חלודה בסכין חיתוך משוננת
דיון מתוך פורום בטיחות גהות ואיכות
יש לי סכין חיתוך משוננת (זולה) שאני משתמש בה כבר כמה שנים. פתאום שמתי לב שבכמה מקומות בצד החותך, בין שיני הסכין, יש חלודה שלא הצלחתי להוריד גם בשפשוף. אני זוכר שכילד (אני בן 50) הורי הזהירו אותי לא להפצע מחפצי מתכת שמצאתי בחצר מחשש לטטנוס. האם יש סכנה כזו גם בסכיני, שמעולם לא נגעה בחול החצר?
מכיר את האגדה, חידקי הצפדת חיים בזבל בע"ח, באדמה. חלודה היא סמל של חוסר נקיון, "מסמר חלוד" זה שד הזיהום, אולי גם משום שהחידקים יכולים להיסתתר בין קשקשי החלודה. חלודה עצמה אינה יוצרת חידקים וזיהום יש מאין במידה ולא באה איתם במגע. אבל בכל מקרה תחליף סכין אחרי חמישים שנה
חבר יקר, אני שואל ברצינות ואתה משיב כליצן. מאד יכול להיות שנקודות החלודה בסכין הופיעו רק משום השיפשוף המסיבי והניקוי באקונומיקה שבו אני מנקה את הכלי אכילה מדי פעם. עובדה שלא מופיעות נקודות חלודה בכלים העשויים מנירוסטה טובה. וזה גרם לי לחשוב שעצם הופעת נקודות החלודה על הסכין זה מפני שהסכין אינה עשוייה מסגסוגת טובה, אלא ממתכת שרובה ברזל, ולכן החלידה במים חמים וברחיצות אינטנסיביות. ותכל'ס: האם נקודות החלודה בסכין יכולות לסכנני בטטנוס או במחלה אחרת? מי מבין בנושא ויענני?
צר לי על שאתה שופט אותי בחומרה! אם לא היה ברור אז דע לך שטטנוס הוא מחלה שנובעת מחידק ספציפי הנמצא במעיים של בע"ח ובצואתם. הוא אינו נוצר יש מאין וחלודה אינה בוראת חידקים-ראה עבודתו של לואי פסטר. אם אדם נפצע מ"ברזל חלוד" בשטח יש סיכוי שהברזל היה במגע עם כל מיני זיהומים כולל אולי חידק הטטנוס האנאירובי. במטבח שלך הברזל החליד כתוצאה מקורוזיה ואין סיכוי סביר שבא במגע עם חידק זה. לגבי סיכונים נוספים-תחמוצת הברזל עצמה אינה מהווה בעיה אולם בפלדה יש מתכות נוספות שעם החלדת הסכין יכולות להוות בעיה. הימנע מרחיצת הסכין באקנומיקה אם הוא מחליד ונקה אותו היטב ולא תהיה בעיה. החלפתו היא הצעה טובה ואינה נובעת מבדיחות הדעת או חוסר רצינות.
לדני שלום חלודה נובעת כתוצאה מפגיעה בשכבת הציפוי שמגן מפניה, עם השנים וכתוצאה מהעבודה של הסכין או אף בזמן סגירתו ותפיתחתו נוצר שפשוף שגורם לפגיעה בציפוי, לפעמים זו פגיעה שהעיין אינה מבחינה בה אבל מספיקה להיווצרות החלודה כתוצאה מהלחות והחמצן שיש באויר שיוצרים את התהליך, זה מתחיל בנקודות קטנות ומתרחב עד לקטע שבו הציפוי תקין ושם זה נתקע.
מילא ציפוי כסף לסכיני עוגות אבל סכין פלדה אינה מצופה למעט הציפוי הטבעי שנוצר בגלל התחמצנות ודיפוזיה של המתכות כמו בנירוסטה. אגב, יש אימרה: טבח טוב מחדד את סכינו פעם בשנה, טבח מצוין פעם בשלוש שנים ושף אמיתי פעם בחיים.