עצות בקשר להסרת סתימות אמלגם

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

07/02/2001 | 00:31 | מאת: אבי

ראשית ברצוני לומר כי דר' משה הינו אחד הרופאים היחידים בארץ שאני ראיתי כי הינו מודע לסכנה שבקדיחה לתוך סתימת כספית ( מלבד רופאים "ביולוגים" שבאו מחול וידוע לי על שניים ) מסיבות בריאותיות ( חורים מתחת לשני סתימות ) ופסיכולוגיות ( אני משוכנע שיש לסתימות קשר עם העובדה שיש לי A.D.D וכן מיחס החרפה רצינית בזאת להחלפה של שלש תך שבועים עד כה ) אני בתהליכים של הסרת סתימות אמלגם ( 3 מתוך 5 הוצאו ). שאלתי היא : האם יש אמצעי זהירות או אמצעים אותם אפשר לנקוט כדי למזער את הנזק שבהוצאה ( שלושת הראשונות הוצאו עם יניקה חזקה ומסיכת חמצן אך ללא סכר גומי והרגשתי די רע לאחר מכן ). האם קימות בארץ בדיקות מבוססות לאבחון רמת כספית בדם ( כגון DMSA ) ו\או שיער, האם יש אפשרות ללקחית זריקת גלותמין לאחר הסרה ? . כמו כן אני בדכ תורם דם פעם ב6 חודשים , האם תרימת דם לאחר הסרה של סתימות הנה מסוכנת לתורם או לנתרם ??

לקריאה נוספת והעמקה
07/02/2001 | 02:19 | מאת: ד"ר גרינבאום

אבי שלום. לפי שעה הנחיית משרד הבריאות המתבססת על המלצות WHO FDI ו ADAA היא להשתמש ככל האפשר בסכר גומי בעת הוצאת סתימות אמלגם ביחד עם מערכת שאיבה חזקה להקטנת הסיכון של זיהומי כספית בפה ובאויר המרפאה . לא ידועה לי טכניקה אחרת אך בודאי הייתי ממליץ להימנע ככל האפשר מלקדוח ולהחליף שחזורי אמלגם שלא לצורך רפואי בלבד (עששת או דלקת במוך השן או בחניכיים מתחת לשחזור הישן) ולא להחליף שחזורי אמלגם ישנים רק כדי להחליפם בשחזור אסטטי או כדי להיפטר מזיהומי כספית מזעריים משחזור ישן ע"י הצפת הפה וחדר המרפאה באדי כספית ושיירי שחזור ישן .הרגשה רעה לא צריכה היתה להיות לך לאחר קידוח אמלגם מפיך . אין לכספית אפקט מיידי וגם לא נוצרת הרעלה מיידית אלא מדובר בזהום כספית מצטבר שיש להימנע ממנו אך איננו מגיע לרמה גבוהה בדם לאחר הוצאת שחזור אמלגם אחד או שניים .אני מניח שרגישותך לנושא העלתה את רמת החרדה שלך וגרמה כנראה להרגשתך הרעה . לגבי בדיקות רמת הכספית בדם אלה נעשות מפעם לפעם אצל עובדי מפעלים כימיים ביוזמת רופאים תעסוקתיים ורמת דייקנות הקביעה של הבדיקות היא גבוהה דיה .אין לי ידע מספיק על ADD וכנ"ל גם לגבי קבלת זריקת גלוטמין אחרי קידוח ולגבי תרומת דם ואני ממליץ לך להתייעץ עם רופא תעסוקתי העוסק בכגון אלה או עם טוקסיקולוג שיוכלו לשלוח דגימת דם שלך למעבדה ולהשיב לך תשובה מבוססת .נסה גם להפנות את שאלתך לפורום מחלות תעסוקתיות ומחלות מקצוע .

09/02/2001 | 00:52 | מאת: אבי

ובכן הסרתי סתימה שהוחלפה בקומפוזיט לפני כ 4 שבועות ושבוע אחריו שתיים ברציפות ... כשבוע מאוחר יותר התחלתי להרגיש רע יותר . בכל אופן האם הפולימר הנל שהתיחסת אליו כרעיל הינו השרף \ דבק שאיתו מדביקים את הסתימה או שמא זהו אחד מהחומרים המרכיבים. בכל מקרה האם סתימת Composite inlay עדיפה מבחינת הסיכון התאורטי ? . בנוסף התקנות שעליהם דיברת האם הם מחיבות ? . מכיוון שבתחילת דרכי שני רופאים שרק גמרו את תל אביב אמרו כי באופן מוחלט סתימות אינם משחררות כספית ובכלל אף רופא לא ידע אותי בדבר תקנות המחיבות שאיבה חזקה וסכר גומי . שוב האם הם הינם מחיבות ? . האם משמעו שמשרד הבריאות מכיר בסיכון של הוצאת סתימות כספית ? . בתודה מראש אבי

מנהל פורום רפואת שיניים