אכילת גרעינים שחורים עם הקליפה
דיון מתוך פורום הרזיה ללא דיאטה
לא פיצוח גרעינים אלא אכילת הגרעינים כולל הקליפה: הכל התחיל אצלי מהידיעה שבמידה ואני עייף בנהיגה ואין לי אפשרות לעצור בצד ולנוח (לישון) כמו שאני נוהג לעשות בד"כ, אזי על מנת שלא להירדם ובעצם להתעורר אני לוקח משהו ללעוס (כגון פיתוחים) או לאכול תוך כדי נסיעה ואני לפתע מתעורר כמעט כמו חדש. לאחרונה עשיתי לי מנהג לאכול את הגרעינים השחורים כולל הקליפה. התוצאה, לחיצה למשך זמן רב ודחיקת תחושת הרעב כך שלאחר מכן אני יכול להסתפק באכילת סלט ירקות עשיר מפריטים רבים יחסית (מלפפון, עגבניה, בצל, פלפל חריף, צנון, חסה, כרוב, כוסברה וכד'). מאחר ולעתים קרובות תוצר הלעיסה יוצא יבש למדי אני מתבל אותו ע"י תוספות גרעין דלעת (לבן) עם הקליפה ו/או חצי בוטן קלוי, ו/או חצי פקאן קלוי ממותק ו/או חצי פיסטוק ו/או חצי שקד קלוי וכד', מעין שימון/ריכוך התוצרת הלעוסה אשר מסייעת להשלמת הלעיסה ואח"כ גם מסייעת להקלת הבליעה. עם הזמן התפתחה אצלי תובנה שכביכול הקליפות הלעוסות מוסיפות סיבים לתזונה שלי, למעשה, הקליפות היחידות שאני משליך לפח הן רק של הפיסטוקים. נראה לי שבעקבות פעילות זאת נפח הגוף הוקטן קמעה עד שמעירים לי על כך (אני מיתמם שרק נדמה להם ושזה רק הביגוד ולמעשה לא מספר את הסיבה). אף נדמה לי שיש קצת הקלה בלחץ בבטן כאשר אני שורך את הנעליים בבקר. האם נכון לפעול כך? האם יש סיכון האם זה לא בסדר והדבר עשוי להזיק? האם קליפות הלעוסות משמשות כמקור לסיבים תזונתיים? מה ערך הקלורי של קליפות הגרעינים? ולחילופין מה ערך הקלורי של גרעינים כולל הקליפה?
חשובים לנו במידה. נראה שאתה אוהב את המרקם ואת ה"רעש" . אם תאכל קליפות שקל ללעוס כמו של גרעיני דלעת , או של בטנים (הקליפה הרכה) אין בעייה. אני חושבת שלאכול תוך כדי נהיגה, יותר מסוכן. סיבים בכמות מוגזמת יכולים לגרום לאי נעימות: גזים, נפיחות, שלשולים ועד מקרים קיצוניים של חסימת מעיים. לא נשמע מהתאור שלך שאתה סובל מתופעות לוואי לא נעימות. ובכל זאת, שים לב לא ל"התאהב" במנהג בגלל שהוא לדעתך עוזר לירידה במשקל. כלומר לא לוותר על מאכלים אחרים כדי "לפנות" מקום למאכלים כאלה בלבד. גם אם כרגע אין תופעות לוואי לא נעימות, היות ואין לנו אנזימים לפרק את הסיבים ו/או את הקליפות, רצוי שלא תגזים באכילה שלהם.
קליפת גרעין החמנית מהווה 46% מהערך התזונתי של המוצר כולו. אם כך, כאשר תאכל 100 גרם של גרעיני חמניות עם קליפה, הערך הקלורי הכולל יהיה 308 קק"ל, כאשר הקליפה תורמת 142 קק"ל - בניגוד לתפיסה הרווחת, עיקר הסיבים התזונתיים דווקא נמצא בגרעין עצמו ולא בקליפה, כך ששוב אם נתייחס לאותם 100 גרם גרעיני חמניות עם קליפה - מתוך 2.24 גרם סיבים, 1.21 גרם מקורם יהיה בגרעין עצמו ורק 1.03 גרם יתקבלו מהקליפה. ערך קלורי של 100 גר' גרעינים קלופים (ללא קליפה) כ 570 קלוריות. השוואה כמותית לעניין הקלוריות: גם ללא ספירת כמות הגרעינים. הספק לעיסת גרעינים עם הקליפה כ 30 יח' לשעה. הספק גרעינים ללא קליפה כ 900 יח' לשעה. כלומר יחס של 1:30. בעת שאדם מפצח 100 גרם גרעינים ללא קליפה, אני אוכל רק 3.33 גרם גרעינים כולל הקליפה. בעוד שלגופו של המפצח נכנסים 570 קלוריות לגופי נכנסים רק כ-11 קלוריות. אזהרה: מי שמאמץ שיטה זאת חייב להתייעץ עם רופא/תזונאי באופן ספציפי לעצמו. בנוסף, חייבים גם סיבים מסיסים (מירקות, פירות ועוד). מבחינתי הלא מקצועית הנ"ל בא כדי להרגיע את תחושת הרעב וע"י כך לרסן את הכנסת המזון בעל ערך קלורי גבוה לגוף לאורך היממה. הנ"ל לא בא במקום מזון בהרכב ובכמות הנדרשת לכל אדם באופן ספציפי.