טאי ג'י וטאי צ'י

דיון מתוך פורום  צ'י קונג - טיפול בתנועה

13/09/2006 | 07:20 | מאת: שחר לוי

אני מניח כי הרבה אנשים כאן בפורום ישללו את דברי. אך בחרתי להביע את דעותיי בפורום זה ולא בפורומים אחרים, מעצם המצאותו של פורום זה באתר המתייחס בעיקר לרפואה ובריאות. קצת רקע קצר על מי אני, מכיוון שלא יהיה הוגן להעביר ביקורת אך אני מקווה בונה, ללא ליצג את עצמי. אז בקצרה(אבל ממש בקצרה). שמי שחר לוי, בן 28, מתגורר בשאנגחי(סין) ולומד טאי ג'י, סגנון צ'ן של מחוז שאנגדונג, סאן-דא וטווי שו(דחיפות ידיים) באוניברסיטת הספורט של שאנגחי. אני משתדל לבקר בפורומים רבים בארץ המתעסקים באומניות לחימה, אך נמנע מלהגיב מכיוון שאני לא רואה את עצמי עם מספיק ניסיון ורקע בעשייה בכדי להגיב. אך בנוגע לפורום זה רואה אני צורך להעיר על מספר דברים. דבר ראשון. צ'י "וטאי צ'י". למיטב זיכרוני מעולם לא ראיתי כאן אף אדם שהסביר בצורה הכי ברורה כי המילה צ'י המופיע בצמד המילים "טאי צ'י" היא פשוט טעות בתירגום, אך רבים הם האנשים הבאים לפורום זה בכדי לחפש או להתנסות ב"רפואה אלטרנטיבית" ומיכוון ששמעו בעבר על צ'י מניחים מתוך בורות כי המילה צ'י בצמד המילים "טאי צ'י" היא אותה מילה ומתייחסת לאותו דבר. לא היה כאן מורה לטאי ג'י אחד, שהסביר כי בין אם יש קשר או לא(וזה לא העיקר) ישנה כאן פשוט טעות בתירגם. ב-PINYIN שזה סינית באותיות לטיניות המילה היא-TAIJIQUAN ולא-TAI CHI CHUAN שגם זה טעות. דבר שני. לא ראיתי הרבה מורים כאן בפורום שאמרו פעם אחת אני לא יודע, או אין לי תשובה. אך פגשתי מורים סינים כאן בסין עם ניסיון וידע שאני בספק רב עם יש אנשים כאן בפורום שבכלל מתקרבים אליהם (שללא לדבר כלל על כך שזו התרבות שלהם ולא שלנו), שאמרו אני מצטער אך אני לא יודע. קצת צניעות לא תזיק לאף אחד. דבר שלישי. פורום זה נמצא באתר המתעסק ברפואה ובריאות. אנשים רבים באים לכאן בכדי לחפש דרך או צורה שונה ממה שהם מכירים בכדי להיתמודד עם בעיות רפואיות שונות. ברובן אלו הן בעיות רפואיות לא רציניות אך אשר מציקות לאורך השנים. נכון ואני מסכים עם כך שהטאי ג'י עוזר בבעיות רפאויות מסויימות כגון בעיות גב, בירכיים וככלל בעיות בפרקים. אך עם כל זאת, זו עדיין בבסיסה אומנות לחימה. אינני רוצה לומר לאנשים שלא להתאמן בכדי לעזור בבעיות בריאות, אך התעסקות בטאי ג'י מתוך מודעות לגבי הייעד תהיה היתעסקות נכונה. טאי ג'י אינה דרך "לאגור אנרגיה או צ'י" היא אינה הדרך "להארה" והיא אינה הדרך "לכוחות ניסתרים". היא אומנות לחימה. וככל אומנות לחימה היא מצריכה שעות תרגול רבות בכל יום. כתוצאה מהתירגול אכן מתחזקים ומתחסנים. ואולי לכך מתכוונים כאשר מדברים על "לאגור אנרגיה". לא "תאגרו אנרגיה" או במילים אחרות תתחזקו ותתחסנו משעה של תרגול פעמיים בשבוע, אך כאן תצליחו בלעזור בבעוית רפואיות שונות בתקווה. הבחנה זו הכרחית מיכוון שאני קורא הרבה פעמים כאן, על לאגור "צ'י" וכו'. אפרופו "לאגור אנרגיה", זה נכון לגבי כל אומנות לחימה וכל ענף ספורט. ולא התחום הבלעדי של צ' גונג וטאי ג'י. מייקל שומאכר, מייק טייסון, מוחמד עלי, מייקל ג'קסון, קרל לוייס ועוד רבים אחרים הם דוגמא שכתוצאה מהתעסקות אינטנסיבית ויומית הגיעו לרמות מופלאות. או אם אתם רוצים "אגרו צ'י". לסיום נראה לי כי הרבה מורים כאן לא לוקחים מספיק אחריות על תשובותיהם לאנשים שונים. הם אינם רופאים אך לפעמים נדמה לי מתשובותיהם כי הם יודעים יותר מרופאים. הרבה רופאים אומרים אני לא יודע. אך לא כאן.

לקריאה נוספת והעמקה
13/09/2006 | 08:29 | מאת: חיים

שלום שחר, האם אתה יכול לפרט קצת מה זה סגנון צ'ן של מחוז שאנגדונג? תודה

13/09/2006 | 09:39 | מאת: שחר לוי

שלום חיים. פשוט מאוד. ישנם שני סיגנונות צ'ן עיקריים בסין. האחד ממחוז HENAN והשני ממחוז שכן, מחוז SHANDONG. שניהם סיגנונות צ'ן אבל שונים. ה FORM של מחוז HENAN נקרא LOUJIA. ואילו ה FORM של מחוז SHANDONG מוכר יותר כ YILU או ERLU שפרושם פשוט ה FORM הראשון וה FORM השני.

שלום שחר לוי 1. את התאוריה על טייסון ושומאכר וכל שאר הגדולים כבר כתבת כאן בפורום בעבר ,אם כי במילים מעט שונות ,לפני שנה . נודה לך אם תחדש לנו משהו , ובטוח שיש לך הרבה מה לספר וליידע אותנו . בכל אופן זו לא הפעם הראשונה שאתה משתתף כאן בפורום . 2.כאמור כולנו נשמח לקרוא את דעותיך וידיעותיך שהן בודאי רבות אך בבקשה - להמנע מלתת ציוינם והערכות למשתתפים אחרים כאן בפורום (....בכלל , אתה יודע..אף יישות עליונה לא הסמיכה אותנו לתת הערכות וציונים לזולת....) . 3. כאן בפורום נהוג ,שכשלא יודעים תשובה לשאלה אז פשוט לא עונים .אני מניח שאם תפגוש את המורים מישראל בפגישה פיזית ולא בפורום אינטרנט , הם יאמרו לך ממש כמו בסין "אני לא יודע" כשהם לא ידעו את התשובה . כך שזה הכל בסדר ואין לך מה לדאוג ובודאי לא למהר להסיק מסקנות . 4.לגבי נקודות אחרות שאתה מעלה בהודעתך ,אלה נושאים שנדונו כאן בעבר בפורום עם מיטב המורים בארץ....אתה מוזמן להשתתף בדיוני הפורום אבל בבקשה בתיזמון הנכון .אין טעם למחזר נושאים שכאמור נדונו כאן באשכולות קודמים . בהצלחה בהמשך לימודיך !

13/09/2006 | 11:48 | מאת: אוהד קדם

שלום שחר אני שמח לשמע שאתה לומד טאי ג'י ברצינות בסין. אני רוצה לנסות להבהיר כמה מהדברים שהעלית. התרגום טאי צ'י נובע מהתרגום באנגלית tai chi, שבא מהשימוש בתעתיק Wade- Giles שקדם לתעתיק Pinyin. בנוסף לכך מורים רבים למדו בטאיוואן ושם למיטב ידיעתי לא משתמשים בתעתיק pinyin עד היום. רוב האנשים במערב משתמשים בתבנית הטאי צ'י כתרגול צ'י קונג. כאשר לא מתרגלים פושינג הנדס, יישומים ולחימה, מה שנשאר זה תרגול שמטרותיו ומאפייניו עונים לדעתי לקריטריונים של צ'י קונג ולא של אמנות לחימה. באופן טבעי הצד הבריאותי מקבל דגש בצורת תרגול זו. לגבי הזהירות הנדרשת בהצגת הטאי צ'י ככלי רפואי, אני באופן כללי מסכים אתך, אך מצד שני יש לי נסיון מצויין עם ההשפעה הבריאותית והרפואית של תרגול טאי צ'י, כך שלדעתי חשוב להסתכל על שני הצדדים. ולגבי בניית צ'י. לדעתי מצבו הגופני והאנרגטי של שומאכר אחרי שעה של נהיגה במירוץ, או מצבו של קארל לואיס אחרי ריצת 100 מטר, שונים מאוד ממצבו של מתרגל שתרגל שעה של עמידת עמוד. הרעיון של טיפוח הצ'י והבנייה שלו מוכר בתחום הצ'י קונג וגם בתחום הטאי צ'י. גם בתוך שיטות הטאי צ'י יש תרגילים שמדגישים בנייה של צ'י ותרגילים שמדגישים שחרור של צ'י. ולסיום משהו שמעניין אותי. האם לימודי הסאן דה הם חלק מלימודי הטאי צ'י? האם הם באים להשלים את החלק הלחימתי של קרבות שלא מתורגל ברוב אסכולות הטאי צ'י כיום? הנושא של קרבות בטאי צ'י מעניין אותי, ואשמח לשמוע מנסיונך עד כמה נפוץ תרגול קרבות בלימודי הטאי צ'י שראית בסין.

13/09/2006 | 12:22 | מאת: שחר לוי

שלום אוהד אני מניח שלגבי הצ'י ניהייה חלוקים בדעותינו. יכול מאוד להיות שזאת מכיוון שאני לומד באוניברסיטה. מורי אכן מיתייחס לצ'י אך במונחים אחרים המישתייכים יותר לנשימה לדן טיין בעיקר באימוני FA JING ו TUI SHOU . יותר מוכר כביצוע קול כגון HENG HA . לגבי סאן-דא זו בחירה שלי. מורי הישראלי מיכה זעירא המליץ לי ללמוד סאן-דא בשביל לקבל יותר רקע בלחימה תחלס. וגם המורה לטאי ג'י שהינו מורה גם לסאן-דא תמך ברעיון זה. לצערי לאחרונה נאלצתי לעזוב את אימוני הסאן-דא מפעת חוסר זמן. עבודה, השקעה יותר בטאי ג'י וכו'. אך עדיין אני נהנה מסאן-דא ואחזור לזה בעתיד כשיהיה לי יותר זמן. אך זהו א חק רשמי מהלימודים. זו בחירה שלי אישית.

13/09/2006 | 16:09 | מאת: אלף

ורק הערה קטנה, איזה נסיון יש לך עם רופאים שמודים שהם לא יודעים... הנסיון שלי שונה. עושים הרבה מאוד נסיונות על מנת לפתור סמפטום גם כשלא מבינים את מהותו.

13/09/2006 | 16:21 | מאת: שחר לוי

בעברי הייתי מתנדב במדא. פגשתי רופאים פה ושם וכן, לא יודעים הכל. זה לא כזה רע להגיד שלא יודעים. דוגמא קטנה היא מחקר המוח האנושי, שעם כל הידע שנצבר עד היום על המוח האנושי עדיין 90% אינו ידוע ובגדר הניסתר. שלא לדבר על ענף הפסיכולוגיה המודרני, שאני באופן אישי יכול להעביר ביקרות במשך שעה לפחות. אבל זוהי דעתי האישית בלבד. ציטוט ממך. "גם כשלא מבינים את מהותו" במילים אחרות לא יודעים אז מנסים מה שבא. ניסיון וטעייה. מערכת הרפואה המודרנית בבסיסה עובדת על סטטיסטיקות. מה חבל שמדובר בחיי אדם.

מנהל פורום צ'י קונג - טיפול בתנועה