הלבנת שיניים
דיון מתוך פורום רפואת שיניים
ברצוני לעבור טיפול של הלבנת שיניים. איך נעשה הטיפול? באיזה חומרים? האם החומרים פוגעים בציפוי הטבעי של השן? האם הטיפול נשאר לאורך זמן רב או שהוא תקופתי? והאם יש אלטרנטיבות אחרות להלבנת שיניים המראות תוצאות בשטח? תודה על תשומת הלב.
בתשובה לשאלתך אין לך אלא לדפדף בדפי הפורום שם תמצאי יותר מפעם אחת בה ענה ד"ר גרינבאום תשובות ארוכות ומפורטות ביותר בנושא על כל ההבטים שלו... ד"ר שרון.
תודה לדר' שרון על שהוא משמש לי מליץ יושר ולפעמים גם הוא לי לפה .היות ואין כל גולש חדש יודע מיד לחפש תגובות קודמות והיות אין עדיין מדור FAQ (FREQUENTLY ASKED QUESTIONSׁ הרי אני מעדיף למחזר תשובות מהעבר על אי מתן מענה לפונה החדש.
נילי היקרה. ישנם 2 סוגי הלבנה של שינים : א) הלבנה פנימית : בדרך כלל לאחר טיפול שורש כאשר השן משחירה או משחימה מתוצרי הפירוק של המוגלובין הדם שנספגים ברקמה הספוגית של הדנטין .להלבנה משתמשים בדרך כלל בפרבוראט או אנהידריד של מי חמצן מרוכזים או ציטרט המוכנסים לתוך השן על גבי צמר גפן . להלבנה זו יש סיכונים של גרימה לספיגת השורש אם היא נעשית ביד לא מאומנת ולעיתים קרובות יש לחזור עליה בשל עודף תוצרי פירוק כנ"ל שממשיך לעלות אל פני השטח . ב)הלבנה חיצונית : בדרך כלל משמשת להסרת הכתמה פנימית של השיניים ולאו דוקא של קפה או תה (אשר מוסרים בהברשה אברזיבית לרוב) . הכתמה פנימית יכולה להיגרם מתרופות שמקבלים בינקות או בילדות המוקדמת כאשר נוצרות השיניים ושקיעתן בשניים הנוצרות צבעונית (לדוגמא :טטראציקלינים ) הכתמה כזו יכולה להיגרם גם מאירועים חולפים של המוליזה כמו למשל בRH INCOPATIBILTY ואותן שיניים שנמצאות בהווצרות אז מוכתמות . צבע שיניים צהוב מדי גנטי יכול גםגם הוא להיות מוסר בBLEECHING . הלבנה זו מתחלקת ל2- סוגים : 1)הלבנה קלינית המתבצעת בקליניקה ע"י רופא שיניים המורח את החומרים הפעילים על השיניים תוך בידודם בסכר גומי וחימום החומר במנורה או גוף חמום או לייזר (עם הסיכון שהזכירה דר' ליאת מ. של פיצוצים באמאיל ). התומרים כאן הם בד"כ אנהידרידים של מי חמצן ,ציטרטים ופרבוראטים . פעולה זו צריכה ביקורת וחזרה על ההלבנה אם עולים על פני השטח פיגמנטים או תוצרי פירוק של דם ותרופות שונות ששקעו בשן . 2)הלבנה ביתית :הלבנה זו נעשית תוך שימוש בחמרים (כנ"ל) מתונים יותר שאינם צורבים ופעילותם ממושכת .הפציינט מקבל לביתו כפות אישיות למילוי והשריית השיניים למשך פרקי זמן ארוכים ועליו לחזור לרופא לביקורות . שיטה זו פחות מזיקה אך יעילותה מוגבלת . יש להביא בחשבון שאם היו בשיניים סתימות מרוכבות (לבנות ) - צבען יהיה שונה ובולט על רקע השן המולבנת ויהיה צורך להחליפן קרוב לודאי . יתכנו נזקים לשיניים כגון הגדלת רגישותן בחום וקור ולעיתים רחוקות כאשר שן סדוקה או עם ליקוים התפתחותיים יפגע גם מוך השן באופן בלתי הפיך באותה שן ויהיה צורך גם בטיפול שורש .
לעניין סיכונים הרי הסיכון בהלבנת שיניים ויטליותהוא פגיעה במוך השן דרך התעלות המיקרוסקופיות בדנטין שעלולות להיות ריקות (DEAD TRACTSׂ) ולהעביר את החומרים הפעילים לתוך המוך.שן פגועה כזו תיזדקק לטיפול שורש ואפילו עקירה עקב ספיגה חיצונית . נזק כזה פחות סביר בהלבנה ביתית (החומר פחות צורב). לגבי הלטרנטיבות :חזיתות פורצלן מודבקות וכתרים מקפטק או חרסינה מאוחה למתכת .שחזורים אלו דורשים השחזה בשיניים ואינן הפיכות .הלבנה כזאת בדרך כלל לא דורשת חזרה .