2 שאלות הנוגעות לסינוור
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום, 2 מצבים שקרו לי היום והייתי רוצה לדעת האם יש בהם חשש כלשהו 1. נכנסתי לרכב, שקלתי אם לחבוש משקפי שמש, בסופו של דבר החלטתי שלא בגלל שהיה יום אפרורי ולא היה נראה שיש צורך, לאחר מכן התחלתי לנסוע, הגעתי למעין פניה שמתחברת לכביש והסתכלתי לצד שמאל, לכיון התנועה המגיעה (דרך החלון שצמוד לנהג) והבחנתי לשניה אחת, בזוית העין, בשמש. באותו הקשר, האם באמת מבט של שניות מועטות ישירות אל השמש מזיק או עלול להזיק באופן קבוע לעיניים? 2. עמדתי מול לדלת זכוכית שקופה ודיברתי עם מישהו, לאחר מספר שניות הרגשתי שמשהו מפריע לי בעיניים מכיוון הדלת, הסתכלתי וראיתי ששמשת הרכב שעומד מעבר לה, מחזיר את השמש ומסנוור, השאלה היא האם זה שלא הסתכלתי על הרכב והסינוור עצמו במשך הזמן או שזה הסינוור לא היה בלתי נסבל, אומר שאין חשש? או שאולי עצם זה שעמדתי מול והיה החזר שמש וסינוור לכיווני, בעייתי לעין? תודה רבה
התשובה לשתי השאלות היא לא, לא נגרם שום נזק לעיניים שלך. אם כל סינוור היה פוגע בעין, כל האנשים היו עם פגיעות עיניים משמעותיות, והדבר ממש לא כך. באופן טבעי יש לעין מנגנון הגנה של מצמוץ והתכווצות האישון. גם אם אתה לא מרגיש העין ממצמצת והאישון מתכווץ, כמו שאתה לא מרגיש פעיליות אחרות בגוף. לכן, במצבים שהעין מרגישה עודף אור כמו במקרה של סינוור היא ממצמצת, מכווצת אישון או עוצמת העיניים. בתוך המכונית, גם ללא משקפי שמש אין בעיה כי הקרינה נחסמת על ידי הזכוכית ואין פגיעה בעין. מחוץ למכונית קרינת השמש עם השנים עלולה לפגוע בעין - במנגנון שיוצר קטארקט. משקפי שמש כמובן עוזרים במניעה או עיכוב.
1.גם שמשות הצד ברכב מספקות הגנה כמו השמשה הקדמית? 2.אני כמעט בטוח שלא מצמצתי, האם זה אומר שעצמת האור לא הייתה חזקה מספיק כדי לסנוור? אבל הקרינה עצמה לא מגיעה אל העין בכל זאת? (קרינת UV) 3. האם באמת מבט של שניות מועטות ישירות אל השמש מזיק או עלול להזיק באופן קבוע לעיניים? תודה רבה על התשובות המפורטות והמהירות
כן, השמש מסנוורת. אך, סנוור אין בו פגיעה בריאותית במשך סנוור קצר. מסיטים הראש, ממצמצים קלות והסנוור נעלם. גם אם לא תסיט הראש ולא תמצמץ, העין תתרגל לאור תוך מספר שניות ותוכל לראש כרגיל. מה זה סנוור מצב שבו מקור אור (שמש, פנסי מכונית) מפריעים לנו לראות ברור. אי הנוחות נגרמת מכך שכמות אור גדולה חודרת לעין. במצב זה אנחנו נזיז הראש (כל הזמן מזיזים, אפילו מעט מאוד עוזר וזה אוטומטי), נסתכל הצידה, למטה, נעצום עיניים ונמצמץ. רוב פעולות אלה אוטומטיות ואפילו לא נרגיש שאנחנו עושים אותם. אז גם אם נחשוב שלא מצמצנו, מצמצנו. כמובן שיש מצמוץ רצוני שאותו מרגישים. סנוור גורם לנו לאי נוחות, אך לא יפגע לנו בעין, גם אם הסנוור ממושך. אפשר לנהוג שעות מול השמש, לא נעים אך לא גורם לנזק בריאותי (כמובן, בלי לעשות תאונות). יש סנוור הנובע מבעיה רפואית בעין, ואז יש לפנות לרופא עיניים. לדוגמא, אנשים שיש להם קאטארקט, חוסר בפיגמנט בעין ועוד סובלים מאוד מסנוור. שוב אין בעיה של פגיעה בריאותית מהסנוור אלא חוסר נוחות ואי יכולת לראות באופן חד וברור את הסביבה בה אנחנו נמצאים. יש תרופות מסוימות שבזמן שלוקחים אותם יש עליה ברגישות העין לאור, כמו אנטיביוטיקה ממשפחת הטטראציקלין. אם אתה בריא ואין בעיה בריאותית ולא לוקח תרופות, לא צריכה להיות שום בעיה. שמשות המכוניות בכל הכיוונים מונעות חדירה של קרינת UV. נעיצה מזדמנת של העיניים ישירות לשמש (זמן קצר ביותר) לא מומלצת, אך לא אמורה לפגוע (תמיד יש סכנה של כוויה בעין בנעיצה ישירה ואז תלוי היכן הכוויה, להמנע). מה לעשות ואנחנו חיים באזור שיש בו שמש רוב ימות השנה, ואי אפשר לכבות את השמש, אז כן, עם השנים עלולה להיות פגיעה מצטברת הווצרות קטאראקט (תלוי גם בנטיה גנטית) דומה קצת לפלסטיק שתשאיר בשמש, עם הזמן הוא יפגע. כמובן שאפשר להגן על העיניים עם משקפי שמש איכותיים, כובע, לא לשהות בשמש שעות ארוכות, טיפות עיניים למניעת יובש.
תודה רבה על ההשקעה בתשובה אבל יש כמה דברים שלא מסתדרים לי 1. אמרת שסינוור אינו מזיק, נעזוב רגע את עצמת האור עצמו, הסינוור (כשמדובר על סינוור מהשמש, ממשטח כלשהו) לא מכיל גם קרינת UV? שהיא הרי מזיקה (אני מדבר על מצב שבו אין משקפי שמש או שמשת רכב שיגנו) 2. אם זה סינוור שלא מקורו השמש, לא יכול להיות מצב של ניוון? (קראתי את זה בתגובה אחרת שלך), מכל עצמת אור יכול להיות ניוון? תוך זמן קצר של שניות? 3. קרה לי לפני כמה חודשים שהמשקפי שמש נפלו לי ונוצרה מעין שריטה קטנה של כמה מ"מ, זה פוגע בהגנה של המשקפיים לקרינת השמש? תודה רבה על התשובות המקצועיות והמפורטות, אני מעריך זאת
תודה. דעתי היא או שעונים תשובה כמו שצריך או שלא עונים. אז הנה המשך תשובה, מקווה שתטיל אור על עוד אזורי צל. בתוך המכונית אין קרינת UV, היא לא עוברת את הזכוכית. היא גם לא עוברת את הבגדים. (הערה בסוגריים זו אחת הבעיות של אנשים שנמצאים כל היום בתוך משרדים ובבתים ושל לבושים בבגדים ארוכים כל הזמן שסובלים ממחסור בויטמין D והבעיות הנלוות. אם UV מהשמש היה חודר זכוכית מצבם היה טוב יותר, אבל לא). לכן, גם ללא משקפי שמש במכונית או משקפיים עם שריטה, לא יקרה לך דבר. רוב האנשים אינם משתמשים במשקפי שמש. מחשיפות מזדמנות אין פגיעה בראיה. אך, פגיעה מצטברת על פני שנים של חשיפות מי שרגיש ויש לו נטיה גנטית יפתח קטאראקט. האחרים, יהיו להם קמטי כיווץ ליד העיניים. אם היתה סכנה ממשית היתה צריכה להיות אזהרה מתאימה של משרד הבריאות וחובה להשתמש במשקפי מגן בכל זמן. יש אזהרה כזו כאשר הולכים לים או בזמן ליקוי שמש (שאנשים מסתכלים ישירות לשמש במשך זמן ארוך). אם היתה סכנה ממשית אז רוב האנשים היו חולים במחלות עיניים, והדבר לא כך. ניוון עלול להגרם מבעיה גנטית או ממחלה, לא מחשיפה לאור יומיומי בסיסי לקיומנו. אנשים שעובדים לדוגמא בריתוך ולא מקפידים על מקפים יסבלו מקטארקט. חשיפה גבוהה ומאוד משמעותית, אם לא מגינים על העיניים. אנשים אלה גם עלולים לגרום לניוון כתוצאה מחשיפות לעוצמות אור מאוד גבוהות למשך זמן ארוך של שעות, ימים, חודשים ושנים (עוצמת אור ריתוך גבוהה עשרות מונים ביחס לאור השמש שאולי מעט מסנוור, ואור הריתוך מכיל גם כמות גדולה של אור UV לא מסונן, בשונה מאור השמש המגיע אלינו דרך האטמוסיפירה).
אם מביטים על מקום שקרני השמש מאירות אותו, זה אומר שקרינת UV מגיעה אלייך לעיניים, יחד עם האור הנראה או שרק במידה ואתה מסתנוור מאותו אור יש קרינה, לזה התכוונתי בשאלה שלי, כלומר במידה ואין סינוור = אין סיכון או שלא תמיד כך הדבר?
האור המסנוור הנו התחום הנראה, רק בעוצמה גבוהה. אור UV תחום אורכי גל קצר יותר - אותו אתה לא רואה ולא מסתנוור ממנו אלא מרגיש השפעתו מאוחר יותר אם היה ברמה גבוהה - כמו שיזוף או כוויות ביום שמש, או עם השנים הופעת קטארקט בעין. כאשר אתה בחוף הים או בחוץ במקום שהמשטחים בו מבריקים ונקיים תהיה החזרת אור ואז יכולה להיות החזרה של קרינת UV שלא נבלעת במשטחים. אם הסביבה לא מחזירה, כל UV נבלע ואין בעיה. גם אם UV בעוצמה נמוכה מגיע לעין אלו החיים, לא ניתן להמנע ממנו באופן מלא וגם לא מומלץ. המנעות מלאה מובילה למחלות קשות ביותר. רוב האור בתחום הנראה הגורם לסנוור לא גורם לשום פגיעה בעין. הפרעת ראיה לזמן קצר וזהו. אם תהיה באור מסנוור יום שלם אולי תהיה קצת עצבני או עם כאב ראש בסוף היום, גם אלו מצבים חולפים.
הרי אם אין סינוור זה אומר שהמשטח לא מחזיר אור ולכן גם לא UV, כך לפחות נראה לי הגיוני, לא? תודה
לא, לא ניתן להסיק את המסקנה הזאת. בליעה של אורכי גל שונים הנה שונה - תלויה באורך הגל, בחומר בו פוגעים, בעוצמה, ועוד נתונים פיזיקלים שונים. לכן, יכול להיות שקרינת UV תבלע אך הקרינה בתחום הנראה לא תבלע או תבלע חלקית, או רק אורכי גל מסוימים יבלעו חלקית. די מורכב ומתאים לקורס בפיזיקה של גלים.