תפריט מאוזן לפעוט
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום, בני בן השנה וחודשיים מטופל ע"י מטפלת בביתו. חלק הבישול אינו הצד החזק שלה. ברצוני לדעת היכן אני יכולה לקבל תפריט מפורט לתזונת התינוק, כך שאני אוכל להכין חלק וחלק לבקש ממנה, ולהיות כך בטוחה שהוא אוכל נכון ומאוזן. שאלה נוספת - עד כמה זמן רצוי להחזיק אוכל מבושל במקרר לדוג': שניצל, ספגטים, מרק ירקות, סלט ירקות. האם לאחר כ -3 ימים כמות החיידקים שנוצרו או הויטמינים שאבדו מתירים את האוכל ללא ערך תזונתי משמעותי כמו ביום הראשון? תודה מראש, נעמה
הוצאת לי את המילים מהפה... אני מצטרפת לשאלה!
שלום נעמה (וגליה), אמנם קיימים בחנויות ספרים בנושא תזונת תינוקות, הכוללים גם מתכונים, אבל באופן עקרוני - לא צריך להיות הבדל בין בישול לאנשים בוגרים ובין הכנת ארוחות לתינוקות ! לא צריכה להיות בעיה לתת לתינוקך את אותם המאכלים שבישלת לעצמך לארוחה, וכמובן שיש להתאים את מרקם המזון למערכת הלעיסה שלו. התפריט צריך לכלול את כל אבות המזון ולכלול בשרים כמו קציצות, חתיכות עוף וכו', דגנים כמו תפו"א (בצורת פירה, למשל), אטריות או אורז, קטניות (ראי שאלות נוספות על קטניות בעמוד זה), וכמובן ירקות, בצורת מרק, ירקות מבושלים או חתיכות קטנות של ירקות טריים חתוכים. מתכונים המתייחסים לבישול דגנים וקטניות אפשר לקבל מכל ספר בישול סטנדרטי. הדבר היחיד שצריך להתייחס אליו הוא המרקם של התבשיל, שצריך להיות כמה שיותר מחיתי ואחיד ושלא יכיל חתיכות קטנטנות של גרגרים קשים וכד'. בארוחות שאינן מבושלות אפשר לתת גבינות, ביצים, טחינה , אבוקדו - ואפשר לנסות גם חתיכות לחם רך. הכל תלוי במצב השיניים ובהעדפות הפרטיות של התינוק. לקבלת ייעוץ לגבי תפריט הכולל את כל אבות המזון ניתן לפנות לדיאטנית ילדים בקופ"ח (לבקש הפנייה מהרופא). לגבי האחסון במקרר - מבחינת תכולת חיידקים - אין בעייה לאחסן מאכלים מספר ימים במקרר, אבל חשוב לזכור שהויטמינים נהרסים בקלות במהלך האחסון ולגבי סלטים, למשל, מומלץ להכין כמויות קטנות לאותו היום. בשרים מספקים בעיקר חלבון וברזל, שאינם נהרסים בתנאי אחסון, ודגנים מספקים את הפחמימות הנחוצות לאנרגיה. את עיקר הויטמינים אנו אמורים לקבל מהפירות והירקות, והויטמינים הם אלה שנהרסים בחשיפה לחמצן, אור וחום, ולכן מומלץ לאחסן אותם כמה שפחות. בתיאבון !