאוס ל - 24 שעות ומקום שהיה רציף עד 4 מיליגאוס. קרינה מגנטית - המלצות בלבד! אם יש לך המידע תראה התקנה/החוק המחייבים.

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות