PVC ורצפת פרקט

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

14/02/2013 | 14:50 | מאת: שירה

שלום, 1. גזרתי היום את החלק התחתון של וילון המקלחת כי היה מלא בעובש וגם ככה ארוך מידי. אח"כ קראתי שאינטרנט שיש וילונות אמבטיה שעשויים מחומרים מסוכנים (כדוגמת PVC ופוליאסטר). הוילון נמצא אצלנו כשנה וחצי. אין לי מושג ממה הוא עשוי. האם בזה שגזרתי אותו שיחררתי לתוך הבית גזים רעילים? באם כן, מה עלי לעשות עכשיו כדי למזער את הסיכון? מאיזה חומר לקנות וילון חדש? 2. אנחנו גרים בקרוואן עם רצפת פרקט שאני מניחה שהיא מהסוג הזול ביותר (לא עץ אמיתי אולי סוג של טפט - לא מבינה בזה). הפרקט הונח לפני כשנה. האם מסוכן?יש לנו ילדה בת חצי שנה. האם מסוכן שתזחל על הרצפה? מה לעשות? 3. בתקרה התקלף קצת הציפוי ויש שם חומר בידוד אפור שנאמר לי שנקרא צמר סלעים. האם מסוכן שחשוף? האם פולט גז רעיל לחדר? אשמח לתשובתך בהקדם, שכן יש לי תינוק'ת בבית ואני לחוצה מאוד. תודה רבה! שירה

1. זה שגזרת את הוילון אין בזה שום סיכון מבחינת החומר ממנו עשוי הוילון. אם מדובר בוילון PVC, אז הסיכון העיקרי הנו במצב של שריפה, אז משתחררים חומרים מאוד מסוכנים, שיכולים לגרום אפילו לאובדן חיים. בשימוש רגיל אין בעיה. לגבי העובש שנוצר, בגלל הלחות בחדר האמבטיה. אפשר להשתמש בחומץ, חומצת לימון או אקונומיקה למניעה של הווצרות העובש. בדרך כלל הבעיה אסטטית, אך לאנשים עם בעיות נשימה או עם אלרגיות נוכחות עובש אינה נוחה להם לנשימה. 2. פרקט, גם זול איננו מהווה בעיה בחיי היום יום. אולי הוא נשחק יותר, נסדק, קולט כתמים, קשה לניקוי. אך, אין בעיה שהילדה תזחל עלין בהנאה וללא הגבלה. 3. התקרה מהווה בעיה מסויימת. אם זה באמת צמר סלעים, תבדקי עם מישהו מוסמך, אז כן, יש סכנה של שחרור סיבים של צמר זכוכית לאוויר החדר. אלו לא גזים, אלא סיבים שהנשימה שלהם לא בריאה, ועלולים לחדור לריאות להוביל לבעיות נשימה ולמחלות עתידיות. במפגע הזה כדאי וחשוב לטפל. להדביק את האזור המתקלף או כל טיפול מתאים אחר כדי שסיבים לא יתפזרו בחדר. עד לטיפול, כדאי לנקות טוב אבק,(עם כיסוי של הפה והאף של מי שמנקה). רצוי הניקוי לא יהיה יבש אלא עם מטלית לחה או עם שואב. בזמן הניקוי שהתינוקת לא תהיה בחדר.

17/02/2013 | 12:10 | מאת: שירה

תודה רבה על תשובתך המהירה. 1. לגבי גזירת הוילון, גם אם השתחררור מין סיבים (כמו חוטים קטנים) בגזירה, אין בעיה? קראתי שוילונות PVC משדחררים גזים רעילים לאוויר במיוחד כשהם חדשים ושזה הריח החזק של וילונות אמבטיה חדשים. אז כשגוזרים לא בעייתי? 2. הבנתי שיש דמויי פרקט מPVC ומשהו שנקרא למינציה. גם אם ה"פרקט" שלנו הוא אחד מאלה זה לא בעייתי? 3. איזה איש מקצוע כדאי להביא שיבדוק שמדובר בצמר סלעים? זה 3 קילופים קטנים (הכי גדול כ10 סמ"ר. האם יכולה לכסות פשוט בנייר דבר/מסקנטייפ? זהו חדר השינה ויש בו 2 מיטות. האם מספיק לנער את המצעים בחוץ או שכדאי להחליף ולכבס (הם חדשים מלפני יומיים)? כלומר, באיזה קצב הסיבים מתפזרים? האם מתפזרים גם אם לא נוגעים בהם? שוב תודה!

1. בזמן הגזירה אולי השתחררו סיבים אך הם סיבים כמו של בד רגיל והם לא הבעיה. PVC הוא פלסטיק שעשוי מוניל כלוריד שהוא רעיל. אבל הפלסטיק עצמו הוא פוליוניל כלוריד והוא לא בעיתי, הוא כבר חומר אחר. אבל עם הזמן יש פירוק איטי ביותר של הפלסטיק ושחרור של וניל כלוריד בכמות קטנטנה. זה בעיתי לכולם, לתינוקות ולמבוגרים. זה חלק מהחיים. כדי להוריד חשיפה של כולם פשוט לאוורר מדי יום את חדר האמבטיה והחומר יוצא החוצה. וילון חדש הריח חזק יותר, של מגוון חומרים הנפלטים מהוילון החדש, לא רק וניל כלוריד, אלא רבים המשמשים בתהליך היצור של הוילון. חשוב להבין, ריח חא מלמד על נוכחות או אי נוכחות של חומר מסוכן או על הכמות שלו. חוש הריח שלנו רגיש לחומרים גם בכמות קטנה ואז נריח אותם, אך לא אומר שהם הרמה מסוכנת. באופן דומה, גם רהיטים חדשים יש להם ריח אופייני שגם הוא חומר מסוכן לנשימה וגם עלול לסרטן. בהתחלה משתחרר יותר חומר עם הזמן פחות, אך השחרור ממשיך. והכמות קטנה ולא נבחין כלל בריח. הפתרון לאוורר את הבית. 2. הפרקט אולי גם הוא עשוי מ PVC עם חומרים נוספים ואולי מחומרים אחרים. בעקרון PVC הוא חומר שמותר לנו, אפילו צנרת טיפול רפואי עשויה מחומר זה. פרקט עשוי משכבות של חומרים שונים שמדביקים אותם בלחץ ובחום - תהליך זה נקרא למינט - שכבות בהדבקה. יכול שיהיה שם PVC, דבק, סיבי עץ, ועוד ועוד. מה שנאמר קודם נכון גם כאן, משתחררת כמות קטנה מאוד של גזים. אוורור יפתור הבעיה. גם אם קריר, כמה דקות של אוורור זה חשוב, גם למניעה של מחלות עונתיות. כל זמן שהילדה לא אוכלת את הפרקט, רק זוחלת עליו אין בעיה חריגה. אם היא אוכלת אותו, זה יכול להיות בהחלט בעיתי בדומה לבקבוקי אוכל לתינוקות. 3. צמר זכוכית - בהחלט אתם יכולים לבצע את הטיפול לבד עם נייר דבק רחב. רק לכסות הפה והאף עם מטפחת בזמן התיקון שלא יכנסו סיבים למערכת הנשימה. מאחר שאלה קילופים קטנים ואין מגע שלכם עם החומר, לא מזיזים אותו לא מושכים אותו, אין פיזור גדול של סיבים. הדאגה שוב היא אפילו מהכמות הקטנה שמתחררת באופן עצמאי, כמו האבק שנוצר בבית מהקירות מהרהיטים. אז אפשר להשאיר כלי המיטה, רק לטפל בקרעים, לאוורר, ולנקות אבק, ועשינו את המכסימום שבידינו. כל השאר כל לא תלוי בנו. בכל מקום שנהיה יש חומרים מסוכנים באוויר, בכמות קטנה, חלק מהקיום האנושי והקיום המודרני. אין מקום בו אין בכלל חומרים מסוכנים. הבעיה איננה בכמות קטנה זו או אחרת, אלא בכך שאנחנו נחשפים להרבה קצתים כאלה שיש אנשים רגישים ואז הם חולים והמטרה לצמצם החשיפה לא למנוע לחלוטין דבר שלא אפשרי.

10/03/2013 | 01:05 | מאת: שירה

תודה רבה על תשובותייך המפורטות. לגבי הפרקט - אם הוא סדוק ומתקלף במקומות מסוימים, האם אני צריכה לדאוג שיש חלקיקים קטנים על הרצפה שאולי נדבקים לצעצועים שנופלים על הרצפה והילדה שמה בפה? תודה שירה

לא יותר מכל דבר אחר שהיא מכניסה לפה. כמובן שצריך להשגיח שהיא תכניס לפה דברים שהיא עלולה לבלוע. חתיכות גדולות, היא יכולה להחתך בפה, אבל זה כמו כל גבר אחר שאת תשימי לב שהיא לא תכניס לפה. חתיכות פרקט לא שונות מלכלוך אחר שנדבק לצעצועים או דברים שהיא מכניסה לפה. במקרה שהיא תבלע פרור, הוא יצא אחכ בחיתול, לא ממש בעיה.

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות