הנבטת דגנים וקיטניות וערכים תזונתיים

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

16/02/2002 | 12:03 | מאת: שאול

האם נכון הדבר שהנבטה גורמת לעושר גדול של חומצות אמינו וויטמינים? האם יש מקור שניתן לראות את הרכבי המזון המונבט ? ההנבטה מקטינה ערכים תזונתיים אחרים? כי מהיכן נלקח החומר לביצוע ההמרה והגידול? בתודה שאול

16/02/2002 | 12:38 | מאת: ניקולט

אחת הסיבות המרכזיות להנבטת דגנים וקטניות היא עיכול פשוט וקל. כמו כן, לאנשיםן שסובלים מגזים בעקבות אכילת קטניות מסוימות זה פתרון טוב.

16/02/2002 | 19:32 | מאת: נירה אולנד

שלום שאול בזרע נמצאים כל החומרים הדרושים להתחלת החיים של הנבט. חומרים אלה יכולים להיות תערובת כלשהי של פחמימות, חלבון ושומן. בזרע החיטה, למשל, יש בעיקר פחמימות וקצת חלבון. בזרע החמניה יש בעיקר שומן וחלבון. כשהזרע מגיע לתנאים המתאימים לנביטה, למשל עקב מגע עם מים, מתרחש בו שינוי אנזימטי: אנזימים מסויימים מתעוררים לחיים, ומתחילים לפרק את הרכיבים השונים, כדי לאפשר אנרגיה זמינה ואת כל מה שדרוש להתפתחות הנבט. כך קורה שהעמילן ופחמימות מורכבות מפורקים לסוכרים קצרים, חלבונים ארוכים נחתכים לחלבונים קצרים יותר או על פי הדרוש לצמח, שומן מפורק לחומצות שומניות ומשמש לאנרגיה , וכד'. כשהנבט כבר צומח, הוא ירק צעיר שמסוגל לייצר ויטמינים . לכן נבטים הרבה פעמים עשירים בויטמינים מקבוצת B, ויטמין C וכד'. התוצאה שמתקבלת כשאתה מנביט זרעים היא: הנבט בדרך כלל מתוק ורך יותר מאשר הזרע היבש. הוא זקוק להרבה פחות בישול (כי החלבונים והפחמימות כבר בפירוק), ולעתים אין צורך בבישול כלל . הנבט עשיר בויטמינים יותר מהזרע, ובדרך כלל מכיל פחות קלוריות לאותה יחידת משקל, כי הוא כבר השתמש בחלק מהאנרגיה, וכן כי הוא מכיל יותר מים. הנבטה היא דרך מצויינת לקצר את זמן הבישול של קטניות. חומוס מונבט דורש משהו כמו 10 דקות בישול. עדשים מונבטות אפשר לאכול ללא בישול. גם חיטה מונבטת אוכלים ללא בישול. בתיאבון.

17/02/2002 | 09:01 | מאת: יעל

דוקא כשמשרים את הקטניות לפני הבישול, קורה שלב של תסיסה, ואז לפני שהשורשון מציץ, אם מבשלים את הקטניות לאכילה, זה מצב שגורם לסופר גאזים. אם רוצים להימנע מגזים רצוי לבשל מיד בל להשרות, אומנם זה לוקח יותר זמן בישול אבל זה עדיף.

מנהל פורום תזונה טבעית