ברזל ופגיעה במוח התינוק

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

10/07/2001 | 15:59 | מאת: יובבי

במספר מאמרים דווח על קשר בין מחסור בברזל בשנתיים הראשונות לחיי התינוק לבין פגיעה בלתי הפיכה בתכונות של ראיה מרחבית, יכולת ריכוז וזכרון. שאלתי (לגבי זכר): מהי רמת ההמוגלובין (כפונקציה של גיל ו/או משקל) הגבולית שלמטה ממנה קיים הסיכון לפגיעה? האם מה שמוגדר בספירת הדם כ "נורמה" הוא גם הרמה הגבולית? מהי מידת הסיכון בכל מקרה?

לקריאה נוספת והעמקה
13/07/2001 | 10:21 | מאת: נירה אולנד

שלום יובבי רמת הברזל בדם נקבעת על ידי מדידת כמות ההמוגלובין : רמה תקינה היא 13-15 גרם ל100 סמ"ק. בין13 ל10 זהו חסר בינוני, מתחת ל10 זהו חסר קשה. המספרים נכונים לכל גיל. אכן יש מחקרים שמראים שאנמיה עקב חוסר ברזל גורמת לעיכוב בהתפתחות, ביכולות הזכרון והיכולת המנטלית אצל עכברים צעירים. ככל שתקופת החסר נמשכה זמן רב יותר, כך התופעות הללו היו בלתיהפיכות. לא ידוע לי על מחקר שעשו בבני אדם בנושא זה, אך סביר להניח שאנמיה ממושכת אצל ילדים תפגע גם אצלם בפעילויות מנטליות, מאחר וחוסר ברזל פירושו גם חוסר חמצן וחוסר אנרגיה. לא שמעתי עד היום על ילדים שנפגעו באופן בלתי הפיך, מאחר ובבדיקות שגרתיות מגלים את האנמיה ומטפלים בה ברוב המקרים. אצל תינוקות יש היום המלצה של משרד הבריאות לתת תוסף ברזל בטיפות מגיל 4 חודשים ואילך, עד גיל שנה, על מנת למנוע היווצרות חסר. אצל ילדים שכבר אוכלים, חשוב להקפיד על מזונות עשירים בברזל: בשר, כבד, הודו, דגנים מועשרים בברזל, חומוס, טחינה, שעועית לבנה, עדשים, אפונה, פירות יבשים. גם ירקות ירוקים כמו תרד, עשבי תיבול, מנגולד, כרוב, עשירים בברזל. כדאי להוסיף גם מזון שעשיר בויטמין C, שמשפר את ספיגת הברזל במעי: מיץ תפוזים, עגבניה, פלפל, בצל ירוק, פרי הדר, מיץ לימון, מלון, תות שדה. שיהיה לבריאות.

מנהל פורום תזונה טבעית