סכנת מיקרוגל
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
שלום רב. מידי כמה זמן אני ניתקלת בעוד אדם שאומר לי להעיף את המיקרוגל מהבית כי הוא מסוכן לבריאות בכל מצב לא רק אם הוא פולט קרינה, אלא בכלל ככלי לחימום מזון... אני אמא ומאוד מבוהלת , אני יודעת שבכל העולם משתמשים אבל עובדה שיש אנשים שבכל זאת נגד מכשיר זה וזה ממש מבהיל כי אולי הם צודקים...אני אף פעם לא יודעת אם לסמוך על משרד הבריאות או על המשרד לאיכות הסביבה כי הכל תמיד סובב סביב שיקולים כלכליים...(יותר חשוב מבריאות הציבור...אלוהים שישמור...) אנא יעצו לי מה לעשות אני ממש מפחדת ומודאגת ועל סף זריקת המיקרו מהבית....
סיון שלום תרגעי,אין צורך להכנס לפניקה. המקרוגל הוא מכשיר ידידותי אם מטפלים בו נכון. יש לבצע אחת לשנה בדיקה ע"י מעבדה מוסמכת לבדיקת דליפת קרינה. אם הכל תקין אין חשש. סלרי
סיון שלום יש אנשים שמפחדים גם ממיקרו גל או מכל דבר שהם חושבים שהוא קרינה. לא כל סוגי הקרינה זהים, ובהתאם גם ההגנות והסכנות שונים. מאחר שבזמן הפעל המיקרוגל הדלת שלו סגורה, ואת במרחק של לפחות 10 ס"מ ממנו, כבר אין שום סכנה מהקרינה שלו. לגבי בדיקה שנתית, אבקש לחלוק על דעתו של סלרי - אם המיקרו עובד בסדר והדלת נסגרת היטב ולא מתקרבים למרחק נגיעה בזמן פעולתו, אין חשש. יש לזכור שקרינה דועכת מהר מאוד עם המרחק ולכן, אם לא צמודים למכשיר הסכנה אפסית. מבחינת פגיעה באוכל אין שום פגיעה באוכל - זוהי קרינת מיקרו ולא קרינה רדיואקטיבית. מלבד בעניני טעם וזה כבר נושא אחר לגמרי, יש כאלה שאומרים שהטעם לא טעים ואחרים שטעים, אז לא נכנס לויכוח. מבחינת בטיחות לילדים כאשר ילד צריך לחמם לבד אוכל, עדיף שיעשה זאת במיקרוגל ולא בתנור או על גז - הרבה יותר בטוח. אז, להתעלם מהמשמיצים התורניים, ולהמשיך ולהנות מהחיים עם מיקרוגל. ורד .
גברת ורד קויפמן שלום איך את יכולה להסביר לאדם שאינו מבין בנושאים טכנים מה היא דלת תקינה ומה הם אטמים תקינים."הגברת השואלת בלחץ נוראי" לכן יש מקום להיוועץ עם טכנאי או חשמלאי(אנשי מקצוע) בבטיחות אין לוקחים סיכונים והאומר אני יודע לוקה בגופו. מקבל את טענתך אילו הייתי אני,אך לא היא. ולך,גברת סיון תפרסמי את כתובת המייל שלך כדי שאוכל לשלוח לך הוראות בטיחות בנוגע למיקרוגל. סלרי
הסכנה הממשית ממיקרוגל היא האשליה שהוא נותן לגבי טיב הבישול. כידוע הבישול במיקרו אינו מבטיח חיסול גורמי מחלה משוחם שהטמפרטורה בתוך המזון לא מספיק גבוהה והזמן לא מספיק ממושך. באשר לסכנת הקרינה-מהמזון אין שום סכנה אפילו זאת היתה קרינה מיננת (למעשה משתמשים בקרינה מיננת לשימור תפוחי אדמה) לפחות אז האוכל היה יוצא סטרילי. מפליטה מהמכשיר-אם הדלת נסגרת טוב-במושגים של אדם מהישוב ולא טכנאי-אז הענין בסדר. אף אחד לא מרמה אף אחד אולי הרמאים שעוברים בין הבתים ולוקחים כסף בעד הבדיקות, מפחידים את האנשים ומתחזים כאנשי איכות הסביבה.
כדי להנות בבטחה ממכשיר המיקרו גל יש להבין את הדרך שבה הוא פועל. בפשטות, ישנה אנטנה פנימית המשדרת גל אלקטרומגנטי בתוך התנור העשוי מתכת מסביב ורשת מתכת מקדימה - בחלון. הקרן נכנסת לתוך האוכל "מרעידה" את מוליקולות המים והאוכל מתחמם . ההבדל לגבי האוכל הוא שבבישול רגיל החימום נעשה מבחוץ (אש, חשמל) פנימה ובמיקרו נעשה ישר פנימה ועקב האיוורור הגדול החלק החיצוני קר יותר ! בהבנה ובבישול/חימום נכון אפשר להגיע לכל תוצאה (מלבד השחמה) האפשרית בבישול רגיל. אין סכנה מקרינת המכשיר יותר מקרינת שמש רגילה או קרינה מלאכותית אחרת הנמצאת מסביבינו. בדיקה או תיקון מחוייבים רק באם המכשיר חלוד/שרוט/סדוק/לאחר נפילה וכדומה. ממכשירי בישול רגילים מסוכנים לילדים ולקשישים וגם לאנשים רגילים ! בכמה סדרי גודל יותר. יש להקפיד מצד אחד על זמן מקסימלי! לחימום ועל זמן מינימלי ! לבישול. את האוכל על האש אנו "שוכחים" עשרות דקות ובמיקרו אנו מודדים בשניות !
ורד שלום בבדיקה מקרית שביצעתי במיקרוגל הביתי שלי מצאתי שיש קרינה מעל המותר. הגיע טכנאי החברה מדד והגיע לאותה מסקנה. הוא כיוונן מחדש את הדלת והבדיקה הראתה שזה בסדר. במכשיר שלו ובמכשיר שלי. צביקה גרינברג
אחת הבעיות במיקרו גל שהחימום תלוי בסוג החומר, אם תחממו מאפה עם מילוי שוקולד השוקולד בפנים ירתח ממש והבצק פחות. הבעיה שתגלו זאת רק כשהמאפה בפה שלכם והלשון נשרפת. בנוסף, יש נטיה לחימום ביתר כלומר המיים מגיעים לטמפרטורה של למעלה מ100 מעלות ואינם רותחים. אז תוכלו לשים כוס מים (נקיים) במיקרו, והיא לא תרתח, ברגע שתוציאו ותטלטלו אותה המיים ירתחו וישפכו על הידיים. תופעה דומה מתרחשת כשנוצר קרום, למשל אם מחממים ביצה במיקרו אז במקרה הטוב היא מתפוצצת במיקרו ומלכלכת אותו ובמקרה הרע היא מתפוצצת בפה וגורמת לכוויות. בקיצור מיקרו טוב רק לחמם קצת אוכל ולעשות ירקות מאודים...
חבר של צדיקי שלום לדעתי התופעה בכוס מים קורית בצורה הבאה. במים יש תמיד אוויר מומס. כאשר מרתיחים את המים האוויר יוצא בצורת בועות וחלק מהמים גם רותח. לאחר שהמים שרתחו מתקררים הם לא מכילים אוויר מומס בתוכם. עכשיו אם נחמם אותם שוב הטמפ' שלהם תעלה ותגיע קרוב ל-100 מעלות ללא סימני רתיחה. כאשר אנחנו מוציאים כוס עם מים בטמפ' של כמעט 100 מעלות צלזיוס ומכניסים בתוכו קפה או כל אבקקה שמכילה אוויר כלוא בתוכה, האוויר שנמצא בתוך המים החמים מאד מתפשט במהירות וגורם לגלישת המים החמים. צביקה גרינברג
שלום צביקה! לא כדאי להיכנס שוב ללופ של התעסקות בתאוריות שלא קשורות לבטיחות. התופעה מוכרת בכל מיני חומרים במעבר פאזות נוזל\מוצק ונוזל\גז ולא קשורה ישירות לאויר מומס. בועות האויר מונעות את התופעה בהיותם הפרעה, אתו כנ"ל לכלוך, סדקים, תזוזה, אבק וכיו"ב. ואני מדבר על טמפרטורה מעל 100 מעלות או מעל טמפרטורת מעבר פאזות. תחפש באינטרנט כדרכך בקודש את המושג: Superheating או Supercooling
שלום לחבר של צדיקי Superheating או Supercooling Superheating - מים המקיימים תנאי של מעל 100 מעלות צלזיוס ועדיין לא עוברים למצב רתיחה. כאשר רוצים להזין דוד קיטור בלחץ גבוה במי הזנה בטמפ' מעל 100 מעלות צלזיוס מוסיפים להם חומר כימי אשר מעלה את טמפ' הרתיחה. Superheating - מים המקיימים טמפ' מתחת ל-0 מעלות צלזיוס ועדיין נמצאים במצב נוזלי ולא עוברים תהליך קפיאה. התכונות אלו ניתן לראות אותם בגרף שיווי משקל של לחץ וטמפ' של המים. לגבי התופעה במיקרוגל - אני מכיר את סרטי הוידאו המטהרים את התהליך ומכיר את ההסבר של הפיזיקאים לגבי ההפרעה. אני עדיין טוען שהתופעה הזו קורית רק לאחר התהליך שהצבעתי עליו. כלומר חמום המים למצב רתיחה, קרורם וחימום חוזר. התהליך הזה לא קורה כאשר עושים זאת פעם ראשונה או כאשר יש אוויר מומס במים. צביקה גרינברג
Supercooling מתארים
הטעות הכי גדולה היא לנהל דו שיח אקדמי בפורום בטיחות. אםילו שקוראים לו "דוקטורס". שתבין, מה שחשוב זה בטיחות ולא חשוב התאוריות שלא תמיד יכולים לעמוד מאחריהם. מה תגיד על סנריו של חימום חוזר של כוס תה\קפה? התופעה קורית גם בחלב בגלל הקרום שנוצר וכו' אז להתראות אני הולך לראות יצפאן.