לנירה אולנד - פחמימות וסוכרים

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

22/05/2001 | 19:54 | מאת: אורן

שלום לך, האם פחמימות בלחם מתפרקים ישירות לסוכר ? האם הם הופכים להיות סוכר זמין כמו אכילת סוכר רגיל ? אבקש גם לשאול איך מתרגמים את כמות הפחמימות המצויינת על אריזות מזון שונות לשווי ערך סוכריים ? תודה

לקריאה נוספת והעמקה
25/05/2001 | 19:47 | מאת: נירה אולנד

שלום אורן הפחמימות בלחם מקורן בעמילן. העמילן מתפרק לגלוקוז, ונספג בדם מהר מאד. קיים מדד הנקרה אינדקס גליקמי. לקחו למשל סוכר, בדקו כמה זמן לוקח לו להעלות את רמת הסוכר בדם. ואז לקחו מזונות שונים המכילים פחמימות, ובדקו את מהירות הספיגה שלהם יחסית לסוכר. אינדקס גליקמי של מזון כלשהו הוא המהירות היחסית שלו לעומת מזון סטנדרט, באחוזים. יחסית לגלוקוז, לחם לבן מקבל את הציון 70, לחם מלא - 69. אלה ציונים גבוהים.אורז לבן מקבל את הציון 56, שיבולת שועל- 55. אם אתה מחפש ומוצא מקור לאינדקס גליקמי, שים לב- הציונים הם ביחס למזון הנמדד. יש מדדים על פי גלוקוז, על פי סוכר לבן, ועל פי לחם לבן. תמיד צריך להיות מצויין ביחס למה נמדד האינדקס. מהירות הספיגה של סוכרים שונים בדם משתנה לפי ההרכב הכולל ומרקם הפחמימה. מזון המכיל גם חלבון או שומן ייספג לאט יותר, כי השומן והחלבון מאטים את הספיגה. מזון שבו הפחמימות מאד זמינות כי הוא טחון דק מאד (כמו במוצרי קמח למיניהם) הספיגה מהירה יותר. מזונות יותר גושיים, כמו למשל בורגול ,הפחמימות נספגות לאט יותר . לשאלתך, אין אפשרות להשיג את המידע שאתה רוצה מתויות המזון. לפעמים מצויין כמה פחמימות וכמה סוכר, כשהכוונה לפחמימות מורכבות ופחמימות פשוטות (הסוכר). בדרך כלל נתון זה לא מופיע. ובכל מקרה, כאמור קשה להסיק מכמות הפחמימות לגבי מהירות ספיגתן. שוקולד למשל מכיל המון סוכר לבן, אך גם המון שומן, ולכן הוא מעלה את רמת הסוכר בדם לאט יחסית!. תמרים מיובשים הרבה יותר בריאים, אך מעלים את רמת הסוכר בדם מהר יותר מגלוקוז(אינדקס גליקמי 103). כך שקשה להסיק, וחבל לעסוק בחישובים הללו . נסה למצוא, דרך הרשת או בספר תזונה, אינדקס גליקמי, שיאפשר לך לקבל תמונה על מהירות הספיגה של סוכרים במזונות שונים. בהצלחה .

27/05/2001 | 00:26 | מאת: אורן

שלום נירה, תודה על תשובתך היסודית והמפורטת. שכחתי לשאול קודם עוד דבר אחד. במוצרי מזון מומתקים ללא סוכר מופיע פעמים רבות המרכיב "מלטיטול". אודה לך אם תוכלי לומר לי מהו מרכיב זה, והאם הוא מעלה את רמת הסוכר בדם. תודה וחג שבועות שמח אורן

מנהל פורום תזונה טבעית