פורום תזונה טבעית

בפורום תזונה טבעית תוכלו לקבל תשובות לשאלות בנושאים של תזונה נכונה בראיית התזונה הטבעית, מניעת מחלות והקלה על מחלות ותופעות קיימות, איזון משקל והרזיה בריאה, מזונות מבריאים, תוספי מזון וצמחי מרפא ועוד. אנא השתמשו במנוע החיפוש על מנת לאתר שאלות נפוצות שכבר נענו.
20552 הודעות
16843 תשובות מומחה

מנהל פורום תזונה טבעית

31/12/2009 | 21:48 | מאת: בוטנים

יש מלא סוגים של בוטנים, איזה הכי בריא? תודה!

01/01/2010 | 07:00 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, בוטנים זה מזון בעייתי. א. לא רצוי לאכול חי בגלל חומר מסויים שעלול להזיק ב. לא רצוי לאכול קלוי מכיוון שהקלייה הורסת את השמנים הטובים. ג. בוטנים זה אחד המזונות האלרגניים ביותר. ישנם הרבה תחליפים בצורת שקדים, אגוזים וזרעים. בכל מקרה לא מומלץ לאכול קלוי ומלוח. בהצלחה צביקה קורן

01/01/2010 | 15:09 | מאת: בוטנים

באגוז אחד אומרים שיש 30-35 קלוריות בשקד אחד יש בין 7-10 קלוריות ככה ש-3 אגוזים שזה כלום ולא משביע, יוצא 90-105 קלוריות. ו-10 שקדים שזה גם כלום ולא משביע יוצא 70-100 קלוריות. יש דברים פחות משמינים?

31/12/2009 | 20:41 | מאת: חננאלה11

אבאהוא חולה סכרת ,איבד את הראיה ,משתמש עם אינסולין כדורים הוא בן 75 עבר שני אירועים מוחיים בינונים כעת הוא סובל מכפות הרגלים יש לו הרגשה של הזעה כאילו הרגל נימצאת בשלולית מים אך זה לא נכון זאת הרגשה בלבד בעצם הרגלים יבשות כניראה בעיה ניאורולוגית מהסכרת אבקש הסבר לתחחושות האלה ואם מישהוא יודע אם יש לזה טיפולומה הוא

01/01/2010 | 07:01 | מאת: צביקה קורן

חננאלה שלום, השאלה לא כל כך שייכת לפורום הזה. כפי שציינת מדובר כנראה בבעיה עצבית. מציע שתפני לפורום סוכרת או לרופא המטפל. בהצלחה צביקה קורן

31/12/2009 | 20:35 | מאת: חננאלה11

לא הבאנתי לאכול כרוב? מה זה כרוב בשיטה הגרמנית?

01/01/2010 | 07:05 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, השאלה עלתה רבות בפורום - תבצעי חיפוד על המילה: "גזים" ותמצאי מספר טיפים. כדאי להימנע מכרוב, כרובית וברוקולי בכל צורה שהיא אם את סובלת מגזים. בהצלחה צביקה קורן

31/12/2009 | 13:39 | מאת: שני

האם מומלץ לאכול נבט חיטה (עם יוגורט למשל) , בהריון? אני בחודש תשיעי והמליצו לי לאכול את נבט החיטה (קניתי בבית טבע נבט חיטה - מעין גרגירים בצבע חום) ואיני יודעת אם כדאי לי להתחיל לאכול את זה דוקא עכשיו בהריון , אני פשוט אף פעם לא אכלתי את זה. תודה

01/01/2010 | 07:09 | מאת: צביקה קורן

שני שלום, נבט חיטה מכיל הרבה ויטמינים ומינרלים ואין בעיה לאכול אותו בתקופת ההריון. הבעיה: אם הוא לא קלוי הוא נוטה להתעפש ואז הוא מזיק. אם הוא קלוי השמן הטוב שבו נהרס, אבל עדיין יש בו כמה ויטמינים והרבה מינרלים. את יכולה לנסות לשתות גם מיץ עשב חיטה (לא בתקופת ההנקה). בהצלחה צביקה קורן

31/12/2009 | 11:23 | מאת: טלי

שלום רב, מזה תקופה (חודשיים) אני נוהגת לאכול בבוקר יוגורט עם 3-5 כפות של סובין סובין חיטה קלויה. בבית טבע נאמר לי שביא נחשדת כמסרטנת ועושה בעיות שונות בקיבה וכן עלולה לגרום לעצירות /חסימה. המליצו לי לעבור לסובין שיבולת שועל. עתה אני משלבת כף חיטה ו2 כפות ש. שועל. שאלתי האם מה שאמרו לי נכון? היתכן שגרמתי לי נזק? מה ההבדל בין הסובין האלו ומה עדיף? בברכה טלי

01/01/2010 | 07:13 | מאת: צביקה קורן

טלי שלום, אני לא ממליץ לצרוך סיבים תזונתיים באופן מלאכותי. כל הסיבים הדרושים לנו(כ 30 גרם ביום) נמצאים במזון טבעי (ירקות, פירות, דגנים מלאים וקיטניות). הוספת סיבים לאורך זמן עלולה לגרום לאובדן ויטמינים ומינראלים. לשאלתך, כל מזון קלוי אינו בריא (גם קפה...) מכיוון שיש בו חומר החשוד כמסרטן (בנזופירן-4). בכל אופן, סובים שיבולת שועל (לא קלוי) עדיף על חיטה מכיוון שיש בו גם סיבים מסיסים וגם בלתי מסיסים. בהצלחה צביקה קורן

31/12/2009 | 09:18 | מאת: אתי

מהם המאכלים שהם פחמימות מורכבות? שומן בלתי רווי? חלבונים? האם יש אתר שבו יהיו רשימות מפורטות?

01/01/2010 | 07:18 | מאת: צביקה קורן

מהם המאכלים שהם פחמימות מורכבות? - אורז, כוסמת, דוחן, קינואה, שיבולת שועל, חיטה, שעורה, שיפון, תפוח אדמה בטטה ועוד. שומן בלתי רווי? שמן זית, שומשום, אבוקדו, טחינה, שקדים, אגוזים ועוד... חלבונים? שקדים, אגוזים, זרעים, קיטניות, בשר, דגים, ביצים, חלב. האם יש אתר שבו יהיו רשימות מפורטות? - בפרק המאמרים באתר שלי תמצאי שני מאמרים הכוללים סקירה של כל אבות המזון ועוד.. http://www.zom.co.il/article.aspx?itemId=33 בהצלחה צביקה קורן

31/12/2009 | 01:37 | מאת: חננאלה11

מה יכול לעזור לי להיפטר מגזים יש לי המון גזים בבטן,בטן רוחשת ומדברת ולחץ בפי הטבעת שאני חושבת שזה יציאה וכשאני הולכת לירותים זה גזים חזקים מאד וזה כל היום כל הזמן

31/12/2009 | 10:45 | מאת: דליה ודוד המרכז לבריאות וריפוי טבעי

חוסר אינזמים במערכות העיכול כרוב כבוש בשיטה הגרמנית הוא המענה היעיל ביותר לאינזמי העיכול בברכת בריאות טבעית

30/12/2009 | 17:27 | מאת: לאונרדו

שלום, אבקש לדעת האם יכול להיות הקשר בין מלח מתחלב E-452 לבין הפרעות במערכת הנשימה. תודה

01/01/2010 | 07:23 | מאת: צביקה קורן

ליאונרדו שלום, לא ידוע לי על קשר כזה. מציע שתעשה בדיקה בגוגל ובספרו של דר' חיים סדובסקי: "לסלק את הקוץ" בהצלחה צביקה קורן

30/12/2009 | 16:23 | מאת: דודי

שלום רב. שאלתי היא אני לא אוכל אוכל שומני בכל זאת השמנתי ב8 ק"ג מה עלי לעשות?

01/01/2010 | 07:26 | מאת: צביקה קורן

דודי שלום, השמנה יכולה לנבוע גם מאכילת מזון עתיר סוכרים וקלוריות. כדאי שתבדוק את צריכת הקלוריות היומית שלך. האם אתה שותה מים ועושה פעילות גופנית סדירה. גם בעיה בבלוטת התריס יכולה לגרום להשמנה. כדאי לךבצע בירור בנושא. בברכה, צביקה קורן

30/12/2009 | 11:35 | מאת: תמר

סובלת מכוליטיס כבר 4 שנים. מתכננת היריון. מה עלי לאכול?

01/01/2010 | 07:28 | מאת: צביקה קורן

תמר שלום, אנחנו לא נותנים יעוץ אישי במסגרת הפורום, במיוחד לא בבעיה מורכבת כמו שלך. מציע שתפני ליעוץ אישי בתזונה טבעית באזור מגורייך. טובה ואני נותנים יעוץ תזונתי בהצלחה צביקה קורן

שלום רב, קניתי מחנות תבלינים תה שמורכב מכל מיני צמחים זה היה במשקל בחנות כך שאין ממש פירוט מה התה מכיל. רציתי רק לדעת מזה מכיל אשמח לקבל ידע..והאם יש הגבלה בשתייה של תה מצמחים מסוג זה תודה.

01/01/2010 | 07:30 | מאת: צביקה קורן

שרונה שלום, אני לא מכיר את התה שקנית חבל שאת קונה מוצר מבלי לדעת מה הרכיבים שלו. גם צמחים יכולים להזיק...! הורדת רמות כולסטרול לא נעשית רק באמצעות צמחים, אלא בגישה הוליסטית הכוללת שיניים בתזונה, פעילות גופנית, תוספים ו.. צמחי מרפא. בהצלחה צביקה קורן

29/12/2009 | 21:20 | מאת: יוסטין

שלום רב, ברצוני לברר 2 שאלות...אני בחורה בריאה בד"כ (במעקב כרגע לבדיקה עם סובלת מתסמונת מעי רגיז...) בנוסף לאחרונה רזיתי ..שוקלת 52 גובהי 167, רוצה לעלות לפחות 2-3 ק"ג...(ככל הנראה כי הפסקתי לקחת גלולות שלקחתי 6 שנים אז רזיתי-האם באמת יש קשר?) שאלותי הן כאלה-- כמה מותר לצרוך אבוקדו ביום?האם יש הגבלה?על מנת לא לעבור על איזה מרכיב שיש בו....האם מותר 2 שלמים? ושום? והאם תוסף תזונה של אומגה 3 נוזלי (חברת NOW) יכול להזיק?האם יש לו תופעות שליליות? קניתי כזה כי יש לי קשיי בליעה...קניתי אותו אחרי שהורי גם יעצו לי על מנת להתחזק ..בנוסף לזה שאינני צורכת כמעט בכלל דגים....והאם מותר לצרוך עם ויטמין C למציצה (כמוסה אחת ליום של 500 למציצה...לתקופת החורף). אשמח לקבל תשובות בהקדם:) תודה והמשך שבוע נפלא

31/12/2009 | 10:51 | מאת: דליה ודוד המרכז לבריאות וריפוי טבעי

כול אדם האוכל תזונה נכונה ועושה פעילת גופנית מתונה לא זקוק לשום תוסף מזון שיכול גם לגרום לנזק עצמי "תזונה מאוזנת/בריאה לאיכות ואריכות חיים באושר " אכלו "קצת מהרבה מינים וסוגים ולא הרבה מקצת מינים וסוגים". אכלו "כל מה שתרצו אבל לא כמה שתרצו" אכול 7 פעמים ביום למניעה שיבוש של תהליכי חילוף החומרים בגוף המזון לא בהכרח צריך להיות טעים ,אבל בהכרח צריך להיות מתאים לתאי הגוף כדי למנועה חימצון -עקה חימצונית- המקור לכול המחלות תזונה מאוזנת/בריאה"- היא תערובת של אבות המזון ,המורכבת מארבע קבוצות המזון: ירקות 25% מומלץ על טריים בלבד פירות 25% העונה מומלץ על טריים בלבד חלבונים 25% ופחמימות, 25% אכול :מהירקות/ופירות- 5 צבעים - 5 טעמים 5 ריחות 5 צורות 5 מירקמים היינו = 25 סוגים מזונות המפעילים את מנגנוני הגנה בגופנו נגד החימצון - כל יום - וזו היא רפואה מונעת - ולא תדעו עוד מחלות בחיים שלכם . עשה גם פעילות גופנית. יש לזכור לאכול "קצת מהרבה מינים וסוגים ולא הרבה מקצת מינים וסוגים".

01/01/2010 | 07:38 | מאת: צביקה קורן

יוסטין שלום, א. יתכן קשר בין הפסקת גלולות ועלייה במשקל. ב. את יכולה לאכול חצי אבוקדו גדול או אחד קטן. מדובר במזון מזין ואיכותי. עם זאת חשוב שתקבלי מזונות עתירי אנרגיה ממקורות נוספים כמו: שקדים, אגוזים, זרעים, חמאת שומשום, לחם מלא ועוד. ג. אפשר לאכול 2-3 שיני שום חיים או ראש שום אפוי / מאודה בתנאי שזה לא גורם לך כאבים בקיבה או הפרעות עיכול אחרות. ד.תוסף תזונה של אומגה 3 נוזלי (חברת NOW) לא אמור להזיק. לא ידוע לי על תופעות שליליות למעט שיהוקים בתקופה הראשונה. ה. כדאי לצרוך ויטמין C כמוסה אחת ליום של 500 (מציצה או בליעה)בכל עונות השנה. בהצלחה צביקה קורן

29/12/2009 | 19:43 | מאת: לירז

ערב טוב. יש לי סוגייה שאני חייב לשאול על מנת לקבל תשובה חד משמעית, לא דו משמעית כמו עד עכשיו. יש לי חסר באנזים G6PD. אציתי לדעת אילו תרופות (אני מתכוון מהפופולריות כמו נורופן, אופטלגין וכיו"ב) אסור לי לנטול. בנוסף, האם מותר לי להשתמש בLIPO 6 X? ידוע לי שאינכם ממליצים, אני רק רוצה לדעת אם אני יכול להשתמש בהם אודה לתשובתכם ערב מקסים

01/01/2010 | 06:04 | מאת: טובה בר-שאן

לירז שלום LIPO 6 X מכיל קפאין וביופירין שאינם משפיעים על G6PD אולם יתכן שפורמולה זו מכילה מרכיבים נוספים .לכן אין לי תשובה בשבילך בטוחה. הכי טוב להתקשר ליצרן ולשאול. בהצלחה בברכה טובה בר- שאן

29/12/2009 | 19:25 | מאת: משה

האם אורגני זה גידול שלא מרוסס בכימיקלים? ומה קורה עם חומרי הדישון? גם הם צריכים להיות אורגניים?

30/12/2009 | 12:10 | מאת: דליה

כול המזון מי החי והצומח הו אורגני יש מרוססים ויש שלא מרוססים בישראל אין שום גידול שהוא לא מרוסס שלו יעבדו הלכם

31/12/2009 | 13:57 | מאת: משה

יש גידולים שלא מרוססים, אלא בחומר אורגני. אבל לא זה מה ששאלתי. שאלתי האם גם הדישון צריך להיות אורגני?

01/01/2010 | 07:41 | מאת: צביקה קורן

משה שלום, מזון אורגני זה מזון שלא מטופל בכימיקלים - לא בדישון ולא בריסוסים למיניהם. בהצלחה צביקה קורן

29/12/2009 | 18:13 | מאת: אוראל

אני בת 49, החלו להופיע אצלי גלי חום, והפסקת מחזור. גלי החום פסקו( לקחתי תוסף של שמן נר הלילה) במקביל, התנפחה לי הבטן כמו של אשה בהריון וגם יש לי גודש בחזה. ( בממוגרפיה, היתה לי התגבשות שפורקה בלחץ, ובאולטסאונד שד, צנורות חלב מורחבות, ללא יצאת חלב, רק גודש פנימי) בבדיקות דם, התגלה במהלך שלקחת שמן נר הלילה פרולקטין בערך 800 ,ירד ל-240, ולאחר שהפסקתי נר הלילה( לא ברור אם זה מקרה) עלה ל-440 ואחר שבוע ל-660 האם ידוע על שמן נר הלילה כמאזן פרולקטין? האם יש משהו נוסף מבחינת תזונה לאיזו ? ברור שאני במעקב רופא, לאחר סי.טי.מוח תקין, בודקים אפשרותץ לM.R.I. בעקבות היסטוריה משפחתית של סרטן השד. אודה לתשובתך בברכה אוראל א. האם יש דרך

01/01/2010 | 05:58 | מאת: טובה בר-שאן

אוראל שלום אכן ידוע שצמח נר הלילה משפיע לטובה על מנפאוזה וכן ידוע כמאזן הורמונלי. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

29/12/2009 | 17:39 | מאת: לידע כללי

יש מצב כזה שזה מסוכן לבלוע מזון שלם? הרי המזון יצא בשלב כלשהו לא?

01/01/2010 | 05:52 | מאת: טובה בר-שאן

לידע כללי שלום אכן לא בריא לבלוע מזון שלם. א. עלול להתקע בוושת. ב. תהליך הפירוק שלו במע' העיכול לא יהיה יעיל תוצאה גזים, כאבי בטן, צרבת, ותחושה כללית לא טובה . בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

29/12/2009 | 16:33 | מאת: עליזה

אני מטופלת בדאליזה מזה כשנה האם אני יכולה לאכול כוסמת היות ולפי עניות דעתי יש בה מעט אשלגן וזרחן- מה שמנוע מחולי דיאליזה אשמח לתשובה וגם כמה יש בכוסמת מהערכים האלה במאה גרם בתודה עליזה

01/01/2010 | 05:50 | מאת: טובה בר-שאן

עליזה שלום בכוסמת מבושלת יש 50 מ"ג אשלגן לכל 100 גרם . לגבי זרחן אין לי אינפורמציה אך יודעת אני שתכולת הזרחן נמוכה . בהצלחה ובברכה טובה בר- שאן

וביוגורט איזה פחמימות יש?

31/12/2009 | 17:25 | מאת: טובה בר-שאן

פחמ שלום בקולה הפחמימות פשוטות. ביוגורט כמעט ואין פחמימות אלא עם כן היוגורט מומתק. בברכת שנה אזרחית חדשה בהצלחה טובה בר- שאן

29/12/2009 | 14:09 | מאת: סיוון

יש לי מס' שאלות בנוגע לסובין: 1- מדוע הורידו מהמדפים בסופרים השונים את סובין ה חיטה? מוכרים רק סובין שיבולת שועל. 2- בסופר חבילה של 200 גר' סובין חיטה עולה 7 שח ובחנות שמוכרת תבלינים וקטניות בשקילה אז 1 קג סובין עולה 7 שח. מדוע? האם מדובר באותו מוצר? האם בסופר זה יותר יקר כי זה ארוז בחבילה של תלמה לעומת בחנות התבלינים ששם זה מגיע בשקילה ולא ארוז ואז זה כאילו פחות יפה, משווק... 3- בסובין חיטה שמוכרים בסופר כתוב 157 קל' ל100 גר'. האם כך הדבר גם בסובין שמוכרים בחנות התבלינים? הרי שם אני לוקחת תסובין משק אז איילך אדע את מס' הקל'? אני מפחדת שזה לא יותר כי אני שומרת על משקל. 4- הבנתי שסובין לא נספג בגוף כי הגוף לא מעקל סיבים. אז האם אני יכולה לאכול סובין ללא חשש מהשמנה כמה שארצה? ואם כן אז מה המשמעות של ה- 157 קל' ל-100 גר'? תודה ואשמח אם תענו לפי הסדר.

31/12/2009 | 17:23 | מאת: טובה בר-שאן

סיוון שלום 1. לגבי שאלה זו ושאלה 2 אולי את צריכה להתקשר לייצרן כיוון שאין לי מושג . 3. סביר להניח שכן. 4. המשמעות היא רק לגבי כמות הקלוריות שיש במזון ולא לגבי הספיגה שלו בגופינו בברכת שנה אזרחית חדשה ובהצלחה טובה בר- שאן טובה בר- שאן

29/12/2009 | 02:22 | מאת: סטודנט

שלום, אני בן 27, צמחוני. רציתי לשאול כיצד והיכן ניתן לעשות בדיקת רגישות למזון והאם אתם חושבים שהיא אמינה. קראתי במספר מקומות שמדובר בבדיקה בעייתית שיעילותה לא הוכחה. אשמח לשמוע את דעתכם ולקבל פרטים. תודה רבה.

29/12/2009 | 06:21 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, אכן הנושא שנוי במחלוקת. ישנם כמה מסלולים: - המסלול הרגיל - בדיקות מעבדה רפואיות - בטוח למדי - יש בדיקות קיניסיולוגיות בשיטות שונות - תמצא בחיפוש קצר ברשת. - ישנם אנשים בעלי תפיסה על חושית או מתקשרים שמסוגלים לאבחן כמו שלומית תמיר. שווה בדיקה. - יש בדיקה באמצעות מטוטלת. - ויש בדיקה עצמית על פי תופעות גופניות שונות כמו גזים, פריחה, אלרגיה, הפרעות עיכול ועוד. בהצלחה צביקה קורן

28/12/2009 | 19:42 | מאת: שימי וקנין

האם פלפלים קשים לעיכול ומקשים על יציאה?האם בכלל דברים קשים יותר כמו קרקרים,אפילו חטיפי גרנולה מקשים על היציאה?מה עם חומוס טוב ליציאות או חוסם?ולבסוף האם עמבה טוב למי שיש לו בעיות חומציות או שדוקא מדובר במאכל בריא תודה מראש

29/12/2009 | 06:25 | מאת: צביקה קורן

שימיש שלום, פלפלים, גרנולה, קרקרים, חומוס לא אמורים לגרום להפרעות עיכול לאדם רגיל. אם ישנה רגישות למזון צריך לבדוק ולאבחן. ראה את התשובה שנתתי למעלה לסטודנט. עמבה ומאכלים חריפים לא מומלצים בגישת התזונה הטבעית. מציע לך לפנות ליעוץ אישי בתזונה טבעית. בהצלחה צביקה קורן

28/12/2009 | 18:30 | מאת: דותן

שלום. קראתי הרבה לאחרונה לגבי אוכל אורגני.. ונשארתי עם מספר שאלות פתוחות: 1. האם מזון אורגני בריא יותר? 2. מזון אורגני אמור להיות בריא בהכרח בגלל עצם עובדה שהוא גדל ללא ריסוס? 3. האם מזון אורגני יכול להזיק למערכת העיכול בצורה כלשהי? 4. מדוע יותר ויותר אנשים צורכים מזון אורגני? 5. מהי ההשפעה על ילדים שלומדים מגיל קטן לאכול מזון אורגני ומתחילים להכניס את זה לתפריט היומי כבר מהגן? אשמח לקבל תשובות, תודה :)

29/12/2009 | 06:29 | מאת: צביקה קורן

דותן שלום, 1. האם מזון אורגני בריא יותר? בהחלט כן ולוא רק לאור העובדה שלא מרססים ולא מדשנים אותו בכימיקלים. 2. מזון אורגני אמור להיות בריא בהכרח בגלל עצם עובדה שהוא גדל ללא ריסוס? כן - ראה תשובה למעלה. 3. האם מזון אורגני יכול להזיק למערכת העיכול בצורה כלשהי? - לא! אין סיבה שהוא יזיק. מדובר במזון שגדל כפי שהטבע התכוון. 4. מדוע יותר ויותר אנשים צורכים מזון אורגני? יש יותר מודעות, הבנה וידע בתחום. 5. מהי ההשפעה על ילדים שלומדים מגיל קטן לאכול מזון אורגני ומתחילים להכניס את זה לתפריט היומי כבר מהגן? הם יגדלו להיות מבוגרים בריאים יותר, עם מערכת חיסונית חזקה יותר ופחות מחלות ילדות. בהצלחה צביקה קורן

30/12/2009 | 11:57 | מאת: דליה

אין ביכולתו של האדם לאכול מזון מפלסטיק רק מזון אורגני כול המזונות למאכל הם אורגניים

27/12/2009 | 23:58 | מאת: אתי

יש בחנויות טבע כמו מרובעים חומים כאלה והבנתי שזה סויה אותו מוסיפים למיני מאכלים,האם סויה זו פחמימה?חלבון? והאם טופו זה חלבון נטו?

28/12/2009 | 06:58 | מאת: צביקה קורן

אתי שלום, סויה זאת קיטניה שנחשבת מזון חלבוני. יש בה גם שומן, פחמימות וסיבים תזונתיים. מפולי סויה מפיקים כמה מוצרים: טופו, טמפה, חלב סויה ופתיתי סויה (חלבון מעובד) המכילים יותר חלבון. בהצלחה צביקה קורן

27/12/2009 | 21:37 | מאת: השמנה מבננה

זה לא הרבה, אז למה אומרים שבננה מאוד משמינה?

28/12/2009 | 07:00 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, כדאי שנבין שאין מזון "משמין". צריך לבדוק את סך כל צריכת הקלוריות היומית. רצוי כמובן לשלב בתזונה מזונות שאינם עתירי קלוריות. בננה זה מזון טבעי, בריא ועשיר בויטמינים ומינרלים. חשוב גם לשלב בתזונה היומים שומן איכותי (זית, טחינה, אבוקדו, שקדים וכד') בהצלחה צביקה קורן

27/12/2009 | 18:26 | מאת: ג

האם יש פתרון לתחורים ללא ניתוח?

28/12/2009 | 07:04 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, ניתן לנסות לטפל בטחורים בדרך טבעית לפני שהולכים לניתוח. חשוב לשלב תזונה נכונה, תרגילים ייעודיים וכללי התנהגות בשירותים. כדאי לפנות לייעוץ אישי בנושא זה. בהצלחה צביקה קורן

27/12/2009 | 17:10 | מאת: שאלה לי

מדוע זה? אם בולעים את המזון שהוא שלם אז הוא לא יספק את הויטמינים הדרושים? אז זה לא יהיה שווה כאילו? ומה לגבי מזון כמו קוטג' או אורז, אין מה ללעוס במזון כזה..זה בסדר לבלוע מזון כזה?

28/12/2009 | 07:07 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, הלעיסה מפרקת את המזון פירוק פיזי לחלקים קטנים שמאפשרים למיצי העיכול לפרק את המזון באופן כימי ולאפשר ספיגה בגוף. בנוסף, ברוק יש אנזים (פטיאלין) שמתחיל בפירוק עמילנים (לחם, אורז, תפ"א וכד') ללא לעיסה הויטמינים המינרלים, החלבון, הפחמימות והשומן לא ייספגו בגוף. בהצלחה צביקה קורן

27/12/2009 | 16:22 | מאת: שרון

שלום, האם משהו יודע לתרגם Finger Millet לעברית? Millet זה דוחן ואני מבינה שיש הרבה סוגי דוחן. האם יש שם סציפי לי Finger Millet בעברית? האם ניתן להשיג את זה בארץ? אם כן איפא. נאמר לי שזה בצבע אדום ובריא וקל לאיכול אפילו לתינוקות. האם מישהו יכול לאמת את זה. אודה על כל עזרה. שרון.

28/12/2009 | 07:11 | מאת: צביקה קורן

שרון שלום, מדובר בסוג של דגן שגדל באפריקה. הוא עשיר בחלבון ובסידן. טרם נתקלתי בו ואני לא יודע איך הוא נקרא בעברית. נסי בחנויות טבע להלן קישור להסבר נוסף ותמונה: http://en.wikipedia.org/wiki/Finger_millet בהצלחה צביקה קורן

28/12/2009 | 19:11 | מאת: שרון

תודה צביקה. חיפשתי בכמה מקומות בת"א והם לא מכירים את זה. יש איזה מקום/חנות טבע באיזור מרכז שאתה ממליץ לבדוק שם? תודה רבה, שרון

26/12/2009 | 19:57 | מאת: מיכל

בעלי סובל מהתכווצויות שרירים ברגליים, בעיקר בלילה אולם לא רק. בתפריט הנזון שלו מופיעים מאכלים עשירים במגנזיום אולם התופעה לא נחלשת (יכול להיות בגלל ספורט לא נכון ? ) , אשמח לקבל המלצה נוספת, תודה מראש , מיכל

27/12/2009 | 08:41 | מאת: צביקה קורן

מיכל שלום, חסר לי הרבה מידע... לא ציינת בן כמה בעלך, האם הוא סובל מטרשת עורקים, האם הוא עושה פעילות גופנית סדירה, האם הוא בעודף משקל, מה הוא אוכל ועוד. התכווצויות בשרירים ובמיוחד בלילה יכולות לנבוע מחוסר מינרלים (במיוחד מגנזיום), או מבעיה בכלי הדם ברגלים. לפעמים בעיה עצבית מקומית או בגב, תגרום להתכווצויות. אני מציע לבצע בירור רפואי אצל רופא המשפחה, או אצל מומחה לכלי דם ובמקביל לפנות ליעוץ אישי בתזונה טבעית. בינתיים נסי לתת לו תוסף של מגנזיום. בהצלחה צביקה קורן

שלום רב רציתי לשאול לגבי מיץ הרמונים האם המיץ התורכי הוא באמת הטוב ביותר האם חשוב מתי שותים אותו לפני אוכל אחרי אוכל בוקר ערב כמה צריך לשתות ביום. תודה

27/12/2009 | 08:45 | מאת: צביקה קורן

חנית שלום, במיץ "התורכי" (שאני לא מכיר)נשארים נוגדי חימצון, מינרלים ומעט ויטמינים. כמובן שהוא נחות לעומת הפרי הטרי או המיץ הטרי, אבל אפשר לשתות. ככלל, מיצים מומלץ לשתות בין הארוחות ולא בזמן הארוחה או בסופה. אפשר לשתות חצי כוס עד כוס ביום. כדאי למהול 50% במים. בהצלחה צביקה קורן

26/12/2009 | 09:58 | מאת: חסוי

שלום .. אני מודע לכך שירידה מהירה תוביל גם לעלייה מהירה .. אני מרגיש שזה מתחיל לייעש אותי .. אני מעוניין בדיאטה רצחנית בגלל הקיץ . בתודה חסויי..:)

27/12/2009 | 08:46 | מאת: צביקה קורן

לצערי לא נוכל לעזור לך לגרום נזק לבריאותך.

26/12/2009 | 01:37 | מאת: thl ka,u,

כמו שרשום פה? ואם זה נכון אז מתי לשתות? ההרגל של שתייה ואכילה בייחד הוא פסול. שתייה בזמן ואחרי ארוחה, גורמת לדלול מיצי העיכול והפיכתם ללא אפקטיביים, וכן לשטיפת המזון במערכת העיכול, בלי שקבל פרוק כימי. התוצאה של תהליך זה הינה אי קליטה של יסודות המזון מהמזון, תסיסה ורקבון של המזון במערכת העיכול וספיגת הרעלים הנוצרים מכך במעיים, לדם. רעלים אלה הם הזרעים והשורשים של מחלות רבות. בנוסף זה גורם לבטן נפוחה, לגזים, לחולשה ועייפות לא מוסברים ועוד. http://brieut.goop.co.il/Web/?PageType=0&ItemID=37363

26/12/2009 | 07:44 | מאת: טובה בר-שאן

thi ka u שלום יש מקום לחכות חצי שעה ואחר כך לשתות בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

ולא לחכות.. לא ידעתי את זה. כולם שותים לאחר הארוחה

25/12/2009 | 23:28 | מאת: ליה

שלום רב רציתי לדעת האם יכול להיות מצב בו תינוק רגיש לתירכובת חלב מסוג נוטרמיגן? בני רגיש לחלב ולסויה, והרופא נתן לנו תרכובת חלב שנקראת נוטרמיגן. יש בי פחד לנסות את התרכובת בגלל הנסיונות הקודמים. אשמח לקבל תשובה מהירה תודה ליה

26/12/2009 | 07:47 | מאת: טובה בר-שאן

ליה שלום נוטרמיגן זה מזון רפואי: נוסחה היפו אלרגנית מיועדת לתינוקות הסובלים: מרגישות לחלבון, אי סבילות לפחמימות, או הפרעות העיכול או הפרעות בספיגת שומן או חלבון. אל תפחדי זאת פורמולה מצויינת נסי בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

25/12/2009 | 20:07 | מאת: מיה

אפשר לצרוך גם שמן וגם פשתן טחון ? כמה זמן לאחר פתיחת השמן הוא מתחמצן?

26/12/2009 | 07:49 | מאת: טובה בר-שאן

מיה שלום כן אפשר. השמן מתחמצן מאוד מהר במגע עם אור לכן חשוב לא להשאיר חשוף לאור. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

25/12/2009 | 19:42 | מאת: חסוי

שלום רב! אני כבר אצל דיאטנית חודש עכשיו במשך החודש ירדתי רק 7 קילו.. המשקל שלי היה 80.8 וגובהה שלי 1.58 אני אמור לשקול 55 עכשיו אני מוכן לדיאטה רצחנית אני הפסקתי אם דברים מתוקים שתיה וכו' ברצוני לשקול 55 בתוך 3 חודשים האם זה אפשרי או לא .. אשמח לקבל עצות לגבי דעתי..

26/12/2009 | 07:51 | מאת: טובה בר-שאן

חסוי שלום ירדת יפה מאוד לא ממליצה על דיאטה רצחנית ירידה מאירה תוביל גם לעליה מהירה עדיף לאט לאט עם שינוי הרגל של תזונה לכל החיים. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

25/12/2009 | 17:01 | מאת: בריא

שלום, יש ברשותי מכשיר שסוחט פירות וירקות קשים (אני בדרך כלל שותה מיץ גזר, תפוח או אגס). אשמח לקבל המלצות למיציפ בריאים ו/או טעימים.

26/12/2009 | 07:53 | מאת: טובה בר-שאן

בריא שלום שלבי את הפירות עם ירקות למשל גזר+ סלק + תפוח . סלרי + תפוח וכU' ישנו ספר להוציא את המיץ בהוצאת פוקוס ושם יש צרופים נפלאים לבריאות טובה . בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

25/12/2009 | 12:19 | מאת: יעל

שלום רב מזה זמן לא מבוטל אני סובלת(מאד) מצואה קשה שגרמה אף לטחורים רבים (שמטופלים כרגע) ואפילו היתה לי דלקת חריפה במקום. לצערי, ולמרות ידיעתי (המוגבלת) בנושאי מזון ודיאטה (אני מלאה) אינני יודעת מה עלי לאכול בכדי לרכך את הצואה שעדיין גורמת לי לדימום ובכלל. אני מודה מראש על העזרה .

26/12/2009 | 07:56 | מאת: טובה בר-שאן

יעל שלום אני חושבת שיש מקום ללכת לדיאטנית קלינית טבעית שתתאים לך תזונה למצבך ולא להסתפק רק מעיצות של הפורום .את יכולה לפנות אלי או אל צביקה. בגדול חשוב מאוד לשתות הרבה לאכל מאכלים המרככים את הצואה כמו שבולת שועל, גריסים וכ'ו בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

25/12/2009 | 08:46 | מאת: ליאת

שלום, רציתי לשאול לגבי עלי לואיזה - האם העלים היבשים יעילים כמו הירוקים.

26/12/2009 | 08:00 | מאת: טובה בר-שאן

ליאת שלום שניהם יעילים בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

24/12/2009 | 22:39 | מאת: VB

שזה הרבה, זה הורס את הויטמינים בגוף או פוגע בספיגה של המזון? יכול להיות שזה מזיק?

25/12/2009 | 06:04 | מאת: טובה בר-שאן

VB לום זה לא הסיפור שתייה רבה ומוגזמת של מיים משנה את המאזן האוסמוטי ועשוייה לגרום להרעלת מים. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

שלום רב, אני מתכונן כרגע לקראת תקופת המבחנים הקרובה , והייתי מעוניין להתייעץ בכלליות על תזונה נכונה ועל התוסף ג'ינקו בילובה שאותו החלטתי להתחיל ליטול , אך מרוב מידע שיש ברשת לא הצלחתי להתמקד ולקבל קו נכון על איך אני אמור לפעול. קראתי כי מומלץ לשלב אותו עם ויטמין B12 (עקב תשישות כללית שאופפת אותי תקופה ארוכה,אך לא קשה עד כדי חוסר ריכוז)לא ידוע לי אם יש לי חוסר בו(B12), אך אני מניח שאם אתחיל לאכול טונה במים זה לא יזיק , אבל אני לוקח גם אומגה 3 כתוסף באופן קבוע. איך אני צריך לשלב את האומגה 3 ואכילת 100 גר' טונה ליום ? האם יש ניגוד או הפרזה בתזונה זו? אני בריא באופן כללי ולא נוטל שום תרופות. תודה מראש ויום טוב.

25/12/2009 | 06:02 | מאת: טובה בר-שאן

wuidשלום עליך להוריד כמה שיותר סוכרים מזוקקים הגורמים לעליה מהירה וירידה של רמת סוכר הגורמת לעייפות, למשל לחם לבן. לאכל דגים וחלבונים מהצומח. ולאכל הרבה ירקות ,אגוזים ושקדים. בברכה ובהצלחה בבחינות. טובה בר- שאן

25/12/2009 | 11:33 | מאת: סימה

למה לאכול דג שמת לפני כל כך הרבה זמן. וגם יש המון כספית בטונה. המלצה כמובן. תאכל דגים מחוף הצפוני כמו סלמון שעשיר באומגה 3.

24/12/2009 | 20:52 | מאת: עגבניה וסידן

ומאכלים כאלה שיש בהם סידן. העגבניה הורס את ספיגת הסידן? זה באמת לא מומלץ לאכול עם מאכלים כאלה עגבניה?

25/12/2009 | 05:48 | מאת: טובה בר-שאן

עגבניה וסידן שלום אכן בעגבניה יש 0.05 גרם/100 גרם חומצה אוקסלית הקושרת את הסידן ומקטינה את ספיגתו במעי. לכן אם מקבלים סידן רק מהגבינה עדיף לא לאכל ביחד עם עגבניה. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

24/12/2009 | 13:52 | מאת: זמיר

ראיתי סירופ שכולל בתוכו:סירופ סוכר אורגני,סירופ מייפל אורגני וסירופ אגבה אורגני.מה היתרון בהכנסת סירופ סוכר לשני מתוקים ממילא?האם יש יתרון לסירופ על הקנה עצמו?מה ערכו הגליקמי?

25/12/2009 | 05:42 | מאת: טובה בר-שאן

זמיר שלום הערך הגליקמי של סירופ זה נראה לי מאוד גבוה ובטח אינו מתאים לחולי סכרת. אין שום יתרון הדבר היחידי שאנשים רוצים לאכל מתוק. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

24/12/2009 | 11:18 | מאת: פ

רציתי לדעת מה נשאר בערכם התזונתי של ירקות מבושלים למשל במרק, כמו גזר,כרוב, היכן אפשר לקבל פירוט לגבי ההבדלים בערכים לפני ואחרי בישול/טיגון/אידוי וכדו' תודה!

25/12/2009 | 05:38 | מאת: טובה בר-שאן

פ שלום חלק מהויטמינים מסיסי מים נהרסים וכן חלק מהמינרלים נשטפים למי הבישול. פרוט אפשר לקבל בספר ערכם התזונתי של המזונות של יעקוב אילני. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

23/12/2009 | 20:53 | מאת: לוטוס

מהם היתרונות של סירופים אלה אם יש?יש מינרלים או ויטמינים כלשהם?

24/12/2009 | 07:47 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, היתרון העיקרי - שהם לא ממתיקים מלאכותיים. מעבר לכך, המשווקים של אגבה מייחסים לו כמה תכונות בריאותיות. ניתן למצוא מידע נוסף בחיפוש פשוט בגוגל בהצלחה צביקה קורן

23/12/2009 | 12:51 | מאת: הלן

שלום האם שמן אורגנו פראי יכול לעזור בהתמודדות עם חידק הליקובטר פילורי אם כן מה משך הטיפול ? תודה

24/12/2009 | 07:51 | מאת: צביקה קורן

הלן שלום, לפי הספרות המקצועית הוא אמור לעזור, אבל אני לא ממליץ להשתמש ב"תרופות טבעיות" ללא הדרכה והשגחה וללא ביצוע שינויים בתזונה ובאורח החיים. קחי בחשבון שהחיידק הזה נמצא אצל רוב האנשים בקיבה. תזונה קלוקלת ומתח גורמים לו לשגשג, להתפתח ולגרום נזק לדופן הקיבה. בהצלחה צביקה קורן

01/03/2010 | 15:34 | מאת: יוסף

שלום מנסיוני שמן האורגנו בתוספת של שמן זית כנשא ומדלל, מעולה לטיפול במזהמי מעיים כדוגמת הליקובקטר פילורי וקנדידה. לאחרונה נכנס לשוק מוצר בשם דיפנדר של חברת פיור הכולל שמן אורגנו ואובליפיחה שמעבר לפעילות אנטיביוטית מובהקת הוא תורם לשיקום ריריות- אודות לאובליפיחה.ממליץ בחום יוסף - נטורופת

22/12/2009 | 17:51 | מאת: אורית

המלצת על כמה ימים של מיצים לבעלי מעי רגיז. על כמה ימים אתה ממליץ? ומה התחליף לרגישות לפרוקטוז. תודה

22/12/2009 | 21:29 | מאת: צביקה קורן

אורית שלום, אני לא מציע לעשות צום מיצים של יותר מיום אחד ללא הדרכה, השגחה וליווי של מומחה לנושא. זה לא תהליך פשוט ותמים. צריך לדעת איך להתכונן, איך להתנהג במהלך הצום ואיך לסיים אותו. גם משך הצום נקבע בהתאם לבעיה. אם אכן אובחנה בעיה של רגישות לפרוקטוז, צריך להקטין את צריכת המזונות המכילים אותו (במיוחד פירות) ולארגן את התפריט בצורה שונה מהרגיל. גם בנושא זה כדאי לקבל יעוץ מיקצועי. בהצלחה צביקה קורן

22/12/2009 | 11:09 | מאת: סימה

שמעתי כי אינוזיטול הוא גלולת שינה טבעית אך אין שום מאמר/אתר שמסביר על כך חוץ מאיזה מחקר שהשתתף בו פסיכיאטר מב"ש ידוע לך משהוא על כך.

22/12/2009 | 21:30 | מאת: צביקה קורן

סימה שלום, אין לי מידע מעבר למה שציינת. בהצלחה צביקה קורן

21/12/2009 | 21:23 | מאת: אקו

שכחתי לשאול עוד משהו:הבנתי שקליפת שקד מכילה ציאניד אבל למרות זאת יש תזונאים שממליצים על הקליפה שמכילה,לפיהם,הרבה יותר אנטי אוקסידנטים ומינרלים אחרים.האם ניתן לאכול קליפה עם ציאניד?!

22/12/2009 | 21:35 | מאת: צביקה קורן

אקו שלום, אכן הנושא שנוי במחלוקת. בגישת התזונה הטבעית מומלץ להשרות את השקדים למשך כמה שעות ולקלף את הקליפה החומה, הדקה. הקליפה מכילה כמות קטנה מאד של ציאניד ואין לה שום ערך תזונתי מבחינת רכיבי התזונה העיקריים. לגבי הטענה על קיום נוגדי חימצון, אני ממליץ לקבל אותם מהמזון ולא מפסולת. (אותו כלל חל גם על שוקולד מריר, קפה, יין אדום ועוד "תרופות טבעיות" שהתגלו לאחרונה). בהצלחה צביקה קורן

21/12/2009 | 20:37 | מאת: אקו

לצביקה באחת מתשובותיך המלצת על מולאסה robust של גרנדמה ולא על הסוג האורגינלי שלהם.מאחר ולא הצלחתי להבין איזה סוג מולאסה היא הבריאה ביותר בכל גלגוליה אבקש הסבר כמו כן קראתי שפולן נקרא המזון המושלם ומכיל את כל חומצות האמינו כמו גם אצות לסוגיהן.האם שניהם מושלמים או רק אחד? האם כמוסות אצות עדיפות על פני אלה המיובשות או הפוך?

22/12/2009 | 21:42 | מאת: צביקה קורן

אקו שלום, בהמלצתי זו לא שללתי רכישה של סוגים אחרים של מולסה. מה שחשוב שהמולסה תהיה לא מגופרתת ולא מהסוג המתוק. פולן אכן מכיל שפע של ויטמינים מינרלים וחומצות אמינו, אבל ישנם אנשים שאלרגים אליו. גם זה שייך לקטיגריה של "תרופות טבעיות" ואפשר לוותר עליו. אצות ים מומלץ לצרוך, למעט אנשים הסובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס. האצות מכילות הרבה מינרלים ובעיקר נתרן, סידן וברזל. הסוגים העיקריים: הישיקי, אראמה, ואקמה וקומבו ונורי המשמשת בעקר לסושי.להישיקי יש פחות טעם לוואי. בליעת הכמוסות עדיפה למי שזקוק להן, אך לא סובל את הטעם שלהן. בהצלחה צביקה קורן

22/12/2009 | 23:47 | מאת: אקו

האם אצה זו מכילה את כל הדברים הטובים שכה רבות נכתב עליה?מה בהשוואה לשאר?.

שלום רב, האם זה נכון שיש טיפול חדש במריחואנה רפואית לאנשים הסובלים מאנורקסיה, אם יש, היכן? אולי זה הפיתרון בשביל הבן שלנו שסובל כל כך הרבה שנים ולא מקבל מענה, הוא מקבל תרופות שמדכאות אותו ומוציאות אותו ממעגל החיים.

22/12/2009 | 21:44 | מאת: צביקה קורן

אלי שלום, אני לא מכיר את הנושא ולמען האמת זה לא כל כך שייך לנושאי הפורום. מציע שתפנה לאתר של משרד הבריאות, או שתפנה ישירות אליהם. בהצלחה צביקה קורן

19/12/2009 | 21:27 | מאת: טפרת

שלום רב, ברצוני לדעת האם יש מאכלים שמסייעים לקוצר ראייה? תודה אפרת

21/12/2009 | 06:55 | מאת: צביקה קורן

טפרת שלום, אני לא מכיר מאכלים שמרפאים קוצר ראיה. עם זאת, תזונה טבעית ואיכותית העשירה בויטמינים, מינרלים ונוגדי חימצון, עשויה למנוע מחלות עיניים שונות וניוון הרשתית המופיעות בעיקר אצל אנשים מבוגרים. בהצלחה צביקה קורן

21/12/2009 | 10:21 | מאת: דליה

בהמשך למה שכתב צביקה קורן יש מזונו על בעלי מדד אנטי-אוקסידנטים הנקרא ORAC המומלצם לאכילה יש גם את תאים מאירי עיניים טיפל בתאי גזע עצמונים הפוטנציאל העצום של תאי גזע לתיקון נזקים ברשתית מאת: פרופ' ראובן אור, מתוך: העיתון הישראלי לרפרקציה, גליון 15, אוגוסט 2006 "בארבעת העשורים האחרונים נעשה שימוש בהשתלת תאי גזע המטופוייטיים (תאי אב ממקור מח עצם) כדי לתקן מגוון רחב של מצבי כשל במח העצם, בעיות מטבוליות מולדות, חסרים חיסוניים, ממאירויות המטולוגיות ואף גידולים מוצקים. בשנים האחרונות הראו כמה חוקרים כי לתאי האב ממקור מח עצם של אדם בוגר יש יכולת התמיינות לכמה מסלולים, כגון תאי שומן, תאים יוצרי עצם, תאים יוצרי סחוס, תאי שריר לב, תאי שריר שלד, תאים יוצרי גידים, תאי אנדותל, תאי כבד ותאי כליה טובולריים. נוסף לכך, נמצא כי בתנאים המתאימים תאים אלה יכולים להתמיין לתאים עצביים in vitro ו-in vivo, וגם לתאי רשתית העין (רטינה). בני האדם סובלים ממחלות ניווניות רבות של הרשתית, כמו: רטיניטיס פיגמנטוזה (Retinitis Pigmentosa), ניוון מקולרי (Macular Degeneration) ודיסטרופיה של הקנים והמדוכים (Cone-Rod Dystrophy). מחלות אלו עלולות להוביל לקשיי ראייה או לעיוורון. כדי לשחזר את הראייה יש להחליף את הרשתית הפגועה. ייצור של רקמת רשתית חדשה עשוי להיות הטיפול האולטימטיבי, אך לשם כך יש צורך בתאים בעלי יכולת התמיינות גבוהה. תאי גזע הם תאים שעדיין לא עברו תהליכי התמיינות סופיים, ולכן הם מסוגלים לייצר תאים מסוגים שונים ולקיים מטרה זו. לאדם יש שני סוגים עיקריים של תאי גזע. הסוג הראשון הוא תאי הגזע העובריים, שמקורם בטרום-עוברים בשלב הבלסטוציסט. לתאים אלה יכולת התרבות בלתי מוגבלת בתרבית, והם עשויים להתמיין לכל סוגי הרקמות. בשימוש בתאי גזע טרום-עובריים קיימת בעיה אתית, נוסף לבעיות חיסוניות ולסכנה של דחיית השתל. לסוג השני של תאי גזע שייכים תאים הממוינים במידה חלקית. המקור האטרקטיבי והחשוב לתאים אלה הוא תאי אב של מח העצם. היתרון הגדול של תאי מח עצם הוא כי אפשר להפיקם מגוף האדם בקלות יחסית, ובכלל זה אצל אדם הסובל מאיבר פגוע, כגון הרשתית. השאלה האתית הנוגעת לשימוש בתאים אלה פשוטה הרבה יותר. מקור אחר לתאים בעלי פוטנציאל התמיינות מצוי בתאים הנתונים בשלבי הבשלה מוקדמים (פרקורסרים) מהרקמה הפגועה עצמה. אצל יונקים תאים מהקשתית, מהקרנית ((Cornea Limbus Area, מהסקלרה ומהדמית (Choroids) יכולים כולם להיות מקורות פוטנציאליים לתאים פרקורסרים של רשתית העין. מחקרים הראו כי תאי פיגמנט אפיתל של הרשתית יכולים לשחרר Pigment Epithelium Derived Factor (PEDF), שמספק את הסביבה לפעולות נוירופרוטקטיביות ואנטיאנגיוגניות, שתומכות בגדילה של פוטו-רצפטורים ושל תאי עצב של הרטינה (Neural Retinal Cells). השימוש בגורמי גדילה אלה מורכב ביותר, ועדיין אי אפשר ליישמו. במחקר שנעשה בטייוואן הצליחו חוקרים לבודד תאי מח עצם ממקור אנושי ולמיינם לתאים שיוצרים את שלוש שכבות הנבט. לאחר מכן גידלו החוקרים את התאים הללו בתרבית של שכבה בודדת (monolayer) של תאי פיגמנט אפיתל של הרשתית (Human Retinal Pigment Epithelium - HRPE)), והצליחו להביא להתמיינותם של התאים במסלול הרשתית והפוטו-רצפטורים. לתאים אלה הייתה יכולת להביע סימנים של פוטו-רצפטורים in-vitro. מחקר שבוצע בעכברים העלה כי אפשר לטפל בכמה סוגים של עיוורון בעזרת תאים ממקור עצמי של מח עצם. ניסוי של השתלת תאי גזע לרשתית רקמת מח העצם הבוגרת מכילה אוכלוסייה של תאי גזע המטופוייטיים שאפשר לחלק לשורה חיובית (Lin+) ושורה שלילית (Lin-), והם נבדלים בפוטנציאל שלהם להתמיין לתאי דם לסוגיהם. בשורה השלילית תאי הגזע מכילים כמה תאים מקדימים (פרוגניטורים), ובהם תאים שבאפשרותם להתמיין לתאי אנדותל של כלי הדם. תאים אלה יכולים לנוע ממח העצם בתגובה למגוון מולקולות מנחות (Signaling), להגיע לאתרים של אנגיוגנזיס בכלי דם איסכמיים בפריפריה, ולהשתלב בתוך כלי דם מנוון (Degenerating), או בתוך כלי דם שרק נוצר. ברשתית התאים יכולים לעזור בייצוב ובהצלה של כלי דם של הרשתית, שבדרך כלל נעלמים כליל בעקבות איבוד הפוטו-רצפטורים. בניסוי נלקחו התאים מהשורה השלילית, והוזרקו לנוזל הזגוגי של העין (Intra Vitreally) במודל עכברי שמפתח ניוון של כלי הדם של הרטינה. כשבועיים לאחר הלידה נמנע הניוון כמעט לגמרי. התוצאה הופיעה בהתאמה להצלה של תאי העצב. ההשפעה הזאת נמשכה כשישה חודשים לאחר הטיפול, ונראה כי הזרקת התאים היעילה ביותר נעשית כאשר התאים מהשורה השלילית מוזרקים לפני שההרס מוחלט. בעכברים שהוזרקו להם התאים שכבת הגרעין הפנימית (Inner Nuclear Layer) נותרה כמעט נורמלית, והשכבה החיצונית, המכילה את הפוטו-רצפטורים, נשמרה במידה משמעותית. למרבה ההפתעה, התאים שהוצלו היו הקנים (cones), ולא המדוכים (rods). נוסף לכך, כאשר תיעדו אלקטרורטינוגרמה נמצא שהדיאגראמות נמוכות ואינן תקינות, אך הן מופיעות בזמן, לעומת קבוצת הביקורת, שם הן לא מופיעות כלל. ההצלה הזאת מושגת גם כשנעשה שימוש בשורת התאים השלילית ממקור מח עצם אנושי לעכברים עם חסר חיסוני, שסובלים מדגנרציה של הרשתית ומסוגלים לקלוט שתל אנושי. בניתוח ביטוי הגנים של עיניים שעברו הצלה והגנים של עיניים שלא עברו הצלה נמצא ביטוי יתר (אפ-רגולציה) של גנים אפופטוטיים. נראה שתפקידם של הגנים הללו לשמור על הרשתית מפני ניוון של העצבים או של כלי הדם, על ידי עיכוב תחילת התהליך האפופטוטי, שבדרך כלל מוביל להרס הרקמה בעכברים אלה. היות שהסיבה העיקרית למוות של תאי עצב שנצפה בניוון של הרשתית היא אפופטוזיס, יש להגנה מסוג זה יתרון טיפולי גדול בהארכת חיי הפוטו-רצפטורים ותאי עצב אחרים שחיוניים לתפקוד הראייתי במחלות אלה. התהליכים המולקולריים של התופעה עדיין אינם ברורים, אך נראה כי הם מושגים רק כאשר נעשים גם ייצוב או הצלה של כלי הדם. אם יצליחו ליישם את השיטה בבני אדם, היא עשויה לא רק לשמר ראייה מרכזית על ידי שמירה של הקנים, אלא גם למנוע חלק מתופעות הלוואי הלא רצויות שכרוכות בטיפולים אפשריים – למשל, בשימוש בנשא ויראלי בתרפיה גנטית, או בהימנעות מתופעות הדחייה שיכולות להיווצר בהשתלה של תאי גזע ממקור עוברי זר למושתל. המחקר הבסיסי של התמיינות תאי גזע לתאי הרשתית בעיצומו, ומדי יום נוספות תגליות חדשות בתחום. השימוש בתאי גזע לשם יצירת רקמת עין חדשה הוא עדיין בגדר חזון, אולם מחקרים רבים שבוצעו הן בחיות והן בתנאי מעבדה סוללים את הדרך הזאת במהירות, ונראה כי בעתיד הקרוב נוכל לתקן מחלות עיניים באמצעות טיפול תאי ממקור הגוף עצמו. " העתיד הקרוב היום הוא בהישג של כול אחד ואחד "טיפול תאי" (cell (therapy בתאי גזע עצמוניים בוגרים, (ASC) לפרטים והזמנות 09-8846105/6