שאלת בטיחות בלייזר

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

21/10/2012 | 23:05 | מאת: ערן

שלום רב. יש לי שאלה חשובה מאוד בנוגע לבטיחות בלייזר. ישנו מכשיר שנקרא TOTAL STATION (מכשיר בצבע צהוב העומד על 3 רגליים). המכשיר משמש מודדים למדידת טווחים. במכשיר זה משתמשים בקירבת עוברי אורח שאינם מודעים לכך שהמכשיר מפיץ קרן לייזר בלתי נראית. האם ישנה סכנה לעוברי אורח מהמכשיר? אשמח מאוד לתשובה מקצועית. בכבוד רב ערן

שאלה טובה מאוד, במיוחד שהיום הרבה מאוד מכשירים מתבססים על מערכות לייזר, כולל לדוגמא ציוד משטרה למדידה של מהירות נסיעה שגם כן נשלחת קרן לייזר באוויר. בעיקרון המכשיר שלך אין בו סיכון למפעילים ולאנשים בסביבה. לייזרים מחולקים ל 4 קבוצות ראשיות. קבוצה 1 - הסיכון לעיניים ולעור אפסי ולכן לא נדרשת אזהרה או אמצעי מיגון מיוחדים, מלבד מדבקה קטנה על המכשיר שמסמן שזה לייזר. לייזרים המשמשים למדידות בדרך כלל הם בקבוצה זו ואין בעיה של אנשים הנמצאים בסביבה. קבוצה שניה - הסיכון לעיניים, באופן רגיל אפסי, ואין סיכון לעור. תדירות פולס הלייזר הנה מעל 0.25 שניות, כך שהמצמוץ של העין יגן מפני פגיעה. כך שאנשים בסביבה מוגנים. אם מישהו עושה שטויות ומכוון הלייזר לעין ולא ממצמץ, סיפור אחר. אך אתה שואל לעוברי אורח והם לא אמורים להפגע. על מכשיר כזה יהיה סימון לייזר בצורף מספר הקבוצה 2. יש תת קבוצה 2 מסוכנת יותר בה משתמשים בעדשות נוספות, אך זה לא המקרה כאן. קבוצה 3 וקבוצה 4 אינם בשימוש במכשירים יומיומיים ועליהם יש אזהרות מיוחדות, והם לא מאושרים למכשירי מדידה לטווחים של מודדים.

22/10/2012 | 22:04 | מאת: ערן

דבר ראשון תודה על התשובה. דבר שני, מי אחראי לכך שהמוצרים שמקוטלגים בתור לא מזיקים אכן לא מסוגלים לגרום לנזק? תודה.

שאלה מורכבת ביותר, שבבתי משפט חוזרת ונידונה במאות משפטים. לדוגמא בנושא הלייזר ששאלת עליו. חס וחלילה משהו יקרה, אז בבית המשפט עו"ד של היצרן ינסו להראות שהעובדים לא קבלו הדרכה מתאימה לעבודה במכשיר שהשתמשו בציוד לא בדיוק לפי ההנחיות ואז ויכוחים רבים מי האחראי. אך, התשובה הבסיסית הנה אחריות היצרן הנה לבטיחות המוצר שאותו מייצר ומוכר. הוא יצר ואמר בטוח, הוא אחראי. מקווה שכולם בריאים ואף אחד לא נפגע.

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות