ויטמינים
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
בהמשך לתשובתך בנושא ויטמין C , רציתי לשאול לגבי ויטמין E . שמעתי על חיוניות הויטמין לגוף, ובעיכוב תהליכי זיקנה, רציתי לשאול לדעתך המקצועית, בנושא חיוניות, באיזה מזון הוא נמצא, מהם הכמויות המומלצות לגוף של אדם, האם את ממליצה לקחת אותו כתוסף לתזונה היומית, האם הוא באמת מעכב תהליכים בגוף ???
שלום עדי ויטמין E גם הוא נחשב לאנטי- אוקסידנט, כלומר מעכב תהליכי חמצון בגוף.ככזה כדאי ורצוי לדאוג שיהיה קיים בתזונה היומית. הסברה כיום היא שויטמין זה משפר את פעילות מערכת החיסון, ומאט את נזקי הכולסטרול המחומצן לכלי הדם, כלומר מאט את טרשת העורקים. קיימים מחקרים שמראים גם ירידת מה בשכיחות סרטנים מסויימים בעקבות נטילה ארוכת טווח של ויטמין E. ויטמין זה קצת יותר קשה להשגה, הוא מסיס בשומן, ונמצא בשומנים מהצומח. המקורות העיקריים של ויטמין E הם: שמן נבט חיטה, נבט חיטה, שמנים צמחיים כמו חמניות, חריע, תירס, אגוזים , שקדים, בוטנים, ופחות גם בבטטות וירקות עליים. מזונות שומניים ברובם כמו שמנים ואגוזים הם גם עשירים מאד בקלוריות, וקשה לאכול מהם כמויות מספיקות. כדי להגדיל את כמות הויטמין בתפריט, השתדל לאכול מוצרי חיטה מלאים, כמו חיטה מלאה, בורגול מלא, לחם מקמח מלא, קוסקוס מלא ועוד. כל אלה נמצאים בחנויות טבע. אגוזים ושקדים ניתן להוסיף לתבשילי ירקות ולסלטים, בכמות של חופן ליום. כמובן שתמיד מומלץ לאכול ירקות עליים כמו חסה, תרד, רוקט, כרוב מסוגים שונים, הם עשירים מאד בויטמינים. לגבי התוספים: ויטמין E, בדומה ליתר הויטמינים המסיסים בשומן, נאגר בגוף ואינו מופרש בשתן. לכן, תוספת גדולה שלו לאורך זמן נראית לי כמהלך בריאותי לא חכם כלל. לקיחת כמות גדולה יחסית (מעל 200 IU) בבת אחת בהתחלה יכולה לגרום לעליה בלחץ הדם, ולכן מסוכנת, ביחוד לאנשים עם לחץ דם גבוה או מחלת לב כלשהי. לקיחת תוסף זה צריכה להיות הדרגתית, להתחיל ב 100 יחידות (IUׂ ), פעם ביום לכמה ימים. אם אין עליה בלחץ דם או הרגשה רעה, אפשר להעלות ל 200. לדעתי מעל 200 יחידות ליום של ויטמין E היא כמות מיותרת ואף מוגזמת. קיימים בשוק כדורים של 1000 IU! לשיקול דעתך. בכל מקרה, כדי שלקיחת התוסף תהיה יעילה, יש לקחת אותו בצירוף מזון שומני כלשהו, למשל יחד עם ארוחה המכילה רוטב סלט עם שמן, או אבוקדו. ( IU הוא קיצור של INTERNATIONAL UNITS , בדרך כלל שווה ערך למיליגרם).