חשיפת תינוק לאסבסט

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

16/07/2013 | 15:21 | מאת: תמר

שלום, בתקרת הקרוואן בו אנו מתגוררים יש קילוף בתקרה שמתחתיו חומר אפור שכיסינו ליתר בטחון עם מסקנטייפ לפני כחצי שנה (לקח כשנה עד שחשבנו לכסות את החומר החשוף). לפני כשבוע הזמנתי 'סוקר אסבסט' מהרשימה שבאתר המשרד להגנת הסביבה שיבדוק אם מדובר באסבסט. לפני שהספקתי לכסות את הרהיטים והארגזים בחדר (משמש כחדר שינה + מחסן) הוא עלה על סולם ועשה חור בתקרה והחל להוציא משם חומר אפור שהתפזר בחדר. אני עמדתי בפתח הדלת. מהסתכלות הוא טען ש95% שזה לא אסבסט ושאם אני רוצה להיות בטוחה שאעשה 'בדיקת צובר' שעולה 2500 ש"ח. אח"כ הוא שטף את האולר שלו בכיור המטבח והתיישב לכתוב חשבונית בשולחן האןכל ונראה לי שאף הניח את הכפפה שהשתמש בה לבדיקה על השולחן. כל אותו הזמן בני בן ה10 חודשים היה בסלון (שמחובר למטבח) ואח"כ אף זחל על הרצפה ליד החדר המדובר ובאזור בו התיישב הסוקר. בחור שנשאר בתקרה מבצבץ חומר אפור וחומר שנראה כמו שערות צהובות. שאלותי הן: 1. האם החשיפה החד פעמית של בני ושלי מסוכנת (אם אכן מדובר באסבסט ח"ו)? 2. האם הסוקר אסבסט פעל בצורה נכונה? האם כך בודקים? יש לי חשש שהוא גרם יותר נזק מתועלת. 3. איך לנקות את הבלגאן בצורה הכי בטיחותית? (בינתיים טיטאתי ושטפתי את הרצפה וכיסיתי את כל שאר החדר בניילון כי פוחדת לנגוע. 4. מה הסיכוי שהוא הכניס איתו סיבי אסבסט על בגדיו, שערותיו ונעליו לביתנו (הוא עוסק באסבסט ואין לי מושג מאיפה הגיע אלינו)? אטני יודעת שקרובי משפחה של עוסקים באסבסט הם בסיכון כי הסיבים נכנסים לבית על הבגדים/נעלים/שערות של העובד. האם כניסה חד פעמית של עובד אסבסט סיכנה אותנו? הבן שלי זחל על הרצפה אחרי שהסוקר הלך ואני מודאגת.. המשך הסיפור: אח"כ הלכתי איתו לבדוק קרוואן אחר של שכנים, שם היה חשש שהקירות עשויים אסבסט. הוא החל לגרד עם האולר שלו את קיר הקרוואן מבחוץ ליד דלת הכגיסה כשאני ובני עומדים לידו. אחרי כדקה ביקשתי שיעשה את הבדיקה מאחורי הקרוואן ולא ליד הדלת. הוא טוען שלגבי הקרוואן הזה הוא די בטוח שמדובר באסבסט. משם חזרנו לקרוואן שלנו להשלים את ענייני התשלום, והוא שוב התיישב במטבח בשולחן האוכל. מרחק ההליכה מהקרוואן ההוא לשלנו הוא כ7 דקות בשטח פתוח. שאלותי: 1. מה הסיכוי שהוא הכניס איתו סיבי אסבסט על בגדיו, שערותיו ונעליו לביתנו? הבן שלי זחל על הרצפה אחרי שהסוקר הלך ואני מודאגת.. 2. מהי רמת החשיפה שלי ושל בני מכך שעמדנו לידו כשהחל לגרד את הקיר בהתחלה עד שעבר לאחורי הקרוואן? 3. האם יש מה לעשוב כעת למניעת תחלואה? סליחה על האורך ותודה מראש על התשובה!

לקריאה נוספת והעמקה

סיפור באמת מוזר. כך לא מתנהג איש מקצוע. כל התיאור שלך של ההתנהגות שלא לא סבירה לאיש מקצוע. לא קודחים ולא מגרדים ולא עושים שום פעולה מכנית שעלולה לפגוע בקיר/תקרה שאולי עשויים מאסבסט. לפי התיאור שלך נראה לי שהוא זהה שלא מדובר באסבסט ועשה לכם הצגת תכלית כדי להצדיק את התשלום. כי אם לא היה עושה כלום היית אומרת שסתם הסתכל ולקח כסף. מה שבאמת נראה שעשה. וראה שאתם הולכים איתו אז הציע עוד בדיקת מעבדה בסכום אגדי. בנוסף, בעל מקצוע במבט אחד מזהה אם מדובר באסבסט או לאו. לא צריך קירודים, קידוחים ולא בדיקות מעבדה. אם מדובר באסבסט מסוכן - פריך מזההים בעין. אם מדובר באסבסט צמנט איננו נחשב לבעיתי וגם את זה מזהים בעין. באופן גורף כאשר מדובר באסבסט מסוכן לילדים ולמבוגרים. גם חשיפה חד פעמית עלולה להיות מסוכנת. ולא אין מה לעשות אם כבר היתה חשיפה. אך מאחר שכנראה לא מדובר באסבסט אז אין בעיה. בכל מקרה לידיעה כללית. הדרך הטובה ביותר להמנע מנשימה של סיבי אסבסט הוא להרטיב אותם. לא לטאטא ולא לשאוב אבק. לנקות הכל ברטוב. סיבי אסבסט רטובים לא יכולים לחדור לריאות. גם לבצע טיפולים רק בימים של גשם או להרטיב האזור כל הזמן שלא יווצרו סיבים. המלצת המשרד להגנת הסביבה היא לצבוע בצבע אקרילי קירות וגגות אסבסט למניעה של התפוררות ושחרור סיבי אסבסט.

17/07/2013 | 18:57 | מאת: תמר

תודה רבה על התשובה המהירה. גם אם הסוקר צדק ואצלנו לא מדובר באסבסט, אצל השכנים הוא טען שזהו כן אסבסט. והוא גירד באת הקיר שלהם במשך כשתי דקות לידינו (במרפסת כניסה). האם זה צריך להדאיג אותי? הוא גם נכנס אלינו הביתה אח"כ וישב בשולחן אוכל ושטף ידיים בכיור מטבח..האם לזרוק את הבגדים שלבשנו באותו יום? את המגבות שהיו באזור או שהשתמש בהן? האם לזרוק את המחצלת שהיתה מתחת לכסא שלו? אני שואלת מחשש שהסיבים שהיו לו על הבגדים או הידיים אולי עברו להנ"ל (בגדים שלנו, מגבות, מחצלת, מפת שןלחן..). אין לי בעיה לזרוק אם צריך. האם כביסה מספיקה? כמה אמורה לעלות 'בדיקת צובר'? תודה!

17/07/2013 | 19:06 | מאת: תמר

ועוד שאלה - ידוע לך אם היה בעבר שימוש באסבסט פריך בתור בידוד של קרוואנים?

בעבר הקרוב כבר לא, בעבר הרחוק יתכן. להדגיש שוב. יכול להיות שיש לכם אסבסט. כל זמן שתדאגו לתחזוקה טובה - לא מתפורר ולא קודחים, דופקים, משייפים ועוד כמו שכתבתי קודם - לא צריכה להיות בעיה. כל תהליכי הניקוי בבית לעשות ברטוב, אם אסבסט ואם השתחררו סיבים שלא יעלו סיבים לאוויר. תהליכי ניקוי ביבש (לטאטא, שואב אבק) או כל עבודה הקשורה בקירות ובתיקרה כמו צביעה לעשות עם כיסוי הפה והאף עם מסכת אבק. (אפשר לקנות בחנות חומרי בניה, איכות טובה P2 לא הפשוטות).

את הבגדים ושאר הדברים לא צריך לזרוק. את הכביסה לכבס במכונה, רק את הדברים שאולי באו במגע עם סיבים. לא לערבב עם כביסה רגילה. את המחצלת אפשר לשטוף עם הרבה מים בחצר. כל דבר שבא במגע עם הסוקר לשטוף עם מים. אינני יודעת כמה עולה בדיקת צובר. זה מתבצע במעבדה מאושרת. אפשר לפנות ולשאול. יש נוהל מוגדר של המדינה לתהליך הבדיקה, דגימה וביצוע הבדיקה וכל זה לגמרי לא כמו שהסוקר עשה. גם אם הקראוון עם אסבסט אפשר פשוט לקחת צבע אקרילי שקוף/לבן ולצבוע הכל בשתי שכבות, כל שנה-שנתיים. לא לקדוח, לא להכניס מסמרים ולא לפגוע בקירות ובגג. כל זמן שאין שברים והתפוררות אין סיבים. דרך נוספת אפשרית היא להתקין קירות גבס ותקרת גבס שהקיר האסבסט יהיה סגור מאחרי הקיר. יש עוד פתרונות רבים

21/07/2013 | 02:17 | מאת: תמר

תודה רבה!! מה זה P2 שכתבת? האם לנקות קירות? מה שא"א לנקות במים - לדוגמא נעלי זמש שלבשתי אז, ארגזי קרטון שנמצאים בחדר המדובר ועוד - האם לזרוק או שמספיק מטלית לחה? שוב תודה!

P2 הנו סוג איכותי יותר של מסכות אבק. עדיף P3. כאשר הולכים לקנות מבקשים. P2 מסנן יותר חלקיקים מ P3 עוד יותר. לנקות מטלית לחה לא מספיק. לשטוף עם הרבה מים. כל דבר, קירות, נעלים ארגזים הכל. גם אם את זורקת קודם לשטוף עם מים. את לא רוצה שמישהו יקח הנעלים מהאשפה ויפגע.

28/07/2013 | 12:53 | מאת: גולש

את המחצלת שלו או את השטיח שלו בחצר הבנין או בחצר הפרטית אז גם כך תהיה פגיעה מהאסבסט , לא? הרי האסבסט נשטף אל הדשא או האדמה בחצר ואחרי שמתייבש הוא אף ברוח עם האדמה או עם החול, ונמצא על המדרכות או הכבישים או לחול בגינת המשחקים או לדירות התחתונות. אודה לתשובתך, זה חשוב. (גם לי)

נושא אסבסט כאוב ביותר בכל מקום שיש בו אסבסט. הסיכון כפי שנאמר באסבסט פריך ולא באסבסט צמנט - סוג של מלט שמעורב בו אסבסט ואין בזה סיכון. אם יש זיהום אסבסט הבעיה נשארת. לא ניתן להפטר ממנו. לכן, נדרשת עבודה זהירה ביותר בפרוק שלו, בטיפול בו ובעבודה איתו, ובפינוי שלו. אם אנשים עושים מהליכים מסוכנים ומהלכים שאסורים בחוק, הם עלולים לפגוע בעצמם ובעוד הרבה אנשים. הרטבה של אסבסט וסיבים זו הדרך היחידה לטפל בסיבים הנמצאים בקרבתנו - הרטבה של הסיבים גורמת להתנפחות שלהם ואז הם לא חודרים למערכת הנשימה. כן, הם ישארו בסביבה.

30/07/2013 | 01:09 | מאת: תמר

סליחה שממשיכה לשאול. זה פשוט מלחיץ, כי מרגישה שנלחמת באויב בלתי נראה. כל פעם נזכרת בעוד משהו ששכחתי לנקות ואולי הגיעו אליו סיבים..מה גם שבעלי חושב שאני סתם מגזימה ולא משתף פעולה בזהירות מאזורים שעוד לא נוקו. וגם, התינוק שלי כל הזמן איתי ולא יודעת מה יותר מזיק, לנקות כשהוא איתי או לא לנקות? עוד שאלה מספיק להרטיב פעם אחת או שצריך שוב ושוב כי כשהסיבים מתייבשים הם קטנים לחזרה לגודל שיכול לחדור למערכת הנשימה? איך רפשר לנקות תא מטען של רכב? (הוכנסו אליו תיקים שהיו בחדר בזמן הבדיקה לפני שידענו שזה בעייתי ומעביר סיבים) הרי א"א במים..

תקראי את הדיון שהיה למעלה בנושא אסבסט. יש הסברים נוספים והנחיות. אם בעלך חושב שאת מגזימה, אז תעשו מה שנראה לכם. לא ברור אם יש לכם אסבסט או לאו. אם יש לטמון הראש בחול ולהתעלם מסוכן. אם אין לכם אסבסט, אז אין בעיה. הצענו לכם להרטיב ולנקות מתוך עקרון הזהירות המונעת. מאחר שעבר הרבה זמן מזמן האירוע עד עכשיו, להתחיל לנקות עכשיו לא ממש ישנה משהו. בחשיפה יש לפעול מיד כדי למנוע פיזור וחשיפה מאוחרת. לאחר זמן לא בדיוק אפשר לנקות או לסלק כל הסיבים. תא מכונית - עם מים. כל דבר עם מים זורמים, זו הדרך היחידה לניקוי כל דבר. להחזיק התינוק איתך בכל תהליך ניקוי, לא משנה איזה, לא בריא ולא מומלץ.

30/07/2013 | 21:09 | מאת: תמר

תודה על התשובות המהירות והמפורטות! ברשותך עוד כמה שאלות: 1. בתגובה לדבריך לגבי ניקיון מייד אחרי האירוע - מייד אחרי ניסיתי לטאטא (בדיעבד יודעת שזה אסור) אך התינוק כל הזמן ניסה להיכנס לחדר אז התקלחנו ויצאנו מהקרוואן. בלילה, כשבעלי והתינוק ישנו, עשיתי ספונג'ה ואספתי את כיסוי המיטה מהחדר המדובר ואת הבגדים שלבשנו כשהסוקר היה לכביסה. כנ"ל את המפה שהיתה על השולחן שעליו התיישב לכתוב חשבונית ואת המגבות שהיו במטבח. שטפתי את הכיור והשיש והכלים שהיו באזור בו הסוקר שטף את האולר שלו. ואספתי את הצעצועים שהיו על הרצפה לגיגית מים ואת הטרמפולינה שלה לכביסה. את השולחן וכסאות עליו ישב ניקיתי עם מגבונים. בחדר שבו נערכה הבדיקה הורדתי כאמור את הכיסוי מיטה וניגבתי במגבונים את החלק של המדפים שבולט החוצה ואת שדרות הספרים שעליהם. כאמור יש בחדר גם המון שקיות וארגזים. זרקתי הרבה ואז פשוט כיסיתי את הארגזים במפת ניילון כי לא ידעתי איך לנקות. רק אחרי כמה ימים כשבעלי לקח משם דברים, עברתי גם על הארגזים עם מטלית רטובה, ובהמשך על הקירות הקרובים לאזור הבדיקה.. הבעיה היא שבכל פעם שגיליתי משהו שלא ניקיתי, נאלצתי לחזור על הרבה מהנקיון שוב. למשל, כשיום אחד בעלי ישב בחוץ על המדרגות כניסה (שלא ניקיתי) ואז על הספה, ניקיתי את המדרגות ואז שוב את הספה. יוצא שאני כל הזמן מגלה דברים שלא ניקיתי בהתחלה ואז צריכה לחזור ולנקות גם דברים שכבר ניקיתי מפחד שהם "נדבקו" בסיבים. האם אני מגזימה? או שכך באמת כדאי לעשות? 2 - כיבסתי חלק מהדברים שאולי היו עליהם סיבים עם כביסה רגילה. כמה זה נורא? למה עדיף בנפרד? 3 - אם עברתי עם בגדי עבודה או סמרטוט מלוכלך ביד תוך כדי נקיונות ליד חפצים (למשל עגלת תינוק) מבלי לגעת בהם, האם סיבים עברו ממני לאותו חפץ גם בלי מגע? 4 - לגבי תא המטען של הרכב -איך אפשר לשטוף עם מים זורמים? אין איך להוציא את המים. אם אתן להם פשוט להתאדות בשמש, האם כשהמים יתייבשו גם הסיבים יחזרו לגודלם המסוכן? אם כן, אז איך אוציא הסיבים? אפשר פשוט לנגב עם מטלית רטובה? 5 - ניערתי כמה דברים לחצר הקדמית. ואחרי כמה ימים תליתי שם כביסה. האם הסיבים יכולים לעלות מהאדמה/צמחיה לכביסה? האם זה אומר שלעולם א"א לתלות שם כביסה? ובאותו עניין - בהתחלה תליתי את המחצלת עליו עמד הסוקר אחרי שעשה הבדיקה על גדר של שכנים (לנו אין גדר ולא ידעתי שזה בעייתי לנער בחוץ) ואחרי יומיים הם תלו שם כביסה כשהמחצלת עדיין שם. האם גרמתי להם נזק? מה הם יכולים לעשות עכשיו? 5 - האם בכל פעם שנכנס מהחוץ פנימה אנו מכניסים סיבי אסבסט שמפוזרים אולי בחוץ? מה אפשר לעשות? לשטוף כל יום כמה פעמים את הרצפה? 6 - גם אם יתברר שאצלנו בעז"ה זה לא אסבסט , הרי הסוקר עבד אצלנו עם כפפה מבד שהוא מן הסתם עבד איתה במקומות אחרים עם אסבסט והוריד אותה בלי להיזהר, ואולי גם היו לו על הבגדים/נעליים סיבים. חוץ מזה שעמדנו לידו כשהוא בדק את הקיר החיצוני של הקרואן של השכנים ששם לדבריו מדובר באסבסט צמנט (הוא גירד את הצבע באולר כדי להגיע לחלק החשוד כאסבסט ומן הסתם גירד גם מהאסבסט). ואז נכנס אלינו הביתה והתיישב בשולחן לכתוב חשבונית. האם גם אם לנו אין אסבסט אך עמדנו לידו כשבדק והוא ישב אצלנו בבית והוריד את הכפפה שלו שאולי פיזרה אסבסט, אנחנו גם בסכנה? 7 - האם אפשר לשלוח את הרכב לניקוי פנימי במוסך או שזה יסכן את העובדים? 8 - הבקבוק של הילד היה איתנו בכל הבדיקות. ניקיתי במים וסבון. האם הייתי צריכה לזרוק? מה לגבי המברשת בקבוקים שעשויה ספוג והיתה ליד הכיור כהסוקר שטף ידיים. האם לזרוק? סליחה על האורך. כפי שאת רואה אני ממש לחוצה. ולא יודעת אם מה שאני עושה יעיל בכלל, כי כל פעם צץ משהו אחר שלא ניקיתי. אודה לעצתך, תמר

בתחילת הדיון אמרת שכנראה לא אסבסט. הסיפור כולו שוב לא ממש עוזר. הניקוי שהובסבר בהתחלה היה בדרך של זהירות מונעת. לאחר שבועיים כבר באמת אין מה לעשות, עשית פסח קטן וזהו. את רוצה להמשיך ולנקות תמשיכי כמה שאת רוצה. תעשי את זה עם מים. כל דבר שיש לך שאלה איך לנקות, התשובה עם מים. אם קשה, עדין התשובה היא עם מים. אין דרך אחרת. ילדים, חלק מהענין היומיומי, לא משאירים במכונית ולא סוחבים בתהליך הניקוי, שום תהליך ניקוי. כנראה את נכנסת לחרדות, אולי מאחר שאת לא ממש מודעת לכל הסיכונים היומיומיים בסביבת הקיום שלנו. אי אפשר להכנס לחרדה מכל אירוע, אי אפשר לחיות כך. אז, לקחת את הסיפור מעט רחוק מדי. כדאי לוודא עם המועצה, עיריה, יצרן, מי שקבלתם ממנו את הקראוון ממה הוא עשוי. כנראה בודק לאסבסט איננו מתאים לכם. כאשר תדעו בודאות ממה עשוי הקראון תדעו איך לנהוג. אם אסבסט, יש מקום לחרדה, אם לאו, להרגע.

31/07/2013 | 10:23 | מאת: תמר

שלום, אמרתי שהסוקר אמר שויזואלית 95% שזה לא אסבסט אך שדרושה בדיקה. אך אני חוששת ששוב יגיע סוקר לא מקצועי וששוב יפזר אבק בחדר. השאלות שלי הן גם לגבי אסבסט שאולי נכנס לבית על בגדי הסוקר ועל הבגדים שלנו אחרי הבדיקה שעשינו אצל השכנים (שאצלם זה כן אסבסט). כך שגם אם אצלנו זה לא אסבסט, עדיין היתה פה חשיפה לאסבסט. סליחה ששואלת שוב. אקצר: 1 - כיבסתי חלק מהדברים שאולי היו עליהם סיבים עם כביסה רגילה. למה עדיף בנפרד? האם לכבס שוב? 2 - האם סיבים יכולים לעבור ממני לרהיטים/חפצים גם בלי מגע? 3 - האם הסיבים יכולים לעלות מהאדמה/צמחיה לכביסה שתלויה על מתלה עומד בחצר? 4 - האם בכל פעם שנכנס מהחוץ פנימה אנו מכניסים סיבי אסבסט שמפוזרים אולי בחוץ? מה אפשר לעשות? 5 - האם אפשר לשלוח את הרכב לניקוי פנימי במוסך או שזה יסכן את העובדים? (החשש הוא שסיבים עברו מתיק וצידנית שהיו בחדר שנבדק והוכנסו לרכב למחרת). 8 - אחד הבקבוקים של הילד היה איתנו בכל הבדיקות. ניקיתי במים וסבון. האם עדיף לזרוק? האם יש סכנה גם באכילת אסבסט או רק בנשימה? 9 - האם אחרי הרטבה של הסיבים כשהם מתייבשים, הם חוזרים לגודל שיכול לחדור לדרכי הנשימה? 10 - האם לדעתך לעשות בדיקת צובר או שרב הנזק על התועלת? תודה

כל השאלות נענו בדיון הזה ובדיון שהתנהל למעלה יותר. אנחנו מנועים מהמלצות על פעילות. תבררו האם אסבסט או לאו. קניתם/שכרתם את הקרוון, מישהו צריך לדעת ממה הוא עשוי.

23/10/2013 | 10:56 | מאת: דבורה

רציתי לשאול איך אפשר לדעת עם קיר מכיל אסבסט? ואם זה צמנט עם אסבסט אז אין סכנה? תודה רבה

22/06/2015 | 08:17 | מאת: דורון גולדנצויג- סוקר אסבסט

ברגע שעולה חשד כי קיים אסבסט בסביבתנו רצוי לפנות לבעל מקצוע מאושר ע"י המשרד להגנת הסביבה-לסוקר אסבסט.(קיימת רשימת סוקרים באתר המשרד). זהו בדיוק תפקידו של הסוקר, לבדוק האם האלמנטים החשודים עשויים מאסבסט, לבדוק את סוג האסבסט- צמנט או פריך ולתת המלצות להמשך טיפול ותחזוקה לצורך הקטנת הסיכונים. רצוי לפנות לסוקר אוביאקטיבי שאינו מרוויח מפרוק האסבסט וכך הלקוח יקבל חוות דעת מקצועית בעלות הנמוכה ביותר.

13/03/2017 | 20:08 | מאת: גן עם אסבסט

מצאתי גן נהדר לילד, אבל צמוד לכניסה שלו יש לשכן חנייה עם גג אסבסט שבור מעט. כלומר כל בוקר נעבור בצמידות לגג אסבסט שבור. הגג ממשיך עד למרחק של כשני מטרים מפינת המשחק של הילדים. האם זה מסוכן? מצאתי עוד גן טוב שהיה בו אסבסט (כל האזור מוכה אסבסט) לפני כחצי שנה, ועבר פירוק לא מקצועי. כמה זמן יכול להישאר אסבסט בגן לאחר פירוק כזה? האם הגן הזה מסוכן? תודה רבה!

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות