פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות
הפורום עוסק בפרוקטולוגיה ובכירורגיה של המעי. מחלות המעי כוללות גידולים של המעי הגס, מחלות מעי דלקתיות, כולל קרוהן וקוליטיס, והפרעות בתפקוד המעי. תחום הפרוקטולוגיה כולל את מחלות פי הטבעת, טחורים, פיסורה, פיסטולה פריאנאלית, סינוס פילונידלי, הפרעות בשליטה בסוגר פי הטבעת, צניחה (פרולפס) של הרקטום, קושי בהתרוקנות (עצירות), ועוד. תחום הפרוקטולוגיה עוסק ברובו במחלות הפוגעות באופן ניכר באיכות חיי הסובלים מהם, וברוב המקרים ישנן שיטות יעילות לטיפול בבעיות אלו. בשנים האחרונות ישנה התקדמות רבה בתחום זה וטכניקות חדשות פותחו לטיפול ברבות מהבעיות הפרוקטולוגיות.
5419 הודעות
5255 תשובות מומחה

מנהל פורום כירורגיה קולורקטלית ופרוקטולוגיה

26/06/2009 | 11:01 | מאת: נני

יש לי גרד בפי הטבעת קבעתי תור לכירורג , סתם מענין אותי איזה בדיקות הוא ישלח אותי לעשות?האם רק בהסתכלות אפשר לפתור את הבעיה?

01/07/2009 | 18:03 | מאת: ד"ר עודד זמורה

נני שלום, לעיתים ניתן לאבחן את סיבת הגרד בבדיקה גופנית בלבד, ולעיתים יש צורך בבדיקות נוספות, אשר נקבעות על סמך ממצאי הבדיקה הגופנית. מעט מידע כללי על גרד אנאלי: גרד סביב אזור פי הטבעת הינו תופעה שכיחה, ויכולה להיות מורגשת יותר בלילה או לאחר יציאה. לעיתים נוצר דחף מתמיד ובלתי נשלט לגרד, הפוגע קשות באיכות החיים ויכול לפגוע בעור סביב פי הטבעת. גרד אנאלי יכול להיגרם ממספר גורמים, ולעיתים הוא קורה ללא סיבה ספציפית שניתן להצביע עליה. אחת הסיבות יכולה להיות ניקוי יתר של אזור פי הטבעת, או לחות סביב פי הטבעת כתוצאה מהזעה מוגברת. במקרים של קושי בשליטה בסוגר פי הטבעת, דליפה של צואה הינה סיבה נוספת. בחלק מהאנשים צואה רכה או מגרה יכולה להיגרם עקב שתייה בכמות ניכרת. גרד יכול להיות קשור גם לשתיית אלכוהול ובעיקר בירה, חלב, מיץ הדרים, ומשקאות המכילים קופאין כמו: קפה,תה וקולה, ומאכלים כמו שוקולד, פירות, עגבניות ופופקורן. סיבות אחרות והרבה פחות שכיחות לגרד סביב פי הטבעת כוללות תולעים, פסוריאזיס, אקזמה, טחורים, פיסורה אנאלית, זיהומים ואלרגיות. כאמור די נדיר שטחורים פנימיים מתבטאים העיקר בגרד, וזה יכול לקרות בעיקר אם בעקבות הטחורים יש דליפה של נוזל באיזור פי הטבעת. קנדידה בנרתיק יכולה לעיתים לגרום לפריחה בעור סביב פי הטבעת ולהביא לגרד, אך גם זה אינו שכיח. חשוב להיבדק על ידי כירורג קולורקטאלי, המומחה לבעיות אלו, כדי לנסות והבדיל בין סיבות שונות אלו, שהטיפול בהן לעיתים שונה. במקרים בהם לא נמצאת סיבה ספציפית לגרד, הטיפול כולל בעיקרו אמצעים לשמירה על עור פי הטבעת, והמנעות ממאכלים ומשקאות שיכולים להגביר גרד שהוזכרו למעלה. בין האמצעים המקומיים: להימנע מטראומה נוספת לאזור הנגוע: לא להשתמש בסבון מכל סוג שהוא, לא לשפשף את האזור, להשתמש במגבונים לחים לנגב ובנגיעות, להשתדל לא לגרד. גרוד גורם לנזק נוסף שמחמיר את הגרד. להימנע מלחות באזור האנאלי: בגדים תחתונים מכותנה, להימנע משמוש באבקות מבושמות להשתמש רק במשחות הניתנות ע"י הרופא המטפל, או במשחות הגנה כנגד תפרחת חיתולים שניתן לקנות בכל בית מרקחת ללא מרשם. מומלץ להמנע ממשחות המכילות סטרואידים. להימנע משתייה מוגברת

25/06/2009 | 20:47 | מאת: מלי

שלום ד"ר עודד, אני מעוניינת להתייעץ. יש לי כאבים בפי הטבעת, בצדמאל. ניגשתי לרופא והוא רשם: "שסע עדין בשעה 12 בעמידה על הברכיים, טחורים מינימאליים בלבד". מה הכוונה לשסע עדין בשעה 12? ומה זה טחורים מינימאליים בלבד? איך אני מטפלת בנושא ותוך כמה זמן עובר? אשמח לתגובה, בתודה מלי

01/07/2009 | 17:58 | מאת: ד"ר עודד זמורה

מלי שלום, הממצא שאת מתארת אכן נשמע מתאים לפיסורה בפי הטבעת. אני מניח שהרופא שביצע את האבחנה גם המליץ על טיפול כלשהו, אך תוכלי למצוא יותר פירוט על אפשרויות הטיפול הנפוצות במידע למטה. טחורים מינימאליים לרוב לא יגרמו לתלונות שאת מתארת, ולכן סביר שהם חסרי משמעות. קצת מידע כללי על פיסורה: פיסורה אנאלית היא מחלה נפוצה של פי-הטבעת הגורמת לסבל רב ללוקים בה. במחלה זו נוצר סדק בעור המצפה את מוצא פי הטבעת. בדרך כלל הפיסורה (החתך) ממוקמת בדופן האחורית של פי-הטבעת, ולעתים בדופן הקדמית. המחלה מתאפיינת בכאבים עזים בעת היציאות ובדימום קל. הגורם העיקרי להופעת הפיסורה הוא בד"כ עצירות קשה ומעבר של צואה קשה הגורמת לשריטה ברירית ובעור. הפציעה מעמיקה עד לשריר פי-הטבעת, והכאב גורם להתכווצות קשה ומכאיבה של השריר הטבעתי שסביב פי-הטבעת. כך נוצר מעגל של כאב המוביל להתכווצות השריר ועצירות הגורמת למעבר של צואה קשה דרך השריר המכווץ הגורם לפציעה של הרירית. הטיפול בפיסורה מבוסס על שבירת המעגל שתואר לעיל. הדבר נעשה בשני אמצעים עיקריים: ריכוך היציאות כך שלא יפצעו שוב ושוב את האיזור, והרפיית השריר הטבעתי באמצעים תרופתיים או כירורגים. תזונה מתאימה העוזרת לריכוך הצואה – תזונה עשירה בסיבים ותוספי סיבים תזונתיים טבעיים (מומלץ תוסף סיבים מסחרי כגון סיבים על בסיס פסיליום, הניתנים ללא מרשם רופא, לשימוש יומיומי), ומרככי צואה אחרים כמו פרפין או פגלקס, הם הבסיס החשוב ביותר בטיפול בפיסורה. מומלץ לא להתאפק אלא להתפנות כשצריך. המטרה השניה היא להביא להרפיית השריר הטבעתי המכווץ. ישנן משחות המכילות תרופה המרפה את השריר, ובכך מפחיתה את הכאב ומזרזת את הריפוי. ניפדיפין היא אחת מהתרופות היעילות והנפוצות לצורך זה, אך לצערנו לא נמצאת באף קופת חולים, וניתן למצוא אותה רק בחלק מבתי המרקחת הפרטיים. ניתן להזריק לתוך השריר המכווץ תרופה של חומר משתק שרירים הנקרא בוטוקס, הגורמת להרפיית השריר, הפחתת ההתכווצות ומרגיעה את הכאב באיזור. לזריקה זו שעור הצלחה של כ 70-80% (פחות מאשר ניתוח), והסיכון בה נמוך. לעיתים רחוקות הזרקת החומר יכולה לגרום לירידה קלה ביכולת השליטה, אולם בשימוש בבוטוקס ירידה זו תמיד הפיכה עם הירידה בפעילות החומר. לצערנו היא אינה ניתנת במסגרת מערכת הבריאות הציבורית בשל עלותה. הניתוח מומלץ כאשר אין תגובה לטיפול השמרני ואין שיפור במצב. חשוב לציין כי הניתוח נועד לשיפור איכות החיים והפחתת הסבל, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והכירורג המטפל ביחד. אם אתה סובל מספיק- ניתן לשקול ניתוח. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים בהרדמה מקומית לחולים המעדיפים זאת, וכרוך לרוב באשפוז של יום אחד. בניתוח מבצעים חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי (השריר המכווץ), בכך גורמים לשבירת מעגל הכאב וההתכווצות המפריעים לריפוי. בד"כ הכאב נעלם מספר ימים לאחר הניתוח וההחלמה המלאה היא כעבור מספר שבועות. קיימת חשיבות רבה להמשך הטיפול השמרני, בעיקר דאגה לריכוך הצואה ושמירה על ניקיון האיזור בכל תקופת ההחלמה ובהמשכה. ליותר מ-90% מהחולים שנותחו הבעיה נפתרת לתמיד. על-מנת להפחית את הסיכוי לחזרת בעיה דומה, מומלץ לסגל תזונה עשירה בסיבים או להשתמש בתוסף סיבים טבעוני לטווח ארוך.

24/06/2009 | 12:03 | מאת: ס

שלום, אני צריכה לעבור ניתוח לכריתת טחורים משולבים צנוחים דרגה 4, 1. איזה הרדמה מומלצת? 2. זה בעיתי עם הרדמה כללית, כי הניתוח הוא בשכיבה על הבטן, וזה מפריע לצינור החמצן? 3. הרדמה איזורית היא אפידורלית בעמוד השדרה, כמו של היולדות? מחט הזריקה ארוכה? ההרדמה כואבת? מסוכנת לעמוד השדרה?

24/06/2009 | 18:34 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שלום רב, מבחינתנו ככירורגים, לרוב כל הרדמה בה איזור הניתוח "ישן" לחלוטין היא טובה, בין אם הרדמה כללית או איזורית (בדקירה בגב). אישית, אם את צעירה ובריאה, הייתי ממליץ על הרדמה כללית. לצוות יש נסיון רב בהרדמה כללית לניתוחים בהם השכיבה היא על הבטן, ואין בעיה עם צינור החמצן. הרדמה אפידוראלית אכן דומה לזו המבוצעת בלידה, והיא אחת מסוגי ההדרמות האיזוריות. הדקירה נסבלת, ואורך המחט אינו חשוב, מכניסים אותה רק כמה שצריך לפי מבנה גופך. בכל פעולה רפואית, כולל גם הרגמה כזו או אחרת, יש גם סיכונים, אולם שיעור הסיבוכים בהרדמה כיום נמוך מאד, וכנראה שהסיכון לנסוע על הכביש לבית החולים סטטיסטית לפחות גדול כמו זה בהרדמה של מטופלים ללא מחלות משמעותיות.

23/06/2009 | 18:05 | מאת: ethy

שלום אני שולחת לכם שוב את ההודעה שלי כי עדיין לא קיבחתי תגובה ממכם,נכון לעכשיו הבת שלי כבר בת 2 ו8 חודשים תודה הבת שלי שלי בת 22 חודש סובלת מי שלשולים (בין 6 ועד 10 פעם ביום) אם לא יותר כבר 11 חודש. הרקטום שלה יוצא כל פעם אבל היא מצלחיה לבד (כימת לבד) להכניס אותו. עשו לה לא מאת בדיקות ושום דבר לא נמצאה עד היום. רופא מחו"ל לאחר שהוא בדק אותה אמר לי שצריך ניתוח, כהן בישראל לא מדברים על ניתוח וגם לא על קולונוסקופיה.הקטנה מתחילה לסבול יותר ויותר כי היא מיתוררת בלילה כדי לשלשל, נכון לעכשיו נתנו לה FLAGYL ל 10 ימים, אבל לצערי אני לא רואה שיפור לאחר 3 ימים. אני כבר לא יודעת מה לעשות ואני חושבת שהרופים עדישים קצת למקרה הזה השמח לקבל תגובה ממכם תודה אתי

24/06/2009 | 18:27 | מאת: ד"ר עודד זמורה

התנצלותי, לא ראיתי את השאלה קודם לכן. לצערי אינני כירורג ילדים, ואינני מטפל בילדים בגיל זה. ממליץ לפנות לכירורג ילדים לבדיקה והכוונת הטיפול.

23/06/2009 | 16:45 | מאת: אלעד

שלום רב. אני בן 29,לוקח בחודשים האחרונים כדורי ברזל נוכח ירידה משמעותית במדדים הקשורים לדם בגופי...סוג של אנמיה. לאחרונה הצואה שלי מעט שחורה,אפילו בגוון זפת...ומקריאה בפורום הבנתי שזה יכול ללמד על דימום פנימי כזה או אחר.. אני לא ממש מרגיש בנוח עם המצב הזה,ולא יודע מה דרכי הפעולה והטיפול צריכים להיות.. אשמח לעזרה,תודה.

24/06/2009 | 18:25 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אלעד שלום, נכון שדימום מדרכי העיכול יכול לגרום ליציאה שחורה כזפת, אולם גם כדורי ברזל יכולים לגרום לכך. דימום שגורם ליציאה שחורה הוא לרוב דימום רב הגורם לירידה מהירה של ההמוגלובין, כך שיותר סביר שצבע היציאה נגרם על ידי הברזל. עם למרות זאת יש בלבך ספק, מומלץ לפנות לגסטרואנטרולוג לבירור והכוונת הטיפול.

21/06/2009 | 20:58 | מאת: בורנשטיין

שלום,יש לי טחור בצמוד לפי הטבעת. בד"כ יש שם גבעה קטנה של עור, במהלך ואחרי יציאה בשירותים הגבעה הופכת לטחור, אח"כ בהדרגה הטחור חוזר פנימה וחוזרת הגבעה. תודה לאל המקום אינו כואב ואינו מפריע, אבל בכ"ז זה טחור ולכן שאלתי מה לעשות בעניין - האם לעזוב את זה כמו שזה ? האם להחזיר את הטחור פנימה בלחיצה ? האם לשקול טיפול כלשהו - מה כדאי אם בכלל לעשות ברמת העקרון ?

24/06/2009 | 18:23 | מאת: ד"ר עודד זמורה

בורנשטיין שלום, הממצא שאתה מתאר אכן יכול להתאים לטחור פנימי שצונח בעת מאמץ של יציאה, למרות שאין באפשרותי ולא יהיה אחראי מצידי לבצע אבחנות פרטניות באינטרנט ללא בדיקה. מומלץ להמנע ככל שניתן ממאמץ בעת היציאה על ידי ריכוך יציאות (ראה למטה), והמנעות משהיה ממושכת בשירותים. ניתן להחזיר את הטחור ידנית אם זה מקל עליך. מעבר לכך, ישנם טיפולים שונים לטחורים, אך הסיבה העיקרית לפנות לטיפולים אלו הי בעיקרה איכות חיים. אם הטחור מפריע לך, מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול. קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

21/06/2009 | 14:45 | מאת: הילה

בעקבות ניתוח שעברתי בעבר אצל דוקטור זמורה רכשתי חבילת חבישות הידרופייבר "אקווסל" אני יודעת שזה לא כזה יקר אבל אולי מישהו ישמח לתרומה..

24/06/2009 | 17:42 | מאת: ד"ר עודד זמורה

הילה שלום כל הכבוד על היוזמה ושיהיה רק בריאות

25/06/2009 | 23:12 | מאת: הילה

ובכן אם אין מעוניינים אעביר לוטרינרים.. רפואה שלמה לכולם.

20/06/2009 | 16:21 | מאת: דוד

שלום ד"ר זמורה רציתי להבין את התשובה שלך,בעקבות ההבחנה שלך שאין הרפיה טובה ואין יישור התעלה האנאלית וגם שאין עדות לגידול באזור של הבדיקה הידנית,האם מסיקים מכך שהבעיה היא פיזיולוגית?והכי חשוב שבעיה אנטומית כמו גידול סרטני לא גורמת לתופעות כאלו כפי שציינת(הרפיה לא טובה ואי יישור התעלה האנאלית) אפילו אם הוא נמצא יותר למעלה במעי? תודה.

24/06/2009 | 17:26 | מאת: ד"ר עודד זמורה

נכון. יחד עם זאת, אם אתה מאד חרד, אתה יכול לפנות לגסטרואנטרולוג ולבקש לבצע קולונוסקופיה. יש לזכור שכל פעולה רפואית, ואפילו אנוסקופיה כפי שאתה רואה, יכולה לעיתים נדירות גם ליצור נזק כזה או אחר.

17/06/2009 | 05:47 | מאת: בת 26

בוקר טוב , אני סובלת מאנימיה קשה , ובלי הגזמה קיבלתי בשנה האחרונה יותר מ- 30 מנות דם , וגם כן קיבלתי כעשרה עירוי ברזל ... פעם ההימוגלובין יורד בצורה משמעותית ( HB=4 ) ואחרי מנות הדם עולה ל- 10 , ואז אחרי כמה ימיים או שבועות יורד עוד פעם . מחסני הברזל כמעט אפסי ... בבה"ח אומרים שיש דימום ממקום כלשהו , אבל עדיין לא יודעים מאיפה ... כמובן שללו מחלות בדם ובייצרתו , גם כן נשלל דימום מהווסת( יותר מחצי שנה לא מקבלת- אני בנתיים בתת משקל (38ק"ג) ... עברתי כמה בדיקות לשלול דימום ממערכת העיכול ( גסטרוסקופיה , קולונוסקופיה , וידיו קפסולה , CT בטן , ... ) והכל יצא תקין... בנתיים אני במעקב רופא גסטרו , האם תוכל להסביר לי מאיפא אפשר לאבד דם בצורה כזאת ? אתמול עשיתי ס"ד והנה התשובה : הערה ערכי נורמה יחידות תוצאה שם בדיקה 10.8- 4.8 K/ul 6.0 WBC 5.40- 4.20 M/ul 2.19 RBC 1 16.0- 12.0 g/dl 5.4 HB 47.0- 37.0 % 16.7 HCT 31.0- 26.0 pg 18.3 MCH 36.7- 33.0 g/dl 30.5 MCHC 16.0- 11.0 % 18.6 RDW 97.0- 80.0 fL 76.3 MCV 15.0- 0.0 0.1 MACRO% 10.0- 0.0 11.0 MICRO % 10.0- 0.0 0.7 HYPER% 10.0- 0.0 30.1 HYPO % 10.0- 0.0 0.4 MICRO%/HYPO% 450- 150 K/ul 998 PLT 13.0- 4.0 fL 10.1 MPV - ++ MICROCYTOSIS-DIF - +++ ANISOCYTOSIS-DIF 70.0- 40.0 % 52.0 NEUTROPHILS%-DIF 7.0- 0.0 % 1.0 EOSINOPHILS%-DIF 40.0- 20.0 % 39.0 LYMPHOCYTES %-DIF 8.0- 2.0 % 8.0 MONOCYTES%-DIF 8.0- 1.9 3.1 NEUTROPHILS abs-DIF 0.6- 0.0 0.1 EOSINOPHILS abs-DIF 4.5- 0.9 2.3 LYMPHOCYTES abs-DIF 1.0- 0.2 0.5 MONOCYTES abs-DIF פירוט הערות מציין הערה 1 בוצע פעמיים

22/06/2009 | 09:00 | מאת: בת 26

בבקשה אל תזלזל או תצחק משאלתי ... האם יש אפשרות לעבור "ניתוח" - פתיחת בטן - כדי שיחפשו באמת מקור הדימום ?!?!?! כבר נמאס לי מהאשפוזים ומעירויי הדם... וכמובן גם כן, נמאס לי מהבדיקות ואפילו מהמתנה להן ...

16/06/2009 | 12:10 | מאת: אמיר

שלום ד"ר זמורה אני אמור לעבור בקרוב ניתוח סגירה של איליוסטמי + תיקון\כריתה של מה שנראה על סמך הסי.טי האחרון כשלוש היצרויות דיסטלית לאזור הסטומה.. שאלתי היא כללית יותר, והתשובה חשובה לי מאוד: האם הפרצדורה לתיקון ההיצרויות במקום כריתה היא רווחת היום מספיק כדי להיות בטוח שמי שינתח אותי(כירורג שהתנסה בטיפול במחלות מעי דלקתיות) התנסה בה? או האם עלי לחפש כירורגים ספציפיים שהתנסו בכך. האם אני יכול להיות בטוח שבידי רוב הכירורגים שמתעסקים בנושא יש את כל הידע הדרוש, בהתאם למה שידוע ברפואה היום, לכך שהסיכויים לכריתה יהיו מינימאליים, או האם, ביודעי שאני אמור לעבור טיפול בהיצרויות, עלי לעשות הכל כדי למצוא רופא שמתמחה בעניין זה? תודה מראש אמיר

24/06/2009 | 17:24 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אמיר שלום, ראשית סליחה על העיכוב במתן התשובה. כירורג קולורקטאלי, שמקצועו כולל טיפול כירורגי במחלות מעי דלקתיות, ידע ככלל לבצע סטריקטורופלסטיקה. כירורג כללי שזה לא תחום עיסוקו הספציפי- לפעמים ידע ולפעמים יהיה פחות מנוסה בכך. בהצלחה

14/06/2009 | 15:03 | מאת: יניב

שלום אני בן 32 סובל מידי פעם מבעיות טחורים באים והולכים + דימום. אבל בתקופה האחרונה שיניתי הרגלי תזונה ולא ביקרו אותי זה זמן הטחורים, רק עקצוצים שמפריעים בפי הטבעת. אבל היום שנכנסתי לשירותים וביציאה היה לי דימום מאסיבי פשוט שלולית דם, נלחצתי קצת אבל חשבתי שזה קשור לטחורים. ולאחר מכן הייתה לי שוב יציאה ושוב פעם דימום חזק. כל האסלה דם. יש לי כרגע בהליכה עקצוצים מטרידים בפי הטבעת אבל אין ממש כאב ואני לא מרגיש טחורים. מה בדיוק לעשות, לפנות לפרוקטולוג? יכול להיות שזה קריש דם שהתפקע לפתע וזהו זה נגמר? תודה על הייעוץ מראש.

16/06/2009 | 12:04 | מאת: ד"ר עודד זמורה

יניב שלום, יתכן שטחורים שלא דיממו זמן רב מציקים שנית לפתע, למשל לאחר מאמץ בזמן יציאה. מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול. כמו כן מומלץ להקפיד על ריכוך יציאות בכלכלה עשירה בסיבים (ניתן להשתמש בתוסף סיבים טבעוני על בסיס פסיליום שניתן לרכוש בכל בית מרקחת ללא מרשם) ושתיה מרובה. קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

12/06/2009 | 21:08 | מאת: אבי

שלום בן 32 בריא בד"כ לעיתים רחוקות יש לי מעין כאב עצבי בפי הטבעת חולף נמשך מספר דקות יכול להתרחש בלילה לעיתים יש הרגשה של רצון להתרוקן אציין יציאות סדירות

16/06/2009 | 12:01 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אבי שלום, כאבים התקפיים חדים באיזור פי הטבעת יכולים להגרם ממגוון של סיבות ובעיות באיזור פי הטבעת, החל מפיסורה, טחורים חיצוניים, וכו', וכלה בבעיה נדירה שנקראת פרוטאלגיה פוגקס בה מופיעים כאבים עזים התקפיים בפי הטבעת מסיבה שאנחנו לא לחלוטין מבינים. לכל אחת מבעיות אלו הטיפול שונה במהותו, ועל כן מומלץ להבדק (עדיף בזמן התקף או בסמוך לו) על ידי כירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבירור והכוונת הטיפול. בינתיים מומלץ להקפיד על ריכוך מתמיד של היציאות בכלכלה עשירה בסיבים תזונתיים (ניתן להשתמש בתוספי סיבים הנמכרים בבתי המרקחת ללא מרשם) ושתיה מרובה.

11/06/2009 | 10:17 | מאת: אייל

שלום אני חווה הפרעות בהתרוקנות כבר חצי שנה ז"א אני לא מצליח להתרוקן כליל בכל יציאה,אין לי עצירות,הייתי אצל רופאים בכירים אמרו לי לעשות אולטראסאונד פרינאלי ומנומטריה,אני החלטתי לעשות בדיקה אחת בגלל הקושי שלי לעשות את שניהם,רציתי לקבל ממך המלצה איזו בדיקה לעשות בשביל לקבל את התמונה הכי טובה לבירור הבעיה,אני יודע שבתור רופא זה קשה לבחור ותמליץ שלעשות את שניהם תתן את תמונה מלאה יותר אך בכל מקרה אם אני חייב לבחור רק אחת על איזו תמליץ,אשמח לתשובה(וגם מפרוקטגרפיה אני נמנע),תודה.

16/06/2009 | 11:59 | מאת: ד"ר עודד זמורה

1. אלטרסאונד פרינאלי 2. קח בחשבון שכמה שנדע פחות, הסיכוי שנוכל לייעץ לך נכון קטן יותר

10/06/2009 | 08:30 | מאת: נתן

שלום האם אפשר למרוח במקביל לניפדיפין משחת עזרקאין למניעת כאבים. האם השילוב לא מנטרל אחד מהם. בתודה נתן

16/06/2009 | 11:58 | מאת: ד"ר עודד זמורה

הנושא לא ממש נבדק מדעית, ועדיף להפריד ביניהם בזמנים.

09/06/2009 | 20:28 | מאת: דוד

שלום ד"ר זמורה לפני חודשיים שלושה הייתי אצלך בפגישה בבית החולים בעקבות הפרעות בהתרוקנות שהתחלתי לחוות מיד לאחר בדיקה אנוסקופית לזיהוי טחורים,בדקת אותי וקבעת שאין כיווץ פרודקסלי של רצפת האגן אך אין יישור של התעלה האנאלית ושלחת אותי לבדיקת אולטראסאונד פרינאלי ומנומטריה,מאז לא עשיתי את הבדיקות והעדפתי בינתיים להשאיר את המצב כמותו,אגב שלא השתנה כמעט, אין לי עצירות אך עדיין עם אי יכולת להתרוקן כליל,רציתי לשאול אותך על נושא שלא שוחחנו עליו בפגישה וגם אתה כמובן לא העלת אותו,על אפשרות שהסיבה להפרעה בהתרקונות אולי נעוצה חס ושלום בגידול או פוליפ מסוים,סרטן מעי הגס?,ובנוסף האם כל אלה יכולים להתפתח בעתיד כתוצאה מהמצב שלי?האם אלה הם אפשרויות?ועליי להיבדק בהתאם, למרות שכמובן לא חוויתי שום תופעות לפני הבדיקה האנוסקופית וגם היום זהו אי יכולת להתרוקן כליל זהו הסימפטום היחידי,ואתה גם לא הזכרת זאת כאפשרות,ודבר אחרון האם אני טועה בכך שאני לא נבדק,אני מתכוון לבדיקות שנתת לי לעשות,מצטער על האריכות,אשמח לתשובה.

16/06/2009 | 11:57 | מאת: ד"ר עודד זמורה

באיזור פי הטבעת, בו אתה מתאר את הקושי, לא מצאתי בבדיקה עדות לגידול, ובעיות התרוקנות באיזור פי הטבעת אינן גורם ידוע להווצרות גידול כזה. מבדיקתי לא נימן להקיש מה קורה במעי הגס עצמו, ואם אתה מעוניין, את היכול לפנות לגסטרואנטרולוג לשקול בדיקה של המעי הגס.

09/06/2009 | 15:32 | מאת: ??

???? ???? ??? ???? ????? ????? ???? ?? ?? ???? ?? ?? ?????, ?????? ?????? ???????? ???? ???? ??? ?? ?? ??? ( ??? 6 ???? ???? ), ???÷??? ??? ????? ???? ???? - ???? ???÷????, ???÷?? ????? ???? ???? ????÷? ??? ?? ?? ?? ?????? ?????? ???, ??? ?? ?? ?? ??÷??? ????? ????? ???? ?. ?? ?? ?? ? ?????? ? ?. ??? ???? ?????÷ ?????? ?????? ? ?? ÷?? ?? ?÷? ????? ? ?. ?? ???????? ?

16/06/2009 | 11:54 | מאת: ד"ר עודד זמורה

לצערי הודעתך הגיעה בפונט לא קריא

09/06/2009 | 15:28 | מאת: שי

שלום כאשר אני מנגב בנייר טואלט רגיל יש לי כתמי דם על הנייר, התחלתי להשתמש במגבונים לחים ומאז אין לי דם כלל ( כבר 6 שנים לערך ), בעיקרון אני מתאמן בחדר כושר - ריצה ומשקולות, ובמקרה אתמול בערב רצתי והבוקר ירד לי דם גם בניגוב במגבון הלח, אני גם שם לב לנקודה בולטת כשאני מנגב א. מה יש לי ? טחורים ? ב. האם צריך להפסיק באימון הגופני ? זה קרה לי עקב הריצה ? ג. מה הפתרונות ?

16/06/2009 | 11:48 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שי שלום, ראשית, אין כל סיבה להפסיק את האימון הגופני. שנית, דמם מפי הטבעת יכול להגרם ממגוון של סיבות, כולל טחורים, פיסורה, ועוד. סיכוי סביר שדמם שקשור בבליטה באיזור פי הטבעת נגרם על ידי טחורים, אולם לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות באינטרנט ללא בדיקה. כעיקרון, לא ניתן לומר לפי צורת הדימום מה מקורו, ולכן ברוב המקרים של דימום אנו ממליצים לבצע גם בדיקה כלשהי של המעי הגס, שהיקיפה תלוי לרוב בגילך ובגורמי סיכון אחרים כגון סיפור משפחתי של מחלות מעי. אם בדיקה זו תהיה תקינה, נדע שמקור הדמם הוא האיזור פי הטבעת, ונוכל כולנו לישון יותר טוב בלילה. בינתיים מומלץ לקפיד על ריכוך יציאות בכלכלה עשירה בסיבים (ניתן להשתמש בתוסף סיבים טבעוני על בסיס פסיליום שניתן לרכוש בכל בית מרקחת ללא מרשם) ושתיה מרובה. בסיכום, מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול.

08/06/2009 | 18:23 | מאת: דור

ד"ר זמורה שלום, בהתאם להמלצתך התזונה שלי עשירה בסיבים והיציאות חלקות יותר. אולם הסיבים גורמים אצלי לגזים ולהרגשת נפיחות. האם ניתן למנוע תופעה זו?

16/06/2009 | 11:32 | מאת: ד"ר עודד זמורה

דור שלום, לרוב תחושת התפיחות ועודף הגזים על רקע כלכלה עשירה בסיבים חולפת מאליה לאחר מספר שבועות. אם זה מאד מציק ניתן לנסות בינתיים להשתמש במוצרים סופחי גזים הנמכרים בבתי המרקחת ללא מרשם.

08/06/2009 | 14:25 | מאת: שרה

ד"ר זמורה שלום רב, אני בת כ 60. לפני מס' שנים קולונסקופיה תקינה. בבדיקה פרוקטולוגית לאחרונה עקב דימום (שנמשך שנים רבות) נמצא כך: "בבדיקה טחור חיצוני מאחור מעיין קרטר. פיסורה. רקטלית במפ. ובאנוסקופיה - מעין טחור או פוליפ מאחור." רציתי לדעת האם יש דרך לדעת אם זה טחור או פוליפ?,מה זה מאחור? האם ממצא כזה צריך להסיר? ואם כן מה הפרוצדורה בכך? תודה רבה שרה

16/06/2009 | 11:30 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שרה שלום, מהתאור שאת מצטטת לצערי גם לי לא ברור לחלוטין מה הממצא. טחורים היא מחלה אחת, פיסורה היא מחלה שניה, ופוליפ היא בעיה שלישית, למרות שלעיתים יש קשר מסויים בין הדברים. מוטב לשאול את הכירורג הבודק מה בדיוק הוא מצא ומה לדעתו צריך לעשות. אלטרנטיבית, ניתן להבדק אצל מישהו נוסף.

07/06/2009 | 10:22 | מאת: הודיה

בס"ד היי ד"ר, K פאוץ' וBCIR זה לא אותו דבר? מה ההבדל ביניהם? האמת, ששאלתי עוד רופא והוא אומר שזה לא מומלץ. פשוט זה קסם לי יותר האפשרות שלא צריך להסתובב עם שקית /: אבל טוב, אני צריכה לקוות שהניתוח יצליח ואני בכלל לא אזדקק לשום סטומה כלשהי.. בע"ה!! תודה וסליחה שאני מנג'סת נורא!

16/06/2009 | 11:28 | מאת: ד"ר עודד זמורה

יש הבדלים טכניים קטנים בין 2 הפעולות, אבל זה לא כ"כ משנה מבחינת המטופל. בואי נהיה אופטימיים ונלך לניתוח בידיעה ברורה שאחריו הכל יהיה בסדר.

16/06/2009 | 12:35 | מאת: הודיה

06/06/2009 | 23:43 | מאת: אלי

עברתי ניתוח בדבק לתיקון פיסטולה. לדעתי התעלה נסגרה חלקית. יש פחות הפרשות מאשר לפני הניתוח. ויוצא "פחות אויר" מהתעלה, אם כי יוצא קצת.כלומר התעלה לא נסגרה לגמרי. האם ניתן להישאר עם המצב כמו שהוא או שהפיסטולה חייבת להיסגר ב 100 אחוז ? מה צריך לעשות מכאן ?

10/06/2009 | 18:57 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אלי שלום, ראשית, הטיפול בפיסטולה פריאנאלית מיועד מלכתחילה לשפר את איכות החיים, ולכן אתה זה שצריך להחליט אם איכות החיים שלך השתפרה מספיק, ואם אתה סובל מספיק על מנת לעבור טיפול נוסף. איני יודע מתי עברת את הזרקת הדבק (האם אצלנו בשיבא?), אך לעיתים פיסטולה שלא נסגרה לחלוטין מיידית לאחר הניתוח נסגרת בכל זאת בחודשיים הראשונים לאחר מכן. אם הפיסטולה לא נסגרה לחלוטין בטווח זה, סיכוייה להסגר עצמונית קטנים, ואם אתה סובל ממנה, מומלץ לשקול טיפול כירורגי נוסף. מעט מידע כללי על פיסטולה: פיסטולה פריאנאלית היא מעין תעלה תת עורית המקשרת בין החלק הפנימי של פי הטבעת והעור סביב פי הטבעת, שדרכה עוברת הפרשה מהאנוס והרקטום כלפי העור החיצון. פיטולה נוצרת פעמים רבות לאחר שהיה אבצס סביב פי הטבעת, בין אם הוא אובחן ונוקז כירורגית ובין אם לאו. אבסס נגרם כתוצאה מדלקת חריפה של בלוטה קטנה הנמצאת בתוך האנוס, שתפקידה באופן תקין להפריש נוזלי סיכה לפי הטבעת. הזיהום נגרם לרוב כאשר הצינורית המנקזת את הבלוטה נסתמת, וחיידקים מתרבים בחלל הבלוטה. במחלות מעיים בהן יש כיבים ודלקות חוזרות (כגון מחלת קרוהן) קיימת גם כן נטיה מוגברת להיווצרות אבסס כזה. הטיפול העקרוני בפיסטולה פריאנאלית הוא כירורגי, וטפול במשחה או באנטיביוטיקה לרוב אינו מרפא את הפיסטולה. סביב פי הטבעת נמצאים השרירים הטבעתיים השולטים ביציאות, וכל תיקון ניתוחי של הפיסטולה צריך לשמר את השרירים האלו, על מנת לא לפגוע ביכולת השליטה. בכדי להעריך את מבנה תעלת הפיסטולה ומיקומה ביחס לשרירי הסוגרים של פי הטבעת, לעיתים מומלץ (לפי שיקול הכירורג) לבצע בדיקות הדמיה כגון TRUS שהיא בדיקת אולטרסאונד של האיזור. המכשיר הוא בערך בעובי אצבע של בנאדם והוא מוחדר בעדינות דרך פי הטבעת כמו בבדיקת אצבע ומראה את מבנה איזור פי הטבעת. הבדיקה כרוכה באי נוחות מסויימת אך הסיכון בבדיקה כמעט לא קיים. כאשר תעלת הפיסטולה לא מכילה כמות משמעותית של שרירי סוגרים, ניתוח הפיסטולה כולל בד"כ חיתוך של הרקמה מעל הפיסטולה. בביצוע החתך יוצרים מין חריץ פתוח שמאפשר ניקוז של ההפרשות, ועם הזמן החריץ נרפא באופן עצמאי מבפנים כלפי חוץ. ברוב המקרים, הניתוח נעשה באשפוז-יום, או עם שהיה קצרה בביה"ח. למרות שמדובר בניתוח עם פצע פתוח וריפוי הדרגתי, שעור ההצלחה בריפוי הפיסטולה הוא מעל 95%. במצבים בהם הפיסטולה חוצה חלק ניכר משרירי הסוגרים, יש צורך הניתוחים מורכבים יותר, לתיקון הפיסטולה תוך שימור השרירים. אחד הניתוחים המקובלים מבוצע דרך פי הטבעת, ובו יוצרים מעין "לשון" של רקטום הנקראת מתלה, ומשתמשים בה על מנת לסגור את הפתח הפנימי של הפיסטולה, המזין אותה. מדובר בניתוח יותר גדול, ומצריך בד"כ אשפוז של מספר ימים. לאחרונה ישנה גם אפשרות למילוי של הפיסטולה בחומרים המעודדים את ריפויה. מדובר בניתוחים יחסית פשוטים עם התאוששות מהירה וחזרה מהירה לפעילות רגילה. השיטה היותר נפוצה היא הזרקת דבק ביולוגי האוטם את תעלת הפיסטולה, ומעודד את ריפויה. בשיטה זו אין כל פגיעה בשרירים, ולרוב ניתן לחזור לפעילות רגילה כבר למחרת הניתוח. שעור ההצלחה הוא בינוני, אך לאותם אלו שזה הצליח נחסך ניתוח גדול יותר. חומר חדש יותר מיוצר בקולגן המופק מרקמת מעי של חיה, והנסיון בו רק מתחיל להצטבר, אולם נראה כי שעור ההצלחה מעט גבוה יותר משל דבק. לצערנו שני חומרים אלו אינם בסל הבריאות ולכן לרוב אינם מסופקים על ידי מערכת הבריאות הציבורית.

10/06/2009 | 21:42 | מאת: אלי

תודה רבה לך על תשובתך המפורטת

16/06/2009 | 00:05 | מאת: אלי

ד"ר זמורה. יש עניין אחד שלא ברור לי. הכירורג אמר לי בתקופה שבין שני ניתוחי הדבק שיש צורך להכניס סיטון על מנת לשמור על תעלה פתוחה שלא תיסגר כדי שלא יווצר אבצס. ואילו כעת אתה אומר שייתכן והפיסטולה תיסגר מעצמה בתקופה שלאחר ניתוח הדבק. לא ברור לי למה זה בסדר שהיא תיסגר אחרי הניתוח דבק וזה לא בסדר אם היא תיסגר בין 2 הניתוחים. כלומר : למה צריך היה להכניס סיטון כדי למנוע מהפיסטולה להיסגר לעומת זאת בניתוח דבק כן רוצים שהיא תיסגר. אחרי הניתוח דבק אם היא תיסגר לא יוכל להיווצר אבצס ? אני לא מבין. אודה לך אם תבהיר לי את העניין.

06/06/2009 | 21:25 | מאת: ניצצן

שלום רב, מדי פעם אחת לכמה חודשים אני מקבלת התקף של כאב נוראי מעין כיוצים חזקים מאוד בפי הטבעת וגם בתעלה הפנימים אשר מקרינים גם לאגן ולבטן. חוץ מזה במידה ויש לי גזים באותו התקף המעבר שלו החוצה גם גורם לכיווץ. כאבים כמעת בלתי נסבלים מקפיצים אותי אודה על תשובה ניצן

10/06/2009 | 18:50 | מאת: ד"ר עודד זמורה

ניצן שלום, כאבים התקפיים חדים באיזור פי הטבעת יכולים להגרם ממגוון של סיבות ובעיות באיזור פי הטבעת, החל מפיסורה, טחורים חיצוניים, וכו', וכלה בבעיה נדירה שנקראת פרוטאלגיה פוגקס בה מופיעים כאבים עזים התקפיים בפי הטבעת מסיבה שאנחנו לא לחלוטין מבינים. לכל אחת מבעיות אלו הטיפול שונה במהותו, ועל כן מומלץ להבדק (עדיף בזמן התקף או בסמוך לו) על ידי כירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבירור והכוונת הטיפול. בינתיים מומלץ להקפיד על ריכוך מתמיד של היציאות בכלכלה עשירה בסיבים תזונתיים (ניתן להשתמש בתוספי סיבים הנמכרים בבתי המרקחת ללא מרשם) ושתיה מרובה.

06/06/2009 | 19:46 | מאת: רעות

שלום רב האם מומלץ לקבוע אליך ייעוץ במירפאה בתה"ש ? בברכה

10/06/2009 | 18:37 | מאת: ד"ר עודד זמורה

רעות שלום, לפי תיאורך, איני רואה בעיה בתחום התמחותנו שנוכל לעזור בה כרגע. החלמה מהירה

04/06/2009 | 21:47 | מאת: רעות ע

שלום רב אני לאחר ניתוח אך התאוששות שלי היתה קצת בעיתית אבל עכשיו יותר טוב האם יש הסבר מדוע יש לי כול הזמן הדבקויות במעי הגס באיזור הסיגמה ? ממה זה נוצר ? בברכה

06/06/2009 | 13:12 | מאת: ד"ר עודד זמורה

רעות שלום, גליונך הרפואי אינו מול עיני ואין לי דרך לתת לך תשובה רצינית כך. החלמה מלאה.

06/06/2009 | 19:48 | מאת: רעות ע

תודה רבה

03/06/2009 | 23:05 | מאת: סיגל

שלום רב, יש לי טחורים חיצוניים ואני מורחת משחת פרוקטוגליבינול, שותה הרבה, אמבטיות... מתי אני אמורה להרגיש הקלה? תוך כמה זמן זה אמור לעבור? אני סובלת נורא כבר יומיים... תודה.

06/06/2009 | 13:11 | מאת: ד"ר עודד זמורה

סיגל שלום, אני מניח שאת סובלת מטחורים חיצוניים עם קרישי דם בתוכם. לעיתים ניתן להציע טיפול כירורגי פשוט בטווח של היומיים הראשונים לאחר תחילת האירוע, ואשר יכול לקצר את משך ההתקף, ואולם לאחר שחלף זמן זה (ופעמים רבות גם במטופלים הפונים בכל זאת ביומיים הראשונים), נהוג לטפל בטיפול שמרני. קרישי דם הנוצרים בטחורים החיצוניים, ואשר פעמים רבות הם הגורמים לנפיחות הטחור ולסבל, נספגים לרוב בהדרגה בטווח ממוצע של כשבועיים, במהלכם יש לרוב הקלה הדרגתית. שמירה על תזונה נכונה, שתיה מרובה והרגלי יציאה נכונים ללא מאמץ חשובים לטיפול השמרני, כמו גם להקטנת הסיכוי לחזרת אירועים כאלו בעתיד. בשלב החריף של הכאב העז ניתן להוסיף שימוש במשחות המכילות חומרים המקלים על כאב מקומי. קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

28/01/2014 | 20:40 | מאת: דניאל

אני חייב משו להרגעת האזור אני סובלל מכאבים איומים

03/06/2009 | 16:10 | מאת: תמי

הוספתי הודעה ב 1.6.09 ולא ענית. בהצצה ראיתי שמה 14.5 אין תגובות. התאכזבתי תמי

06/06/2009 | 13:05 | מאת: ד"ר עודד זמורה

תודה עבור הדאגה. המחשב שלי קרס. אין ספק שזו צרה שאפילו בעיות בריאות מתגמדות לידה...

01/06/2009 | 03:47 | מאת: ג'ו

שלום רב, כבר מספר חודשים שאני סובל מגרד בפי הטבעת. הדבר מתבטא גם בתחושת צריבה לעיתים ותחושה של פצע בפי הטבעת. לפני מספר שבועות הבחנתי במעט דם על נייר הטואלט. בעקבות כך וכתבות שקראתי הפסקתי "להתעסק" עם האיזור, החלפתי נייר טואלט וזה נרגע. לאחרונה זה חזר, ואתמול שוב הופיע דימום על נייר הטואלט. יש לציין כי במקביל נוספה התחושה של פציעה וכאב קל, כמו פצע. אני בן 35, בריא בדר"כ. 1. אינני שותה מספיק לאורך היום (רק מספר כוסות). האם זה יכול להיות גורם? 2. מה הטיפול המומלץ? 3. האם עלי לדאוג מדבר אחר מלבד גרד, ולבצע בדיקת דם סמוי וקולונסקופיה? בתודה מראש, ג'ו

06/06/2009 | 13:01 | מאת: ד"ר עודד זמורה

ג'ו שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. ישנן סיבות רבות לגרד בפי הטבעת, וישנן גם סיבות רבות לדמם קל מפי הטבעת. חלק מסיבות אלו קשורות אחת לשניה וחלקן לא, ומרביתן שפירות והסיבה היחידה לטפל בהן היא הפגיעה שהן גורמות לאיכות החיים. לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות באינטרנט ללא בדיקה. יחד עם זאת, אם יש לך פצע ברור באיזור פי הטבעת משולב בגרד, מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול, הן למען איכות החיים, והן בכדי לשלול את האפשרות הנדירה להתפתחות בעיות יותר משמעותיות באיזור זה..

31/05/2009 | 21:20 | מאת: גרני

שלום רב,, אני בת 32 בריאה. לאחרונה גיליתי (ע"י מישוש) שיש לי עוד חתיכת עור בפי הטבעת. כנראה טחור. אין לי לא כאבים ולא דימומים. אני אוכלת המון סיבים ומעולם לא סבלתי מעצירות. אבל הטחור מפריע לי בעצם נוכחותו בכלל ובזמן הניגוב שלאחר יציאה בפרט (לא מכאב אלא מצורך לנגב יותר).אם כן מה הסיבה שיכולה להוציא טחור כזה? (הוא בחוץ כבר יותר מחודשיים) מה הטיפול המומלץ, אם בכלל. אני אשמח להבהרותייך. תודה רבה.

06/06/2009 | 12:55 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שלום רב, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. הממצא המתואר יכול בהחלט להתאים לקפל עור באיזור פי הטבעתץ קפל עור כזה הוא לרוב רכיב חיצוני של טחור שהיה בשלב מסויים גדוש וגרם למתיחת העור, ולאחר שהגודש נספג נשאר קפל של עור. לרוב קפל עור כזה אינו מפריע לחיי יוםיום כלל ולכן לרוב אין כל אינדיקציה לטפל בו. במקרים הנדירים שהוא כן מפריע, וסובייקטיבית הוא מספיק מפריע לך בכדי לטפל בו, ניתן לכרות אותו. הניתוח יחסית פשוט ודומה לכריתה של טחור אחד בודד, שיעור הסיבוכים בו הוא נמוך, אך האיזור הנכרת רגיש מאד בעצבי כאב, ולכן כריתה כזו כרוכה לרוב בתקופה ממוצעת של כשבועיים של כאב שיכול להיות ניכר. קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

31/05/2009 | 20:37 | מאת: תמי

שלום, אמא שלי בת 86 לפני שנתיים עברה ניתוח להוצאת גידול ממאיר במעי הגס. בזמן האחרון התלוננה על כאבי בטן ובהמלצת רופאת המשפחה הוזמנה עבורה בדיקת קולונסקופיה. אמא שלי התנגדה לשתות את ה"מרוקן" שקיבלנו מקו"ח. נודע לי על חומר אחר בשם פיקוסלאקס. באתרים שונים קראתי שלחומר הזה יש תופעות לוואי לבביות. אז מה דעתך, דעתכם לגבי פיקוסלאקס והאם יש בכלל טעם בגיל שכזה להטריד ולהטריח ולבצע את הבדיקה. בברכה הבת, תמי

06/06/2009 | 12:50 | מאת: ד"ר עודד זמורה

תמי שלום, גיל של 86 אינו סיבה שלא לבצע בדיקה כזו, ועובדה שלפני שנתיים, כשאימך היתה בת 84, היא עמדה בכבוד בניתוח לכריתת מעי, שבלעדיו ספק אם היתה כאן עימנו היום. פעמים רבות ניתן למצוא ממצאים שניתן היום להסירם בקולונוסקופיה, ואשר עוד מספר שנים עלולים להתפתח לגידולים הדורשים ניתוח. אין לי נסיון רב בפיקולקס, אולם בעיקרון ניתן להשתמש בו כהכנה בשילוב עם דיאטה דלת שארית למטופלים שאין להם הוריות נגד לתרופה זו. אגב, סופודקס אמנם יצא מקופת חולים הכללית (עקב סיבוכים), אך לא ירד לחלוטין מהשוק, ואם לאימך אין מחלת כליות ואין לה אי ספיקת לב ניכרת, זו עדיין יכולה להיות אופציה למי שלא מוכן לקחת מרוקן.

06/06/2009 | 21:28 | מאת: תמי

תודה על התשובה. אשמח לשמוע קצת יותר על הפיקוסלאטקס. הסופודקס היה נורא לאמי. אני דווקא לא סבלתי במיוחד. קצת מר אבל קצר ומהר. בכל מקרה תודה תמי צור

27/05/2009 | 10:32 | מאת: סופי

שלום רב. אני בת 25 ולפני מס' ימים, לאחר כאב בפי הטבעת, מצאתי כי יש לי טחור חיצוני (נראה במראה). היציאות כואבות מאוד, כמובן מדממות, ולעיתים אם אני לובשת תחתון צמוד יש גם דם על התחתון. לעיתים אני מרגישה כאב אחרי ישיבה בצורה מסויימת. זוהי פעם ראשונה שזה קורה לי (אבי עבר ניתוח טחורים לפני מס' שנים). חרשתי על פורומים באינטרנט וקראתי עצות רבות. ראשית, קבעתי תור אצל כיר' קולורקטלי בעין כרם (אך התור הוא רק בחודש אוגוסט). שנית, רציתי לברר איתך מס' דברים: האם טחור חיצוני יכול לחלוף מעצמו באמצעות תזונה נכונה (לשתות הרבה ולהשתמש בקונסיל KONSYL?) וספורט (אני הולכת למכון כושר 3 פעמים בשבוע)? אין לי בבית אמבטיה, אלא מקלחת... האם זה קריטי להחלמה? האם ניתן לשכך את הכאב בדרכים נוספות (כדורים? משחות?) כיצד ניתן למנוע חזרת הטחור לכשהוא יעלם (אם בכלל?!) ושוב השאלה החשובה מכל- האם הטחור יעלם מעצמו אפילו עוד לפני הביקור אצל הכירורג? אשמח לעצות נוספות ודרכי טיפול. המשך בעבודת הקודש! תודה!

06/06/2009 | 12:44 | מאת: ד"ר עודד זמורה

סופי שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. אני מקווה שבינתיים את כבר חשה הקלה, שכן בטיפול שמרני קרישי דם הנוצרים בטחורים חיצוניים, ואשר פעמים רבות הם הגורמים לנפיחות הטחור ולסבל, נספגים לרוב בהדרגה בטווח ממוצע של כשבועיים. שמירה על תזונה נכונה ושתיה מרובה והרגלי יציאה נכונים ללא מאמץ חשובים לטיפול השמרני, כמו גם להקטנת הסיכוי לחזרת אירועים כאלו בעתיד. אמבטיה לא קריטית. בשלב החריף של הכאב העז ניתן להןסיף שימוש במשחות המכילות חומרים המקלים על כאב מקומי.

26/05/2009 | 15:21 | מאת: איתי

שלום. אמי בת 76. לאחר כאבי בטן ועצירויות אושפזה ועברה ct בו נמצא חשד לגידול בסיגמואיד עם סימני מיקרופרפורציה. בסיגמה דיסטלית ניתן לראות עיבוי דופנות בצורה קונצנטרית, תוספת רקמה קידמית ולטרלית מימין עם בועיות אויר קטנות בתוכו, סביבו כולל איזור פרהסקרלי נוזל בכמות קטנה וטשטוש שומן. ללא עדות לחסימת מעיים. המנגיומה בגוף חוליה l5 , אלמנטים אחוריים מימין ב-l 4 ללא הרס גרמי. שאלתי האם המקרה בר ניתוח , האם תזדקק לשקית ריקון תמיד לאחר הניתוח. נא עזרתך בהבנת המצב. הוסבר לנו שיש לה מה שציינתי ולא מעבר. תודה מקרב לב

06/06/2009 | 12:37 | מאת: ד"ר עודד זמורה

איתי שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. צר לי לשמוע על מחלתה של אמך. יחד עם זאת, גידול בסיגמואיד קולון ללא עדות לגרורות היא כיום מחלה ברת טיפול עם שיעורי ריפוי לא רעים. שיעורי הריםוי המלא מספיק גבוהים, בשביל שזה יהיה שווה את המאבק, גם אם המאבק לפעמים לא קל וגם טומן בחובו סיכון, כגון ניתוח לכריתת מקטע המעי המעורב. לרוב נהוג טרם הניתוח לתת טיפול אנטיביוטי ולהתרחק מעט מהתהליך הזיהומי שגרם למיקרופרפורציה, ואז להשלים את הבירור (למשל קולונוסקופיה מלאה) ולנתח במטרה לכרות את הגידול ולבצע חיבור ראשוני של הקצוות. גם אם יש סיבוך כלשהו, ויש צורך בסטומה ("שקית") בתהליך הניתוח או לאחריו, פעמים רבות היא תהיה זמנית, וניתן יהיה לסגור אות הבניתוח נוסף לאחר מכן.

24/05/2009 | 22:55 | מאת: מח

שלום רב יש לי דימום (רב וניגר)מפי הטבעת. קיבלתי נרות ומשחה (פרוקטוגליבנול) כשאני לוקח זה מפסיק. אחר כמה ימים או יותר זה חוזר. האם יש הוראות מיוחדות ללקיחת הנרות (לדוגמה: חייבים לקחת במשך x ימים גם אם זה מפסיק). ובכלל, האם זה יכול להיו סימן לעוד עניינים חוץ מטחורים פנימיים? תודה

06/06/2009 | 09:00 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שלום רב, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. איני יודע להגיד חד משמעית ממה נגרם הדמם ממנו אתה סובל, אך דמם שמקורו בטחורים הוא אחת האופציות השכיחות. נרות מיועדות לרוב לטיפול בטחורים, אולם פרט ליעילותם בהקלה על הסימפטומים, השפעתם על ריפוי טחורים שנויה במחלוקת. כעיקרון, לא ניתן לומר לפי צורת הדימום מה מקורו, ולכן בכל מקרה של דימום אנו ממליצים לבצע גם בדיקה כלשהי של המעי הגס, שהיקיפה תלוי לרוב בגילך ובגורמי סיכון אחרים כגון סיפור משפחתי של מחלות מעי. אם בדיקה זו תהיה תקינה, נדע שמקור הדמם הוא האיזור פי הטבעת, ונוכל כולנו לישון יותר טוב בלילה. בדמם שמקורו באיזור פי הטבעת, מומלץ בכל מקרה להקפיד על ריכוך יציאות בכלכלה עשירה בסיבים (ניתן להשתמש בתוסף סיבים טבעוני על בסיס פסיליום שניתן לרכוש בכל בית מרקחת ללא מרשם) ושתיה מרובה. אם הדמם עדיין יפריע לאחכות חייך, מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

21/05/2009 | 20:56 | מאת: שירי

היי ד"ר אני סובלת כרגע מפיסורה ומטפלת בנפידפין ופגלקס כבר שבועיים. יש שיפור מסויים, אך עדיין ביציאות יש כאבים. מה סיכויי ההחלמה מהפיסורה בטיפול זה? אני לא בטוחה שהנפידיפין שניתן לי מהסופר פארם יספיק לי לחודש וחצי! מה עושים במצב כזה?

06/06/2009 | 08:49 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שירי שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. בעיקרון הסיכוי להרפא מפיסורה בטיפול שמרני הכולל ריכוך קפדני של יציאות ומשחת ניפדיפין הוא סביב 50-60%, ובדרך כלל אם הטיפול עוזר חשים הקלה כבר בשבועות הראשונים.. אם אין לך מספיק משחה ל 6 שבועות את יכולה לשאול בבית המרקחת אם יוכלו לספק לך עוד על סמך מרשם קודם, או לפנות לרופא לבקש מרשם נוסף. אם לאחר מספר שבועות של טחפול אין הקלה מספקת באיכות החיים, ניתן לשקול טיפול באחת מאופציות הטיפול האחרות (ראי למטה). קצת מידע כללי על פיסורה: פיסורה אנאלית היא מחלה נפוצה של פי-הטבעת הגורמת לסבל רב ללוקים בה. במחלה זו נוצר סדק בעור המצפה את מוצא פי הטבעת. בדרך כלל הפיסורה (החתך) ממוקמת בדופן האחורית של פי-הטבעת, ולעתים בדופן הקדמית. המחלה מתאפיינת בכאבים עזים בעת היציאות ובדימום קל. הגורם העיקרי להופעת הפיסורה הוא בד"כ עצירות קשה ומעבר של צואה קשה הגורמת לשריטה ברירית ובעור. הפציעה מעמיקה עד לשריר פי-הטבעת, והכאב גורם להתכווצות קשה ומכאיבה של השריר הטבעתי שסביב פי-הטבעת. כך נוצר מעגל של כאב המוביל להתכווצות השריר ועצירות הגורמת למעבר של צואה קשה דרך השריר המכווץ הגורם לפציעה של הרירית. הטיפול בפיסורה מבוסס על שבירת המעגל שתואר לעיל. הדבר נעשה בשני אמצעים עיקריים: ריכוך היציאות כך שלא יפצעו שוב ושוב את האיזור, והרפיית השריר הטבעתי באמצעים תרופתיים או כירורגים. תזונה מתאימה העוזרת לריכוך הצואה – תזונה עשירה בסיבים ותוספי סיבים תזונתיים טבעיים (מומלץ תוסף סיבים מסחרי כגון סיבים על בסיס פסיליום, הניתנים ללא מרשם רופא, לשימוש יומיומי), ומרככי צואה אחרים כמו פרפין או פגלקס, הם הבסיס החשוב ביותר בטיפול בפיסורה. מומלץ לא להתאפק אלא להתפנות כשצריך. המטרה השניה היא להביא להרפיית השריר הטבעתי המכווץ. ישנן משחות המכילות תרופה המרפה את השריר, ובכך מפחיתה את הכאב ומזרזת את הריפוי. ניפדיפין היא אחת מהתרופות היעילות והנפוצות לצורך זה, אך לצערנו לא נמצאת באף קופת חולים, וניתן למצוא אותה רק בחלק מבתי המרקחת הפרטיים. ניתן להזריק לתוך השריר המכווץ תרופה של חומר משתק שרירים הנקרא בוטוקס, הגורמת להרפיית השריר, הפחתת ההתכווצות ומרגיעה את הכאב באיזור. לזריקה זו שעור הצלחה של כ 70-80% (פחות מאשר ניתוח), והסיכון בה נמוך. לעיתים רחוקות הזרקת החומר יכולה לגרום לירידה קלה ביכולת השליטה, אולם בשימוש בבוטוקס ירידה זו תמיד הפיכה עם הירידה בפעילות החומר. לצערנו היא אינה ניתנת במסגרת מערכת הבריאות הציבורית בשל עלותה. הניתוח מומלץ כאשר אין תגובה לטיפול השמרני ואין שיפור במצב. חשוב לציין כי הניתוח נועד לשיפור איכות החיים והפחתת הסבל, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והכירורג המטפל ביחד. אם אתה סובל מספיק- ניתן לשקול ניתוח. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים בהרדמה מקומית לחולים המעדיפים זאת, וכרוך לרוב באשפוז של יום אחד. בניתוח מבצעים חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי (השריר המכווץ), בכך גורמים לשבירת מעגל הכאב וההתכווצות המפריעים לריפוי. בד"כ הכאב נעלם מספר ימים לאחר הניתוח וההחלמה המלאה היא כעבור מספר שבועות. קיימת חשיבות רבה להמשך הטיפול השמרני, בעיקר דאגה לריכוך הצואה ושמירה על ניקיון האיזור בכל תקופת ההחלמה ובהמשכה. ליותר מ-90% מהחולים שנותחו הבעיה נפתרת לתמיד. על-מנת להפחית את הסיכוי לחזרת בעיה דומה, מומלץ לסגל תזונה עשירה בסיבים או להשתמש בתוסף סיבים טבעוני לטווח ארוך.

20/05/2009 | 21:22 | מאת: אפרת

ד"ר זמורה שלום רב אני בת 32 כשבעה חודשים לאחר לידה שניה. לפני כשלושה חודשים החלו דימומים בזמן עשיית צואה שבאו לידי ביטוי בעיקר בניגוב פי הטבעת ולעיתים ראיתי גם דם באסלה. מברור שערכתי עם כירורג נמצאו טחורים פנימיים, טופלתי בנרות כחודש, בנתיים הדממם פסק. בנוסף נשלחתי לעבור בדיקת סיגמו בה נמצא שישנה דלקת אך לא היה ניתן לקבוע אם זו דלקת כרונית או מקומית והתבקשתי לחזור על הבדיקה בעוד כחצי שנה. לפני ימים מס' שוב בזמן עשיית צרכים החל דימום. אציין כי אין הרבה דם ובעיקר בניגובים הראשונים, כמו כן אציין כי הצואה אינה קשה. מה עלי לעשות? ממה הדימומים יכולים לנבוע? האם זה יכול להיות קשור ללידה אפילו שהתופעות הופיעו כארבעה חודשים לאחריה? לתשובתך אודה אפרת

06/06/2009 | 12:31 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אפרת שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. הסבירות שדימום מפי הטבעת כשבעה חודשים לאחר הלידה נובע מאיזשהי בעיה הקשורה ללידה אפסי. מרבית הסיכויים שהדמם אכן נובע מהטחורים שאובחנו אצלך מאחר שאופי תלונותיך מתאים לסבל מטחורים. מאחר שבדיקת סיגומידוסקופיה העלתה שאלה של דלקת, ולמרות שאת לא מתארת סימנים אפייניים אחרים של דלקת כגון שלשולים או כאב, כדאי לחזור על הבדיקה ולודא שאין דלקת כרונית, שכן אם ישנה כזו, הטיפול בה שונה מאשר בטחורים. קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

19/05/2009 | 23:37 | מאת: ענת

ד"ר שלום רב, לפני 3 שנים ביצעתי קולונסקופיה מלאה של המעי שיצאה תקינה. בבדיקה פרוקטולוגית לפני כמה שבועות התגלה טחורים דרגה 2 ופוליפ מאחור רקטלי. רציתי לדעת מה זה אומר פוליפ מאחור רקטלי? אם זה לא מפריע האם אני צריך לכרות פוליפ כזה? והאם ניתוח לכריתתו פשוט? הרדמה חלקית? תודה

06/06/2009 | 12:25 | מאת: ד"ר עודד זמורה

ענת שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. ישנם סוגים שונים של פוליפים ברקטום התחתון או בתעלה האנאלית. רובם הגדול הוא פוליפים שפירים, ולחלקם הקטן יש פוטנציאל לפתח ממאירות עם השנים אם לא מסירים אותם. מהתאור שציינת קשה לי לדעת איך הבודק התרשם מהפוליפ הזה, אולם כעקרון פרט לפוליפים שנראים כקשורים למחלת טחורים, אנו נוטים להציע לכרות את מרבית הפוליפים באיזור הזה, הן לצורך בדיקה פתולוגית, והן בכדי להקטין את הסיכון להתפתחות ממאירות בפוליפ בעתיד. הניתוח הוא לרוב ניתוח יחסית פשוט (תלוי במיקום הפוליפ ואוופיו) וכרוך בשיעור סיבוכים נמוך. שיטת ההרדמה תלויה בהעדפה של הכירורג, המרדים ושלך, אך כירורגים רבים לא אוהבים לבצע הרדמות מקומיות באיזור זה.

19/05/2009 | 19:13 | מאת: אורי

אני בן 24 ולא תמיד אבל אחרי רוב הפעמים שאני בשרותים מופיע לי נפיחות (גולה) בפי הטבעת שנעלמת תוך מספר שעות אבל מציקה עד שהיא נעלמת. מה זה ואיך מטפלים בזה?

06/06/2009 | 12:18 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אורי שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. תלונה של נפיחות לסירוגין באיזור פי הטבעת המופיעה בעת יציאה יכולה להחשיד לטחורים, אך לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות באינטרנט ללא בדיקה. אם זה גורם לך לפגיעה באיכות החיים, מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול. קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

19/05/2009 | 11:25 | מאת: לירי

אני בת 48 סובלת מיובש בנרתיק.סובלת מדליפת שתן. קיימתי יחסי מין לא מוגנים. המשגל היה ארוך .יומיים אחרי גיליתי נפיחות כמו פצע פנימי , נפיחות נוקשה בשפה השמאלית של הפות לא כואבת. אבל במשך הימים זה ירד עד שנעלם תוך 5 -7 לערך.וכן הופיעו לי פצעי הרפס בפה. סובלת בזמן האחרון מצריבה במתן שתן, צריבה ואודם בפתח הנרתיק ובאזור פי הטבעת כמו כן אין הפרשות,אין דכיפות במתן שתן.השתן נראה לא צלול. יש בו מעין פירורים לבנים כאלה. בדיקת שתן כללי ותרבית שבצעתי תקינים.בדיקה גניקולוגית תקינה מה הסיבה לאודם וצריבה גם בפי הטבעת??? .עדיין לא ספרתי לרופא הנשים על סקס לא מוגן.מסיבות אישיות ארצה להבדק באופן דיסקרטי .שאלתי איזה מחלות כדאי לבדוק ? ואיפה באופן דיסקרטי? ואחר כמה ימים זה מהימן בדיקת איידס??? הרבה תודה מהמודאגת!!!!!!

06/06/2009 | 12:10 | מאת: ד"ר עודד זמורה

לירי שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. ישנן סיבות שונות לצריבה ואודם באיזור פי הטבעת, חלקן נחשבות בעיות של איזור פי הטבעת, וחלקן בכל זאת בעיות שמקורן בהפרשה נרתיקית, ומשום סמיכות האיברים לא תמיד ניתן בהסתכלות על האיזור לקבוע מה מקור הצריבה. לכן, במקרים כאלה, חשוב להבדק גם על ידי גניקולוג וגם על ידי כירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג. התלונות שאת מתארת אינן אופייניות או מתאימות לאיידס וספק אם הן בכלל מתאימות למחלה המועברת במין. למרות זאת, כשהולכים להבדק אצל רופא כלשהו, מומלץ להתגבר על אי הנעימות (למרות שלא ברור לי במה יש פה בכלל להתבייש) ולספר את כל המידע. אחרת קשה לצפות מהרופא להגיע לאבחנה נכונה ולכוון נכונה את הטיפול. בעיקרון ניתן לאבחן איידס כ 3 חודשים אחרי ההדבקות, אולם יתכן שיש היום בדיקות חדשות מהירות יותר. מומלץ להוועץ בפורום מחלות זיהומיות או פורום תמיכה לאיידס.

19/05/2009 | 06:45 | מאת: גל

נקבע לי ניתוח פיסורה . רציתי לדעת כמה ימים אצטרך להיות מאושפזת ותוך כמה ימים אני חוזרת לפעילות מלאה? הייתי בהלם שאמרו לי שאני צריכה ניתוח ולא שאלתי את כל השאלות.

06/06/2009 | 12:02 | מאת: ד"ר עודד זמורה

גל שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. אני מקווה שהשאלה עדיין רלוונטית. כעיקרון המהלך תקין ניתן לרוב לחזור לפעילות שגרתית ומלאה כשבוע עד שבועיים לאחר ניתוח לפיסורה, אולם ישנם אנשים שחשים בטוב מוקדם יותר, ואז אין מניעה לחזור לפעילות מוקדם יותר. בהצלחה. קצת מידע כללי על פיסורה: פיסורה אנאלית היא מחלה נפוצה של פי-הטבעת הגורמת לסבל רב ללוקים בה. במחלה זו נוצר סדק בעור המצפה את מוצא פי הטבעת. בדרך כלל הפיסורה (החתך) ממוקמת בדופן האחורית של פי-הטבעת, ולעתים בדופן הקדמית. המחלה מתאפיינת בכאבים עזים בעת היציאות ובדימום קל. הגורם העיקרי להופעת הפיסורה הוא בד"כ עצירות קשה ומעבר של צואה קשה הגורמת לשריטה ברירית ובעור. הפציעה מעמיקה עד לשריר פי-הטבעת, והכאב גורם להתכווצות קשה ומכאיבה של השריר הטבעתי שסביב פי-הטבעת. כך נוצר מעגל של כאב המוביל להתכווצות השריר ועצירות הגורמת למעבר של צואה קשה דרך השריר המכווץ הגורם לפציעה של הרירית. הטיפול בפיסורה מבוסס על שבירת המעגל שתואר לעיל. הדבר נעשה בשני אמצעים עיקריים: ריכוך היציאות כך שלא יפצעו שוב ושוב את האיזור, והרפיית השריר הטבעתי באמצעים תרופתיים או כירורגים. תזונה מתאימה העוזרת לריכוך הצואה – תזונה עשירה בסיבים ותוספי סיבים תזונתיים טבעיים (מומלץ תוסף סיבים מסחרי כגון סיבים על בסיס פסיליום, הניתנים ללא מרשם רופא, לשימוש יומיומי), ומרככי צואה אחרים כמו פרפין או פגלקס, הם הבסיס החשוב ביותר בטיפול בפיסורה. מומלץ לא להתאפק אלא להתפנות כשצריך. המטרה השניה היא להביא להרפיית השריר הטבעתי המכווץ. ישנן משחות המכילות תרופה המרפה את השריר, ובכך מפחיתה את הכאב ומזרזת את הריפוי. ניפדיפין היא אחת מהתרופות היעילות והנפוצות לצורך זה, אך לצערנו לא נמצאת באף קופת חולים, וניתן למצוא אותה רק בחלק מבתי המרקחת הפרטיים. ניתן להזריק לתוך השריר המכווץ תרופה של חומר משתק שרירים הנקרא בוטוקס, הגורמת להרפיית השריר, הפחתת ההתכווצות ומרגיעה את הכאב באיזור. לזריקה זו שעור הצלחה של כ 70-80% (פחות מאשר ניתוח), והסיכון בה נמוך. לעיתים רחוקות הזרקת החומר יכולה לגרום לירידה קלה ביכולת השליטה, אולם בשימוש בבוטוקס ירידה זו תמיד הפיכה עם הירידה בפעילות החומר. לצערנו היא אינה ניתנת במסגרת מערכת הבריאות הציבורית בשל עלותה. הניתוח מומלץ כאשר אין תגובה לטיפול השמרני ואין שיפור במצב. חשוב לציין כי הניתוח נועד לשיפור איכות החיים והפחתת הסבל, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והכירורג המטפל ביחד. אם אתה סובל מספיק- ניתן לשקול ניתוח. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים בהרדמה מקומית לחולים המעדיפים זאת, וכרוך לרוב באשפוז של יום אחד. בניתוח מבצעים חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי (השריר המכווץ), בכך גורמים לשבירת מעגל הכאב וההתכווצות המפריעים לריפוי. בד"כ הכאב נעלם מספר ימים לאחר הניתוח וההחלמה המלאה היא כעבור מספר שבועות. קיימת חשיבות רבה להמשך הטיפול השמרני, בעיקר דאגה לריכוך הצואה ושמירה על ניקיון האיזור בכל תקופת ההחלמה ובהמשכה. ליותר מ-90% מהחולים שנותחו הבעיה נפתרת לתמיד. על-מנת להפחית את הסיכוי לחזרת בעיה דומה, מומלץ לסגל תזונה עשירה בסיבים או להשתמש בתוסף סיבים טבעוני לטווח ארוך.

17/05/2009 | 20:37 | מאת: צפונית

שלום ד"ר אני סובלת מעצירות קשות יש לי צואה פעם בשבוע אם לא אקח כדורי לקסעדין וכדור 1 לא מספיק לוקחת 2 כדורים ולפעמים לא הולך ויש לי בטבעת גוש קטן ויש לו ריח ממש מגעיל אני מבקשת לענות לי דחוף ולמי צריך לפנות . ותודה רבה רבה

06/06/2009 | 11:58 | מאת: o

צפונית שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. התלונות שאת מתארת מחשידות לעצירות ניכרת (כגון בעיית "מעי עצל") שאולי משולבת גם עם קשיי התרוקנות. בעייות כגון אלו יכולות לפגוע באופן ניכר באיכות החיים, ופעמים רבות בירור לסיבת הבעיה וטיפול נכון יכולים להקל במידה ניכרת. מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי או לגסטרואנטרולוג המתמחה ספציפית בתנועתיות מערכת העיכול לבירור והכוונת הטיפול. מעט מידע כללי על עצירות וקשיי התרוקנות: עצירות כרונית היא בעיה מוכרת ורבים/ רבות סובלים ממנה. אמנם עצירות מוגדרת כפעולת מעיים לא תכופה, אולם בהגדרה רחבה יותר, עצירות מתייחסת גם לקושי להתרוקן, לצורך במאמץ בזמן היציאה, התרוקנות לא מושלמת (שאת אכן מתארת), ירידה בנפח הצואה וצורך בשימוש באמצעים על מנת להשיג יציאות סדירות. ישנן סיבות רבות היכולות לתרום לעצירות או לקושי בהתרוקנות, הכוללות בין היתר הרגלי תזונה לא נכונים, אורח חיים הכולל חוסר פעילות גופנית, התאפקות כתוצאה מחוסר תנאים להתפנות (כפי שנהגת תקופה ארוכה), שימוש יתר במשלשלים, "מעי עצל", ותפקוד או מבנה לא תקין של רצפת האגן. קיימים גם גורמים נוספים, אך תהיה הסיבה אשר תהיה, בכל מקרה של עצירות ממושכת מומלץ להיבדק אצל רופא מומחה בתחום. בירור לעצירות כולל בד"כ מלבד בדיקת כירורג קולורקטאלי המומחה בתחום זה, גם בדיקות עזר, כולל בדיקת תנועתיות המעי ותפקוד רצפת האגן. הטיפול תלוי במידה רבה בתוצאות הבירור, ובד"כ כולל גם הוספת סיבים למזון ושתיה רבה, ופעילות גופנית. טפול "התנהגותי" (ביופידבק) ולפעמים גם ניתוחי יכול להועיל אם מאובחנת בעיה בתנועתיות של המעי, או בעיה חסימתית ברצפת האגן. חשוב לציין כי במקרים רבים ניתן לעזור בבעיה זו ולשפר באופן ניכר את איכות החיים, ומומלץ לפנות למי מהרופאים העוסקים ספציפית בנושא זה (כירורגים קולורקטאליים או גסטרואנטרולוגים המתמחים בתנועתיות מערכת העיכול) שבקיאים באפשרויות הטיפול

17/05/2009 | 20:20 | מאת: שרית

שלום, בחודשיים האחרונים אני יוצאת לי מעין הפרשה רירית מאד מוזרה מפי הטבעת, לפני שאני עושה צרכים או אפילו כאשר אני לא עושה, מעבר לזה אני לא מרגישה בשינויים אחרים, אבל זה מאד מדאיג אותי כי אף פעם לא היה לי וכמו כן ההפרשה מאד מוזרה. מה זה יכול להיות? תודה.

06/06/2009 | 11:52 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שרית שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. הפרשה רירית מאיזור פי הטבעת גם ללא יציאות יכולה להגרם עקב מספר סיבות, כולל פיסטולות פריאנאליות או דלקות של הרקטום התחתון. לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות באינטרנט ללא בדיקה. בנוסף, יש לוודא שמקור ההפרשה הוא אכן מפי הטבעת ולא נרתיקי. מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול, וכן להבדק על ידי גניקולוג.

17/05/2009 | 12:04 | מאת: קצת מודאג

שלום, אני גבר בן 25. לפני מספר ימים התחלתי להרגיש כאב קל בפי הטבעת והופיעה אצלי נפיחות קטנה בדופן פי הטבעת. הכאב הוא לא חזק והוא נסבל, אני מרגיש את הכאב בעיקר כאשר אני מכווץ את השרירים באזור. היציאות שלי סדירות ואין יציאות המלוות בדם ואני לא מרגיש כאב מיוחד בזמן היציאות. חשבתי בהתחלה לחכות שה יעבור לבד, אבל אחרי 4 ימים המצב לא השתנה. מה לעשות??? תודה

06/06/2009 | 11:45 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שלום רב, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. איני יודע אם תשובתי עדיין רלוונטית, אך כעקרון יכולים להיות מספר מצבים שיכולים לגרום לתלונה של נפיחות באיזור פי הטבעת. חלקם, כגון טחורים חיצוניים, אינם מצבים דחופים, וחלקם, כגון אבצסים סביב פי הטבעת יכולים להיות בהחלט מקרים דחופים, ולכן אם יש ספק באבחנה כדאי להבדק. אם מחמיר הכאב או עולה חום הגוף יש לפנות לחדר המיון בהקדם.

17/05/2009 | 07:16 | מאת: אליהו

קמתי בוקר אחד עם גירוד מעצבן באזור פי הטבעת לאחר צילום האזור גיליתי שיש שם חתך ממש מתחת לאמצע עצם הזנב לכיוון פי הטבעת החתך כבר שבוע וחצי לא מתרפא שמתי אלכוהול ופולידין אך עדיין אין שיפור אין לי מושג מה זה יכול להיות יש מצב שזה קרה עקב אכילה ממושכת של אוכל חריף מדיי? ואם לא מה זה לפי הספרים? תודה

06/06/2009 | 11:41 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אליהו שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. הממצא שאתה מתאר יכול להתאים לסינוס פילונידאלי, שנובע מהתרחבות זקיק של שיערה באיזור עצם הזנב (ראה פירוט למטה,), אולם לצערי אין באפשרותנו וגם לא יהיה אחראי מצידנו לבצע אבחנות פרטניות באינטרנט ללא בדיקה. מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול. מעט מידע כללי על סינוס פילונידאלי: סינוס פילונידאלי בעצם הזנב הינו מעין כיס תת-עורי, עם פתח המפריש לעור, ומופיע באיזור הגב התחתון, מעל פי הטבעת, באיזור השסע שבין שני העכוזים. סינוס פילונידאלי נגרם כנראה מהתרחבות של זקיק שערה ומכיל בתוכו לעיתים שיער כלוא. הסימפטומים העיקריים יכולים להתבטא בהפרשה של נוזל בהיר, עכור או דמי מאיזור היווצרות הסינוס שנראה כנקב קטן בעור, ואי נוחות באיזור עצם הזנב. לעיתים נוצרת דלקת באיזור המתבטאת באודם, רגישות והפרשה מוגלתית בעלת ריח רע. לעיתים יכול להתפתח זיהום והופעת מורסה (אבסס) באיזור הגב התחתון שיכולה לגרום לחום, כאב עז, והרגשה כללית רעה. אבסס פילונידאלי דורש בד"כ פתיחה כירורגית דחופה ופניה מיידית לחדר המיון. מטרת הטיפול הכירורגי – מתן פתרון רדיקאלי,על מנת לסלק את הסינוס באופן שלא יחזור. ישנן שיטות ניתוחיות רבות לטיפול בסינוס פילונידאלי, ואין הסכמה גורפת בין הכירורגים מהי השיטה הטובה ביותר. השיטה ממקובלת ביותר היא כריתה רדיקאלית של הסינוס. בניתוח מבצעים כריתה של האיזור הנגוע. את הניתוח מבצעים בד"כ בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים ניתן להסתפק בהרדמה מקומית. מאחר שסינוס פילונידאלי הוא תהליך בו יש הפרשה ולעיתים זיהום, הסיבוך העיקרי שיכול להופיע לאחר הניתוח הוא זיהום הפצע. לכן לעיתים משאירים את הפצע פתוח ונותנים לו להירפא מעצמו. ההחלמה מניתוח זה יכולה להמשך לעיתים מספר שבועות בהם נדרש טיפול בפצע, למרות שלרוב ניתן לחזור לתפקוד יומיומי מוקדם יותר. יש חשיבות רבה במהלך הריפוי לשמירה על ניקיון המקום ושימוש בפדים יבשים לספיגת ההפרשות.

16/05/2009 | 19:38 | מאת: טליה

שלום רב, אני בת 36 והרגשתי לפני מספר ימים ציסטה קטנה בפי הטבעת בזמן שהתרחצתי. מה עלי לעשות? ללכת קודם לרופא המשפחה? להזמין תור ישר לפרוקטולוג? אשמח לתשובה מהירה. תודה רבה, טליה

06/06/2009 | 11:35 | מאת: ד"ר עודד זמורה

טליה שלום, איני יודע למה את מתכוונת במונח "ציסטה קטנה". את יכולה לנסות לפנות לרופא המשפחה לבדיקה ראשונית, אבל בעיקרון מומלץ בכל זאת לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול.

15/05/2009 | 23:39 | מאת: אורית

לפני כשנתיים עברתי ניתוח פיסורה אשר לא פתר לחלוטין את הבעיה. כיום אני כארבעה חודשים לאחר לידה עם פיסורה וכאבים בלתי נסבלים. האם ישנה אפשרות לעשות ניתוח נוסף במקום? האם ישנו פיתרון לבעיה???

06/06/2009 | 11:32 | מאת: ד"ר עודד זמורה

אורית שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. ככלל, למרבית סוגי הניתוחים הרגילים לטיפול בפיסורה יש שיעורי הצלחה שנעים סביב 95%, שזה שיעור הצלחה גבוה מאד בכירורגיה, אבל זה עדיין לא 100%, ופה ושם רואים גם את המטופלים שהניתוח "הרגיל" לא פתר את בעייתם. שנית, לאור שיעור ההצלחה הגבוה של הניתוח, בכל מקרה שהניתוח לא פתר את הבעיה, יש לבדוק שאין סיבה נוספת לפיסורה שגורמת לסימפטומים. בכל מקרה, בהנחה שהפיסורה אכן חזרה, בהחלט צריך לטפל, ולא נכון יהיה לומר לך לחיות עם כאבים בלתי נסבלים לתמיד. נכון שבכל טיפול צריך לקחת בחשבון התועלת והסיכונים את העובדה שכבר עברת ניתוח אחד, ויתכן שלעיתים נמליץ על מסלולי טיפול שונים מאלו שהיינו ממליצים למישהו ללא ניתוח קודם, אבל בוודאי שצריך לטפל. קצת מידע כללי על פיסורה: פיסורה אנאלית היא מחלה נפוצה של פי-הטבעת הגורמת לסבל רב ללוקים בה. במחלה זו נוצר סדק בעור המצפה את מוצא פי הטבעת. בדרך כלל הפיסורה (החתך) ממוקמת בדופן האחורית של פי-הטבעת, ולעתים בדופן הקדמית. המחלה מתאפיינת בכאבים עזים בעת היציאות ובדימום קל. הגורם העיקרי להופעת הפיסורה הוא בד"כ עצירות קשה ומעבר של צואה קשה הגורמת לשריטה ברירית ובעור. הפציעה מעמיקה עד לשריר פי-הטבעת, והכאב גורם להתכווצות קשה ומכאיבה של השריר הטבעתי שסביב פי-הטבעת. כך נוצר מעגל של כאב המוביל להתכווצות השריר ועצירות הגורמת למעבר של צואה קשה דרך השריר המכווץ הגורם לפציעה של הרירית. הטיפול בפיסורה מבוסס על שבירת המעגל שתואר לעיל. הדבר נעשה בשני אמצעים עיקריים: ריכוך היציאות כך שלא יפצעו שוב ושוב את האיזור, והרפיית השריר הטבעתי באמצעים תרופתיים או כירורגים. תזונה מתאימה העוזרת לריכוך הצואה – תזונה עשירה בסיבים ותוספי סיבים תזונתיים טבעיים (מומלץ תוסף סיבים מסחרי כגון סיבים על בסיס פסיליום, הניתנים ללא מרשם רופא, לשימוש יומיומי), ומרככי צואה אחרים כמו פרפין או פגלקס, הם הבסיס החשוב ביותר בטיפול בפיסורה. מומלץ לא להתאפק אלא להתפנות כשצריך. המטרה השניה היא להביא להרפיית השריר הטבעתי המכווץ. ישנן משחות המכילות תרופה המרפה את השריר, ובכך מפחיתה את הכאב ומזרזת את הריפוי. ניפדיפין היא אחת מהתרופות היעילות והנפוצות לצורך זה, אך לצערנו לא נמצאת באף קופת חולים, וניתן למצוא אותה רק בחלק מבתי המרקחת הפרטיים. ניתן להזריק לתוך השריר המכווץ תרופה של חומר משתק שרירים הנקרא בוטוקס, הגורמת להרפיית השריר, הפחתת ההתכווצות ומרגיעה את הכאב באיזור. לזריקה זו שעור הצלחה של כ 70-80% (פחות מאשר ניתוח), והסיכון בה נמוך. לעיתים רחוקות הזרקת החומר יכולה לגרום לירידה קלה ביכולת השליטה, אולם בשימוש בבוטוקס ירידה זו תמיד הפיכה עם הירידה בפעילות החומר. לצערנו היא אינה ניתנת במסגרת מערכת הבריאות הציבורית בשל עלותה. הניתוח מומלץ כאשר אין תגובה לטיפול השמרני ואין שיפור במצב. חשוב לציין כי הניתוח נועד לשיפור איכות החיים והפחתת הסבל, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והכירורג המטפל ביחד. אם אתה סובל מספיק- ניתן לשקול ניתוח. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית או איזורית, ולעיתים בהרדמה מקומית לחולים המעדיפים זאת, וכרוך לרוב באשפוז של יום אחד. בניתוח מבצעים חיתוך חלקי של שריר הסוגר הפנימי (השריר המכווץ), בכך גורמים לשבירת מעגל הכאב וההתכווצות המפריעים לריפוי. בד"כ הכאב נעלם מספר ימים לאחר הניתוח וההחלמה המלאה היא כעבור מספר שבועות. קיימת חשיבות רבה להמשך הטיפול השמרני, בעיקר דאגה לריכוך הצואה ושמירה על ניקיון האיזור בכל תקופת ההחלמה ובהמשכה. ליותר מ-90% מהחולים שנותחו הבעיה נפתרת לתמיד. על-מנת להפחית את הסיכוי לחזרת בעיה דומה, מומלץ לסגל תזונה עשירה בסיבים או להשתמש בתוסף סיבים טבעוני לטווח ארוך.

שלום היכן אוכל לראות באינטרנט סרטונים של ניתוח מסוג HEMICOLECTOMY RT. LAPAROSCOPIC כולל החיבור של המעי הגס עם הדק ע"י מכשיר הסיכות. תודה

06/06/2009 | 08:44 | מאת: ד"ר עודד זמורה

ענת שלום רב, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. ישנם מספר אתרים כאלה (כגון websurg) המיועדים לאנשי מקצוע, ולכן דורשים רישום המזהה אותך כאיש מקצוע, וקוד כניסה. איני מכיר אתרים כאלה המיועדים לקהל הרחב.

15/05/2009 | 18:28 | מאת: מיסטר x

לרופא שלום רב, בבדיקה של פרוקטולוג גילו שיש לי טחורים פנימיים וקפל עור אחד.הרופא טען שקפל העור הוא תוצאה של טחור שהיה ונעלם.המצב של הטחורים סביר ואין לי כמעט שום כאבים. הבעיה היא קפל העור הגורם לי לצריבה ושפשפת ולקצת סימני צואה -שאותם ראיתי על התחתונים- ואלה מופיעים אך רק כשחם,או כשאני מזיע ואני בתנועה או עושה מאמצים גופניים.הפרוקטולוג קבע שניתן להסיר את קפל העור אך לא חובה לעשות כך.הוא גם שלח אותי לקולונוסקופיה. שאלותיי: 1- האם ניתוח להסרת הקפל מסובך? כיצד נערך- האם יש שיטה מסויימת או שזאת כריתה רגילה של נגע העור? האם מקפיאים אותו או שניתן לעשות זאת באמצעות לייזר? 2- כמה זמן אורך ניתוח כזה? 3-מה הסיכונים שבניתוח והאם ישנה סכנה של איבוד השליטה על הסוגרים אם- חס וחלילה-המנתח עלול לפגוע בשריר או עצב באיזור? עליי לציין שהקפל עור נמצא קצת מחוץ לפי הטבעת ואין לי כאבים. 4-מה משך ההחלמה מניתוח כזה והאם בכלל מומלץ לעשות אותו? אם אני מורח קצת משחה של רקטוזורין או דרמקומבין ישנה הקלה משמעותית וגם ההפרשה מן המקום קטנה ביותר וכן אין שום גירוד או סימני אודם או צריבה. אני בן 55 ולוקח כדורים נגד לחץ דם-קונוורטין 25 מ"ג וכן אספירין אחד של 75 מ"ג ליום. תודה מראש וכל טוב.

06/06/2009 | 08:42 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שלום רב, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. קפל עוא בפי הטבעת הוא אכן לרוב רכיב חיצוני של טחור שהיה בשלב מסויים גדוש וגרם למתיחת העור, ולאחר שהגודש נספג נשאר קפל של עור. לרוב קפל עור כזה אינו מפריע לחיי יוםיום כלל ולכן לרוב אין כל אינדיקציה לטפל בו. במקרים הנדירים שהוא כן מפריע, וסובייקטיבית הוא מספיק מפריע לך בכדי לטפל בו, ניתן לכרות אותו. הניתוח יחסית פשוט ודומה לכריתה של טחור אחד בודד, שיעור הסיבוכים בו הוא נמוך, אך האיזור הנכרת רגיש מאד בעצבי כאב, ולכן כריתה כזו כרוכה לרוב בתקופה ממוצעת של כשבועיים של כאב שיכול להיטת ניכר. כאשר הניתוח מבןצע על ידי כירורג מנוסה בתחום זה (כגון אלו שזה תחום התמחותם), הסיכוי לפגיעה בשרירי הסוגרים נמוך ביותר, למעשה אפסי. סוג האנרגיה בה משתמש המנתח פחות חשובה לך, וקשורה יותר לנוחות העבודה של הכירורג. קצת מידע כללי על טחורים: סבל מטחורים היא בעיה שכיחה, ומשערים שכמחצית מהאוכלוסיה המערבית תפתח תלונות כלשהן הקשורות בטחורים. לכל אדם מצויות באזור האנוס ופי הטבעת שלוש קבוצות של כלי-דם, כחלק אנטומי נורמלי של המנגנון הסוגר את פי הטבעת. הטחורים הגורמים לסבל נגרמים לרוב במצב של התנפחות הורידים באזור כתוצאה מאיבוד המנח האנטומי שלהם בפי הטבעת. אין בידינו הסבר מדויק מדוע אדם אחד יסבול מטחורים בעוד אחר לא יסבול, אך קיימות מספר סיבות היכולות לגרום להווצרותם, הכוללות מאמץ ממושך בזמן יציאות לאורך תקופה ארוכה, עצירות או שלשול כרוני, וישיבה ממושכת בשירותים.תהיה הסיבה אשר תהיה, מלאות של הורדים ולחץ ממושך גורמים להתרחבותם ודופן הורידים נעשה דק יותר ומדמם בקלות. לחץ ממושך מחליש את הקיבוע של הורידים למקומם האנטומי, וגורם להם לאבד את המיקום התקין בתוך האנוס, היוצר בלט של הטחורים דרך התעלה האנאלית. הסימפטומים העקריים כוללים דימום תוך כדי יציאה, בלט או נפיחות של רקמה דרך פי הטבעת בעת היציאה ולאחריה, גירוי באזור האנאלי, רגישות באזור וכאב פי-הטבעת. חשוב להבדק על ידי רופא העוסק בתחום כדי להגיע לאבחנה ברורה. בנוסף, אנו ממליצים כמעט לכל אחד שיש לו דמם מפי הטבעת לעבור בדיקה של המעי הגס (גם אם רואים את מקור הדמם בפי הטבעת) לשלול מקור דמם במעי. מניעת עצירות ויציאות קשות מהווה את הבסיס החשוב ביותר לטיפול בטחורים. גם שילשול יכול להחמיר טחורים, והיציאה הטובה ביותר היא בעלת מרקם "ספוגי" (כמו ספוג). חשוב לציין כי ריכוך היציאות הוא הבסיס לטיפול גם אם נוספים לכך טיפולים נוספים, כולל טיפול כירורגי. ניתן להשיג מקרם יציאות נכון באמצעות תזונה עשירה בסיבים (ירקות, פירות, דגנים) שתייה מרובה (לפחות 8-10 כוסות שתייה ליום), ניתן גם להיעזר בתוספי סיבים טבעוניים מרוכזים (מומלצים תוספי סיבים על בסיס פסיליום, שאינם צריכים מרשם רופא) או במרככי צואה אחרים, כגון שמן פרפין. יש להשתמש בריכוך יציאות ושתיה מרובה על בסיס יומי וקבוע, ולא כתגובה ליציאה קשה מידי. חשוב להמנע ממאמץ יתר וישיבה ממושכת בשירותים. ישנם מספר טיפולים כירורגיים לטחורים "מהקל אל הכבד", כאשר באופן כללי ככל שהטיפול רדיקאלי יותר כך התועלת רבה יותר, אך ההתאוששות גם היא ארוכה יותר ושעור הסיבוכים גבוה יותר (למרות שבכל מקרה שעור הסיבוכים אינו גבוה). קשירה- בשיטה זו משתמשים לטיפול בטחורים פנימיים . הטיפול מתבצע במסגרת המרפאה ובד"כ אינו כואב מאד משום שבאזור הקשירה יש מיעוט עצבים. הקשירה מתבצעת בעזרת מכשיר מיוחד, שמניח גומיה זעירה על הטחור הפנימי. הטחור והגומיה נופלים לאחר מספר ימים והמקום נרפא בד"כ תוך שבוע-שבועיים. הטיפול גורם לפעמים לתחושת אי- נעימות, וכאב קל בימים הראשונים, ולדימום קל. קשירת טחורים היא פעולה יעילה לטחורים הגורמים סבל קל או בינוני, ויכולה לשפר את איכות החיים, ולעיתים יש צורך לחזור עליה מספר פעמים. הסיכון בפעולה זו נמוך יחסית. HAL הוא טיפול חדש בו מבצעים את "קשירת" הטחורים בעזרת מכשיר דופלר המזהה את מיקום העורקים של הטחורים, ומאפשר תפירה (בדומה לקשירה) מדוייקת של העורקים האלו. מדובר בטיפול חדש יחסית והנסיון בו עדיין אינו רב, אולם הרושם הראשוני הוא שהטיפול יחסית קל למטופל (לעיתים מבוצע בכל זאת בטשטוש) ובמקרים רבים יש שיפור טוב באיכות החיים. ניתוח מוצע לחולים עם סבל ניכר מטחורים, בהם הטיפולים שהוזכרו עד עתה לא הועילו, או חולים שאינם מעוניינים בטיפולים אלו. חשוב לציין כי ברוב המקרים הניתוח מיועד לשפר את איכות החיים, וההחלטה עליו צריכה להתקבל על ידי המטופל והרופא המטפל במשותף. ניתוח עם סטייפלר נקרא PPH , ובו משתמשים במכשיר סיכות אוטומטי, שאינו כורת את הטחור אלא משיב אותו למקומו התקין בתעלה האנאלית. פעולה זו נפוצה מזה כ 5 שנים, ואינה מתאימה לכל החולים, אלא לאלה שנבחרו בקפידה לטיפול זה. שיעור ההצלחה נראה דומה לשיטה המסורתית, אולם שיעור הכאב לאחר הניתוח לרוב קטן בצורה משמעותית, והחזרה לפעילות יומיומית מהירה יותר. ניתוח להסרת הטחורים הוא הניתוח המסורתי, ובו כורתים את רקמת הטחורים הגורמת לדימום ולנפיחות. יש תקופת החלמה שיכולה להמשך כשבועיים-שלושה, והתקופה הראשונה לאחר הניתוח מאופיינת בכאבים באיזור הניתוח, בעיקר בעת היציאות, וחשוב להקפיד על השימוש במרככי יציאות ובמשככי כאבים. לציין שבניתוח מסוג זה יש ניסיון רב בעולם ומאות אלפי חולים עברו אותו. הניתוח יעיל באחוזים גבוהים מאד ושיעור הסיבוכים בו נמוך.

15/05/2009 | 15:00 | מאת: דנה

הי, אני ארבעה חודשים לאחר לידה שנייה. בחודש תשיעי הטחורים כאבו לי בטירוף, השתמשתי במשחות ונרות וזה השתפר מאוד. הטחורים שלי חיצוניים ואני מרגישה אותם. חשבתי שהמצב השתפר ופתאום החל לי גרד, ומזה מספר ימים אני מדממ כל הזמן בלי כל קשר ליציאה. אין כמויות גדולות אבל כל פעם שאני מנגבת שם יש דימום על הנייר טואלט. מה זה? תודה.

05/06/2009 | 18:40 | מאת: ד"ר עודד זמורה

דנה שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. תחושת גרד ודמם מאיזור פי הטבעת יכולה בהחלט להיות קשורה לטחורים, אולם יכולה להגרם גם ממגוון סיבות אחרות. אין ביכולתנו, ולא יהיה אחראי בצידנו, לבצע אבחנות פרטניות ללא בדיקה. מומלץ להקפיד על ריכוך יציאות, ניתן להשתמש במשחת הגנה לעור כגון זו שאת מורחת לבנך/ביתך כנגת תפרחת חיתולים, ואם אין שיפור מומלץ לפנות לכירורג קולורקטאלי / פרוקטולוג לבדיקה והכוונת הטיפול.

15/05/2009 | 01:58 | מאת: הודיה

בס"ד היי ד"ר זמורה, (להזכירך, מדובר על ניתוח קולקטומי לקולוניק אינרשיה) עוד לא עברתי ניתוח, מקווה לעבור בקרוב, בינתיים אחרי שקראתי על עשרות בנות שעברו את הניתוח מהסיבה של קולוניק אינרשיה ועם חלקן גם דיברתי בעצמי, אני לוקחת בחשבון שאולי הניתוח לא יצליח. לחלק (קטן) מהבנות יש אניזמוס מאוד חמור שגרם להן לסבול עדיין מעצירות קשה למרות הניתוח,לכן בסופו של דבר הן עברו לסטומה קבועה, והן דווקא סוף סוף מרוצות (יחסית) כי הסטומה העניקה להן איכות חיים הרבה יותר טובה. (חשוב לציין שלרוב המכריע של הבנות הניתוח כן הצליח, שזה מאוד מעודד!!) אחת מהבנות, שהניתוח שלה לא הצליח וכרגע היא עם סטומה קבועה, הולכת בעוד כשבוע להתייעצות בקליבלנד קליניק לראות אם היא מועמדת מתאימה ל- BCIR procedure או K pouch (לא ברור לי, שני המושגים האלה זה בעצם הכוונה לאותו דבר?) והשאלה שלי היא (רק למקרה שלא יצליח לי, ואני סה"כ רוצה להיות מוכנה לאפשרות שאם זה ח"ו יקרה, אז לדעת) האם אתה מבצע את הפרוצדורה הזאת, ואם לא, אז האם מבצעים אותה בארץ בכלל? אינסוף תודה על עזרתך האדיבה תמיד!!!!!!!

05/06/2009 | 18:33 | מאת: ד"ר עודד זמורה

הודיה שלום, ראשית המון סליחה על העיכוב במתן התשובה, שנבע משילוב של נסיעה לחו"ל ותקלת מחשב. אילאוסטומי רגילה היא פתח בדופן הבטן אליו מוצאת לולאת המעי הדק, וכאשר מגיע תוכן של מעי דק (והוא מגיע לעיתים תכופות), הוא פשוט נשפך לשקית. הפעולות שתארת הן פעולות בהן יוצרים איזשהו מיכל בתוך הבטן, אשר אוסף את תוכן המעי ולא מאפשר לו לצאת לשקית.יוצרים פתח קטן בעור וכל כמה שעות מכניסים לתוך המיכל הזה דרך הפתח צינורית דקה אשר מרוקנת את המיכל. עד לפני כ 20 שני קוק פאוץ' היתה פעולה שבוצעה על ידי מספר כירורגים בישראל, אולם בעולם כולו הפעולה כמעט נזנחה, משום שלרוב האינדיקציות בהיו נזקקות לקוק פאוץ' אנו עושים היום אילאואנל פאוץ', ולכן יש כירורגים מעטים (בעיקר מבוגרים) בעולם שיש להם נסיון משמעותי בניתוח זה, ובארץ יש כמה אנשים (כולל אנוכי) שעשינו בודדים בלבד. לא שמעתי על מישהו בישראל שיש לו נסיון ב BCIR.

13/05/2009 | 17:04 | מאת: חנן

לפני 3 שבועות עברתי ניתוח טחורים בשיטת thd צויין לי בסיכום הניתוח שאני סובל ממוקוזה עודפת באופן ניכר וגם מצויין שהיה פרולפס וטחורים גדולים. רציתי לדעת מה אומרת ההגדרה הזאת? ועוד דבר רציתי לציין שאחרי שבוע וחצי לניתוח יצא לי 2 גולות בפי הטבעת שנראים ומרגישים ממש כמו טחורים, הייתי אצל הרופא והוא אמר לי שזה נפיחות. האם יכול להיות שהרופא רצה רק להרגיע אותי ואכן חזרו הטחורים למרות הניתוח שעברתי? תודה רבה על תשומת הלב ואשמח לקבל תשובה.

14/05/2009 | 17:57 | מאת: ד"ר עודד זמורה

פרולפס זור צניחה של רקמת טחורים מפי הטבעת החוצה. לגבי הממצא שאתה מתאר, אין לי דרך לחוות את דעתי בצורה אחראית על סמך תיאור באינטרנט בלבד וללא בדיקה. החלמה מהירה

13/05/2009 | 02:18 | מאת: בעילום שם

שלום רב לכל משקורא הודעה זאת ומוכן לעזור לי! יש לי שיערה הפוכה באיזור שבין איבר המין לבין המפשעה.בהתחלה לפני בערך כשנה אולי קצת פחות גיליתי באיזור הזה שיערה הפוכה לחצתי קצת חיטטתי והוצאתי אותה עם פינצטה חשבתי שהכל עבר בערך הנפיחות ירדה קצת וגם הכאב, עכשיו בכמה חודשים האחרונים שוב חזרה הנפיחות ויש כאבים די חזקים אפילו,כשנוגעים או סתם כשהתחתון טיפה לוחץ בטעות.אני שומרת על האיזור נקי מנקה אותו ומשתדלת שישאר כמה שיותר נקי קראתי באיזה אתר ש"סינטומיצין" נורא עוזר ומוציא את המוגלה ואת השיערה החוצה.אני עושה את כל זה ועדיין שום דבר לא עוזר. אני אובדת עצות אני לא רוצה לעשות ניתוח באיזור כזה ואני מפחדת זה איזור נורא רגיש וקשה לי לחשוב שאני אצטרך לעשות ניתוח. בבקשה תגידו לי שיש משהו שאניא וכל לעשות בנידון! תודה רבה לכל העוזרים!!!

13/05/2009 | 22:56 | מאת: בעילום שם

למה אף אחד לא עונה לי?כל כך בעיה לעזור לבן אדם בצרה???

13/05/2009 | 23:19 | מאת: ד"ר עודד זמורה

שלום רב, שיערה הפוכה אינה שכיחה באיזור שאת מתארת, ונפיחות ודלקת באיזור זה לרוב נובעת מגילוח של המקום. אם יש שם אבצס, או אם את סתם סובלת, כדאי להתגבר על הבושה ולפנות בכל זאת לרופא, עדיף כירורג. קשה לתת עצה רפואית אחראית האינטרנט ללא בדיקה.