כלי אוכל צבועים בצבעי גלזורה

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

20/04/2013 | 05:33 | מאת: לירון

האם אפשר לאכול מצלחות קרמיקה שצבועות בצבעי גלזורה גם אם נעשו במפעל וגם אם נעשו בעבודת יד בחוג? ואותה השאלה גם לגבי הכנסתם למיקרוגל - האם זה מזיק למאכל בגלל המגע של המזון בצלחת כזאת בשילוב עם חימום במיקרוגל?

צלחות קרמיקה עם גלזורה ובלי לא מומלצות למאכלים חמים. יש כלי אוכל יפים מאוד, אך החומרים מהם עשויים כלים אלה לא מומלצים למזון. כלים שעושים בחוג, הגלזורה במקרים רבים לא מושלמת ואז החומרים מהקרמיקה עלולים לחדור לאוכל. גם כלים ממפעל עם הזמן מקבלים סדקים קטנים שאוכל חם יגרום ליציאה של חומרים מסוכנים החוצה. לגבי חימום במקרוגל - אין לחמם אוכל בכלי קרמיקה. 1. הכלי עלול להתחמם מאוד. בעיקר בגלל נוכחות של מתכות וחומרים מינרליים ואי נוכחות של מים וחומרים אורגניים במרקם הכלי 2. נוכחות של המתכות וחומרים מסוכנים (כולל חומרי הצבע) הנמצאים בכלי עלולים לחדור לאוכל

03/05/2013 | 06:57 | מאת: לירון

האם כוסות מאג ממפעל שהן צבועות בכל מיני צבעים כולל לבן וכולל הדפסים יפים ושונים על הכוסות, גם נחשבות לכלי קרמיקה ? תודה

בודאי שהן קרמיקה. תלוי במפעל המייצר. יצור מסודר במפעלים בהם יש בקרה אמינה של הרשויות על החומרים ותהליכי העבודה יהיו מתאימיים. אם הכוסות מגיעות ממפעלים במקומות שבהם הבקרה מוטלת בספק, יש להניח שבקרמיקה ובצבעים (כולל צבע לבן) עלולים להיות חומרים מסוכנים. כל זמן שציפוי הגלזורה שלם וללא סדקים אין בעיה. ברגע שמתחילים סדקים אם יש חומרים מסוכנים בקרמיקה, עם עלולים להתחיל לחדור לתוך השתיה.

05/05/2013 | 05:40 | מאת: לירון

תודה רבה שכתבת את הדברים האלה, לא ידעתי על כך ועד היום השתמשתי במיקרוגל בכלים כאלה אומנם לא בכלים שנעשו בחוג אבל בכלים שקניתי בחנויות שונות ועכשיו ברור לי למה הם התחממו כל כך עד כדי כך שלא יכולתי להוציא את הכלי מהמקיקרוגל כי מיד העפתי את היד בבהלה מרוב שזה היה רותח. האם יכול להיות שכלי כזה יתפוצץ במיקרוגל אם הוא ממש ממש רותח (לא התפוצץ זה רק בירור), והאם לכלים כאלה יש נטיה לא לחמם את האוכל כמו שצריך אלא לחמם עד מאוד רק את הכלי ? (כי זה מה ששמתי לב עד היום) תודה רבה רבה

05/05/2013 | 05:44 | מאת: לירון

האם בעצם מותר להכניס למיקרוגל רק כלים מזכוכית? כי יש כל מיני חומרים שעשויים הכלים : פיירקס, ועוד איזשהו חומר שדומה לקרמיקה אבל הוא הרבה יותר דק וכרגע לא זכור שמו. תודה תודה תודה!!!!!!

אפשר לשאול כמה שנדרש. חשוב שהדברים יהיו ברורים כדי שלא נפגע. יש להשתמש לחימום רק בכלים מתאימים, הרבה פעמים כתוב עליהם שהם מתאימים או לא מתאימים. כלי פלסטיק מפוליאתילן ופוליפרופילן מתאימים. כלי זכוכית מתאימים. כלים של חברת קורניג שנראים מתאימים. כלי קרמיקה לא מתאימים. כלי מתכת, גם קישוט מתכת או אלומיניום אסורים בכל איסור. מסוכן.

קרמיקה איננה מתאימה לחימום במקרוגל. בגלל הרכב הקרמיקה היא סופגת החום אליה ויכולה להתחמם ביותר. במקרה שתואר כוויה קטנה, יכולה להיות גם כוויה משמעותית, אם הכוס תיפול מהיד ומים רותחים ישפכו על הגוף. וכן, אם יהיה חימום מוגבר לזמן ארוך הכוס עלולה להתפוצץ. במיקרוגל, לא הכלי מחמם את האוכל אלא גלי המיקרו. באוכל יש מים הסופגים את הגלים ומחממים את האוכל. אם יש חימום משמעותי של הכלי החימום של האוכל יורד. כלי כזה איננו מיועד ולא מתאים לחימום במיקרוגל.

21/05/2014 | 14:01 | מאת: מיכל

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות