בהמשך לתשובתך
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום, 1- אם הבנתי טוב אז בעצם שמן קנולה מזוכך כן בריא לטיגון ועדיף על שמנים בכבישה קרה? 2- ומה באפייה- אם יש בצק עם שמן זית זה בסדר? 3- האם נכון שטיגון עמוק יוצר חומרים מסרטנים וגם אפיה/טיגון של תפוחי אדמה ובטטה ? קראתי שמיצרים אקרילאמיד באפיה מעל 120 מעלות של פחמימות. 4- האם ניילון נצמד מפריש רעלים בחימום במיקרו- בכיסוי של האוכל? תודה רבה וסליחה על כל השאלות:-)
תודה על השאלות. זו מטרת הפורום, שאלות, תשובות ודיונים. מקווה ושמחה שיכולה לעזור מעט עם התשובות. שמנים מהצומח, שמנים נוזליים מאוד דומים זה לזה. ההבדלים מתבטאים בעיקר ביחס בין חומצות השומן המרכיבות את השמן. יש כמובן הבדלים רבים בחומרים הנמצאים בכמויות קטנות הנותנים תכונות וטעמים שונים לשמנים השונים. כבישה קרה או זיקוק לא משנים את יחס חומצות השומן, אלא משפיעים על החומרים הנמצאים בכמויות קטנות. באופן דומה, החומרים המיוחדים בירקות ובפרות שבישול ארוך הורס אותם אך בקור או בישול קצר שומר על תכונותיהם. לטגן עם שמן בכבישה קרה פשוט קצת בזבוז של חומרים טובים הנמצאים בשמן, וניתן לטגן אפשר גם בזה וגם בזה, אלא אם הטעם המתקבל בסוף חשוב, אז לבחור השמן המתאים. כל השמנים הנוזליים-צמחיים לא אוהבים טיגון, כי מתרחש תהליך של חמצון השמן. יש שמנים שיותר מתחמצנים, בגלל היחס בין חומצות השומן וכאלה שפחות. אפשר יום אחד לטגן בסויה, למחרת, בקנולה, גם בשמן זית ועוד שמנים לפי החשק והטעם. אין שמן שבכלל לא מתחמצן. לכן, לטגן, אך לא הרבה מדי, ולא באותו שמן אם משחיר או הריח הופך לא נעים. כמובן אפשר לטגן בשמן לו נוזלי, כמו מרגרינה, אז אין חימצון של השמן אך תהיה לנו בעיה עם הכולסטרול בגוף. אפיה עם שמן זית או אחר, מה שטעים יותר. קודם כל טמפרטורה נמוכה יותר וגם יש הגנה על השמן הנמצא בתוך הבצק ולא חשוף לאוויר ופחות מתחמצן. שמן עמוק נוטים להשתמש בו יותר מפעם אחת, או למשך זמן ארוך יותר. כחלק מתהליך החימצון ושריפת השמן נוצרים חומרים שונים שחלקם מאוד לא בריאים. לכן, עדיף לא להשתמש בשמן עמוק. כאשר משתמשים במעט שמן, מוסיפים שמן חדש כל פעם שהוא לא התחמצן. טיגון ארוך של ירקות, בשר, דגים המוביל לשריפה שלהם מהווה בעיה, כך גם בשר על האש, השרוף מכיל חומרים שאינם בריאים לנו. אבל! חשוב להפנים! לאכול מדי פעם דברים המכילים חומרים כאלה לא מהווה בעיה מיוחדת כי לגוף שלנו מנגנוני הגנה, והגוף יודע לסלק חומרים אלה מהגוף. אם כל יום נאכל רק על האש, נחשוף הגוף כל יום לחומרים מאוד מסוכנים וכאן עלולה להווצר בעיה. הנחיות היצרנים לשימוש בניילון נצמד במיקרוגל הוא לכסות את הכלי, אך לא להצמיד למזון עצמו.