איזה כלים להשתמש
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
איזה כלים נחשבים יותר בריאים -מתכת זכותית עץ ? איזה מתכות מותר ואיזה אסור בתודה דניאל
שלום דניאל שאלת שאלה חשובה שלא תמיד שמים לב אליה. כלי זכוכית ופיירקס אינם משפיעים על המזון בשום צורה, לכן אין מניעה להשתמש בהם. כלי עץ וקרמיקה לעתים צבועים בצבעים המכילים עופרת, שהיא מאד רעילה, לכן אני לא ממליצה להשתמש בכלים כאלה כשהם צבועים. לפעמים היצרנים מציינים שהכלי נקי מעופרת, ולפעמים לא, אז המידע די חלקי וקשה לנחש. כלי עץ שאינם צבועים ניתנים לשימוש ככלי הגשה. הבעיה עם עץ שהוא סופג חומרי מזון, ולא תמיד השילוב של המאכל הנוכחי עם מה שכבר נספג בעץ טעים במיוחד....אך זה כבר עניין של טעם. לגבי מתכת: סירי אלומיניום מאד נפוצים בארץ, בגלל שהם זולים מאד, מתחממים מהר ומבשלים באופן שווה את תכולתם. אולם אטומים של אלומיניום נמסים לתוך המזון, ביחוד כשהוא חומצי (וכמעט כל מאכל הוא חומצי במידת מה). האלומיניום שמגיע לגופנו בצורה זו עושה בנו שמות, נאגר בכבד, בכליות ובמוח, ויש אפילו מי שמאשים אותו כאחד הגורמים למחלת האלצהיימר. לכן לדעתי כדאי להפטר מכלי בישול העשויים אלומיניום. סירים מפלדת אלחלד יותר יקרים, אך גם יותר בטוחים, ולא משחררים יונים לתוך האוכל. כלים מברזל נוטים דווקא להתחמצן ולהעלות חלודה, ולכן כיום הם פחות נפוצים. יחד עם זאת, יוני הברזל שמתערבים במזון המבושל על ידי שימוש בסירי מתכת דווקא נחשבים לרצויים, ביחוד אצל צמחונים או אנשים הסובלים ממחסור בברזל. כך שאם יש לך סיר ברזל והוא קצת חלוד- עדיין כדאי להשתמש בו לבישול. חשוב לשים לב גם לטפלון. ציפוי טפלון תורם נוחות רבה לבישול ולטיגון, ויכול גם לחסוך בשימוש בשמן. אולם חשוב מאד לשמור על שלמותו. כשהציפוי מתחיל לקבל שריטות ולהתפורר חלקים קטנים ממנו נכנסים למזון, ועושים לנו רק רע. לכן, אם יש לך כלים המצופים טפלון, חשוב להקפיד להכניס לתוכם רק כפות ומריות העשויים עץ או פלסטיק, ולא לגרד ולשרוט את הציפוי. גם בניקוי כדאי לסבן בעדינות, ולא לקרצף בחוזקה. בתיאבון.