צנתור וכליות

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה וצנתורים

15/01/2011 | 02:37 | מאת: אור

שלום רב, אתחיל ואומר שאין לי פרטים מדוייקים, אך רציתי לקבל מידע כללי. אבי בן 80, אובחן לפני כ-3 שנים כסובל מסרטן בכליות. כליה אחת הוסרה בניתוח וכמו-כן עבר הקרנות וכימוטרפיה. תפקודו של הלב של אבי החל להדרדר לפני שנים אך צבר תאוצה עם המחלה, וכיום לפי אבחון קרדיולוג עומד תפקודו על כ-20%. נאמר לי על-ידי הרופא שצנתור פוגע בכליות, ובמצבו של אבי, ישנה הסתברות של כ-80% שיזדקק לדיאליזה אם יעבור צנתור. שאלתי היא- האם ישנה אפשרות אחרת? האם ישנה פרוצדורת צנתור אשר פוגעת פחות בכליות? תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה

אור שלום, מתן חומר ניגוד בצנתור או בבדיקות אחרות כגון CT עלולות להחמיר את התפקוד הכלייתי, בעיקר בחולים עם תפקוד כלייתי ירוד מלכתחילה ובחולים עם סוכרת. ניתן להקטין את הסיכון לפגיעה כלייתית על ידי הכנה באמצעות נוזלים ומתן חומר ניגוד בכמות קטנה ככל האפשר. לפני שדנים על פוטנציאל הנזק במתן חומר ניגוד, יש לדון בכובד ראש באינדיקציה לבצע צנתור ומהי התועלת הצפויה אל מול הסיכונים. בחולים בהם הסיכון לפגיעה כלייתית משמעותית וקבועה עומד על 80%, הסיכון להזדקק לדיאליזה בקרוב הוא גבוה מאד גם ללא מתן חומר ניגוד. ייתכן שיש הגזמה בהערכת הסיכון. תודה על פנייתך לפורום

15/01/2011 | 22:00 | מאת: אור

ראשית תודה רבה על המענה המהיר. ברצוני לחדד את שאלתי- לא מדובר על פגיעה בכלייה של 80% (הפגיעה בכלייה הייתה כתוצאה מגידול סרטני בעקבותיו הוסרה אחת הכליות) אלא על תפקוד הלב שעומד על 20%. המצב הנוכחי אינו מצריך דיאליזה, אך לטענת הרופא ייתכן מאוד (80%) ויהיה צורך בדיאליזה לאחר צינתור. האם אתה יכול להמליץ על סוג אחר של צנתור או טיפול חלופי שיכול להתאים למצב הנ"ל אשר יפגע פחות בכלייה הנותרת? ברור לי שעל מנת לקבל תשובה מלאה צריך לראות רופא עם הבדיקות המתאימות, אך אני מנסה למצוא משהו שיפחית את הפגיעה באיכות החיים. תודה רבה, ושבוע טוב.

מנהל פורום קרדיולוגיה וצנתורים