פורום פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי
מנהל פורום פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי
מהי "אינטרופדייה"?
אינני יודע, כנראה אינך מצטטת היטב את המושג. אולי הכוונה ל"אטרופיה" (דלדול רקמת המוח הנגרם באופן טבעי עם הגיל)?
שלום רב, אמה של חברתי לאחר אירוע מוחי, אודה לתשובתכם על כמה שאלות: א. איזה בית החלמה עדיף בית רבקה או בית לוינשטיין? ב. כמה זמן ממתינים לקבלה לבית ההחלמה? ג. מה עושים עם האם בתקופת ההמתנה? ד. האם יש עזרה מביטוח לאומי? ואם כן איזו עזרה? האם יש לכם טיפים ועצות לשאלות שטרם נתוודענו אליהן? תודה רבה אורנה
עדיף בית החולים הקרוב למקום מגוריך כך שייקל עליכם לבקרו באופן יום יומי ובלבד שמשך ההמתנה אליו סביר (שבוע - עשרה ימים לכל היותר) ועד אז כדאי להתיעץ צוות המרפאה ואולי לשוחח עם אנשי יחידת הטיפול הביתי בקשר למה שניתן לעשות בינתיים בבית ובמיוחד כדי למנוע סבוכים מיותרים עקב ההמתנה בבית. בהצלחה.
שלום לד"ר. אבי נפל לפני שלושה שבועות מהמיטה בלילה, למחרת ויומיים אחרי הוא היה בסדר אך אח"כ התחיל עם כאב ראש ובסוף איבד את הכרתו. בבי"ח עשו לו סי.טי וגילו שיש לו דימום במעטפת המוח. בתחילה לא רצו לנתח אותו עקב גילו (80) וגם בגלל מצב חוסר ההכרה שבו היה . למחרת החליטו בכל זאת לנתחו וכעבור שבועיים של חוסר הכרה, שב להכרה , פקח עיניים והתחיל לתקשר מעט. שבוע לאחר ששב להכרתו ניתקו אותו ממכונת הנשמה שאליה היה מחובר, וכרגע הוא נושם לבד עם עזרה של חמצן . קולו מתחיל לחזור אליו. שאלתי היא: מה אפשר לעשות כדי שידבר בהגיון, לענין. כרגע הוא מגיב כששואלים אותו, כלומר: הוא מבין מה שמדברים אליו, והוא מנסה לדבר אך עדיין קצת קשה להבין אותו, הן בגלל קולו והן בגלל מסיכת החמצן. בתודה מראש, חגית.
הטיפול התומך הכללי שהוא מקבל נועד לאפשר לו להחלים באופן ספונטני. אם הבצקת שמסביב לדימום תפחת והדמום יספג ולו באופן חלקי יכול להיות שהוא יחלים באופן הדרגתי תוך מספר שבועות גם ללא ניתוח. כמובן שבמשך תקופה זו עליו להיות במעקב נוירוגכירורגי. בהצלחה.
קיבלתי תוצאות של סיטי מוח, וצויין שם: "מודגם אוטם לוקנרי זעיר באונה הפרונטלית, ישן" מה משמעות העיניין? תודה
המשמעות שכתוצאה מסתימה בכלי דם קטן של המוח נפגע אזור מצומצם (בגודל של ס"מ או שניים או פחות) וכעת הוא אינו מתפקד כרקמת מוח חיה (אוטם). מבחינה מעשית זה יכול להיות אזור בעל תפקיד לא ספציפי ואז הפסקת תפקודו לא מורגשת בחיי היום יום ולזה אנו קוראים אוטם "שקט".
שלום רב, אמה של חברתי לקתה באירוע מוחי, ולנו שאלות רבות: א. מהו אירוע מוחי, כיצד נגרם? ב. מהי תקופת הזמן לאחר האירוע בכדי לדעת מה הנזק שנגרם? ג. מה הסיכויים לאירוע נוסף בעתיד? ד. בבדיקת הסיטי קבעו שזהו אוטם - מהו אוטם ? הרופאים בביה"ח לא מוסרים מידע מוחלט, הכל כל כך מעורפל, אנו חסרי אונים. האם יש ספרות מקצועית שאפשר לפנות לקבלת מידע? תודה רבה מקרב לב, אורנה
אורנה שלום ראי כתובת מצורפת בה אני מניח תקבלי את כל התשובות http://doctors.msn.co.il/article-view/207/
אנה קראי מקצת מהשאלות ותשובות בפורום שיענו לשאולותיך וכמו כן המאמר שהומלץ. בהצלחה.
סבתי בת 72, התאשפזה בביה"ח לפני כשבועיים בעקבות התקף שגעון שעבר עליה באותה לילה. בביה"ח גילו בבדיקת CT סימנים לארוע מוחי (לא בטוחים שהארוע התרחש באותו לילה). מתחילת האשפוז ועד היום (כרגע, היא נמצאת בביתה) ישנה תופעה מוזרה - למשך כל היום (מהבוקר עד השערב המאוחר) היא מתפקדת נורמלי לחלוטין מבלי בעיות בזכרון או בעיות מוטוריות כלשהן. אך בשעות הלילה, היא לא מצליחה להירדם או נרדמת ומתעוררת לתוך "שגעון" - מגרדת בכל הגוף, לא מסוגלת להישאר במקום אחד, מדברת לא לעניין, ומתרחצת ללא הפסקה. הפסיכיאטר דיבר על אפשרות של "ספיגה" ושיפור במצב. בינתיים, אין שום שינוי במצבה, למרות תרופות ההרגעה שהיא מקבלת מידי יום, ואנו חסרי אונים. האם התופעה מוכרת והאם יש איזה טיפול שיכול לעזור למצבה? האם יכול להיות שתרופות ההרגעה רק מחמירות את המצב ולא נותנות לגוף הזדמנות לרפא את עצמו? בתודה רבה מראש.
אינני מכיר תופעות כאלו. כדאי לדאוג לתאורה טובה בשעות הלילה כדי למנוע מהחושך להחמיר את הבלבול. צריך לבדוק את האפשרות שאחת התרופות גורמת להפרעות שינה או שיש בעיה גופנית בריאותית בלתי קשורה הגורמת הלפרעת שינה ואז גם מופיע הבלבול. ישנן תרופות המפחיתות גרוד ומרדימות בעת ובעונה אחת, כדאי אולי לנסות אותן. בהצלחה.
שלום, אמי עברה לפני כשבועיים אירוע מוחי. היא הגיעה לבית החולים בגלל סחרחורות, ובCT צפו בדימום. הרופאים אמרו כי עברה אירוע מוחי קל והסחרחורות הם חלק מן הסימפטומים. האם היא צריכה להיות במעקב כלשהו? האם יש איזה טיפול על מנת למנוע הישנות של האירוע מוחי? האם יש פעילויות/מזון שכדאי להימנע מהם? תודה.
בודאי שהיא צריכה להמצא במעקב נאורלוגי ורצוי של מרפאת כלי דם מוחיים באחת המחלקות של בתי החולים. כמו כן היא צריכה לעבור ברור בשאלה של לחץ דם וגורמי קרישה. בהצלחה.
אמא שלי התעוורה לפתע בעין אחת. לאחר שהייתה בבית חולים נקבע כי העורק בעין נסתם. ולכן לא הייתה אספקת דם לעין והתוצאה עיוורון. זאת לאחר ששללו מחלת עורקים ליד העין. טמפרל .... בבית החולים המליצו על מתן תרופות ללחץ דם ואספירין לדילול הדם. כיום היא מטופלת ואכן הלחץ דם יציב. אבל מאז האירוע היא שוכחת לפעמים את מה שרצתה לומר. פשוט המילים נתקעות לה. מה עושים במקרה כזה? האם יש טיפול לתופעה זו?
כנראה שבנוסף לנזק בעורק העין נוצר גם נזק קל באזורי השפה והיא זקוקה להערכה וטיפול של קלינאית תקשורת . בהצלחה.
תודה על התשובה. הרופאה שלה הציעה לה גם בדיקה של ניאורולוג . לאיבחון הבעיה. האם בדיקה זו נחוצה לדעתך?
כנהג רכב ציבורי לאחר אירוע מוחי קל בו לא נפגעתי בשום חלק בגופי מה הסיכןיי לחזור לעבודה סדירה וכן האם ישנם מגבלות שונות בחיי היום יום. כמובןשברצוני לדעת את המותר ואת האסור בעיניני מאכלים ושתיה (קפה שחור,לחם וכו:) מובן שאשמח לקבל מקורות ספרותיים(בעברית) על המחלה
כנהג בכלל וצבורי בפרט חובה עליך להבדק על ידי המכון לבטיחות של משרד הבריאות ברחוב הארבעה בתל אביב כדי לקבל אישור להמשך נהיגתך אחרי אירוע מוחי ולא משנה כמה קל היה (לפעמים אירע קל פוגע "רק" בשדב הראייה). את ספרי על החים אחרי אירוע מוחי אפשר לרכוש דרך הוצאת הספרים פרולוג (039022906 ) וחומר נוסף ניתן למצוא באתרים כמו למשל www.strokecentercenter.org/pat/ras_toc.htm
לד"ר גוטליב שלום קראתי מאמר אודות CDP כולין, המכיל Sodium............................................ 11 mg CDP Choline.................................... (as cytidine 5'diphosphate choline) 200 mg נא ראה http://www.solgar.co.il/library/technical_bulletins/cdp_cholin.html אשר משמש תוסף תזונה בתהליך שיקום לאחר CVA? שאלותי הן כדךקמן: האם הינך מכיר תרופה זו? האם ניתן לתת זאת לאחר שלושה שבועות מאז הארוע? מהם תופעות הלוואי/נזקים במידה וקיימים? מדוע אין נותנים אותה בבית החולים אם אכן כל-כך יעילה? אודה להתייחסותך הילה
ענית לעצמך כששאלת "אם זה כל כך יעיל מדוע לא נותנים לכולם"...
לפני כ-9 חודשים אחותי בת ה- 25 קיבלה דום לב. כתוצאה מכך מוחה נפגע מאנוקסיה. היא עברה השתלת דפיברילטור, ובנוסף היתה גם זמן מסויים עם "הלו" כתוצאה מפריקת חוליות 1 ו- 2 בצוואר, כנראה כתוצאה מההחייאה. כיום הבעיה העיקרית היא בעיה בזיכרון לטווח הקצר, אין לה רצף בזיכרון והיא שוכחת לאחר מס' שניות. בנוסף היא מטופלת בכדורי הרגעה ובכדורים נגד דיכאון. האם תוכל להגיד לי מהם הסיכויים שבעיית הזיכרון תסתדר או לפחות תשתפר האם נתקלת במקרה כזה בעבר? אודה לך אם תוכל לעזור לנו!
תשובה ספציפית איני יכול לתת אולם באופן כללי צריך לזכור שככל שאנו צעירים יותר כך יכולת ההחלמה של המוח טובה יותר (יחסית לאותו נזק במבוגר) ושבנזק מהסוג המתואר (פוסטאנוקסי) מהלך ההחלמה הוא תמיד ארוך (שנה ומעלה) יחסית לסוגים אחרים של נזק (כמו שבץ למשל). בהצלחה.
ד"ר גוטליב שלום ! ראשית, ברצוני להודות לך על הפורום הנכבד הזה שסייע לי רבות בעבר. להלן שאלתי: אבי עבר ארוע מוחי קשה לפני כשנה וכיום מצבו מוגדר כסיעודי, הוא אינו מדבר, אינו שולט על צרכיו ולא מסוגל לבצע את הפעולות השוטפות לבדו אלא בסיועו של מטפל צמוד, לאחרונה ישנה תופעה מוזרה שלא קרתה בעבר, הוא מתפרץ בבכי פתאומי ולוקח לו כמה דקות עד שהוא נרגע. אני יכול לומר בוודאות שלא מדובר על בכי עקב כאב פיזי מאחר ואבי נוהג להגיב לשאלה האם כואב לו משהו וכשנשאל הוא משיב בשלילה. אנא ממך האם תוכל לשפוך אור על התופעה הנ"ל. בתודה מראש נדב סיני
מדובר ב"תקלה" בעכבות הנוצרות באופן נורמלי אצל כל אחד מאיתנו בגיל הינקות ומאפשרות לנו "לשמור" בתוכנו את רגשותינו. כתוצאה מהשבץ אנו מאבדים את היכולת הזו ואז כשאנו חווים חוייה מרגשת (למשל לראות את בן המשפחה שמגיע לבקר אותנו) אנו פורצים בבכי מבלי שזה יבטא דווקא מצוקה כלשהיא. ההתנהגות הטובה ביותר במצב כזה היא "להתעלם" מהתפרצות הבכי ולהמשיך הלאה. בהצלחה.
התייחסנו לבעיה זו בשאלות קודמות. בהצלחה.
לד"ר גוטליב שלום רב. א.נ אבי כבן 79 עבר אירוע מוחי ( ב-CT התגלה דימום באיזור Basal Ganglia Stroke) תוצאות האירוע : שיתוק חלקי בצד ימין רגל ויד + הפרעות בדיבור/מחשבה ( פגיעה בזיכרון). ברצוני לציין שאבי היה בכושר טוב מאוד ( צעד כל יום לעבודה ~5 ק"מ, וע"פי גילו אינו הטיפוס הגריאטרי האופיני). התובנה שלו לא ניפגעה והוא מודע היטב החל ההתחלה למצב העגום בו הוא נמצא. כיום 14 יום לאחר האירוע שוחרר לשיקום . לאור זאת אבקש לשאול מס' שאלות: 1. האם ניתן כבר היום ע"י מבחן כלשהוא לקבוע מה היא מידת הנזק שנעשתהבריקמת המוח, הכונה שלי האם ההפרעות בתהליך המחשבתי/דיבור + זיכרון יכולות להשתפר עם הזמן. וכעבור כמה זמן לערך ( מנסיון אנשים שעברו אירוע כזה ) דבר זה משתפר אם בכלל ? ( יש לציין שהדיבור שלו מתחילת האירוע באופן כללי השתפר מרמת גימגום/'גיבריש' לרמה של הבנה חלקית מסוימת , האם יש פרוגנוזה לסוג ספציפי זה של אירוע. 2. הרופאים מדברים על "ספיגה" האם ניתן להסביר בקצרה/פשוטה מאוד על התהליך והשפעתו. 3. איך ניתן לעזור לו בנוסף לשיקום באמצעים נוספים ( אלטרנטווים וכי"ב) האם זה אמור לעזור ? או שהעניין מוקדם מידי. 4.מה ניתן לעשות בנוגע לטיפול פסיכולוגי, האם זה יעיל בשלב זה ? - האדם מודע מאוד למצבו ונימצא בדיכאון ובכי. ע"פי התמיכה היום יומית החזקה והחמה מהמשפחה הסובבת אותו. אודה מראש לתגובך בתודה משה
בנוסף לאמור בתשובתי הקודמת כדאי לציין שהפרעת דבור "מוטורית" שבה ההבנה שמורה יחסית והבעיה העיקרית היא בבטוי (בדבור) יש לה סכוי החלמה טוב יותר ושצריך תמיד לבדוק ולתרגל את שני ערוצי הבטוי, בעל פה ובכתב שכן לפעמים האחד נפגע פחות מהשני. ההחלמה של בעיות דבור שונה כנראה מההחלמה של שתוק הגפיים בכך שהיא איטית יותר. כלומר אם בשאלה של שתוק בגפיים אנו מצפים לראות 90% מההחלמה כבר בתום החודש או הרבעון הראשון ומה שנותר אחרי כן הוא קרוב לודאי נזק קבוע הרי בהחלמה של בעיות דבור אנו מצפים לשינויים "ספונטנים" גם אחרי 6 חודשים ויותר. בהצלחה.
ד"ר גוטליב שלום ! סבי בן 83 נמצא כיום כחצי שנה לאחר שקיבל ארוע מוחי . יש שיפור ניכר מאז הארוע מבחינה מוטורית - ביא לידי ביוי ביכולת הזזה כמעט מלאה של פלג הגוף שנפכה והוא מסוגל ללכת בתמיכה. מבחינה קוגניטיבית - יש לו קושי רב לזכור דבריים, ובשליפה של נתונים כמו שמות וכו'. כרגע הוא מטופל בפיזיוטריפיה אך מבחינת הזיכרון - הוא לא מקבל כיום שום טיפול. רציתי לדעת אם קיימת דרך כלשהי לשפר את יכולת הזיכרון ? האם כתיבה יכולה לשפר זאת ? אודה לך על תשובתך.
מצד אחד אנו רוצים "לעורר" את התפקודים הפגועים כמו הזכרון למילים על ידי רפוי בדבור או תרגול עצמי באמצעות ספרים ותוכנות המיועדים לכך ומצד שני אנו שואפים "להקל" על העומס המוטל על המערכת הקוגניטיבית על ידי הפשטת תהליכים יום יומיים וארגון הסביבה - סדר יום קבוע, סמונים ברורים שיראו היכן מונחים חפצים ושימוש ביומן תזכורת לארגון תוכניות היום. בהצלחה.
שלום רב אבי כבן 79 עבר אירוע מוחי ( ב-CT התגלה דימום באיזור Basal Ganglia Stroke) תוצאות האירוע : שיתוק חלקי בצד ימין רגל ויד + הפרעות בדיבור/מחשבה ( פגיעה בזיכרון). ברצוני לציין שאבי היה בכושר טוב מאוד ( צעד כל יום לעבודה ~5 ק"מ, וע"פי גילו אינו הטיפוס הגריאטרי האופיני). התובנה שלו לא ניפגעה והוא מודע היטב החל ההתחלה למצב העגום בו הוא נמצא. כיום 14 יום לאחר האירוע שוחרר לשיקום . לאור זאת אבקש לשאול מס' שאלות: 1. האם ניתן כבר היום ע"י מבחן כלשהוא לקבוע מה היא מידת הנזק שנעשתהבריקמת המוח, הכונה שלי האם ההפרעות בתהליך המחשבתי/דיבור + זיכרון יכולות להשתפר עם הזמן. וכעבור כמה זמן לערך ( מנסיון אנשים שעברו אירוע כזה ) דבר זה משתפר אם בכלל ? ( יש לציין שהדיבור שלו מתחילת האירוע באופן כללי השתפר מרמת גימגום/'גיבריש' לרמה של הבנה חלקית מסוימת , האם יש פרוגנוזה לסוג ספציפי זה של אירוע. 2. הרופאים מדברים על "ספיגה" האם ניתן להסביר בקצרה/פשוטה מאוד על התהליך והשפעתו. 3. איך ניתן לעזור לו בנוסף לשיקום באמצעים נוספים ( אלטרנטווים וכי"ב) האם זה אמור לעזור ? או שהעניין מוקדם מידי. 4.מה ניתן לעשות בנוגע לטיפול פסיכולוגי, האם זה יעיל בשלב זה ? - האדם מודע מאוד למצבו ונימצא בדיכאון ובכי. ע"פי התמיכה היום יומית החזקה והחמה מהמשפחה הסובבת אותו. אודה לתגובה בתודה מראש משה
ראה אתר האינטרנט www.hearsay.co.il
עבור: שלמה למען האמת ציפיתי לתשובה עניינית, אשר תסיר מעט מהערפל בו אנו, המשפחה, נמצאים. לא התכוונתי ליחצנות ולשווק לומדות. בברכה משה
מצטער על האחור במענה. צלום טומוגרפיה מוחית (CT ) מדגים את הנזק המוחי. הוא מראה לעיתים שהרקמה סביב לאזור המח שנפגע מגיבה ב"בצקת" כלומר ספוגה נוזלים וסובלת בעצמה ואז מדברים על שפור הצפוי עם ספיגת הבצקת , תהליך המתרחש בדרך כלל במהלך החודש הראשון לאחר האירוע. המשך החלמה נצפה גם אחר כך במספר "מדרגות", עיקרו מתרחש אמנם בחודש הראשון אולם נמשך עד לחודש השלישי ותחת טיפול הכולל לא רק תרגול טיפולי כמו פיזיותרפיה ורפוי בעיסוק ורפוי בדבור אלא גם המון תמיכה פסיכולוגית רואים המשך החלמה ברמת התפקוד היום יומי עד לסוף השנה הראשונה אחרי האירוע. בהצלחה.
שלום ד"ר : אבא שלי(65 - לא מעשן כולסטרול סביר) עבר אירוע מוחי קל לפני שבועיים, ואבד את יכולת השמוש ביד שמאל ורגל שמאל בלבד. כיום מצבו משתפר הוא כבר דורך על הרגל ויד שמאל מתפקדת כ 80%. בזמן צילום ראש גילו כי בעבר היה לו אירוע -"שרידים לאירוע ישן ". הוא משוקם בשמואל הרופא. הוא מטופל בריפוי בעיסוק ופיזיוטרפיה. השאלות : 1. האם ניתן לחזור לתפקוד מלא ? במה זה תלוי ? 2. שאלה טכנית : האם ניתן לעבור בית חולים במידה ואנו לא מרוצים מהטיפול? כיצד ? 3. כיצד ניתן לעבור אירוע מבלי להרגיש ?
ככל שהאירוע קל יותר (ובמקרה המתואר מדובר כנראה באירוע קל) הסכוי להחלמה מלאה או כמעת מלאה גדול יותר. לא נראה שתקופת האשפוז במקרה זה תהיה ארוכה וחבל להקדיש מאמץ לנסיון לעבור לבית חולים אחר שגם הוא אולי לא יענה לכל הציפיות. במקום זה תתרכזו כבר באיתור המקום המוצלח ביותר להמשך הטיפול אחרי שיחזור הביתה. לא נדיר לעבור שבץ "שקט" שאינו מתבטא מבחינה קלינית ושיתגלה רק מאוחר יותר בצלום המוח. בהצלחה.
שלום יש לי שאלה, היתה לי בעיה של רעד חריף ביד עקב טראומה מן העבר וטופלתי אצל כל מיני "מומחים" בנושא, ואף אחד לא עזר. בסוף את הבעיה פתרתי לבד בעזרת ויטמין מסוים שנקרא מגנזיום, וכל פעם שזה מתחיל אני מיד לוקחת כדור, (מאז שמצאתי את הכדור הזה אני לא מתראה עם רופאים בתחום) שאלתי היא האם בכל זאת אני צריכה להיות במעקב אצלם?
הייתי ממליץ להתייעץ עם דיאטנית לגבי כמויות המגנזיום שאת נוטלת. אם את אישה צעירה לא הייתי טורח להמשיך מעקב. אם את מבוגרת כדאי להמצא במעקב לפי שיקול דעתו של הרופא שיבדוק אותך. בהצלחה.
שלום רב! האם ניתן לאבחן בכלליות או אף באופן מדויק ארוע או מיני ארוע מוחי באמצעות EEG? תודה רבה!!!
לא.
שלום רב, מה יכולות להיות הסיבות לדקירות באצבעות כפות הרגליים והידיים (במיוחד בקצותיהם)? תודה רבה!!!!
סבות רבות - החל מהתרגשות המלווה בנשימה מהירה וכלה במחלות של מערכת העצבים הפריפרית. נא הבדק אצל נאורולוג.
שלום אבי בן 79 ולפני כ-4 חודשים עבר ניתוח להסרת שלפוחית וערמונית בעקבות גידול (סטומה) במהלך הניתוח עבר אירוע מוחי קשה בצד ימין של המוח. שבוע לאחר האירוע בוצע צילום סי.טי בבית החולים אבקש לקבל הסבר לתוצאות של הסי.טי. ,מה אומרות התוצאות בשפה פשוטה ומובנת ומה החומרה ואפשרות השיקום? "עבוי רירית בסינוס מקסילרי ימני ובתאים אטמואודליים" "אטרופיה קלה של הצריבלום" "אזור נרחב בצפיפות נמוכה בהמיספרה הימנית המתאים לאזור אספקת הדם של הצרבליס מדוה ומתאים לאינפרקט טרי נרחב, עם אפקט מסה, מחיקת החדר הלטרלי הימני וסטיית קו האמצע לשמאל, ללא דימום." ההסבר היחידי שקיבלנו הוא שאבי עבר אירוע מאוד קשה בצד הימני של המוח. יש לו תחושה בצד שמאל אבל אין תזוזה. שאלה נוספת: בכף יד ורגל שמאל מופיעות נפיחויות שחוזרות על עצמן שוב ושוב וההסבר היחידי שאנחנו מקבלים הוא שזה כתוצאה מהאירוע ומחוסר פעילות של הצד השמאלי האם זו תופעה מוכרת לאחר אירוע מוחי? אודה לתשובה
ההסבר לתשובת צלום המוח "במילים פשוטות" הוא שנצפה אזור משמעותי של רקמת מוח שאספקת הדם אליה נפגעה באופן בלתי הפיך ועקב כך היא אינה פועלת. מדובר באזור של המח האחראי על התנועה והתחושה בצד השמאלי של הגוף ולעיתים קרובות משפיעה גם על כושר הראייה בחצי השמאלי של שדה הראייה ועל פונקציות קוגניטיביות כגון היכולת לשים לב למתרחש בצד שמאל של הגוף או של המרחב החוץ גופני. במצב כזה תהליך השיקום הוא לצערנו ממושך מאוד וחלקי בלבד. בהצלחה.
ד"ר האם נכון לקחת את האספרין 75 מיליגרם יחד עם גסטרו 10 האם אין סתירה ביניהם (גילי 62) אני גם מקבלת ליפטור האם יש ערך רפואי ללקיחת Q10 של אחר cva -מיני בתודה רינה
גסטר (פמוטידיו) היא תרופה לטיפול בבעיות כיב (אולקוס) בקיבה והיא ניתנת כטיפול מונע לאפשרות שהאספירין, אפילו במינון נמוך של 75 מ"ג ליום, יגרון לכאלו. זהו שילוה מקובל ורצוי. אני בספק אם לתוסף המזון שציינת יש ערך ממשי בטיפולך.
אם אני לא טועה שייך לתחום נוירפאטיה עצביים. הייתי שמחה לקבל מידע על מחלה זו וכן גם מקורות מידע בהם אוכל לקבל חומרים נוספים תודה
זו מחלה בה נפגעים שורשי העצבים היוצאים מחוט השידרה ונגרם עקב כך שיתוק בגפיים ובשרירי הגו. אנה פני לפורום הנוירולוגי הכללי לפרטים נוספים.
שלום רב! בן 23. האם ארוע או מיני ארוע יכול להגרם כתוצאה מגורמים נפשיים קיצוניים (עצבים, מתח, חרדה, לחץ) בלבד?
לא באופן ישיר ובוודאי לא בגיל צעיר.
אבי עבר שטף דם בגזע המוח לפני שלושה חודשים למזלנו ממצב של LOCKED IN הוא התאושש להפליא והוא כיום מפעיל (באופן לא מושלם) את כל התיפקודים (דיבור,הליכה,אכילה וכ'ד) בית החולים מתכוון לשחררו לביתו בזמן הקרוב כפי שהבנתי התקופה הקרובה תהיה קריטית מבחינת שיקום ויכולותו לחזור לתיפקוד מלא הייתי מעונין לקבל המלצות לגבי המשך שיקום (ריפוי בעיסוק,קלינאי תקשורת) האם ידוע לך על גוף (ממשלתי או פרטי) המספק שירותים כאלה (אני חושש כי מה שנקבל מקופת חולים אינו מספק ולא ימצה את יכולת השיקום המלאה ).
ממליץ לך להכנס לאתר האינטרנט www.hearsay.co.il
לניר, במידה ואביך נמצא בבי"ח כללי ניתן לבקש להעבירו לאחד ממרכזי השיקום עפ"י ההסכמים הקיימים בקופת החולים בה הוא מבוטח. לעתים, כאשר מצב המטופל מאפשר זאת, הטיפול מתבצע בבית המטופל ע"י היחידות לטיפולי בית ואז מומלץ שיטופל (לפי הצורך כמובן) ע"י מרפא בעיסוק, פזיוטרפיסט וקלינאי תקשורת. בכל מקרה במידה ומוצו אפשרויות הטיפול ע"י קופ"ח ויש צורך בהמשך טיפול קיימים מוסדות שיקום שמקבלים מטופלים באופן פרטי ואתם יכולים להתעניין באיזור מגוריכם. בהצלחה, אלדד
תשובתו של אלדד ממצה את המצב. חובה לנצל ראשית כל את המגיע לך במטעם הבטוח הרפואי ויש להניח שגם רמת הטיפול שתקבל במוסדות הצבוריים העובדים עם הבטוח הרפואי גבוהה יותר. רק אחרי כן יש הגיון, לךפי המצב, לפנות למוסדות פרטיים. בהצלחה.
תשובתו של אלדד ממצה את המצב. חובה לנצל ראשית כל את המגיע לך במטעם הבטוח הרפואי ויש להניח שגם רמת הטיפול שתקבל במוסדות הצבוריים העובדים עם הבטוח הרפואי גבוהה יותר. רק אחרי כן יש הגיון, לךפי המצב, לפנות למוסדות פרטיים. בהצלחה.
אני בת 43, סובלת מפרפרור כרוני ומטופלת בקמדין באופן קבוע אני נבדקת באופן קבוע ודי מאוזנת ובכל זאת... ממה אני צריכה להזהר ? מה יכול לגרום לשטפי דם במוח ? מה ם הסימנים שמשהו לא בסדר ? מה צריך להדליק לי נורות אדומות ?
צריך להזהר ממצבים בהם רמת הINR שהוא האנדקס בו אנו משתמשים לניטור רמת הקומדין בדם נמוכה מדי ואז התרופה אינה פעילה דיה או גבוה מדי ואז קיימת סכנה לשטפי דם, שטפי דם בעור או דמום מהחניכיים או בשתן או בצואה צריכים להדליק נורה אדומה ויש צורך בייעוץ רפואי מיידי במצבים כאלו. ישנן תרופות מסוימות שמגדילות או מפחיתות את רמת הקומדין בדם ועל כן רצוי בכל פעם שהנך נוטלת תרופה חדשה אפילו באופן זמני להתעניין אצל הרופא או הרוקח האם היא משפיעה על פעילות הקומדין. בהצלחה.
סבי בן 79 לאחר אירוע מוחי. הוא התאושש יחסית מהר, אבל כעת נאלץ להשתמש במקל, וחש חולשה ביד ורגל בצד שמאל. הוא אדם שהיה עצמאי וסובל מאוד ממצבו התלותי, לכן מחפש כל שביב תקווה, ומכאן שאלתי: 1. האם נכון הדבר, שאדם "חזק" יותר מתאושש מהר יותר מאירוע מוחי? 2. האם החולשה ביד וברגל - תעבור? 3. האם ניתן להגיע להחלמה מהירה? 4. האם ניתן להגיע למצב בו לא יצטרך מקל להליכה? 5. האם עליו לחשוש מאירועים נוספים? 6. האם מעתה ואילך, עליו לחשוש מכל מצב בו אינו חש בטוב? תודה
שאלותיך כלליות מדי. ההתאוששות מתרכזת בחצי שנה הראשונה ואם סבך עדיין בתקופה זו הוא עשוי להשתפר אך רצוי כמובן שימשיך לתרגל את עצמו ושיחזור בהדרגה לכל הפעולות היומיות שעסק בהן קודם. השימוש במקל הליכה רצוי גם אחרי שחלה התאוששות טובה כדי למנוע נפילות ותאונות. ארוע חוזר מתרחש אצל כרבע מהעוברים אותו בפעם הראשונה והקפדה על טיפול נכון בגורמי הסכון כפי שתואר מספר רב של פעמים בפורום זה הוא הטיפול המונע הטוב ביותר. בהצלחה.
שלום שמי משה ועברתי מיני אירוע מוחי ואני סובל מבעיות במערכת העיכול איזה תרופה עליי לקחת שהיא מדללת דם שלא פוגעת בקיבה חוץ מאספירין ? והאם אספירין באמת מונע שבץ מוחי ? הרי שמעתי שאספירין רק מונע הצמדת טסיות ולמרות האספירין יכול להיות מצב של קריש דם האם זה נכון ? אודה לך על תשובתך
לצערנו כל התרופות מקבוצת "מדללות הדם" אחראיות לאותו שיעור, פחות או יותר, של תופעות לוואי במערכת העכול. כך שזה לא ממש משנה אם תקח אספירין או טיקלידין או פלויקס. למעשה עדיף האספירים כי ניתן להפחית את המינון ל70 מ"ג אם הפחתה בסכון לקיבה תוך שמירת מרבית ההשפעה המגנה על כלי הדם המוחיים. למעשה עליך להוועץ בגסטרואנטרולוג כדי לקבל טיפול אופטימלי לבעיות הקיבה שלך (בהנחה שאכן מדובר בבעיות של כיב קיבה המומחרות על ידי טיפול באספירין ודומיו) ולהחליט על המשך הדרך לגבי הטיפול באספירין. במקרים חמורים מבחינת הקיבה אין מנוס מהפסקת הטיפול באספירין והסתפקות בתרופות פחות יעילות כמו קרדוקסין או טרנטל. בהצלחה.
שלום שמי ענבר אני בת 21 לפני כמה חודשים היה לי כמעין מסך שחור כיסה לי את העין לכ2 דקות בעצם איבדתי את הראייה וזה הפעם השלישית שזה קורה לי בשתי הפעמיים האחרות איבדתי את הראייה לכמה שניות יש לציין שאני לא סובלת ממיגרנות עכשיו עברתי בדיקת עיניים וזה יצא תקין עברתי סיטי מוח וזה יצא תקין עברתי אקג ואקו לב ויצא תקין עברתי בדיקת דופלר עורקי צוואר ויצא תקין עכשיו רופא המשפחה שלי לא חושב שאני צריכה לעשות בדיקה לקרישת דם הוא אומר לי שזה כנראה כלום וזה לא משהו רציני עכשיו רציתי לשאול האם עליי לעבור בדיקה לקרישת דם ?ואם כן לאיז רופא עליי לפנות כדאי שיתן לי הפנייה לבדיקה זאת ?כי הבנתי שאת הבדיקה הזאת לא מבצעים בקופת חולים יש לציין שאני לא נוטלת גלולות למניעת הריון עכשיו יש לי השימוטו ואני סובלת מפעילות יתר זמנית של בלוטת התריס ואין לזה טיפול וזה יעבור לבד בנתיים אני בחוסר תיפקוד קשה לי להתאמץ ואני כבר חצי שנה בבית עכשיו אני מפחדת בגלל שאני תקופה בחוסר תיפקוד האם זה עוד יותר מגביר לי את הסיכון ללקות בשבץ מוחי? האם כדאי לי לקחת אספירין? אנא עזור לי במהרה אודה לך על תשובתך
אינך צריכה לקחת אספירין כי לא ברור כלל מה הבעיה. עליך להבדק על ידי נוירואופטלמולוג במרפאת עיניים או במרפאה נוירולוגית של ביה"ח שבאזור מגוריך והם כבר ידעו להתייחס לאבחנה המבדלת של מצבך. בהתחשב במחלה הלא שכיחה השנייה ממנה את סובלת הייתי דורש מרופא המשפחה לקבל הפנייה כזו. בהצלחה.
שלום! אבי, בן 66, לאחר ניתוח CERVIAL ESOPHAGO gastrectomy, על רקע גידול סרטני בוושט, אושפז במשך 35 יום בטיפול נמרץ נשימתי. בטיפול הוא הונשם והורדם במהלך 30 יום וקיבל הן משככי כאבים כגון מורפין וכיו"ב וחומרי הרדמה. קיבל בהתחלה גם טיפול להעלאת לחץ הדם (נוראפינפרין) ואולם בסופו טיפול להורדת לחץ הדם כיוון שעלה לערכים גבוהים. האירוע המוחי פגע באיזור הטמפורלי הימני, הוא הולך אמנם לאט ובצעדים קטנים, אולם ידו השמאלית חלשה מאוד עם תחושה קלה, עם גירודים מתמידים ברגל וביד שמאל. מודגש שהוא מבולבל מאוד מדבר מצד אחד בצלילות אך לעתים ללא הגיון,התנהגותו איפולסיבית מאוד ואף גילה תוקפנות פיסית, חסר סבלנות וחסר מנוחה (ער 24 שעות) למרות קבלת טיפול תרופתי כבנזודיאזיפין,כדורי שינה. שאלותיי הן : ברור לי הקשר בין עליית לחץ הדם לאירוע מוחי, אם כי אינה ברורה לי האתיולוגיה למצב זה? האם יש קשר בין החומרים שקיבל, ו/או תקופת האשפוז הממושך על מצבו שגרם לCVA? האם המצב הבלבולי וההתנהגות חסרת השקט הנם הפיכים או שמא ימשיך להתנהג כך? האם לאור סמפטומים אלו שציינתי ישנה אבחנה פסיכיאטרית להתנהגותו או שמא זוהי התנהגות כתוצאה מהאירוע המוחי שאמורה לחלוף? אודה לך גם אם תסייע לי בהפנייתי לקריאת חומר רלוונטי. תודה לך על הסבלנות ועל התשובות. שנה טובה טלי
לא כל כך פשוט לענות למצב המורכב המתואר על ידך אבל אנסה. ראשית מדובר בשלב מוקדם של ההחלמה והתנהגותו המבולבלתוהתוקפנית של אביך עשוייה עדיין לחלוף ובלבד שיתנהגו אליו בסבלנות וסובלנות כראוי למי שמצבו הסתבך בעקבות נתוח עם שבץ מוחי וכעת עליו להתמודד עם מצב חדש ובכלל לא משמח. יכול להיות שבעקבות הנזק הטמפורלי השמאלי הוא סובל גם מבעיות בתקשורת השפתית ובזכרון המילולי ואלו גורמים לו לקשיים נוספים בהתמצאות שמחמירים את אי השקט שלו. אם לא אוחן על ידי נוירולוג או קלינאי תקשורת או מרפאה בעיסוק מומחית לשבץ רצוי שזה יעשה כדי לאבחן בעיות כאלו אם הן קיימות ולהתחיל לטפל בהן. עצם המודעות אליהן כבר עוזרת כי לא מצפים מהחולה ליותר מאשר הוא יכול לעשות וזה מקל עליו. יש המון אתרים ברשת לעזרתך: נסי למשל את WWW.STROKESAFE.ORG או WWW.STROKECENTER.ORG בהצלחה.
שלום רב בעלי עבר ארוע מוחי קל שהסתיים לכאורה ללא בעיות חצוניות בולטות. מאז אותו ארוע שמתי לב לשנוי בהתנהגות- חוסר סבלנות, מעבר חד ממצב רוח אחד לשני, תגובות של "פתיל קצר" האם זה אופייני? האם זה אמור להשתנות או להשתפר ככל שיחלוף יותר זמן? מה ניתן לעשות או כיצד היית ממליץ לטפל אם בכלל? תודה מראש
בהחלט יש שינויי התנהגות אחרי אירוע-מוחי גם אחרי TIA [אירוע קצר חולף] ויש טיפול לתופעות אלה להבהרה: אינני ד"ר למדיצינה,אלא גיאוגרף שעבר אירוע מוחי בעצמו,ובקרוב ייצא ספר על "אירוע מוחי " שכתבתי בהוצאת "יד שרה" ובו אני מתייחס גם לתופעה זו. כאן המקום קצר ,ובכל מקרה יש לפנות לנוירולוג בהצלחה ושנה טובה
באופן עקרוני צודק הד"ר לגיאוגרפיה שאומרו ששבץ מוחי עלול לגרום לשינוי באישיות ובהתנהגות באותה מידה שהוא עלול לגרום לשינויים גופניים כמו שיתוק. מבחינה מעשית הדברים קצת יותר מסובכים. ישנם אזורים מסוימים במוח שהידועים בהם הם האונות המצחיות שכאשר הם נפגעים יכול השבץ להסתמן בשינויי התנהגות בולטים ללא שינויים גופנים נלווים. לעומת זאת במרבית המקרים שינויי התנהגות כאלו יהיו מלווים בשיניים גופניים פחות טאו יותר באותה פרופורציה, כלומר, פרט לנזק מצחי או ספציפי אחר יהיה קשר ביו מידת הנזק הגופני ומידת הנזק ההתנהגותי. משום כך כאשר אין נזק גופני בולט ולא מדובר בנזק מוחי ספציפי לאונה המצחית (הפרונטלית) כדאי לבדוק באיזו מידה מהווים שינויי ההתנהגות תגובה נפשית "פסיכולוגית" לדחק שבעקבות השבץ (והפחד מפני שבץ חוזר) בה ניתן לטפל באמצעות טיפול נפשי מתאים כולל תמיכה תרופתית קלה לפי שיקול דעתו של הפסיכיאטר המטפל. מכל זה נובע שעליך לפנות ראשית לנוירולוג ולבדוק לגבי השאלה שהעלתי בדבר מיקומו של הנזק המוחי ואחר לפסיכאטר. בהצלחה.
באופן עקרוני צודק הד"ר לגיאוגרפיה שאומרו ששבץ מוחי עלול לגרום לשינוי באישיות ובהתנהגות באותה מידה שהוא עלול לגרום לשינויים גופניים כמו שיתוק. מבחינה מעשית הדברים קצת יותר מסובכים. ישנם אזורים מסוימים במוח שהידועים בהם הם האונות המצחיות שכאשר הם נפגעים יכול השבץ להסתמן בשינויי התנהגות בולטים ללא שינויים גופנים נלווים. לעומת זאת במרבית המקרים שינויי התנהגות כאלו יהיו מלווים בשיניים גופניים פחות טאו יותר באותה פרופורציה, כלומר, פרט לנזק מצחי או ספציפי אחר יהיה קשר ביו מידת הנזק הגופני ומידת הנזק ההתנהגותי. משום כך כאשר אין נזק גופני בולט ולא מדובר בנזק מוחי ספציפי לאונה המצחית (הפרונטלית) כדאי לבדוק באיזו מידה מהווים שינויי ההתנהגות תגובה נפשית "פסיכולוגית" לדחק שבעקבות השבץ (והפחד מפני שבץ חוזר) בה ניתן לטפל באמצעות טיפול נפשי מתאים כולל תמיכה תרופתית קלה לפי שיקול דעתו של הפסיכיאטר המטפל. מכל זה נובע שעליך לפנות ראשית לנוירולוג ולבדוק לגבי השאלה שהעלתי בדבר מיקומו של הנזק המוחי ואחר לפסיכאטר. בהצלחה.
שלום רב! לפני כשבועיים הופניתי למיון בבי"ח עקב כאבי ראש . יש לי עבר של סינוסיטיס עם ניתוחים שחלפו כעבור מספר שנים. ולפני כשבועיים שוב כאבי ראש ולא הייתי כלל מקוררת. רצו לאשפז אותי בכדי לעשות לי סי.טי - סרבתי מסיבות אישיות , מה גם שחלה הטבה משמעותית בגלל שלקחתי כדורי הרגעהלפני שהגעתי למיון :פרוקסול פורטה וזה עזר לי. במכתב השחרור נוירולוג בדק אותי, הבדיקה היתה תקינה אך לא ברור לי משמעות המשפט שכתב עלי: בהכרה מלאה, מתמצאת X 3. למה הכוונה:"מתמצאת X 3 מה זה ה-3. מה פירוש קוד רפואי זה? אשמח באם תענה לי, ושנה טובה לך - יעל.
פרושו מתמצאית בזהות, הזמן ובמקום. זה לא קוד רפואי אלא קיצור של תוצאות הבדיקה ופרושו שמצבך המנטלי שפיר. שנה טובה.
בת 73 לקתה בארוע מוחי.היא ללא הכרה.מגיבה לקריאת שמה בלבד.הצד הימני בגופה פרטי מאד.בסיטי נראה אוטם פרונטריקולרי משמאל נוסף על אוטם בצד שמאל שנצפה בסיטי יום קודם.כמו כן נראתהאטרופיה מוחית וצרבלרית.אין עדות לדמם תוך מוחי.האם יש אפשרןת לקבוע את מידת הנזק המוחי שנגרם עפי הנתונים בסיטי.מדובר על שבוע מתחילת הארוע.האם ישנו תסריט שיוכל לעזור לנו להבין ולדעת למה לצפות?תודה.
לפי התאור מדובר בנזק ראשוני קשה ולצערנו קיים קשר בין מידת החומרה של ההסתמנות הראשונית ומידת הנזק הקבוע שיוותר. כמו כן לפי התאור נצפה הנזק המוחי בצלום המוח כבר בשלב מוקדם וגם זה סימן פרוגנוסטי פחות טוב (מאשר המצב שבו קיים נזק קשה אבל הוא לא נצפה בצלום המוח המוקדם). קיימת פשרות שחוסר התגובה נובע גם מאילמות (אפזיה) שפרושו פגיעה במרכז השפה וכדאי לנסות לתקשר בכל אמצעי אחר שעולה על הדעת. בהצלחה.
חשוב להזכיר שלמרות הפרוגנוזה הלא טובה כפי שמציין ד"ר גוטליב עדיין יש מקום לניסיון טיפול של צוות רב מקצועי, מאחר וקשה מאוד לנבא את מידת הנזק השארי לאחר אירוע מוחי. לכן מומלצת הערכה של מרפא בעיסוק, פזיוטרפיסט וקלינאית תקשורת. כמובן כל זאת אם מצבה הרפואי של הגב' מאפשר את הטיפול.
האם יש לשנות את ההרגלים השונים (אכילה ןכן') לאחר האירוע
אם מדובר בהרגלים "לא בריאים" התשובה מובנת מעצה: לרדת במשקל, לצלצם את השומנים באוכל,להפסיק לשתות אלכוהול, להפסיק לעשן וכו'. אם לא מדובר בהבט זה אין בעיה אם סוגי האכל השונים למעט אינטראקציות אפשריות בין תרופות שונות (למשל קומדין) ומאכלים שונים, אבל ההשפעה בדרך כלל אינה מאוד משמעותית. בהצלחה.
שלום ד"ר גוטליב ! אימי עברה ארוע מוחי ( שטף דם במוח ללא קרישים שפגע במרכז הדיבור, מבחינה מוטורית, התפקוד תקין ) לפני 12 יום. כמה זמן לאחר הארוע אפשרי לעשות MRI ? מחכה לתשובה מהירה. תודה מראש, סמי
סמי שלום בנוגע לבעית הדיבור אני מפנה אותך לאתר אינטרנט www.hearsay.co.il בברכת שנה טובה ,החלמה והרבה בריאות
אפשר לעשות MRI מיד אחרי האירוע. השאלה היא מה מטרתו. אם מטרתו לאבחן במדויק את מידת הנזק המוחי רצוי דווקא להמתין מספר ימים ושובועות ולא תמיד קיים הבדל משמעותי בין המידע המתקבל מבדיקה זו לעומת בדיקת CT רגילה. אם לעומת זאת המטרה לאבחן בעיות ספציפיות של כלי דם כמו מפרצת או לשלול בעיות אחרות ניתן לעשות את הבדיקה מיד. בהצלחה.
שנה טובה לד"ר גוטליב , למשתתפי הפורום ולכל בית ישראל נקווה שהשנה הבאה תהייה טובה יותר מקודמתה.
שנת בריאות והחלמה. אמן.
האם יתכן פגיעה בראש שאותותיה יבואו לידי ביטוי שנים (15 שנה) לאחר הפגיעה? סימנים כגון: כאבי ראש, קשיי ריכוז ובעיות זיכרון
באופן כללי התשובה שלילית.
שלום ! ברצוני לדעת האם מותר לאדם מבוגר (בגיל 80) שעבר ארוע מוחי לפני כחצי שנה ועבר תהליך שיקום יפה, לנסוע לחו"ל? - האם יש סכנה בטיסה כיוון ששמעתי מספר פעמים שאנשים קבלו שבץ כשעלו על טיסה, האם לדעתך זה מוקדם ויש לחכות עוד פרק זמן מסויים או שאולי לאדם בגיל כזה כבר סיכון כזה אינו מומלץ ? תודה.
מניסיוני ואני לא רופא לאישתי שהיתה בת 48 בעת קבלת הארוע המליצו לחקות לפחות שנה ולא לטוס צריך לקחת בחשבון שבטיסה ארוכה הישיבה במטוס ארוכה דבר המביא להווצרות כרישי דם ולכן ממולץ לנוע מדי פעם במטוס. אי לכך אתה צריך לקחת גם זאת בחשבון האם האדם המבוגר יכול בכלל לנוע בזמן הטיסה וזה שיקול חשוב.
באופן כללי ניתן לטוס חצי שנה אחרי ארוע מוחי אולם צריך לדון בכל מיקרה לגופו ביחד עם רופא מומחה ולשקול גורמים המאמץ הכרוך בטיסה, כפי שציין שלמה, מחלות אחרות מהם סובל האדם ומצבו הנוירולוגי. כדאי גם להתחשב ביכולת של הבטוח הרפואי לכסות אותך בעת שהייתך בחו"ל. אם כל זאת אנשים נוסעים לחו"ל חצי שנה ושנה אחרי השבץ ובודאי בתקופות יותר ממשוכות לאחריו ונהנים. בהצלחה
שלום, האם בדיקת EEG טובה גם לבעיות כלי הדם (שטפי דם וקרעים) באזו הראש? תודה רבה!!!!!!
בדיקה זו אינה מאבחנת בעיות בכלי הדם אולם היא יכולה להצביע על אזור בעייתי כך שהרופא ימשיך אחר כך לבדיקות ספציפיות יותר.
שלום רב, קבלתי לעשות Brain CT + C, באבחנה משוערת נרשם plan brain CT. מה בדיוק סורק ה CT הזה ואיזה בעיות ניתנות לגילוי דרכו? תודה רבה!!!!!!!!!!!!
התשובה המצוטטת אינה ברורה. טומוגרפיה ממוחשבת של המוח (brain computerized tomography או ct ) הוא צלום רנטגן הסורק את המוח בחתכים רוחביים ובונה תמונה של תוכנו על מרכיביו השונים. אפשר באמצעותו לגלות תהליכים כמו אוטם, שטף דם וגידולים בתוך המוח. בהצלחה.
cerebral hemorrhage
שלום רב, אבא שלי, בן 71, קיבל אירוע מוחי לפני שבויים. הבהלנו אותו לחדר מיון מייד עם קרות האירוע. לאחר כ- 15 דקות מהופעת הסימפטום הראשון היינו כבר בחדר מיון. למרות זאת, עד כ- 3 שעות לאחר האירוע הוא לא טופל. כתוצאה מהאירוע הוא נפגע בכל החלק הימני כולל פגיעה בדיבור ובחשיבה. לאחר זמן מועט הוא החל להזיז את הרגל והיד. קראתי באינטרנט כי יש חשיבות מרובה לקבלת ממיסי דם לאחר שלילת דימום שנעשה ב- c/t אם החולה מגיע תוך 3 שעות מהאירוע. אבי לא קיבל כל טיפול, למרות שהגיע מייד לאחר האירוע. האם היה פה טיפול לקוי? האם יכולנו למנוע את הנזר אילו קיבל אבי את הטיפול בסמוך לאירוע?
הטיפול בממיסי דם אינו עדיין בהשג כל בתי החולים ורק בתי חולים גדולים עם יחידות ייעודיות לשבץ מנסים אותו בשלב זה. זהו טיפול שהתועלת ששבו מותנית במומחיות גבוהה ביישומו שכן יש בו גם סכון ניכר. החלמה מהירה.
משה שלום, הסיפור שהזכרת מאוד מוכר לי לצערי אבי הגיע למיון במצב טוב וקיבל טיפול רק כעבור 7 שעות מעניין אותי לדעת באיזה ביה"ח אירע הדבר ליאת
בת אחותי קיבלה אירוע מוחי כחודשיים לפני שמלאו לה 8 שנים. זה היה לפני כמעט שנתיים. חפשנו בספרות מידע לגבי הנושא אלא שברוב המקרים מיוחס הנושא לאנשים מבוגרים שכן אצל ילדים המקרים הרבה פחות שכיחים. האם תוכלו להפנות אותנו למקורות מידע מתאימים, אולי פורום (עדיף באנגלית) לתחום הספציפי אולי קבוצת משפחות שילדיהם נפגעו מאירוע מוחי. האירוע של אחייניתי נבע מחסימה בכלי דם (בוצעו בדיקות CT , MRI). הסיבה לאירוע לא ידועה. הפגיעה היתה בצידו השמאלי של המוח כך שהדיבור נפגע (היא נוטה להתבלבל, לשבש מילים, לשכוח מילים מאוד פשוטות כך שהיא לא תמיד מדברת באופן רציף ושוטף אבל הדיבור עצמו ברור) ידה הימנית די שמוטה והיא מתקשה לבצע פעולות- שלא לדבר על מוטוריקה עדינה. היא מסוגלת ללכת אבל נתמכת ונעזרת בהרבה ע"י סד שמקל בהרבה ותומך במפרק הקרסול. היא אמנם הולכת קצת תוך גרירת הרגל אבל יחד אם זה מסוגלת לרוץ ולקפץ. בסמוך לפגיעה ב- 10 ימים הראשונים התקשתה מאוד לדבר ולנוע אך אחרי תקופה קצרה אכן היה שיפור אבל מאז הדברים כמו עומדים במקום ולא ניכר שיפור משמעותי. קראתי ושמעתי רבות שאני מבוגרים פעמים רבות הגיעו למצב של תפקוד מלא ומיותר לציין שזוהי תקוותינו. מידע נוסף בנושא מאוד יעזור. תודה
www.strokecenter.org www.strokesafe.org www.neuroskills.com בהצלחה.
בעקבות ארוע מוחי שהיה לאבי לפני כשלושה חודשים נוצר מצב שחלה תזוזה בקנה הנשימה ובעקבות כך הוא משתעל לאורך כל היום ובכל התנוחות ישיבה שכיבה ועמידה. תופעה זו גורמת לו לחולשה וחוסר יכולת תפקוד תקין . מבקש אני לדעת אם יש דרך לטפל בתופעה ולהקל על הסימפטומים הנ"ל . בתודה ומצפה לתשובה גיא ברק
אינני מכיר תופעה של "תזוזה של קנה הנשימה" כתוצאה משבץ מוחי וקשה לי לייעץ לך. לעומת זאת שיעול לאחר שבץ מוחי נגרם לעיתים קרובות עקב הפרעות בליעה המתרחשות אצל כרבע מהחולים. להזכיר שלא רק את האכל אנו בולעים אלא גם את הרוק המיוצר על ידינו ועל כן השיעול יכול להגרם גם ללא קשר לזמני הארוחות. כדאי מאוד להבדק על ידי קלינאי תקשורת מומחית להפרעות בליעה ולקבל הדרכה בטכניקות להקלה של הבליעה. בהצלחה.
לד"ר גוגליב שלום איך אקשיב לאיטוטים של הגוף כדי למנוע אירוע מוחי. מהם הסימנים החיצונים כדי להבדיל בין אירוע מוחי להתקף לב ,אטם לב או שווץ לב. ד"ר אם אפשר להרחיב את המאמר שכתבה וגם לאפשר מאמר להדפסה אים יש ביוכלתך לתת לנו כלים לאיבחו אירוע מוחי, כי אני בקוצת סיכון תודה חזי
לחזי אם תקרא את הכתבה בראש דף זה מצד שמאל ארוע מוחי(CVA ) תקבל את כל התשובות ששאלת
נא קרא את הכתבה ואז אם יש שאלות ספציפיות חזור אלינו. תודה.
אני מטפלת (בבית סיעודי בקיבוץ) בגבר בן 86 שעבר ארוע מוחי לפני 3 שבועות, שהתבטא בעיקר בדיספאזיה, ללא חסרים נוירולוגיים משמעותיים אחרים . שבוע לאחר הארוע, החלו סימפטומים דכאוניים קשים: חוסר תאבון, ישנוניות יתר, עצב . כמו כן ירידה משמעותית בערכי לחץ דם כך שלא ניתן לתת תרופות ללחץ דם . לא הומלץ לאיש הזה שיקום (כששוחרר מבי"ח לאחר יממה) . כעת הותחל טיפול באפקסור, עדיין ללא השפעה . האם לאיש מגיע שיקום?? האם יש לך הסבר אפשרי לירידה בלחץ הדם לערכים ממוצעים של 85/50 ? אודה על תשובתך .
שיקום הוא זכותו של כל מבוטח בקופת חולים והוא מבוסס על חוק הבריאות. המטופל שלך זכאי לקבל טיפול כזה וחובתך לדרוש אותו עבורו. לחץ הדם הנמוך שלו עלול לנבוע ממספר סבות ויש צורך לבדוק אותן ספציפית ועד אז לדאוג שהוא שותה מספיק. הוא בוודאי אינו תורם לו להרגשתו הכללית. יש מקום להתייחס גם למצבו הנפשי , לטיפול מניעה לפני שבץ נוסף ולשקום התקשורת שלו. בהצלחה.
לד"ר גוטליב. לאחרונה נתקלתי בפרסום של חברת סולגאר על תוסף תזונה בשם CDP CHOLINE (citicoline) שלטענתם עוזר בשיקום שלאחר אירוע מוחי, לפי טענתם המרכיב עוזר בתפקוד של מערכת העצבים לאחר שבץ מוחי. בפרסום נאמר שהוא עוזר בסילוק הנוזלים המצטברים במוח כתוצאה מהאירוע ושמחקרים מוכיחים שהוא מקצר את משך ההחלמה באופן משמעותי. כמו כן נאמר שהוא עוזר בתקופת השיקום הן המוטורי והן השכלי. עד כמה שידוע לי חברת SOLGAR היא חברה המכבדת את עצממה, וככזאת לא תפרסם פרסומים שקריים. באתר האינטרנט שלה היא מביאה קישור למחקר שנעשה בנושא: http://www.solgar.co.il/library/technical_bulletins/cdp_cholin.html שאלותי הן: מה דעתך על הנושא? האם אכן התרופה יכולה להביא לשיפור במצב או שזה בבחינת שטויות שאין להן הוכחה מדעית, שחבל לבזבז עליהן את הזמן והכסף, ואם כן - מדוע החברה מפרסמת כך? האם נעשה מחקר רב-משתתפים בנושא ?! אם אכן זה יכול לעזור - למה לא משתפים את החולים? האם זה בגלל שהרפואה הקונבציונלית נוקטת העדפה של אי מתן תוספי תזונה בכלל? אודה על התיחסותך, דעותיך בנושא ומתן פרטים נוספים בנושא.. אלי
נדמה לי שאתה נותן בעצמך את התשובה לשאלותיך: חברה מסחרית אינה חייבת לעמוד בקריטיונים של אמיתות מדעית לפרסומיה ו"זכותה" לפרסם גם הנחות שהן בבחינת WISHFULL THINKING ולא יותר מזה. אתה יכול להיות די בטוח שאם יש איזהשהו חומר ממקור "טבעי" או סינטטי שיש בו תועלת ממשית לחולים ימצאו הן הרופאים והן חברות התרופות (ולא תוספי המזון) שכבר יטפלו בו הן מבחינת הוכחת מועילותו והן מבחינת שווקו כתרופה לכל דבר. כך זה עובד. כל היתר, כלומר, כל תרופות הפלא למינהן הן בדיוק משאתה חושב שהן...
שלום רב, אביו של בעלי בן 64 לקה באירוע מוחי לפני כשנה וחצי הוא נפגע בצד ימין מאז הוא סובל מתחושה של שריפה וכאבין בצד הפגוע ( יד ימין ורגל ימין ) , שאלתי היא האם זו תגובה " נורמלית" לאחר אירוע מוחי והאם יש דרך להקל על הכאבים או למנוע אותם? יש לציין שיד ימין שלו לא מתפקדת ורגל שמאל מתפקדת אך אין לו בה כ"כ תחושה. אודה לתשובתך המהירה, כרמית
כיצד ניתן לשקם נזק אדיר במוח?
זו בוודאי אינה תגובה נורמלית אולם היא מוכרת. הסיבה יכולה להיות מקומית ממקור ראומטי הקשור לצמצום התנועה במפרקים המשותקים ואז הטיפול באמצעות טיפולים פיזיקלים כמו אולטרסאונד וחימום או קרור מקומי, תרופות אנלגטיות ואנטיראומטיות ופיזיוטרפיה. הסבה יכולה להיות גם משאנו קוראים לו "כאב מרכזי" שמקורו במוח ואז הטיפול התרופתי שונה וכולל תרופות כמו אלתרול או טגרטול. לשם אבחון של תופעות אלו היא צריכה להבדק על ידי נוירולוג. בהצלחה.
נושא: אירוע מוחי מחבר: ruty תאריך: 18-07-2002 09:41 ד"ר גוטליב שלום! שאלתי היתה.... אימי בת שמונים ועברה לפני כ6 שנים אירועה מוחי. הינה מתפקדת ביום יום,למרות שיש לה פגיעה ביד שמאל וגרירת יד ימין. לפני כ3 שנים היא החלה להזכר בכל ה"חטאים" של אבי לפני כ50 שנה. בא אליו בטענות שונות ומשונות ובוכה כל פעם כשניזכרת שהוא העלים אותה או התיחס אליה בזלזול או "בגד" בה ודורשת תשובות היום על משהו שהתרחש לפני שנולדתי, (אני בת 54) היא נכנסת להיסטריות, לתוקפנות, מילולית . וכל פעם אותו סיפור קורה פעם בחודש. אבי בן 81 ובזמן האחרון חלה אצלו פגיעה חלקית בזכרון. התחננתי לפניה שתקח כדורי הרגעה אך לדעתה ,אתם תרגיזו אותי ואני אקח כדורי הרגעה?" היא נכנסת למצבי כעס איומים היא מסוגלת לדבר ולצעוק שעות וכל הזמן על אותו נושא. מאין ישלה את הכוחות לכך אני מתעיפת כעבור שעתיים. היא משתפת אותי בכל הכעסים הללו למרות רצוני ואם אני מנסה טיפה להגן על אבי ולאמר כי היה זה לפני 55 שנה ומאז הרבה מים זרמו ולי הם היו הורים הטובים ביותר וגם לה הוא היה הבעל לא רע, אני נהפכת לאויב. יש לך את הגנים של אבא שלך .... שאלתי היא איך אני יכולה לעזור לה והאם זאת תופעה טבעית אחרי אירוע מוחי תודה
לפי התאור שלך אפשר לחשוד שלאמך יש אולי אילו בעיות בתחום הפסיכוגריאטרי. הן עלולות להיות על רקע הפגיעה המוחית הישנה או על רקע בעיות מוחיות חדשות הקשורות לגיל והן עלולות להיות על רקע פסיכולוגי. לעיתים קרובות שני התחומים משפיעים בו זמנית. שכיח שתכונות שהיו קיימות בעבר כמו נטייה לקנאה או חשדנות תתגברנה עם הגיל וכתוצאה ממחלה מוחית. הייתי ממליץ שפסיכוגריאטר יבדוק אותה ואפשר להסביר את הצורך לכך במעקב מוצדק אחר מצבה כחולה שעברה שבץ מוחי. אם תעשה אבחנה של בעיה "גופנית" יהיה אולי לסובבים קל יותר לסבול את התנהגותה. בכל מקרה הוא יוכל להמליץ על תרופות מתאימות ואלו אינן חייבות להיות מקבוצת תרופות ההרגעה אלא יש אפשריות שונות. בסופו של דבר יהיה צורך גם בתמיכה סביבתית של כל המשפחה כפי שאתם עושים כבר כעת. לפעמים יש תועלת ב"מנוחה" קצרה של שבוע או שבועיים של הקשורים בעניין זה מזה. מצטער אבל איני יכול להיות יותר ספציפי. בהצלחה.
ד"ר גוטליב תודה על התשובה רותי!
לד"ר שלום הפניתי את שאלתי אליך לגבי אירוע מוחי בתאריך 13.7, אך חלה איזו תקלה ולכן פניתי אליך שוב בתאריך 18.7 בשם רותי, Re. איתך הסליחה! האם תוכל להתיחס שוב לשאלתי הרשומה שם. בתודה רותי
לרותי שלום ממליץ לך להעתיק את השאלה מחדש ולא לשלוח את הד"ר לחפש ,כך לא תקבלי תשובה לה את זקוקה כל כך.
מצטרף לבקשתו של שלמה לרשום לי את השאלה מחדש ומבטיח לענות בהקדם. ד"ר גוטליב.