שומשום
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
כמה שאלום על הגרגירים הקטנים האלה: מהו בעצם שומשום? מה הערך התזונתי שלו? כמה אחוזי שומן יש בו ואיזה סוג של שומן (רווי / בלתי רווי)? האם הוא בריא ולמה? ואשמח לשמוע כל דבר נוסף עליו תודה!
שלום סימה שומשום הוא זרע של צמח השומשום, בדומה לזרעי חמניה , דלעת, פשתן ועוד. שומשום הוא מזון עשיר מאד, המכיל כמויות גדולות של מינרלים חשובים כמו ברזל, סידן, מגנזיום ועוד. חשוב לציין שחלק נכבד מהמינרלים נמצאים דווקא בקליפת השומשום, ולכן השומשום הבהיר המקולף והטחינה הבהירה מכילים פחות מינרלים באופן משמעותי. שומשום גם עשיר בחלבון, ובשומן בלתי רווי . השומן אמנם בריא לנו וחשוב , אך כמובן שבשלו כמות הקלוריות בשומשום גבוהה מאד- כ 600 קלוריות ל100 גרם. בעיקרון שומשום הוא מזון מעולה , אך כמו כל מזון אחר העשיר בשומן, כדאי להשתמש בו באופן מבוקר ולהגביל את הכמויות הנאכלות. גרגירי שומשום שלמים לא מתעכלים בגוף האדם. על מנת להפיק את הערך התזונתי של שומשום יש ללעוס אותו בהקפדה רבה, או לאכול אותו טחון בצורת טחינה. יש טחינה מלאה, שעשויה משומשום לא מקולף , ניתן להשיגה בחנויות טבע. טחינה מלאה (ובמידה פחותה גם טחינה רגילה)יכולה לשמש תחליף טוב למוצרי חלב אצל אנשים הנמנעים מאכילתם, ולשמש גם כתחליף חלקי למצמחונים מבחינת תכולת הברזל שבה. חלב שומשום מקובל אצל טבעונים כתחליף חלב לתינוקות, אך לפי התזונה המקובלת ריכוז החלבון והשומן בחלב שומשום אינו מתאים לצרכי תינוקות, ועדיף להשתמש בפורמולה קנויה, ובשלב מאוחר יותר בחלב סויה כתחליף חלב, אם יש צורך בכך. בתיאבון.