פורום הנקה

ההנקה היא הדרך הטבעית, הפיזיולוגית, להזנת תינוקות, וחלב אם הוא החלב המותאם באופן מיטבי לתינוקות. כהמשך ישיר לכך, ממליצה האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים על הנקה כאמצעי הבלעדי לתזונת התינוק בששת החודשים הראשונים לחייו. ההנקה מגינה על בריאות התינוק ומסייעת להתפתחות הגופנית, הרגשית והקוגניטיבית בצורה הטובה יותר.
13510 הודעות
12453 תשובות מומחה

מנהלי פורום הנקה

24/01/2002 | 17:36 | מאת: אלי

שלום אלן בתי בת חודש, עד גיל שבוע היא ינקה ולאחר מכן ניזונה מתחליף (נובלאק) בת זוגתי לקחה כדורים להפסקת החלב, עכשיו לאחר שלושה שבועות בת זוגתי מעוניינת לחדש את ההנקה בשילוב התחליף. היא ניסתה להניק אותה ואכן יצא קצת חלב משני השדיים. שאלתי היא האם ניתן להניק לאחר שלקחה את הכדורים להפסקת ייצור החלב? והאם ישנה דרך להגביר את ייצור החלב בזמן זה. תודה מראש

25/01/2002 | 00:19 | מאת: אלן שיין

היי אלי, כל הכבוד לכם על נסיונכם לחזור להנקה! התינוקת רק תרוויח. (לא נדבר גם על היתרונות להורים!) בכל אופן, אין כל בעייה להתחיל להיניק אותה כי החומר הכימי של התרופה עברה מהגוף מזמן. האם התינוקת מוכנה עדיין לינוק? זאת השאלה הקריטי לגבי ההצלחה. ממה שכתבת אני מנחשת שכן כי אמרת שיש חלב. שאיבה היא דרך להגביר את התפוקה, הצעת שד בין הארוחות להרגיע את התינוקת (במקום מוצץ) יגביר עוד יותר. התינוקת היא הדרך הכי טובה להגברת החלב אם אכן תהיה מוכנה לינוק. יש האומרים שכמוסות חילבה מגביר את החלב, או תכשיר טבעי שנקרא "חלב אם" שניתן לרכוש בבית מרקחת טבעי או הומיאופטי או בית טבע. אבל בלי גירויי לפטמות הם לא יעבדו. החלב בא כתוצאה מההיצע והביקוש. לאט לאט כאשר אתם רואים שהחלב חוזר, שבת זוגך תרגיש ותראה חלב יוצה שהתינוקת יונקת או בלחיצת השד, אז כדאי להתחיל להפחיט את התמ"ל (פורמולה) ולהגביר את ההנקות. אם קשה לכם לעשות את זה בלי השגחה ועידוד של יועצת הנקה, ואם יש התנגדות של התינוקת לשד (אז בטוח שאתם צריכים את עזרת היועצת הנקה) אתם יכולים להתקשר לטל: 2411 647 03 כדי לקבל מידע על יועצת באזור שלכם. זה בכלל לא אבוד, ובהחלט ניתן לחזור להנקה, כדאי!

23/01/2002 | 15:00 | מאת: ליאורה

האם ניתן לבשל גזר, קשוא, תפו"א ולהוסיף לזה ויטה עוף וכמון למעוך וישר לתת לתינוק? הוא עדין לא טעם ירקות אבל פירות כן. תודה

23/01/2002 | 18:59 | מאת: אלן שיין

היי ליאורה, בן כמה התינוק. לא רצוי לתת אף אוכל מוצק עד גיל 7 חודשים. רצוי להיניק או לתת תמ"ל עד שהתינוק מתחיל לאחוז בכפית ומכניס בעצמו אוכל לפה. גם לא מומלץ למעוך כל מאכל אלא לחשוף אותו למרקמים וטעמים שונים, גם הצבע משחק תפקיד לעניין אותו באוכל. מומלץ לתת אוכל במצבם הטבעי ביותר - לפי יכולת התינוק. בהתחלה מעדים ירקות כדי שהוא לא יחנק אך ירקות מעודים שומרים על הויטמינים לעומת ירגות מבושלים שזורקים הרבה ויטמינים יחד עם מי הבישול. מרקים של ויטה או תלמה או כל חברה אחרת מלאי מלח ולא מומלץ. יש גם כימיקלים שלא מומלצים לתינוקות. האוכל הכי טוב זה הכי טבעי ללא מלח.

23/01/2002 | 20:44 | מאת: ליאורה

תודה על התשובה המהירה. התינוק בן חצי שנה ויונק מלא בלבד ללא שום תוספות למעט הפירות שהתחלתי לתת לו לא קבוע לפני חודש בערך ורק עכשיו הוספתי לפירות גם שקדיה. הוא אוחז את הכפית לבד ומביא לפה כבר מגיל 5 חודשים. לגבי מעיכת האוכל, אם לא אמעך את האוכל הוא לא יחנק? היום ניסיתי לתת לו גזר מבושל בקצת מים ומלח ומעכתי במזלג אבל הוא ירק את הכל ולא רצה לטעום עוד. מה עושים? איך ממשיכים מכאן?

23/01/2002 | 14:34 | מאת: גלית

שלום אלן, בני הוא בן כמעט 3 חודשים ניזון מהנקה בלבד עד היום. לפני מספר ימים התחלתי להרגיש שאין לי מספיק חלב. התינוק רעב כל שעה-שעה וחצי ובנוסף אני לא מרגישה שהשדיים מתמלאים כמו קודם. מבחינת היציאות - יש לו חיתולים רטובים ובערך 3-4 פעמים צואה ביום. אני די מודאגת כי בשקילה הקודמת (בגיל חודשיים) העליה במשקל לא היתה משביעת רצון. עם זאת האחות אמרה שזה אולי קשור לעובדה שהוא היה חולה בברונכיוליטיס כמה שבועות. האם זוהי תקופת משבר או שהחלב שלי מתייבש ? האם ניתן לעשות משהו?

23/01/2002 | 19:07 | מאת: אלן שיין

היי גלית, החלב לא מתייבש. כל עוד שיש לו הרבה חיתולים רטובים וצואה כמה פעמים (אפילו פעם אחת) ביום אז זאת לא הבעייה. יש "משבר" או קפיצה בגיל 3 חודשים, ויש גם יותר אזון בן ההיצע והביקוש לכן השדיים לא מלאים כמו קודם. עלייה במשקל אמורה להיות כלפי מעלה כאשר צריך להיות 450-500 גרם עלייה לחודש. דהיינו ממוצע של 120 לשבוע. כמובן שיש אילו שעולים הרבה יותר מזה. השאלה היא האם היא עולה מספיק, והחוסר שביעות רצון נובע מהשוואה לעלייה קודמת? מי לא מרוצה מהעלייה במשקל? מחלה בהחלט משפיעה, ואי אפשר להאשים את ההנקה אם התינוק באמת לא רצה לינוק כי לא הרגיש טוב. אפשר רק להתנחם על זה שכמה שהוא היה מוכן לאכול הוא חלב אם-שיכולה לעזור לו להתמודד עם מחלות. כל עוד שהוא יונק בתאבון, או לפחות את רואה שהוא חוזר לעצמו, אז אין כל בעייה בהנקה. אם היתה ירידה בתפוקה כי הוא אכל פחות לתקופה מה, אז ברגע שהוא יגביר את תדירות ההנקות או זמן ליד השד אז באופן טבעי הכמות תוגבר. כמה שתניקי יותר כך יהיה יותר חלב. כל עוד שהוא רגוע או נרגע ליד השד - הוא שבע. אפילו אם זה כל חצי שעה- הוא ישלים את החסר. מקווה שזה עוזר לך.

24/01/2002 | 00:05 | מאת: איריס

מתוך נסיון הנקה עם כמה ילדים, החלב חוזר, השד מתמלא, כדאי לשתות, לנוח ולהיות אופטימים. אנחנו לא מגדלות עגלים, לפעמים הוא חולה, לפעמים אני, לפעמים הוא גודל פתאום, ולפעמים אני הסתובבתי קצת יותר מדי ושכחתי לשתות. בכל אופן יש לך מספיק מלאי להניק אותו עד..... בהצלחה.

24/01/2002 | 13:57 | מאת: גלית

תודה רבה לאלן ולאיריס על התשובות המפורטות והמהירות. בינתיים התינוק נשקל ואכן עלה 250 גרם ב- 10 ימים כך שבאמת זה בסדר. ובכל זאת שאלה שמציקה לי וקשורה לעניין: למה לפעמים הוא לא רגוע במהלך ההנקה? הוא בועט ומזיז את כל חלקי גופו בעצבנות. זה לא קורה תמיד רק לפעמים. האם זה מעיד על כך שהוא לא רעב?

23/01/2002 | 00:23 | מאת: ורדינה

אלן שלום ברצוני לדעת כמה זמן אפשר להשאיר במקרר חלב אם להנקה?

23/01/2002 | 19:23 | מאת: אלן שיין

היי ורדינה, ניתן לשמור על חלב שאוב במקרר עד שבוע ימים. זה מפתיע אבל אם הבקבוק מלא הוא נשמר יותר זמן מאשר בקבוק חצי מלא. יש יותר אוויר בבקבוק. אם הבקבוק לא מלא אז פחות משבוע. אני מניחה 4-5 ימים. כמובן זיז הבדלים קטנים בין מעלות הקור בכל מקרר. תלוי בדגם וגיל המקרר.

22/01/2002 | 19:33 | מאת: ליהי

שלום רב, אני מתעתדת לעבור ניתוח פלסטי להגדלת חזה כשהחדרת השתל סיליקון תעשה דרך חתך סביב לחלקה העליון של עטרת הפיטמה. הרופא שלי אמר לי שיש סיכוי שכושר ההנקה שלי ייפגע, אולם אינו פירט בנושא. כיוון שנושא ההנקה מאוד חשוב לי, ואני ארצה להניק את יילדי בעתיד, יש לי מספר שאלות ואשמח אם תוכלי להבהיר לי את הדברים: 1. האם מתוך ניסיון שלך עם נשים שעברו הגדלת חזה, זה אפשרי להניק? האם זה באמת כמו שאומרים.. אחריי ההנקה החזה נראה כמו "שקיות" וצורתו נהרסת לחלוטין? 2. האם הסיליקון יכול להזיק לתינוק , שכן אומרים שיש דליפות מיקרוסקופיות מהשתל שעלול לגרום לבעיות נשימה אצל התינוק. אני שוקלת את עניין הניתוח בכובד ראש, מלבד ההנקה יש הרבה חסרונות לניתוח הזה, מה דעתך בעניין, באופן כללי? תודה רבה מראש, ליהי

23/01/2002 | 19:54 | מאת: אלן שיין

היי ליהי, כואב לי פעם אחר פעם שאני נתקלת בנשים שעברו ניתוח בחזה. העניין של הצלחה או אי הצלחה בהנקה הוא לא דבר שאפשר לנבא מראש. יש מקרים שמצליחים ויש כמובן שלא מצליחים. אני בטוחה שאת שוקלת את העניין אך אולי אני יכולה לעזור לך להחליט סופית לא לשחק עם הטבע. ההנקה כה חשובה לתינוקות לא רק כי החלב נותן להם נוגדנים וחיסונים בראשית החיים אלא החומרים החיים האלו בחלב אם מגנים עליהם לכל עורך החיים. יש יותר ויותר מחקרים המעידים על ההשלכות מרחיקות לקט. צורת השד משתנה באם תרצי להיניק או לא. מערכת הצינוריות והתאים הבונים את כל העסק שם בשד כדי לייצור חלב מתפתחת במשך ההריון. השדיים מתמלאים בקולוסטרום (חלב ראשוני האשיר בחלבונים, וחיסונים ונוגדנים במיוחד חשובים בימים הראשוניים) כך שמיד אחרי הלידה באיזה שהוא מקום בן יומיים ל5-6 ימים החלב מתחיל לזרום. זה אצל כל הנשים - אלו שמיניקות ואלו שבחרו לא להיניק. אחרי זה או שממשיכים להיניק או שמפסיקים את החלב אך כל המערכות ישנם, כך שצמיחת החזה קיים אצל כולם. מה שחל אחרי הלידה כבר זה עניין אישי ואצל כל אחת ואחת זה שונה. יש כאלו שהשד גדל לאחר לידה ולאחר הנקה, ויש כאלה שהשד קטן. (בטח מספיק קטן אצלך אחרת לא היית רוצה להגדיל.) אילו תופעות טבעיות. הרבה מהאמהות שעברו שינוי כלשהוא בשדיים מתחרתות. לא הבינו בגיל צעיר מה משמעות השדיים וכמה חשוב להיניק לא רק מבחינת החלב שהוא עדיף על פני חלבים מלאכותיים, אבל פשות אין תחליף לקרבה, ורקמת היחסים והביסוס הרגשי שהתיוק מקבל באמצעות חום הגוף וקרבה הזאת. אני בטוחה שכל חומר עלול לעבור במידה מה - אך עדיין יהיה כדאי להיניק אם אכן תצליחי. למיטב ידיעתי, כל עוד שאין דליפה, אז הסיליקון לא עובר. המנתח יכול במידה מסויימת לקבוע איך הוא ישתיל את הסיליקון. יש כמה אפשרויות, שלא חותכים דווקא את הפטמה. אם הוא חותך מסביב לפטמה הוא חותך קצבות עצבים ורקמות שהם משחקים תפקיד חשוב ביצירת החלב והעברתו לתינוק. ישנם השתלות שמכניסים דרך חתך יותר קרוב לבית השחי או בחלק התחתון של השד. אז פחות סיכוי שהוא יהרוס ויחתוך צינוריות. כמובן שעדיף לא לשנות בכלל. אבל אם כבר החלטת אז תנסי לדבר עם המנתח ולהגיד לו כמה חשוב לך ההנקה בעתיד. אם הוא לא נשמע לך שהוא מכבד את בקשתך ולא גמיש לגבי צורת ההשתלה, אז אולי יש אחרים שיכולים כן לקחת את זה בחשבון. אין כל רע בלקחת דעה מקצועית שנייה (או שלישית!) כפי שאת רואה, אין לי כל עניין לשכנע אותך אלא לשמור על זכויות התינוקות שלך לעתיד, לקבל את הכי טוב!!!! למען בריאותם. בהצלחה בהחלטה וכל הכבוד שיש לך את הרעייה קדימה ותבונה לבדוק את העניין עוד טרם המעשה.

25/01/2002 | 15:59 | מאת: ליהי

אלן, תודה רבה על תשובתך, סייעת לי המון. ליהי :-)

22/01/2002 | 11:25 | מאת: סטלה

שלום אלן, בן שלי בן 6 חודשים בלי שבוע ניזון הנקה מלאה. מגיל חודשיים ישן לילה שלם. מלפני שבועיים התחיל להתעורר פעם אחד בלילה וביומים אחרונים הוא מתעורר בלילה כל שעה וחצי עם בכי. כשהוא מקבל שד ונרגע, יונק עד 20 דקות תוך כדי שינה ועוזב שד. על מה זה מצביע האם זה קפיצה בגדילה ?

22/01/2002 | 18:54 | מאת: דנה

אני מצטרפת לשאלה, אולם עליי להדגיש שביתי גם בת חתצי שנה ובזמן האחרון אוכלת כל היום בממוצע כל שעתיים, אולם רק משד אחד האם ישנה סיבה? עליי להדגיש שכל פעם מדובר בשד אחר ולא באותו שד.

22/01/2002 | 19:22 | מאת: אלן שיין

היי סטלה ודנה, מאוד יכול להיות שזו קפיצה בגדילה ומייצרים אצלכן יותר חלב. ההתעוררויות בלילה לרוב לא נובעות מרעב כפי שציינתי בפניות בהמשך העמוד. אם הם כבר מתעוררים אז מחפשים אותנו כמקור להרגעה, אהבה וחום. זה עוזר להם לחזור לישון. או טו טו תתחילו עם מאכלים נוספים ותראו שדברים משתנים כמו שכל תקופה אצל התינוק מביא איתה שינויים. צריכים כל הזמן להיות במעקב, לראות שעדיין התינוק מתפתח וצומח. אין סיבה לדאגה אם כי ההנקה וחלב האם יכול להחזיק את התינוקות אפילו עד שנה כבסיס התזונה שלהם.

21/01/2002 | 23:52 | מאת: צופי

בני בן 15 חודש. הוא דורש הנקה מספר רב של פעמים ביום ובלילה. לפעמים כל חצי שעה שעה לפעמים כל שלוש ארבע שעות. לאורך התקופה סבלתי מספר פעמים מדלקות כאלו ואחרות, אך התגברנו אליהם. בנוסף, אני חווה קושי שנמשך זמן רב בהתעוררויות אין סופיות בלילה. ניסיתי גם שינה משותפת. אך גם זה לא עזר ולעיתים הגביר את הדרישה להנקה. נסיון אחד ערך חודשיים, נסיונות אחרים ערכו מספר ימים. בימים האחרונים שוב אני סובלת מדלקת אשר גרמה לי לחוש, שזהו. הגיע הזמן להגמל ולהפסיק את הסבל הזה. בני תלוי בקשר ההנקה שלנו מאד, במובן הריגשי, ובמידה מסויימת גם במובן הפיסי, היות והוא לא מוכן לשתות שום תחליף חלב (ניסיתי את כולם), לא לוקח מוצץ ולא מתלהב מבקבוק, הוא שותה משקה כזה או אחר כחצי בקבוק ביום. (הוא אוכל את כל סוגי המזון אך כמויות קטנות) אין לי מושג איך לגמול אותו, בלי לגרום לו לטראומה, בלי לגרום לו לנזק תזונתי ואין ספק שאני נקרעת בין התחושה שזה הדבר הטוב ביותר שהייתי רוצה לתת לו, לבין התחושה שהסבל הזה שלי כבר לא מוצדק בגילו. התחלתי לנסות להסיח את דעתו מהנקה ביום, ע"יכ שכל פעם שהוא אומר "ציצי" אני מנסה לתת לו משהו לאכול, לשתות, או לשחק איתו. אבל נראה לי שמהרגע שהתחלתי בכך הוא מרגיש מן דחיה ומבקש יותר מהרגיל, ביומיים האחרונים ממש כל רבע שעה ניגש אלי וביקש ציצי, ממש כדי לבדוק אותי שוב ושוב. האם יש לך איזו עיצה טובה שתוציא אותי מהמעגל הזה?

22/01/2002 | 19:13 | מאת: אלן שיין

היי צופי, וואו! זה נושא כל כך מורכב. אני מרחמת אליך שאת סובלת כך. אבל כתבת שאת לא חושבת שאת את צריכה לסבול בגיל הזה (גילו). למעשה, את לא צריכה (ולא היית אמורה) לסבול באף גיל. דלקת היא בעייה שנגרמת כאשר השד לא מתרוקן בצורה טובה. זה אפילו יכול לנבוע מחזייה הדוקה מידי. אייפות יתר ולא תמיד כתוצאה ישירה של היניקה שלו. תינוקות מסביב לעולם יונקים הרבה מעל שנה (אפילו 3-4 שנים בתרבויות שונות) ולא בהכרך סובלות מדלקות. התעוררויות לילה אינם אפ הם קשורים ישירות להנקה אלא התינוק מתעורר ומחפש אותך כגורם מרגיע ועוזר לו להתמודד עם מה שמציק לו. הוא יכול לחזור לישון כאשר את או בן זוגך(אם יש) מרגיעים אותו. הוא סומך עליכם. עד כה את המתווכת שלו לגבי כל ההסתגלויות לחיים החוץ רחמיים. כל עוד שהוא עדיין לא עצמאי - זה מה שאנו אמורים לתת לו - ביטחון. הוא מתעורר כי היה לו חלום - רע או אפילו מרגש! הוא יכול להתעורר כאשר הוא משתין. רעש, מחשבה הם גם דברים שמעירים אותו. הוא לא מתעורר לינוק בגיל הזה. ההנקה עבורו היא הבטחון וההרגעה. וכמו שאת מציינת, זה חשוב לו. הדלקת יכול לבוא כתוצאה מחוסר קביעות ועקביות בהנקות. כל עוד שמיניקות כל הזמן וזה האוכל העקרי של התינוק, אז זה די מאוזן. ברגע שהתינוק עסוק בדברים אחרים - אכילת מוצקים, משחק, התענינות בסביבה, אז זה כבר לא עקבי. גם לגבי ההחלטה שלך לגמול, אני לא מרגישה שאת 100% משוכנעת שאת צריכה לקחת צעדים לקראת הגמילה. את דואגת שהוא לא יוותר, לא יאוכל, לא ישתה כאשר בעצם הוא כבר עושה את כל הדברים האלו. חלב - מלבד חלב אם, הוא לא זקוק בגיל הזה לחלב. הוא זקוק לסי'ן, חלבונים וויטמינים שהוא אמור לקבל מתפריט יומית שכוללת כל אבות המזון. הוא לא אמור לאכול כמויות גדולות אם כי, הוא עדיין קטן אז לא צריכים לצפות ממנו "לאכול כמו גדול". אין חיות אחרות בטבע ששותים את החלב של חיה אחרת - רק בני אדם מספיק מתוחכמים לייצור תעשייה שלמה על חלב פרה. זה בכלל לא אומר שהוא נחוץ. אם הוא לא לוקח מוצץ אז זה טבעי לחלוטין. למה שהוא ירצה מוצץ העונה על "ייצר המציצה" כאשר ענית לו על הצורך הזה על ידי השדיים וההנקה? גם, החברה שלנו עשתה ממוצצים ובקבוקים הסמלים של "תינוק" כאילו בלי אביזרים אלו תינוק לא קיים??? שוב, זה התעשיינים. כנ"ל לגבי בקבוקים. בקבוק הוא כלי להעביר חלב שהוא המזון המומלץ לשנה הראשונה של החיים שלו, כאשר התינוק לא יונק. אז למה בגיל של 15 חודש הוא בכלל זקוק לבקבוק? או טו טו הוא אמור להחזיק ספל כבר. מה לתת? יש הנחיות של משרד הבריאות שבוודאי האחיות של טיפת חלב יכולות לעזור לך ולייעץ לך על מאכלים מזינים לתינוק. הוא לא זקוק למשקאות מלבד מים, לענות על צמא. (הזכרת משקאות "כאלה" כאשר אני לא הבנתי מה הכוונה "כאלה". אני חושבת שמה שנחוץ לך בכל הבלאגן הזה אולי קצת סדר. בגיל הזה התינוק מתחיל להבין אותך מלולית. אם בלילה את לא רוצה להיניק אותו, תתחילי לדבר על זה שלא כדאי לאכול באמצע הלילה, ולנסות להציע לו ספל מים. את יכולה לנסות להשכיב אותו או על מזרן, ללטף אותו ויותר טוב שבן זוג עוזר בעניין זה. כי התינוק לא יחפש אצלו את הציצים. ברגע שתגמרי את הנקות הלילה, החיים נראים אחרת . את רואה כמה שזה מורכב ואני לא יודעת אם יש לך עוד כוח לקרא אבל כל זה גם יותר אפקטיבי בטלפון, או בקבוצה (של ליגת לה לצ'ה) ולא על רגל אחת. לאט לאט את ממשיכה לעשות מה שאת עושה, להסיח את דעתו, הוא יהיה יותר פעיל לפי היכולות שלו המתפתחות. כמה שהוא יותר פעיל ומתעניין אז פחות הוא זקוק לך וזה התהליך הטבעי לגמילה. מקווה שזה יעזור לך קצת. לקבל שמות של מדריכות לה לצ'ה ניתן לפנות לטל: 03 647 2411. עוד מילה - עקביות שלך זה המפתח להצלחה. תחליטי עד כמה את רוצה לגמול אותו. האם רק בלילה? האם גם ביום? את קובעת. ואת צריכה להיות שלמה עם כל החלטה . אם לא, אז את תוותרי שוב ושוב אז חבל בכלל להתחיל את כל התהליך. בהצלחה.

24/01/2002 | 09:12 | מאת: צופי

אלן, תודה על ההתייחסות המפורטת. אני מעריכה את זה מאד. נראה היה לי שיעוץ עם אחת מיועצות ההנקה זה הכיוון, ושכעט אחרי מספר ימים, כאשר הכאב פג, אני מסוגלת לחשוב ולתכנן בצורה יותר רציונאלית. הכי חשוב בכל החלטה שלוקחים - לא ליצור טראומות, לא לנו כאימהות ולא לתינוקות שלנו. רציתי בכל זאת לשאול אותך עוד כמה שאלות, שיכולות אולי לעניין גם את האמהות האחרות: כיצד גומלים בעצם, בתרבויות שבהם מניקים עד גיל שלוש וארבע? משהו כמו שאנחנו גומלות מבקבוקים ומוצציםבגילאים האלה? ובאמת מה שמטריד אותי הכי הרבה, זה שגמילה בגיל שנה שנה וחצי לתינוקות שאין להם תחליפים של מציצה, זה - לקחת להם מוקדם מדי את המציצה. אולי הם לא זקוקים להנקה, במובן של חלב כאוכל בגיל הזה, אבל מה בנוגע לצורך שלהם במציצה? כי למעשה, בתרבויות שאין בהם מוצצים ובקבוקים, ההנקה נגמרת בגיל שלוש ארבע, ובתרבות המודרנית שיש תחליפים של מוצצים ובקבוקים, אז הגמילה מתרחשת בדרך כלל בגיל שלוש ארבע, כשאפשר כבר לדבר איתם על זה. בגילאים מוקדמים יותר גמילה נראית לי כמו סוג של "אילוף" או אילוץ לא משהו טיבעי שצריך להתרחש, גם כשמדובר בהנקה וגם כשמדובר בבקבוקים ומוצצים. אמהות של העולם המודרני במידה מסויימת נקלעות למילכוד, כי מצד אחד הן נמשכות למשהו יותר טיבעי, בהתחברות שלהן לתינוקות, אבל מצד שני, החברה מסביב, הצורך להתרחק לעבודה, והתייחסות כללית לנושא כמשהו לא טיבעי חריג ומגביל מאד, כאשר תינוק יונק עד גיל 4, ואולי גם הדלקות של נשים כמוני זה משהו שהטבע לא הכין אותנו, ותור בנות לדורות שלא הניקו. כל אלה מאלצות את האמהות להפסיק בגיל יחסית מוקדם, אולי באמצע הדרך, למה שטיבעי באמת. ובעצם, יחסית לעולם המודרני, להניק עד גיל שנה וחצי - זה משהו - זה "כל הכבוד" אבל יחסית לצורך האמיתי, כמו שהוא מתבטא בתרבויות לא מודרניות, ששאר המרכיבים לא קיימים, זה רק אמצע הדרך. מה דעתך, האם באמת נושא זה יכול להפריע להתפתחות התינוקות שלנו, באיזה שהוא אופן?

24/01/2002 | 00:37 | מאת: איריס

יש לי תשובה מנסיון אישי דומה. כשביתי השנייה הייתה בת 9 חודשים התחילו אצלי דלקות אינסופיות. נראה היה לי שזה בגלל שהיא נושכת או בגלל שהיא יונקת שפיה עוד מלא באוכל (מרק, בשר, או פרי) ההנקה הפכה סיוט בדומה לאצלך, החלטתי לגמול אותה. מה שעשיתי היה: כל יום נתתי לה בערב בשולחן האוכל בקבוק עם משקה מאבקה צמחית, כל יום, כל ערב. (כמות מינימלית) בשבוע הראשון טעמה טיפה, בשבוע השני השליכה את הבקבוק, לאחר מספר ימים דפקה אותו על המגש, וטפטפה על עצמה עשיתי הפסקה של מספר ימים, הרעיון היה לא לקשור את הבקבוק בשום אופן לגמילה. בסבב הבא הגשתי לה אותו קצת לפני שהגשתי לה דברים אחרים ואופס היא לגמה מעט. וכך במשך 3 חודשים. יום אחד היא החלה לשתות. המשקה הפך להיות חלק מהתפריט בבוקר ובערב בגיל שנה. שמתי לב שההנקה פוחתת. מהנקה היא נגמלה בגיל 15 חודש. כך גם גמלתי את ביתי הבכורה, וכעת אני נוהגת כך עם בני השלישי בן 9 וחצי חודשים (הוא לא מוכן עדיין לטעום) לדעתי זה הסתדר כי השתדלתי לא להראות שנמאס לי. כשנמאס לי לפעמים מלהניק או מהתינוק אני משתדלת לקחת הפוגה: לצאת לסיבוב, ללכת לחברה, ואז חוזרת מאירה לתינוק פנים וקוראת לו שיבוא, וכך הוא פתוח יותר לנסיונות. זה לא פשוט אז שיהיה בהצלחה.

24/01/2002 | 08:53 | מאת: צופי

איריס, תודה על ההתייחסות. אני חושבת שאת מה שאת תארת כבר ניסיתי, אבל הסבת את תשומת ליבי לעניין העיקביות. המון דברים שניסיתי, התייאשתי מהר מידי. לפי מה שאת מתארת, זה לקח לך עד לגמילה מלאה כחמישה שישה חודשים. זה חייב והכי נכון שיהיה משהו הדרגתי ועיקבי. כנראה שיהיה אשר יהיה, כל רעיון שמחליטים לבצע צריך להיות עיקבי, גם עם זה לוקח הרבה זמן. כמו שאני שומעת מהרבה אימהות כאן בפורום, כאשר את נחושה במשהו באמת, זה חייב להצליח, רק שקודם את חייבת לדעת שאת נחושה באמת. תודה.

21/01/2002 | 20:17 | מאת: נעה

אלן שלום, האם יש אפשרות ליצור איתך קשר באופן אישי? תודה נעה

22/01/2002 | 19:14 | מאת: אלן שיין

הי נעה, את באזור תל אביב? הטלפון שלי הוא: 03 643 9721. אין שום בעייה.

21/01/2002 | 15:04 | מאת: ברברה

שלום אלן, הבת שלי בת שנה וחודש ואני רוצה להתחיל לגמול אותה מהנקה.במשך היום היא מקבלת חלב בבקבוק בבית הילדים בלי שום בעיה.אבל בבית אםאני או בעלי מנסים לתת לה בקבוק היא צורחת ודוחפת חזק את אבא שלה .יש לנו אותה ביעה בלילה. מה לעשות? תודה רבה ברברה

22/01/2002 | 19:17 | מאת: אלן שיין

היי ברברה, תקראי את התשובה שלי לצופי על גמילה. זה לא בדיוק - אבל אולי תמצאי חלק מהדברים שיכולים לעזור לכם. חוץ מזה, כמו שציינתי, אם התינוקת לא רוצה בקבוק אז למה להתעקש? מעבר לגיל שנה, ה"חלב" הוא פחות חשוב מבחינה תזונתית. היא אמורה לקבל את ההזנה ממאכלים שונים. ההנקה עדיין חשובה מבחינה נפשית אבל זה סיפור בפני עצמו. למילה צריכה להיות בהדרגה כאשר כבר אין צורך בבקבוקים או "חלבים".

23/01/2002 | 08:04 | מאת: ברברה

הי אלן, תודה לתשובה.הילדה שלי אוכלת מהכל מאוד יפה .היא יושבת ליד השולחן ונהנת מאוד.היא צריכה את המציצה בערב וביוםואני לפעמים רוצה שאבא שלה ישכיב אותה או יטפל בה.אני חושבת שהתשובה שלך בקשר לחלב בגיל הזה לא מדויקת.עד מגיל שנה עד שנתיים שלוש פעוט צריך חצי עד ליטר חלב ביום בצורה של "חלב המשך " (מטרנות למינהם) או הנקה בנוסף לאוכל מוצק תודה ברברה

21/01/2002 | 12:32 | מאת: יפעת

אלן שלום, בתי בת כחודשיים. הייתי רוצה לתת לה חלב אם בבקבוק, בתדירות שאינה עולה על פעם-פעמיים בשבוע (אני מניקה מלא, ומעונינת לעשות זאת רק כדי שאוכל מידי פעם לצאת בלעדיה מהבית) שאלותי הן: האם ניתן להתחיל לעשות זאת בגילה, אם לא מתי כן? אם במשך היום היא בעצם יונקת, מתי אוכל לשאוב את החלב? לאיזו טמפרטורה יש לחמם את החלב בבקבוק? תודה מראש יפעת

22/01/2002 | 19:30 | מאת: אלן שיין

היי יפעת, טכנית אפשר כבר בגיל הזה להשאיר חלב שאוב ולצאת בלי התינוקת. רגשית, זה סיפור אחר. תינוקות לא רגועות כאשר מישהוא לא מחזיק אותם בידיים כל הזמן. אז אם את עוזבת אותה, לא רק לחלב אם צריכים לדאוג להשאיר לה אלא זרועות פתוחים. אם התינוקת תבכה, אפשר להציע לה בקבוק. אבל אולי היא בוכה כי קר לה? אם את בבית את עוטפת אותה ומחבקת אותה וברגע שאת מרימה אותה היא כבר נרגעת. וודאי שזה או זאת שנשאר איתה מוכן/ה באותה מידה. אם את עוזבת לכמה שעות יתכן שהיא לא תרצה לקחת את הבקבוק או בכלל לאכול והיא תחכה לך עד שתחזרי. אם היא מסרבת בקבוק אז זה לא מפני שהיא לא יודעת מה לעשות איתו אלא היא מתנגדת לשינוי. יש הרבה תינוקות שמשלבים ואין כל קושי. ואני מאחלת לך שהיא כזאת. עכשיו ל"תחליס". ניתן להיניק מצד אחד ולשאוב מצד השני, ניתן להיניק ואחר לשאוב, אם תצליחי. לא כולן מצליחות לשאוב אחרי ארוחה. ניתן להתעורר בלילה ולשאוב. לחמם את החלב, צריכים רק לשים את הבקבוק או השקית בספל של מים רתוחים. זה מתחמם וזה לא צריך להיות חם חם.

21/01/2002 | 11:12 | מאת: רויטל

אלן שלום, בתי בת שבועיים וחצי ויונקת. בימים האחרונים היא מאוד לא רגועה. ישנה עד שעה רצוף במשך היום והלילה (במשך הלילה היא מתעוררת גם כל חצי שעה). ליד השד היא נרגעתת אבל יונקת לא יותר מ-5-10 דקות ולרוב נרדמת כך ומסרבת לשד השני. בנוסף הקקי שלה מאוד מיימי וירקרק (פעמיים עד שלוש ביום). היא גם משחררת המון גזים במהלך היום והלילה. אני מוטרדת מזה שאולי אייכות החלב שלי לא מספיק טובה ואולי בגלל היניקות הקצרות שלה היא מקבלת רק את החלב הקדמי. אני מאוד מקפידה לא לאכול דברים שגורמים לגזים ובכל זאת נראה שהיא סובלת מכך. אשמח לשמוע את דעתך. (עליה במשקל תקינה) רויטל נ.ב. - בלילה היא ישנה איתי ואני מניקה אותה בשכיבה על הצד בכל פעם שהיא מתעוררת (לפעמים היא צמודה לי לשד כמעט כל הלילה...) יכול להיות שהיא יונקת יותר מדי ?

22/01/2002 | 19:48 | מאת: אלן שיין

היי רויטל, שאת מציינת שהתינוקת לא רגועה האם את מתכוונת כאשר היא צמודה לשד או שהיא מרוחקת? ממה שאת כותבת אני מבינה שבעצם היא לא נותנת לך הרבה מנוחה אבל שהיא ליד השד הכל שקט. אין מושג כזה - שהחלב שלך לא מזין. אין לי פרטים לגבי הלידה שלה. באיזה שבוע? איזה משקל? אם היא עולה במשקל אז סביר להניח שאין כאן סכנה מיוחדת של התייבשות אלא אם אין לה מספיק חיתולים רטובים ביממה. בגיל הזה את אמורה לספור מינימום 6-8 חיתולים. לגבי הצבע, זה באמת יכול להיות מחוסר החלב השומני למרות שאז בדרך כלל אין עלייה גדולה במשקל. ישנם תינוקות ש10-15 דקות בהחלט מספיקות להם. אפשר לנסות אחת משלושה דברים. א)אם הוא נרדם לאחר הצד הראשון, אפשר להחליף לו חיתול באמצע. זה יעיר אותו ובדרך כלל אוכלים קצת מהצד השני או אפשר להמשיך באותו צד כדי שהוא יקבל יותר מהחלב האשיר. ב) את יכולה לשאוב אחרי ההנקה מצד א' כדי לתת לו יותר מהחלב השומני יותר. תתני לו תוספת הזאת בעזרת מזרק ולא בבקבוק ׁ(כדאי להמנע משימוש בבקבוקים ומוצצים בגיל זה - הם עלולים לפגוע בהנקה). ג) לחכות - להיות במעקב - איך שלו יהיה תמיד כדאי להעיר את הדברים בפני הרופא הילדים המטפל ולהיות במעקב. יש כל הסיכויים שהכל תקין. זה לוקח זמן לצואה לעבור לצבע חרדל וגם המרקם בדרך כלל הוא כמו חרדל.

20/01/2002 | 23:28 | מאת: דנה

שלום לכולם. אני בת 17 וחצי ואין לי שום קשר להריון או הנקה( בכל אופן בשלב זה של חיי:-) קראתי בהסטוריה של הבנות כאן על תופעה של פטמות שקועות, אני חושבת שאני סובלת מתופעה זו ואמנם זהו פורום הנקה, אבל ההיתי רוצה בבקשה לדעת כיצד אפשר לטפל ולהתמודד עם התופעה המציקה הזאת, ואם לא אז האם זה מפריע בעתיד? אודה לכם אם תוכלו לענות או לעזור לי בתודה מראש

22/01/2002 | 20:02 | מאת: אלן שיין

היי דנה, יש בערך 3 סוגים של פטמות (עם כל מיני וריאציות כמובן) והם: 1) פטמה זקופה - תמיד בולטת. 2) פטמות שטוחות - בדרך כלל שטוחות ולא בולטות אלא כתוצאה מגירוי של קור או גירוי מיני 3) פטמות שקועות או מופנמות שאפילו אחרי גירוי לא יוצאות. הפטמה היא סימן דרך לתינוק איפה לתפוס את הפטמה. כל תינוק מסוגל לינוק מכל סוגי הפטמות אך הבעיות לרוב מתעוררות כאשר בבית יולדות או אפילו שמגיעים הביתה ונותנים לתינוקות בקבוקים ומוצצים. זה מבלבל אותם ולפעמים מקשה לתינוק ללמוד וליעל את היניקה. אם אין להם את החשיפה לאביזרים האלו אז כמעט ואין כל בעייה. לכן, חשוב לדעת במיוחד עם יש פטמה שטוחה או שקועה שזה עוד יותר חשוב לא לחשוף אותם לאלטרנטיבות מלאכותיות. אם הפטמה מהסוג השלישי-יש כונכיות מיוחדות שניתן לשים בתוך החזייה בשליש האחרון של ההריון כדי להבליט את הפטמות יותר - לקראת הלידה.

20/01/2002 | 12:05 | מאת: ראובן

לאחר חיטוט ארוך באינטרנט וקריאת הרבה מאמרים בנושא ביחד עם גלית אישתי, הגענו למסקנה שאנחנו לא מבינים דברים בסיסיים במשאבות הנקה: מה עדיף, משאבה ידנית או משאבה חשמלית? הבנו שבמשאבה חשמלית קל יותר אבל במשאבה ידנית כמו אוונט יש גרוי של בלוטות החלב ואפשר לשאוב גם כשהשד לא מלא. חסר לנו השורה התחתונה וסיכום היתרונות והחסרונות בכל אחד מהסוגים. איזה תוצרת משאבה עדיפה? איפה קונים? שוב, השוואה בין סוגים שונים? תודה מראש לכל מי שיכול לעזור לנו לצאת מהבילבול.

20/01/2002 | 16:46 | מאת: אלן שיין

היי ראובן, כל משאבה פועלת על אותו עקרון. שאיבה ממחסנים של החלב הנמצאים מעבר לפטמה והילה. כמה בלוטות מקבלים גירוי ואם יש אחד שמגרה יותר זה עניין של מבנה השד והאינדבידואליות של מערכת הצינוריות של אותה אימא. כל המשאבות אותו הדבר אלא השדיים של אישה הם המחנה הלא משותף! זה עניין של עדיפות. חשמליות יותר מהירות אולי ויותר קלות כי לא צריכים שתי ידיים. יש להשכרה ויש לרכישה. יש מרכז אמהות במודיעין שמשכירם וגם מוכרים את כל הסוגים. ניתן לנסות לפני שקונים. אצלי בתל אביב ניתן לנסות את האוונט (אך אנני מוכרת את האוונט) וניתן לנסות את המשאבות של מדלה. אצלי ניתן לרכוש לאחרי הניסוי או אפשר גם להשכיר את הגדולה יותר (לקטינה) יש גם אמהות שמצליחות לשאוב עם הידיים שלה (או שלך) וממש מצליחות לשאוב פי כמה יותר מהר מכל משאבה מסחרית. מה שכן, רצוי לקבל הדרכה לגבי מועדי ושיטות השאיבה. יש כללים וכדאי לדעת לפני שאתם מתחילים בעמל. מה שטוב לאחת לא בהכרך טוב לשנייה. מאוד רצוי לנסות לפני הרכישה. חבל על זריקת כסף סתם. בחנויות לא ניתן לנסות קודם. איפה אתם גרים? אוכל לשדך לכם יועצת או מדריכה שיכולה להדריך אתכם.

20/01/2002 | 11:49 | מאת: ציפי

יש לי בת בת 8 חודשים שיונקת כל בוקר וכאשר אני חוזרת מהעבודה עד שהיא הולכת לישון. היא מאד אוהבת לינוק ולא מוכנה לאכול שום תחליף של חלב. ויותר מזה היא לא מוכנה לאכול מבקבוק שום דבר, למעט מים וגם זה מעט מאד. היא אוכלת מוצקים כמו מרק ירקות פירות ודייסה. אני מעונינת להפסיק להניק ולא יודעת כיצד לעשות זאת באופן שלא יקשה עליה יותר מדי ולא יקשה עלי. אודה על תשובה בעיניין. ציפי

20/01/2002 | 16:38 | מאת: אלן שיין

היי ציפי, ברגע שתחליטי להפסיק להיניק את חייבת לתת לתינוקת שלך תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות (פורמולה). רק חלב נותן לה את כל אבות המזון. זה שהיא אוכלת מרק וירקות ופירות לא נותן לה הרבה חלבון ולא סידן כך שהאוכל המומלץ ביותר הוא חלב (אם או מלאכותי). ההמלצות של משרד הבריאות הן להיניק (+מוצקים בהדרגה) או לתת תמ"ל (+מוצקים החל מחודש 7) בקבוק בשלב זה ביותר אם כי בקבוק הוא כלי במקום שד כדי לתת חלב. אם את עוברת לתמ"ל אז תצטרכי לשנע אותה, או פשות תמשיכי להיניק עד גיל שנה - כאשר אפשר לתת לה כבר מוצרי חלב וחלב רגיל בספל או כוס מיוחד לתינוקות (את זה את יכולה לנסות אך זה לתוי בה - אם הי דיה מפותחת להחזיק ספל).

20/01/2002 | 09:33 | מאת: יעל

שלום, יש לי ילדה שעוד מעט תהייה בת שנה ואני עדיין מניקה אותה (בוקר, ערב ולפעמים בצהריים).יש לי מספר שאלות: קיבלתי מחזור פעם ראשונה מאז הלידה, האם זה משפיע על ההנקה? עד איזה גיל כדאי להניק? לא נתתי לה תחליפים איזה תחליף מומלץ לתת אם ארצה לצאת מהבית ללילה, ואיך זה יפגע בחלב?

20/01/2002 | 10:58 | מאת: אלן שיין

היי יעל, המחזור לא משפיע על התפוקה אם כי לפעמים יש שינוי זמני בטעם. אם הילדה לא מראה סימנים שזה משנה לה, אז אין כל בעייה. עד מתי להיניק? תלוי לפי איזו גישה? שלך? של החברה שלנו? לפי המחקרים האנתרופולוגיים? הלכה? קוראן? יש כל מיני. אנחנו אומרים שכדאי להמשיך כל עוד שטוב לך, טוב לילדה וטוב לכולם. הממצאים האנתרופולוגיים מצביעים על איזה שהוא מקום בין 3-4 שנים!! אז שנה זה עוד מוקדם. ההלכה - שנתיים גם הקוראן מזכיר שנתיים. אין מה למהר-רואים את הסימנים כאשר התינוקת אוכלת בתאובון את כל המאכלים כמו שאנחנו, וזה בדרך כלל פוחת את כמות החלב שהיא מבקשת ליד השד. כך התהליך של הגמילה הטבעית. בסוף נשאר "ארוחות" או זמני הנקה שהם לרוב הרגעה וכיף לפני השינה או דבר ראשון בבוקר. אם את עוזבת את הבית ללילה, כדאי לשאוב ולהשאיר לה. התמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות ) לא כל כך ילד אם היא לא מכירה את הטעם. אז לפחות אם את לא שם-החלב שלך היא תזהה ותאוכל. אם היא מתעוררת בלילה, היא לא מתעוררת בישביל החלב אלא העזרה להחזיר אותה לישון בכיף. אפשר להציע לה מים כי אם אין שדיים למישהוא שיתן לה.

20/01/2002 | 07:52 | מאת: דלית

שלום אלן בתי בת 3.5 חודשים יונקת הנקה מלאה. לאחרונה אנו מבחינים בשינוי בהתנהגותה ואנו לא מצליחים לפרש אותם. נבקש את עזרתך. כיוון שאני יוצאת ללימודים פעמיים בשבוע נשארת בתי עם סבתה ואו עם אביה מקבלת חלב אם בבקבוקים. לאחרונה, בתי מתחילה לבכות כאשר אני מקרבת אליה את השד בשעת הנקה. לאחר כמה ניסיונות בעלי נותן לה בקבוק עם חלב אם והיא נרגעת. כלומר אנחנו יודעים שזה בכי של רעב. אין שעה קבועה שהבכי הזה מגיע. חשבנו אולי היא מזהה שאביה בבית( נאמר כאשר הוא משחק איתה ומגיעה שעת האוכל ) חשוב לציין שבשד אחד יש לי שפע של חלב ולפעמים יוצאת כמות גדולה בבת אחת בתי נבהלת ומתחילה לבכות בזמן ההנקה. חשבתי שאולי היא מעדיפה את הבקבוק בגלל זרימה איטית וקבועה. בשד השני יש פחות חלב, הפטמה יחסית רחבה ולפעמים קשה לה. חשוב לציין שיש גם שעות בהן ההנקה עוברת בנועם ורוגע ונראה שבצורה מספקת.(הנקה קצרה בלילה בשעות הבוקר המוקדמות) האם כדאי לעבור להאכלה מבקבוק בלבד ? בנוסף, ביומיים האחרונים אני מרגישה שיש ארוחות שהיא אינה שבעה מהם. ולכן אני מוסיפה לה תחליף חלב אם כ - 30 מ"ל ואז היא נראית רגועה. התוספת הזו היא על סמך השאיבות. בשאיבה יוצא לי 150 מ"ל ואילו בימים שאני לא נמצאת היא אוכלת בחלק מהארוחות 180-200 מ"ל. הבכי שלה והחוסר שקט מפריעים למצב רוח הכללי שלי ושלה. אני מאוד רוצה להמשיך להניק אבל לא במחיר של חוסר שקט ואי נוחות עבור בתי. בתודה מראש דלית

20/01/2002 | 11:15 | מאת: אלן שיין

היי דלית, חבל על כל החוסר שקט הזה. בוודאי לא קל לאף אחד במשפחה. מה שנראה לי הוא שהיא בהחלט התרגלה לבקבוקים וקשה לה (או שהיא מתעצלת) לינוק מהשד. הארוחות שציינת שיש לך פחות בעיות הן ארוחות כאשר היא יותר ישנונית לכן לא ערה לגמרי ולא מודעת שהיא מתאמצת. תופעה ידועה. את שואלת אם כדאי לעבור לבקבוקים? חבל. ההנקה היא הרבה עדיפה מאשר בקבוקים. אז אולי כדאי למצוא דרך אחרת לתת לה את החלב אם. השאיבה אינה אינדיקטור על כמות החלב שנוצר-גם כמות החלב בבקבוק אינה מצביעה על "חוסר" חלב אם כי תינוק אוכל הרבה יותר ממה שהוא זקוק לו באמצעות בקבוק. לכל אימא יש יכולת להאכיל תאומים מחלב אם כך שלא צריך להיות בעייה להיניק אחד ולספק את צרכיה. כמה תמח"ל (פורמולה) שתתני - אז פחות את מייצרת ופחות היא אוכלת וכאן מתחילה הבעייה. אם תתנו את החלב בעזרת מזרק (ללא מחט) או כף או ספל קטן טיפין טיפין אז מאוד יכול להיות שהיא כבר תעדיף שד מאשר שיטה אלטרנטיבית.

19/01/2002 | 23:36 | מאת: כרמית

שלום קוראים לי כרמית ואני מניקה את חגי בן החודשים ולמרות שזו הפעם הרביעית שאני מניקה עדיין יש לי שאלות ואני שמחה לשפר את חווית ההנקה שלי כל פעם מחדש. רציתי לשאול האם אני צריכה תוספת של ויטמין c ואם כן איזה מקור מומלץ? כמו כן מה בנוגע לברזל , מה שהרופא נתן לי עשה לי טחורים (אני חושבת...) האם יש עוד ויטמינים או משהו שכדאי לאכול כדי להרגיש חזקה יותר? אשמח לכל תשובה תודה רבה מראש

20/01/2002 | 01:05 | מאת: אלן שיין

היי כרמית, באופן כללי לא צריכים לקחת תוספות אם את אוכלת מכל אבות המזון ודואגת לאכול מכל הדברים המזינים ומלאים ויטמינים. אם יש חשש שאת לא מקבלת תפריט מאוזן אז כדאי להמשיך לקחת את הויטמינים שנותלים בהריון שמכיל את רוב הויטמינים החשובים.

20/01/2002 | 01:12 | מאת: דנה

כרמית שלום תקחי פרנטל זהו תוסף מזון שלוקחים בהיריון ובהנקה אני לוקחת אותו וזה מצויין בהצלחה דנה

19/01/2002 | 22:22 | מאת: יפעת

לאלן שלום, אנו זוג בני 30+.בקרוב נקבל תינוק עם פוטנציל רציני לאימוץ .תמיד רציתי להניק את ילדי וידוע לנו דרך הרבה מקורות שהנקת ילד מאומץ אפרית והרבה פעמים אף מוצלחת. שאלתי עליך: איך מתחילים? מה עלי לעשות ע"מ להכין את עצמי להנקה? זה מצריך טיפול תרופתי? אשמח לתשובתך. יפעת ורונן.

20/01/2002 | 01:25 | מאת: אלן שיין

יפעת ורונן, איזה בשורות טובות. אני מחזיקה לכם אצבעות!! אני רושמת לכם כמה אתרי אינטרנט כדי שתראו שניתן לנסות להיניק ולספק את צרכיו של התינוק באמצעות ההנקה. http://www.lalecheleague.org/bfadopt.html www.promom.org בקיצור, כדאי לכם להיות בקשר עם יועצת הנקה מוסמכת שתוכל לעזור, לייעצ ולתמוך בהחלטתכם. אם קשה לקבל תמיכה בכלל בנושא ההנקה אז אתם יכולים לתאר לעצמכם כמה יהיה קשה למצוא אוהדים לרעיון שלכם לייצור חלב לתינוק מאומץ. החלב נוצר לפני לידה ביולוגית, כתוצאה מפעילות הורמונלית. לאחר הלידה, הפעולה היא מה שנקרא אוטוקרינית - זאת אומרת, כמה שמיניקות יותר - כך נוצר יותר חלב. בשלב זה, את יכולה לנסות לגרות את תפוקת החלב על ידי שאיבה. את צריכה להצטייד במשאבה טובה - לא פחות מה"לקטינה" של חברת מדלה, שניתן לשכור מיועצות ההנקה. אם תתקשרו אלי או ל-מ.מ.ש. אתם יכולים לבדוק איפה ניתן לשכור כאלו. בזמן שאת מנסה לייצור חלב, כל עוד התינוק מוכן, מבחינתו לינוק, אז אפשר להשתמש במכשיר הנקרא SNS שמורכב מכלי פלסטי המכיל חלב מלאכותי, ובעזרת זונדה (צינורית דקה) שמודבק ומוצמד לשד, התינוק מקבל את החלב כאילו דרך השד. גם גריית המציצה שלו ליד השד עוזר לתפוקה של חלב האם. שיהיה לכם בהצלחה. כדאי כבר לפנות ולהכיר מישהיא באזור שלכם. בהצלחה!!

24/01/2002 | 00:43 | מאת: איריס

כל הכבוד הדרך לא פשוטה גם לאמא ביולוגית והמון בהצלחה. סיפרו לי על תרבויות באפריקה שלפעמים כשאשה צעירה יולדת, אימה של היולדת מניקה את נכדה כאמצעי מניעה.

19/01/2002 | 22:15 | מאת: דנה

שלום בני בן חצי שנה ורק יונק אני רוצה לעשות קורס שנמשך ארבעה ימים רצופים מ-9:00 בבקר עד 24:00 בלילה רצוף ואני לא יודעת איך אוכל לעשותו כי לא תהיה לי שם אפשרות להניק אותו. מה עושים מה יקרה אם בימים אלו אניק אותו רק בבקר בערב ובלילה. תודה על התשובה דנה

20/01/2002 | 01:28 | מאת: אלן שיין

היי דנה, אי אפשר להגיד "מה יקרה" כי אנחנו לא יודעים איך הוא יגיב לזה שתניקי אותו פעמיים שלום ביום. יכול להיות שהוא יפסיק לינוק בגלל בקבוקים, אך הוא מספיק גדול אולי להתחיל מוצקים. ואז מי שנמצא איתו יכול לתת לו אוכל מוצק, ואת יכולה להמשיך להיניק אותו. ממה שאת כותבת את מתכוונת לקחת אותו איתך? או זה לא רחוק מהבית? אם תניקי אותו כל הלילה, אז אולי הוא יהפוך את סדר היום בהתאם. קשה לנבא.

19/01/2002 | 18:57 | מאת: גאיה

אלן שלום בני בן חצי שנה ורק יונק הוא מתעורר כל לילה פעמיים או שלוש עד עכשיו תמיד ישר הנקתי אותו והוא היה נרדם בימים האחרונים אני מנסה כשהוא מתעורר לתת לו את המוצץ שלו והוא בשום פנים לא מסכים ונרדם כאשר אני נשברת ומניקה אותו. שאלתי היא האם הוא זקוק לאוכל בלילה או רק לחום גופי ולקרבה עד איזה גיל תינוק מתעורר בלילה כדי לאכול כי הוא רעב? ומתי אפשר להתעקש להפסיק לו את הארוחות הליליות? דרך אגב האם שלב הירקות והפירות המרוסקים חיוני כי הוא לא ממש משתגע על זה אוכל כפית ונועל את הפה. האם אפשר לוותר על השלב הזה ורק כשיוכל לאכול בעזרת שיניו לתת לו מוצק המון תודה ושבוע טוב

20/01/2002 | 01:37 | מאת: אלן שיין

היי גאיה, אני רואה שאת מגיעה למסקנה ששלב האוכל המרוסק לא חיוני. ואת צודקת. אוכל מוצק הוא בדיוק זה. מוצק ולא מעוך. אם צריכים למעוך כל דבר אז התינוק אינו מוכל מערכתית לאוכל מוצק. אם הוא לא מתלהב אז זה לא הזמן. כמובן אחד הסימנים שתינוק מוכל לאוכל - הוא שיניים כדי שהוא מסוגל לאכול ולעכל. או טו טו הוא יראה סימנים שהוא רוצה לחטוף את הכל מהצלחת שלכם והוא יקח ישר לפה. אז אפשר לתת לו כפית והוא יחכה אתכם וילמד מההתנסות הזאת. לגבי הלילה, זה קצת יותר מסובך. ביוק יצא הספר הגדול של ד"ר סירס מארצות הברית שתורגם זה עתה לעברית. הוא נקרא "הורים גם בלילה" ומסביר הרבה על הצרכים המיוחדים של תינוקות בשעות הלילה. את יכולה להזמין את הספר דרך מ.מ.ש. 2411 647 03. אני לא יודעת אם הספר כבר בחנויות. בקיצור, תינוקות בדרך כלל לא מתעוררים בגלל הרעב בגיל הזה. משהוא מעיר אותם וכמובן יותר קל להם להרדם שוב בעזרת הזרועות החמות והפתוחות שלך. זה לא אומר שבן זוג לא יכול לשכנע אותו לחזור לישון - אם אותם זרועות (אולי יותר שעירים!!) אך אין ספק שזו יכולה להיות דרך לעזור לו לחזור לישון בלי לינוק. יש הרבה תיאוריות מסביב להתעוררויות בלילה וכמובן יותר "קל" להניק אותו כי זה לוקח בדיוק שמה שניות לעומת השכנועים של בני זוג. תלוי איך את מרגישה בעניין זה. יש אמהות שבכלל לא אכפת להן ומיניקות כי זה מה שעוזר לו להרגיש טוב ובטוח מספיק כדי לחזור לישון. אם לא טוב לך עם זה, אז צריכים לאמץ שיטה אחרת. בכל אופן לא רצוי לתת לתינוק לבכות. מאוד קשה לעמוד בזה וביננו, אני לא מחזיקה בשיטות שמרגילות את התינוק להיות עומלל.

19/01/2002 | 18:49 | מאת: שרון

בני בן שנה ושלושה חודשים ועד היום הנקתי אותו מספר פעמים רב ביום ובלילה.עקב דלקת חריפה בשד,נאלצתי להפסיק להניק באופן מיידי(בעצת הרופא)בני פיתח תלות חזקה ביניקה ואפשר להגיד שהוא מכור לה.עלי לציין שהוא מסוגל ואוהב לאכול גם דברים אחרים(גם אוכל מוצק)אבל הוא מסרב לאכול תחליפי חלב אבל מים מבקבוק הוא מוכן לשתות.הבעיה החריפה היא לפני השינה ,זמן בו הילד חייב את שדיי בכדי להרדם ולהרגע,ובעצם,זוהי דאגתי העיקרית,אינני חוששת שיירעב אבל אני כן חוששת מטראומה שתגרם עקב הגמילה המיידית. בלילה הקודם נתנו לו גרבר(אוהב)אך האם זה טוב להאכיל אותו באמצע הלילה ? שאלה אחרונה-קבלתי כדורים לייבוש החלב אך הגודש בשדיי ממשיך ואני סובלת מאד,האם יש לך עצה נוספת להקל עליי? תודה רבה רבה שרון

20/01/2002 | 01:47 | מאת: אלן שיין

היי שרון, העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לך זה להחליף רופא. כל רופא שמתמצא בתחום של ההנקה יודע ש: 1) כאשר יש דלקת בשד, הטיפול הוא התרוקנות טובה של השד ולעיטים קרובות. ( התינוק הוא הכי יעיל בעבודה הזאת) 2) לתרופות לייבוש החלב, בשלב זה מאוחר אין כל צרוך כי הם מבוססות על פעילות נגד ההורמונים שמפעילים את מערכת יצירת החלב. כבר אחרי 3 חודשים, הפעילות אינה אנדוקרינית (הורמונלית) אלא אוטוקרינית (היצע וביקוש, כמה שתניקי יותר התפוקה יותר גדולה) יש הרבה נשים שמקריבות את ההנקה בגלל בורות וחוסר ידע על ידי אנשי הרפואה. נורה חבל כי נגרם סבל לך וכמובן גם לתינוק עקב גמילה מיידית ופתאומית. את כותבת כאילו הבן שלך פיתח תלות בלתי הגיונית וא יוצאת דופן כאשר לי נראה כי הוא נהנה דווקא מפעולה המבטיחה לו התפתחות תקינה ופעולה שהיא נורמטיבית לחלוטין. יש המון תינוקות שעדיין זוכים לינוק בגיל הזה (ואפילו עד שנתיים, שלוש!!) ויש הרבה אנשי מקצוע היום שמכירים בפעולה זו כחיונית להתפתחות רגשית תקינה. את צודקת שגרבר אינו תחליף לשד וכמובן זה לא בריא להרגיל אותו לאכול בלילה - להבדיל מההנקה שזה לא רק אוכל. אני מציעה לך לקבל דעה מקצועית אחרת (יש לנו רופאות שהן גם יועצות הנקה מוסמכות שיכולות לעזור לך בכל בעייה רפואית) ולהמשיך מיד להיניק את הבן שלך. חבל על כל רגע נוסף של סבל.

19/01/2002 | 00:42 | מאת: טלי

שלום שמי טלי, יש לי תינוקת בת שבועיים ןחצי ושמתי לב כי חלקה האחורי של הלשון שלה לבן באופן קבוע, בהתחלה נראה היה שאלו הם שאריות מהחלב שהיא יונקת ממני אולם עד מהרה הבחנתי שגם הרבה אחרי הארוחות שלה צבעה של הלשון אותו הדבר. נאמר לי ע"י אחיות טיפת חלב כי יתכן מאוד וזוהי פטרייה על הלשון. האם יש דרך לטפל בבעיה שכזו (רצוי אלטרנטיבית)? האם הבעיה חמורה? האם הפטריה יכולה לעבור לי לפטמות? ממתינה לתשובות והמלצות ממך תודה ! טלי

20/01/2002 | 01:50 | מאת: אלן שיין

היי טלי, באמת נשמע לי כפטרת. הטיפול של פטרת הוא דקטרין אורל ג'ל לפה של התינוק ומשחה דקטרין או ניסטטין לפטמות. טיפול זה ניתן על ידי רופא ילדים. צריכים לטפל בו וגם בפטמות בו זמנית כי זה אכן עובר מאחד לשני וחלילה. להמשיך טיפול שבוע ואפילו שבועיים מעבר להעלמות סימנים חיצוניים של הפטרת. אם התינוק מתעצבן או מתלונן ליד השד, דעי לך, שזה כואב לו כאשר הוא מוצץ את השד. תעזרי בסבלנות, הוא יאכול מעט ולעיטים קרובות אך אין דאגה. זה ישתפר עם הטיפול. בהצלחה!

17/01/2002 | 23:04 | מאת: יעל

בתי בת 4 חודשים ואני חושבת שמתחילות לצאת לה שיניים, האם ניתן להמשיך חהניק עם שיניים ואם כן כיצד?

18/01/2002 | 00:15 | מאת: אלן שיין

היי יעל, כאשר תינוק יונק, הלשון אוחז בשד ונמצא מעל החניכיים כך שהשיניים לא נוגעים בשד. אם תינוק נושך זה אומר שהוא בעצם לא אוכל אלא משחק או מחדד את השיניים!!! כמובן שתינוקות יונקים הרבה מעבר לשנה אז בדרך כלל אין כל בעייה וכמובן לתינוקות בגילאים אילו כבר יש שיניים.

18/01/2002 | 21:40 | מאת: מאירה

היי יעל גם ביתי כמעט בת 4 חודשים . היא נושכת את הפיטמה ומושכת. וזה קצת כואב. פשוט צריך כשהיא סיימה לינוק מיד לקחת אותה מן השד כדי לא לנשוך את הפיטמה כי כש היא נושכת היא מסתכלת עלי השובבה.\ מקווה שעזרתי. ביי מאירה נ.ב אם את מהגליל אז אולי ילדנו ביחד ביי ובהצלחה

17/01/2002 | 22:49 | מאת: פזית

בתי החלה לינוק בגיל 3 חודשים, לפני כן שאבתי בכל שאיבה כ- 30 עד 50 מ"ל א. האם יש סיכוי שהיא יונקת יותר מכך? ב. איך אדע כמה תחליף חלב להוסיף לה?. ג. לפעמים לאחר 3-5 דקות מתחילת ההנקה היא מתחילה להראות אי נוחות. (ממש משתוללת), מה יכולה להיות הסיבה לכך? ומה אפשר לעשות כדי למנוע מקרים כאלה בעתיד? ד.כשהיא יונקת זה כואב מאוד. מה אפשר לעשות כדי להקל? ה.לפעמים היא נרדמת כ- 5 עד 10 דקות אחרי תחילת ההנקה. מה עושים? האם להעיר אותה?

18/01/2002 | 00:23 | מאת: אלן שיין

היי פזית, יש לי הרבה דברים שלא כל כך ברורים לי מהפנייה שלך. 1) היא בהחלט יכולה לינוק יותר ממה שאת שואבת. מה היא קיבלה עד עכשיו? אם תמ"ל (פורמולהׂ) אז האם שאבת כל הזמן? באיזה תדירות? 2) איך זה שהיא התחילה פתאום לינוק בגיל זה. יופי. 3)האם את מיניקה אותה כבר כל היום? 4) מתי היא התחילה לינוק? רצוי להיניק אותה כמה שיותר וכמה שהיא תסכים. היא תגיד לך מתי להוסיף כאשר היא בוכה ליד השד בזמן היניקה. אם היא רגועה ליד השד סימן שיש מספיק. יש עוד דבר שיכול להוביל אותה לבכי בזמן ההנקה - תסכול-כאשר החלב לא יוצא בקצב של הבקבוק. היא לא רגילה לקצב של השד ולכן אולי מעדיפה את הבקבוק. כדי למנוע העדפה, צריכים להפסיק עם הבקבוקים. ניתן לתת תוספת בכלי אחר, בייעוץ ועזרה של יועצת הנקה מוסמכת. גם אם כואב לך, בדרך כלל זה סימן שיש לשפר את התנוחה והאחיזה. גם במקרה כזה את צריכה לפנות להדרכה אצל מדריכת הנקה או יועצת הנקה מוסמכת. לקבל שמות ניתן לפנות ל-מ.מ.ש.- 03 647 2411. בהצלחה.

17/01/2002 | 20:55 | מאת: כוכבה

שלום רב! ברצוני לברר שני דברים. אני ילדתי לפני 3 ימים ועכשיו כשהתינוק יונק כואב לי מאוד הפיטמות אז האם זה דבר רגיל ומה עלי לעשות או להיעזר בוא? ולשאלה השניה התינוק בלילה כול שעה בערך רוצה שאני יניק אותו אז מה לעשות לתת לו מוצץ או להניק או רק כול 3-4 שעות רק להניק החלב שלי בסדר גמור . אני יודה לכם אם תענו לי על שאלותי תודה כוכבה

18/01/2002 | 00:31 | מאת: אלן שיין

היי כוכבה, מזל טוב!! הכאבים ההתחלתיים בדרך כלל נובעים מאחיזה לא טובה בתינוק. את צריכה לוודא שיש לך תמיכה מתחת לזרועותיך, שאת יושבת זקופה, שהתינוק מורם עד לגובה השד. לדאוג שהוא פותח פה גדול לפני שאת מקרבת אותו לשד, וגם לקרב אותו לקראת השד ולא את השד אל תוך הפה של התינוק. שהוא פותח פה גדול תקרבי אותו צמוד צמוד כך שהאף שלו נוגע קלות בשד. הוא ינשום - אין מה לדאוג. כדאי להמנע ממוצץ או הוא ינק פחות ובימים ושבועות הראשונים את רוצה לייצור מספיק בישבילו לפי הצמיחה שלו יום יום. כמה שהוא גדל, הוא יבקש לאכול בהתאם לצורך שלו. אם את תוקעת מוצץ אז את תייצרי פחות. הוא צריך לאכול בהתחלה מסביב לשעון כי הוא עכשיו רק נולד והוא עדיין רגיל לקבל אוכל 24/7 כמו שהוא קיבל בפנים ברחם. הוא גם רגיל לקבל את חום גופך 24 שעות ביממה וזה לוקח להם זמן עד שהם מסוגלים להפרד ממש גופני. הוא זקוק לחום הגוף שלם אחרי הלידה כמו שהוא זקוק לשינה ואוכל! אם תלכי איתו לפי הצרכים שלו, ונותנת לו שד מתי שהוא מראה סימנים של אי שקט, מאוד מהר את תראי כמה שאת מספקת את צרכיו הפיסיולוגיים ורגשיים. את עוזרת לו לבנות אופי וביטחון עצמי כאשר את אוחזת בו - כאילו את ממשיכה את תהליך ההריון אלא מחוץ לרחם. את תראי שהוא יהיה ילד רגוע ונינוח כאשר הוא נענה על ידיך, במקום שהוא יהיה ילד "בכיין". תלכי לפי הרגש שלך, והלב שלך ותראי שהכל לאט לאט מסתדר. אם את מיניקה אותו כל הזמן בהתחלה-כך תייצרי הרבה חלב שגם זה יאפשר לו לעשות פערים יותר גדולים. מקווה שזה יעזור לך.

17/01/2002 | 10:06 | מאת: Inbar

אלן שלום, בתי בת 4 חודשים, שוקלת 6.090 ק"ג וגבהה 64 ס"מ. שקלה 3160 בלידה ובתחילה עלתה בקצב מהיר והיתה במשקלה מעל לממוצע ומאמצע חודשה השני חלה האטה בקצב גדילתה ועכשיו היא בעקומת הממוצע. עד סוף חודש שלישי ינקה באופן מלא ומזה כשבועיים בעקבות חזרתי לעבודה במשרה מלאה יונקת חלקית כאשר אני נמצאת. מרגע שהחלה להתפתח והחלה להסתכל ולהסתקרן מהעולם סביבה, איבדה עניין באוכל. ברגע שהבנתי זאת החלתי לשאוב במקום להניק ע"מ שאוכל לעקוב אחרי כמות החלב שהיא יונקת. מסתבר שהילדה לא אכלנית כלל. היא אוכלת כל 3.5 שעות בממוצע 100 מ"ל בממוצע כל פעם וזאת לאחר מאמצים רבים (חלב אם ותחליפי חלב במידה דומה). היא עושה הרבה הפסקות ביניקה, מסתכלת עליי, צוחקת ומדברת. לעיתים היא קולטת אותי בזוית העין מסתכלת עליה ומיד מפסיקה ומתחילה "לעשות לי עיניים". יש לציין שהיא מאוד עירנית ופעילה לאורך כל שעות היום והיא ילדה מאושרת. לאחרונה אני אף נתקלת בסירוב עיקש שלה ללכת לישון והיא מתעוררת באמצע הלילה לפעמים לשעה ואף יותר. (בשלוש לפנות בוקר היא מנסה להצחיק אותי ולקבל תשומת לב). אני משתדלת לשמור על חדרה חשוך ולא לדבר איתה כלל, אך זה לא עוזר. עד מועד חזרתי לעבודה, היא ישנה לילות שלמים במשך כשבועיים. מה קרה? למה היא לא אוכלת? והאם יש קשר בין הכמויות המעטות שהיא צורכת ואי רצונה לישון בלילה? אודה לך מאוד אם תאירי את עיניי. אני מודאגת מאוד וזמני העירות שלה מקשים עליי את התפקוד בעבודה. בברכה, ענבר.

17/01/2002 | 16:58 | מאת: אלן שיין

היי ענבר, נראה לי שיש לה תינוקת חיונית, חיננית, ערנית, חמודה וחכמה ביותר!!!! מהסיפור שלך אני מבינה שהיא בריאה לחלוטין, מתפתחת לפי כל הציפיות מבחינה מוטורית ושכלית. אז למי מעניין עקומות בכלל? מה זה "עקומה"? עקומה היא ממוצע של צמיחה של המון תינוקות שלרוב ניזונו בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות). הקצב הגדילה וצפי לצמיחה שונים מתינוק שיונק בלבד ותינוק שניזון בדרך אחרת. יש תמיד אלו שיפלו בעשירון העליון, ואלו שיפלו בתחתון וכמובן הרבה והרוב באיזה שהוא מקום באמצע. אך זה לעולם לא בסיס לדאגה כל עוד שכל הסימנים מצביעים על תינוק בריא ומתפתח. אין כל קשר בן הכמות שאת מצליחה לשאוב לבן הכמות שהתינוקת מסוגלת לשאוב מן השדיים. השאיבה לא יעילה כמו היניקה. גם אם את מודדת את כמות האוכל שהיא אוכלת בבקבוק זה ממש לא אינדיקטור אמין. בדרך כלל תינוקות אוכלים אפילו פחות ממה שיש בבקבוק אם כי הקצב לגמרי שונה. היא יונקת ומוציאה באיטיות רבה, חלב מן השד, בקצב הגורם לה לעכל את החלב ביעילות. זה אומר שאם הכלי הוא בקבוק, זה מציף אותה עם כמות גדולה מזו שהיא היתה יונקת וזה לא נעכל בצורה טבעית אלא ברוב המקרים בקצב שהוא דווקא לא בריא. היא אוכלת כמה שהיא מסוגלת לאכול. אף אחד ולא כל "פטנט" יגרום לה לאכול יותר מכמות שטוב לה לאכול. למה להכריח אותה לאכול כמות שהיא לא לפי הקצב הטבעי שלה? זה נגד הזרם ואף די מבטל את היתרון של ההנקה כאשר תינוק יודע מתי הוא שבא ולא אוכל "סתם אכילת יתר". התינוקת מתעוררת כמו הרבה תינוקות שמאבדים אימא. עזבת אותה כאשר חזרת לעבודה. בישבילה זה צמיתות כאשר היא לא יכולה עדיין למדוד "כמה זמן" את נעדרת לה. היא לא קוראת שעון והיא פשוט בוחנת אם אכן את לא נעלמת לה שוב. ברגע שאמא עוזבת את תינוקה, אז התינוק מאבד קצת מהבטחון שלה. זאת תפועה ידועה וטבעית. אין כל קשר בן התעוררויות וכמויות האוכל. הייתי מציעה לך להיניק כמה שיותר ולא לטרוח לשאוב במטרה לפטם אותה. חבל על האנרגיות. תשמרי על שאיבות לשעות שאת לא נמצאת וכדי לצבור כמויות שהיא תוכל לקבל חלב אם במקום תמ"ל. אך על תוותרי על ההנקה. היא חשובה להחזיר את בטחונה של הקטנה במיוחד שאת חזרת לעבודה.

20/01/2002 | 10:51 | מאת: Inbar

אלן, תודה רבה על ההתייחסות הרצינית והמפורטת. כעת אני רגועה יותר ומתכוונת להניק את שחר כפי רצונה. זה ודאי יוריד ממני את עומס השאיבה בכל יום בחזרתי מהעבודה. ושוב תודה רבה, ענבר.

17/01/2002 | 08:28 | מאת: ליה

שלום רב, 1. כמה זמן מותר להחזיק חלב שנשאב במקרר? 2. האם מותר להקפיא חלב שעמד במקרר יומיים-שלושה? 3. בני אוכל כ 100 cc, ואיני מצליחה לשאוב כמות שכזו. האם מותר לשאוב חלב, להשאירו במקרר למשך היום ולהוסיף חלב לאותו בקבוק באותו יום או למחרת?

17/01/2002 | 17:01 | מאת: אלן שיין

היי ליה, 1) 5 ימים עד שבוע ניתן לשמור חלב שאוב במקרר. (לבדוק את החלב קודם) 2)כן-אפשר להקפיא חלב שהיה במקרר יום-יומיים. 3) אם את רוצה לצבור, עדיף להקפיא כמות ראשונה, אז לשאוב כמות שנייה, לקרר אותה חצי שעה ולהוסיף לקפוא.

16/01/2002 | 17:22 | מאת: עירית

שלום רב ! חברתי בערך בשבוע ה12 להריונה, בתה בת 9 חודשים עדיין יונקת (לא באופן מלא) האם יש סיכון בהנקה בהריון? תודה מראש

16/01/2002 | 19:40 | מאת: אלן שיין

היי עירית, אין סיכון לעבור הריון ולהיניק. ישנן הרבה אמהות שממשיכות להיניק ומיניקות 2-3 ילדים בו זמנית. כמובן כאשר התינוק החדש מגיע אז דואגים לו קודם - עם ההנקה לפני הגדול. שיעבור במזל טוב!

18/01/2002 | 22:53 | מאת: שיר

רק אספר שההריון הנוכחי שלי הסתיים בהפלה. בדף השיחרור מבית החולים רשמה הרופאה שזה היה "הריון תוך הנקה" רופא נוסף ששאלתי האם יכול להיות קשר בין ההנקה להפלה, ענה שאינו יכול לומר בוודאות

05/03/2002 | 17:52 | מאת: חני

הרופאה אמנם כתבה שהיה זה הריון תוך כדי הנקה אך זה לא אומר שההנקה היתה הסיבה להפלה.

15/01/2002 | 17:27 | מאת: אבי

בני בן ה 6 שבועות החל בתופעה חדשה: לאחר האוכל הוא נרדם ל-10 דקות ומתעורר בבכי שהולך ומתחזק עד שמרימים אותו ואז"באורח פלא" הבכי נפסק במיידי והוא נרדם. ברגע שמנסים להניחו במיטה - ולהזכירכם הוא ישן על הכתף- מייד חוזר הבכי כאילו עולמו חרב עליו. גזים ? גזים היו לו עוד קודם כך שזו לא נראית הבעיה מה גם שהרמה מהעריסה או העגלה לא היתה עוצרת במהירות כה גדולה את הבכי. חום ? מדידת חום הראתה 37.2 אוכל? : הכמויות שהוא אוכל הן הרבה מעבר למומלץ בטיפת חלב. מה עושים ?

16/01/2002 | 19:38 | מאת: אלן שיין

היי אבי, לפי מה שאת/ה כותב אני מנחשת שהוא תינוק שניזון במקבוקים ותמ"ל ולא יונק. התחום שלי הוא ההנקה ואולי כדאי להפנות את החששות שלכם לרופא ילדים. עם ילד יונק - אין כמות מומלצת אז אי אפשר להגיד שהילד אוכל ,מספיק" או לא. אם התינוק ניזון מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) אז באמת נשמע לי משהוא פתלוגי ושווה ביקור אצל רופא. בהצלחה ומקווה שהכל יחזור למצב תקין.

14/01/2002 | 18:45 | מאת: ח

שלום רב! בגיל 17 עברתי ניתוח להקטנת חזה. אני בהריון בשבוע החמישי. האם יש לי סיכוי להניק את ילדי בבוא היום? (בעזרת השם) תודה ח

15/01/2002 | 10:29 | מאת: נטלי

צריך לשאול את המנתח שביצע את הניתוח או לבדוק ברשומות אם בוצע חיתוך של צינוריות החלב. בכל מקרה, לא תדעי עד שלא תנסי. לפעמים מבצעים כאלה ניתוחים בלי פגיעה בצינוריות החלב, אך לצערי פעמים רבות יש פגיעה בהן ואז לא ניתן להניק. בהצלחה!

15/01/2002 | 10:50 | מאת: אלן שיין

היי ח, מאחלת לך שהכל יעבור בשלום! יש מקרים של הצלחה בהנקה אחרי ניתוח אבל מו שנטלי כתבה, צריכים לחכות ולראות. לקראת סוף ההריון את תראי אם יש טיפות של קולוסטרום שאפשר להוציא - ואז זה יראה שלפחות חלק מהצינוריות תקינות. אי אפשר לדעת אם יהיה תקין עד שלא מתחילים להיניק ורואים שהתינוק/ת שקטה, רגועה ועולה במשקל. מניסיוני היו לי כמה אמהות שכן הצליחו ליניק - אז על תקשיבי לאלו מסביבך שאין להם ניסיון ויגידו לך שלא תצליחי. תהיי בקשר צמוד עם מדריה או יועצת הנקה סמוך ללידה. בהצלחה!

14/01/2002 | 01:38 | מאת: ט.א

אלן שלום בני בן כמעט 7 חודשים ועדיין יונק. הוא ניזון מתוספת של בקבוק עם דייסה לאחר הנקה לפני השינה ולעתים בקבוק נוסף כשאני עובדת (בערב). מגיל 5 וחצי חודשים החל לישון לילה שלם, יחד עם זאת הוא מאוד פעיל וכנראה מוציא המון אנרגיה. בחודש האחרון התחלתי לתת לו פירות בבוקר (בין הארוחות כ- 150 מ"ל בערך) ובצהריים ירקות עם עוף (לעתים אוכל 100-150 מ"ל). הוא עלה בחודש וחצי בסה"כ 600 גרם. אחות טיפת החלב אמרה כי עליי להוסיף לו קלוריות על ידי מתן דייסה נוספת בבוקר, גמדים בנוסף לפירות, או עוגיות לתינוק ולהגיע למנה של 200 מ"ל פירות / ירקות. מה דעתך על תוספות אלו בגיל זה. האם לא מספיקה הנקה באופן בסיסי ורק תוספת קטנה של פירות וירקות, או שמא צריך להזין אותו במנות גדולות יותר של ירקות ופירות? מה מומלץ? הוא בכל זאת לא עולה במשקל כמעט. אני מוטרדת וחוששת שמא החלב שלי לא מספיק מזין. מה עליי לעשות? תודה

15/01/2002 | 11:00 | מאת: אלן שיין

היי ט.א., אני חושבת שכדאי להפנות את השאלה שלך לפורום של הדיאטנית כאן באתר. היא גם מתמצאת בתזונת תינוקות! לפי דעתי סתם מלחיצים אותך. לפי איזה ממצאים מדעיים האחות מחליטה שעלייה של 100 גרם גכל שבוע לא מספיק בגיל זה? האם לפי הנחיות של משרד הבריאות??????? לא נשמע לי. זה נשמע לי הדרכה לקוייה ולא מוסמכת וזה מאוד לא מקובל על ידי. תשאלי אותה על מה זה מבוסס. אני יודעת שתינוקות אפילו יותר קטנים לפעמים עולים רק 120 גרם לכל שבוע וזה עדיין תקין בישביל אותו תינוק. אין חוקי ברזל שמתאימים באופן שרירותי לכל תינוק ותינוק. יש האטה טבעית של עלייה במשקל מגיל 6 חודשים אז לי לא נראה שיש מקום לדאגה. צריכים להסתכל על התינוק ולשאול את עצמנו - "האם התינוק בריא, חיוני, מתפתח לפי הצפי לגילו, נינוח, מתמלא וצומח??" אם כן, אני בטוחה שלולא לא היית הולכת ושוקלת אותו לא היית מודעת או חושדת שמשהוא לא בסדר אצלו. ההמלצות של אותה אחות נוגדות את עקרונות התזונה הבריאה, לפי דעתי, כי אין טעם סתם לפתם תינוק על ידי ממתקים (עוגיות??????? אפילו של תינוקות - מיותר לחלוטין) עוד דייסה????? סתם להשמין. נראה לי שמה שאת עושה בסדר גמור - להאכיל את התינוק במזונות שהם ידועים כ"בריאים - ירקות, פירות ולהמשיך לתת לילד את האופטימום לצמיחתו כמו שההנקה העניקה לו עד כה. דרך אגב, ממתי גמדים מומלצים לתינוקות? הם מכילים סוכר, וגם חלב פרה שלא מומלץ לתת לתינוקות לפני גיל שנה??? נשמע לי שהאחיות אולי קבלו "יום עיון" על תזונה בחסות הייצרן!!!

13/01/2002 | 23:50 | מאת: מרים

אני אמא ל 4 ילדים ואת כולם הנקתי, הבעיה היא בתינוקת החדשה שהיא בת חודש וחצי ויונקת .אך בשבוע האחרון היא יונקת ממש דקות ספורות משד אחד ולא רוצה יותר לינוק. למרות שהיא בוכה ומראה שהיא רוצה להמשיך לינוק . והיא ממש לא רגועה ,כל היום אני מוצאת את עצמי מרגיעה אותה בידיים יש לציין שהיא עולה יפה במישקל היא כבר 5קילו וכן יש לציין שיש לי חלב כי לפעמים אני שואבת ויוצא מספיק השאלה היא מה אפשר לעשות בכדי שהילדה תהיה יותר רגועה , כי למרות רצוני הטוב יש לי בבית עוד 3 ילדים שצריכים אותי . תודה מראש על התיחסותך וברצוני לציין כי אני שמחה שיש למי לפנות כי עד עתה ממש לא הייתי מודעת לכך זה ממש נהדר שיש למי לפנות ושיש אפשרות לחלוק בעיות עם אנשים אחרים.

15/01/2002 | 11:11 | מאת: אלן שיין

היי מרים! מזל טוב. את צודקת על גישה למידע עדכני ו"כתובת" לפנות אליה בשעת הצורך. אין כמו המחשב והאינטרנט. צריכים להגיד תודה לבעלי האתר שדואגים גם לספק את השרות הזה. נשמע לי שמשהוא מציק לקטנה. הדבר הראשון שעולה לי בראש זה ה"פטרת" המפורסמת. פטרייה בפה גורם לאי נוחות של התינוקת כי הפטרייה שמופיע לרוב על הלשון כואבת בזמן המציצה. תסתכלי אל תוך הפה שלה אחרי שינה ולפני אוכל. אם יש שכבה לבנה או כמה נקודות קטנטנות על הלשון או על החניכיים אז מאוד יכול להיות שזה מקור האי נוחות שלה. האם יש לך רגישות בפטמות? הפטרת עוברת מהפה לשד וחלילה. אז אם זה כן פטרייה אז צריכים לבקר אצל רופא הילדים לבקש טיפול. דקטרין אורל ג'ל הוא המרשם לפה של הקטנה ומשחה של דקטרין או ניסטטין לפטמות. חייבם לטפל בשניהם בו זמנית. אם זה לא פטרייה והיא פשוט לא רגועה וצריכה להיות הרבה על הידיים - ויש תינוקות כאלה, אז מנשא עוזרת מאוד. היא לא תמיד צריכה לאכול - אך חשוב לה את הזרועות האוחזות וחום הגוף. זה את יכולה לספק לה דרך המנשא שמשחרר את השדיים וגם את הידיים. בכל אופן, רצוי שקודם תשללי כל דבר רפואי שיכול להפריע לה - אזניים, פטרייה, דלקת בגרון, גם יכול להיות גזים. אם את מרגישה שהיא מתפתלת מכאבים ומרגישה רשרושים בבטן בכל שעות היום אז כדאי לנסות להוריד דברים מהתפריט שלך. את בטח יודעת להבחין אם זה אכן גזים. בדרך כלל אם תינוק לא נרגע ליד השד זה סימן ראשון שהוא לא מרגיש טוב מסיבה זו או אחרת. החלמה מהירה.

12/01/2002 | 21:25 | מאת: ורדינה

מה צריך לאכול על מנת שתמיד יהיה חלב להנקה?והאם שתיה בזמן הנקה מגבירה את החלב? האם ויטמין C בזמן הנקה יכול להפריע לאיכות החלב?האם למישהי שיש ברזל נמוך מותר להניק?

13/01/2002 | 14:05 | מאת: אלן שיין

היי ורדינה, צריכים לאכול טוב, לשתות לפי הצמא ולנוח כדי שאפשר לתפקד הכי טוב בתור אם לתינוק. אין מאכלים מיוחדים או משקאות מיוחדים שצריכים לצרוך. אין כל סיבה שלא יהיה מספיק חלב אם כי הלחץ שנוצר מסביב לנושא הזה!! כל אחת יכולה להיניק אפילו תאומים, אז ממה נובע ה"לחץ"? אם יש ברזל נמוך, צריכים להמשיך את הויטמינים או התוספות אך זה לא צריך להשפיע על טיב החלב.

12/01/2002 | 19:20 | מאת: אימא טריה

שלום אלן אני טעמתי חלב ששאבתי מהשד והוא הייה מלוח וילד כמובן לא אכל אותו.מה הסיבה לכך והאם הוא ישאר כזה? תודה

13/01/2002 | 14:08 | מאת: אלן שיין

היי אימא, לחלב אם עטמים שונים ומגוונים כאשר הוא עובר תהליכים מסוימים. האם החלב היה אחרי הקפאה? לפעמים יש טעם כמו סבון. לפעמים הטעם משתנה בגלל משהוא שאכלנו ולא יחזור, ולפעמים לא יודעים למה יש טעם משונה. כדאי לשאוב ולנסות שוב. לא תמיד התינוק מרגיש את מה שאנחנו טועמים. אם זה חלב שנשאב מחלב קדמי בלבד, אז אולי כדאי להוסיף גם חלב שאוב מסוף הנקה כדי לאזן את המרקם והטעם.

13/01/2002 | 20:48 | מאת: אימא טריה

האם יכול להיות שזה בגלל המחזור?

11/01/2002 | 16:56 | מאת: סיגל

האם יש לקחת ויטמין C או שהוא מפריע לחלב ?מה יכול לעזור להתקררות ומותר בזמן הנקה?

13/01/2002 | 16:27 | מאת: אלן שיין

היי סיגל, לצערי זו אחת המחלות שאין לה תרופה. אם היה לי תרופת פלא אז יכלתי לצאת לפנסיה מוקדמת!! אין נזק הנגרם מויטמין C ותמיד רצוי להמשיך להיניק. אם יש חום או כאבים אז ניתן לקחת איבופרופן, אקמול או אופטלגין. רפואה שלמה!!

10/01/2002 | 22:27 | מאת: סבא

במזל טוב ב29 לנובמבר נולדה לי נכדה יפה וחמודה, בריאה ונהדרת מהלך הלידה היה תקין ולבתית ונכדתי שלום להן. אך משום מה לאחר ההנקה יש לתינוקת גזים וכאבי בטן אשר נמשכים לאורך שעות, קשה לתינוקת וקשה לאמא אין יום ואין לילה למרות שבתי קיבלה הדרכה מיועצת הנקה ושונתה הדיאטה עדיין ממשיכה נכדתי בבכי קשה ובכאבי הבטן. זו הילדה השלישית ועם שתי הגדולות לא נתקלה בתי בבעיה חריפה זו. מקווה שתוכלי לענות לסבא המודאג ולאבא המודאג. תודה מראש הסבא שדואג

13/01/2002 | 16:37 | מאת: אלן שיין

היי סבא ואבא, האמת היא שאין פתרון לבעיית ה,גזים". זה לא רק "גזים" אלא הצטברות של אוויר במערכות של התינוקת החדשה. לרוב, ה"הרצה" הזאת (בטח סבא זוכר את תקופת ההרוצות של אוטו חדש!) מסתיימת כעבור כ-שלושה חודשים. התינוקת ניזונה וחובקה על ידי הרחם למשך 9 חודשים. רק אחר הלידה היא צריכה ללמוד להסתגל לחיים החוץ רחמיים. היא נושמת בדרך אחרת, וגם ניזונה בשיטה המצריכה אותה ללמוד ליעל אותה כדי שהיא לא תכניס אוויר. אחד גורר לשני. הכאבים, שלא מאפשרים לה לאכול כמו שצריך, שמכניס עוד יותר אוויר. זה לא תמיד תלוי במה שהאם אוכלת. אם אין שיפור רציני עם הורדת המאכלים כעבור שבועיים-שלוש אז לא כדאי גם להגביל את תפריט האם. אם יש רגישויות למאכלים מסויימים במשפחה, אז אילו המאכלים שכדאי להמנע מאכילתם. כל עוד שהתינוקת כן נרגעת למשך חלק של היום, ואם היא לא רגועה נרגעת ליד השד, כל עוד שיש לה מינימום 6-8 חיתולים רטובים ביממה כולל קקי, ויש לה עלייה מתמדת במשקל, אז מבחינת ההנקה הכל תקין. אפשר קצת להתנחם בעד זה שאין את ההכבדה הנוספת של מזון שהוא מתאים לעגלה ולא לבן אדם!! זה גורם לעוד יותר סבל. כל תינוק הוא אינדבידואל, כך שזה היה אחרת עם הילדים הקודמים, כמו שאתה מציין. אני מניחה שהייתם במעקב אצל הרופא המטפל והוא שלל כל בעיה פתלוגית? ממה שאתה כותב ממש לא נראה לי בעיה של הנקה אלא של הסתגלות. עם הזמן זה עובר ונותר לי רק לאחל לכם שזה יעבור מהר. יש לחבק, לאחוז, להיניק ולהרגיע כי גם נוכחותכם בזמנים קשים אלה חשוב לה!

13/01/2002 | 20:50 | מאת: גאיה

הי סבא דבר ראשון כיף לראות סבא מתעניין שנית אני אמא לתינוק בן שישה חודשים שסבל עד גיל חמישה חודשים מגזים נוראיים בשלושה חודשים הראשונים זה היה קשה נורא הייתי מותשת 24 שעות כי הוא היה מנמנם רק ליד הציצי בזמן ההנקה ואח"כ היה מתפתל מכאבי עד הארוחה הבאה. הדרכים היחידות שהצלחתי בעזרתן להקל על סיבלו היה עיסויים מיוחדים לבטן ולגוף שלמדתי בקורס לעיסוי תינוקות (מומלץ מאוד לקורס הולכים יחד עם התינוק וזו גם חויה נפלאה). שנית מה שעזר והיה הצלה אמיתית זה ה "גרפ ווטר" שהוא על בסיס טבעי וניתן להשיגו בכל סופר פארם. (יש להשתמש בו בדיוק לפי ההוראות) ולא להתייאש הוא מתחיל להשפיע אחרי יומיים שלושה. שיהיה בהצלחה גאיה

10/01/2002 | 21:20 | מאת: עמליה

אלן היקרה שלום, מזמן לא פקדתי את האתר. מאוד עזרת לי בעבר ואנסה שוב... לבני מלאו השבוע שמונה חודשים. אני מניקה הנקה מלאה, אוכל מוצק הוא אוכל מעט ולא בהתלהבות יתרה. מזה כארבעה חודשים הילד מתעורר המון פעמים בלילה (והכוונה בהמון - לעיתים כל חצי שעה). עד גיל ארבעה חודשים הוא ישן לילה שלם, או לפחות לא קרא לנו על מנת להירדם מחדש. מרגע שהתחילו היקיציות מיד נעניתי להן, שלפתי אותו מהמיטה ולרוב הוא גם קיבל ציצי. היום, ארבע חודשים אחרי אני ובעלי מותשים והתייעצנו כבר עם כל גורם אפשרי. כרגע המצב הוא שאני מרגישה "אשמה" שהקניתי לו הרגלי שינה בעייתיים - הוא רגיל להירגע ולהירדם על הציצי ואינו מסוגל להירדם בכוחות עצמו מבלי להזעיק אותנו. האם יש רע בכך שהציצי הוא גם המוצצי? האם יש לך בכל זאת עיצה לאמא מותשת שבכל זאת לא רוצה להפסיק את ההנקה כרגע? את מאמינה שכשילד ירצה לגמול את עצמו הרגלי השינה ישתפרו? יצא ארוך. מקווה שתוכלי לעזור לי. בתודה מראש, עמליה.

11/01/2002 | 12:06 | מאת: דנה

עמליה שלום חפשי דחוף את הספר של דני וולף"בעיות השינה של התינוק והילד" אנחנו סבלנו מאותה בעיה עד שהותשנו נפשית ופיסית וחיינו השתנו ללא הכיר ברגע שהמליצו לנו על הספר שיהיה בהצלחה דנה

11/01/2002 | 15:51 | מאת: אלן שיין

היי עמליה, אני לא מכירה את הספר של דני וולף. אם הוא דוגל בשיטה של הבכי ולעזוב תינוק לבכות, אז כמובן זו שיטה לא מומלצת. אולי דנה יכולה להרחיב טיפה על התוכן. ישנו ספר חדש של ד"ר ויליאם סירס שתורגם ויצא לאור לא מזמן. כדאי לקנותו. הוא מאוד מתאים לגישה ההומניטרית ומתאים לעקרונות של ההנקה וכו'. יש הרבה שיטות אבל השורה התחתונה היא שהתינוק מתעורר, כמו שאת מבינה, לא בכוונה להציק לנו. הוא מתעורר כי יש לו חלומות, הוא יכול להתעורר גם כי יש לו פיפי. ברגע שהוא מתעורר הוא מחפש אותנו כדי לקבל חיזוקים שאנחנו לא נטשנו אותו. בימים קודמים, כאשר תינוקות ישנו במיטת ההורים אז לא היו בעיות כאילו. התינוק היה מתעורר ומבין שהוא בזרועות מחבקות ומקבלות - ללא אבחנה בין יום וליל. היום, כאשר התינוקות בדרך כלל רחוקים מההורים, הוא חייב לבדוק היכן הם. לפי הצרכים של תינוק, אתם מתפקדים כראוי. זה לא אומר שהוא לא יכול להרדם בלי השד. אם כי, זה הכי קל לנו, בדרך כלל. נראה לי שאנחנו, בעד זה שאנו נוטים להרחיק את התינוקות, ולהתייחס לתינוק כ "הטרדה" או שהתעוררויות הן תופעה "שלילית", גורמים לכך שהוא לא רגוע. שאנחנו לא שלמים עם זה שאנו קשובים לתינוק. גם 8 חודשים זה גיל קשה. זה שיניים, התפתחות מוטורית, סקרנות, מחשבות. לא פלא שהם מתעוררים בלילה. אתם יכולים לאמץ את כל השיטות "לגרום" נגד הטבע - לתינוק לישון לפי מה שה"חברה המודרנית" קובעת כנורמה - אך לשיטות אלה יש מחיר. אני לא יכולה לפתור לכם את הבעייה אם כי עליכם לנוח ולהתחלק בעול שהוא הטיפול בתינוק ללא תנאי-עד שהוא מגיע לשלב הבא של העצמאות. תנוחי במועד אחר ביום כדי שיהי לך כוח. שינה משותפת עוזרת ויש את ההוכחות המדעיות על זה שסידור כזה לא פחות בטוח מאשר תינוק לבד, רחוק מהשגחה במיטה שלו. זה פשוט מקל. רוב הדברים האלה מסתדרים במשך הזמן - והכי חשוב לתינוק - שהוא מרגיש אתכם. בסך הכל-9 חודשים הראשונים ננתו לו מיגון וחום 24/7. הוא אפילו לא בחוץ 9 חודשים כדי להסתגל לתנאים החדשים שהטלנו עליו. בהצלחה.

הבנתי שעקומות הגדילה אצל טיפת חלב מתייחסות, לצערי הרב, לתינוקות שניזונים מפורמולות. האם יש עקומות גדילה המתייחסות אך ורק לינוקים? תודה.

הנה לינק: http://www.promom.org/bf_info/growth.html

ק

היי נועה, אני חושבת שבארץ. אין בשימוש עד כמה שידוע לי. באינטרנט, באחד האתרים יש התייחסות לגרפות של יונקים (אתמול דפדפתי וראיתי אך לא זכור לי באיזה אתר!!) אולי: www.lalecheleague.org www.drjaygordon.com www.promom.org תנסי למצוא. אם לא תצליחי אני גם אנסה אך אין לי זמן כעת.

09/01/2002 | 00:28 | מאת: יפעת

אני מניקה את ילדי , כ- שנה וחצי . לאחרונה הילד ממש תלותי, ואינו מניח לי . כיצד מפסיקים הנקה ? א. מצד גמילת הילד בגיל כזה ? ב. מצד האם , החלב לא פוסק , ,ונוצר גודש . תודה למי שיכתוב תשובה . ממתינה,,,

09/01/2002 | 15:24 | מאת: אלן שיין

יפעת, זה דווקא גיל הדבקות כאשר יש יותר פחדים מפרידה וזרים כי הילד מבין יותר היום מאשר הוא היה בן חצי שנה. אם בכל זאת נמעס לך, אז תחליטי ותעשי את זה בהדרגה. תורידי מידי פעם ארוחה. ועוד ארוחה - לא כל יום אלא בהתחלה אפילו כמה ארוחות בודדות בשבוע. כך לא יווצר גודש. אחר כך שזה יהיה ארוחה פחות חשובה כל יום. אז תתחילי להוריך עוד ארוחה מידי פעם (פעמיים-שלוש בשבוע) ואז את הארוחה הזאת לגמרי. בדרך כלל כך עושים את זה עד שנותרת ההנקה הכי משמעותית מבחינת הילד או מבחינתך. לאט לאט. אבל עקבית. יש מפגשים המיועדים לגמילה ותזונה בכמה מקומות בארץ במסגרת ליגת לה לצ'ה. טל: 2411 647 03 בהצלחה

08/01/2002 | 21:08 | מאת: מאירה

היי אלן אלן רציתי לשאול אותך איך מחיים ציצי אחד הוא כמעט יבש. אבל עדיין יש בו מעט חלב. היא מעדיפה את השני. הפיטמות בסדר דוקא אבל אני נותנת לה בתחילת ההנקה עד שנגמר ועוברת לשד המלא. אני חוששת ששד אחד לא יספיק עד לגיל שנה. אז אנא איך לחזור לתפוקה מלאה. נ.ב ביתי היא בת 3 וחצי חודשים ורק יונקת אפילו צמה 3 וחצי שעות כשאני בעבודה ולא מוכנה בקבוק בשום פנים . וגם לא מוצץ. אז איך למלאות את השד השמאלי מבלי לאבד את החלב בשד הימני . אני בפעם הראשונה מניקה מלא ורוצה להמשיך עד גיל שנה לפחות. אנא עזרי לי. בתודה רבה רבה מראש מאירה

09/01/2002 | 15:31 | מאת: אלן שיין

כל הכבוד, מאירה, ממה שאת כותבת, יש לך עוד ילדים ולא הינקת אותם? אז באמת יפה שאת משתדלת הפעם. ואני חייבת לציין גם מצליחה.! אם את נותנת לה מהשד ה"רק" קודם בכל ארוחה, זה אומר לי שיש חלב וגם מספיק שם - אחרת היא היתה היסטרית כאשר את מציעה לה שד רק כאשר היא מאוד רעבה. אם יש לך כן מספיק שם, אז אולי השד השני הוא זה שלא מתפקד כי אכן הוא יותר מידי מלא וגדוש? וזה יכול לקרות כאשר היא יונקת מה"רק" עד לשובע ואז מנשנשת בצד השני (המלא) וכתוצאה מכך לא מרוקנת טוב ובגלל זה יש תחושה שיש יותר חלב שם??? אנחנו לא אמורות להיות "גדושות" בגיל הזה. יש איזון בין השדיים בדרך כלל ובן ההיצע והביקוש כך שהשדיים לא צריכים להיות מאוד מליאים כדי לתפקד ולספק את הכמות הנדרשת. אוכל למחשבה. אם משהוא לא שבור אז קשה (ולא רצוי) לתקן אותו. אם בכל זאת את חושבת שאין שם - ושוב, התנוקת תגיד לך על פי ההתנהגות שלה - אז ניתן לשאוב בן לבן. לזכור שהיניקה יותר יעילה.

10/01/2002 | 21:49 | מאת: מאירה

תודה רבה רבה לך את 1000000 ביי מאירה

08/01/2002 | 17:49 | מאת: אלי

שלום אלן בתי בת 14 יום ויונקת סימילאק מבקבוק 1. ביומיים האחרונים היציאות שלה בצורת עיגולים קטנים למרות שהיא מקבלת 10 CC מים מבקבוק זמן מה לאחר הארוחה. נראה לנו שהיא סובלת קצת מעצירות כיוון שהיא עושה קולות של מאמץ ולאחריהם בוכה האם היציאות שלה נורמליות והאם ניתן להקל על העצירות? 2. האם יש לך כמה טיפים כיצד להקל על הגזים תודה מראש

08/01/2002 | 21:10 | מאת: מאירה

היי אליל'ה זה נורמלי אם היציאות נוזליות עם עגולים 2 מלימטר בערך בצבע צהוב או ירקרק צהבהב.

09/01/2002 | 14:33 | מאת: אלי

הי מאירה הבעיה היא שהיציאות לא נוזליות הן רק עיגולים קטנים ובצבע חום והקטנה נורא מתאמצת ובוכה. תודה

08/01/2002 | 15:02 | מאת: ayelet

שירה בת 8 חודשים, ויונקת באופן מלא, אני פעם ביום שואבת (כאשר אני בעבודה) והיא אוכלת את זה אצל המטפלת. היא לא אוכל מוצק, כי לכל מה שניסינו היא אלרגית. בימים האחרונים אני לא מצליחה לשאוב חלב, וגם שירה לא נרגעת אחרי יניקה. נגמר לי החלב. אני מפחדת לתת לה פורמולה בגלל האלרגיה וגם בגלל שאני רוצה להמשיך להניק. מה לעשות???

08/01/2002 | 16:00 | מאת: אלן שיין

היי אילת, מוזר שאת אומרת שהיא אלרגית לכל מאכל שניסיתם לתת לה? למשל? יש המון מאכלים שאינם נחשבים כבעייתיים במיוחד - ירקות, פרות אז מה ניסית לתת לה? החלב לא נגמר אלא אם לא היתה איזה שהוא טראומה, או לחץ נפשי (למשל שאת דואגת יותר מידי שאין מספיק חלב) אבל אם היא נרגעת ליד השד סימן שיש עדיין חלב אלא שאין יותר מידי ומעבר לצורך שלה. שאיבה היא מעבר לצורך שלה אלא אם את מדלגת על ארוחה ושואבת כאשר את נמצאת בעבודה. אם את מסתמכת על שאיבה בבית בלבד אז כדאי לשאוב כאשר את מדלגת על ארוחה. את יכולה גם לשאור מצד אחת ולהיניק מצד השני. אם התינוקת לא רוצה אוכל מאוד יכול להיות שהיא עדיין לא מוכנה מערכתית לזה. אם אכן היא רגישה אז יש כל הסיבות להמשיך בהנקה עד שלב יותר מאוחר. אולי המשאבה לא טובה כבר? אולי שיטת השאיבה?

08/01/2002 | 22:13 | מאת: ayelet

אלן שלום, תודה על התשובה, ניסנו לתת לה גזר, בטטה, תפוח אדמה, בננה, תפוח עץ ואבוקדו, כמובן כל אחד בנפרד. ולכולם הגיבה אם פריחה או כאבי בטן ובכי, היא אוהבת לאכול בכפית, היא פותחת את הפה ומתענגת על כל ביס, רק שאחר כך היא סובלת. בימים האחרונים היא מגיבה טוב למרק עוף (רק עם עוף). לגבי השאיבות, אני שואבת באותה משאבה (של מדלה) כבר 3-4 חודשים, כשאני מדלגת ארוחה - כלומר כשאני בעבודה ולא יכולה להניק, תמיד הצלחתי לשאוב בין cc 100-150 אך בימים האחרונים אני בקושי מצליחה cc40-20 . כאשר שירה מנסה לינוק, אחרי כמה ניסיונות היא בוכה מתוסכלת, שוב מנסה ובוכה, מנסה ובוכה. אתמול ניסינו בבקבוק, ולמרות שבבית היא תמיד מסרבת לבקבוק היא הסכימה לשתות קצת. אני מרגישה שהנקה לא מספיקה לה והיא נרגעת רק עם מציצת האצבעות ולא משובע. לגבי טרואמה או לחץ - לפני שבועיים יצאו לשירה השיניים הראשונות. אני עייפה מאד כל הזמן כחלק מהחיים, אך לא יותר מתמיד. מה לעשות?? איך אפשר להגביר את החלב? אולי באמצעות שינוי בתזונה?

08/01/2002 | 12:46 | מאת: דנה

שלום אלן, יש לי תינוקת בת 5 שבועות ,לפעמים היא רוצה לאכול ואחרי שלוש-חמש דקות של יניקה היא נרדמת ואני לא מצליחה להעיר אותה בשום דרך , גם אם אני שוטפת לה את הפנים היא לא מתעוררת וכך היא יכולה לישון עוד שלוש שעות למרות שלא אכלה מספיק , האם יש דרך להעיר אותה , או שאולי אין צורך בכך? חוץ מזה , אני מניקה אותה באופן מלא אבל כל הנקה בשבילי היא סיוט ממש. יש לי כאבים איומים בפטמות , אני מנסה לעשות כל מה שצריך (לשים כרית כך שתהיה בגובה של הפיטמה, לקרב את הראש שלה אלי ולא להפך ומחכה שהיא תפתח פה גדול) ושום דבר לא עוזר , היא מוצצת רק את הפיטמה או רק חלק קטן מידי של ההילה ואני כבר מיואשת. אני לא רוצה בשום אופן לוותר על הנקה אז לפעמים אחרי שאני מוציאה לה את הציצי מהפה מספר פעמים , אני מתייאשת ולא מנסה יותר ונותנת לה לינוק בכאבים איומים. מה לעשות? תודה רבה.

08/01/2002 | 16:10 | מאת: אלן שיין

היי דנה, 1) שינה חשובה לתינוק כמו אוכל וכמו אוויר לנשימה. אם הכל בסדר אצל התינוקות, היא רגועה, נינוחה, אוכלת אפילו לכמה דקות, מוציאה הרבה שתן וצואה כל יום (6-8 מינימום) ועולה יפה במשקל אז הכל בסדר ואין מה לדאוג. לכל תינוק הקצב האישי שלו ויש הרבה תינוקות שמתנהגים כמו שלך והכל תקין. 2) לגבי הכאבים, זה כבר סיפור אחר ואם את עושה את הכל "נכון" יש עדיין משהוא לא תקין. יכול להיות מבנה הפה והחיך של התינוק, יכול להיות לשון קצר, יכול להיות בכל זאת משהוא מבני, אך כמובן רק אם רואים אותך ואת התינוקת אפשר לבחון את הדברים האילו. מאוד כדאי שתקבעי עם יועצת הנקה כדי להקל אליך, ואני בטוחה שתהני מההנקה ולא תסבלי יותר. חבל על כל רגע של סבל.

08/01/2002 | 12:17 | מאת: ליה

כיצד ניתן לעזור לתינוק הסובל מגזים (יונק הנקה מלאה)?

08/01/2002 | 16:40 | מאת: אלן שיין

היי ליה, "גזים" זה תופעה אצל רוב התינוקות וזה מופיע כאשר המערכת העיכול משתפר בתפקודו. זה הרבה כמו אז שהיתה "הרצה" של רכב חדש. תקופה של ניסיון ושפשוף בתפקוד. אחרי הלידה התינוק מקבל אוכל בצורה ודרך חדשה, וגם נושם אוויר לראשונה כך שמצטברים אוויר בגוף. יש הרבה תכשירים בשוק. אם הם עוזרים - מה טוב , אם כי אין כל הוכחה מדעית שזה מרגיע. אבל אין אפס - אם עוזר, אז מי אני להגיד לא. לפעמים רמה וכמות הגזים תלוי במה שאת אוכלת אך אם השעות שהתינוק סובל הם בודדות לאומת שער שעות היום, אז סביר להניח שזה לא קשור למאכלים מסויימים. אם התינוק סובל "מעל המידה" אז מציעים לנסות להוריד את מוצרי החלב בשלב ראשון. מקווה שהתקופת הגזים תעבור מהר!

08/01/2002 | 12:15 | מאת: ליאת

אלן שלום, האם מותר לערבב חלב משתי שאיבות שונות? התינוק יונק כ 70 CC אך לא תמיד אני מצליחה לשאוב כמות כזו.

08/01/2002 | 16:41 | מאת: אלן שיין

כן, לאית, אפשר לצבור חלב משתי שאיבות. אם החלב קפוא אז לקרר את החלב ה"חדש" כחצי שעה במקרר לפני הוספתו לחלב קפוא.

08/01/2002 | 07:51 | מאת: נועה 30

שלום הילד שלי בן 3 חודשים -מחר- רק יונק. היום זה היום ה-3 ללא יציאה. האם זה תקין?

08/01/2002 | 16:46 | מאת: אלן שיין

היי נועה, לרוב, אין מה לדאוג. חלב אם נעכל במלואו כך שאין הרבה פסולת בגוף מחלב זה. זה מותאם לגוף של הבני אדם לעומת חלבים אחרים (פרא שבפורמולה, סויה). לכן בדרך כלל זה תקין. כאשר הוא כן עושה קקי זה עדיין רך ולא גושי כך שזה לא מוגדר כ"עצירות". לפי ספרות המקצועית אפילו יכול להיות פעם בשבוע עד 10 ימים וזה תקין. אם יש לו הרבה פיפי והוא ילד נינוח ורגוע (או נרגע ליד השד אם אינו רגוע) ועולה יפה במשקל אז נראה לי שזה תקין. כמובן יש ביקורות תקופתיות אצל רופא המשפחה המטפל לשלול כל בעייה פתלוגי ולהעריך את התקדמותו והתפתחותו.

08/01/2002 | 02:24 | מאת: נעמי אופק

למה בדיוק הכוונה במוצקים? האם באוכל טחון או בחתיכות?

08/01/2002 | 15:55 | מאת: אלן שיין

מוצקים - הכוונה לאוכל מוצק. אוכל טחון הוא מוצק טחון שבעצם לא מיועד לתינוק אם אכן הוא לא מסוגן לאכול עדיין. לאיזה קישור או הודעה את מתייחסת?

07/01/2002 | 13:17 | מאת: נעמי אופק

שלום, אני בת 30 וכחודשיים וחצי אחרי לידה (ראשונה) ואני מניקה. אני סובלת מתופעות של הזעת יתר, גלי חום ומצבי רוח. בבדיקה מסתבר כי יש לי פרולקטין 3001. מה המשמעות של כך? והאם יתכן כי בזכות זה ההנקה מוצלחת והחלב עשיר ושומני? תודה, נעמי

07/01/2002 | 21:03 | מאת: אלן שיין

היי נעמי, את לא לבד עם תופעות של הזעת יתר. ישנן מספר מקרים ששמעתי עליהן שדומים לך. לא ידוע לי שזה קשור לפרולקטין גבוה. בכל אופן אני לא יודעת לגבי רמת הפרולקטין כי אני לא אנדוכרינילוגית אז אולי כדאי לשאול מומחה בנושא. אולי הרופאים המהימנים במרכזי הטרטולוגיים יכולים לעזור לך בשאלתך. פרופ' מרלוב - בילינסון - טל: 03 937 7472 ד"ר ברקוביץ - אסף הרופא - 08 977 9309.

07/01/2002 | 10:40 | מאת: אתי

ניתאי בן כמעט 4 חודשים, יונק ואני רוצה לחזור לעבודה. בעבר, עד לפני כחודש הוא לקח בקבוק מידי פעם, אבל לפני כחודש הוא עבר אירוע טראומטי בעקבות שתיית איזומיל. הוא הקיא כחמש פעמיים נהיה אפטי ורפוי ואושפז בבי"ח. הסתבר שהוא כנראה אלרגי לחלבון. קיבלנו אוכל חליפי שניתן לתת לו אבל הוא מסרב לאכול מבקבוק אפילו חלב שאוב. האם אני צריכה להתעקש איתו על לקיחת בקבוק או שיש אלטרנטיבות? אני רוצה להמשיך ולהניק אותו לפחות שתי ארוחות ביום. אני די נואשת אז תודה לכל מי שיוכל לעזור (כבר ניסינו להחליף פיטמה של בקבוק ובקבוק ולתת לו מים תה וכו....)

07/01/2002 | 21:18 | מאת: אלן שיין

היי אתי, צר לי לשמוע על השתלשלות העניינים. אם הוא רגיש לחלבון אז יש כל הסיכויים שהוא יהיה רגיש לחומרים סינטטיים. כך שחכם יהיה לנסות להיניק אותו ולתת לו חלב אם כמה שיותר - לפחות עד שהמערכות שלו יותר מבוססות וחזקות. בקבוק הוא לא חכרחי. יש אפשרות לתת את החלב בספל, מזרק ללא מחט, כף, בקבוק מיוחד ללא פטמה אלא כף בקצה, דרך אצבע וצינורית דקה שיותר דומה ליניקה מן השד. כדאי שתתיעצי עם יועצת הנקה שמיומנת בשיטות אילו כי לא תמיד פשוט להבין איך כל שיטה פועלת ללא עזרה. נתינת בקבוק גם מותנאת במי שנותן את הבקבוק. הוא לא ירצה לקבל ממך אך אולי ממישהוא אחר. גם תלוי אם הוא מספיק רעב. אם עושים את הניסיונות כאשר הוא לא רעב - אולי הוא יסכים. מאידך, אם הוא לא ממש רעב אז יכול להיות שהוא לא ירצה. אך אם הוא באמת רעב הוא יקח. כל תינוק הוא אחר, וזה עניין של ניסוי וטעייה. בהצלחה.

14/02/2007 | 20:26 | מאת: נירית

שלום, בתי בת עשרה וחצי חודשים ועדיין יונקת ,לאחרונה ניסיתי לשלב לה בקבוק אך מסרבת (גם הסבתא ניסתה), כאשר אני נותנת לה מבקבוק את החלב ששאבתי ( פורמולה רגילה אסור לה בגלל אלרגיה לחלבון חלב)אפילו אני מדלגת על ארוחה אחת כדי שתהיה רעבה , היא לא מוכנה ומתחילה לבכות בכי קורע. איזה אופציות יש מכיוון שאני לפני נסיעה לכמה ימים ואני לא רוצה להיות לחוצה. אשמח לתשובה בהקדם. תודה

07/01/2002 | 10:31 | מאת: אילן

שלום, אני ואישתי חלוקים בדעותנו וצריכים חוות דעת. התינוקת שלנו בת חודשיים ושבוע משקלה מתקרב ל-6 ק"ג (נולדה 2.9 ק"ג). היא יונקת בלבד ואישתי נגד מוצצים. לפעמים התינוקת פולטת והיא הקיאה מספר פעמים. אשתי טוענת שהתינוקת רגועה ולכן אין צורך במוצץ. אני טוען שעם מוצץ התינוקת יכלה להיות יותר רגועה וגם היתה עולה פחות במשקל (לדעתי היא עלתה יותר מדי במשקל למרות שלטענת אשתי היא גבהה ולא רק שמנה). בנוסף כולם אומרים שזו טעות לא לתת לתינוקת מוצץ כי זה יותר לה תלות בציצי ויתנקם בנו בעתיד כי לא נצליח להרגיע אותה ואכן לפעמים אשתי מרגיעה אותה עם הציצי. מה דעתכן?

07/01/2002 | 21:36 | מאת: אלן שיין

היי אילן, אני מבינה את ההגיון שלך אם כי זה לא בדיוק פועל כך. 1) המציאו מוצצים לתינוקות שאין להם מענה טבעית לייצר המציצה - תינוקות שניזונים על ידי בקבוקים. הבקבוק אינו מענה לייצר המציצה. טבעי לענות על ייצר הזה שנברא אצל תינוקות כדי שירצו בשד - עם ההנקה. כאשר נותנים מוצצים זה יוצר תלות במוצץ. התלות בהורה או בשד הוא דבר טבעי כדי לאפשר לתינוק להתפתח עם תחושת ביטחון עצמי שלרוב תינוקות שלא יונקים לא מקבלים. הביטחון של התינוק הוא מוצא בזרועותיכם - כאשר הוא מקבל את חום הגוף כמו שהוא קיבל ברחם. מוצצים גם פוגעים בצורת המציצה אצל חלב מהתינוקות - אין מוצץ שהוא דומה לשד. גם הם לפעמים פוגעים בצורך האמיתי של התינוק לינוק כאשר ההנקה מענה לו על ייצר המציצה, על הרעב, על הצמא, ועל הצורך בחימום הגוך ומגע. אם תוקעים לו מוצץ זה רק דוחה את צרכים האלה. אילו שאומרים שזה יוצר תלות בציצי לא אמהות שהיניקו את תינוקם כך שלא רצוי לקבל עצות מאנשים שבאמת לא כל כך יודעים ומבינים איך פועלת ההנקה ואנשים אילו בדרך כלל לא בעד החזקת התינוקות כדי להרגיעם. הם בדרך כלל מאמינים שלהחזיק ילד זה "לפנק אותו" כאשר יש את כל הממצאים המדעיים היום המעידים על חשיבות המגע. מוצץ הוא הלא טבעי בחיים שלנו אך "כולם" בעדם. למה? כי זה משחרר אותם מלמצוא את הבעייה האמיתי לגבי אי שקט בתינוק. אין תחליף לזרועות ותקיעת מוצץ הוא לא מתאים לאפ תינוק אלא כפתרון אחרון ולא פתרון ראשון כמו שהוא מנוצל כיום. תינוקות "שמנים" רק מחלב אם הם לא ילדים שהם "שמנים יותר מאוחר בחיים. זאת עובדה. ילד שמן מתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות ) באמק בסיכון גבוה להיות ילד ומבוגר שמן. ההרכב של השומנים והחלבונים בחלב פרה (פורמולות) הם שונים מאלו בחלב אם - וכמובן אלו בחלב אם מיועדים ומתאימים לתינוקות של בני אדם (ולא לעגלות!!) אז אין דאגה לגבי משקל של תינוק יונק בכלל. לכל ילד קצב אישי בצמיחה וגם התינוק שלכם יווסט את הגדילה לפי הקצב האישי שלו. בהתחלה הוא עולה במשקל בקצב הכי מהיר ודרסטי אבל לאחר כמה חודשים תהיה האטה. אני מאוד מקווה שכאשר הוא לא יעלה בכלל במשקל איזה שבוע, אז תבינו שהוא בתהליך הויסוט ושוב, יש לו רסרבות אז אין כל צורך לדאוג. זה טבעי. הוא לא ימשיך לעלות כל כך הרבה. הפליטות והקאות גם תופעות ידועות בראשית החיים כאשר המערכת העיכול אינה בשלה עדיין. התינוק רגיל לקבל אוכל 24/7 9 חודשים!!! הוא רק 8 שבועות בחוץ ותראו כמה דרישות יש לנו ממנו! רחמנות. הזמן עושה את שלו. הוא מסתגל לאט לאט לקבל אוכל בדרך אחרת אבל לוקח זמן מה עד שהמערכת גומרת את ה"הרצה". אני מקווה שזה יעזור לכם. אם יש עוד שאלות - אנחנו פה!

08/01/2002 | 01:38 | מאת: נעמי אופק

הי אלן, היות ולפעמים אשתי מרגיעה את התינוקת בעזרת הציצי, האם יתכן כי התינוקת אוכלת יתר על המידה בשל כך ולכן לפעמים היא מקיאה או שהתינוקת יכולה למצוץ את השד לשם הנאה מבלי לשאוב ממנו חלב לפי בחירתה? תודה, אילן

13/02/2002 | 11:00 | מאת: נירה

הי בעל! רק רציתי לספר לך מנסיוני.הבת שלי ינקה (עד שהפסיקה לבד בגיל 9 חודשים). ינקה כמה שרצתה, מעולם לא קיבלה מוצץ וכל בכי נענה וקיבל התייחסות רלוונטית (רעב, אי נוחות, ולפעמים אפילו סתם התפרקות) הילדה שלי מצד אחד קשורה אלי מאוד אך רגועה מאוד, היום כמעט שלא בוכה (היא בת שנה וחצי) ומצד שני לא יצרה תלות- לא בבקבוק, לא במוצץ ולא בציצי. פשוט נראה לי שצריך להשתחרר קצת ממוסכמות שלא תמיד ברור למה השתרשו. נראה לי שאשתך מנסה מאוד להיות קשובה לילדה ולעצמה. וזה הכי חשוב, כל הכבוד לה! את העיצות תמיד לקחת ולבחון בהתאם למציאות שלכם ושלכם בלבד! שיהיה לכם בכיף באמת!