פורום תזונה טבעית

בפורום תזונה טבעית תוכלו לקבל תשובות לשאלות בנושאים של תזונה נכונה בראיית התזונה הטבעית, מניעת מחלות והקלה על מחלות ותופעות קיימות, איזון משקל והרזיה בריאה, מזונות מבריאים, תוספי מזון וצמחי מרפא ועוד. אנא השתמשו במנוע החיפוש על מנת לאתר שאלות נפוצות שכבר נענו.
20543 הודעות
16836 תשובות מומחה

מנהל פורום תזונה טבעית

11/05/2006 | 23:27 | מאת: תמרה

רציתי לשאול למה בדיוק עלול לגרום המונוסודיום גלוטומט? האם נכון שהוא מזיק רק למי שרגיש אליו?

15/05/2006 | 06:17 | מאת: צביקה קורן

תמרה שלום, אלה הרגישים ל MSG הם ברי מזל - גופם מגיב מייד לרעל הזה ולכן הם נמנעים ממנו. מדובר בסוג של מלח המשמש כ"משפר טעם" - אבל ניזקו רב. הוא מופיע במזונות שונים, גם כאלה שאינם ארוזים ואין עליהם תוויות (המבורגרים, מזון מהיר, סלטים מוכנים ועוד). ה MSG פוגע בתאי המוח ועלול להתקפי כיפיון (אפילפסיה) אצל ילדים ואפילו לגידולים. כל זה בנוסף לתופעות המוכרות של כאבי ראש, גלי חום, אלרגיות בעור ועוד. יש חומר רב על כך באינטרנט כדאי מאד להימנע! בהצלחה צביקה

28/12/2010 | 20:54 | מאת: חוסר אחריות

המידע המוצג כאן כדעת מומחה מבוססת הוא לא נכון. מחקרים רבים מאוד נעשו בעולם על המונוסודיום גלוטומט (במקור התגלה באופן טבעי כתוצר לואי בתסיסה של אצות ביפן) וכולם הביאו לסיווגו של הנ"ל בקבוצה הבטוזחה ביותר של מוצרי מזון (גם בארגון הבריאות העולמי באף די איי וגופים נוספים). שטף המחקרים התחיל בסוף שנות ה-80 לאחר שהופיעו ספקות לגבי החומר. לסיכום השימוש בחומר זהה בסיכונים לשימוש במלח זאת כמובן בשל נוכחות הנתרן בשני התבלינים הללו. התבלין נפוץ מאוד במטבח האסייתי (נפוץ מאוד על כל שולחן לראות מלחייה ובתוכה מונוסדיום גלוטומט). בנוסף, מה פשר התגובה הלא מקצועית הזאת "רעל", גורם פרט ל"תופעות המוכרות" - האם יש לך מחקרים המוכיחים את התופעות הכל כך מוכרות הללו? האם יש מחקרים התומכים בתופעות החמורות מאוד שאתה מציין? אפילפסיה?! פגיעה בתאי מוח?! כמובן שיש חומר רב על כך באינטרנט, יש חומר רב באינטרנט על השפעת צלחות מעופפות על סרטן הלבלב. לא הוכח קשר בין התבלין לסכנה כלשהי.

11/05/2006 | 13:28 | מאת: היי

שלום אני נוהג לאכול לחמית של אסם כ125 גרם ביום הלחמית איננה מכילה לא סוכר ולא מלח ועשויינה מסובין חיטה מלא. ורציתי לשאול מה דעתך על הלחמית? עכשיו הממרחים כאשר אני אוכל את הלחמית או לחם מלא,אני רוצה למרוח משהו מעליו לכן השאלה שלי מה כדי למרוח? משהו טבעי אפילו שאני יכול להכין לבד בבית! שמעתי משהו על שקדייה...,האם ניתן להכין זאת בבית בעזרת שקדים וכמו כן אילו ממרחים כדאי לצרוך. טחינה גולמית-באריזה כתוב לשים כמות שווה של טחינה ומים ניסיתי ולא הצלחתי זה יצא די גועלי,ואני די אוהב טחינה האם באמת יש להוסיף לדוגמא 2 כפות טחינה גולמית ו 2 כפות מים וזהו? תודה רבה צביקה אשמח על כמה מתכונים בייתים למריחה.

12/05/2006 | 21:24 | מאת: ירון

למיטב ידיעתי הלחמיות הללו מכילות שומני טרנס ומעט סיבים . ישנם כיום בחנויות טבע קרקרים המכילים חיטה מלאה , שיבולת שועל , חמניות , ופשתן ומועשרות בסיבים .

15/05/2006 | 06:23 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, לחמית זה לא מזון בריאות - אבל פשרה אפשרית. יש בו מלח (גם בסוג שכתוב על העטיפה "ללא מלח"...), שומנים מוקשים ותוספים מלאכותיים. לפחות אין בו שמרים שמזיקים לחלק מהאנשים. לגבי הכנת הטחינה - שמים כף או שתים בצלחת ומוסיפים בהדרגה את המים עם שמגיעים לרמת סמיכות רצוייה. אפשר לתבל עם כמון, לימון, שום, פטרוזיליה וכד'. רעיונת נוספים לממרחים תמצא בתשובה שנתתי למעלה לאורית בשש בבוקר. בהצלחה צביקה

11/05/2006 | 12:26 | מאת: דוד

אני מתכוון לצאת למסע למשך כשנה, שבמהלכה לא בטוח שתהיה לי אפשרות להשיג פירות וירקות טריים או כל אוכל אחר שדורש קירור (בשר, חלב וכו'...). אני לוקח ויטמינים בקופסה, דגנים, קטניות, שמן, דבש, פירות יבשים ושימורים שונים. רציתי לשאול האם יש עוד מוצרי מזון שצריך לקחת, על-מנת לשמור על תזונה מאוזנת במידת האפשר?

11/05/2006 | 14:28 | מאת: אליק בום

צביקה בוודאי מנוסה בשאלות מסוג שכזה, והוא יוסיף תשובה משלו. השאלה היא כמובן, אם במשך המסע, יהיה לך היכן לאחסן את הציוד שאתה לוקח איתך. אם כך הדבר, ואתה מעוניין לקחת איתך מזון מהבית שיספיק לכל המסע, אני אמליץ לך בחום, על אגוזים מכל הסוגים בכמות שתספיק לך לכל הטיול, גרעיני דלעת וחמנייה. אלו יכולים לספק לגופך מרכיבי תזונה רבים וחשובים שיכולים לתרום להנאתך ומצבך הבריאותי במשך הטיול. אתה יכול להוסיף לאלו, גם פיסטוקים, שקדים וקשיו. בקשר ללקיחת פירות יבשים, אני ממליץ בעיקר על תמרים, תאנים, ומעט משמשים ושזיפים. אם אתה בוחר לקחת שמן בכדי לבשל את הקטניות והדגנים, אני ממליץ לך מכל הלב, לקחת קטניות כמו: עדשים, מאש ואזוקי, ופשוט להנביט אותם במשך המסע. ההנבטה לא דורשת אמצעים מיוחדים חוץ ממים, וכלי כלשהו שיהיה אפשר להנביט בתוכו. גם בשקית אפשר להנביט ולהכין ארוחה אנרגטיתית, משביעה ומזינה מאוד. בהצלחה וטיול נעים !

15/05/2006 | 06:27 | מאת: צביקה קורן

דוד שלום, בנוסף לעצות הטובות של אליק, אני מציע לך לקחת גם חמאת שומשום גולמית וכמה קרקרים טבעיים. כדאי להצטייד גם בכמה לימונים ובצלים - לאספקה שוטפת של ויטמין C ולשיפור הטעם. זה לא מזון שמתקלקל במהירות ודי חיוני ומועיל. בצלחה

11/05/2006 | 10:18 | מאת: שגית

ילדי אוהב מאוד סלט ביצים, אני עושה לו עם ביצים ומיונז. יש לך אולי לרעיון בריא יותר? כי מיונז זה לא הדבר הכי בריא. תודה

11/05/2006 | 14:31 | מאת: אליק בום

עד שצביקה יתפנה, הדבר הכי קרוב למרקם של ביצים ומיונז שאני חושב עליו, היא טחינה. ואם כבר, אז עדיף טחינה אורגנית משומשום מלא. את יכולה להוסיף כף או שתיים היישר מהקופסא, מבלי לערבב עם מים. בכדי לשפר את הטעם, את יכולה פשוט לסחוט לימון ולהוסיף שמן זית.

12/05/2006 | 07:20 | מאת: שגית

ניסתי את האפשרויות הבאות. אני גם לא מעדיפה לתת להם סלט ביצים. כי זה מה שהם רוצים פשוט חשבתי שאולי יש לו רעיון טוב, לתחליף למיונז שיצא דומה לסלט ביצים תודה

11/05/2006 | 08:46 | מאת: גרשון

אשמח לדעת אם כדורי OMEGUARD מפחיתים את הכולסטרול הרע בדם? תודה!

15/05/2006 | 06:33 | מאת: צביקה קורן

גרשון שלום, מבלי להתייחס למוצר הספציפי שציינת - נמצא, כי שמן דגים (המכיל חומצת שומן חיונית - אומגה 3) משפר את רמת השומנים בדם ויש לו גם השפעות חיוביות אחרות על הבריאות. כדאי לזכור שמדובר במזון ולא ב"תרופה". בהצלחה צביקה

10/05/2006 | 20:56 | מאת: דניאלה

אני רוצה לשאול שאלה האם הפרשות מאיזור הנרתיק מעידות על משהו לא תקין ?? מאחר וכול הזמן הם הולכות וחזרות אף לא עוברות ?? והאם זה קשור לתזונה?? ואך ניתן להיפטר מהם לחלוטין כי כבר נימאס לי ?? ההפרשות מופיעות לי כול הזמן בתדירות גבוהה עם ריח מגעיל והם בצבע צהוב שנוטה קצת לחום .? מה עלי לעשות עוזר לי בבקשה.

15/05/2006 | 06:35 | מאת: צביקה קורן

דניאלה שלום, הפרשות מהנרתיק מהסוג שתיארת "מעידות על משהו לא תקין". תפני בהקדם לרופא נשים לאבחון ולטיפול. תזונה טבעית יכולה בהחלט לסיע במניעה ובטיפול במצבים אלה. בהצלחה צביקה

10/05/2006 | 19:26 | מאת: אלכסנדר

האם נכונה הטענה כי בעת צום הגוף, עקב המצוקה שהוא חווה, שורף שריר כמקור לאנרגיה?!?!?

15/05/2006 | 06:40 | מאת: צביקה קורן

אלכסנדר שלום, בימים הראשונים של הצום הגוף משתמש ברקמת שריר וברקמת שומן כמקור לאנרגיה. לאחר מכן הוא "מתארגן" ומקבל את רוב הגלוקוז מפירוק שומנים. בכל מקרה לא מדובר בפגיעה ממשית ומשמעותית בשריר, או באיבר חיוני אחר. קיימים מצבים בריאותיים שמחייבים ביצוע צום. כדאי לזכור שגם לתרופות ולניתוחים יש תופעות לוואי קשות... בהצלחה צביקה.

10/05/2006 | 18:13 | מאת: מיכאל

קראתי לאחרונה ספרים של ד"ר שלטון "תזונה מושלמת" ו-"צירופי מזון" רציתי לשאול מה דעתך על התפריטים וצירופי מזון שהוא מציע. חוץ מזה אני רוצה לשאול עוד כמה דברים: כאשר קונים אגוזים (אני מתכוון לכל מיני אגוזים: אגוזים, אגוזי מלך, בוטנים וכו') איך אפשר לדעת אם הם אכן טריים וטובים, לדעתי הם יכולים לאחסן אותם בחנות במשך תקופה ארוכה ולמכור אותם כאילו חדש וטרי. כמה זמן אפשר לשמור אותם במקרר? הרי אי אפשר לרוץ כל יום לחנות ולקנות חדש, האם שמירה במקרר פוגע בתכולה של האגוזים? שלטון ממליץ לאכול בוטנים, גרעינים וכל מיניהם בלי לקלות, איך זה בכלל אפשרי יש לי אתה שאלה לגבי ירקות ופירות טריים, כמה זמן אפשר לשמור אותם במקרר בלי שהם לא יאבדו את איכותם? אם בכלל מומלץ לשמור אותם בקירור או שעדיף לקנות כל יום חדש(שוב פעם אופציה הזאת נשמע לי לא הגיוני, ללכת כל יום יומיים לחנות בשביל לקנות ירקות) ואוו! יצא לי שאלה גדולה מדי, וחוץ מזה יש לי עוד שאלות, אבל אסתפק בזה הפעם. תודה מראש!

11/05/2006 | 14:43 | מאת: אליק בום

מיכאל שלום. אנסה לענות לך במידה שתשביע את רצונך ככל האפשר. התזונה ששלטון ממליץ עליה, היא מעולה, ויש לו תומכים רבים ברחבי העולם שחיים על פי הדיאטה שהוא מציע. אני חושב שבקשר שלאלה זו, עדיף לך לבדוק בעצמך את ההמלצות של שלטון, ולבדוק איך מה שהוא ממליץ משפיע עליך. תנסה לצרף מזונות נכונים בארוחה אחת, ומזונות "לא-נכונים" בארוחה אחרת, ותראה אם יש אמת בדבריו לגביך. לגבי האגוזים, אני ממליץ לקנות תמיד כשהם בקליפתם. כך הם שומרים על ערכם התזונתי הגבוה ככל שאפשר, ולא מתחילים להתעפש כפי שקורה באגוזים הנמכרים קלופים. אין צורך לשמור אותם במקרר, אלא במקום חשוך וקריר יחסית, כמובן שלא באור שמש ישירה. כמובן שעדיף את אלו לקנות במידת האפשר, כשהם טבעיים, ואם ניתן למצוא אז אורגניים. כך אפשר להעריך שטריותם ומועד גידולם הוא הקרוב ביותר לזמן הזה. תדע לך שבוטנים וגרעינים ללא קלייה, טעמם מצויין. כמובן שאת שתיהם עדיף להנביט (בהשרייה) במים, בכדי לעורר בהם אנזימים מסוימים, זאת בכדי לעכל על העיכול, ולבעצם לעורר אותם לחיים. ברוב המקרים ההרגל עולה על הרצון של האדם, אך כשהרצון הוא אמיתי, ופועלים לקראת שינוי, מגלים דברים שלפני כן, נראו לא הגיוניים. כך גם לגבי טעם האוכל שנראה לך שבלתי אפשרי לאכול ללא קלייה. ירקות ופירות שנמכרים בחנויות, גם הם לא נקטפים כל בוקר מהצמחים היישר לבאסטה, כך שגם אם כל יום תתעורר ראשון בבוקר ותרוץ לקנות ירקות ופירות טריים, אתה לא תמצא את מבוקשך. פעם בשבוע, ואם באפשרותך, אז פעמיים בשבוע, כדאי לקנות ירקות ופירות בכדי להשיגם במצבם הטרי ביותר. ככל שהם נשמרים זמן אורך יותר במקרר, הם מאבדים מטריותם ואת ערכם התזונתי. כמובן שאם ברצונך למצוא ולאכול ירקות ופירות במצבם הטרי והמזין ביותר, תמצא בקרבת מקום מגורייך, חנות או מגדל שמוכרים תוצרת אורגני, שבדרך כלל נקטפת בכל הארץ, בימי ראשון ומשווקת לחנויות ביום שני בבוקר. כך שבכל זאת, ניתן למצוא ולהשיג ירקות ופירות טריים מאוד, ללא ריסוסים. מקווה שעזרתי. תהיה בריא ובהצלחה.

סלח לי על הבורות,איני מבין דבר כל מה שנוגע במזון, כאמרת להנביט במים למה הכוונה? כלומר איך עושים את זה? במיים רותחים או במיים קרים? כמה זמן אמורים להשרות? איזה גרינעים של חמניות יותר טובים- הקטנים שבצבע שחוראו הגדולים שמוכרים בחנויות פיצוחים? רציתי לשאול עוד כמה שאלות לגבי התעמלות. אני יודע שזה לא בדיוק פורום הנכון להתעמלות, אבל כיוון שזה קשור לצמחונות אשאל את השאלות איך בכלל משתלב צמחונות והתעמלות(ריצה בבוקר ואימונים אם משקולות במכון כושר ) כפי שידוע לי הדיאטנים במכון כושר ממליצים על הרבה חלבונים שמקורם העיקריים לפי טענתם בכל מיני בבשר שלטון ממליץ לקבל פירות, כלומר עמילנים בארוחת בוקר וחלבונים בארוחת ערב. אני מדגיש את זה כי אני רץ מדי בוקר על חוף היים ועושה כל מיני אימונים קלים כגון שכיבות שמיכה וכפיפות בטן. הדיאטנים של מכון כושר ממליצים לקבל חלבונים מיד אחרי האימון ושלטון טוען שלא מומלץ לקבל חלבונים בבוקר. את האימון במכון כושר אני עושה אחרי צהוריים, אז מבחינת זה בסדר, אפשר לאכול ארוחה של חלבונים אחרי זה אני יודע שסיבכתי אותכם אם השאלות שלי אבל אני מקווה שתוכלו לעזור לי קצת אם כל העניין הזה. אני מנסה לעבור לצמחונות, אבל לפני שאני עושה את הצעד הזה אני רוצה להיות מודע בכל דבר פחות או יותר שוב תודה מראש!

09/05/2006 | 23:29 | מאת: מתעניינת

איך אפשר לקבל אומגה 3 שלא דרך דגים או פשתן טחון? כמובן שהכי פשוט לקחת כדור אך אני מפחדת מחימצון (אף שיש ויטמין אי כחומר משמר)- האם פחדי מיותרים?

10/05/2006 | 11:55 | מאת: צביקה קורן

אומגה 3 יש גם באגוזי מלך, אבל הכמות הגולה ביותר מהצומח היא בפשתן טחון (טרי)

09/05/2006 | 14:18 | מאת: רמהרז

מה היא המכונה המועדפת שאפשר להשיגה בארץ לסחיטת פירות וירקות קשים שכל הערכים התזונתיים שבמשקה לא יאבדו תוך כדי הסחיטה?

10/05/2006 | 11:54 | מאת: צביקה קורן

רמהרז שלום, המכונות הטובות לסחיטת מיצים הן מכונות עם סיבובים איטיים או מכונות המבוססות על דחיה. לא ידוע לי אם ניתן להשיג מכונות כאלה בארץ. באינטרנט תמצא שפע. נסה באתר של שיטת "גרסון"- gerson אני משתמש במכונות רגילות. חשוב להרטיב את הירקות והפירות לפני הסחיטה כדי למנוע נזק למנוע. בהצלחה צביקה

10/05/2006 | 14:10 | מאת: רמהרז

תודה על התשובה. 1. האם לדעתך במכונות רגילות מתקבל אותו כוס בריאות עם ערכים כמו המכונות המיוחדות. 2. תוכל להפנות אותי לאתר בעברית בו אפשר להשיג את המכונות המיוחדות. תודה רבה

08/05/2006 | 22:34 | מאת: אתי

שלום רב בתי בת 14.5 מתלוננת על חולשה ועייפות למרות שישנה כ-10 שעות בלילה. להלן תוצאות בדיקות הדם שערכה : פריטין 36 ברזל 91 פוליק אסיד 10.49 b12 456 אבקש דעתכם על מימצאים אלו והאם דרושה התערבות של ויטמינים ? תודה מראש אתי

09/05/2006 | 11:09 | מאת: צביקה קורן

אתי שלום, מציע שתפני לקבלת חוות דעת רפואית לגבי הממצאים שהצגת. אני לא עוסק בכך במסגרת הפורום. לאחר קבלת איבחון - כדאי לפנות ליעוץ נטורופתי לבניית תפריט טבעי ואיכותי. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 21:47 | מאת: נירה

אני בת 36 ומבקשת לדעת האם שתיית - נס קפה(קפה מגורען) משפיעה על ספיגת הסידן? איך? ובאיזו כמות? והאם יש השפעה לשתיית נס הקפה זמן רב לפני/אחרי אכילת המזון המכיל סידן? תודה וחג שמח.

09/05/2006 | 11:07 | מאת: צביקה קורן

נירה שלום, הקפאין (וגם המלח) גורם להפרשה מוגברת של סידן בשתן. הקפאין מפריע לספיגה של סידן בגוף. לקיחת מוצרי חלב ותוספי סידן יחד עם קפה, מלח, קקאו ועד היא בבחינת מילוי דלי שיש לו חור בתחתית.... בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 21:28 | מאת: נועה

שלום אני מחפשת את האתר של חברת המוצרים האורגניים "אדמה" ואני לא מוצאת האם יש לך את כתובת האתר תודה רבה נועה

09/05/2006 | 21:11 | מאת: נ

רשמי בגוגל - אדמה מוצרים - ותגיעי..

08/05/2006 | 20:10 | מאת: דוד

אני לא מבין. אם הממצאים עליהם מבוססים מדעי התזונה האלטרנטיביים הם מדעיים, והממצאים שעליהם מתבסס מדע התזונה הקונבציונלי הם מדעיים... מדוע יש כל כך הרבה חילוקי דיעות???? האם פרי וירק באמת מצריכים אנזימי עיכול שונים ואין לאוכלם ביחד, למה מדע התזונה הקונבציונלי לא ממליץ כך גם כן? אם צום מיצים באמת ה ו כ ח כבריא כל כך, למה אין הוא מומלץ על ידי הממסד הרפואי? האר את עיני...

08/05/2006 | 21:09 | מאת: צביקה קורן

דוד שלום, לנושא צירופי המזון, קשה לי להסביר לך את כל התורה על רגל אחת במסגרת הפורום. לכן אני ממליץ שתקרא את ספרו של יצחק בן אורי "תזונת האדם ובריאותו. הפרדת מזונות משפרת את עיכול המזון וספיגתו בגוף. המתנגדים לשיטה מביאים כדוגמה את הלחם או הקיטניות שמכילים בתוכם חלבון, שומן, ועמילן וטוענים שהגוף יודע לעכל אותם. העובדה היא שקטניות זה מזון שקשה לעיכול. התזונה הטבעית מבוססת על חוקי הטבע ולא מושקע בה כסף על מחקרים. מי ירוויח ממחקר על נזקי המלח, הקפה, או הממתיקים המלאכותיים? רוב המחקרים ממומנים על ידי חברות התרופות כדי להפיק רווחים כספיים. בריאות הציבור לא כל כך מעניינת אותם ויש על זה הרבה מידע לאחרונה גם בתקשורת. 30% מהתרופות שאושרו אחרי מבחנים קפדניים של ה FDA מורדות מהמדף תוך חמש שנים. הויוקס היא רק דוגמה אחת מרבות. האדם הנבון והנאור צריך לקחת אחריות לבריאותו ולא לסמוך רק על ההצהרות של משרד הבריאות והממסד הרפואי. כפי שכתבתי אתמול, צריך ללמוד, לקרוא, "להגדיל ראש", להתייעץ ולהחליט מהי התזונה האופטימלית עבורי. בהצלחה צביקה

09/05/2006 | 11:01 | מאת: צביקה קורן

יש מחקרים גם על מזון טבעי - בעיקר אם זה מביא רווח כלכלי. לדגמה: הרימון היה פרי רגיל בעיני התזונאיות הקליניות, עד שבא פרופסור אבירם מחיפה והוכיח במקר שהתפרסם בכל העולם על תכונות הרימון למניעת מחלות לב. עכשיו יש מיץ רימונים קפוא, תמציות רימונים, גלולות והמחיר של הרימון הטרי בשוק עלה פי שנים. תוך ניצול גל ההצלחה, מייחסים לפרופסור אבירם פיתוח של גלולה מיוחדת של אנטיאוקסידנטים החזקה יותר מכל מה שקיים היום. היזמים הנמרצים כבר פנו אלי בהצעה להיות משווק. אותו רעיון קיים לגבי פירות היער (חמוציות, אוכמניות, תותים וכד'), פרי הנוני, אלוורה, אינטרה, צמחי מרפא סיניים (סאנריידר) ועוד ועוד. כל נושא הפיטוכימיקלים (שחלקם הם אנטי אוקסידנטים ואנטי סרטניים) זכה לכיסוי מחקרי נרחב. כידוע חומרים אלה נמצאים רק בפירות וירקות והם שנותנים להם את הצבע ותכונות נוספות. (מכאן באה ההמלצה לצרוך ירקות מחמישה צבעים). הניסויון למכור אנטיאוקסידנטים בגלולות הצליח אבל התרומה שלהם לא כל כך הצליחה. במספר מחקרים נמצא שההשפעה המועילה שלהם קיימת רק בפרי ובירק החי ופחות (ולפעמים אף מזיקה) בכדור המלאכותי. השיווק של תוספי מזון ותרופות "טבעיות" נופל על אוזן קשובה. משחר ילדותנו הורגלנו לחפש "תרופה" לכל בעיה גופנית או נפשית. עכשיו נותנם לנו את זה בצורת תוסף מזון "טבעי" או בתרופה הומיאופתית ("ללא תופעות לוואי") ואנחנו מוכנים לשלם. ה"תרופה" מקצרת תהליכים וחוסכת לנו, כביכול, את הצורך בקניה ובהכנה של מזון טבעי ובשינוי אורחות חיינו. כדאי לזכור שהתזונה הטבעית מבוססת על ניסיון מעשי של מאות שנים והמחקר בנושא הוא רק בתחילת דרכו. אין תחליף למזון טבעי, טרי, מלא, אורגאני ומגוון.

08/05/2006 | 19:53 | מאת: אור

מה הסדר הנכון באכילת ארוחה כדי להשיג איזון של הסוכר בגוף האם קודם אוכלים פחמימות לחוד למשל אורז או איטריות אחר כך אוכלים סלטים ואחר כך מרק ואחר כך בשר או הפוך קודם סלטים לחוד אחר כך פחמימות ואחר כך בשר או האם עדיף לערבב את הפחמימות עם הסלטים ולאכול אותם ביחד לא לחוד

08/05/2006 | 20:55 | מאת: צביקה קורן

אור שלום, באותה ארוחה כדאי שיהיו כמה שפחות סוגי מזון. כדאי לאכול קודם את הסלט כדי שהגוף יעשה שימוש באנזימי העיכול הנמצאים בהם. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 19:46 | מאת: רון

שלום רב, האם כדורים אלו מומלצים, האם צריך להתייעץ עם רופא לפני השימוש, ואלו סוגי כדורים יישנם ומומלצים? תודה רבה

08/05/2006 | 20:53 | מאת: צביקה קורן

רון שלום, הכדורים האלה מכילים שמן דגים או שמן פשתן. אם אין בעיה רפואית המחייבת לקיחת תרופות מדללות דם, אין מניעה מלקחת, ויש מחקרים המצביעים על יתרונות בריאותיים. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 15:40 | מאת: שרה

מהם זיתים? מהי הדרך המומלצת ביותר לצורכם?

08/05/2006 | 16:11 | מאת: צביקה קורן

שרה שלום, זיתים הם פרי שומני. לצערי במהלך הכבישה שלהם משתמשים בכמות רבה של מלח ולכן אני לא ממליץ לאכול זיתים. אני ממליץ לצרוך 2 -4 כפות שמן זית מכבישה קרה - כתית מעולה. אפשר ומולץ לשתות תה (חליטה) מעלי הזית. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 15:27 | מאת: יעל מורדכי

ראשית. מאוד נהניתי לקרוא את המאמרים שלך!! כמה שאלות: 1. האם תות לא נחשב פרי טוב? הוא לא נמצא ברשימת הפירות המומלצים על ידך. 2. מה עדיף ירקות קפואים או טריים מרוססים(אורגנים יקרים לי מדי) 3. האם אפונה מכיל סידן? אם כן כמה בערך? 4. נאמר לי שאם לא אוכלים קצת כולסטרול ליום- הכבד מייצר ביתר? מה דעתך על הדיעה הזאת? רופא המישפחה אמר לי זאת בעקבות כולסטרול כללי גבולי גבוה 216 (השאר בסדר: כולסטרול רע-120,טוב-85 ושומנים 60) 5. האם יש סיכון בריאותי באכילת 100 גרם טחינה משומשום מלא גולמית ליום? מלבד עלייה במישקל

יעל שלום, 1. לצערי הרשימה שלי לא כוללת את כל הפירות והירקות הקיימים. תות פגיע מאד ולכן מרוסס - צריך לקנות רק אורגאני. 2. מדוע את חושבת שירקות קפואים אינם מרוססים? תמיד כדאי להעדיף ירקות חיים ורצוי מגידול אורגאני (לפחות העלים). אם תחפשי בפורום תמצאי רשימה של "פשרות" שניתן לעשות בנושא - תרומה של אחד הגולשים מלפני כשבוע. 3. אפונה כילה סידן - לא זוכר כרגע. תחפשי במנועי החיפוש שהמלצתי עליהם ל "א" למטה. 4. הגוף זקוק ל 1,500 מ"ג כולסטרול ביממה. אם הוא לא מקבל את זה מבחוץ הוא מייצר בעצמו. הבעיה עם כולסטרול גבוה - שחסרים קולטנים בכבד לספיגה ופירוק של העודפים. 5. 100 גרם טחינה גולמית נראית כמות רבה מידי לטעמי. אפשר להסתפק ב 2 -4 כפות טחינה מוכנה. בהצלחה צביקה

אשמח לדעת איפה אפשר לקרוא את המאמרים של המומחה ועשיר הידע - צביקה קורן.

כן. גם לטעמי 100 גרם זה יותר מדי אך אני לא אכלנית גדולה ורזה. אני רצה כל יום 30 דקות ויש לי חילוף חומרים מהיר (הסקתי זאת בעצמי- מכך שבכמות קלוריות של 1800-1900 אני יורדת במישקל ולכן הבנתי שאני צריכה להעלות בכמות הקלוריות) אני גם רוצה להיכנס להריון בעוד חצי שנה מה אתה מציע להוסיף בתפריט בלא להגדיל בנפח? אני משתדלת לא להעמיס בחלבונים שגם לא בריא... ולשאלת א. הנה קישור לאתר של צביקה בו יש מקבץ של מאמריו: http://www.zom.co.il

08/05/2006 | 13:29 | מאת: שרון

אני צמחונית 10 שנים, וקצת קשה להקפיד על תפריט נכון הייתי אצל דיאטקנית לפני כמה שנים (דרך קופת החולים) והיא הייתה "חובבנית" ולא סיפקה לי תפריט שמתחשב בחוסרים שלי אני רוצה לעבור לטבעונות וחוששת שהתסמינים והמחסור בברזל ואבץ יחמירו (אני לוקחת כדורים) היכן אני יכולה למצוא מישהו מיקצועי שיעשה לי סדר בתפריט בהתאם למשקלי/גובהי/ החוסרים וכו'? אני מרגישה מאוד חלשה רוב הזמן. מה כדאי לאכול כדי לתת "זריקת אנרגיה" ולמלא את החוסרים באופן טיבעי ולא ע"י כדורים? המון תודה

08/05/2006 | 16:03 | מאת: צביקה קורן

שרון שלום, אכן תזונאית קלינית זאת לא בדיוק הכתובת לאדם שרוצה לעבור לטבעונות. אין סכנה במעבר, אבל את חייבת לקבל הדרכה ויעוץ אישי. את יכולה להגיע אלי, או לחפש ברשת נטורופטים, או תזונאים עם אוריינטציה טבעונית (יש כמה כאלה). בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 16:30 | מאת: שרון

המון תודה איך מגיעים אליך?..

08/05/2006 | 09:13 | מאת: נעמה

האם הסיבה שבגללה לא מערבבים בין פירות חומציים ומתוקים מבוססת על העיקרון של אי עירבוב בין מאכלים המצריכים מיצי עיכול בסיסיים וחומציים או שמא בגלל עיקרון אחר? מדוע לא מומלץ לערבב בין פירות וירקות?

08/05/2006 | 16:00 | מאת: צביקה קורן

נעמה שלום, סביבת עיכול בסיסית / חומצית היא רק אחד מהעקרונות של צירופי המזון. ההמלצה לא לערבב פירות וירקות נובעת מסיבות אנימטיות. הגוף מייצר אנזימים שונים לעיכול המזונות השונים. תיאוריית הצירופים שנוייה במחלוקת, אבל אם את רוצה להבין אותה בצורה יסודית, אני מציע שתקראי את ספרו המצויין של יצחק בן אורי: תזונת האדם ובריאותו. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 04:22 | מאת: יוני

שלום רב דוקטור אני בחור בן 25 אוכל מאוד בריא 5 ארוחות קטנות ביום בהפרשים של 3 שעות שותה כל יום 2 יוגורטים כוס חלב אוכל בשר כל יום 2 ביצים בים לחם שחור מלא בסיבים גם קורנפלקס מלאים בסיבים אורזחום או שבעולת שועל מקפיד לשתות הרבה מים וכמט ולא אוכל ג"נקפוד דברים מתוקים קפה או תה.בנוסף אני צורך כל יום B COMPLEX של 50מ"ג פעם ביום ויטמין E של 200מ"ג פעם ביום ומולטיויטמין פשוט מאוד של חברת אופטימה כם רכיבים נורא בסיסים אני שותה דווקא את אלא כי חשוב לי לשמור על עור ושיער בריא אני לא שותה אבץ בנפרד כי משום מה זה עושה לי תגובה אלרגית (אבל אוכל כל יום גרעני דלעת) בגוף וגם מולטיויטמין חזק גורם לי לגרד חזק עקב מחלת עור שממנה אני סובל הנקראת אורטיקריה פגמנטוסה. השאלה שלי היא האם יכול לגרום נזק לגוף עם התופסי מזון שאני שותה באופן קבוע? אני סובל מהרבה כאבים בגוף רופא נתן ל אלטרולט 30מ"ג וסביר להניח שיעלה לי את המינון בהמשך זה נכון שהתרופה גורמת להשמנה? אני לא מסוגל אפילו לעשות הליכה רגילה ממושכת מהכאבים האם אני יכול להשמין למרות שאני אוכל כון ומבוקר עם נטילת התרופה? אני יודע שהשאלה הארחונה לא כ"כ קשורה לנושא הפורום אבל נורא אשמח לקבל את חוות דעתך תודה רבה על הזמן שלך יוני

08/05/2006 | 15:57 | מאת: צביקה קורן

יוני שלום, ראשית כדאי שתדע ש " 2 יוגורטים, כוס חלב, בשר כל יום, 2 ביצים ביום, לחם שחור מלא בסיבים גם קורנפלקס" זה לא תזונה בריאה בעיני. "אוכל מאד בריא" - תלוי בעיני מי... שנית, אם אתה באמת אוכל את כל הדברים האלה, אין לך צורך בתוספי מזון ובוודאי שלא גם ב B קומפלקס וגם מולטיויטמין. נראה לי שאתה פשוט מורעל בעודף של ויטמינים ומינרלים. לגבי התרופה - אני לא מתערב בהמלצות רפואיות. מציע לך לפנות בהקדם ליעוץ אישי אצל נטורופט או תזונאי טבעי לבניית תפריט מאוזן יותר ואולי בעקבות זאת יעלמות הכאבים, הגירודים והאלגריות. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 02:18 | מאת: רונית

שלום רב קניתי דגנים מלאים (אורז מלא, שיבולת שועל, חיטה ותירס) ושמתי לב של-100 ג' דגנים יש 660 מ"ג נתרן בערך , האם זה נורמלי? זה לא המון?

08/05/2006 | 15:49 | מאת: צביקה קורן

רונית שלום, לא סביר שזה המצב. תבדקי שוב. זה צריך להיות בין 0 - 40 מ"ג נתרן למאה גרם, אם מדובר במוצר טבעי ולא מעובד. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 17:55 | מאת: רונית

אלה דגני בוקר של נסטלה (צ'ריוס) וכמובן שיש תוספות כגון: סוכר, סירופ סוכר חום,עמילן תירס וצבעי מאכל (קרמל,אנטו), חומר מעכב חמצון, קלציום קרבונט, טריסודיום פוספט ועוד...אולי זה קשור. ואכן כתוב לכל מאה גר' דגנים 667 מ"ג נתרן. תודה

08/05/2006 | 02:15 | מאת: רונית

שלום רב נתקלתי כאן הרבה במוצר זה, האם זה מגיע בתור מאכל או תוסף תזונה בצורת כדורים? תודה

08/05/2006 | 15:46 | מאת: צביקה קורן

רונת שלום, מולסה נראית כמו סירופ או ריבה בצבע כהה חום-שחור ונמכרת בחנויות טבע. זהו תוצר לוואי של תהליך זיקוק הסוכר. היא מכילה הרבה מינרלים (במיוחד ברזל, סידן ומגנזיום) וויטמינים. מומלצת לעזרה במקרים של עצירות וחוסר ברזל. כדאי לקנות סוג שכתוב עליו "ללא גופרית". בהצלחה צביקה

07/11/2009 | 18:29 | מאת: דנה

נורמלקס מוצר טבעימעולה ויעיל לעצירות

07/05/2006 | 21:28 | מאת: גדי

שלום, מזה כחצי שנה נמצא בדיאטה מוסדרת בדומה לאנשים סוכרתיים, לאחר אבחון של כבד עם מרקם שומני בבדיקות אולטרסאונד. סובל מפסוריאזיס אינברסה הרבה שנים, והנה לאחרונה לאחר תקופה של שנתיים שקט מהפסוריאזיס, חלה התלקחות מחדש, וייתכן שיש קשר לדיאטה. שמתי לב שלאחר ארוחה הגירוי / הגרד מהפסוריאזיס נחלש משמעותית, וכנ"ל לאחר צריכה חד פעמית של ממתק כמו וופל בר. במילים אחרות, נראה כאילו צריכה סוכר מרגיעה את הגירוי / גרד. האם יכול להיות קשר בין השניים, ומה אפשר לעשות כדי לאזן בין הדיאטה ל"צורך בסוכר" שהגוף מפגין כנ"ל ? תודה

08/05/2006 | 15:44 | מאת: צביקה קורן

גדי שלום, לא ידוע לי על שר בין אכילת סוכר לרגיעה בגרד. אולי חומר אחר במזון גורם לכך. בכל אופן שמנים "טובים" (משקדים, אגוזים, זרעים, אבוקדו, זית, פשתן) ובכלל זה אומגה 3 נמצאו מקילים על התופעה. מציע שתמשיך בתונה איכותית ומאוזנת. בהצלחה צביקה

07/05/2006 | 13:18 | מאת: א

אני מכורה למקלות מלוחים (השמניות הגדולות עם השומשום של בייגל &בייגל) משתדלת למתן את האכילה אבל נשברת. מה הנזק קלורי, המדד גלוקמי שאני "משלמת"? כמו כן אני אוכלת 3 מעדן יוגורט 0% (פירות יער או חמוציות) להם אני מוסיפה כמות נדיבה כ- 3 כפות חמוציות ללא סוכר? האם אכילה מרובה של יוגורט יכולה לגרום לנזק , מה הנזק הקלורי? ומה הערך הבריאותי. כמו כן אני אוכלת בכמות יפה גינגר לא מסוכר (הנמכר בחניות טבע) לאור העובדה שאני לא אוכלת בשר אלא רק ירקות והרבה לחם קל (חיטה מלאה) ומזולה אני משערת שחסרים לי אי אלו מרכיבים בתזונה. אני עושה הרבה פעילות ספורטיבית ומשקלי סביר. מתנצלת על אריכות השאלות ואודה מאד על תשובה - תודה

07/05/2006 | 17:47 | מאת: צביקה קורן

א. שלום, מצורף קישור לאתר המספק מידע על ערכים תזונתיים של מזונות שונים: http://www.feelgood.msn.co.il/feelgood/mudaut/calories/default.htm ממה שכתבת נראה שהתזונה שלך לא מאוזנת ולא בריאה. מציע לך לפנות ליעוץ תזונתי אצל איש מקצוע ולבנות תפריט המותאם לך. בהצלחה צביקה

08/05/2006 | 10:13 | מאת: א

תודה על התשובה המהירה, לגבי הלינק - אני מכירה את האתר אבל אין שם את הערכים של גי'נגר וחמוציות, כמו כן האם 3 יוגרט ברמת העיקרון זה סביר או שכמות גדולה מידי של יוגרט יכולה לגרום נזק?שאלה נוספת היא כשאני עומדת מול המדפים עם שלל של לחמים מחיטה מלאה דל קלוריות ואין ספור קופסאות של קורנפלקסים למיניהם, איך אפשר לדעת מה לבחור, מה אכן חיטה מלאה ודל קלוריות מה מדגני הבוקר באמת נותן את המצופה ולא מעלה את רמות הסוכר ? האם יש איזה שהיא דרך לדעת מה נכון? ושוב הרבה תודה

07/05/2006 | 11:35 | מאת: פזית

מה היית ממליץ ליטול לצורך חיזוק מאגר הברזל/ אנמיה? האם אתה מאמין כי תזונה נכונה בלבד יכולה להספיק ללא טיפול תרופתי, עד כה זה לא הספיק ונאלצתי להיות בטיפול לרבות זריקות וכו' בברכה

07/05/2006 | 17:53 | מאת: צביקה קורן

פזית שלום, אני מאמין כי לרוב האוכלוסייה "תזונה נכונה בלבד יכולה להספיק ללא טיפול תרופתי". עם זאת יש מצבים מיוחדים של אנמיה או חוסר ברזל שדורשים תוספי מזון או תרופות. בהקשר לכך חשוב מאד להימנע מחומרים המונעים ספיגה של ברזל כמו: קפה, קולה, תה ואלכוהול. מזונות טבעיים עשירים בברזל: מולסה, טחינה, שומשום מלא, קיטניות, פירות יבשים, ירקות ירוקים ועוד. אם את לא צמחונית, את יכולה לאכול בשר בקר וכבד כמה פעמים בשבוע. יש תוסף תזונה שנקרא: "ברזל עדין" שנמצא מועיל לצבי חסר. בהצלחה צביקה

תשובה מניסיון אישי - כאשר אוכלים נכון, בכיוון הטבעי, ומעולם הצומח בלבד, אין אנמיה ואין מחסור בברזל או בכל דבר אחר לו הגוף זקוק. כדורים וזריקות (שמעתי שהן די כואבות) לא ממש פותרים את הבעיה.

07/05/2006 | 11:33 | מאת: אלי

שלום רב, האם נכון הדבר שאין לקחת תוספי מזון ביחד עם שתיית קפה? אם אכן - מדוע, והאם אפשר לקחת אותם עם מים מיד לאחר שתיית קפה או צריך פסק זמן כלשהו בין השתייה ללקיחת הכדורים. נא להתייחס באופן כללי לתוספים, תוך התייחסות מיוחדת לחמוציות בצורת גלולות, ולסנטרום סילבר. תודה, ובריאות טובה.

07/05/2006 | 17:55 | מאת: צביקה קורן

אלי שלום, קפה, תה, קולה, אלכוהול, סוכרים פשוטים ועוד מפריעים לספיגה של ברזל, סידן ומינרלים נוספים. אני ממליץ להימנע לגמרי מקפאין בצורותיו השונות. אם אין ברירה - תעשה הפסקה של שעתיים לפחות. בהצלחה צביקה

לצביקה שלום כגולש ותיק בפורום שלך אני מודע להמלצה שלך לגבי צריכת זרעי פישתן טחונים טריים לעומת אומגה 3 המופק משמן דגים בגלל החימצון המהיר של האחרון. לאחרונה רכשתי את הספר "תזונת האדם ובריאותו" של יצחק בן אורי. ומאד השתוממתי לקרוא בו על התנגדותו המוחלטת לגבי צריכת זרעי הפישתן בתואנה שאינו ראוי למאכל אדם. ציטוט: ...שמן הפישתן נועד לתעשיה [לצביעה] ולא לאכילה. אודה לך אם תואיל להסביר את הסתירה בנושא ועוד, איך אוכל לבטוח בכלל בכול התורה המטיפה לצריכת ירקות אם קיימות דעות הפוכות שכאלו והדוגמה שהבאתי בזה היא לא היחידה. יגאל

07/05/2006 | 07:24 | מאת: צביקה קורן

יגאל שלום, הנושא עלה בעבר בפורום, אבל בשל חשיבותו אענה שוב. בתור אדם בוגר, אתה מודע לעובדה שישנן גישות רבות בתזונה ובבריאות כפי שישנן מפלגות שונות. מר יצחק בן אורי (שאותו אני מעריך ומכבד מאד) מייצג בחייו ובכתביו את זרם הטבעונות בתזונה הטבעית (הנקרא גם "הגישה ההגייניסטית", או בשמה העממי שיטת שלטון). השיטה גובשה בתחילת המאה העשרים לפני שהתפרסמו כל המחקרים על חומצת שומן אומגה 3 וחשיבותה לבריאות. בנוסף לשיטה הזאת קיימות עוד גישות טבעיות, טובות ומוכחות שהועילו לאלפי חולים ולאנשים בריאים (שיטת אן ויגמור, שיטת קינגסטון, שיטת ג'נסן, שיטת מאייר, מאקרוביוטיקה, איורוודה, ועוד). אגב, אחת הסיבות שהטבעונות לא נקלטה בארץ ובעולם, היא האדיקות, הקיצוניות והיעדר הפשרות שבה. אגב2, אם קראת את הספר בעיון ודאי שמת לב שצחק בן אורי ממליץ על אכילה מרובה של פירות ומדגיש פחות את חשיבות הירקות וזאת למרות העובדה שירקות זה המזון היחיד שכל המחקרים משבחים אותו ומעודדים צריכה מרובה שלו. לגבי פירות ישנם חילוקי דעות ובמיוחד עקב כמות הסוכר הגבוהה שבהם. אגב3, הנושא של שילוב קטניות עם דגנים לא מקובל בשיטת שלטון, אבל מקובל בשיטות תזונה אחרות. לדוגמה: דר' מרדכי הוכברג - תזונאי מכובד וידוע בארץ (עורך הרבעון האיכותי "תזונה פלוס") ממליץ לצרוך באותה ארוחה גם קטניות וגם דגנים כדי לקבל חלבון מלא. בן אורי טוען שאפשר לאכול במשך היום ולא באותה ארוחה. הדעות חלוקות גם לקבי לקיחה של תוסף תזונה B12 על ידי צמחונים טבעונים שלא צורכים חלבון מהחי. אני ממליץ לקחת כדור - בן אורי מתנגד. לסיכום, אין שיטה תזונתית אחת שמתאימה לכל אדם ולכן חשוב שתקרא, תלמד, תתנסה, תתייעץ ותבחר בשיטה המתאימה לך. אין להבין מדברי שאני פוסל את משנתו של מר בן אורי. במספר רב של פעמים הפניתי שואלים אל ספרו המצויין "תזונת האדם ובריאותו". לשאלתך, אני בין אלה שממליצים לצרוך פשתן טחון (טרי). בהצלחה צביקה

06/05/2006 | 19:28 | מאת: צפי

האם פירות ים מכילים שומנים וכולסטרול אשר עלולים לגרום לנזק תודה

06/05/2006 | 20:08 | מאת: צביקה קורן

צפי שלום "פירות ים" זה שם מטעה... הואיל ומדובר בבעלי חים - יש בהם גם שומנים וכולסטרול. בעיני זה לא ממש מזון בריאות. בהצלחה צביקה

06/05/2006 | 19:23 | מאת: אביבית

שלום רצי לשאול אני מטופלת עכשיו אצל תזונאית טבעית והיא טענה שיש לי ליחה על פי הדופק והנפיחויות שיש לי בבטן מה זב אומר אני סובל מחוסר איזון הורמונלי בגוף והיא נתנה לי דיאטה התחלתית של 2 פריכיות אורז בבוק ביניים תפוח ירוק צהרים אור כוס וחצי כוס עדשים או במקום אורז כוס של שעוית מאש אותו דבר בערב ובבינים תפוח ירוק ורק ירקות ירוקים היא המליצה לי לשתות תה חרצית אני מרגישה די רעבה וזאת לאחר צום מיצים שעשיתי מה דעתך?

06/05/2006 | 20:12 | מאת: צביקה קורן

אביבית שלום, אני מניח שמדובר ב"דיאטת ניקוי" זמנית. אם את סומכת על התזונאית שלך - תמשיכי איתה, אם לא תחליפי אותה. אני לא מסוגל מכאן לחוות דעה על הטיפול שלה. בהצלחה צביקה

06/05/2006 | 20:15 | מאת: צביקה קורן

נעמה שלום, כשאני קם בבוקר אני שותה תה צמחים, או מיץ ירקות. אחרי שעתיים אני אוכל ירקות, יוגורט עיזים וכריך מלחם מלא. זה לא אומר שזאת התזונה האופטימאלית לכל אחד. זה מה שמתאים לי. מישהו אחר יכול לאכול משהו אחר שיהיה טוב עבורו. בהצלחה צביקה

06/05/2006 | 15:26 | מאת: דוד

1-ברזל: במידה ואיני אוכל בשר ורק מעט דגים, ביצים ומוצרי חלב- האם עליי להשלים את צריכת הברזל שלי כתוסף? ואם כן, מהו התוסף הטוב ביותר הקיים בשוק? 2- חלבון: במידה ואיני אוכל בשר ורק מעט דגים, ביצים ומוצרי חלב, וכן מעט קטניות- האם כדאי לי להשלים את צריכת החלבון עם חלבון WHEY (חלבון יותר איכותי מביצה, ונרי זה אוכל בסופו של דבר)? ואם כן, מהו התוסף הטוב ביותר הקיים בשוק? אגב, האם חלב אורז נחשב כחלבון איכותי? 3- כמה זרעי פשתן עליי לצרןך ביום ע"מ לכסות את מכסת הOMEGA 3 המומלצת? 4- חמאת בוטנים ללא תוספות. מומלץ או לא? ולמה. תודה

06/05/2006 | 20:18 | מאת: צביקה קורן

זכותכם לשאול את השאלות שלכם בחמישה פורומים שונים כדי לאמת ולעמת את התשובות השונות. הואיל ואני עסוק מאד אני מבקש שתשאלו אותי רק שאלות שלא קיבלתם עליהן תשובות בפורומים אחרים, או שהתשובות שם לא הניחו את דעתכם.

07/05/2006 | 15:01 | מאת: דוד ונפתלי

ומה אם, לאחר שאלות רבות ותשובות שונות, דעותיך הן המוערכות ביותר על ידינו? האם להפסיק לשאול בפורומים אחרים רק כדי לקבל את תשובתך? הרי "אין שיטה תזונתית אחת שמתאימה לכל אדם ולכן חשוב שתקרא, תלמד, תתנסה, תתייעץ ותבחר..."?

07/05/2006 | 18:10 | מאת: צביקה קורן

דוד שלום, 1. אין צורך להשלים אם רמת הברזל תקינה בבדיקות דם. יש צמחונים שרמת הברזל שלהם גבוהה מהממוצע. אם חסר לך ברזל, אפשר לתגבר עם מולסה או תוסף תזונה שנקרא "ברזל עדין". ראה תשובה שנתתי למעלה לפזית בנושא זה. 2. אין צורך בהשלמת חלבון ובמיוחד לא באבקת "מי גבינה" שהוא מוצר מתועש שיש בו תוספים נסתרים. רובנו (כולל הצמחונים) מקבלים יותר חלבון מהדרוש לצריכה היומית והדבר עלול לפגוע במפרקים, בכליות, בעצמות ובכלי הדם. לפי התזונה הרגילה - השמרנית צריך 0.8 גרם חלבון לכל קילוגרם ממשקל הגוף. כלומר אדם ששוקל 70 קילו צריך בסך הכל 50 גרם חלבון. אתה ויותר מקבלים מתזונה רגילה ומאוזנת. הטבעונם טוענים שמספיק 0.3 גרם חלבון לכל קילוגרם ממשקל הגוף. בחלב אורז יש מעל 10% חלבון איכותי (וזאת בניגוד לתשובה שקיבלת מהדיאטנית הקלינית) 3. כדאי לצרוך 1 -2 כפות פשתן טחון ביום. בניגוד לתשובה שקיבלת בפורום תזונה קלינית בפשתן טחון יש חומר מוצא (חומצה לינולנית) שממנו הגוף מייצר אומגה 3. לכן לא חייבים לאכול דגים או תוספים המבוססים על שמן דגים... 4. אני לא מתלהב מחמאת בוטנים בגלל הקלייה. כדאי לקבל חלבון ושומנים איכותיים משקדים, אגוזים וזרעים לא קלויים. בהצלחה צביקה

06/05/2006 | 11:56 | מאת: מורני

מה עושים במקרה של חילוף חומרים איטי? יש לי יציאות פעם בשבוע שבועיים, אני בת 25 גובה 160 ושוקלת 67 ולא מצליחה לרדת במשקל למרות שאני עושה ספורט באופן קבוע ואוכלת מאוזן.

06/05/2006 | 20:21 | מאת: צביקה קורן

מורני שלום, את סובלת מעצירות קשה ואולי כרונית, זה לא בהכרך קשור לחילוף חומרים בגוף (מטבוליזם). מציע שתפני לרופא המטפל לבדיקה שתשלול בעיה רפואית ולאחר מכן תפני ליעוץ אצל נטורופט או תזונאי טבעי באיזור מגוריך. אפשר ורצוי לטפל בעצירות בתזונה נכונה בהצלחה צביקה

06/05/2006 | 09:10 | מאת: ירון

האים כמוסות גלוקו גארד 1 אכן מורידות את רמת הסוכר בדם ומאזנות את הסוכר בגוף

07/05/2006 | 11:10 | מאת: צביקה קורן

ירון שלום, לדברי היצרנים והמשווקים - זאת הפעולה של התכשיר. אין לי ידע או ניסיון מעבר לכך. מציע שתשאל את הרופא בפורום סוכרת. בהצלחה צביקה

05/05/2006 | 17:11 | מאת: ליאב

באיזה מכורות יש הכי הרבה ויטמין B1. חוץ מדברים המכילים חיטה, יש לי צליאק, ומחסור בB1 חוץ מויטמינים רציתי לדעת במה יש הרבה. וכמה אתה ממליץ לצרוח ביום. תודה

05/05/2006 | 17:29 | מאת: צביקה קורן

ליאב שלום, אכן המקור העיקרי לתיאמין (B1 ) הוא בדגנים ובנבט חיטה, אך ניתן לקבל אותו גם מאכילת קטניות, שקדים, אגוזים, זרעים, ירקות ואם את לא צמחונית יש גם בכבד, כליות, בשר, דגים וביצים ורוב. בהצלחה צביקה

05/05/2006 | 19:06 | מאת: ליאב

כמה אגוזים כאלו לצרוף ביום בשביל לקבל כמות מספקת של ויטמין B1 בעיקרון האוגזים היחידים שאני אוהבת זה אגוזי קשיו, זה בסדר? ואני מערבבת מולסה עם ממרח שקדיה וטחינה ומשומשום מלא ואוכלת כף לפעמיים שתיים כזה ביום מספיק?

05/05/2006 | 13:54 | מאת: מלכה

אני כמעט בת 54 הפסקתי לעשן לפני שנה בערך מאז אני רק עולה במשקל למרות שעשתי דיאטה והליכות וקצת ספורט. אני אצל דיאטנית קלינית ואפילו היא אמרה לאחר רישום מפורט שלי שאני לא מגיעה לתצרוכת הקלוריות ליום והיא לא מבינה למה אני עולה במשקל. רצוי לציין שגם המחזור לא הפסיק לגמרי מגיע כל כמה חודשים.פעם אחרונה שהיה לי מחזור 14.02. כילדה היית ילדה שמנה אך איך שקיבלתי את המחזור בגיל 13 ירדתי במשקל וקיבלתי גוף חטוב ולא מרובע כפי שהיה לי. בבדיקות דם שנעשו לי הרופאה אמרה שבלוטת התריס בסדר אבל יצא לי כולסטרול גבוה ומקבלת טיפול לזה. לפני כן אף פעם בחיי לא הייתי בדיאטה אכלתי עוגות וכל טוב ולא שמנתי. היום הגעתי למשקל של 75 ק"ג ואני עדיין במגמת עלייה.למרות שאני משתדלת לשמור על אורח חיים בריא. שאלתי היא האם יש קשר להורמונים מסויימים ולהשמנה בגלל שחזרתי להיות שמנה כמו בילדותי? ואם לא מה עוד יכולות להיות הסיבות לכך באם בלוטת התריס בסדר

05/05/2006 | 17:36 | מאת: צביקה קורן

מלכה שלום, יכולות להיות סיבות רבות להשמנה והגעה לגיל המעבר היא רק אחת מהן. קשה לי לאבחן ולייעץ במסגרת הפורום. בכל אפן יש עוד בדיקה הורמונאלית אחת שאת יכולה לעשות והיא תפקוד בלוטת יותרת הכיליה (אדרנל). מבחינה תזונתית - תמשיכי בתוכנית שהכינה לך התזונאית, נסי להימנע לחלוטין מפחמימות פשוטות (סוכרים, עוגות, גלידות, שוקולד וכד'), ממתיקים מלאכותיים (הם משבשים את חילוף החומרים בגוף) וקפאין. הוסיפי לתזונה מזונות עתירי סיבים ואצות ים (קומבו, הישיקי, אראמה, וקאמה). שתי בעיקר מים. נסי לתגבר את קצב ההליכה, משך ההליכה (לפחות שעה) והתדירות (4-6 בשבוע). בהצלחה צביקה

06/05/2006 | 23:12 | מאת: מלכה

לד"ר קורן תודה רבה שענית כל כך מהר. אנסה את מה שהצעת תודה מלכה

05/05/2006 | 12:21 | מאת: אור

הורו לי להגמל מקפה בתקופה האחרונה הורדתי מ4 כוסות נס קפה ליום לשלוש, וגם כפיות לא מלאות.... ועכשיו נאמר לי להגמל, וזאת בעזרת קפה נטול קופאין. ידוע לי שהנטול קפאין פחות בריא מהקפה עם הקפאין.....מדוע? כמו כן, קראתי שיש חשיבות לשתיית קפה. אגב, אני עם לחץ דם נמוך, ולכן הקפה משמש עבורי ווסת..... מה דעתך בנושא? תודה

05/05/2006 | 17:43 | מאת: צביקה קורן

אור שלום, אתחיל מהסוף... הקפה היא תרופה גרועה מאד לחץ דם נמוך. מדובר בסם ממכר שהשפעתו פגה לאחר כשעתיים ולכן קשה להיגמל "חלקית". אחרי 2 -3 שעות צריך "לתדלק" שוב. כדאי להפסיק לשתות קפאין (מצוי בקפה, קולה, תה, קקאו) לגמרי - נזקו עולה על תועלתו המפוקפקת שעלתה לכותרות לאחרונה. קפה נטול קפאין מזיק לא פחות מכיון שמשתמשים בהרבה חומצות חזקות כדי להוציא את הקפאין. יש הטוענים שהיום זה נעשה ללא חומרים כימיים. מציע לך לשתות תה רוזמרין בתקופת המעבר, יש לו השפעה מעוררת והוא מעלה לחץ דם. בנוסף את יכולה לשתות תה קינמון וג'ינג'ר. אני ממליץ לשתות רק מים, תה צמחים ומיץ ירקות. מידי פעם את יכולה לשתות, סודה, מיץ פירות "טבעי" מהסופר, בירה שחורה. אפשר להוסיף מעט מלח או רוטב סויה למזון ולהקפיד לשתות הרבה. בהצלחה צביקה

05/05/2006 | 00:05 | מאת: צחיק קומם

אבקש המלצה על כדורים להורדת הכולסטרול. בעלי תגובה מהירה. ויעילה

05/05/2006 | 06:14 | מאת: צביקה קורן

הפורום הזה לא עוסק בכדורים. מציע לך לפנות לאחד הפורומם הרפואיים.

04/05/2006 | 21:09 | מאת: מיכל

שלום רב אני סובלת הרבה מדלקות בדרכי השתן. נאמר לי שכדאי לי להתמיד לשתות תרכיז חמוציות. היכן קונים? האם זה אותו מיץ חמוציות שנמכר כמשקה קל בסופרים? (של חברת פריגת וכדומה) או שזה תרכיז מיוחד. בתודה מראש

05/05/2006 | 06:11 | מאת: צביקה קורן

מיכל שלום, אני מציע לך לקנות תרכיז מיוחד שמוכרים בחנות טבע - ללא תוספת סוכר וללא ממתיקים מלאכותיים.. ה"מיץ" שנמכר בסופר עשיר בסוכר ובמץ מהסוג ה"דיאטטי" יש ממתיק מלאכותי מסוכן. לשפור טיפול בדלקות כדאי להמנע מסוכרים פשוטים ולהוסיף לתזנה פרוביוטיקה (אצידופילוס וכד'). בהצלחה צביקה

04/05/2006 | 11:29 | מאת: מעיין

1האם בטונה במים יש חומר משמר (למרות שלא מצוין)? 2האם כדאי להימנע משמרים? 3כיצד (או איפה אני יכול למצוא כיצד) אני יכול להכין לחם ללא שמרים מדגן מלא שאינו חיטה? 4מהו השמן שהכי פחות נורא לחמם אותו? 5האם כדאי לצרוך עגבניות תפו"א וחצילים (הבנתי שיש בהם חומר רעיל...)?

04/05/2006 | 13:03 | מאת: צביקה קורן

מעיין שלום, 1. בטונה משומרת (בקופבה) יש חומר משמר, הרבה מלח ושאריות פח. 2. לאנשים הסובלים מפטריית קנדידה במעיים מומלץ להימנע משמרים. אחרים יכולים לאכול אותם בלחם מלא (לא בעוגות, חלות ולחם לבן). 3. בכל ספר בישול הכולל פרק על אפייה, או בחיפוש פשוט בגוגל. 4. יש ויכוח בנושא - אני בעד שמן זית. חימום - אפשרי, טיגון - מאד לא מומלץ! 5. כדאי לאכול עגבניות - יש בהן חומרים מועילים לבריאות. אם אין בעיית מפרקים, גאוט וכד', אין בעיה לאכול חצילים, תפוחי אדמה, פלפלים (סולניים). בהצלחה צביקה

04/05/2006 | 14:09 | מאת: מעיין

איך ייתכן שבטונה משומרת (בקופבה) יש חומר משמר והרבה מלח. ולא מצוין כך ברכיבים?????????????

04/05/2006 | 11:22 | מאת: נפתלי

כשכתוב ברכיבים : "שומן לא מוקשה" (NON- HYDROGANATED)/ האם יכול להיות שמדובר בשמן צמחי שלא הופק בכבישה קרה? או שמא עצם תהליך ההפקה בעזרת חום נקרא HIDROGANATION?

04/05/2006 | 13:57 | מאת: ב

שומן לא מוקשה שומן שלא עבר תהליך הידרוגנציה הירוגנציה -פתיחת הקשרים הכפולים

06/05/2006 | 10:33 | מאת: נפתלי

04/05/2006 | 08:50 | מאת: נועה

מה יש בפאפיה שהיא כל כך טוב לעיכול? ובגלל שמאוד קשה לי למצוא את הפרי הנל .. לאיזה פרי יש עוד תכונות טובות? תודה

04/05/2006 | 12:42 | מאת: צביקה קורן

נועה שלום, הפפאיה - פרי מעולה - בריא ומבריא. בפרי ובקליפה יש אנזים - פפאין המסייע בעיכול חלבונים. פרי הפפאיה עשיר באשלגן, סידן, זרחן, ברזל, ויטמין A, ויטמין C וחלק מרכיבי B. יש בה אפילו 1.8 גר' חלבון. היא קלה לעיכול ומסייעת בעיכול המזון. עוזרת לריפוי פצעים וכיבים חיצוניים ופנימיים. מומלץ לאכול פפיה בשלה (רכה למגע). מזונות מרפאים נוספים: רימון (למערכת כלי דם ולב), סלק חי ומבושל (לסובלים מעצירות), מיץ ירקות ירוק ומיץ עשב חיטה (לאנמיה, סרטן, מחלות מפרקים, סוכרת, לחץ דם גבוה, מחלות לב ועוד), פסיפלורה (מחזקת, מרגיעה, לכאבי ראש וחרדה), פירות יער (לחיזוק כלי הדם ולטיפול בדלקות בדרכי השתן). בהצלחה צביקה בהצלחה צביקה

04/05/2006 | 14:27 | מאת: נועה

מלון? בבוקר אני אוכלת או פאפאיה או מלון, כי גם אמרו לי שהוא טוב. וגם יוצא לי לאכול משהו כמו שתי אגסים ביום

04/05/2006 | 08:20 | מאת: דיקלה אברהם

שלום רב! רציתי לשאול אני הולכת לעשות בדיקת דם רציתי לדעת מה אני יכולה לבקש שיבדקו כלומר אני חושבת שיש לי למשל רגישויות לגלוטן ומוצרי חלב ורציתי לדעת מה רמת הברזל והסידן שלי ולבדוק את בלטת התריס והאם חסרים לי בגוף עוד כל מיני דברים איך בודקים זאת מה מבקשים כי בדר"כ הם עושים בדיקות שגרתיות למדי בתודה מראש!

04/05/2006 | 12:45 | מאת: צביקה קורן

דיקלה שלום, תבקשי בדיקות דם רגילות, בדיקות רמת מינראלים, B12, בדיקות הורמונליות, תפקודי כבד, רגישות לגלוטן וללקטוז. יש מגוון רב של בדיקות שהרופא קובע בהתאם לתלונה. במעבדות פרטיות תוכלי לקבל כל סוג של בדיקה שתרצי, אבל זה די יקר. בהצלחה צביקה

03/05/2006 | 20:59 | מאת: ירון

אילו מזונות עלולים לגרום להופעת פצעי בגרות?

03/05/2006 | 21:04 | מאת: צביקה קורן

מזונות שומניים, מטוגנים, סוכרים פשוטים ומזונות אלרגניים כמו שוקולד, שקדים, בוטנים, ביצים וכד'.

03/05/2006 | 13:32 | מאת: מעין

כל היוגורטים מעל 0%- כלומר מ- 1.5% ומעלה מכילים סוכר למה? והאם אני טועה? האם אפשר למצוא יוגורטים ללא סוכר אבל עם יותר מ 0% שומן

03/05/2006 | 21:06 | מאת: צביקה קורן

את מתכוונת ל"מעדנים" ויוגורטים צבועים. יש יוגורט טבעי (לבן) ללא תוספת סוכר.

03/05/2006 | 12:41 | מאת: מור

האם פריכיות אוכל זה אוכל מזין ובריא? האם קוסקוס זה אוכל מזין? ומה לגבי ברנפלקס ללא סוכר של תלמה?

03/05/2006 | 21:08 | מאת: צביקה קורן

על קוסקוס עניתי הבוקר - תקראי למטה. פריכיות וברנפלקס זה לא מזון בריאות, אבל זאת פשרה אפשרית למזון עמילני (פחמימות מורכבות).

03/05/2006 | 21:37 | מאת: מור

קראתי. תודה רבה!

02/05/2006 | 20:56 | מאת: אראל סגל

רציתי לשאול האם יש הבדל בין הערך התזונתי של חיטה לבין הערך התזונתי של לחם שמכינים מאותה חיטה? אם יש לי חיטה, ואני רוצה להפיק ממנה הכי הרבה ערך תזונתי, מה עדיף לעשות - לבשל אותה, או לטחון אותה ולאפות ממנה לחם?

03/05/2006 | 21:09 | מאת: צביקה קורן

חיטה זה דגן שניתן לבשל ולאכול כמו אורז, דוחן וכוסמת. אפשר גם לטחון ולאפות לחם. בלחם יש בדרך כלל תוספים כמו שמרים, מלח, סוכר וצבעי מאכל ולכן עדיף חיטה מבושלת.

02/05/2006 | 19:07 | מאת: איה

שלום אני מתעניינת בתפריט של דיאטת הניקוי בעזרת אורז מלא כמה אורז? כמה זמן? מה מותר לשתות עם זה? עד כמה זה משמעותי לניקוי לדבוק בתפריט בקנאות? האם מותר להוסיף שמן זית,מלח? אחרי הניקוי, האם כדאי לחזור בצורה הדרגתית לאכילה מאוזנת?? :) תודה איה

02/05/2006 | 19:23 | מאת: צביקה קורן

איה שלום, אני לא נוהג לתת במסגרת הפורום מתכונים ותפריטים ובמיוחד לא ל"דיאטות ניקוי" אותן חייבים להתאים באופן אישי לאדם לאחר תישאול ובפיקוח. זה לא רציני ולא אחראי. בהצלחה צביקה

02/05/2006 | 14:52 | מאת: מורן

אני לוקחת כדורי סידן- הבנתי שמה שאני לוקחת לא שווה כלום משתי סיבות 1. אני לוקחת סידן קרבונט והבנתי מקריאה באינטרנט שאחוז הספיגה שלו נמוך 2. אני לוקחת 1 כדור אנטי חומצתי ליום עם הקימה חצי שעה לפני האוכל איתו אני לוקחת את הסידן איני יכולה לקחת את הסידן בערב מסיבות שלא אלאה אותך בהם איזה סידן מומלץ? לא הצלחתי להבין מהמאמרים איזה כן טוב. איך לנטרל את הענין עם הכדור האנטי חומצתי? התזונה שלי בריאה ומאוזנת וכוללת הרבה מאוד טחינה משומשום מלא, מוצרי חלב 3%, אורז מלא, קוסקוס ומיצי ירקות כדי למנוע ירידה במישקל

02/05/2006 | 16:59 | מאת: צביקה קורן

מורן שלום, אני במקומך לא הייתי מוטרד מהסוג של כדור הסידן שאת לוקחת. הבעיה היא ס פ י ג ה! יש בתזונה שלנו הרבה מזונות וחומרים ש"זורקים" סידן מהגוף (קפאין, מלח, סוכרים ועוד) או מונעים ספיגתו (קקאו). כפי שציינת יש מספיק סידן בתזונה שלך. אני מציע לך לקרוא בפרק המאמרים באתר שלי תקציר הרצאה בנושא "בריחת סידן" ולאחר מכן לפנות לנטורופת או תזונאי טבעי באיזור מגורייך לתשאול יסודי ולבניית תפריט שיבטיח אספקת סידן לגופך וספיגתו. בהצלחה צביקה

02/05/2006 | 13:37 | מאת: מורדי

אני לוקח אומגה 3,ואומגה9 ,בכדור אחד ישריכוז טבעי של52 אחוז .אני סובל מנזלת כרונית בלתי מוסברת (אולי אלרגיה?) כבר שנה וחצי ושום דבר לא עוזר לטיפול בנדון.אני מצין שעברתי אוטם שריר הלב ואני בן 64 ,ולוקח בין יתר התרופות להורדת לחת דם גם את הויטמינים שצינתי, וגם אספרין 100.שאלתי האם דבר ממה שציניתי יכול לגרום למצבי הנל כלומר לנזלת וגודש באף כול הזמן כן שחכתי לציין גם ויטמין C . תודה על תשובה בעניני .

02/05/2006 | 16:54 | מאת: צביקה קורן

מורדי שלום, להערכתי התופעה שציינת לא נגרמת מהתרופות שאתה לוקח. יתכן ומדובר באלרגייה, דלקת במערכת הנשימה (אנטיביוטיקה יכולה להועיל...), או תזונה לא נכונה שגורמת לעודף ליחה בגוף. בגורם השלישי אתה יכול לטפל בעצמך תוך קבלת יעוץ אישי מנטורופת או תזונאי טבעי. בפרק המאמרים באתר שלי תוכל לקרוא על חומרים מזיקים ומועילים בתזונתנו ועל שיטות לטיהור הגוף מרעלים. כדאי מאד לבדוק גם את ההיבט הרפואי אצל רופא אף-אוזן-גרון. בהצלחה צביקה