כפוי מוך - שאלה דחופה

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

06/04/2001 | 16:54 | מאת: יעל

ד"ר גרנבאום הנכבד -שלום רב, תחילה -רצוני לברכך בבריאות שלמה . צר היה לי לקרוא כי הינך עצמך מתמודד עם בעיות רפואיות.אני מקווה שבמהרה כל הצרות יהיו מאחוריך. שנית- התוכל לפרט בבקשה מהו כפוי מוך (ישיר ) ? האם ניתן לבצעו גם אצל מבוגרים ? תודה וחג-שמח !

לקריאה נוספת והעמקה
06/04/2001 | 19:02 | מאת: ד"ר עודד שרון

כיפוי מוך הוא חבישה של נקודה בדנטין בה נחשף העצב (מוך השן) מגורם שאינו דלקתי ויש סיבה להאמין שלאחר חבישה עם מימת הסידן למשל ניתן יהיה לבצע שיחזור קבוע.בצד הדנטין הפונה ללשכת המוך (החדר בשן בו מתרכזים כלי הדם והעצבים) ייבנה דנטין חדש או גשר דנטין -תיקוני. הסיכוי לכך גדול יותר בשיני חלב וככל שהחשיפה היתה מינימלית ולזמן קצר. אצל מבוגרים כושר ההתאוששות נמוך יותר והסיכוי להצלחה בכיפוי מוך ישיר מזערי... למה שאלת ?

06/04/2001 | 19:45 | מאת: זמי

דר' שרון אם כך מה זה ישיר ומה זה לא ישיר? מי שר?

06/04/2001 | 19:42 | מאת: ד"ר גרינבאום

יעל שלום וחג שמח .תודה לך על הברכות להחלמה מהירה . כיפוי מוך הינו טיפול שבו בעקבות חשש לפריצה אקראית נקודתית לתוך מוך השן במהלך סילוק עששת מניח רופא השיניים תכשיר על בסיס סיד כבוי על אותו איזור שבו נמצאת הנקודה החשודה וסותם את השן בתקווה שמוך השן ייצר במקום "גשר דנטין" שיסגור את הפירצה ומוך השן יחלים חלקית או במלאו . טיפול זה מותנה בתנאים אספטיים (דלי חיידקים ) ובאי קיום עששת במקום הפירצה החשודה אחרת מתפתחת במקום דלקת זיהומית שאין לה בדרך כלל סיכוי להירפא . פעולה זו של כיפוי מוך "ישיר" מתאימה למקרים מועטים של טיפול בשיני ילדים מתוך הנחה שהטיפול המתבצע עם בידוד השן המטופלת ב"סכר גומי" שמונע חדירת רוק מזוהם בחיידקי הפה לפירצה האקראית (בתתנאי שהיא באחת מקרני המוך) והשן בלי סימני כאב קודם לטיפול .וכך מאפשר רופא השיניים לשן להמשיך את התפתחות השורש (שעלול לחדול מלהתפתח אם יבוצע בו טיפול שורש מלא) בחלק מן המקרים . התמונה ההיסטופתולוגית במירב המקרים האלה שונה מן התמונה הקלינית ובמירב המקרים שבהם מבוצע קיטוע מוך "ישיר"(כאשר הפירצה ודאית ונראית לעין) ישנה דלקת חריפה במוך השן ההופכת לכרונית ואיננה ניתנת לריפוי ללא טיפול שורש . במקרים בהם מוך השן משתקף דרך שכבת דקה של דנטין ואין ממש פריצה ישירה לתוך המוך מבוצע כרוטינה במרפאות השיניים "כיפוי מוך בלתי-ישיר" בו מניחים על האזור החשוד לקרבה מאיימת על מוך השן תכשיר המכיל סיד כבוי וסותמים את השן בשחזור מתאים . גם במקרים אלו השנויים במחלוקת יש אחוז ניכר של כישלונות ודלקות כרוניות אך מקובל לחשוב שפעולה כמו זו כדאית גם בשיני מבוגרים במקום להחליט על ביצוע טיפול שורש בכל אחת השיניים הפגועות ניצלות 60% מהן מן הגורל הזה . בקיצור יש מקום לשיקול הדעת של רופא השיניים במקרים אלה תוך שיתוף המתרפא/ה או הוריו (אם מדובר בילד/ה) ויידועו/ה בתוצאות האפשריות של כשלון הטיפול - טיפול בשורש או עקירת השן .

מנהל פורום רפואת שיניים