עירנות

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

24/03/2001 | 23:28 | מאת: י.ש

האם יש מאכלים מסויימים הגורמים לעירנות (ואינם מזיקים לגוף)?

26/03/2001 | 18:46 | מאת: נירה אולנד

שלום י.ש. שאלת שאלה מעניינת וחשובה. והתשובה היא: כן. יש מזונות , וסגנונות אכילה, שמשפרים עירנות. ראשית, הברור מאליו: קפאין משפר עירנות. שתיה של קפה, תה חזק, ומשקאות קולה יכולים לשפר עירנות. וההיפך: אלכוהול מוריד עירנות. למעשה אלכוהול הוא סם מרדים. האפקט החברתי המשחרר של אלכוהול הוא רק ההתחלה, בהמשך פשוט נרדמים. מבחינת סגנונות אכילה: אכילה של פחמימות , גם פשוטות וגם מורכבות דומה קצת לאפקט של האלכוהול. בהתחלה מרגישים זרימת אנרגיה, אחרי זמן מה מתים לישון. בפחמימות אני מתכוונת לאורז, לחם, תפוחי אדמה, חיטה, קוסקוס, סולת, בורגול וכו'. גם סוכר, ממתקים ושתיה ממותקת כלולים כאן. אכילה של חלבונים, לעומת זאת, לא גורמת לתגובה של עייפות.מזונות עשירים בחלבון הם בשר, דגים, עוף, ביצים, גבינות למיניהן, קטניות כמו חומוס, אפונה ושעועית. כמות האוכל גם כן משפיעה על העירנות. ככל שהארוחה גדולה יותר, כך היא מעייפת יותר, הגוף זקוק לאנרגיה שלו כדי לעכל את הארוחה, מה שנקרא בלשון העם " הדם יורד מהראש וזורם לקיבה". לכן, אם ברצונך לאכול ולא לחוש עייף אחרי הארוחה (מומלץ במיוחד בתקופות מבחנים, למשל),עליך: 1. לאכול ארוחות קטנות יחסית, אפשר 6 ארוחות קטנות ביום. 2. בכל ארוחה לאכול חלבונים : למשל מנה קטנה של עוף , או דג , או סלט ביצים, או גבינה או יוגורט וכדומה. 3. אפשר בהחלט ואף חשוב לאכול מזונות עשירים בפחמימות, אך עליך להשתדל להפחית בכמותם. למשל, פרוסת לחם אחת במקום שתיים, רק חצי כוס אורז, וכדומה. 4. ירקות אפשר לאכול ללא כל הגבלה, הם לא משנים לכאן או לכאן מבחינת עירנות. פירות מכילים פחמימות, לכן מומלץ לאכול מהם לא יותר מידי, ורצוי בצירוף מזון חלבוני כלשהו, למשל יוגורט או מעדן חלב. 5. אם אין לך בעיית לב, לחץ דם או כולסטרול, באפשרותך לשתות קפה ללא הגבלה, אך למעלה מ5 כוסות כבר נחשב לקצת יותר מידי. אל תגזים, כי הגוף גם מתרגל להשפעת הקפאין ומפתח סבילות.

28/03/2001 | 17:41 | מאת: י.ש

ברצוני להביע את תודתי על תשובתך המפורטת. אני עובדת שעות רבות ומנסה להלחם מידי יום בעייפות. אני אאמץ את עצותיך בחום.

מנהל פורום תזונה טבעית