זיהום הים

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

26/07/2005 | 08:30 | מאת: נעמה

שלום רב במשך מאות שנים הים סופג זיהום של ביוב, כימיקלים, נפט, דלק, ניסויים גרעיניים והשד יודע מה עוד שאנו בכלל לא יודעים..... לאן כל זה הולך? איך יתכן שהים כבר לא הפך לביצת טינופת? הרי זה מכל העולם בכמויות עצומות... כמה הוא יכול לספוג ולאגור? איפה כל הכמויות האלה נמצאות? האם הים מנקה את עצמו? ועוד אנחנו הרי מתרחצים שם לא.? אשמח להסבר. אני ממש מודאגת ... בתודה מראש

כן את צודקת - הים מזוהם. האוקינוסים מהווים כ - 71% משטח כדור הארץ, כך שמדובר בנפח גדול ביותר של מים ובעומק משמעותי. עד לתקופה של המהפכה התעשיתית, לא שפכו כמויות כאלה גדולות של פסולת לים. הפסולת שזרקו היה פסולת אורגנית ברובה אשר התפרקה בטבע. הפסולת של היום הנה מסוכנת, רעילה ולא מתפרקת וכתוצאה מכך יש זיהום ניכר של אוקינוסים נחלים ומקורות מים אחרים. התוצאה הנה - חופי ים מזוהמים, מי ים מזוהמים, דגים מזוהמים במתכות מסוכנות ובחומרים מסוכנים, מוות של בעלי חיים ימיים, לויתנים ודולפינים שנפגעים (זיהום סונאר או/וגם זיהום חומרים). הים לא מנקה עצמו מחומרים שלא מתפרקים בטבע - אין הוקוס פוקוס. אם רוצים לשפר המצב - אנחנו צריכים לבצע פעולות ניקוי (שעולות כסף רב). ישנה אמנה למניעת זיהום הים התיכון, ואמנות בינלאומיות למניעת זיהום אוקינוסים, אבל לא ממש נעשה דבר בנושא והכל ממשיכים לשפוך הפסולת לים שהולך וגווע, וכך גם אוקינוסים ונהרות - מזוהמים בצורה כזו שאסור אפילו להכניס יד למים. הים שלנו - מהווה צינור לשחרור מי ביוב ופסולת תעשיה. המים לא ממש נקיים. נכון שיש לאחר כמה ימים מיהול של הביוב בכל כמות המים של הים וחלק ביולוגי מתפר. אבל אנחנו לא היחידים שמזרימים פסולת לים והפסולת היא לא רק של ביוב אלא גם של תעשיה - חומרים מסוכנים. אין סכנה מידית ברחצה בים. במקרה של סכנה מידית משרד הבריאות אוסר רחצה. החלטה שלך אם להתרחץ או לא במים שהניקיון שלהם בינוני.

26/07/2005 | 17:39 | מאת: זיו

בהמשך לשאלתה הצודקת של נעמה אשאל שאלה נוספת כולנו נושמים אוויר ופולטים דו תחמוצת הפחמן.וכיוון שהאוכלוסייה של האנושות הולכת וגודלת אני שואל כיצד האוויר שאנו נושמים נשאר טרי? כיצד הוא מתחדש? ידוע לי שיש תהליך פוטו סינטזה הצמחים על כדור הארץ קולטים את דו תחמוצת הפחמן שאנו פולטים והופכים אותה חזרה לאוויר טרי-אבל הרי אנו גם הורסים יערות וצמחים ואט אט הם נעלמים אז מי יחדש לנו את האוויר? היתכן מצב שיום אחד לא יהיה לנו אוויר לנשימה?

בזמן הקרוב אין דאגה שהחמצן יגמר, אבל הזיהום גבוה והמצב לא כל כך טוב. שיש בעיה של CO2 - פחמן דו-חמצני בעולם - גורם מספר 1 לחימום גלובלי. פליטה מוגברת של CO2 מצד אחד והרס יערות הגשם וצמחיה ברחבי העולם מורידה את קליטת CO2 והפיכתו ל O2 - חמצן. קליטת CO2 רבה מאוד מתבצעת גם על ידי הפלקטון במי האוקינוסים והימים. הזיהום,קרינת השמש שעולה בגלל הפגיעה באוזון והתרבות האצות מורידה את קליטת CO2. כמו-כן ניתן לראות עליה חדה וקבועה במספר החולים בבעיות נשימה כתוצאה מזיהום האוויר וחוסר באוויר נקי ואיכותי. המספר הרשמי הוא שכ - 1,100 אנשים מתים כל שנה באזור תל אביב כתוצאה ממחלות הנגרמות מזיהום האוויר. אז כן, אם לא נדאג לאוויר שלנו על ידי הורדת פליטות מזהמים ועל ידי נטיעה חוזרת של יערות המצב עלול להחמיר.

26/07/2005 | 20:36 | מאת: ח.

לד"ר קויפמן שלום דברייך אכן נכונים ולצערי אם נוסיף לכל אלו את הרצון של אירגוני הטרור לפגוע בכולנו ולהשיג נשק גרעיני ואם נוסיף את המידע על מתאורים ענקיים שעלולים להתנגש בכדור הארץ ועידות אדמה צפויית וגלי צונמי ורוחות טורנדו אז נראה שלעולמנו יש אולי 50 שנה נוספות להתקיים וזהו זה....

27/07/2005 | 10:26 | מאת: נעמה

כן, יש הרגשה שזה ממש נס שכל יום עובר בשלום ושאנחנו (לא כולם כמובן) עדיין בריאים ושלמים...אבל מה יהיה עוד שבוע, חודש, שנה, אין לדעת ואפילו מפחיד לחשוב... האדם חושב שהוא חכם גדול, אבל לא כך כי כל החכמה שלו מביאה אותנו לאבדון טרגי! נשאר רק אלוהים שאני מקווה שישמור עליינו.

התיאור של מצב כדור הארץ - מים אוויר ועוד איננו בלתי הפיך וכך גם המצב עם הטרור העולמי (נושא שלא ממש קשור לפורום). אפשר להרים ידיים ולהגיד אין מה לעשות, או לטמון הראש בחול ולהתעלם מהכל ורק לשבת ולקטר. אבל הדברים תלויים בנו. ישנם הרבה פעולות ופעילויות שיכולים לעזור בשיפור איכות החיים שלנו ושל הדורות הבאים. אז, הנתונים הנם כפי שהצגתי בתשובתי, ויש ואפשר לעשות הרבה לשיפור - וזה בידיים שלכם!!

07/08/2005 | 01:48 | מאת: חבר בסביבה

חבל שהמגיבים הדואגים אינם ערים לכלל הפעולותהנעשות בעולם לשיפור איכות הסביבה.. אפילו במדינתנו המושמצת יש התיחסות לכך ואפילו משרד ממשלתי שלא כל העובדים בו מושחתים ו\או מטומטמים. מפעלים משקיעים מליוני דולר בשיפור מתוך הכרה\קורח. אגב, אנשים רבים מפסיקים להתיחס לאיכות הסביבה ברגע שזה עולה להם כסף או מאמץ! אבל לא מפסיקים לקטר על האחרים, לצערי ביניהם גם חברים שלי.

אם כך אנחנו חברים כי הסביבה הנה בראש מעייני. בודאי שנעשה משהו בארץ - אבל הוא בטל במיליונים. הכל בהשוואה לנעשה בעולם. העשיה הנה בעיקר פרטית ומצומצמת, אפילו מדינות באפריקה עושות יותר לסביבה ממה שנעשה בארץ. יש לנו משרד איכות סביבה שעוסק בעיקר במשפטים ובקנסות במקום לקדם חקיקה וחינוך. וממשלה שלא תורמת ולא תומכת בקידום סביבתי ובכלל אין לה מדיניות סביבתית. למרות שהשר שמחון וקודמיו בהחלט ראויים לצלש על שהם מוכנים להוביל משרד שרבים לא מעוניינים בו "כי הוא לא חשוב מספיק" ועושים בהחלט עבודה חשובה, אבל מצומצמת עדין, עד שיבינו הכל איזה כוח יש למשרד זה וכמה כסף אפשר לגלגל דרכו. ורק כדי לסבר את האוזן - היקף שוק הטכנולוגיות והשרותים בתחום איכות הסביבה בעולם היקף שוק הטכנולוגיות והשרותים בתחום איכות הסביבה בעולם עומד היום על כ – 570 מיליארד דולר. שוק מוצרי קצה בלבד, יהיה שווה בסוף 2010 – 600 מיליארד דולר. אם התעשיה תטמיעה גם שיטות טכנולוגיות נקיות יותר היקף השוק יגיע לערך של מעל 1500 מיליארד דולר. מה החלק של ישראל בסכומי העתק האלה? 300 מיליון דולר - בערך הטעות הסטטיסטית של הסכומים בהם מדובר ותעשה לבד את החישוב באחוזים. זהו שוק אדיר עם אפשרויות נפלאות לישראל מבחינת אפשרות לפיתוח מקומות עבודה והכנסות גבוהות ביותר. אבל ואנחנו מפספסים בגדול בהשוואה לכל מדינה שתיקח (תורכיה, דרום אפריקה, רומניה, הונגריה, סין הודו ואחרות). בנוסף, יש תקציבי ענק בארה"ב ובאיחוד האירופי לפרויקטים סביבתיים משותפים. הישראלים לא משתתפים - הפסדים אדירים. כל זאת כי אין הובלה ואין מדיניות ממשלתית בנושא סביבה. אז ניתן לראות פה ושם ניצוץ פעילות רק שזה לא יטעה אותך. צר לי שאני לא יכולה לחלוק איתך את ההנאה ממעט העשיה, כי המעט הזה רחוק מאוד מהמינימום הנדרש וההכרחי.

09/08/2005 | 01:19 | מאת: חבר בסביבה

אני ממש לא מקבל את טענתך שהמשרד לאיכ"ס מטפל בעיקר בקנסות ומשפטים. המשפט והקנס הם ביטוי מסוים של כשלון משום שהמטרה היא חינוך, מניעה, קידום איכה"ס ושמירת משאבים. יש פעילות רבה ובשיתוף פעולה עם התעשיה והשקעות רבות ללא שבירת כילים יום יום. פעמים רבות האינטרסים משותפים ובדיעבד המפעל מודה על הלחץ שהכריח אותו "להזיז את הגבינה" ולחדש ולעדכן את המערכות ואת שיטות הייצור. יש צורך בחקיקה רבה אבל זה נושא מסובך ולא נקי משיקולים זרים. בכל מקרה אל תצרי מצג שכביכול לאף אחד לא איכפת בממשל.

חברי היקר חשוב לבצע הפרדה בין הנושאים השונים ולדון בכל אחד ואחד לגופו 1. נושא חקיקה שחסרה בנושאי סביבה 2. נושא חינוך שכמעט ולא קיים חוץ בנושא מחזור שלא עובד ונושא ניקוי חופים ויערות שגם לא ממש עובד 3. פעילות התעשיה בהתאם לחוקים ולתקנות ואכיפה על ידי המשרד לאיכות הסביבה והרשויות המקומיות 4. פיתוח של פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לבעיות סביבה בנושא 3 תוכל לראות פעילות וזו עיקר הפעילות בנושא 4 יש מעט מאוד ורק פרטי ללא עזרה מהממשלה כולל לא בשלב הניסוי הראשוני שאם יהיה אז היצרנים יוכלו למכור את הפיתוחים הסביבתיים יותר בקלות לשווקים בינלאומיים. בנושאים 1 ו - 2 כמעט ולא נראת שום פעילות ממשית. אתמול לדוגמא, הנשיא בוש שללא ספק הנו איש עסוק ביותר מצא זמן לנסוע לניו מקסיקו למעבדות הלאומיות שם ולחתום על 14.5 מיליארד דולר בחוק שינתן כדי להמשיך בפיתוח אנריגה סולרית-תרמית בגלל בעיות סביבה ומחסור בחומרי גלם. כמו שאמרתי בתשובה קודמת יש הרבה מאוד כסף זמין בעולם לפיתוחים סביבתיים אבל לא נתקבל אגורה כל זמן שהממשלה לא מקדמת את הנושא. לא ראיתי את ראש הממשלה שלנו מקדיש אפילו דקות ספורות לנושא סביבה כל שהוא, מלבד לדחות עוד את הדיון בנושא אנטנות סלולריות. אז לצערי בגלל שנושאי סביבה מאוד חשובים ואני רואה את הנעשה בעולם ואת המצב בארץ וקשה להיות אופטימיים. לצערי אני לא יכולה לקבל את העשיה המועטה כמספיקה, היא אפילו לא מראה על כיוון לשיפור, יותר כמו סמוך ויהיה בסדר. צר לי ורד

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות