פורום תזונה טבעית

בפורום תזונה טבעית תוכלו לקבל תשובות לשאלות בנושאים של תזונה נכונה בראיית התזונה הטבעית, מניעת מחלות והקלה על מחלות ותופעות קיימות, איזון משקל והרזיה בריאה, מזונות מבריאים, תוספי מזון וצמחי מרפא ועוד. אנא השתמשו במנוע החיפוש על מנת לאתר שאלות נפוצות שכבר נענו.
20544 הודעות
16836 תשובות מומחה

מנהל פורום תזונה טבעית

14/09/2006 | 02:22 | מאת: איה

שלום צביקה וטובה! אני לא מצליחה לקלף עגבניות בעזרת סכין או קולפן, ועל כן אני מבקשת לדעת איך ניתן לקלף עגבניה מבלי לאבד את ערכיה התזונתיים. בתודה, איה

14/09/2006 | 09:58 | מאת: צביקה קורן

איה שלום, עגבנייה טריה לא כדאי לקלף. עגבנייה מבושלת, או אפוייה בתנור ניתן לקלף בקלות יחסית. בהצלחה צביקה

17/09/2006 | 18:05 | מאת: יעקב

לאיה שלום. בצידו התחתון של העגבניה חורצים צלב וחולטים במים חמים למספר דקות מקררים ומקלפים

18/09/2006 | 11:22 | מאת: איה

13/09/2006 | 13:39 | מאת: מיטלולה

אני בשליש ראשון להריון, ושמעתי כי נטילת אומגה 3 טובה לעובר. יש לי מספר שאלות: האם זה נכון? האם מומלץ להתחיל כבר עכשיו או לחכות לשליש אחרון? האם לשלב אומגה 6 ו/או 9?האם ניתן לקחת עם פרנטל? יש אומגה 3 רגילה המכילה EPA ו- DHA ויש כזו שמורכבת רק מהרכיב שטוב לעובר כדי שלא יהיו בצקות או משהו- מה עדיף? כמה כמוסות ביום כדאי ליטול? כמו שאתם רואים אני ממש מבולבלת...אודה מאוד על תשובתכם.

14/09/2006 | 10:05 | מאת: צביקה קורן

מיטלולה שלום, אם תזונתך מאוזנת וכוללת ירקות, פירות, שקדים, אגוזים, זרעים ושמן זית אין צורך בתוספי מזון. התוספים הם "טרנד" של השנים האחרונות. עם זאת, מחקרים מצאו ששמנים המכילים אומגה 3 מבטיחים התפתחות תקינה של מוח העובר ולכן אפשר לקחת את התוסף לפני ההריון, במהלכו ולאחר הלידה. כפי שציינתי, כדאי לקבל את כל חומצות השומן החיוניות מהמזון אין צורך באומגה 6 - יש מספיק במזון. אומגה 9 יש בשמן זית. אומגה 3 יש בפשתן טחון ובדגים מהים הצפוני. מקווה שלא הצלחתי לבלבל אותך עוד יותר שנה טובה צביקה בהצלחה צביקה

13/09/2006 | 12:16 | מאת: ענבר

שלום! ברוך שובך, צביקה. רציתי לשאול מס' שאלות ברשותכם: 1) אני בדיאטת קנדידה ובנוסף למרכיבים בתזונה שהוסרו לאחר בדיקת רגישויות לא נותר לי הרבה מה לאכול..לעיתים אני "מנשנשת" שיבולת שועל דקה ללא בישול. זה טעים לי, ולא גורם לכאבי בטן. האם זה בעייתי וקשה לעיכול בצורה זו? האם בצורה זו, מרכיבי הקוואקר החשובים אכן נינתנים לספיגה? 2) אשמח לשמוע את דעתך על ג'ל אלוורה לשתיה. הבנתי שהג'ל לא בעייתי בניגוד לכמוסות (שמופקות גם מהעלים). 3) שתייית מיץ רימונים סחוט טבעי - האם רצוי לשתות או שכוס מהמיץ מרוכזת מידי מבחינת תכולת הסוכר. תודה

14/09/2006 | 10:10 | מאת: צביקה קורן

ענבר שלום, אפשר לאכול קווקר עדין ללא בישול, אבל זהו דגן שמיועד לבישול. לא צפויות בעיות עיכול, אלא אם כן את אלרגית למוצר. ג'ל אלוורה זה סוג של "תרופה טבעית" ואני לא מתלהב מכך, למרות דיווחים (בעיקר של המשווקים) על נפלאות המשקה. מיץ רימונים (שאלה טובה!) - כל מיץ פרי רצוי למהול במים 20% - 50%. המיץ הטבעי מרוכז מאד מבחינת סוכר וחומצה ולכן כדאי לדלל אותו במים. בהצלחה צביקה

13/09/2006 | 01:36 | מאת: שלי

שלום לך צביקה ראשית באתר שלך וכאן יש ידע עצום שעזר לי לשנות את התזונה, ועקב כך התקפי המיגנה שלי ירדו לחצי, וגם זה עובר ללא תרופות. תודה תודה. שמעתי שצמח בן חרצית טוב להפחתת מיגרנות {קשור לסרוטנין}, ידוע לך עליו? אני יכולה לשלבו? אני מעוניינת למגר את אזורי הצלוליטיס בגוף, האם יש מזון מסויים שעוזר? שמן לעיסוי אולי? תודה מראש על ההכוונה שלי

13/09/2006 | 09:12 | מאת: צביקה קורן

שלי שלום, אכן כן, הצמח בן חרצית נחשב ברפואת הצמחים כמפחית התקפי מיגרנה ומקל עליהם. אבל, אם קראת מאמרים באתר שלי ואת תשובותיי בפורום הזה, את מבינה שאני מתנגד לגישה "התרופתית" ולשימוש ב"תרופות טבעיות" כמזור לבעיות שונות. צמח בן חרצית יהיה רק אחד הרכיבים בטיפול שלם ומלא (הוליסטי) במיגרנה (או בכל מחלה אחרת). תודה על המשוב החיובי. בהצלחה צביקה

13/09/2006 | 01:12 | מאת: שלווה

שלום רב אולי תוכל להצליץ לנו מה לעשות (אוכל, ויטמינים ובו') בכדי להוריד את חומציות השתן (יש לנו בעיה של בריחת זרע לשתן - השתן חומצי והזרעים מתים) תודה מרא ושנה טובה

13/09/2006 | 09:08 | מאת: צביקה קורן

שלווה שלום, צריך להימנע ממזונות המגבירים את חומציות השתן (חלבונים מהחי, סוכרים פשוטים, משקאות מוגזים, קולה, קפה, קקאו, יין ועוד)ולהוסיף לתזונה מזונות הגורמים לתגובה בסיסית (מזונות עשירים בסידן, אשלגן ומגנזיום). ראה תשובה שנתתי אתמול למאור בנושא מזונות עשירים באשלגן מציע לכם לפנות ליעוץ אישי אצל תזונאי טבעי או נטורופת באיזור מגוריכם זהצלחה צביקה

12/09/2006 | 21:55 | מאת: אלוורה

האם זה נכון שפשתן טחון המוכנס לבצק לחם מאבד מערכו ואפילו יכול להיות רעיל ?

13/09/2006 | 09:04 | מאת: צביקה קורן

אלוורה שלום, שמן פשתן, כמו כל שמן טבעי מתקלקל, מתחמצן ומאבד מערכו בחשיפה לחום, לאוויר ואור השמש. שמן פשתן רגיש במיוחד! בהצלחה צביקה

12/09/2006 | 07:47 | מאת: פז

היי אישתי לוקחת ויטמין ברזל חודשיים במקום חודש , האם יכול להווצר נזק כתוצאה מזה? אישתי ילדה לא מזמן. אשמח אם תחזרו אלי בהקדם. תודה

12/09/2006 | 09:00 | מאת: צביקה קורן

פז שלום, לא נראה לי שנגרם נזק. ייתכן אפילו שהיא תצטרך להמשיך לקחת את התוסף - בהתייעצות עם הרופא המטפל ולאחר ביצוע בדיקות מעבדה לבדיקת רמת הברזל בדמה. נשים מאבדות ברזל במחזור החודשי. עודף ברזל קיים בדרך כלל אצל גברים, או אצל אנשים הסובלים ממחלה הגורמת לעודפי ברזל. בהצלחה צביקה

12/09/2006 | 05:47 | מאת: רון

מה יותר בריא לאכול אגוזי מלך או שקדים ומי מהשנים מכיל פחות סוכר

12/09/2006 | 08:57 | מאת: צביקה קורן

רון שלום, ראשית באגוזים ובשקדים אין סוכר. יש בהם שומן איכותי שיש לו ערך קלורי. לדעתי אין מזון שהוא "יותר טוב" או "הכי טוב". צריך לאכול בצורה מאוזנת מכל המזונות הטבעיים ולגוון את התפריט היומי והשבועי. באופן כללי באגוזים יש יותר שומן ובשקדים יש יותר חלבון. באגוזי מקדמיה יש הרבה חלבון. בהצלחה צביקה

11/09/2006 | 22:02 | מאת: אבי

אם נמנעים מאכילת בשר וחלב, מהיכן ניתן לקבל את הפחמימות החיוניות לתפקוד גופני ומוחי תקין, לחלבונים החיוניים לבניית רקמות, שרירים ועצמות, לחומצות שומן חיוניות, לסידן, ברזל וויטמין B12?

12/09/2006 | 08:53 | מאת: צביקה קורן

אבי שלום, פחמימות יש בשפע בפירות ובדגנים מלאים (אין פחמימות בבשר). חומצות שומן חיוניות מקבלים משקדים, אגוזים, זרעים, אבוקדו, טחינה. ויטמינים ומינרלים יש בשפע הפירות ובירקות (כולל ברזל ואבץ). חלבונים יש בשקדים, אגוזים, זרעים, קטניות, דגנים מלאים. כמובן בהפירות והירקות עשירים באד גם בפיטוכימיקלים, נוגדי חימצון וחומאים אנטי סרטניים שלא נמצאים בבשר וחלב. הבעיה היחידה היא B12 ואת זה אפשר להשלים בקלות על ידי כדור למציצה. התזונה הצמחונית / טבעונית בריאה יותר ויש מספיק מחקרים המוכיחים שאנשים הניזונים ממזון טבעי חולים פחות במחלות המאה (לב, כלי דם, סוכרת,מפרקים "בריחת סידן, סרטן ועוד) ומשקל גופם מאוזן יותר. המעבר לתזונה צמחונית צריך להיות הדרגתי ותחת הדרכה והשגחה של מומחה לנושא. בהצלחה צביקה

12/09/2006 | 09:23 | מאת: אבי

צביקה שלום רב, תודה רבה על המידע החשוב הכלול בתשובתך בעניין חלבונים ופחמימות. אבל שכחת להתייחס לסידן. מהיכן נקבל אותו? האם, בדומה לפתרון בעיית B12 שציינת, אתה ממליץ לקבל את הסידן מכדורים? הרי בתזונה צמחונית, על אף יתרונותיה, אין כמות מספקת של סידן כנדרש, הלא כן? אבי

11/09/2006 | 21:44 | מאת: מאור

שלום רב ברצוני לדעת אילו פירות וירקות הם עתירי אשלגן תודה מראש מאור

12/09/2006 | 08:44 | מאת: צביקה קורן

מאור שלום, כל הפירות והירקות עשירים באשלגן ובמיוחד: אגוזי פקאן, שאר האגוזים, שקדים, שום, בצל, גזר, עגבנייה, אבוקדו, בננה, נבט חיטה ועשב חיטה, סויה ומוצריה, במיה. תמרים יבשים, שסק ועוד. הכמות הרבה ביותר נמצאת באצות ים ובשמרי בירה. בהצלחה צביקה

21/09/2006 | 18:05 | מאת: אביעזר

האם "שמרי בירה" אליהם התייחסת בהקשר לנדון הם אלו שעליהם מבוססת בירה מאלט או בירה לבנה? בברכת שנה טובה אביעזר

11/09/2006 | 12:25 | מאת: אילנית

שלום, אצלינו בבית לא אוכלים דגים בכלל, כולל ילדיי בן חמש ושנה וחצי. מאילו מקורות אחרים אני יכולה לספק את האומגה 3? תודה אילנית.

11/09/2006 | 14:35 | מאת: היי

חומצת שומן חיונית אומגה 3 ניתן לצרוך מאגוזי מלך,ומפשתן טרי טחון במקום,ולא פשתן הנקנה טחון.

11/09/2006 | 16:51 | מאת: טובה בר-שאן

אילנית שלום אכן היי צדקה אומגה 3 מסוג EPA (חומצה איקוסאפטאנואית) ניתן למצא מלבד דגים בבצים המועשרות באומגה 3 . אומגה 3 מסוג DHA (חומצה דוקוסאהקסנואית) ניתן למצא בבצים המועשרות באומגה 3 והאצות ואומגה 3 מסוג ALA ( אלפא לינולנית) אכן תמצאי בזרעי פשתן טחונים טריים, זרעי דלעת, שמן קנולה, פולי סוייה, אגוזי מלך, וירקות בעלי עלים ירוקים . בברכה ושנה טובה טובה בר שאן

10/09/2006 | 09:15 | מאת: נועה

האם בדיאטה לקנדדידה, בה לא אסרו עליי באופן מוחלט לאכל פירות אלא להשתדל להמנע, מותר לאכל עוגיות כוסמין שהן ללא סוכר / קמח רגיל / מגרינה / ביצים אלא מהכוסמין והמתיקות נובעת מרסק תפוחי עץ. האם כוסמין אפשרי בקנדידה?

10/09/2006 | 22:10 | מאת: טובה בר-שאן

נועה שלום אכן קמח כוסמין מלא מותר בקנדידה. וכן הוא טוב לעיכול . בברכה ושנה טובה טובה בר שאן .

25/10/2007 | 22:51 | מאת: מימי

09/09/2006 | 21:04 | מאת: אסף

שלום רציתי לדעת אם תוכל להפנות אותי למאמרים אקדמאים בנושא תוספי מזון אני מעוניין לכתוב עבודה בנושא תודה

10/09/2006 | 21:55 | מאת: טובה בר-שאן

אסף שלום אתה צריך להתמקד כיוון שתוספי מזון זהו נושא רחב מאוד הכולל בתוכו ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא למיניהם , אנטי אוקסידנטים, חומצות שומן, חומצות אמינו וכ'ו לכן אני אתן לךשם של ספר שאולי ממנו תתחיל . vitamins herbs minerals AND supplements/h.winter griffith m.d בברכה ושנה טובה טובה בר שאן

09/09/2006 | 19:54 | מאת: חני

שלום, אני בת 45 צמחונית אבל סובלת מכולסטרול. אני נמנעת מאכילת עוגות ובינות שמנות. מה עלי לאכול כדי להפחית את הכולסטרול? תודה

10/09/2006 | 14:05 | מאת: טובה בר-שאן

שלום לך ישנם גורמים נוספים המעלים את רמת הכולסטרול: ביצים, וקפאין, וגם אכילת פחמימות ריקות כמו סוכר. מזונות המורידים כולסטרול הם :שום חיי (לא מבושל) אגוזי מלך המכילים בתוכם את החומצת השומן החיונית אומגה 3. ומזונות העשירים בסיבים כמו קמח מלא ,אורז, מלא וכו" . בהצלחה רבה בברכת שנה טובה טובה בר -שאן

10/09/2006 | 17:00 | מאת: חני

לטובה, תודה רבה על תשובתך המהירה. בזמן האחרון אני סובלת מPVD והיה לי גם קרע ברישתית. האם תזונה מסוימת עשויה לעזור לבריאות העין. הבנתי שאין שליטה על מה שקרה לי אבל ביאושי אני מחפשת פתרון אולי באמצעות תזונה נכונה.

09/09/2006 | 11:35 | מאת: יפית

שלום, אני אוכלת מדי יום דג סלמון (פילה) אפוי. חברה סיפרה לי ששמעה פעם זה לא מומלץ וצריך לאכול זאת בתדירות נמוכה. האם זה נכון? (אגב, אני לא אוכלת בשר ועוף וממעטת במוצרי חלב. והדג הוא מקור חלבון בשבילי)

09/09/2006 | 15:45 | מאת: טובה בר-שאן

יפית שלום הייתרון הרב של דג סלמון הוא בחומצות שומן מסוג אומגה 3 : EPA, DHA שהן חומצות שומן חיוניות לגוף. ולכן דג זה מומלץ. ואם דג זה מקורו במים קרים ולא בריכות אז גם אין בו אנטיביוטיקה והורמונים. יכול להיות שחברתך התכוונה להוריד את כמות הדג בכלל כמות הכספית היכולה להצטבר בדגים. בברכה ושנה טובה טובה בר- שאן

10/09/2006 | 13:54 | מאת: טובה בר-שאן

יפית שלום הייתרון הרב של דג סלמון הוא בחומצות שומן מסוג אומגה 3 : EPA, DHA שהן חומצות שומן חיוניות לגוף. ולכן דג זה מומלץ. ואם דג זה מקורו במים קרים ולא בריכות אז גם אין בו אנטיביוטיקה והורמונים. יכול להיות שחברתך התכוונה להוריד את כמות הדג בכלל כמות הכספית היכולה להצטבר בדגים. בברכה ושנה טובה טובה בר- שאן

09/09/2006 | 01:35 | מאת: הנין

שלום, רציתי לדעת האם העובדה שאני לוקחת תוספי ויטמנים (בקפסולות טבעיות), על אף שאין לי חוסר של ויטמינים משפיע לטובה ו/או לרעה על הגוף שלי? תודה!

09/09/2006 | 08:27 | מאת: טובה בר-שאן

הנין שלום מדוע אתה לוקח ויטמינים? ואיזה ויטמינים אתה לוקח? ומה המינון שאתה לוקח? אם אתה בריא, מרגיש טוב, מרגיש חיוני ואנרגתי , ואין לך שום סמפטומים ושום בעיות , למה לך לקחת ויטמינים? ויטמינים הם חומרים אורגנים שהגוף לא מסוגל לייצר, המגיעים אילנו מהמזון. ובמזון הספיגה לגוף היא הטובה ביותר. הגוף צריך מינונים מאוד נמוכים של ויטמינים (מקוגרמים, מ"ג). תוספת של אובר ויטמינים יכולה לגרום לתופעות לוואי בחלק מהויטמינים ואפילו רעילות למשל כמויות גדולות של ויטמין A. לכן כאשר רוצים לקחת תוספי מזון צריך להתיעץ עם תזונאית. חשוב לציין שרוב המולטי ויטמינים מכילים כמויות קטנות של ויטמינים שמטרתן תחזוק יומי של האדם כך שהסיכוי לנזק קטן מאוד ואפילו אפסי. בברכת שנה טובה והצלחה טובה בר- שאן

09/09/2006 | 13:12 | מאת: הנין

טובה שלום, תודה רבה על תשובתך המהירה. כמו כן רציתי לדעת אם לקיחת L-ליזין 500 מ"ג יכול להזיק אם לוקחים 1 ביום? (הסיבה שחשבתי לקחת היא שאומרים שזה מונע מהרפס להתרבות (זו פעם ראשונה שהופיע לי הרפס)) תודה

08/09/2006 | 14:58 | מאת: תומר

צביקה שלום! קראתי את המאמר שלך לגבי מיץ עשב חיטה באתר שלך. רציתי לשאל כמה דברים: 1) איפה בדיוק קונים את זה ובאיזה צורה?(כלומר-קונים את זה מוקפא, בצורה טבעית שלה, או כבר יש מיץ מוכן שנמכר בחנויות. אני לא רוצה לקבל את זה בצורה של כדורים וגם אין לי אפשרות לגדל את זה בבית) 2) הבנתי שצריך לקבל את זה על בטן ריקה בבוקר, כמה זמן אחרי שתית מיץ מומלץ לאכול 3) כמה אני צריך לשתות ועד מתי? האם אפשר לשתות את זה כל יום בלי הגבלת הזמן? 4) קראתי שקילו אחד של עשה חיטה שווה בערכו ל-35 קילו של ירקות ירוקים, זה אומר שכיאלו אירי שתית מיץ לא צריך לאכול את כל הירקות האלה? האם יש עוד משהו שלא שאלתי שעלי לדעת? אודה לך מאוד אם תוכל לעזור לי

08/09/2006 | 15:03 | מאת: תומר

אני מבצע אימונים קלים מדי בוקר, כמו ריצה על החוף הים או רכיבה על אופניים מתי עלי לשתות את המיץ, לפני אימון או אחרי? אני מקווה שלא שאלתי יותר מדי שאלות :-) תודה מראש!

08/09/2006 | 16:57 | מאת: טובה בר-שאן

תומר שתה את עשב החיטה לפני האימון. בהצלחה טובה בר שאן

08/09/2006 | 16:56 | מאת: טובה בר-שאן

תומר שלום 1. היום כמעט בכל דוכן שסוחטים מיצים טבעיים ניתן לקבל עשב חיטה סחוט (סוחטים את עשב החיטה במקום ).בבתי טבע יש עשב חיטה מוקפא אך ככל שעובר זמן מהסחיטה ערכו התזונתי והרפואי יורד. אי אפשר לקבל עשב חיטה בכדורים , אין דבר כזה . 2. אכן כן לוקחים את עשב החיטה על בטן ריקה . ניתן לאכל רבע שעה עד חצי שעה לאחר השתיה. 3. עדיף להתחיל עם חצי כוס פעם ביום .ולאחר מכן לעלות לפעמים ביום. בבוקר ובערב. 4. אני לא מסכימה איתך כי בירקות ירוקים שונים מלבד מרכיבים שהם דומים כל צמח מיצר גם חומרים ספציפים לו . למשל בברוקולי שהוא ירוק יש מרכיבים כמו אינדול 3 קרבינול שלא קיים בעשב חיטה. שתהיה לך שנה טובה והמון הצלחה עם עשב החיטה . טובה בר - שאן

08/09/2006 | 17:08 | מאת: תומר

קודם כל תודה על תגובתך! סליחה על הבורות, אבל עדין יש משהו שלא כל כך ברור לי: 1) כמו שהבנתי האפשרות היא לקנות מוקפא בחנות טבע, הרי אי אפשר לרוץ כל בוקר לדוכנים, חוץ מזה זה לדעתי יקר לשתות בדוכנים כל יום 2) אם קונים מוקפא איך זה מגיע? זה מיץ מוקפא או שטיטה מוקפא וצריך לשחוט בבית? או שיש עוד אפשרות אחרת? שוב פעם תודה!

09/09/2006 | 08:30 | מאת: טובה בר-שאן

תומר שלום אכן אתה צודק לצערי הרב היום בשביל בריאות צריך לשלם . כאשר קונים מוקפא - אתה קונה את המיץ מוקפא. אם אתה שואל אותי עדיף לשתות את המיץ טרי, שנסחט במקום . הערך הרפואי של עשב החיטה הוא מאוד גדול ועוזר להרבה בעיות. בברכה ושנה טובה טובה בר- שאן

06/09/2006 | 11:40 | מאת: רונית

שלום האם חומוס עוזר בבעיות נוירולוגיות האם עוזר בשחרור הסרוטנין? ואם זה נכון זה נכון גם לגבי חומוס למריחה? תודה רונית

06/09/2006 | 16:14 | מאת: צביקה קורן

רונית שלום, חומוס זה מזון חלבוני ולא תרופה. מזון עמילני מעודד הפרשת סרוטונין. האם את סבורה שהפרשה מוגברת של סרוטונין תפתור את הבעיות הניורולוגיות שלך? מציע שתפני ליעוץ תזונתי מקיף אצל נטורופט או תזונאי טבעי במקום לחפש "תרופה" זו או אחרת. בהצלחה צביקה

שלום לאחרונה קראתי על ממתיקים מלאכותיים שהינם מסרטנים ונחרדתי!!! הנני צורכת כמות רבה של סורביטול ויצקלמט וממתיקים נוספים כך: כ-3 מעדני פירות דיאט ליום אין ספק שקיים שפע ומגוון טעמים רב יותר מאשר למעדני הפרי הרגילים, ארטיק דיאט ובמשך היום שותה 2 פחיות קולה דיאט לימון וכליטר וחצי מים עם תרכיז דיאט, כל המוצרים הנ"ל הינם באישור אגודת אי"ל חשבתי שזה פרט חשוב, אני מעוניינת שתחוו את דעתכם על צריכה בכמויות אלה האם בסדר? נתונים: משקל 40 1.59, בת 20. כמובן שבנוסף למוצרי הדיאט הנ"ל אני אוכלת הרבה ירקות, וגבינות 3% ולעיתים חזה עוף

06/09/2006 | 16:00 | מאת: צביקה קורן

טל שלום, אני מתנגד לשימוש בממתיקים מלאכותיים ובמוצרי "דיאט" למינהם. המסוכן ביותר הוא האספרטיים הגורם לפגיעות במערכת העצבים המרכזית ולנזקים נוספים. גם ציקלמט לא מוסיף בריאות והוא אסור לשימוש בארצות הברית ובמספר מדינות באירופה. לגבי הסרטן - המחקר נערך על עכברים ולא על בני אדם, אבל גם זה עדיין מקור לדאגה. בפרק המאמרים באתר שלי תמצאי חומר נוסף בקישור שלהלן: http://www.zom.co.il/harmful-food.htm אגב, קולה זה גם כן לא משקה בריאות... בהצלחה צביקה

על רקע התנגדותך, איך בכל זאת ניתן, לדעתך, להמתיק את משקאותינו על מנת שיהיו לפחות נסבלים וקצת טעימים, ולא תפלים או מרים כלענה? האם לא מוצדק, לשיטתך, ליהנות קצת מהאכילה והשתייה? מה לעשות שאני מאוד לא נהנה מארוחות קלות (בוקר וערב) שלא זו בלבד שאינן כוללות עוגות או לפחות עוגיות, אלא גם לא כוללות קפה או קקאו, ואינני נהנה מטעם החיים אם אני מתנזר משתיית תה בין הארוחות?

05/09/2006 | 20:30 | מאת: שחר

שלום, בגן של בני (ילדים בין גילאיי 1-2 שנים), החלנו כבר משנה שעברה לתת מזונות מלאים: לחם מחיטה טרום נבוטה, טחינה מלאה, דגניי שיבולת שועל מלאה. לאחרונה שמעתי ממספר אנשים כי לא בריא לתת לפעוטות טחינה מלאה, וכן שכמות גדולה של סיבים תזונתיים יכולה למנוע ספיגה של ויטמינים. הייתי שמחה להתייעץ בעיניין ולודא שאנחנו אכן עושים את הדבר הנכון. תודה מראש שחר

06/09/2006 | 16:07 | מאת: צביקה קורן

שחר שלום, לדעתי אין שחר לדאגתך. כדאי שתדעי שאין תחליף למזון מלא וטבעי. ככל שנתחיל מוקדם יותר, ילדינו יהיו בריאום יותר. לחם לבן, סוכר לבן, ממרח שוקולד, תרכיז פטל וממתקים אחרים אינם מכילים ויטמינים ומינרלים ולכן אין מה ש"יספח" אותם. צריך לתת לילד א ו כ ל ולא סוכר. גם מוצרי חלב הם בעייתיים בגיל הזה אבל משום מה אף אחד לא מבהיל אותך בעניין זה. בפרק המאמרים באתר שלי תמצאי תקציר הרצאה בנושא תזונת התינוק והילד ומאמרים מקיפים בנושאו"חומרים מזיקים ומועילים בתזונתנו. תקראי, תלמדי ואל תדאגי "ממה שאומרים". http://www.zom.co.il בהצלחה צביקה

05/09/2006 | 17:50 | מאת: אלעד

שלום, ברצוני לשאול את דעתך בנושא צריכת מוצרי חלב. קראתי ספר ששמו ''רזה לתמיד'', ובספר זה לא מומלץ (בלשון המעטה) לצרוך מוצרי חלב.. עד לפני שקראתי את הספר, הבנתי שחלב הינו מוצר חיוני לגופנו. מהי דעתך בנושא? תודה מראש, אלעד

05/09/2006 | 20:09 | מאת: שחר

היי אלעד, יש לך שאלה טובה, בדיוק כמו השאלה שלי. אני קראתי שלכאורה מוצרי החלב לא מיועדים לבנ"א, ובכל זאת מי שמעוניין לצרוך אותם עדיף שיבחר באלו המופקים מחלב עזים/כבשים. קראתי כי יש חומר שנקרא "קזאין" (אם זכרוני לא מטעה אותי) והוא גורם לתופעות אלרגניות שונות בגופנו. מלבד זאת קיימים הרבה תחליפים בשוק, והטבע מציע שלל מזונות לאספקת הסידן בדרכים חלופיות. אישית אני משתדלת לא להרבות במוצרי חלב פרה ובכלל, אבל הזמן עושה את שלו ודי התרגלתי לזה, כך שלדעתי היות ולא נגרמה לי תופעת אלרגיה קשה מכך, אין מקום להפוך את אורח חיי בעניין זה. אגב, אני תמיד ממליצה לקחת כל דבר בפרופורציה. מחכה כמוך לתשובת המומחים שבינינו, ושתהיה המון בריאות.

06/09/2006 | 15:55 | מאת: צביקה קורן

אלעד שלום, השאלה עלתה מספקר פעמים בפורום - תבצע חיפוש. הנושא של מוצרי חלב שנוי במחלוקת, גם בין הנטורופטים. התזונאיות הקליניות סבורות כמוך ש"החלב חיוני לגופנו". בגישת התזונה הטבעית מתנגדים לצריכת חלב מסיבות בריאותיות ואידיאולוגיות. בספרו המצויין "תעזבו 'עטינים שלי" מסביר דר' אריה אבני (רופא פנימי) מדוע לא כדאי לצרוך מוצרי חלב. לעומתו הנטורופת המכובד דר' חיים סדובסקי סבור שאפשר וכדאי לצרוך מוצרי חלב... במספר מחקרים שנערכו בארץ ובעולם נמצא שהחלב הוא המוביל מבין המזונות גורמי אלרגיה והפרעות עיכול. לכן גם משרד הבריאות לא ממליץ לתינוקות מתחת לגיל שנה לצרוך חלב. החומרים הבעייתיים בחלב הם הלקטוז (סוכר החלב) והקזאין (חלבון החלב). כמובן שיש בו גם שאריות של חומרי הדברה, תרופות, הורמונים ושומן רווי. חלב עיזים ומוצריו קל יותר לעיכול ולכן הפשרה שאני מציע למי שחייב מוצרי חלב היא לאכול יוגורט עיזים אורגני. בפרק המאמרים באתר שלי ישנה התייחסות לנזקי החלב ומזונות אחרים בקישור שלהלן: http://www.zom.co.il/harmful-food.htm בהצלחה צביקה

10/09/2006 | 09:25 | מאת: אלירן

א.נ. מה לעשות, יוגורט עיזים מאוד לא טעים לנו (לי ולרעייתי). מאידך, שנינו זקוקים לכמות נכבדה של סידן עקב אוסטיאופניה. מהיכן, למיטב ידיעתך, רצוי שנקבל אותו, אם לא טעים לנו היוגורט הנ"ל?

05/09/2006 | 16:27 | מאת: שחר

שלום רב, יש לי שתיי שאלות: 1) אני מעוניינת לדעת בכמה שקדים/אגוזים/זרעי פשתן אפשר להמיר כף שמן זית? לפי ידיעותיי מומלץ לצרות 3 מנות שומן חיוניות ביום כאלה.. אשמח גם לשמוע על תחליפים נוספים לצורך הגיוון וההנאה. 2) אני מאוד אוהבת דבש אבל ספקה באשר ליתרונותיו כשהוא חלק מתפריט יומיומי. האם אני טועה ויש טעם לשלב לדוג' כפית דבש ביום, ואם כן האם זאת כשהוא מהווה תחליף לסוכר בלבד? תודה רבה ויום טוב!

05/09/2006 | 17:22 | מאת: טובה בר-שאן

שחר שלום רב 1. ההמלצה היא לאכל ביום עד 6 שקדים ו5 אגוזים בלתי קלויים . יש לציין שבאגוזים מלבד אומגה 6 ואומגה 9 (חומצות שומן ) הקיימות בשמן עץ הזיית יש גם אומגה 3 שהיא חומצת שומן חשובה וחיונית לגוף. תחליפים נוספים : כף טחינה משומשום מלא, אגוזי מקדמיה, זרעי דלעת וחמניות בלתי קלויים (חופן) שניתן לשים על הסלט. 2. מחקרים רבים הראו את התכונות המבריאות שיש בדבש . אך אל תשכחי שבדבש יש גם ריכוז גבוה מאוד של סוכר . אם את אדם בריא ואינך סובלת מסכרת אפשר במקום סוכר להשתמש בכפית דבש ליום, ועדיף! מאחלת לך שנה טובה בהצלחה טובה בר -שאן

05/09/2006 | 20:13 | מאת: שחר

שלום טובה, תודה רבה על התשובה המפורטת, בהחלט הועיל עבורי. אבל בכל זאת שאלה קטנה, קיימת במשפחתי תורשה של סכרת (אף אבי לוקה בסכרת מבוגרים) האם עובדה זו תשנה את המלצתך בקשר לדבש? האם קיימות המלצות ספציפיות עבור בריאים עם תורשה לסכרת, כמוני למשל? נ.ב- אני בחורה בת 20, משערת שהנתון רלוונטי. תודה על תשובתך

05/09/2006 | 09:14 | מאת: מיכל

האם יש משהו מתוק שמותר לאכל בדיאטה של קנדידה? או לקנות בחנות טבע משהו מתוק ללא סוכר? או שאסור דבר מזה?

05/09/2006 | 13:12 | מאת: צביקה קורן

מיכל שלום, בדיאטה לקנדידה כדאי להימנע משמרים, מסוכרים פשוטים, פירות וממתקים אחרים. כדאי להתייעץ עם ממוחה בנושא ולא לפצוח בדיאטה כזאת ללא איבחון ויעוץ אישי. בהצלחה צביקה

05/09/2006 | 09:07 | מאת: טלי

קיבלתי דיאטה מתאימה לקנדידה מחשד שזה מה שיש לי. אך כמה דברים לא ברורים לי. מותר לי לאכל גבינות צאן- האם מותר גם גבינות עיזים? אסור לי סוכר אך אמרו לי שאני יכולה לאכל בייגלה יבש כזה המקום פטיבר או עוגיות אך האם בייגלה זה לא קמח שאסור כ"כ? ומה קורה עם פסטה- האם יש פסטה שעונה לדרישות דיאטת הקנדידה בחנויות טבע? והאם יש לחם ללא סוכר ושמרים שהוא קל?

05/09/2006 | 13:33 | מאת: צביקה קורן

טלי שלום, אני מקווה שקיבלת את הדיאטה מאיש מקצוע מנוסה. מציע שתפני אליו/ה ותקבלי תשובה לכל שאלותייך ותיצמדי להנחיות שלו (יש הנחיות שונות ב"דיאטה לקנדידה").. בעיקרון מומלץ להימנע מכל מוצר שמכיל שמרים (לחם, עוגות וכד') ומסוכרים בצורות השונות, כולל פירות. בהצלחה צביקה

04/09/2006 | 17:51 | מאת: גלית

שלוםף אני מניקה מיזה חודשיים באופן מלא וסובלת מעצירות . הוצע לי לקחת טבליות אלווה או קוביות פירות יבשים. האם זה בטיחותי בתקופת ההנקה?

05/09/2006 | 13:36 | מאת: צביקה קורן

גלית שלום, הנושא של עצירות והטיפול בה עלה רבות בפורום - מציע שתעשי חיפוש. אני מתנגד באופן עקרוני לשימוש ב"תרופות טבעיות" לטיפול בעצירות לכל אדם ולא רק בתקופת ההנקה. הטיפול בעצירות צריך להיות באמצעות תזונה נכונה. בהצלחה צביקה

04/09/2006 | 13:57 | מאת: מעיין

שלום, לאחר בדיקת רגישויות למזונות, הומלץ לי ע"י תזונאית להימנע מחלב פרה ולצרוך במקום אך ורק יוגורט מחלב עזים. רציתי להבין מה ההבדל בין יוגורט מפוסטר שאינו מועשר בחיידקים, לעומת יוגורט עזים מועשר. האם יוגורט עזים שאינו מועשר אינו מכיל חיידקים ידידותיים? ההבדל במחיר בין המועשר ללא מועשר משמעותי, האם יש הבדל מהותי בינהם מבחינה תזונתית? שאלה נוספת לגבי % השומן. יש ב-3% וב-1% שומן. לגבי חלב פרה, אמרו לי בעבר תמיד לבחור מוצרים עם 3 % שומן כדי שהסידן ייספג. זה תקף גם לגבי חלב עזים? תודה

04/09/2006 | 13:58 | מאת: מעיין

אגב, היוגורט המועשר, מועשר בסיבי אינולין שמכילים חיידקים. (זה מה שמצויין על הבקבוק).

05/09/2006 | 13:40 | מאת: צביקה קורן

מעיין שלום, כל יוגורט מכיל חידקים ידידותיים למעיים. ישנם סוגים נוספים שאותם מוסיפים (מעשירים). במעי הגס יש כ 400 סוגים של חיידקים שחלקם ידידותיים ורובם מזיקים. בשומן של כל מוצרי החלב יש ויטמין D שמסייע בספיגת הסידן בגוף. לכן ממליצים לצרוך מוצרי חלב עם 3% שומן. כמובן שאפשר לקבל ויטמין D גם ממקורות אחרים. בהצלחה צביקה

04/09/2006 | 11:32 | מאת: שני

אני בת 23, גובה 162 משקל 58 ממוצע. יש לי כולסטרול גבוה(250) התחיל לפני שנה ואני לוקחת כדורים (40 מ"ג) כל יום. זה לא תורשתי. הרופא אמר שכנראה הגוף שלי מייצר שומן. אבל לדעתי זה בגלל אכילה לא נכונה. b12 נמוך לוקחת כדורים. והיום גם גילו לי לחץ דם נמוך 89/57. אז ככה, מעולם לא אכלתי ירקות(רק עגבניה פעם ב..) פירות לעיתים רחוקות רק תפוח בננה תותים . האוכל שלי הוא בד"כ חטיפים ממתקים בצקים בורקס קוראסונים וכו..לחם שוקולד. בקיצור כל דבר שלא בריא. רק השבוע החלטתי לשנות והגעתי למסכנה שכל הבעיות שלי קשורות לאכילה. בעיות כמו שיער דליל חוסר צבע בשפתיים חולשה תמידית כאבי ראש. ועוד.. אז התחלתי לנסות לאכול. ומה שאני מצליחה לאכול זה רק חסה הרבה חסה ועגבניה. גם ירקות מבושלים כמו אפונה גזר שעועית לבנה. זה הכל לא מצליחה דברים אחרים. השאלה היא האם מה שאני אוכלת עכשיו זה יעזור זה מספיק זה מכיל את כל מה שהגוף צריך? מה אני צריכה לעשות כדי לגרום לגוף שלי להבריא? תודה לכל מי שיגיב!

04/09/2006 | 12:15 | מאת: טובה בר-שאן

שני שלום אין ספק שאת צודקת צורת האכילה שלך אכן לא נותנת לך כלום כיוון שהאוכל הנ"ל הוא אוכל מזוקק המכיל הרבה שומן וקלוריות אך לא ויטמינים מינרלים סיבים וכ"ו. ומכאן ההרגשה הרעה שלך וגם הכולסטרול הגבוה. אכן מה שהתחלת לאכל זה שיפור אך לא מספיק את צריכה תזונה מאוזנת המכילה דגנים מלאים, קטניות, ירקות , פירות, אגוזים ושקדים שיתנו לך חומצות שומן חיוניות וכ"ו. לדעתי יש מקום ללכת לתזונאית שתבנה לך תפריט מאוזן שימלא לך את החסרים (של ויטמינים, סיבים, מינרלים) . אני בטוחה שתחילי להרגיש יותר טוב וגם הכולסטרול ירד לך. בברכה , ובהצלחה אם את רוצה אז את בדרך הנכונה שנה טובה טובה בר -שאן

04/09/2006 | 15:50 | מאת: היי

שיהיו לך חיים בריאים כל עוד את צעירה תתחילי בתזונה בריאה,והתוצאות יהיו חיוביות לבריאות

03/09/2006 | 21:24 | מאת: ANNA

אז ככה.. אני בת 16...ואני בכיתה י"א.. בדרך כלל כשיש בצפר בבוקר אני לא אוכלת ואני חושבת שזה שגוי.. אני צריכה עצה לארוחות בוקר .. אני צריכה שהארוחה תהיה קצרה, בריאה ולא משמינה עד מאוד.. יש לי עד 15 דקות לאכול... עצות לארוחה?

04/09/2006 | 09:02 | מאת: טובה בר-שאן

ANNA היקרה אכן את במאה אחוז צודקת . ארוחת בוקר בריאה תיתן לך להרגיש שבעה כל היום , כושר הריכוז והלמידה שלך יעלה ואת תהיי הרבה יותר רגועה ונינוחה. הצעות לארוחת בוקר קלה ומהירה. 1. סנדביץ מחיטה מלאה הכולל בתוכו: טחינה, או חומוס, או אבוקדו בעונה ועליו עלים ירוקים או נבטים או עגבניה וכ'ו .או מריחה של דברים מתוקים כמו למשל ממרח שקדיה שלא כולל סוכר בתוכו. 2. אפשרות להכין סלט ירקות בבוקר. 3. לאכל מס' קטן של תמרים לחים עם 4-5 אגוזים (לא קלויים) או שקדים. 4. אם אינך רגישה למוצרי חלב את יכולה לאכול ביוגורט טבעי (אפשר של עיזים שהוא בריא יותר ), עם כף שיבולת שועל או מיזלי. בהצלחה רבה בלימודים בבית הספר ושנה טובה טובה בר שאן

04/09/2006 | 16:34 | מאת: Anna

תודה רבה לך.. אני חושבת שאני אבחר באפשרויות 2-3.. אני לא רגישה למוצרי חלב, אבל אני לא בקטע של יוגורטים..: תודה רבה לך :) אנה..

03/09/2006 | 20:47 | מאת: david

is regular thini not damaged by the heating process??? why do you recomend it as a health food?! am i supposed to look after cold pressed thini?

04/09/2006 | 10:33 | מאת: צביקה קורן

דוד שלום, הטחינה שאני ממליץ עליה לא עברה קילוף כימי ולא חימום. מדובר בטחינה או בחמאת שומשום שנעשו משומשום טבעי, מלא ורצוי מגידול אורגני. אם יש אצלכם ציון של "כבישה קרה" זה מועיל. בארץ אין מידע כזה על האריזות. בהצלחה צביקה

03/09/2006 | 09:34 | מאת: טלי

אני בדיאטה ללא סוכר ושמרים ובצקים מחשד לקנדידה. ואני אוכלת לחם שיפון או שעור מלא ללא שמרים וסוכר. בעבר הייתי אוכלת לחם קל כדי לשמור על המשקל. חבילה של לחם מיוחד כזה היא קילו1 ושל לחם קל היא חצי קילו. שניהם ל 100 גרם עומדים על 180 קלוריות ויש להם בערך אותו מספר פרוסות. אז האם יכול להיות שלחם ללא סוכר ושמרים הוא יותר משמין מלחם קל?

04/09/2006 | 09:07 | מאת: טובה בר-שאן

טלי שלום אם שניהם מכילים ל100 גרם את אותו מס' קלוריות כפי שאת אומרת אז מה ההגיון שלחם אחד משמין יותר מהשני? יש לציין שהלחם שאת אוכלת הוא מצויין . עשיר מאוד בסיבים תזונתיים וגם בויטמיני B. חשוב לציין שבלחם קל ישנם חומרים נוספים שתפקידם להתפיח יותר את הלחם ולאוורר אותו . שלך בהצלחה טובה בר שאן

02/09/2006 | 14:12 | מאת: היי

היי שלום האם אכילה יומיומית של ממרח חמאת בוטנים טבעי ללא שום תוספת בכריך הבית ספרי העשוי מקמח מלא זה בריא? או שמא מה יותר עדיף חמאת שומשום/או חמאת בוטנים טבעית? אשמח לרעיונות נוספים לכריכים,פרט לחומוס ,אבוקדו וטחינה אם ניתן מאכלים לא חלביים תודה רבה המון

02/09/2006 | 15:56 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, כבר הזכרתי כמה פעמים את חשיבות הגיוון בתזונה. אפילו המזון הטוב ביותר בעולם (ואין דבר כזה...) הוא חסר ערך אפילו מזיק אם לא מגוונים... וחמאת בוטנים זה לא המזון הכי טוב בעולם. אפשרויות גיוון: חמאת שומשום, חמאת שומשום עם דבש (חלבה), חמאת שומשמום עם דבש ואבקת חרובים ("חלבה שוקולד"), ממרח שקדים, ממרח אגוזים, טחינה עם מעט רוטב סויה (טעם מלוח), ממרח חומוס טבעי שמכינים בבית (ללא חומרים משמרים), ממרח עדשים (כנ"ל), אבוקדו בעונה. בהצלחה צביקה

02/09/2006 | 18:13 | מאת: היי

מדוע חמאת בוטנים טבעית אינה בריאה? האם לחמאת שומשום יש טעם כמו של טחינה גולמית או טעם מתקתק במעט יותר? תודה רבה על עזרתך המופלאה

02/09/2006 | 11:44 | מאת: מחל

רציתי להכין מלבי וחשבתי להשתמש בצבע מאכל טבעי במקום האבקה שקניתי בשוק לוינסקי. האם אפשר להשיג צבע מאכל טבעי בחנות כלשהי? האם צבע מאכל טבעי ייתן פחות צבע ממלאכותי? תודה,

02/09/2006 | 15:59 | מאת: צביקה קורן

מחל שלום, נסי בחנויות טבע גדולות. אין לי מושג אם זה ייתן יותר צבע, אבל זה פחות רעיל. בדרך כלל כשאוכלים מזון טבעי אין צורך ב"תוספים" טבעיים או מלאכותיים. בהצלחה צביקה

02/09/2006 | 21:33 | מאת: מחל

תודה לך, זה חדש לי שניתן לקנות צבע מאכל טבעי בחנויות טבע. אני מקווה שאתה צודק. בכל אופן אני לא הייתי צריך שזה ייתן יותר צבע אלא הייתי מעדיף שזה ייתן אותו צבע כמו מלאכותי. :-)

02/09/2006 | 04:19 | מאת: אמאל'ה

איזה מעדן חלבי מומלץ לתינוקת בת 8 וחצי חודשים עם בעיות משקל ירודות? גמדים / דניאלה ? סקי וניל? גבינת 9% מעורבבת עם דני וניל? שמנת? מה???

02/09/2006 | 18:11 | מאת: טובה בר-שאן

אימלה שלום אודה על האמת שבכלל לא הייתי ממליצה על מוצרי חלב עד גיל שנה. חלב פרה אצל אחוז מסויים מהילדים הוא אלרגני . אז למה לתת אותו ? אם לתנוקך יש בעיות משקל תתני לו תזונה בריאה כמו ירקות, פירות , קטניות , דגנים ללא גלוטן . העשירים במרכיבים בריאים יותר. בהצלחה טובה בר שאן

02/09/2006 | 04:16 | מאת: אמא מודאגת

אני נתתי לה כבר מס' ימים ולמרות שלא הבחנתי בשום תגובה אלרגית. אני מופתעת לשמוע מכם שהאלרגיה יכולה להופיע כעבור מס' ימים?! אז במה זה יכול להתבטא מלבד פריחה / שילשול? האם אני גרמתי לנזק כלשהו בכך שנתתי לה את השקדיה בבוקר ואת הטחינה גולמית בצהרים מזה מס' ימים? בכל פעם כפית שטוחה כ- 5 גרם. חשוב לי מאוד עליה במשקל ואם לא דרך המזוות האלו אז מה כן מומלץ לגיל הזה? תודה רבה!!!

02/09/2006 | 16:12 | מאת: צביקה קורן

לאימא מודאגת שלום, ראשית, אני מציע שתירגעי. לא גרמת נזק וכנראה שלא ייגרם נזק. לא שמעת מ א י ת נ ו שהאלרגיה עלולה להופיע אחרי כמה ימים. טובה אמרה זאת על דרך הזהירות הואיל ומדובר בפורום הנותן תשובות כלליות. טוב שהתחלת עם כמויות קטנות. תמשיכי לעקוב ואם אין תגובה אלרגית בעור או במערכת העיכול (שילשולים) - סימן שהכל בסדר. אגב, חלב פרה הוא אלרגן חזק הרבה יותר ולכן משרד הבריאות לא ממליץ לתת לילדים מתחת לגיל שנה. העובדה שהרבה ילדים מפתחים אלרגיה לחלב אחרי גיל שנה (ברמות חומרה אלה או אחרות) לא מטרידה אף אחד. אגב2, אני גידלתי 3 ילדים בריאים שמגיל חצי שנה קיבלו חלב שומשום וחלב שקדים. בהצלחה צביקה

01/09/2006 | 18:15 | מאת: טלי

האם אכן ברימון יש הרבה ברזל? האם הוא נספג היטב בגוף? ושאל הנוספת - האם אכילת אטריות שעועית דינה כדין אכילת קטניות? תודה

02/09/2006 | 16:22 | מאת: צביקה קורן

טלי שלום, לצערי הרימון הוא לא מקור עשיר בברזל. יש בו רק 0.5 מ"ג למאה גרם. בשומשום יש 19 מ"ג, בגרעיני דלעת 15 ובגרעיני חמניות 14 מ"ג. פירות עשירים בברזל (1 -2 מ"ג) הם: שזיפים, פירות יער, בננות, אפרסמון, ענבים ועוד. לגבי הקטניות - "איטריות" זה מזון מעובד, תעשייתי - עדיף לאכול את הדבר האמיתי, למרות שיתכן ומבחינת חלבון הם שווים. בהצלחה צביקה

03/09/2006 | 19:24 | מאת: טלי

01/09/2006 | 13:03 | מאת: דנה

ידוע שהשום הוא האנטיביוטיקה של הטבע מהי האפקטיביות שלו בזמן בישול או אפיה שהחוזק והטעם יורדים הכנתי ארוחה בתנור עם המון שיני שום בקליפתם הם נמסים כמו חמאה השאלה היא אם הוא משפיע באותה מידה או שהוא נשאר בלי ערכים תזונתיים תודה

01/09/2006 | 18:19 | מאת: טובה בר-שאן

דנה שלום האפקטיביות של השום היא כאשר הוא טרי. בישול השום אומנם שומר על הטעם אולם האפקט הטרפויטי ( המרפא )שלו יורד , בגלל הרס האליצין , אג'ואן ועוד חומרים רבים הנותנים לשום את תכונותיו המרפאות. בהצלחה ושנה טובה עם מלא מלא בריאות טובה בר שאן

הריון קלה? תודה.

01/09/2006 | 08:18 | מאת: טובה בר-שאן

טלי שלום. לברזל יש חשיבות גדולה מאוד להתפתחות העובר (יצירת תאי דם אדומים, התפתחות המוח, תהליכי הפקת אנרגיה ןכ"ו) במזונות הנ"ל יש ברזל : במזונות מהחי: איברים פנימים , בשר בקר, עוף ודגים מהצומח קטניות, ירקות עליים ואגוזים. חיטה מלאה וזרעים שונים מכילים ברזל אך הם גם כוללים חומרים שונים כמו חומצה פיטית הקושרים אותו ומעכבים את ספיגתו במעי. לכן ספיגת ברזל מהחי במע' העיכול טובה יותר. כיום נהוג להוסיף ברזל למזונות מעובדים רבים. שיהיה לך הריון קל וכפי. בהצלחה ושנה טובה טובה בר- שאן

01/09/2006 | 15:22 | מאת: נעמי

בניגוד להמלצה שקיבלת מטובה, שספיגת ברזל ממזונות מעולם החי טובה יותר, לפי הדרך הטבעית הברזל הזמין ביותר הוא זה המצוי בפירות טריים ומיובשים, וגם בעלים ירוקים, כמו חסה. וכן גם בשומשום, חומוס, תפוחי-אדמה, שקדים, צימוקים, משמש מיובש, אגוזים, תמרים, תפוחים, תאנים מיובשות. עודף שומנים מהחי עלול לגרום להצטברות שומן בדפנות המעי הדק, ולמנוע ספיגת ברזל. מוצרים שצריכתם עלולה לגרום להפרעות בספיגת ברזל: קפה, תה, אלכוהול, ממתקים, חומץ, צבעי-מאכל.

01/09/2006 | 18:12 | מאת: טובה בר-שאן

נעמי היקרה. איני חולקת עליך בעובדה שיש ברזל במזונות צמחיים, שאת נתת ברשימתך וגם אני נתתי בתשובתי. אולם בהרבה צמחים יש חומרים כמו חומצה פיטית שקושרות את הברזל וכך במע' העיכול יכולת הספיגה שלו ברירית המעי נמוכה. לעומת זאת במזונות מהחי אין חומרים אילו ולכן הספיגה דרך רירית המעי טובה יותר. יש לציין שבגופינו קיים מנגנון "השומר" שספיגת הברזל דרך מע' העיכול תהיה נמוכה . הסיבה לכך שעודף של ברזל מעורר בגוף תהליכי חמצון המזיקים לגוף. בתודה טובה בר שאן.

31/08/2006 | 17:43 | מאת: מרינה

שלום רב, גם אני עברתי לתזונה טבעית בכלל ולתזונה המבוססת על פירות וירקות בפרט. תקראו את המאמר של אלירן דה מאיו - הוא מומחה לתזונה ומספר בדיוק מדוע הפירות כל כך חשובים. http://www.beok.co.il/SelectedArticle.aspx?ArticleID=2831

31/08/2006 | 19:12 | מאת: צביקה קורן

מרינה שלום, תודה על ההפנייה - מאמר בהחלט חשוב ומשקף את הגישה הטבעונית בתזונה. בעבר אלירן תרם מהידע שלו גם בפורום הזה. כדאי שתהיי מודעת לעניין אחד הקשור לאכילת פירות כארוחה בפני עצמה. כפי שאלירן כתב: "הפירות עשירים באנרגיה האיכותית ביותר (סוכר פירות) הנספג במהירות בדם ומספק אנרגיה לכל חלקי הגוף". ישנם אנשים שהספיגה המהירה של הסוכר בדם מוציאה אותם מאיזון וגורמת ל"ירידת סוכר" ולתחושת רעב זמן קצר לאחר אכילת הפירות. אנשים אלה צריכים "לקנח" עם דגן מלא, או לחם מלא, או קרקר מלא. הסיבים מאיטים את מעבר הסוכר מהדם לתאים. בהצלחה צביקה

31/08/2006 | 13:12 | מאת: מורן

לצביקה היקר, רכשתי מוצר טבעי בשם "שקדיה" - שקדים טחונים בכבישה קרה. אני מעוניינת לדעת כמה קלוריות יש בכפית שטוחה של שקדיה, כאשר על המוצר מצויין שהערך הקלורי ל-100 גרם מוצר הינו: 600 קלוריות. אם כך כמה לכפית? *כמה פעמים מומלץ ליטול ביום? לפעוטה בת 8 חודשים? תודה רבה.

31/08/2006 | 18:39 | מאת: טובה בר-שאן

מורן שלום בכפית של שקדיה יש בערך 10 גרם .אם ב100 גרם יש 600 קלוריות אז ב10 גרם יש כ60 קלוריות. לך לאכול כפית של שקדיה ביום זה מצויין. אך לבתך בת ה8 חודשים לא הייתי ממליצה בגלל פוטנציאל האלרגי שיש לשקדים בפרט ולאגוזים בכלל. הייתי מחכה שתגדל קצת. בהצלחה טובה בר שאן.

31/08/2006 | 19:08 | מאת: אמא

ראשית תודה על התשובה. אני כבר התחלתי מזה יומיים עם מתן כפית שקדיה, בדייסת הבוקר של בתי. לא הבחנתי בשום תופעה אלרגית. האם עדיין לא מומלץ להמשיך במתן התוספת? כמו-כן ישנם סתירות רבות לגבי מתן חלבה / טחינה לתינוקות. ועדיין רופא הילדים הנחה אותי להוסיף לה בכדי לקבל ערך קלורי מזין ובריאותי. במקום הפוליקוז שרק מנפח... מה דעתכם בנושא? תודה מראש.

31/08/2006 | 19:08 | מאת: אמא

ראשית תודה על התשובה. אני כבר התחלתי מזה יומיים עם מתן כפית שקדיה, בדייסת הבוקר של בתי. לא הבחנתי בשום תופעה אלרגית. האם עדיין לא מומלץ להמשיך במתן התוספת? כמו-כן ישנם סתירות רבות לגבי מתן חלבה / טחינה לתינוקות. ועדיין רופא הילדים הנחה אותי להוסיף לה בכדי לקבל ערך קלורי מזין ובריאותי. במקום הפוליקוז שרק מנפח... מה דעתכם בנושא? תודה מראש.

31/08/2006 | 12:46 | מאת: אילנית

שלום לך בעלי ואני בני 59 ו- 57 לוקחים בחודשיים האחרונים כל בוקר כף של שמן פשתן, כי שמענו עליו רבות בעיקר שיש בו אומגה 3 שאלתנו היא האם צריכה קבועה של שמן זה עלולה להעלות את השומנים בדם? אודה לך מאד מאד על תשובתך בברכה אילנית

31/08/2006 | 17:48 | מאת: טובה בר-שאן

אילנית שלום טוב אתם עושים . האומגה 3 לפי המחקרים מפחיתה מורידה את רמות הטריגליצרידים בדם, מורידה את רמות ה LDL הכולסטרול הרע . ואת רמת הכולסטרול טוטל. כתוצאה מכך מפחיתה את סיכון להתקפי לב ב20-40% . תמשיכו כך בשילוב עם תזונה בריאה וספורט . בהצלחה טובה בר- שאן.

30/08/2006 | 22:55 | מאת: חן

האם תזונה טבעונית (ללא תוספי מזון) עלולה לגרום למחלת האלופסיה אראטה? אודה לתשובה מהירה תודה

31/08/2006 | 06:00 | מאת: טובה בר-שאן

חן שלום alopecia areata -חושבים שהיא מחלה אוטואימונית בה נוגדנים עצמיים גורמים לאובדן השיער בקרקפת. אם את אוכלת תזונה טבעונית , מאוזנת , וחשוב לי להדגיש מאוזנת. אני בשום פנים ואופן לא חושבת שהתזונה היא הגורם למחלה להפך .היא עשוייה לעזור למחלה. אכילה של דגנים מלאים, אגוזים המכילים אומגה 3 עשויים למתן את עודף הפעילות של מע' החיסון ולעזור למחלה. בהצלחה שלך טובה בר שאן

30/08/2006 | 08:32 | מאת: טלי

שלום רב, שמעתי שלשום יש סגולות רבות (האנטיביוטיקה של הטבע) ושמומלץ לאכול שיני שום טריות מדי יום. שאלתי היא האם בליעה של שיני שום שלמות (למניעת ריח חזק) מביאה לאותו אפקט ותוצאות כמו אכילה ולעיסה של שיני השום לפני בליעתם? תודה.

30/08/2006 | 14:39 | מאת: צביקה קורן

טלי שלום, לדעתי בליעה של שיני שום שלמות לא מועילה. זה לא מתעכל ויוצא כמעט כמו שנכנס. כדאי שהשום לא יהיה גדול מידי. כדאי לכתוש ולשים בטחינה או בסלט. יש אנשים עם קיבה רגישה שהשום גורם לכאבים. לאלה כדאי להימנע משום חי. בהצלחה צביקה

30/08/2006 | 07:57 | מאת: טלי

צביקה שלום, יכול ששאלותיי טפשיות, אז אני מראש מתנצלת. האם יש איזושהי הגבלה על אכילת התבלין סומק בזמן הריון? ומה לגבי סרדינים (מקופסת שימורים)? על כמה פעמים בשבוע היית ממליץ? תודה רבה.

30/08/2006 | 14:57 | מאת: צביקה קורן

טלי שלום, הסומק (אוג הבורסקאים) נחשב צמח מרפא ותבלין ברפואה העממית. הוא נחשב מועיל לבעיות במערכת העיכול. לא ידוע לי על הגבלה בצריכתו בתקופת הההריון. לגבי הסרדינים - אני לא מתלהב מהם בגלל המלח, השמן והשימורים. כל דיאטנית קלינית תגיד לך שזה מקור מעולה לסידן. בגישת התזונה הטבעית ישנם מקורות טובים לא פחות ובריאים הרבה יותר אין שאלות טיפשיות - תמשכי לשאול... בהצלחה צביקה

29/08/2006 | 20:05 | מאת: מעיין

גרעיני דלעת וחמניות קלופים הם מעופשים?

30/08/2006 | 14:59 | מאת: צביקה קורן

מעיין שלום, כדאי לקנות בחנות מוכרת שיש לה מחזור גדול ותחלופה של המוצרים. בכל מקרה אפשר לראות ולטעום אם הגרעינים מקולקלים. כשהם טריים הם לא מעופשים. אחרי הקנייה חשוב לשמור בקופסה סגורה, הרחק מחום ומאור שמש בהצלחה צביקה

29/08/2006 | 19:27 | מאת: ארז

מהם הויטמינים, המינרלים (וכל מה שאפשר לחשוב עליו) שאחראי על תפקודו התקין של הזכרון, ושעשוי לשפר אותו? בתודה מראש.

30/08/2006 | 15:03 | מאת: צביקה קורן

ארז שלום, אין "תרופות" לשיפור הזכרון. הזכרון תלוי בבריאות מערכת העצבים. בריאות מערכת העצבים תלוייה באספקה של מזון טבעי, טרי, מגוון ומלא. מזון קלוקל (ג'אנג) וחומרים כימיים (במיוחד ממתיקים מלאכותיים) פוגעים במערכת העצבים. חיוני במיוחד למערכת העצבים קבוצת ויטמין B ושמנים חד בלתי רוויים (שמן זית) ורב בלתי רוויים (שקדים, אגוזים, זרעים, אבוקדו). אל תתפתה להוציא מאות שקלים על "תוספים" לשיפור הזיכרון. בהצלחה צביקה

שלום, שאלותיי בנוגע לבני בן ה- 15: 1. מהו הרכב המזון המומלץ לצייד אותו בשעות ביה"ס? 8 - 15. 2. האם כריך גבינה צהובה 22% שומן יומיומי נחשב בריא? 3. מה השעה המומלצת לשנת הערב ולארוחה האחרונה ביום? תודה, אורית.

הערות נוספות: מרבה בעיסוקי ספורט מגוון - ריצה, רכיבה באופניים, חדר כושר קבוע וכדורסל. תודה.

אורית שלום 1. הבן שלך נמצא בתהליך של גדילה ולכן חשוב מאוד שיקבל את כל המרכיבים החשובים לצמיחתו (חלבונים , חומצות שומן הכרחיות,פחמימות , ויטמינים , מינרלים , סיבים). לבית הספר הייתי מציידת אותו בפירות וירקות. ובסנדביצים מלחם מקמח מלא המכילים בתוכם טונה או טחינה או אבוקדו או חומוס, וולהוסיף לפרוסות עלי ביבי או בצל ירוק. בנוסף כחטיף הייתי נותנת לו אגוזים ושקדים . וכמובן שתייה שהיא מיים. 2. גבינה צהובה אינה בריאה. מכילה הרבה כולסטרול . 3. עדיף להפסיק לאכל כשעתיים לפני השינה. לא ללכת לשון על בטן מלאה. בהצלחה טובה

טובה שלום, חן חן על המענה. שאלה נוספת: איך להתייחס לשומן המצוי בכמויות גדולות באגוזים ובשקדים??? מה ערכו? תודה, אורית.

אורית שלום אכן יש האגוזים ושקדים שמן- חומצות שומן אומגה 3 ואומגה 6 . חומצות שומן אילה הן חומצות שומן חיוניות ,שהגוף שלנו צריך אותם וחייב לקבלן מבחוץ. לכן אגוזים ושקדים אוכלים בכמות מוגבלת . 5-6 אגוזים ביום , וכך גם שקדים . אני מתכוונת כמובן לאגוזים ושקדים לא קלויים. בהצלחה טובה בר שאן.

29/08/2006 | 10:33 | מאת: גלית

שלום, אני מעוניינת לטחון פשתן ולשלב בתזונה. אני סובלת מסבוריאה והינניי צמחונית והומלץ לי על שימוש בפשתן. שאלותיי: אין לי אפשרות להשקיע במטחנת קפה איכותית. ישנן מטחנות ידניות וחשמליות בסביבות ה-100 ש"ח. המוכר בחנות הסביר לי שזה פחות מתאים לפשתן, וכדי לטחון כמו שצריך את הפשתן (מכיוון שהפולים קשים) צריך להשקיע במטחנה איכותית יותר. מה דעתך? ובאיזה מינון ניתן לשלב את הפשתן בתזונה היומיומית? אני נוטלת תוסף בי קומפלקס בלבד. תודה מראש, גלית

29/08/2006 | 10:39 | מאת: צביקה קורן

גלית שלום, אני לא מסכים עם המוכר. אין צורך במטחנה "איכותית" ויקרה אפשר לקנות בכל חנות למוצרי חשמל מטחנה טובה במאבה שקלים בערך. את יכולה לטחון 1 -2 כפות ביום ולפזר על סלט ירקות או פירות, או ביוגורט או על תבשיל או לאכול ישירות. לא מומלץ לקנות פשתן טחון. ראוי לציין שהפשתן זה מזון ולא תרופה. כדאי לפנות ליעוץ אישי המתאים לצרכים ולבעיות שלך בהצלחה צביקה

29/08/2006 | 11:07 | מאת: גלית

המון תודה. חברה סיפרה לי שהיא טוחנת אצל חברה שיש לה מטחנה שקית שלמה של פולי פשתן ומקפיאה. אני יודעת שהפשתן רגיש ומתחמצן בנקל, כמה זמן יכול להישמר במקפיא פשתן שנטחן והועבר מייד לאחר מכן למקפיא? יום נעים, גלית

29/08/2006 | 07:55 | מאת: רינה

מהם התוספים באמצעותם ניתן להוריד כולוסטרול בדם ? (הורדת הרע והעלאת הטוב - בעיקר). מהם המאכלים אשר כדאי להמנע מהם ? מהם המאכלים הרצויים ? בנוסף לפעילות גופנית, בעיקר הליכה. בתודה

29/08/2006 | 07:58 | מאת: רינה

רציתי להוסיף , שאני סוכרתית, הרע - 105, והרופא הציע להוריד באמצעות סטטינים. הכללי והטוב 0 סבירים

29/08/2006 | 10:35 | מאת: צביקה קורן

רינה שלום, השאלה עלתה מספר פעמים בפורום - תבצעי חיפוש. אני ממליץ להתמקד בתזונה נכונה ולא ב"תוספים". מציע לך לפנות ליעוץ אישי ולא להסתפק בפורום זה או אחר בהצלחה צביקה

14/01/2007 | 19:27 | מאת: אינה

שאלה: האם יש דיאטה להורדת כולוסטירול?? אם אפשר לקבל את כל הפרטים לאימייל מצרוף בטופס" שליחת הודעה " אשמח לקבל תשובות בהקדם...... תודה אינה

28/08/2006 | 19:37 | מאת: היי

היי שלום מה דעתכם לגבי אכילת פעמיים שלושה פעמים בשבוע בחומוסיה,אכילת צלחת חומוס פעם אחת ללא פיתה רק צלחת חומוס.

29/08/2006 | 10:33 | מאת: צביקה קורן

הי הי, אפשרי בהחלט אם כי הם עשירים במלח, שומן וחומרים משמרים. יש כמה חומוסיות ייחודיות שמבשלות את החומוס באותו יום ומוכרות אותו ללא חומרים משמרים. בהצלחה צביקה

29/08/2006 | 11:30 | מאת: היי

תודה רבה לך צביקה

28/08/2006 | 11:14 | מאת: יובל

הנני טבעוני ששומר על תזונה בריאה בלבד והמזון היחידי שאני אוכל זה פירות וירקות,אורז וטחינה ומאכלי סויה מזה שנתיים מאז שעברתי לאורח חיים זה , הנני מקפיד על ספורט באופן יומי אני בן 30 גובהי 181 ס"מ משקלי 60 קילו , רציתי לשאול האם אני בקטגוריית תת משקל והאם התזונה הזאת הינה מאוזנת? רציתי לציין שרמת הברזל שלי נמוכה מאוד תודה

28/08/2006 | 11:46 | מאת: צביקה קורן

יובל שלום, אתה מעט בתת משקל מבחינת מדד BMI (שאינו מדוייק). כדאי לשאוף הגיע ל 64 - 66 קילו. עם זא, אם אתה מרגיש טוב ופעיל, לא נראה לי שיש בעיה. לדעתי אתה צריך לגוון קצת את התזונה ולהוסיף עוד סוגי דגנים כמו: דוחן, קינואה, אמרנט, שיבולת שועל,כוסמת. לנושא הברזל הנמוך, כדאי להוסיף 2 כפיות מולסה ביום ולפחות 2 כפות שומשום טחון ושתי כפות חמאת שומשום גולמית. בנוסף כדאי לבדוק שאין חוסר ב B12 ובמינרלים אחרים. כדאי לפנות ליעוץ תזונתי. בהצלחה צביקה

28/08/2006 | 12:10 | מאת: אלירן

האם 2 כפיות מולסה כל יום אינם עשויים להעלות את רמת הסוכר בדם יתר על המידה? האם יש צורך במגבלות כלשהן בעניין זה?

29/08/2006 | 17:41 | מאת: אלירן

לנושא הברזל הנמוך, האם גם דבש או מזון מלכות יכולים לשפר את רמת הברזל בגוף? ושאלה נוספת: אם ההמוגלובין שלי גבולי-נמוך (14), אך רמת הברזל תקינה, האם מולסה או דבש או מזון מלכות יכולים לשפר את רמת ההמוגלובין?