השתלה / הדבקה
דיון מתוך פורום רפואת שיניים
מה ההבדל בין שתי הגישות ומה עדיף ולמה?
שירה שלום .שאלה מצויינת ! אני לא נכנס לויכוח המדעי בנושא השתלים כנגד גשרים קונבנציונליים שניטש בימים אלו . אך אזכיר שתחושה פרופריוצפטיבית (תחושה של מיקום הלחץ) אינה מתקבלת משתלים אלא בעקיפין דרך המפרק הטמפורומנדיבולרי (מפרק הלסת) כך שהתחושה אינה מקומית לגבי מרקם המזון בשתלים בעוד גשרים קונבנציונליים הנתמכים בשיניים מאחזות מעבירים תחושה מדוייקת וממוקדת של המרקם של המזון שהיא חלק בלתי נפרד מהנאות החיים - כך שלא הייתי שש להחלפת כל שן בשתל וככל האפשר אני תומך בתחושות טבעיות . שתלים גם אינם מסוגלים לספוג את הלחצים תוך תנועה בתוך מנגנון בולמי הזעזועים הטבעיים של הליגמגט הפריודונטלי שאין לו אח ורע בשתלים . לכל הנ"ל יש להוסיף את הצורך בחיזוק ברגי השתל מדי תקופה ואף להחליף את חלקי השתלים והברגים מדי תקופה שלא לדבר על שתלים שיצור המודל שלהם הסתיים (גם בכאלה נתקלתי לא אחת בחיי המקצועיים הארוכים ). שתלים אמנם עמידים בפני עששת אך לא הכל הוא עמידות השתל בפני עששת השאלה היא התחושה והיכולת ליהנות מהנאות החיים שנהנינו מהן קודם לאובדן השן , שאותן אנו מנסים לשחזר . לדעתי האישית - עדיין יש מקום לשקול את השיקום מעל גשר היושב מעל שינים מאחזות מושחזות כפתרון פרוטטי מועדף לדעתי (וזו מתבססת על שנים רבות של שיקום בשתי השיטות גם יחד)
חשבתי שהדבקה הכוונה פשוט לתותבת נשלפת... מה היית אומר אז... תותבת מול שתלים??????
שירה שלום . שתלים ושיקום מעל שתלים הם כיום חזון נפרץ ובהחלט כאשר יש די עצם בלסתות לקליטת השתלים והמצב הבריאותי של המועמד טוב זה פתרון מתאים.לא בדקתי אותך ולא ראיתי את צילומי הרנטגן שלך ולכן אתייחס למקרה כללי . עליך תחילה להיבדק ע"י רופא השיניים (מומלץ מומחה לשיקום במקרה מורכב כשלך) בדיקה קלינית ורנטגנית בצירוף צילום פנורמי וCT של האיזורים המיועדים לשתלים. גם אם אין די עצם בלסתותיך לקליטת 6 שתלים ויותר בכל לסת ניתן לעיתים להכשיר מספר מצומצם של אזורים ע"י הוספת עצם עצמית (מהסנטר או המרפק או האגן ) או מלאכותית (ממאגר טחון מוקפא של עצמות בעלי חיים)ולעבותם לקראת קליטת שתלים שיוכלו לשאת תותבת נשלפת . בלסת העליונה אם תותבת שלימה אינה פתרון המבטיח לך בטחון עצמי , ניתן לבצע ניתוח הרמת סינוס מקסילרי והוספת עצם עצמית או מלאכותית ליצירת מספר מוקדים לקליטת שתלים ואם ניתן אפשר לבצע גשרים בלסת. אם לא -עדיין עומדת על הפרק תותבת נשלפת המבוססת על מחברים לשתלים . הבעיה היא שבכל השתלת עצם עצמית ומלאכותית הדבר כרוך בניתוח ואפילו במספר ניתוחים להכנסת ממברנה מעל לשתל העצם ולעיתים יש לחזור על הפעולה לפני ביצוע השתלת המשתלים . לא כל אדם יכול לעמוד במספר ניתוחים כהכנה לשתלים מבחינת הסבל והמעמסה הכספית וצריך לשקול את הצפוי לך בטרם תיכנס לטיפול מתוחכם זה . אשר לגשרי חרסינה הרי שאם ניתן לשקם מעל מספיק שתלים גם גשרי חרסינה באים בחשבון -אם כי עדיף חומר שחזור הניתן לשחיקה יותר מחרסינה בשל בכוחות הבלתי מבוקרים לעיתים מופעלים ע"י מתרפאים עם שתלים .
.שירה שלום . בכל מקרה בו חסרות שיניים אחוריות עולות האלטרנטיבות של שיקום באמצעות תותבת חלקית נשלפת או השארת המצב כמו שהוא ללא שיקום כלל או שיקום מעל שתלים בכתרים או גשרים אחוריים . תותבת נשלפת יוצרת אמנם בעיה של הסתגלות לגורם זר בפה שניתן לשליפה , מחייב ניקוי תוך הוצאת התותבת לאחר ארוחות וחטיפים ויוצרת מידה מסויימת של חוסר ביטחון אצל המתרפא/ה, אך זה בהחלט פיתרון זול יחסית (כאשר מבוצע שיקום בתותבת נשלפת עם ווים) , אך זה יכול להיות גם פתרון מתוחכם הכולל כתרים וגשרים שאליהם מולחמים אלמנטים מאחזים ,-שוברי לחץ ובולמי זעזועים שאליהם מתחברות בצורה מתוחכמת שיניים תותבות (זה למשל יכול להיות פתרון לא פחות יקר כלכלית משיקום על גבי שתלים ).פתרון כזה יכול אפילו להיות אסטטי מאוד וכל חסרונו הוא הצורך לשלוף אותו ולנקותו אחרי הארוחות . קיימת גם במקרים מסויימים האפשרות לא לשקם את הטוחנות כלל - אם ישנן כל המלתעות (פרהמולרים ) בפה -אך מצב כזה לא מאפשר טחינה של מזון אלא גריסתו ויש צורך לעקוב אחרי השיניים הנגדיות למרווח לבל תבקענה עד לחניכיים . האפשרות לשקם מקרה כגון זה בשתלים תלוייה בראש וראשונה בקיום די עצם אלויאולרית לקליטת שתלים באיזורים המתאימים לכך בלסת התחתונה . לעיתים אין די עצם בגלל עקירה קשה שלוותה באבוד עצם רב או בגלל דלקת ממושכת במקום שחיסלה עצם יקרה ולעיתים המבנה האנטומי אינו מותיר די עצם לשיקום . בדיקה לוידוא כמות עצם מספיקה או העדר סטרוקטורות כגון עצב הלסת או כלי דם גדולים , במסלול האפשרי של השתלים , נעשית בעזרת צילום רנטגן בטומוגרפיה או טומוגרפיה ממוחשבת CT ולפיו מגלה הרופא אם המקרה מתאים לקליטת שתלים . כמובן שישנם גם פקטורים אחרים שיש להביא בחשבון כגון סגר (צורת מפגש השיניים העליונות עם התחתונות), הכוחות המופעלים באיזור המיועד לשיקום ועוד. אם אין די עצם לקליטת שתלים שוקלים את האפשרות של הגדלת הרכס של העצם באמצעות שתלים של עצם עצמית או מגורמי חוץ עם או בלי ממברנות בניתוח נוסף כהכנה לשתלים בניתוח הבא . לא כל המקרים מתאימים להגדלת רכס העצם ובמקרים כגון אלו , בהם אין פתרון של תלים אקטואלי , אנו חוזרים לאפשרות הראשונה של תותבת חלקית נשלפת . אניממליץ בפנייך לסמוך על רופא שיניים בעל שיעור קומה מקצועי ואפילו מומחה לשיקום הפה כדי להכריע במקרה שלך מה הפתרון הנכון .