פורום סרטן השד
מנהל פורום סרטן השד
מהן בדיקות גנומיות, ומה ההבדל בין מאמאפרינט לאונקוטסט למי כדאי לבצען ובאיזה שלב ?
מדובר בבדיקות שעל סמך ביטוי של מספר גנים שונים בתוך גידול (מוטציות נרכשות ברקמת הגידול) נותנות הערכה של סיכון להישנות מחלה. מאמאפרינט בודקת ביטוי של 70 גנים, אונקוטייפ בודקת ביטוי של 21 גנים. התכלית היא אותה תכלית, בכל חברה נבנה אלגוריתם מעט שונה על אוכלוסיה אחרת, כשבסופו של דבר הן נותנות תשובה המתוגרמת לסיכון לחזרת מחלה עם או בלי טיפול מסויים. נכון להיום רלוונטי רק במחלה מוקדמת כשיש דילמה לגבי טיפול מונע (כן או לא להוסיף טיפול כימי), לגידולים עם קולטני הורמונים חיוביים בלי בלוטות נגועות או עד 3 בלוטות נגועות (לא כולם מסכימים על הקבוצה השניה). למי כדאי - זו החלטה של אונקולוג, בעיקר כשיש התלבטות לגבי צורך במתן טיפול כימי מונע לפני טיפול הורמונלי. כשאין התלבטות, ולרופא ברור שלא צריך טיפול כימי, או להיפך, ברור שצריך, לרוב לא נחוץ לשלוח את הבדיקה. יש גם בדיקות גנומיות מסוג אחר, למחלה גרורתית, פחות רלווטני בסרטן שד כי הסיכוי שישנה החלטה טיפולית קטן מאוד (פחות מ-5%).
האם הבנתי נכון - בדיקות אלו, אינן רלוונטיות כאשר מדובר בטריפל נגטיב ?
ממאפרינט פותח גם עבור טריפל-נגטיב, אבל מעטים נוהגים להשתמש בו בגלל שלא נבדק על אוכלוסייה מספיק גדולה, ולכן קשה לפרש את התוצאות. באופן טכני אפשר לשלוח בדיקה.
שלום, מנסה להבין את משמעות הבדיקות וקביעת הפרוטוקול . Brca שלילי. אחרי ניתוח והוצאת הגידול ב 26/8/17. כרגע נקייה. לפני התחלת טיפולים כימו+ביולוגי+הקרנות+הורמונלי. פתולוגיה: er-neg 0.5, pr-neg, her-pos 100% Ki67-10%, Idc g2-2 אשמח לדעת ולהבין מדוע לא מספיק טיפול רק של הרספטין ( 17 טיפולים) כפי שנקבע כדי לטפל ב her החיובי ומדוע יש גם צורך בטאקסול ?? (12 טיפולים אחת לשבוע) מאוד חוששת מהכימו. רוצה להמנע מכך אם ניתן. מתוך קריאה וניסיון להבין את המידע ראיתי שיש אפשרות לקבל רק הרספטין ללא טקסול. והאם ניתן לקבל הרספטין עם התרופה Abraxane ( מודעת שהיא לא בסל הבריאות) ובכך תופעת הליווי של נשירת שיער תהיה יותר קלה? ושאלה נוספת- מה המשמעות של ההורמונים השליליים. האם זה מונע קבלת טיפול אחר? האם בגלל רצפטורים שליליים וher חיובי נקבע פרוטוקול זה. מתנצלת על כל השאלות. מנסה להבין הכל לפני תחילת הטיפול. תודה רבה ענת ק
אכן הרבה שאלות, אונקולוג שלך אמור לענות עליהן בצורה מאוד מפורטת, מפתיע שלא נענית. אנסה לענות בקצרה - טיפול בהרצפטין לבד נבדק רק במחלה גרורתית, והיה הרבה פחות יעיל מאשר בשילוב עם כימותרפיה. אף אחד לא בדק הרצפטין לבד כטיפול מונע ולא ברור מה יעילותו בלי כימותרפיה, לכן לא הציעו לך. העובדה שהציעו רק טקסול בלי AC (טיפול הרבה יותר קשה) נובעת כנראה מגודל הגידול (אני רק מנחשת כי לא ציינת). - אברקסן לא נבדק עם הרצפטין כטיפול מונע, לכן אף אחד לא מציע - פשוט כי אין מידע. הנשירה היא הפיכה, וטקסול הוא באמת אחד הטיפולים היותר קלים שיש (ברור שעדיף בכלל לא, אבל שוב, לא בטוח שזה יעיל) - קולטני הורמונים שליליים אומרים שלא תקבלי טיפול הורמונלי מונע אחרי סיום טיפול כימי. זה לא מונע אלא מייתר אותו. לא בגללם נקבע הטיפול, אלא כנראה בגלל שלב המחלה. שיהיה בהצלחה וחג שמח!
תודה רבה לך על התשובה המפורטת! כנראה שההלם הראשוני מתחיל לעבור וכרגע כל השאלות צפות. אגש שוב לאונקולוג אך הפעם יותר מפוקסת וממוקדת. שוב, תודה!
האם התרופה נמצאת בסל? באיזה מקרים מקבלים אותה? הבנתי שאברקסן הוא כמו טקסול אבל בלי התופעות לוואי, אז איך משיגים אותה ומדוע בעצם ממשיכים להשתמש בטקסול בבתי החולים?
הי, התרופה אינה בסל ודי יקרה. זה לא שאין לה תופעות לוואי, הן פשוט שונות מטקסול. בסרטן שד משתמשים בה בעיקר במחלה גרורתית, לא בשלבים מוקדמים של המחלה. ממשיכים להשתמש בה בעיקר משיקולי עלות. לגבי דרכים להשיג תתייעצי עם אונקולוג שלך - צריך למלא טופס 29ג (תרופה שלא בסל) ולקבל מרשם, ואז לבדוק איפה משיגים ומי מממן...
הובחנתי לאחרונה כחולת סרטן השד. בביופסיית מחט עבה לקחו 2 דגימות (כיוון שמדובר בכמה גושים - ולטענת כירורג השד - עדיין מדובר בתהליך אחד) דגימה אחת הציגה DCIS high nuclear grade, comedo pattern דגימה שנייה שנייה הציגה - invasive duct carcinoma, grade 3 הרצפטורים אינם רגישים להורמונים - כלומר טריפל נגטיב. אני מקבלת טיפול כימי טרום ניתוחי שהקטין את הגוש הסרטני (בבדיקת מישוש - ללא הדמייה) אך כמובן שאינו משפיע על מה שמוגדר כטרום סרטני. החשש שלי שמא הגושים הטרום סרטניים שאם לא יטפלו בהם בשלב מוקדם, הם עלולים לעבור שינויים גנטיים, ובסופו של דבר להתפשט לרקמות סמוכות ו/או לשלוח גרורות לאיברים מרוחקים. עד כמה חששי מוצדק - ומהי הדרך הנכונה לטפל במקרה שכזה - שכן אני מניחה שניתוח באמצע טיפול כימי הוא לא ממש אפשרי. תודה מראש, להתייחסותכם.
הי, חששך לא מוצדק, כיוון ש-DCIS לא הופך לגידול חודרני בטווח של חודשים אלא לרוב שנים. כיוון שאת תסיימי את הטיפול תוך חצי שנה לכל היותר ותעברי ניתוח, כשבניתוח כורתים בהכרח את אזור ה-DCIS (לפחות את כל מה שרואים בבדיקות דימות), ובהמשך גם נותנים קרינה שאמורה לטפל במחלה מיקרוסקופית, DCIS שנמצא כעת ולא מתכווץ לא צריך להדאיג אותך. בהצלחה
בסיום טיפול נאואדגובנטי כימו+ הרצפטין פרגטה הגוש בשד הצטמק. השדיים עם מרקם צפוף ידוע ולכן בעבר הומלץ MRI. אין פיזור לבלוטות לימפה. האם מקובל לפני הניתוח לעשות MRI חוזר ?
בעקרון בכל בית חולים יש את הפרוטוקולים שלו, ולפעמים אפילו באותו בית חולים יש לכל כירורג העדפה משלו. יש כאלה שמסתפקים בממוגרפיה ואולטראסאונד. זה גם תלוי במצב הגידול שלפני הטיפול.
״ ליאת שלום, בסוף טיפול כימותרפי נאו-אדג׳ובנטי נהוג לעשות הערכה הדמייתית חוזרת בכדי לבדוק את השפעתו על מימדי הגידול. MRI זו בהחלט אופציה מקובלת. לאחר קבלת התשובה יהיה ניתן לגשת לכירורג השד בכדי לתכנן את היקף הניתוח (כריתה מלאה, כריתה חלקית, דגימת בלוטת לימפה) ובהתאם לזאת את הצורך בשחזור ע״י כירורג פלסטי. בריאות שלמה, פרופ׳ ליאור הלר
רציתי להבין האם באמת אין חשיבות לסדר הכימותרפיה. ממה שאני קוראה ושומעת נהוג להתחיל ב AC ואח"כ לעבור לטקסול איתי התחילו ב טקסול + קרבופלטין ורק בסוף אקבל את ה AC 1. האם אין משמעות להחלפת סדר הטיפול ? 2. מה משמעות הוספת הקרבופלטין ? בדיקת נשאות לא נעשתה .
הי, אין משמעות לסדר, ואחת הסיבות להתחיל בקרבו-טקסול היא שזה מאפשר לתת את התרופות האלה במנה מצטברת גדולה יותר (אם מתחילים ב-AC, מח העצם לרוב כבר די "מותש" לקראת סוף הטיפולים ואז הרבה פעמים נאלצים להפסיק חלק מהתרופות או להפחית מינונים. לגבי קרבופלטין יש היום הרבה ויכוח עד כמה הוא באמת תורם בטריפל-נגטיב בכלל ובנשאיות בפרט, אבל בגדול המשמעות שלו היא להעלות סיכוי להיעלמות הגידול (בהנחה שאת מקבלת טיפול טרום-ניתוחי). בטיפול אחרי ניתוח אף אחד לא באמת יודע אם הקרבו נחוץ... ובכל מקרה כדאי לבצע בדיקת נשאות, כי יש לה משמעות גם להיקף הניתוח (בחלק מהמקרים) וגם לגבי טיפול שאחרי הניתוח... בהצלחה
תודה על תשובה מפורטת. אכן מדובר בטיפול טרום ניתוחי. ההתחלה ב TC היא בגלל השתתפות במחקר קליני. האם נכון שברוב בתי החולים בארץ מתחילים ב AC - כי לגידול אגרסיבי צריך טיפול אגרסיבי ?? לגבי הקרבו - - מהי דעתך האישית, הרי מדובר בתוספת רעילות ואם יעילותו טרם הוכחה בוודאות - אזיי מדוע ? מה דעת המצדדים במתן הקרבו ? אודה גם אם תוכלי קצת לפרט מהי משמעות בדיקת הנשאות, שכן התורים לבדיקות כגון אלו - ארוכים.
מתחילים ב-AC כי זה משהו היסטורי ומושרש, אין באמת משמעות לסדר התרופות. קרבו-טקסול יכול להשיג תגובה טובה לא פחות מ-AC. זה לא שיעילותו לא הוכחה בוודאות, ברור שהוא מעלה שיעורי נסיגה של המחלה, אך עדיין לא הצליחו לאפיין את קבוצת החולות בתוך קבוצת ה"טריפל-נגטיב" שבאמת תרוויח ממנו יותר, למרות תוספת הרעילות. קשה לי לפרט לגבי משמעות בדיקת נשאות בפורום הזה, זה ייעוץ שלוקח 20-30 דקות פנים מול פנים. יש המון חומר ברשת בנושא, ויש לנשאות משמעות לגבי היקף הניתוח, המשך המעקב אחריך, ניתוחים נוספים (תלוי בגילך), טיפולים אפשריים נוספים אחרי הניתוח, השלכה על בני המשפחה ועוד. תבקשי הפניה למכון הגנטי בשיבא, התורים שם פחות מחודש למיטב ידיעתי...
ב 13לדצמבר 2016נותחתי מסרטן השד ללא גרורות,כולל שתי בלוטות לימפה שנפגעו,עברתי גם הקרנות לא כימוטרפיות 33טיפולים במהלך אפריל2016 נבדקתי החודש ,ממוגרפיה ואולטרסאונד בקפלן כולל רופאה כירורגית והכל תקין.שאלתי היא ,יש לי יום כייף במלון עם ברכות חמות האים מותר לי להיכנס אליהן?בת 59בריאה מרגישה טוב.
מותר, תיהני!
אשמח להסבר מה אומרות התוצאות הבאות: , , cores of breast tissue with fibrocystics changes, ductal hyperplasia and fibroadenomatous changes
ממצאים שפירים, לא מצריכים ניתוח אלא המשך מעקב כירורגי וממוגרפיה / אולטראסאונד בהתאם לגיל והיסטוריה משפחתית
us שד שמאל בשעה 2 כ - 5 ס"מ מהפטמה הודגם גוש בעל אקוגניות מעורבות בגודל כ -1 ס"מ , מוכר ויציב. בבית השחי אין בלוטות מוגדלות. birads 2 us שד ימין בשעה 12 סמוך לפיטמה הודגם גוש היפואקוגני , מוגדר בגודל 1.4 ס"מ , ככל הנראה הרחבה דוקטלית בבית השחי אין בלוטות מוגדלות birads 2 יש לי תור לרופאה רק עוד חודשיים בבקשה רציתי לדעת האם הממצא לא תקין ומה עליי לעשות בתודה מראש
התיאור לא מעלה חשד למשהו לא תקין, birads 2 אומר ממצאים שפירים, שלא מצריכים בירור נוסף. אפשר לחכות לביקורת בעוד חודשיים... שנה טובה!
שלום רב באפריל האחרון גילו אצלי סרטן שד גרורתי חיובי ל her2 ( ממצא בשד 12 ממ ממצא בכבד 14 ממ ) תחילה טופלתי טקסול משולב עם פרגטה +'הרצפטין לאחר פט סיטי ראשון ( חודשיים )והתכווצות של כ שלושה מילימטר של הממצאים הוחלף הטקסול בנבלבין לאחר שלושה חודשים נוספים והתכווצות נוספת ללא ממצאים היפר מטובולים כלל האונקולוגית אמרה לי לבחור האם להמשיך בטיפול ביולוגי בלבד במשך ארבעה חודשים עד ללא סיטי הבא או להמשיך יחד עם נבלבין ( כרגע באופן קבוע ) שאלתי היא א : האם אין פרוטוקול לנבלבין ואפשר לקחת אותו לתקופה בלתי מוגבלת ? ב : מה קורה אם לאחר ארבעה חודשים המוקדים גדלים או מופיעים במקומות אחרים האם מחליפים טיפול ביולוגי לגמרי ומשלבים יחד עם טיפול כימי מחדש ? אודה מאד על תשובה בהקדם אני אכולת ספקות .
לפט סיטי*
הי, אין כמעט טיפולים כימיים שאפשר לקחת לתקופה בלתי מוגבלת בגלל רעילות מצטברת, בעיקר למח עצם, אבל לא רק. לכן בהחלט מקובל אחרי זמן מסויים לעצור טיפול כימי ולהמשיך רק ביולוגי. אם המוקדים יגדלו או יופיעו חדשים, ותלוי מתי זה קורה, או שמחזירים את הנבלבין, או שמחליפים אותו לטיפול כימי אחר וממשיכים עם אותו טיפול ביולוגי, או שמשנים את המשלב לגמרי. כאמור, זה תלוי בזמן שעובר עד להתקדמות המחלה, ברעילות שהייתה, בפרוטוקולים מחקריים שיכולים לצוץ ועוד ועוד. שתהיה התלבטות קלה, קשה להמליץ באופן ספציפי בלי לדעת את כל הפרטים...
שלום, אני בת 32 עם סיפור משפחתי של סרטן שד (אחות מצד אבא שחתתה בגיל 30 וסבתא מצד אבא שחלתה בסרטן לבלב בגיל 70). בבדיקת MRI שגרתית (סקר) בשבוע שעבר נמצא אצלי גוש 1.6 ס"מ שהמפענח הגדיר כbirads 5. אני ממש בלחץ. מחר אעשה ממוגרפיה ואולטראסאונד. יש עדיין סיכוי שזה שפיר?
יש, אבל קטן יותר מאשר הסיכוי שזה ממאיר. BIRADS 5 מאוד חשוד ומצריך ביופסיה. עשית MRI בגלל נשאות או שלא עברת בירור גנטי עדיין?
תודה על התגובה. אני לא נשאית של המוטציות השכיחות, אבל בגלל הסיפור המשפחתי הומלץ בייעוץ הגנטי על מעקב לנשים בסיכון גבוה שכולל MRI. בנתיים הייתי אתמול בהמשך בירור. הרופא עשה ממוגרפיה, אולטרסאונד וביופסיה ואמר שבאולטרסאונד הממצא נראה אחרת ממה שהוא נראה בMri ונראה יותר כמו נמק שומני מפציעה (אני לא זוכרת שהיתה..). הוא גם הסתייג ואמר שזה יכול להיות גידול ממאיר נדיר מאד, אבל משהו בבדיקת האולטראסונד היתה אופטימי הרבה יותר. הוא גם שם קליפס טיטניום. עכשיו צריך לחכות בסבלנות לתוצאות הביופסיה וזה לא קל. יכול להיות שהאולטרסונד אמין יותר מהMRI? תודה רבה על העזרה
לא בטוחה ש"אמין" זו מילה נכונה, אבל ידוע ש-MRI נוטה "להחמיר" ולהחשיד לממאירות יותר מאשר ממוגרפיה או אולטראסאונד. יש כאלה שיגידו "פחות מפספס", אבל אין ספק שגורר יותר ביופסיות שיוצאות תקינות במצבים שאולי היו מוותרים על ביופסיה אם לא היו עושים MRI. צריך גם לזכור שהתיאור של הבדיקות האלה מאוד תלוי בניסיון של הרופא המפענח, ותמיד אפשר לקחת את הדיסקים לחוות דעת של מומחה אחר בתחום. מקווה שאכן יהיו בשורות טובות... גמר חתימה טובה!
שלום ד"ר ברנשטיין, מעדכנת שהביופסיה חזרה תקינה. גם הביופסיה מצביעה כנראה על נמק שומני כמו שהרופא ראה בUS.. הוא ביקש שאעשה שוב MRI בעוד חצי שנה. נמק שומני זה משהו שיכול להעלם? תודה חן
בעקבות גוש בשד בממצא ידני ובדיקת אולטרסאונד הופנתי לביופסיה , ובתוצאה נכתב ; גלילי פיברואדינומה עם שינויים מיקסאוידים בסטרומה .. הבדיקה רק בשבוע הבא ואשמח לפענוח המושג "שינוים מיקסאוידים בסטרומה"
קודם כל מדובר בממצא שפיר. שינויים מיקסואידיים זה תיאור ציורי של הפתולוג של מה שהוא רואה ברקמה שמסביב ("בסטרומה") לאותו גידול שפיר, מראה של תאים שמקיפים אותו. זה לא משנה את ההחלטות הטיפוליות (המשך מעקב או כריתה) במקרה הזה.
שלום רב. האם טיפול בהיפרתרמיה לסרטן שד גרורתי (ריאות, מוחון, בטן עליונה, עצמות כבד) יעיל? במידה וכן, היכן מבוצעים טיפולים מסוג זה? אציין, כי אמא שלי נמצאת בשלבי מחלה מתקדמים לאחר קווי טיפול רבים מאוד (כימותרפיה, הורמונלי, הקרנות, ביולוגיים וכן שני ניתוחים). תודה מראש על תשובתכם.
לא יעילים יותר מטיפולים סטנדרטיים. במצבים מסויימים כנראה כן, אבל אני לא מומחית בתחום. ברמב"ם עשו את זה, אולי עדיין עושים, אבל למחלה אזורית ומוגבלת, לא כטיפול לכל הגוף. לא יודעת איפה עוד עושים את זה, אם בכלל, בארץ. ממליצה להתיעץ עם אונקולוג שמכיר את אמא שלך בצורה יותר כוללנית ועמוקה, ולשאול אותו מה דעתו בנושא.
כירורגית שד המליצה לבתי בת ה-17 על ניתוח להוצאת גוש בשד - נמוש 3 סמ מוגדר ונייד שעה 6 סמוך לאראולה. ב-US הוגדר BIRADS 3 סגלגל, מוגדר, הטרוני 2.65, ללא צביעה בדופלר. אין היסטוריה משפחתית של סרטן שד. ברור שדאגה ראשונה לוודא שאכן שפיר, איך גם מוטרדת בשל גילה הצעיר של הבת, איך להבטיח שפגיעה אסתטית בשד תהיה מינימלית? האם בגודל כזה ובמיקום כזה עלולה להיות פגיעה בצורת השד? האם לדרוש מעורבות פלסטיקאי?
אמא שלום, ראשית כפי שכתבת יש חשיבות לוודא שהגוש המדובר שפיר ועל כן הצורך בהוצאתו בניתוח, יחד עם זאת סביר להניח שמדובר בגוש שפיר. מידת הפגיעה האסתטית בשד תלויה בגודל השד עצמו לעומת גודל הגוש. אם השד מאוד קטן ומוציאים הרבה רקמה ייתכן עיוות במראה (בשד גדול וגוש קטן- הפגיעה תיתכן מינימלית יותר). בכל מקרה- את ניתוח הכריתה מבצע בדרך כלל כירורג שד כללי. בגיל כזה יש מקום להתייעץ עם מנתח פלסטי ליפני הניתוח על מנת לבדוק מה הן האפשרויות הכירורגיות שיגרמו לעיוות הקטן ביותר בשד. גם אם בשלב ראשון מתבצעת רק הוצאת הגוש ונוצר עיוות בשד, ניתן יהיה לבצע תיקון בשלב מאוחר יותר בברכה, פרופ הלר
שלום וברכה , אני בת 33+3 בריאה בד״כ , לפני כמה שנים גיליתי גוש בשד שמאל, עברתי us שם נמצא גוש בגודל 0.7 ס״מ וברור של fna שאת התשובה שלו לא הצלחנו לפענח ביחד עם הרופאים עד היום.. גללי פיברואדנומה עם שינוי בתא, הופנתי לmri אך נקלטתי להריון ועזבתי את כל הבירורים לאחרי הלידה , בזמן ההריון פניתי לרופא בשל שינוי בשד מה שהתברר כרטרקציה (מקווה שכתבתי נכון, הכוונה להתכנסות הפטמה פנימה) אך הוא ייחס את זה להריון וביקש שאחזור כל הus לאחר הלידה , ילדתי וביקרתי שוב אצלו אחרי שנה והגוש גדל לדעתו ל1.5-2 ס״מ.. יש לזה חשיבות ? להבנתי פיברו׳ לא גודלת , הייתי שמחה ל״זריקת הרגעה״ אני ממש מפוחדת והתור לus נקבע רק לעוד חודשיים..
פיברואדנומות בהחלט יכולות לגדול. רטרקציה של פטמה זה מצב שלא אמור להיות, בטח אם זה לא חזר למצב הרגיל אחרי הלידה. אני הייתי מנסה להקדים את התור ל-US (תנסי בסניף אחר של הקופה, או שתציקי באותו הסניף, הרבה פעמים יש ביטולים מהיום למחר). התוצאות ירגיעו אותך יותר ממה שאני יכולה בלי לראות או לבדוק אותך.
תודה רבה על המענה , הצלחתי להשיג תור לשבוע הבא . ולגבי השקיעת פיטמה זה עבר לגמרי אחרי הלידה .. אופטימיות זה שם המשחק 👍🏼
שלום, אני נשאית של BRCA2, בת 47, וכשעשיתי MRI היתה לי תגובה אלרגית חריפה לחומר הניגוד, ובנוסף לכך גם קראתי עכשיו שחומר הניגוד מצטבר במוח. השאלות שלי הן: 1. האם יש טעם לבצע MRI לגילוי סרטן השד גם בלי חומר ניגוד? 2. עד כמה אנ מגדילה את הסיכון לאי גילוי סרטן השד אם אעשה רק בדיקה של כירורג + US + ממוגרפיה (או מה אחוז הסיכויים לפספס את הגדול אם יהיה)? 3. ואותה השאלה למקרה שאעשה רק בדיקת כירורג + US? תודה, יעל
הרגישות של הבדיקה בלי חומר ניגוד נמוכה יותר, ולא בטוח שיש טעם לבצעה, אבל צריך לשאול את אנשי ה-MRI לגבי זה, כולל מדי כמה שנים, כי יש כל הזמן טכנולוגיות חדשות. אולי בעוד כמה שנים יהיה תחליף לגדוליניום ואפשר יהיה לבצע בדיקה בלי להסתכן בתגובה אלרגית. רגישות של ממוגרפיה מאוד תלויה בצפיפות השד, אז קשה להגיד. לא כדאי לוותר על ממוגרפיה באופן מוחלט, כי זו בדיקה שמגלה מצבים של טרום-סרטן (בד"כ תמונה של הסתיידויות) שלא רואים בסונר, כך שכדאי לעשות אחת לשנה. סונר הוא בדיקה טובה ופשוטה, אפשר להגדיל את הרגישות עם טכניקה של תלת-מימד (צריך לבדוק אם בסל, לא בטוחה). בכל מקרה את לא מגדילה סיכון לאי גילוי, הסיכון הוא בגילוי מעט יותר מאוחר, של גידול שאולי ב-MRI היה מתגלה קטן יותר. לגבי בדיקת כירורג - מה שהוא יכול למשש ביד, כבר בהכרח יופיע בממוגרפיה או סונר. אז אני בד"כ ממליצה להיבדק בין בדיקות הדימות (צילום > כירורג אחרי 3 ח' > צילום 3 ח' > כירורג 3 ח')
במהלך הטיפול בסרטן?
השאלה לא מובנת. "מותר" / "כדאי" / "רצוי" תלוי במשקל שממנו מתחילים ובאופן הירידה.
מתוכנן ניתוח למפקטומיה בשד אחד, גוש אחד לאחר שהצטמצם לפחות מסנטימטר בעזרת כימו, ואולי גם יוציאו בלוטה או שתיים מבית השחי ( לא ראו בלוטות חשודות בהדמייה ). כמה זמן אחרי ניתוח כזה מתחילים הקרנות? ומתי לקבוע תורים?
משתדלים להתחיל בין 6-12 שבועות אחרי, תלוי בהחלמת הצלקת. את צריכה לקבוע קודם תור אצל האונקולוג שלך אחרי קבלת תוצאות פתולוגיה סופיות, והוא יפנה אותך לקרינה
המטרה של ההקרנות לחסל תאי סרטן שנותרו אחרי הניתוח, אבל בתקופת ההחלמה וההמתנה לתור להקרנות, הם עלולים להתרבות ולהתפזר בגוף... אז מה עושים?
תיקון טעות
בשביל תאים שאולי מתפזרים בגוף מקבלים טיפול בכדורים או כימותרפיה (תלוי בסוג הגידול). בשביל טיפול מקומי צריך גם שהצלקת והשד יחלימו, כדי שהקרינה לא תגרום נזק. אז זה שיקולים של סיכון מול תועלת...
שלום רב, לפני כשבועיים וחצי עברתי ביופסיית שד תחת MRI. ממצאי הביופסיה היו ALHּ+FCC. לפני כשלושה ימים (כלומר שבועיים לאחר הביופסיה) ראיתי נפיחות על פני השד. כשמיששתי הרגשתי גוש גדול הנמצא כס"מ וחצי ממקום חדירת המחט. על פני השד אין כל צבע אבל הנפיחות ניכרת והגוש מורגש היטב. האם ייתכן שמדובר בשטף דם פנימי שהתפתח כשבועיים אחרי? האם אפשרי שלא רואים כל צבע של שטף דם וצבע השד רגיל לחלוטין? תודה מראש, ליאת
אם שטף הדם עמוק, בהחלט יתכן שלא רואים שינוי צבע מבחוץ. אמור להתחיל להשתפר תוך שבוע בערך
שלום הבחנתי בגוש כואב בשד. הרופאה הכירוגית אמרה שגודלו 1.5 סמ ושלחה אותי לבדיקות אולטראסאונד וממוגרפיה. קראתי שבדיקת ממוגרפיה מזיקה ועלולה לגרום לסרטן השד. האם לא מספיקה בדיקת אולטראסאונד? מציינת שדודתי מצד האב חלתה בסרטן השד. ואני מניקה בערך פעם ביום
בדיקה אחת לא גורמת לסרטן. לא בטוח שאולטראסאונד מספיק, אבל תתחילי בו, ולפי הצורך אפשר להוסיף ממוגרפיה בהמשך (קחי בחשבון שברוב המקומות אפשר לעשות את שתי הבדיקות באותו הזמן, אם תחליטי להפריד, יתכן שתצטרכי לקבוע תור חדש לבדיקה הנוספת)... אם דודתך חלתה בגיל צעיר (לפני 50), כדאי גם לפנות לייעוץ גנטי
לחברתי סרטן שד דרגה 3, עם 3 גושים בשד. האונקולוגית המליצה כימותרפיה דחופה אך היא סירבה. בהיותה טבעונית החליטה לנסוע לקיבוץ תובל בו יש מטפל בשם אלירן דה מאיו, הוא מטפל בדרך זו: צום של שתיית מים בלבד 30 יום, כדי להרעיב את הסרטן, ושתיית מיצים מדיטציות נשימות ועוד כאלה. האם זה עוזר לטיפול בסרטן?
אני לא מכירה מקרים שזה ריפא או הקטין את הסרטן, בעיקר את המקרים העצובים שהמחלה הגיעה לשלב בו היא לא ניתנת לריפוי. אבל אי אפשר להכריח אישה לקבל טיפול כימי, זה טיפול שמצריך מתן הסכמה מדעת. מקווה שתצליחו לשכנע אותה לפחות ללכת לשמוע עוד חוות דעת
שלום אמא עברה ממוגרפיה הכל היה בסדר חוץ מהסתיידויות עדינות bilateral הרופא רשם רושם birads2 ובסוף התשובה ב birads מסכם נרשם Birads1 ! האם הרופא שכתב את התשובה טעה ?
לא יודעת לענות בלי לראות את כל התשובה. אולי 1 מתייחס למשהו אחד ו-2 מתייחס למשהו אחר. אולי טעות הקלדה. בכל מקרה שניהם לא נחשבים מטרידים ומניחה שהומלץ על המשך מעקב.
קבלנו תשובה שיש סרטן שד. נוצר בלבול מה שלבים להבנה מה יש ומה הטיפול. כירורג שד אמר דחוף אונקולוג וMRI. איך בוחרים מנתח? מתי נכנס אונקולוג לתמונה? מה חשוב לדעת כדי לקבל החלטה נבונה? בעולם של תורים רחוקים מאוד חשוב להבין מה קודם?
הי, קשה לענות על כל השאלות האלה במסגרת הפורום בלי מידע נוסף (גיל, מחלות רקע, מאפייני הגידול בביופסיה, גודל הגידול, מעורבות בלוטות, ממצאי MRI ועוד...). ממליצה להיכנס לאתר של האגודה למלחמה בסרטן, יש שם המון מידע שיכול לעשות לכם סדר: http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=5966 או http://www.cancer.org.il/template/default.aspx?PageId=9067 תקראו, ואם יהיו שאלות יותר מכוונות, אנסה לעזור
עכשיו ללכת לאונקולוג דחוף. אם אין תור מיידי, לתת למזכירה העתק תוצאות הביופסיה והממוגרפיה ולבקש שרופא בכיר יראה ויחליט על מידת הדחיפות. בשיחה עם האונקולוג יתנו לך תוכנית טיפול.
אשתי סובלת מסרטן שד גרורתי בתקופה של כשנתיים טופלה אשתי בלטרזול. משפגה לפני מספר חודשים השפעת הטיפול בלטרזול, עברו לטיפול בפאסלודקס אחת לחודש, טיפול שהניב תגובה טובה. בטיפול האחרון לפני 3 שבועות עקב תקלה ירדה הטמפרטורה משמעותית במקרר בו נשמרה התרופה שהוזרקה לאשתי. תחושתה של אשתי היא שהזריקה לא השפיעה והיא חשה מחושים. * האם ירידת הטמפרטורה פגעה בתקינות התרופה? * האם תרופה שניזוקה עלולה ליצור תגובה ? * האם נכון יהיה להזריק זריקה נוספת בחלוף 3 שבועות בלבד ולא לחכות חודש?
אני לא יכולה לענות אם ירידת טמפרטורה פגעה בתרופה, זו שאלה לרוקח, אם תוכל להגיד לו גם כמה נמוך זה ירד ולכמה זמן. לרוב התרופות יש טווח של טמפרטורות בהן יכולות להישמר, וצריך לבדוק בהמלצות הספציפיות לכל תרופה. התגובה שניזוקה יכולה ליצור תרופה ויכולה גם לא. אני לא מבינה למה הכוונה "הזריקה לא השפיעה", כי בדרך כלל לא מרגישים משהו מיד אחרי הזריקה. מיחושים יכולים להיות תופעת לוואי של התרופה, אבל שוב, לא כתבת איך הגיבה לזריקות הקודמות או כמה זמן היא מטופלת. אולי יש שינוי במצב המחלה, שזה גם משהו שצריך לבדוק אם לא הייתה הערכה לאחרונה. אין סיבה להזריק במרווח זמן קצר יותר, לא שזה מסוכן, אבל אין גם הוכחה שזה יותר יעיל.
שלום רב, אבי קיבל תשובות לתוצאות ביופסיה, הרופא המטפל יראה אותו בעוד מספר ימים, אודה למי שיכול לעזור לי להבין עד כמה חמור מצבו?? Cores of tissue within poorly differentiated carcinoma with neuroenducrine features, and focal necrosis. The tumer cells stain for pan-cytokeratin, cd56 and focally for ck-7, but do not stain for chromogranin or synaptophysin. The MIB-1 proliferation index is up to 50%. Additional negative immunostains: PSA, PSAP,CDX-2, TTF-1, GATA-3, NKX3-1 אשמח לתשובה מהירה, בת שבע
מאיפה נעשתה הביופסיה? לא ניתן להגיד עד כמה חמור מצבו בלי שום נתונים נוספים. התשובה הזו אומרת רק שיש תאים סרטניים שלא ברור מה מקורם. המצב נקבע לפי מקור הגידול, דרגת הפיזור שלו מקומית ובגוף, גיל המטופל, מחלות הרקע שלו ועוד המון נתונים, שזה לא המקום מצידך לפרט ולא המקום מצידנו להתייחס אליהם בלי לראות את המטופל בעיניים.
ההאם ישנה חשיבות לסדר מתן הטיפול הכימי לסרטן השלילי לשלושת הסמנים, כלומר, האם משנה אם נותנים קודם AC ואחר כך TC או קודם TC ואחר כך AC מה עדיף ?
לא ממש משנה. לכל אחד מהשילובים הקושי שלו ותופעות לוואי אחרות. מקובל להתחיל ב-AC, אבל יש מחקרים שמתחילים הפוך. לא ברור מה עדיף, לרופא יכולים להיות השיקולים שלו למה להתחיל דווקא ב-TC, קשה להתייחס בלי כל המידע והרקע.
בבדיקת ממוגרפיה בשד שמאל התקבל briads 4c האם יש סיכוי לכך שזה לא ממאיר כלומר יכול להיות משהו אחר? במידה וכן האם זה מעיד על החומרה או רמה של הסרטן?
בהחלט יכול להיות שפיר. התיאור הזה לא מעיד על חומרה או שלב הסרטן, אם בכלל יש סרטן...
שלום עשיתי צילום לברך וקרסול וקיבלתי תשובה : מבנה גורמי שמור לחא היוצרות של מרווחים תוך _פרקיים. מה זאת אומרת ?
אנא פני לפורום אורטופדי
| מאת יערה שלום רב לפני שלושה שבועות עשיתי us שדיים בגלל כאב בשד שמאל כמו רגישות ושריפה יצא תקין ללא ממצאים לאחר שבוע נבדקתי אצל כירורג שד בדיקה ידנית גם יצא ללא ממצא מישושי.. לאחר יומיים מהבדיקה הידנית הרגשתי כאב בשד שמאל מיששתי ואני מרגישה משהו ארוך כמו וריד או חוט כמו מיתר של גיטרה במתיחה מבית החזה עד לשד… חזרתי לכירורג שד הוא אמר לי שזה מונדור תת עורי ממה זה יכול להיות? איך זה יצא פתאום? הוא אמר שזה חולף לבד אבל אני מודאגת איך זה יחלוף לבד תוך כמה זמן ולמה זה יצא? בת 32
מונדור תת עורי בשד כמה זמן לוקח לו לחלוף
האם גידול ממאיר יכול לשנות את תכונותיו במהלך גידולו? כלומר האם ייתכן כי בהתחלה יהיה רגיש להורמונים ולאחר מכן כבר לא ? (טריפל נגטיב) האם כדאי לבצע ביופסיה חוזרת על מנת לוודא שהאבחנה וודאית ? הרי כל הטיפול מתבסס על זה.
נדיר, אבל זה קורה. יותר במצבים שהיה גידול ואחרי כמה שנים הופיעו גרורות. פחות סביר שאותו גידול בשתי ביופסיות שונות יוצא לגמרי אחר, אבל לפעמים יש גידולים סמוכים עם מאפיינים שונים, אז יכול להיות הבדל בגלל מיקום הדגימה. מה שקובע בד"כ זה מה שיוצא בניתוח. האם כדאי לבצע ביופסיה חוזרת - תלוי בכמה דברים שאין לי פרטים עליהם. תשתפי את הרופא שלך בשאלות וחששות ותגיעו להסכמה ביחד
שלום רב, לפני כשישה הימים, יום ב' שעבר עברתי ביופסיה ציטולוגית של השד. הרופאה ראתה באולטראסאונד משהו שחשבה שזו ציסטה ישנה שאגרה בתוכה נוזלים. היא ניקזה את הנוזלים ואמרה לי כי זה לא ממאיר לדעתה וכי היא שמחה בעבורי אך כיוון שהנוזל היה עכור היא תפעל על פי הפרוטוקול ותשלח למעבדה (לשלאתי מה מקור העכירות היא אמרה שכנראה דם - ואלי מדלקת) . במכון בו בוצעה הדיקה נאמר לי כי תשובות תתקבלנה תוך שבועיים, והיום - כעבור פחות משבוע - שישה ימים מאז, קיבלתי מייל שיש תוצאות אך ללא התוצאות. אבקש לדעת האם זה שהתוצאות הקדימו את המועד המשוער זה אינדיקציה לכך שהתוצאה היא חיובית חלילה? לפני כשש שנים עברתי תהליך דומה (הנוזל לא היה עכור לפי מיטב ידיעתי) וזה לקח שבועיים עד שנתקבלו תוצאות. אני אודה מאוד על תשובתך.
הי, הקדמת התוצאות זו לא אינדיקציה לכלום, אולי פשוט סיימו את זה יותר מהר מהרגיל כי החומר הגיע במועד שהיה רופא זמין לבדוק אותו. זה הזמן לדבר עם הכירורגית ולבקש תשובות כדי להוריד את מפלס החרדה...
ראשית תודה רבה על תגובתך המהירה. הבעיה היא שהמרפאה סגורה ומהקופה שולחים רק מידע על הגעת התוצאות ולא את התוצאות. סליחה שאני שוב מטרידה אך אני עדיין בחרדה מהתוצאות המוקדמות. אבקש בהזדמנות זו לדעת האם מנסיונך האישי כרופאה בתחום נתקלת בתשובות שליליות גם שישה ימים לאחר הבדיקה (מיום ב' שעבר עד היום - איני יודעת אם זה נחשב שישה או שבעה ימים) - זה פשוט שבוע פחות מהזמן המשוער שנאמר לי וגם שבוע פחות מניסיוני הקודם מלפני שש שנים. זאת ועוד - בשעתו מזכירת המכון אמרה לי כי ככל שלוקח יותר זמן לתוצאות, סימן שטרם עלה ממצא פתלוגי... ולכן יש אפילו יותר מקום לאופטימיות... שוב תודה לך.
אני אונקולוגית בבית חולים ולא כירורגית בקופה, לכן אין לי ניסיון בקבלת תשובות מביופסיות שמבוצעות בקופה. לדעתי לא אמור להיות קשר בין הדברים, אבל אפשר להסביר את הדברם לכאן ולכאן. ותמיד צריך להיות מקום לאופטימיות.
תאורטית אם הגידול נעלם לגמרי לאחר כימו, ונשאר רק קליפס הסימון, בכל זאת צריך ללכת לניתוח?
נכון להיום זה הסטנדרט. לפעמים במצבים חריגים (גיל מבוגר או מחלות רקע משמעותיות) מוותרים על ניתוח ורק מקרינים, אבל אלה היוצאים מהכלל ולא הכלל.
שלום רב לפני שלושה שבועות עשיתי us שדיים בגלל כאב בשד שמאל כמו רגישות ושריפה יצא תקין ללא ממצאים לאחר שבוע נבדקתי אצל כירורג שד בדיקה ידנית גם יצא ללא ממצא מישושי.. לאחר יומיים מהבדיקה הידנית הרגשתי כאב בשד שמאל מיששתי ואני מרגישה משהו ארוך כמו וריד או חוט כמו מיתר של גיטרה במתיחה מבית החזה עד לשד… חזרתי לכירורג שד הוא אמר לי שזה מונדור תת עורי ממה זה יכול להיות? איך זה יצא פתאום? הוא אמר שזה חולף לבד אבל אני מודאגת איך זה יחלוף לבד תוך כמה זמן ולמה זה יצא? בת 32
הפורום פעיל?
כפי שאת רואה, הפורום פעיל בעיקר בשאלות ותשובות אונקולוגיות. תעשי כותרת "מבקשת התייחסות של כירורג" - אני לא מבינה בזה מספיק. או שתכתבי בפורום אחר...
שלום. אני בת 50. לפני מספר חודשים הרגשתי בגוש צד ימין. עשיתי לפני כשלושה שבועות ממוגרפיה. המליצו על אולטרסאונד. באולטרסאונד ראו שני גושים. סמיכות מעורבת. גבולות בלתי סדירים. המלצה לביופסיה. ללא הסתידויות. עשיתי לפני 11 ימים ביופסיה. יש לי עוד שבוע בדיקת כירורג. אני בלחץ. היה כתוב חשוד לשאת. בירדס 5 . מה הסיכוי שזה שפיר??? תענה לי מהר בבקשה
חוששתני שהתשובה שלי לא תוריד את מפלס הלחץ שלך. הסיכוי שזה שפיר נמוך מהסיכוי שזה לא שפיר, אם כי עדיין קיים. מאמינה שהתשובה תתקבל בימים הקרובים ותקבלי הסבר מפורט מה המשך הבירור במידה ונדרש. תחזיקי מעמד
שלום רב, אני מתחילה טיפול כימותרפי מסוג dc - איזה תרופות אלו בדיוק? מה שמם המלא? אילו תופעות לוואי יש להם?
D=Docetaxel/Taxotere, C=cytoxan/cyclophosphamide אני חושבת שזה לא המקום לפרט תופעות לוואי, זה תפקידו של הרופא המטפל. על כל תרופה אפשר לכתוב עמוד שרק יתמצת תופעות לוואי אפשריות. תבקשי פגישה חוזרת עם רופא כדי לקבל הסבר מפורט, את הרי אמורה לחתום על טופס הסכמה לפני תחילת הטיפול. מן הראוי שיסבירו לך במדובר, ולו כדי שתדעי למה לצפות בבית אחרי טיפול, איך להתמודד עם איזו תופעה ואיזה מצבים מצריכים פניה למיון. שיעבור בקלות...
אני בת 41 4 חודשים אחרי לידה. נבדקתי ידנית לפני חודשיים ללא שום מימצא. היום ביצעתי אולטרסאונד שד. להלן התוצאות : משמאל : שד לא הודגם ממצא סולידי. ציסטות קטנות פשוטות BIRADS 2 בשעה 1 כ 7 ס"מ מהפטמה קשרית לימפה אינטראממרית בגודל 9 מ"מ. עובי הקורטקס 2.2 מ"מ ( נורמה עד 3 מ"מ) BIRADS 3 בית השחי לא הודגמו בלוטות לימפה מוגדלות מימין : לא הוגם ממצא סולידי ציסטות קטנות בודדות בית השחי לא הודגמו בלוטות לימפה מוגדלות בנוסף יש לי אטופיק דרמטטיס באזור הפיטמות מאז ההריון ילדתי לפני ארבעה חודשים. הרופא המליץ על אולטרסאונד נוסף עוד 3 חודשים ואם הגודל של קשרית נשאר זהה או גדל לבצע ביופסיה . קצת נלחצתי אשמח לחוות דעתך לגבי הממצאים האם זה מסוכן ? אין לנו סרטן שד במשפחה,והאם לא כדאי לאור נתונים אלה לבצע ממוגרפיה או ביופסיה עכשיו ?
על פניו לא תיאור מטריד. יכולה להבין את הלחץ שלך, אבל כשאין בדיקות קודמות להשוואה ואת 4 חודשים מהלידה (לא ציינת אגב אם הנקת / מניקה עכשיו, כי זה גם משפיע על מבנה השד), סביר שיהיו ממצאים בשד. אני בעד לחכות 3 חודשים, אבל אם את לא שקטה, תמיד אפשר לעשות בדיקה נוספת אצל רופא אחר. ממוגרפיה לא מאוד יעילה בגיל 41 והסיכוי שיראו משהו מאוד קטן, אבל זו גם אופציה. לא הייתי רצה לביופסיה בלי בדיקה חוזרת.
היי, תודה. אני מוסיפה כי לא הנקתי בגלל אטופיק דרמטיטיס בשד.
בנוסף לזה שלא הנקתי שכחתי לציין שזה היה הריון לאחר טיפולים לכן החשש שלי.
טיפולים לא מגבירים סיכון בטווח המיידי, וכנראה גם לא משמעותית בטווח הארוך. בכל מקרה נשמע לי ש-3 חודשים זה זמן סביר ולא ארוך מדי לבדיקה חוזרת.
שלום רב, אני בת74 לאחר סרטן שד בשנת 2010. עברתי כריתה מלאה ושתל רציתי לדעת- לאחרונה כואב לי מאוד השד והוא קשה יותר מה צריך לעשות? האם זה מדאיג? תודה.
שולמית שלום, לפי התאור קיימת סבירות גבוהה שהכאב והנוקשות נובעים מהיווצרות קופסית (סוג של מעטפת רקמתית שהגוף יוצר סביב השתל). מדובר במצב לא מסוכן אבל ברוב המקרים הטיפול הינו ניתוחי, ומתמקד בהסרת הקפסולה והחלפת השתל. יחד עם זאת רצוי לבצע ראשית בבדיקת הדמייה לשד כמו אולטרסאונד או MRI ובהמשך להיבדק על ידי כירורג פלסטי. כאמור מדובר במצב שבו הטיפול לא דחוף אבל אסור להזניח את הבירור הרנטגני ובדיקת הכירורג . בינתיים- ניתן להקל על הכאבים בעזרת משככי כאב בברכת בריאות שלמה, פרופ הלר
לפני כמה ימים הופיע לי סימן ירוק כחול על החזה (נראה כמו שטף דם ממכה חזקה) לא קיבלתי שום מכה או חבטה, לאחר יומיים הסימנים הופיעו גם בחזה השני. כרגע יש לי סימנים כחולים ירוקים הנראים כמו שטפי דם, בשני צידי החזה בחלקו העליון של החזה , ללא כאב גם לא כשנוגעת. מה הסיבה לכך????
רק רוצה לציין: בת 20
הי, קשה לדעת, אבל סרטן שד בהחלט לא נראה כך. אם לא קיבלת מכה, צריך לבדוק אם אין הפרעות קרישה. תפני לרופא משפחה לעשות בדיקות דם ראשוניות, ולפי התוצאות כבר ינחו אותך איך להתקדם.
בשעה 12 כ 1 ס"מ מהפטמה , הודגם גוש היפואקוגני, מוגדר בגודל 8.0 ס"מ- ספק ציסטי ספק סולידי. בבית השחי אין בלוטות מוגדלות. BIRADS 4A מה זה אומר? תודה
אמורה להיות המלצה בסוף דוח כזה. זה אומר שצריך לעשות בירור נוסף, ע"י בדיקה נוספת מסוג אחר או ביופסיה. דרגת חשד נמוכה, אבל רצוי לוודא. האם התכוונת 8 מ"מ או ס"מ? כי זה קצת משנה את המצב.
סליחה רק עכשיו שמתי לב. מדובר ב0.8 ס''מ תודה
קיבלתי הפניה אני בת 47 יש הסטוריה במשפחה של סרטן השד וציסטות הפנו אותי לבדיקת הממוגרפיה אך לא היה באפשרותי לבצע זאת כיון שלא היה ברשותי 130₪ לציין שכיום אני לא עובדת ומוכרת בשירותי הרווחה בגלל זה לצערי היתי צריכה לחזור הביתה אני פשוט לא מבינה למה גובים ממני מס בריאות אם אני לא יכולה לבצע בדיקות שהרופאים הפנו אותי פשוט חוצפה האם אפשר לדעת מה עושים במצב כזה ?
תנסי לבקש טופס 17 לאחד מבתי החולים ולעשות את הבדיקה עם טופס 17
ידוע לך ממי לבקש טופס 17 כי בכוכבית 2700 אמרו שלבדיקה הזו לא צריך טופס 17 ולא צינו עלות בזמן שהזמנתי את התור בכל אופן תודה רבה
תבקשי מרופאת המשפחה שלך טופס 17. אם היא תגיד לך לא צריך, תסבירי לי לה את הבעיה הכספית
לא צריך טופס 17 כשעושים בדיקה במכון של קופת חולים (לא ברור למה ביקשו כסף אם קיבלת הפניה). כשעושים בדיקה בבית חולים, צריך להביא טופס 17. אפשר לבקש הפניה לבית חולים באזור המגורים, אם כי לכל קופה יש הסדר עם בתי חולים אחרים.
שלום אני בת 53 אובחנה הסתיידות בשד שפירה. האם יש דרכי מניעה לצמצום הסיכון למעבר מהסתיידות שפירה לממאירה ??
לא כל הסתיידות שפירה בהכרח תהפוך לממאירה. אפשר לצמצם סיכון לסרטן שד ע"י אורח חיים בריא (ספורט, תשונה בריאה, אורח חיים בריא) או ע"י תרופות. התרופות מומלצות רק כשיש סיכון מאוד גבוה, לרוב מתבסס על סיפור משפחתי ומספר גורמים סביבתיים. את יכולה להתייעץ עם כירורג באופן מפורט, בהתאם לסיפור המשפחתי שלך. כמובן שלתרופות יש תופעות לוואי, אז צריך לשקול סיכון מול תופעות הלוואי
התרופות: אדריאמיצין, ציקלופוספמיד, טקסול. כמה זמן מרגע העירוי עד שהן נעלמות לחלוטין? זה נכון שחלק מהתרופות שוקעות בתאי השומן בגוף ונשארות לעולמים?
לעולמים זה מושג קצת קשה לבדיקה, אבל יש תרופות שמתפנות יותר לאט מאחרות. רובן מופרשות בשתן או צואה תוך 2-5 ימים. אם יש שאריות בגוף, הן מזעריות ולא ולא ברור מה השפעתן. אם תחדדי את השאלה, אוכל לענות בצורה יותר ספציפית
שלום, אני בת 42.לפני כחודשיים עברתי שתי ביופסיות בשד שמאל (אחת בצד השד, על יד בית השחי, בעקבות כאבים וגוש שהרגשתי. השניה, מתחת לפטמה). הממצאים הראו שמדובר בגושים שפירים מסוג פיברואדנומה. התבקשתי להגיע לביקורת בעוד חצי שנה. עדיין כואב לי בצד של השד והג'ולה הקטנה עדיען מורגשת. היום גיליתי שקע קל לאורך שד שמאל, בצד, כשאני מרימה את היד (שלא קיים בשד ימין). האם יש סיבה לדאגה? למרות שהשד נבדק (ממוגרפיה, אולטרסאונד, ביופסיה) לפני כחודשיים? תודה.
קשה לומר בלי לראות. אם השקע היה שם בגלל פיברואדנומה גם לפני חודשיים (ואולי לא שמת לב), סביר שאין סיבה לדאגה. אם הוא לא היה וזה ממצא חדש, יש מקום לחזור לפחות על אולטראסאונד.
תודה על התגובה! האם יכול להיווצר שקע/חריץ בעקבות פיברואדנומה? האם יכול להיות שזה בגלל הביופסיה? האם כל שקע/חריץ מעיד בהכרח על סרטן או שיש סיבות אחרות לתופעה הזאת? אקבע תור עם הרופאה. אשמח לתגובתך.
האם יכול להיווצר שקע/חריץ בעקבות פיברואדנומה? כן, אם היא גדולה וגורמת לעיוות הרקמה האם יכול להיות שזה בגלל הביופסיה? פחות סביר האם כל שקע/חריץ מעיד בהכרח על סרטן או שיש סיבות אחרות לתופעה הזאת? ממש לא בהכרח מעיד על סרטן, אבל רצוי לבדוק
שלום רב, בת 31, שנתיים לאחר למפקטומי, עברתי הקרנות. ומטופלת כמעט שנתיים בטמוקסיפן ודקפפטיל. חשה עייפות וחולשה לאחרונה וגם כאבים בשרירי הרגליים והברכיים. לאחר בדיקות דם נמצאה אצלי יתר פעילות של בלוטת התריס tsh- 0.01 t4- 20.9 האם הדקפפטיל שאני מקבלת אחת לחודש יכול לגרום לזה?
הי, זו לא תופעה מוכרת, וגם אם קשורה, היא כנראה מאוד נדירה, כי אנחנו לרוב לא נתקלים בזה. מאמינה שאנדוקרינולוג יוכל לענות לך בצורה יותר מהימנה אם יכול להיות קשר בין הצירים ההורמונליים של הורמוני מין להורמוני בלוטת תריס (באופן קלאסי הם לא קשורים אחד לשני). תרגישי טוב
פרוטוקול טיפולי AC+THP טרום ניתוחי. סרטן מסוג דוקטל קרצינומה מקומי. איזה בדיקות הדמייה צריך לעשות למעקב במהלך הטיפול? קופת החולים מאשרת רק סונר שדיים ואולי קיימות בדיקות מתקדמות יותר שמומלצות? איך יודעים ממה הגוש עשוי האם אפשר לראות את זה ב MRI ? ממוגרפיה? חומר ניגוד?
במהלך הטיפול אפשר להסתפק בבדיקה ידנית. לקראת הניתוח מקובל לעשות סונר וממוגרפיה, אם כי MRI לפעמים עדיף כדי לתכנן בצורה טובה יותר את היקף הניתוח. אני כותבת לפעמים כיוון שזה תלוי בגילך ובצפיפות השד. בצעירות עם שד צפוף MRI תמיד עדיף. בנשים מבוגרות עם שד שומני זה לא בהכרח נחוץ. לשיקולו של כירורג
בדיקת ממוגרפיה שגרתית העלתה ממצא חשוד BIRADS5 גם האולטרסאונד לא מעודד ממתינה לביופסיה מה הסיכוי שזה לא ממאיר? בדיקת כירורג שד שנעשתה לפני חצי שנה הייתה תקינה וכעת הגוש בגודל של כ 5ס"מ האם זה הגיוני, הגדילה המהירה הזו ? מתה מפחד.
BIRADS 5 זה סיכוי של יותר מ 90% לממאירות. גם גודל הגוש ומהירות הגדילה שלו מחשידים.
נראה לי חשוב יותר מתשובה לא רשמית
אין פה עניין של הסתברות. אם זה 3% או 30% שלא יהיה ממאיר , עדיין צריך לעשות ביופסיה ולהמתין לתוצאות שלה, בטח בגידול של 5 ס"מ. כל הסיטואציה מלחיצה לגמרי, אבל זה לא מה שישנה את המציאות. אז לנשום עמוק ולקוות...
חלפו 10 ימים מאז שכרתו לי את בלוטת הזקיף ובלוטה נוספת והיום מאד התנפח בסמוך לצלקת.
לרוב מדובר בסרומה - כיס נוזל שמצטבר סמוך לצלקת. יכול לקחת כמה שבועות עד שנספג. אם יש חום או אודם משמעותי, צריך לבדוק את זה בהקדם, אם לא, אפשר גם לחכות לביקורת שגרתית אחרי ניתוח. תרגישי טוב
שלום- אני בהריון בשבוע 20 ובבדיקת א"ס נמצא בשעה בשד שמאל 4 מבנה היפואקוגני לובולרי מוארך בגודל 16*5 מ"מ בתוך דקט עם זרימת דם וגוש נוסף בבית השחי המתאים לשד אקססורי. בביופסיה שנעשתה רק לגוש בשד נלקחו 5 דגימות התשובה היתה cores of breast tissue showing fibrocystic changes fibroadenomatoid and lactational changes no evidence of malignancy אני מבינה מהתוצאה שזה שפיר. שאלותי: 1. בשנת 2014 הממצא הזה בא"ס כלל לא היה קיים- האם סביר שגוש שפיר בגודל כזה פתאום יופיע תוך 3 שנים? 2. בעבר היתה לי שחפת ריאתית בדיוק באיזור זה ובמהלך האבחון עברתי 4 בדיקות סיטי וקרוב ל40 צילומי רנטג במשך שנה- המון קרינה לאיזור. האם זה מחזק את האפשרות כי הממצא כן חלילה יכול להיות סרטני? 3. האם יכול להיות כי הדגימות נלקחו רק מהחלק הבריא בגוש? 4. מה הסבירות לפענוח שגוי? האם ההמלצה לרוב היא לשלוח את הביופסיה לחוות דעת שניה? 5. האם הממצא הנל יכול להיות קשור להריון? 6. נאמר לי לחזור על א"ס בעוד 3 חודשים- מדוע בעצם? תודה רבה ובשורות טובות לכולנו
1. בהריון קורים המון שינויים בשדיים. ממצא של 16 מ"מ זה לא גוש ש"מופיע" פתאום תוך 3 שנים, זה בהחלט משהו שיכול להופיע בהריון 2. קרינה בעבר לא מחזקת ולא שוללת אפשרות שזה סרטני. הביופסיה היא מה שקובע 3. הכל יכול להיות, אבל ממצאי הביופסיה די תומכים בממצאי הדמיה + רקע של הריון 4. סבירות נמוכה, כמובן תלוי במעבדה ובניסיון הרופא. לרוב אין המלצה לשלוח לחוות דעת שניה, אבל זו זכותך אם את לא סומכת על התוצאה 5. בהחלט נשמע קשור להריון 6. לא יכולה לדעת, אין לי את כל הנתונים שעליהם הסתמך הרופא שהמליץ תרגישי טוב ותעקבי, תמיד אפשר לחזור לבדיקה נוספת ובירור אם את לא שקטה, כולל במקום אחר
תודה רבה כל המענה המפורט! אשמח לשאלה אחרונה , במידה וברצוני לקבל חוות דעת נוספת על ביופסיה - מה עלי לעשות? כמה זמן בעצם נוהגים לשמור את האשמות במעבדה בה בוצעה הבדיקה( ביצעתי בבית חולים לניאדו ואינני יודעת כמה הם " מוסמכים/ טובים" בתחום הפתולוגי) . המון תודה
הם מוסמכים כמו כל מכון פתולוגי אחר, לגבי טיבם אין לי ניסיון. שומרים דגימות לפחות 15 שנים. אם את רוצה עוד חוות דעת, תבקשי מהכירורג שיתן לך מכתב לפתולוגיה להוציא דגימות. תצטרכי להשאיר פיקדון (ולהחזיר דגימות כדי לקבלו חזרה), לקחת את זה למכון בו את רוצה לקבל חוות דעת נוספת (אחרי שתתאמי את זה מולם בטלפון או פקס), לשלם על חוות הדעת ואז להחזיר את הדגימות ללניאדו.
שלום רב, בת 31, שנתיים לאחר למפקטומי. טופלתי בהקרנות וכמעט שנתיים מטופלת בטמוקסיפן ודקפפטיל. בחודשים האחרונים התחלתי להרגיש כאבים וחולשה בשוקיים ובברכיים. לא לאחר מאמץ, הכאבים מתחילים איך שאני קמה בבוקר. האם יש קשר לטמוקסיפן או לדקפפטיל?
הי, לא סביר שאחרי שנתיים של טיפול יופיעו פתאום תופעות חדשות שקשורות אליו בלי ששינית את סוג התרופה (או היצרן). יכולות להיות סיבות אחרות לחולשה ברגליים וקצת קשה להתרשם מהתיאור באיזה סוג של חולשה מדובר. הייתי מתחילה בבדיקות דם כלליות, כולל בלוטת תריס, רמות B12 וכו'. אם הכל תקין, כדאי להגיע לרופא שיבדוק אם יש סימנים לבעיה נוירולוגית או שזה משהו בשרירים, או בכלל לא קשור.
אמי, בת 97,סיעודית, על כסא גלגלים, מוגבלת מאוד ודמנטית אובחנה על ידי רופא המחלקה כסובלת מסרטן בשד. הסביר שיש גוש ודפורמציה שמצביעים על כך שזה ממאיר. היא מגיבה קשה מאוד לכל שינוי ואפילו על יציאה מתחום המחלקה. אנחנו מתלבטים אם להתחיל בכלל בתהליך של בירור. האם הסבל הכרוך בכל שינוי קטן עבורה מצדיק זאת. מה הסיכון אם נחליט לא לטפל כלל?
שלום, קשה להגיד בלי לראות אותה ובלי לדעת איזה סוג של גידול זה או לקבל הערכה לגבי תוחלת חיים צפויה בלי קשר לגוש בשד. יש גידולים שאפשר לטפל ע"י כדור אחד ביום, מה שלא אמור להפריע לה יותר מדי. ויש גידולים שלא מגיבים לכלום חוץ מכימותרפיה, שזה לא משהו שאנחנו נוהגים לתת בגיל 97. גוש לא מטופל יכול לצמוח לאט ולא להפריע, ויכול גם לפרוץ את העור ולגרום להפרשה או דימום תוך כמה חודשים - בהחלט לא משהו שנעים לחיות איתו. ביופסיה, כדי להבין באיזה מהסוגים מדובר, לא אמורה לגרום סבל מעבר לכאב של כמה דקות. לפי התוצאות תוכלו לקבל החלטה יותר מושכלת אם לטפל או לא לטפל.
תודה רבה על התשובה המהירה והמפורטת.