ניתוח שערה הפוכה בעצם הזנב

דיון מתוך פורום  כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

01/07/2013 | 08:50 | מאת: יאנה גונצ'רוב

שלום רב, אתמול עברתי ניתוח עם הרדמה מקומית של האבצס באזור עצם הזנב, הניתוח עצמו כאב בצורה בלתי נסבלת ונעלצתי לעצור ולא לתת לכרורגית להמשיך, מפני שהרגשתי מלבד ההתעסקות עם האזור גם את הכאב בצורה מוגזמת. לפי דבריה של הכירורגית, השערה הייתה עמוקה והיא ניקזה את רוב המוגלה, הפצע הושאר פוח והונחתי לפגוש בעוד יומיים ירורג נוסף שיתן את חוות דעתה אם יש צורך בניתוח נוסף. העניין הוא שהשערה עצמה עדיין נשארה, וההנחיות שקיבלתי לטיפול הן החלפת פד שבתוך הפצע הפתוח לאחר שטיפה במים זורמים על מנת שהפצע לא יסגר. השאלה שלי: בפעם הראשונה שהחלפתי את הפד ירד המון דם מאזור הפצע, והאם זה נכון להשאיר פד ספוג בדם שהתייבש ? או האם זה בסדר שיורד כלכך הרבה דם, ולא הפרשות מוגלתיות? והאם לדעתך אצטרך לעבור שוב ניתוח? תודה מראש על העזרה!

לקריאה נוספת והעמקה
04/07/2013 | 23:02 | מאת: פרופ' עודד זמורה

יאנה שלום, ככלל אכן מומלץ לשטוף את הפצע ולהחליף פד מספר בפמים ביום, וצפויה הפרשה זמית כל עוד הפצע פתוח. אם מופיע דמם מאסיבי הגורם לחולשה, סחרחורת וכד' יש לפנות מיידית למיון. לרוב ניקוז האבצס לא מרפא את הסינוס מיסודו, ויש צורך הניתוח מתוכנן נוסף לתיקון הסינוס. מעבר לכך לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות או לתת יעוץ פרטני באינטרנט ללא בדיקה. מעט מידע כללי על סינוס פילונידאלי: סינוס פילונידאלי בעצם הזנב הינו מעין כיס תת-עורי, עם פתח המפריש לעור, ומופיע באיזור הגב התחתון, מעל פי הטבעת, באיזור השסע שבין שני העכוזים. סינוס פילונידאלי נגרם כנראה מהתרחבות של זקיק שערה ומכיל בתוכו לעיתים שיער כלוא. הסימפטומים העיקריים יכולים להתבטא בהפרשה של נוזל בהיר, עכור או דמי מאיזור היווצרות הסינוס שנראה כנקב קטן בעור, ואי נוחות באיזור עצם הזנב. לעיתים נוצרת דלקת באיזור המתבטאת באודם, רגישות והפרשה מוגלתית בעלת ריח רע. לעיתים יכול להתפתח זיהום והופעת מורסה (אבסס) באיזור הגב התחתון שיכולה לגרום לחום, כאב עז, והרגשה כללית רעה. אבסס פילונידאלי דורש בד"כ פתיחה כירורגית דחופה ופניה מיידית לחדר המיון. מטרת הטיפול הכירורגי – מתן פתרון רדיקאלי,על מנת לסלק את הסינוס באופן שלא יחזור. ישנן שיטות ניתוחיות רבות לטיפול בסינוס פילונידאלי, ואין הסכמה גורפת בין הכירורגים מהי השיטה הטובה ביותר. השיטה ממקובלת ביותר היא כריתה רדיקאלית של הסינוס. לאחרונה פותחה גם שיטה לפיה כורתים רק את תעלות הסינוס בניתוח קטן יותר, עם התאוששות מהירה יותר. בניתוח מבצעים כריתה של האיזור הנגוע. את הניתוח מבצעים בד"כ בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים ניתן להסתפק בהרדמה מקומית. מאחר שסינוס פילונידאלי הוא תהליך בו יש הפרשה ולעיתים זיהום, הסיבוך העיקרי שיכול להופיע לאחר הניתוח הוא זיהום הפצע. לכן לעיתים משאירים את הפצע פתוח ונותנים לו להירפא מעצמו. ההחלמה מניתוח זה יכולה להמשך לעיתים מספר שבועות בהם נדרש טיפול בפצע, למרות שלרוב ניתן לחזור לתפקוד יומיומי מוקדם יותר. יש חשיבות רבה במהלך הריפוי לשמירה על ניקיון המקום ושימוש בפדים יבשים לספיגת ההפרשות. יש לציין כי לאחרונה נכנסה לשימוש שיטה חדשה, שפותחה בישראל, לטיפול ניתוחי בסינוס פילונידאלי. בשיטה זו נכרת עיקר הסינוס והתעלות הקשורות אליו בסכין עגולה מיוחדת המשאירה חלל פתוח קטן יותר. שיטה זו כרוכה בהחלמה מהירה יותר, למרות ששיעור ההצלחה כנראה מעט נמוך יותר מאשר בכריתה רגילה, ועומד סביב 70%. במקרים בהם טכניקה זו אינה מביאה לריפוי מספק, ניתן לבצע בהמשך כריתה רגילה.

07/07/2013 | 13:39 | מאת: יאנה גונצ'רוב

תודה על העזרה ועל תשובתך המפורטת, עזרת לי מאוד. נפגשתי עם כירורג והוא הפנה אותי לניתוח, הוא כתב ש"הפתח לאחר הניקוז נראה תקין, ונראים 2 פתחי סינוס פילונידאלי קטנטנים"הסביר על הניתוח באופן כללי ואמר כי הוא יהיה בהרדמה מקומית. שאלתי היא בנוגע לפתח שלאחר הניקוז, בהתחלה הונחתי להחליף את הפדים ולהכניסם אל תוך הפתח אל מנת שלא יסגר, אך לאחר פגישה עם כירורג נוסף נאמר לי שאין צורך בלהכניס אל תוך החתך עצמו. ולאחר יומיים בערך החתך כבר כמעט נסגר, השאלה שלי היא כיצד אני אמורה לטפל בחתך? האם זה בסדר שהוא עומד כבר להסגר? האם יש סיכון שאצטרך שוב ניקוז? כי ההמתנה לניתוח היא ארוכה. תודה מראש.

05/12/2016 | 11:38 | מאת: איריס

בני סטודנט ואמור לעבור ניתוח בעצם הזנב של שערה הפוכה. שאלתי האם הוא יושבת ולא יוכל לשבת יום למחרת. ואם כן לכמה זמן הוא יושבת. תודה

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה