כאבי שיניים לילדים

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

25/12/2000 | 00:03 | מאת: נורית

יש לי ילדה בת שנה וחמישה חודשים. יומים יש לה חום .39.5 מסקנת הרופאים בשניידר היתה, כנראה, שפעת. אך לפי תחושת אם לפי כמויות הרוק ושפשוף המוצץ בחניכיים, ואח"כ בדיקת רופא שיניים, אכן, כנראה, זה גם משיניים. בתי לא ישנה לילות. היא קמה בבכי היסטרי של כאב וסבל ואין באפשרותי לעזור לה. יש לבתי רק חמש שיניים וצומחות לה שתיים עליוניות ביחד. שאלותי הם: האם אין מה שיעזור לה לעבור את הסבל הזה חוץ מכל המשחות שלא עוזרות כלל? (ניסתי את הקרחונים ששמים במקרר וכעת הרופא נתן לי משחה שנקראת עזרקאין אך גם זה לא עוזר). האם זה נורמלי בגילה שיש לה רק חמש שיניים? בבקשה תחזרו אלי מהר שנוכל לעזור לבתי לגמור את הסבל הזה.

לקריאה נוספת והעמקה
25/12/2000 | 01:43 | מאת: ד"ר גרינבאום

נורית שלום . מחקרים שנעשו לאחרונה בארה"ב קבעו שבקיעת שיניים לכשעצמן לא גורמת למצב הכרוך בחום גבוה וכי מדובר במצב זיהומי באיזור: לוע ,אוזניים ,בטן,ומערכת נשימה עליונה . לא סביר אם כן שמדובר רק בבקיעת שיניים אצל בתך ויש לחפש את המוקד הדלקתי במקום אחר . זה אינו שולל את הסבל שבתך עוברת מתהליך הבקיעה של השן , לצערי המלצותי מצטמצמות למשחות אלחוש מקומיות ותרופות אנלגטיות כגון אקמול ,ואופטלגין בטיפות לפי מרשם רופא או רופא שיניים לילדים ואולי כתוספת ניתן לשים מי חמצן 3% על אפליקטור טבול בהם באיזור השן הבוקעת ולהחזיק אותו במקום למשך דקה או שתיים ואח"כ לשטוף לתינוק/ת את הפה במי ברז בזהירות . לעניות דעתי ומבלי שאוכל לבדקה ,חמש השיניים הנמצאות בפיה של בתך התינוקת הן מצב סביר לגבי גילה וכנ"ל גם לגבי בקיעת שתי שיניים בו זמנית (זה קורה ) , אך מוטב שתיבדק ע"י רופא שיניים שיראה אם אכן מדובר בסדר הבקיעה הנכון (גם זה חשוב ). עם בקיעת השיניים הראשונות נוצרים הכיסים הראשונים בחניכיים ובהם מתרבים לראשונה חיידקים אנאירוביים שעד כה לא היו להם תנאי מחייה מתאימים (סביבה מחוסרת חמצן) . החיידקים האנאירוביים הראשונים מגיעים לפי התינוק בדרך כלל מאימו שמנשקת אותו, טועמת את מאכליו וכו' או מהמטפלת (התחליף המודרני לחלק משעות היום לאם) . מצב החניכיים של הנ"ל יקבע אילו חיידקים יקבל התינוק . לעיתים החיידקים הם אלימים ברמה נמוכה וגורמים לזיהומים קלים :LOW GRADE INFECTION בלוע באוזניים ואפילו במערכת העיכול (מופיעים שלשולים וריח רע ממערכת העיכול וגאזים ). עם הזמן הפלורה (אוכלוסיית החיידקים ) של הפה מתאזנת והתינוק מתחסן כלפי חלק ניכר מאותם חיידקים וחי עימם פחות או יותר בשלום עד לירידה בתינגודת הבאה :מאיבוד חום גוף ,מתזונה לקוייה ,ממתח ודאגה (איפה אבא) או ממחלת חום מתישה. ואז עלול שיווי משקל דינמי זה להישבר זמנית . מופיעה שוב דלקת בחניכיים לזמן מה וכך כל ימי חיינו נמשכת מלחמה מתמדת בחניכיים בין החיידקים המצויים בכיסי החניכיים לבין רקמות הגוף .ההתחלות תמיד קשות וההמשך מתון יותר.

25/12/2000 | 23:02 | מאת: נורית

לד"ר גרינבאום שלום. קודם כל תודה על התשובה המהירה. לגבי המוקד הדלקתי האחר שציינת בחלק הראשון של תשובתך, הרופאים, הן בשניידר והן רופאת הילדים בקופת חולים, לא מצאה שום גורם. לא אוזניים, לא גרון. האם אתה ממליץ שבתי תעבור בדיקת דם על מנת לגלות מקור אחר לבעיית החום, אף כי בעיית החום נפתרה? מיום ראשון כבר אין לה חום, האם אני צריכה להסיק שהייתה בעיית דלקת אך נפתרה. או שאולי היתה זו שפעת או וירוס של 24 שעות שמלווה בתוספת לכאב גדילת שיניים? עוד, בקרתי אצל רופא שיניים לילדים בבי"ח שניידר, אך לא שאלתי אותו אם סדר הבקיעה נכון. האם עלי לבקר אצלו שנית ולשאול אותו על סדר הבקיעה או שהוא היה אומר לי זאת כבר בביקורי אצלו? מדוע הוא לא הציע לי מראש את האופטלגין בטיפות? מה עושים אם סדר הבקיעה לא נכון? לא אמרת לי כלום לגבי המשחה שהרופא נתן לי (לא שהיא עזרה במיוחד) אך הייתי רוצה לדעת מה דעתך על כך. אציין את שמה שוב עזרקאין

מנהל פורום רפואת שיניים