מזון מן החי
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום רב, ברשותך מספר שאלות: 1) האם מומלץ להמנע מבשר אדום לחלוטין? 2) ניסיתי להמנע ממזון מן החי במשך מספר ימים ע"י אכילת טופו כתחליף. למרות זאת הרגשתי חולשה. האם טופו אינו תחליף ועדיין יש לאכול מזון מהחי? 3) האם מומלץ לאכולדגים כל יום ולהמנע מבשר בקר ועוף? 4) האם דגים מכילים את מה שמספק בשר ועוף (כלומר האם הם מהווים תחליף טוב)? 5) סלמון הוא דג שמן מאוד. בעת הבישול הוא מפריש הרבה שומן. למרות זאת ידוע שהוא מכיל אומגה 3. האם כדאי להרבות באכילת סלמון? האם יש לסנן את השומן המופרש מהדג בעת הבישול או שמומלץ לאכול את הדג עם כל השומן? 6) האם מומלץ לאכול דגים לא עשויים (בדומה לסושי)? האם זה נכון ששומן הדג מתחמצן בעת עשייתו ואיכות הדג נפגמת? 7) האם כדאי לאכול בשר הודו? האם הוא בריא יותר מעוף? בתודה מראש
שלום רון שאלת המון שאלות, וראשית הערה כללית לגבי כל השאלות: העקרון החשוב ביותר בתזונה הוא עיקרון הגיוון, ואני מפרשת אותו גם כעקרון המותר. אפשר לאכול כל דבר, כולל בשר בקר, עוף, דגים שמנים ורזים, טופו , הודו, כל מה שאתה רוצה. רק חשוב לגוון: לא לאכול כל יום את אותו הדבר. לשנות, לאכול כל יום משהו אחר. כך אתה מקבל לא מעט מידי ולא יותר מידי משום רכיב מזון. בשר בקר מקבל הרבה ביקורת קטלנית בשל כמות השומן הרווי הגבוהה בו. אולם, בשר בקר גם עשיר מאד בברזל, באבץ, ובויטמינים שונים. לכן, לא כדאי להרבות באכילת בשר בקר, אך אכילת כמות סבירה (100-150 גרם) של בשר בקר מידי שבוע שבועיים יכול רק לעשות לך טוב, מבלי לגרום שום נזק. אותו הדבר לגבי עוף, דגים, הודו: לא צריך להמנע מאף אחד מהם, ומצד שני גם לא צריך לאכול אחד מהם כל הזמן. לכל אחד יש את היתרונות שלו. עוף (בלי עור) עשיר בחלבון ודל בכולסטרול. הודו עשיר יותר מעוף בויטמינים ומינרלים . דגים מכילים יוד, דלי שומן, ודגי ים שומניים כמו סלמון מכילים חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 , שרצוי מאד לקבל אותן. הדרך הנכונה היא לגוון: לאכול פעמיים שלוש בשבוע דגי ים, ובימים אחרים לאכול עוף, הודו, טופו, בשר בקר, כבד- כל מה שבא לך. לגבי השומן של הסלמון- כאמור מדובר בשומן בריא ורצוי. אתה יכול לאכול גם את השומן שנטף למחבת. חימום של שמן מסוג השמן שיש בדגים (וגם בשמנים צמחיים כמו תירס, סויה, חריע וכד') לא מוסיף לו המון טוב. לא כדאי להגיע למצב של יצירת עשן. עדיף להכין דגים בדרך שלא תגרום להם להשרף, למשל: טיגון על חום נמוך, אידוי, בישול, אפיה. השמן בעייתי רק אם הוא נשרף או מחומם לחום גבוה מאד. בדגים חיים אמנם השומן לא נשרף, מצד שני הם הרבה יותר פגיעים לזיהומים, ואכילת דג מזוהם תגרום לך לבעיה בריאותית קשה יותר מאשר החימום. גם כאן, אם אתה אוהב סושי, דאג לאכול אותו במקום אמין עם תחלופת לקוחות גבוהה, ואתה יכול לאכול לפעמים סושי ולפעמים להכין דג מבושל, מטוגן , אפוי וכד'. אין צורך להיות קיצוני לשום כיוון. לגבי הטופו: טופו הוא מזון חלבוני מעולה, שיש לו הרבה מה לתרום גם לנשים וגם לגברים מבחינה הורמונלית. הוא גם דל שומן, ועשיר בסיבים תזונתיים. יחד עם זאת, לא כולם מעכלים סויה בצורה טובה, וייתכן שהשינוי החד בין אכילת מזונות מן החי לבין מעבר מוחלט לסויה לא עשה לך טוב. מידי פעם לאכול טופו במקום מנה בשרית הוא רעיון טוב. אך שוב, הקיצוניות גם כאן תהיה בעוכריך. כבר אמרו חז"לינו: הכל במידה ובמשורה. בתיאבון.