שאלה
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום רב, גיליתי בביתי תולעי שטיח, מדובר בתולעים הניזונות משטיח צמר ומקבלות את צבעו. הן מטפסות על הקירות ומתמקמות בתקרה והבנתי שהן אמורות להתפתח בשלב מתקדם לפרפר. נאמר לי על ידי מדביר כי מיגורן כרוך בהדברה ועדיף אגרסיבית שכוללת את השלבים הבאים: 1. הדברה באמצעות סנפרוטואידים שכוללים: סיפרמטרין 20% נמהל במים והופך 0.2% 6.4 אחוז MGK-264 מערבב עם IGR מוסיף פרטואיד 20 אחוז נקרא פרימטרין 20 אחוז פיטרונין 10 אחוז עם חומרי המסה על בסיס מים הכל הופך ל 0.2 אחוז 2. המלצה לכלול גם תהליך אגרסיב אף יותר שנקרא: עישון והוא כולל פרמוטרול ציס-טרנס-פרמטרין 25:75 (פירוטאיד) 13% השאלה שלי: עד כמה חשיפה לחומרים אלה בעייתית? ואם מדובר באישה בהריון עד כמה זה בעייתי? כמה שעות או ימים יש לשמור מרחק מהאזור שרוסס? והאם יש להתפנות מכל הדירה או רק מהחדר שעבר את הריסוס? שכן גם אם הדלת של החדר שרוסס סגורה היא אינה סגורה הרמטית וחדר השנה הנוסף סמוך לאותו חדר בו תערך ההדברה. ושאלה נוספת: הייתי מאוד מאוד רוצה להימנע מפעולה של הדברה בשל החשיפה לחומרים הללו, גם כי יהי לי מאוד קשה להתפנות מהדירה אפילו ליום-יומיים. האם יש חלופה איזו חלופה מכאנית או אחרת לטיפול בתולעים אלה. מדוב רהן בשטיח יקר, והן בחשש התולעים אמנם ניזונות ממנו אך מקורן בגורם אחר בחדר/בדירה ויש חשש שאם לא יטופלו בהקדם תוך ימים סופרים הן תתפשטנה בכל חלל הבית בגלל החום. תוד הרבה.
החומרים המוצעים לטיפול בבעיה הנם חומרי הדברה. אלה חומרי הדברה מעט פחות רעילים ממה שהיה בשימוש בעבר, אך עדין חומרי הדברה הם חומרי הדברה, והם רעילים ומסוכנים. החומרים שבפירוט רעילים ומסוכנים לילדים ולתינוקות. הם מסוכנים ורעילים גם לאנשים מבוגרים. אם מישהי גם בהריון החומר נכנס לגוף שלה ועלול לפגוע בה ועלול להגיע גם לעובר. הטיפול המוצע מאוד אגרסיבי. מוצע טיפול בתולעים, בביצים ובתולעים בוגרות, לכן הדברה עם חומרים שונים ובכמה שלבים. אבל, ההדברה הזו מורכבת ויש להניח שגם המדביר לא יתחייב לך להצלחה. יש תקווה אך אין הבטחה. לא צריך להתפנות מהבית לימים. מספיק ל 8-10 שעות. אם יש ילדים קטנים מאוד, להתפנות ליום עדיף. אם המקור לא השטיח, אז ההדברה המוצעת לא בהכרח מתאימה. יש לזהות המוקד וסוג לפני הדברה. צריך לזכור אלו תולעים. לא נעים, אבל לא נורא. מה זה אומר? אפשר לנסות לטפל בהן עם חומרים ידידותיים ובשלבים, עד שהם יעלמו. דרכי הטיפול - אפשר להוציא השטיח מהבית בכלל או להוציא אותו החוצה לטיפול ההדברה. ואפשר לנסות לבצע הדברה עם חומרים עדינים כמו חומץ וסודה לשתיה. כמו ששוטפים חסה עם מי חומץ והתולעים מתים, כך יקרה בשטיח. מי חומץ לדלל 1-10 ולהספיג היטב את השטיח. לאחר מספר שעות, להמסי סודה לשתיה במים ולהוסיף בזהירות חומץ. תהיה תסיסה, לא להבהל, זה רק פחמן דו חמצני. כאשר התסיסה נגמרת להספיג בתמיסה את השטיח. שלב ראשון הורג את התולעים החיות, שלב שני את הבצים. אם תולעים נעלמו, יופי. אם לאו, לחזור על תהליך. בגלל סיבי השטיח קשה להפטר מהכל בסיבוב טיפול אחד. אז, להחלתכם מהי הדרך המתאימה מבחינתכם.
ראשית תודה רבה רבה! אין זו הפעם הראשונה שאני זוכה ממך למידע כל כך חיוני, מפורט ופרקטי( אני כנראה קורבן סדרתי של מפגעים אקולוגיים למיניהם....). לאור תשובתך חשבתי כי אנסה לתת את השטיח לחיטוי והדברה מקצועית (ואז אפרוש אותו לואצא מהבית לכמה שעות) אך יותר מוטרדת מכך שאם הוטלו ביצים מחוץ לשטיח הן תבקענה ותתפחתנה בחלל החדר.חשוב לי להדגיש שנאמר לי שמדובר בזן של תולעים שמתפתח לפרפרים ושייך למשפחת העש (עש הפרוות ועש הבגדים).המדביר הסביר לי כי אינו יכול לדעת מה מקורן אך שכרגע הבסיס לתזונתן הוא השטיח (נתקלתי בהן בעבר לפני שנים בבית אחר בו היה שטיח צמר) הוא הזהיר כי גם אם אוציא את השטיח תוותרנה הביצים וזו הבעיה כי הן תבקענה והזוחלים ימצוא חלופה בבגדים... לכן הייתי רוצה להדביר לפחות את החדר בו היה השטיח ושאלתי היא האם ניתן לבצע זאת באמצעות שיטת החומץ והמים. שהרי, בניגוד לשטיח אותו ניתן להספיג בחומר לכמה שעות את הריצפה לא אוכל להספיג אלא לנקות בסמרטוט טבול בחומר - האם די בכך או שכדאי פשוט לשפוך כמות של מים מאסבית על הריצפה (רק שלא אביא להצפה שתתפשט בכל הדירה...). אני מבינה שהיחס בין המים לחומץ צריך להיות 1:10 , מה לגבי היחס בין הסודה לשתיה לתערובת זו? אגב, האם קיימת אפשרות שהביצים הגיעו למזרני המיטה? אם כן, כיצד מנקים זאת??? שוב תודה רבה ושבוע טוב.
מנסים לעזור, למה לא בהחלט יעזור להוציא החוצה למכבסה של שטיחים או לטיפול הדברה. אז, אין בעיה להשאר בבית. אם תוציאי השטיח לטיפול חיצוני, אפשר להזמין מדביר שיצטרך להשתמש בכמות קטנה יותר של חומר הדברה לחדר, כך שיש בזה יתרון. ביצי התולעים זקוקות לסביבה מתאימה להתפתח. הן לא תתפתחנה בכל מקום. אבל, אולי אחת עלולה להתגלגל לאזור שתתפתח בו, ואז בהחלט טיפול חומץ יעזור. תחסמי את פתח החדר עם סמרטוטים למניעה של התפשטות מים-חומץ לשאר חלקי הבית. 1:10 הוא ערך נוח לטיפול. בקבוק חומץ ו 10 בקבוקי מים. אפשר גם ריכוזים גבוהים יותר (1:5 לדוגמא) יעשה עבודה טובה יותר, אך נדרשת כמות גדולה יותר של חומץ וגם כסף הוא שיקול. לאחר שתשפכי החומץ וסודה לשתיה תשארי ל חצי שעה-שעה, תאספי ותשטפי עם מים וסבון רצפה, להקפיד על פינות וקו הפנלים. אי אפשר להבטיח שאין ביצים באזורים אחרים של הבית. רק הזמן יגיד אם יש או אין. אף מדביר לא יבטיח לך שאין. לא ניתן לדעת. מזרונים, תוציא החוצה ותנקי עם ספוג ספוג בחומץ ואחכ ספוג ספוג בתערובת חומץ סודה לשתיה (200 גר' סודה לשתיה ב - 5 ליטר מים). אפשר להשתמש גם בספריי לניקוי שטיחים ומזרונים, עושים גם כן עבודה לא רעה. דבר נוסף, תנסי לקבל חוות דעת של מדביר נוסף.
שוב תודה רבה. אני נוקטת גישה אינטגרטיבית: כבר שוחחתי היום עם לא מעט מדבירים שהציעו לי החל מנסיון לשאוב באגרסיבות ולרחוץ באקונומיקה ועד להדברה אגרסיבית הכוללת רימון רסס + הדברה ועישון (שכמובן הרתיעו אותי).לבסוף הגעתי לחברה נוספת שהמליצו לי על שימוש במדבקות פרומון (ההורמון) שתמשוכנה את העשים הזכרים (סוג של הדברה ביולוגית למעשה) ובכך תמגר את התחדשות הדורות (להוציא ביצים שהוטלו כבר). זה אמנם מ-אוד יקר אך יאמר לזכותם שהתחייבו להחזרת התשלום במידה שהשיטה לא תוכיח עצמה, זה יותר ידידותי לסביבה כמובן (לא במובן האסתטי.. סטיקרים מלאי עשים בכל הבית...)אך גם ההדברה וניקוי השטיח היו מגיעים לסכומים שכאלה לפחות עם הרבה יותר סירבול. במקביל אנקה בקוקטל מים-חומץ-סודה ונקווה לטוב. המון תודה!!!
נשמע כמו תכנית פעולה טובה מאוד. אשמח לעדכונים של תוצאות.