פורום תזונה טבעית

בפורום תזונה טבעית תוכלו לקבל תשובות לשאלות בנושאים של תזונה נכונה בראיית התזונה הטבעית, מניעת מחלות והקלה על מחלות ותופעות קיימות, איזון משקל והרזיה בריאה, מזונות מבריאים, תוספי מזון וצמחי מרפא ועוד. אנא השתמשו במנוע החיפוש על מנת לאתר שאלות נפוצות שכבר נענו.
20543 הודעות
16833 תשובות מומחה

מנהל פורום תזונה טבעית

15/12/2004 | 12:48 | מאת: גלי

היי לכולם, אני בת 23, 1.76מ' ומשקלי הוא 67ק"ג. לפני מס' חודשים עברתי ניתוח ברגליי והייתי מרותקת לכסא גלגלים, לאחרונה העבירו אותי להליכה עם הליכון. הניתוח שעברתי מצריך משקל לא גבוה על מנת לא להכביד על המפרקים. אני מעוניינת לרדת 4 ק"ג (בהמלצת רופא) אבל זה לא הולך לי כל כך. חשוב לציין שאני לא נוגעת במתוקים, שותה עם ממתיקים מלאכותיים ואוכלת רק לחם קל.. הבעיה היא שביום אני מסוגלת לאכול מעט ובלילה לפני השינה (סתם משעמום) ללכת למטבח ו"לבלוס" פירות, פופקורן ,פרוסות לחם ועוד.. מה אפשר לעשות כדי להימנע מהרעב המזוייף שתוקף אותי בערב? חשוב לציין כי לפני שנה וחצי שבעבר שקלתי 82 ק"ג (סטרואידים) והצלחתי לרדת 8 ק"ג יותר ממה שהייתי לפני לקיחתם. שאלתי היא בערך כמה קלוריות עליי לצרוך ביום בהתחשב בעובדה שאני הולכת ממש מעט צעדים ביום? תודה רבה!!!

16/12/2004 | 12:16 | מאת: בלה אגמון

שלום גלי אני לא אוכל לומר לך כמה קלוריות עלך לאכל בלי לפגוש אותך אישית ולקחת בחשבון את כל הפרמטרים. אם הצלחת לרדת כל כך יפה בעבר את בדרך הנכונה. 4 קג האחרונים הם לפעמים הכי קשים ועליך להיות סבלנית. את במקום בו יש צורך בכילים של מודעות עצמית והבנה למה את אוכלת מתוך שעמום ולא הנחיה תזונתית שאותה את כבר כנראה הפנמת ויודעת.

15/12/2004 | 09:26 | מאת: מיה

שלום, האם זה נכון שכמות הסידן ביוגורט ביו0% נמוכה יותר מאשר ביוגורט ביו 11/2% או 3%? מה עושים? עדיף לאכול ביו שמן אבל אולי ככה הסידן ישמר טוב יותר בגוף?

16/12/2004 | 12:18 | מאת: בלה אגמון

הסידן פשוט נספג פחות טוב כי כדי לספוג סידן יש צורך בספגת וטמין D שהוא וטימין שמסיס בשומן.

16/12/2004 | 17:50 | מאת: נועה

בלה שלום רב, תוכלי לפרט יותר לגבי ספיגת הסידן כאשר אוכלים יוגורט ביו 0% שומן? מה להוסיף ליוגורט כדי שיספג הסידן טוב לגוף? אני למשל מוסיפה ליוגורט ביו - כף תחינה גולמית. תחינה היא מכילה סידן . האם כך ביחד יספג טוב הסידן לגוף? נועה

תוכלי להשיב לי עלייה, למרות שתחילת השרשור היה עם צביקה. זה מאד חשוב לי. אני נמנעת מכ"כ הרבה דברים שיוצרים גאזים ולא מרגישה שיפור!!! זה מייאש, אני יודעת שמצבי הבריאותי תקין, הייתי אצל דיאטנית ברמב"ם והמלצותייה לא עזרו, אני רגישה ללקטוז אבל מוצרי הסוייה גרועים הרבה יותר. די מיואשת!!

16/12/2004 | 08:32 | מאת: שלומית

שלום מיה, אני כמובן לא יועצת מוסמכת, רק כמוך שואלת שאלות. אך יש לי קצת ניסיון בקשר לגזים. הבנתי שאת נמנעת מכל מה שגורם לגזים וגם יש לך רגישות ללקטוז סוכר החלב ולמוצרי סויה. דבר ראשון אוכל להמליץ לך לקנות פרוביוטיק מבית מרקחת / מחנות טבע, הוא מעולה. הוא מכיל חיידקים טובים למעיים, עוזר נגד גזים, שילשולים, כאבי בטן (נפיחויות), וכאשר נוטלים אנטיביוטיקה אשר פוגעת בחיידקים הטובים במעיים. כדאי ליטול את הפרוביוטיק כשעתיים עד שלוש שעות לאחר האנטיביוטיקה. בפעם הראשונה נוטלים פעמיים ביום את הפרוביוטיקה בהפסקה של 12 שעות אחד מהשני וכך למשך 3 ימים. ולאחר מכן כל יום כדור אחד לאחר חצי שעה של ארוחת הבקר. תוכלי להתעייץ על כך עם הרוקח היכן שתיקני את הפרוביוטיקה. (אין אותו בקופת חולים). בנוסף לשתות מדי יום יוגורט ביו (מכיל חיידקים טובים), אפשר אפילו 2 ליום. וזה במיוחד כאשר את רגישה ללקטוז של החלב. וגם כמובן כשנוטלים אנטיביוטיקה. תשתי זרעי פשתן- כאשר את חולטת אותם בכוס מים רותחים למספר דקות ושותה אותם עם המים. את זה קראתי בנטורופתיה. הבנתי שזה למי שיש עצירות או גזים. תשתי גם תה קמומיל הוא תה נהדר. תשתי אותו לאחר סיום הארוחה, זה מקל על הקיבה. לפעמים נפיחויות בבטן גזים יכולים להיות גם מקיבה עצבנית. לפי הזכור לי כדאי להמנע מירקות שגורמים לגזים כמו: עגבניות, פלפל אדום, חצילים, כרוב, כרובית, ברוקולי... אני מקווה שעזרתי לך קצת, אך תמשיכי כמובן להתייעץ עם מומחים על כך. אם אינך בטוחה לגבי מה שרשמתי, אז תמשיכי בדרכייך ותשאלי מומחים. אני בכול אופן גם סבלתי מגזים וכל מה שרשמתי לך כאן עזר לי מאוד, וזאת לאחר שקיבלת עזרה בפורום נטורופתיה שנמצא כאן באתר דוקטורס. שלומית.

16/12/2004 | 08:37 | מאת: שלומית

14/12/2004 | 13:37 | מאת: שולה

אני חדשה בפרוס בקשר לתשובות כמה זמן לוקח עד שעונים(לגבי עשב חיטה).בתודה.

18/12/2004 | 07:40 | מאת: צביקה קורן

שולה שלום, מיץ עשב חיטה הוא משקה מבריא ואיכותי ואני מציע לך להמשיך לצרוך עד חצי כוס ביום, בשעות הבוקר לפחות חצי שעה לפני הארוחה. אני נותן אותו לחולי סרטן ולמבריאים מסרטן. עם זאת, מיץ עשב חיטה ותוספי המזון שאת לוקחת הם לא "תרופה". זה צריך לבוא יחד עם שינוי מקיף בתזונה ובאורח החיים. באתר שלי, בפרק המאמרים תוכלי למצוא חומר על מיץ עשב חיטה, שיטת אן ויגמור, מזונות מזיקים ומועילים ועוד. אם יש לך עוד שאלה ספציפית, אשמח לענות בהצלחה צביקה

14/12/2004 | 13:34 | מאת: שון

שלום, האם סטיביה היא ממתיק מלאכותי כמו שאר הממתיקים?

14/12/2004 | 23:49 | מאת: בלה אגמון

לא סטיביה הוא ממתיק טבעי שמקורו בצמח סטיזואיד. הוא מומלץ על ידי נטורפותים.

15/12/2004 | 18:48 | מאת: שון

שלום בלה, לפי תשובתך סטיביה אינו ממתיק מלאכותי אלא טבעי. אך לאחר חיפוש כאן באתר, נאמר ע"י צביקה קורן לאחד הגולשים כאן באתר כך לפי ציטוט: "אם חייבים ממתיק מלאכותי ללא קלוריות כדאי להשתמש בסטיביה". והינה הקישורית לכך: http://www.doctors.co.il/m/Doctors/a/Forums/xFF/Read/xFI/16/xPG/312/xFT/229720/xFP/229761 לחיפוש נוח, זה ב:תאריך: 7.12.2004 שעה: 21:04

14/12/2004 | 12:02 | מאת: מיכל

שלום רב בעקבות קריאת מאמרך התעוררו אצלי מספר שאלות שאשמח לקבל עליהן תשובות. 1.כתבת שלא מומלץ ללעוס מסטיקים. מדוע? והאם אכילת סוכיות מנקה קטנות כגון טיק טאק גם לא מומלצות לאחר ארוחה? 2. איזה סוג של פירות יבשים הכי מומלץ לצרוך על בסיס יומי ומה הכמות המומלצת? 3. כמה זמן לפי דעתך לא מומלץ לשתות לפני ארוחה וכמה זמן אחריה? 4. האם מומלץ לאכול טחינה ושקדים עם פירות יבשים או דבש. ואם לא, אז עם מה כן מומלץ כך שספיגת הברזל לא תיפגע? אני מצטערת על כמות השאלות יום נעים ותודה מראש.

14/12/2004 | 12:04 | מאת: מיכל

תיקון קטן - מנקה=מנטה

18/12/2004 | 07:55 | מאת: צביקה קורן

מיכל שלום, ראשת אל תצטערי, השאלות טובות וחשובות. 1. לעיסת מסטיק גורמת להפרשה מוגברת של מיצי קיבה. הגוף חושב שעומד להגיע אוכל בעקבות הלעיסה ומתחיל להפריש מיצים, אך כשאוכל לא מגיע עלולה להתחיל פעולה של "עיכול עצמי" של דופן הקיבה" (בעיקר אצל אנשים עם צרבות, או נטייה לאולקוס). אני לא מתלהב גם מסוכריות טיק טק. צריך לאכול רק מזון מזין ואיכותי ולא להכניס לגוף חומרים שאינם כאלה. 2. הפרי המומלץ בעיני הוא תמר או מישמש אורגני (הוא נראה חום ולא כתום). לסובלים מעצירות כדאי לצרוך שזיף. גם צימוקים אדומים מכילים חומרים מועילים. כדאי שהפירות יהיו מגידול אורגני וללא גופרית. אפשר לצרוך 2 - 4 פירות יבשים ביום ובמיוחד אם את משתמשת בהם במקום עוגות וממתקים. 3. שתיה מומלצת חצי שעה לפני הארוחה ושעתיים אחריה. (לא קולה וקפה...). מים, תה צמחים או מיץ ירקות. 4. טחינה כדאי לאכול עם סלט ירקות או פירות. לסלט להוסיף לימון המשפר את ספיגת הסידן. השומן בטחינה משפר ספיגת ויטמינים מסיסים בשמן - A, E, D. בהצלחה צביקה

14/12/2004 | 11:35 | מאת: טל

לד"ר שלום רב. לפני כשבוע הייתי חולה ונטלתי ויטמין C 500 מ"ג לאחר יום קיבלתי כאבי בטן ושילושים. ולאחרונה גם יש לי צבע שונה בצואה. האם נטילת יתר של ויטמין זה יכול לגרום את הדבר הנ"ל? יש לציין כי קראתי כי כאשר יש שפעת יש לצרוך מינון זה. אודה לך אם תוכל/י לענות לי בהקדם האפשרי בתודה מראש ובברכת חג שמח טל.

18/12/2004 | 08:11 | מאת: צביקה קורן

טל שלום, עודף ויטמין C עלול לגרום לשילשול קל. המינון שלקח לא אמור להזיק ולמעשה במקרה של הצטננות או שפעות מולץ לצרוך אפילו יותר. יתכן ויש לך רגישת לחומר. להבא נסה לקחת ויטמין מסוג: אסטר C עם ביופלבנואידים. בהצלחה צביקה

14/12/2004 | 11:14 | מאת: שולה

אני שנתיים אחרי סרטן שד.שותה בבוקר עשב חיטה וגם כף של שמן פשתן אני לוקחת כדורים של mid life guard שיש להם omega3 וגם omega 6 . רציתי לשאול כל הכמות הזאת בסדר ולא מזיק. תודה

14/12/2004 | 23:48 | מאת: בלה אגמון

שלום רב, צביקה בחופש ואני לא מתמצאת כל כך בדברים מסוג זה. הוא יענה לך כשיחזור.

14/12/2004 | 09:13 | מאת: אלון

שלום אני בן 23 לפני כחוטדשיים ביצעתי בדיקת דם שהראתה שרמת כדוריות הדם האדומות ורמת ההמוגלובין נמוכה ברצוני לשאול האם יש מאכלים שיכולים להעלות את רמת ההמוגלובין בדם?

14/12/2004 | 09:28 | מאת: בלה אגמון

שלום המוגלובין נמוך נובע כתוצאה מרות נמוכות של ברזל. עלך לברר למה יש לך המגלובין נמוך היות וזה עלול לנבוע מבעיה בריאותית. אם הכל תקין ניתן לקחת ברזל בכדורים או בסירופ. כמובן שאפשר בתזונה אבל זה מצריך ידע והכוונה מקצועית. באופן כללי הברזל מצוי במזונות מן החי ומן הצומח. במזונות מן החי הוא זמין הרבה יותר. המקורות של ברזל מן החי הם כבד, בשר בקר, סרדינים ובשר הודו. מן הצומח קטניות טחינה, אגוזים שקדים וירקות עליים ירוקים. הספיגה פחות טובה ממזונות מן הצומח.

שלום אני תלמידת בית ספר תיכון כיתה י"ב ושוקלת 67 ק"ג היתי רוצה להוריד ממשקלי אבל בשביל זה צריך לשנות את הרגלי האכילה ולאכול אוכל מסודר ונכון אבל הבעיה שאני לא יודעת להרכיב לעצמי תפריט כזה ובאמצע היום אני נשברת וטוחנת יותר ממה שאני צריכה לאכול אז היתי רוצה לדעת אם יש למישהו תפריט מסודר של מה לאכול? בוקר צהרים וערב? התחלתי גם כושר בנוסף לנסיון לאכול אוכל מזין ובריא

שלום כרמל ירידה במשקל היא ענין רציני נפשי וגופני גם יחד. פעולה לא נכונה ולא מקצועית עלולה לגרום נזק ואף לדרדר להפרעת אכילה. אני ממלצה בחום לרדת רק תחת פיקוח של איש מקצוע. תפריטים יש באין סוף מקומות והם לא יתנו לך שום דבר. יש להתאים לך את התפריט באופן אישי.

טוב אז אני החלטתי שאני אוכלת לארוחת בוקר : לחם דל קלוריות 2 פרוסות 1 ביצה 2 כפות קוטג' או גבינה לבנה ועם איזה ירק הפעם שמתי גמבה לפעמים לבית ספר במקום ביצ אני ישים לי טונה או רק גבינה בלי כלום לצהורים סלט גדול עם עוף או שניצל שבא באריזות יענו אני מתכוונת לשניצל תירס או ברוקולי ולערב אני יוכאל יוגורט עם איזה פרי תפוז או תותים.. או גבינה עם סלט לגיוונים

13/12/2004 | 21:06 | מאת: דנה

בלה\צביקה שלום, קוראים לי דנה ואני ילדה סוכרתית. יש לי בעיה בלשמור על שעות קבועות של אוכל, חוץ מזה אני אוכלת בין הארוחות. ומשמינה מזה. רציתי לשאול אם יש לכם טיפים להביא לי כדי שאני יאכל לשמור על עצמי יותר טוב.. בתודה, דנה

14/12/2004 | 09:30 | מאת: בלה אגמון

דנה עליך להיות במעקב צמוד של דיאטנית המתמחה בטיפול בסכרת נעורים.

13/12/2004 | 18:36 | מאת: עופרה

שלום, בעוד חודש החברה הכי טובה שלי מתחתנת.וכמו הרבה בחורות לפני אירוע חשוב,הייתי רוצה להשיל כמה קילוגרמים לפני,בכל זאת חברה טובה..צריך להראות טוב:) אני לא מלאה ,אבל צריכה להתעצב קצת. מכוון שיש לי עבר שלילי בכל הנוגע לדיאטות(כל דיאטה שעברתי היתה קיצונית ולא בריאה) הייתי רוצה לדעת איזה תפריט אני יכולה לסגל לעצמי על מנת לרדת במהירות (יחסית)וגם לשמור על תזונה נכונה? וזה כמובן עד לאירוע...ואחרי זה פשוט לחזור לאכילה נורמלית. אני אשמח לקבל תשובה במהרה.תודה

14/12/2004 | 09:32 | מאת: בלה אגמון

היי עופרה ,זה כמו לשאול איך אפשר להתעשר תוך חודש בקלות ובלי מאמץ. מה שאת מבקשת הוא בלתי אפשרי. אם את רוצה לרדת מהר והרבה תעשי את אחת הדיאטות שכבר עשית פעם. רק קחי בחשבון שזה נזק נוסף לגוף ולנפש שלך ושבסופו של דבר תשלמי על זה מחיר יקר.

13/12/2004 | 09:42 | מאת: יניב

מה זה צליאק האם הבדיקה כואבת הם אני יכול ללכת לרופאה שלי ולעשות את זה מיד?

14/12/2004 | 09:34 | מאת: בלה אגמון

צליאק זה אי יכולת של הגוף לעכל גלוטן ,חומר המצוי בהרבה מאד מזונות. צליאק סמוי קשה לגלות ולעתים רק קומה נמוכה ותת משקל מצביעים על המצאות הבעיה. הבדיקה פשוטה מאד - בדיקת דם הבודקת נוגדנים לגלוטן. כיום כל רופא יכול לתת אותה. חפש מידע על צליאק ברשת, יש המון.

12/12/2004 | 18:21 | מאת: יניב

זה שוב אני תודה שענית לי אבל לא סיפקת את רצוני רציתי שתמסור לי תפריט יומי מאוזן להשמנה אגב מה שאמרת לפניה לרופא פיניתי ובבדיקות נמצא שאני אנמי קיבלתי תרופות לאכילה מוגברת אך זה לא עזר בבקשה תענה לי במהרה ותמסור לי את התפריט!!!

12/12/2004 | 19:15 | מאת: בלה אגמון

מצטערת, אולם אין לי שום כוונה למסור תפריטים בפורום בלי להכיר אותך לראות את בדיקות שלך ולבדוק לעומק את מצבך הבריאות, התזונתי ונפשי. אין זה מקצועי ואין זה אחראי.

13/12/2004 | 08:52 | מאת: בלה אגמון

שלום יניב זה שמצאו לך אנמיה זה סימן אפשרי נוסף לצליאק. אני מציע לך לבקש מרופא בדיקה השוללת צליאק זה חשוב מאד לדעת זו בדיקת דם פשוטה ולא יקרה.

12/12/2004 | 11:59 | מאת: ?יניב

אני בן 14 וחודשים גובה 1.48 ושוקל 30-33 אני מאוד רזה בכל חלקי הגוף במיוחד ברגליים ובידיים אני הילד הכי רזה בכיתה וזה מאוד מפריע לי אז אם אתם יכולים לעזור לי ולהמליץ לי איזה ארוחות ומה הם כוללות אני צריך לאכול ביום בבקשה אם אתם יכולים לענות לי במהרה בבקשה כי זה דחוףך לי תודה מראש.

12/12/2004 | 13:40 | מאת: בלה אגמון

שלום יניב זה לא כל כך פשוט. עלך לעבור בדיקות רפואיות ששוללות בעיה בריאותית כמו צלאיק או בעיה בבלוטה. אם הכל תקין יש לבדוק את צורת האכילה שלך ולהרכיב לך תפריט מתאים. לא ניתן לעשות זאת דרך הפורום. פנה לדיאטנית

13/12/2004 | 13:28 | מאת: שוש

12/12/2004 | 10:52 | מאת: טל

היי האם תה רגיל/ירוק/וכל צורה אחרת שלו גורם לאי ספיגת או משבש ספיגת ברזל בגוף? תודה

12/12/2004 | 13:42 | מאת: בלה אגמון

תה רגיל אכן מפריע לספיגת הברזל.

12/12/2004 | 22:24 | מאת: טל

אז זה אומר שתה ירוק לא?

12/12/2004 | 10:18 | מאת: נתי

שלום רציתי לשאול לגבי דיאטה שנקראת The Zone על פי מה שקראתי הדיאטה הזאת מבוססת על אכילת 5 ארוחות ביום שכל ארוחה מורכבת מ 40% פחמימות 30% שומן ו 30% חלבון מסך כל הערך הקלורי הנמצא בה. האם תוכלו בבקשה לתת לי עוד אינפורמציה אם ידועה לכם ובמידה ולא למי ניתן לפנות בנוגע להתאמת תפריט אישי בהתאם להנחות הבסיסיות של הדיאטה ומרכיביה. אשמח אם תוכלו לעזור לי בעניין חנוכה שמח

12/12/2004 | 13:41 | מאת: בלה אגמון

אני לא ממש מכירה את הדיאטה. אבל החלוקה היא סבירה למרות שמומלץ בדרך כלל יותר פחממות ופחות שומנים וחלבונים.

12/12/2004 | 22:24 | מאת: נתי

היי בלה תודה עך התגובה המהירה אם תוכלי בבקשה לומר לי למי אני יכולה לפנות על מנת להרכיב תפריט לדיאטה תודה

11/12/2004 | 15:37 | מאת: צביקה קורן

אני איעדר מהפורום למשך שבוע ימים אמשיך לענות לשאלות החל משבת הבאה 18/12 להתראות צביקה

11/12/2004 | 15:36 | מאת: בר

שלום רב, ידוע לי שאתם עוסקים בהומופתיה / נטרופתיה. לכן אני כסובלת מקנדידה וגינלית רוצה לקבל ממכם ייעוץ בקשר למתחים בימים אילו. כידוע שאחד הגורמים להתפשטות הקנדידה היא: מתחים נפשיים, תזונה לקוייה, סוכרים, אנטיביוטיקה ועוד. לכן אשמח לקבל ממכם עזרה איך אוכל לשלוט במתח נפשי בימים, אלא אשר אני מתוחה, מוטרדת ממצב כל שהוא שהביא אותי לכך. הפחד שלי הוא, שבגלל מצב זה יכול שוב להתפרץ הקנדידה בגופי. איך מרגיעים את הנפש ואת המתחים בו אני שרוייה בימים אילו? בתודה מראש, בר

12/12/2004 | 13:43 | מאת: בלה אגמון

היי בר יש המון דרכים להרגיע את הנפש. החל מטיפול אצל פסיכולוג ועד לטכניקות הרפייה ודימיון מודרך וכל דבר באמצע. עצה סתמית מימלא לא תעזור לך. פני לטיפול.

11/12/2004 | 12:56 | מאת: שירה

אני אוכלת כל יום זרעי פישתן שלמים לאחר שהושרו במים רותחים והתרככו.האים יש להם אותו ערך תזונתי?

11/12/2004 | 15:29 | מאת: צביקה קורן

שירה שלום, אין תועלת בזרעי פשתן שלמים (הקליפה קשה מדי והתוכן לא מתעכל) ואין תועלת בהרתחתם (הרתחה מקלקלת את השמנים שבזרע). כדאי לטחון ולאכול תוך 20 דקות לא לקנות טחון בחנות טבע לעצירות - להשרות בערב 2 כפיות במים רגילים ובבוקר לשתות בהצלחה צביקה .

12/12/2004 | 18:22 | מאת: שירה

תודה מקרב לב על ההתייחסות המהירה.ובהמשך האם יש מטחנה מיוחדת או איך טוחנים את הזרעים? ברצוני לציין שהפורום מקסים רציני ומרתק. יישר כח ושוב תודה.

11/12/2004 | 11:09 | מאת: אחש

יש פה מידע על סדנה מסוימת לתזונה בספורט. הנני כדורסלנית שמשחקת 5-6 פעמים בשבוע באופן סדיר, משקיעה את כל כולי ולא מצליחה למצוא תזונה נכונה לספורט בו אני עוסקת. תוכל לעזור לי?

11/12/2004 | 15:30 | מאת: צביקה קורן

נסי לפנות לפורום אימון וכושר גופני (שורה מעלינו באינדק הפורומים או למצוא תזונאית ספורט. בהצלחה

11/12/2004 | 08:48 | מאת: שוקי

שאלה חוזרת. האם קינואה בריאה יותר מקטניות אחרות? האם היא טובה יותר מסויה(שלא טעימה לי בכלל הסויה) תעשו לי סדר בבקשה בתחום הקטניות. מה זאת קטניה טובה יותר ומה זה חלבון מלא? סויה זה חלבון מלא? הבעיה שסויה על סוגיו לחלוטין לא לטעמי. מה התחליף. שוב אני צמחוני מזה 4 שנים לא בשר,דגים ולא דברי חלב. וטוב לי ככה. תודה וחג שמח

11/12/2004 | 10:00 | מאת: צביקה קורן

שוקי, קינואה זה לא קטניה. קינואה זה דגן, כמו אורז מךלא, דוחן, כוסמת, שיבולת שועל גריסים וכד'. קטניות זה עדשים חומוס, שעועית, פול סויה. אתה יכול לוותר על סויה ולאכול שילוב של דגנים עם קטניות כדי לקבל חלבון מלא. כדי "לעסות סדר" תיכנס לאתר שלי ותקרא בפרק המאמרים על "המזונות המועילים בתזונתנו". בתור צמחוני חשוב שתהיה בקי בנושא. בהצלחה צביקה

11/12/2004 | 04:38 | מאת: גל

מבקש לשאול מה ההבדל בין ממתיקים מלאכותיים שונים המוצאים בשוק , איזה בריא או לפחות מזיק פחות מאחרים

11/12/2004 | 10:01 | מאת: צביקה קורן

עניתי על כך לפני מספר ימים - תבצע חיפוש

10/12/2004 | 15:48 | מאת: נועה

שמעתי שיש פרי שהוא מוריד כולסטרול... זה פומלה? או פומלית?....... וזה נכון??????? איך יכול להיות?

11/12/2004 | 15:32 | מאת: צביקה קורן

נועה, אלה תוצאות מחקר שנערך בנושא. תוצאות המחקר התפרסמו גם באתר הזה. יש בפומלית חומרים מורידי כולסטרול

10/12/2004 | 10:56 | מאת: שוקי

מזה שנים אני לא אוכל בכלל בשר , דגים ודברי חלב אלא פה ושם קצת יוגורט מחלב עיזים, כמו גם לחם לא מחיטה לבנה ופסטות. התזונה שלי בעיקר אגוזים למיניהם וקטניות. לאחרונה גייתי את הקינואה(טעים מאוד אגב). האם הבישול הורס את הערכים התזונתיים שלהם, כמו את החלבון וחומצות האמינו.תודה רבה על הכל וחיים טובים

10/12/2004 | 15:21 | מאת: צביקה קורן

שוקי שלום, קינואה זה דגן איכותי המכיל כ 10% חלבון. חייבים לבשל אותו והבישול לא הורס. כדאי לאכול עם קטניות (עדשים, חומוס, פול וכד') ואז מקבלים חלבון מלא. בהצלחה צביקה

10/12/2004 | 10:03 | מאת: עדן

שלום למנהלי הפורום, מה ניתן לעשות בקשר לציפורניים מפוצלות בצורה קשה וחלשות מאוד בהקשר התזונתי? (אין לי אורח חיים מסודר כרגע, ואני מאוד לחוצה ומתוחה רוב הזמן) בתודה מראש עדן

11/12/2004 | 15:34 | מאת: צביקה קורן

עדן, לתזונה נכונה יש בהחלט פתרונות לבעייתך. כשתהיי מוכנה לכך בעייתך תיפתר. יש לך כנראה חוסרים במינרלים ויטמינים וחלבונים

09/12/2004 | 22:08 | מאת: טל

גובהי 164 ואני שוקלת 61 קילו. הלכתי לדיאטנית דרך קופת החולים שאמרה לי שמשקלי תקין, ושאני צריכה "לשמור", ואין צורך שאבוא אליה. אני רוצה להוריד כ - 5 קילו, אך ללא עזרה מדיאטנית אני לא ממש יודעת איך, ועובדה היא שאני מנסה כבר הרבה פעמים, אך זה לא מצליח, כי אין לי תפריט מסודר. שאלתי היא - האם והיכן אפשר לקבל תפריט יומיומי שיעזור לי להוריד את הקילו המיותרים? מה עלי לעשות כדי להצליח סוף סוף להיפטר מהם? תודה טל

12/12/2004 | 13:45 | מאת: בלה אגמון

טל משקלך תקין אם תנסי לרדת את רק תעלי. אז תוותרי לפני שיהיה מאוחר מידי. כדי לרדת עליך להיות בתפריט שלא מתאם לגוף שלך ולכן את לא מצלחה לשמור. אם היית באה לטיפול שלי הייתי בודקת אתך למה את רוצה לרדת כשאת במשקל תקין לגמרה מה מפריע לך במשקל באיזה אזורים בגוף ומשם היתי עוזרת לך להגיע לתחושה של איזון .

09/12/2004 | 21:08 | מאת: דניאלה

רציתי לדעת מה עדיף, ספרייט דייט או מיץ מנגו שרק 25 אחוז ממנו מכיל פרי? ולמה? נ.ב בבקשה אל תגידו לי מים....או מיץ 100 טבעי.

10/12/2004 | 13:31 | מאת: שרון

בכמה מילים חכמות: משקאות קלים ולא טיבעיים, הם רעל לגוף !!!

09/12/2004 | 21:03 | מאת: קרן

כאשר אוכלת אני ארוחות מוכנות מהסוג של "מנה חמה" אני חשה עייפות נוראית שצונחת עלי פתאום, ראשי כבד עלי, וחיוורון בפנים. האם זה נובע מהחומרים המשמרים? האם ניתן לדעת מאיזה חומר ע"מ להימנע מאכילת חומר זה? תודה

09/12/2004 | 21:58 | מאת: צביקה קורן

קרן שלום, סביר להניח שכן. המזון המוכן הוא מזון מת שאינו מזין. אם יש שם מונוסודיום גלוטומט, יתכן שזה הגורם. אם תרשמי את רשימת הרכיבים ב"מנה החמה" אוכל להביע את דעתי בהצלחה צביקה

09/12/2004 | 19:18 | מאת: מיכל

שלום רב המלצתם לי להשרות ולקלוף את השקדים לפני האכילה. מדוע? האם גם שקדים קלויים(בתוספת מלח ועמילן) מומלצים או שרק טריים? בתודה מראש.

09/12/2004 | 21:54 | מאת: צביקה קורן

מיכל שלום, הקליפה של השקד מכילה ציאניד ואין לה ערך תזונתי ולכן כדאי להשרות (לא במים רותחים) ואחרי 4-8 שעות לקלף ולאכול. זה גם טעים יותר. אני מאד לא ממליץ לאכול שקדים קלויים ומלוחים ולא את כל סוגי הפיצוחים האחרים. הקלייה הורסת את השמן הצמחי הבריא שיש בשקד והמלח בעודף הוא רעיל ומזיק. על נזקי המלח תוכלי לקרוא באתר שלי במאמר על חומרים מזיקים בתזונתנו. בהצלחה צביקה

10/12/2004 | 09:31 | מאת: שולה

צביקה שלום, אפשר בבקשה קישורית אל המאמר על חומרים מזיקים בתזונתינו - נזקי המלח שהזכרת בתשובתך לגבי שקדים. תודה.

09/12/2004 | 16:19 | מאת: ילדה סוכר

אני בחורה בת 22 גובהי 1.62 . אני בתהליך של דיאטה בכמה שבועות האחרונים, כפי שידוע לי, המושג תהליך בדיאטה אינו נכון שכן דיאטה ושמירה על המשקל הרצוי הינן מושג של אורח חיים. סיגלתי לעצמי תפריט משביע ואשר עונה על רוב צרכיי: בבוקר: כוס קטנה של קורונפלקס + שוקו דיאט ארוחת 10: 2 פרוסות לחם קל עם פסטרמה או גבינה 1/2% +גביע דנונה דיאט 0% צהריים: חזה עוף או שניצל תירס לייט+ סלט+תפו"א מבושל (או דברים דומים) ביניים: פרי או פריכיות ערב: סלט +מעדן דיאט נוסף בדרך כלל אני עומדת יפה בתפריט ולא מרגישה רעב או חשק לדברים אחרים, למרות שלפני תחילת הדיאטה הייתי שותה רק דברי מתיקה (כיום רק דיאט) והייתי מאד אוהבת מתוקים ומאפים למיניהם אשר אני נמנעת מהם כיום ולא מרגישה צורך בהם במיוחד. שאלתי היא האם אני בדרך הנכונה לירידה ושמירה על המשקל? (אני לא שוקלת את עצמי אלא רואה את השינוי בביגוד. שאלה נוספת: באיזו שעה הכי מאוחר רצוי לאכול בערב, והאם אכילת מעדן דיאט בלילה הוא משהו שאינו מומלץ? אם לא האם מישהו יכול להכווין אותי לדרך הנכונה, או לחיחופחן כולם מוזמנים להציע תפריטים ורעיונות. תודה, ילדה סוכר(או סוכרזית לצורך העיניין)

11/12/2004 | 09:35 | מאת: ילדה סוכר

09/12/2004 | 15:23 | מאת: מירה

אני בת 26, סובל מאז שאניזוכרת את עצמי מגאזים ונפיחות בבטן. עדיין לא מצאתי פיתרון לכך, נאמר לי שיש לי מעי רגיז, אבל זה לא ממש עוזר לי.. לפני זמן החלטתי שזה יותר מידי משתלט לי החיים ופניתי לטיפול ברמב"ם. מבדיקה שערכו לי התגלה שאני רגישה ללקטו, אבל זה כנראה לא מקור הבעייה, שכן אני אוכלת מעט מאד מוצרי חלב. נפגשתי עם הדיאטנית ברמבם והיא הציעה לי מספר דברים. לטענתה יש בתפריט שלי (שהוא מאד מצומצם ונטול כמעט כל ירק וקטניות שיוצרים גזים) עודף סיבים תזונתיים. היא אמרה לי לא לאכול את הלחם שאני אוכלת (הרדוף) ולחפש לחם ללא סיבים. שבאתי הביתה ראיתי שלא רשום עליו שהוא מכיל סיבים תזונתיים. בנוסף היא אמרה לי שיוגורט פרו ביוטי יכול להוות בעייה ומוצרי חלב. עכשיו אני לא אוכלת יוגורט וכמעט נמעת ממוצרי חלב וכמעט ואין שינוי. מלמידתי את הנושא הבנתי שיש 2סוגי סיבים תזונתיים שרק אחד מהם עלול לגרום לגזים- אשמח לדעת איזה סוג זה ואת שמות לסיבים הללו.בנוסף אשמח לקבל חוות דעת ומה עוד אפשר לעשות כדי לפתור את הבעייה הזו שהיא כה מביכה ומשפיעה על חיי. תודה רבה

09/12/2004 | 15:48 | מאת: צביקה קורן

מירה שלום, בנושא זה דובר רבות בפורם - עשי חיפוש ותמצאי מידע נוסף. בכל אופן, בנושא הסיבים - יש סיבים מסיסים (שיבולת שועל) שאותם כדאי לצרוך ויש סיבים לא מסיסים (סובין חיטה) מהם כדאי להימנע במקרה של גאזים. בנוסף למוצרי חלב כדאי שתבדקי באופן אישי איזה מזון גורם לך גזים כגון: כרוב, כרובית, צנון, סויה, קטניות, סוכרים, שמרים וכד'. אגב, אני לא מציע לך לצרוך לחם לבן. זה גורם לעצירות ו...לגזים... חשוב להקפיד על לעיסה איטית ולא לשתות בזמן האוכל ובמיוחד לא משקאות מוגזים. "תרופה" מומלצת: לטחון זרעי שומר, קימל, כמון, סלרי ולבזר על האוכל (סלט, מרק, ירקות מבושלים וכד'). חליטה (תה) שך שומר וקמומיל יכולים גם כן לעזור. בנוסף אני מציע לך לבצע בדיקה להימצאות פטריית קנדידה במעיים. יש מעבדה בחיפה שמבצעת את הבדיקה באופן פרטי. בבדיקות הרגילות של קופת חולים לא מצתרים אותה. בהצלחה צביקה

09/12/2004 | 23:20 | מאת: מירה

הי צביה, מודה לך על תגובתך ויש לי כמה שאלות: 1. האם סיבים לא מסיסים -סובין חיטה נמצא בלחם הרדוף מחיטה מלאה? כתוב עליו שהוא מכיל קמח מלא אורגני, שרוט חיטה אורגנית, מחמצת שאור אורגנית, גלוטן, סובין אורגני, מלח, שמרים וגלוטן- משהו מאלה נחשב לסיבים?.סובין הוא בלתי מסיס? 2. אני נמנעת מכל הירקות שהזכרת, מה לגבי תפוחי עץ? הם גורמים גזים? 3. האם זה נכון שיוגורט עם חיידקים מפעיל יותר את המעיים וגורם להיווצרות גזים? 4. יש לי הרגשה שתחליפי הסוייה לחלב וליוגורט גורמים גזים לא פחות... 5. איך מגיעים לבדיקות הקנדידה הללו? אם אני סובלת מגזים מעל 10 שנים- זה יכול להיות קנדידה? מצטערת על המגילה... ואשמח לשמוע את דעתך, תודה וחג חנוכה שמח!!

09/12/2004 | 13:09 | מאת: אסתר

שלום האם ירק הסלרי יש לו תכונה "מזיקה" הגורם לדם סמיך? תודה

09/12/2004 | 15:57 | מאת: צביקה קורן

אסתר שלום, לא ידוע לי על תכונה מזיקה של הסלרי. הוא מאד בריא (במידה) - הוא מכיל סיבים ומינרלים ובמיוחד אשלגן. האשלגן הוא חומר משתן ולכן אולי שמעת שהוא "מסמיך" את הדם. הסלרי מצויין להרזיה, להורדת לחץ דם, למניעת עצירות ולאנשים עם נטייה לאגירת נוזלים (בצקת). בהצלחה צביקה

09/12/2004 | 11:48 | מאת: מאמי

האם פסטה משמין הרבה? פתיתים?? כמה פעמים בשבוע מותר לאכול פסטה או פתיתים? תודה מראש :)

09/12/2004 | 14:02 | מאת: אופק

פסטה, פתיתים, אורז וקוסקוס - כל אלה הם פחממות מורכבות. ככאלה, הם לא מכילים שומן כמעט בכלל, אי לכך הם לא משמינים. כמובן שצריכה שלהם בעודף תגרום בעקיפין להשמנה, אולם הפחממות הם ספק האנרגיה העיקרי של הגוף וחייבים לספק פחממות איכותיות לגוף בכמות מספקת. חצי כוס של פסטה שווה לפרוסת לחם (או שתי פרוסות לחם קל). ביום, יש לצרוך מספר מנות של פחממות אם בצורת פסטה (או פתיתים וכו') ואם כפרוסות לחם. הפחד מהפחממות, שהוא מאוד טרנדי היום, גורם לאנשים לפחד לאכול פחממות. אין סיבה. צריך להקפיד לאכול פחממות ממקור איכותי (פסטה מחיטה מלאה, אורז שלם, קמח מחיטה מלאה, פתיתים מחיטה מלאה, כמובן לחם מחיטה מלאה וכו'...) מספר פעמים ביום. ולשאלתך - לא נראה לי שזה משהו שסופרים פעמים בשבוע, אלא ביום. מנה של פסטה מחיטה מלאה ביחד עם מנת חלבון איכותי (חזה הודו...) זה בהחלט סביר.

09/12/2004 | 15:00 | מאת: מאמי

תודה רבה, אז הבנתי שזה לא כל כך משמין.. אני בדרך כלל אוכלת 2 כוסות פתיתים בארוחת צהריים אני פשוט חולה על פסטה ופתיתים ורציתי לדעת אם זה מזיק בערב אני משתדלת לא לאכול פחמימות בכלל.. תודה על תגובתך ויום נעים :)

09/12/2004 | 08:48 | מאת: ליאת

שלום רב אני בת 35. שוקלת היום 64 ק"ג. המשקל הרב ביותר ששקלתי היה 75, והנמוך ביותר 57- כל זה במבלך 3.5 השנים האחרונות. לפני 3.5 שנים עשיתי דיאטה וירדתי מ 75 ל 57 ק"ג. אך בשנה האחרונה איני מצליחה לשמור על הישג זה ואני נעה ונדה במשקל בין 63-66. אני מאוד רוצה לרדת שוב לאזור 57 אך פשוט לא מצליחה. בכל פעם שאני כבר מרגישה על הדרך הנכונה-ויורדת 3 4 קילו-מגיע התקף אכילה של ממתקים ובצקים ושטויות אסורות -סופגניות ולביבות עכשיו בחנוכה..ומייד המשקל חוזר ל 65. למזלי אני לא ממשיכה לעלות עוד אלא מייד עוצרת את עצמי-אך בכל זאת אני לא מצליחה להפסיק עם הזלילות האלה וכך נוצר מעגל של תסכול ואכילה ושוב דיאטה וכו'. איך אני יכולה לגרום לעצמי להתאפק-ולא לאכול את השוקולדים\עוגות\בצקים האלה?? בתקופות שאני בדיאטה-אני חזקה ולא נוגעת בזה-אך זה מחזיק מעמד לכל היותר 3 שבועות-ואז מגיע יום אכילה או יומיים או שלושה-והכל עולה!! אז איך אני פותרת את זה-וחוזרת למשקל הרצוי???? תודה

09/12/2004 | 14:35 | מאת: אופק

בשאלתך חסרים פרטים כמו הגובה. ללא הגובה אי אפשר לומר איזה טווח משקל מתאים לך. לא אמרת האם הדיאטה שלך הייתה מאוזנת או דיאטת רעב. אי לכך, אי אפשר לומר האם בככל נכון לגופך להגיע למשקל סביב 57. באופן מאוד אינדווידואלי, לכל גוף יש משקל שמתאים לו. אולי אצלך זה 65. יכול להיות שהדיאטות שאת עושה לפרקי זמן קצרים שבסופם את נשברת, לא כוללות מספיק מזון מגוון ואיכותי ולכן את נתקעת במעל קסמים מתסכל. אם תוסיפי את הפרטים החסרים תוכלי לקבל תשובה ספציפית לבעייתך.

09/12/2004 | 15:20 | מאת: בלה אגמון

היי ליאת את נוגעת במקום מאד קשה ובעיתי. הקושי לשמור על ההשיג. כמו שכתבתי פעמים רבות בפורום לרדת במשקל זה רק ההתחלה של המסע . כדי לשמור על ההשיג צריך לעשות עובדה של מודעות עצמית ופסיכותרפיה. עבודה מסוג כזה תוכל להבהיר לך דברים רבים כמו המשמעות של המשקל בחיים שלך, למה קשה לך לוותר עליו, משמעות של האכל ואיך באמת להפסיק לאכל בלי להלחם עם עצמך ועם כל מיני חלקים בתוכך. את יכולה להתקשר אלי אנסה לעזור לך בטלפון - 0528303005

08/12/2004 | 12:16 | מאת: לבנה

שלום לכם, קראתי כאן לאתר לגבי סטיביה והמצלותייה ממכם (מפי צביקה קור)- ולכן שאלות לי אלייך על כך: האם אפשר לסמוך על ה-FDA כאשר הם אינם ממליצים על הסטיביה לצריכת בני האדם, והיא מוסכנת לבריאותינו (רעל)? או האם אפשר לסמוך על דברייך שהסטיביה מותרת לשימוש לבני האדם, למרות שה-FDA אוסר לשימושו? ל-FDA יש הוכחות לכך שאינה מותרת לשימוש. מהם ההוכחות שלך צביקה שמותר להשתמש בסטיביה ואינה רעילה לבני האדם? כבר ידוע לי שבסין, יפן ועוד ארצות משתמשים בסטיביה, אך באמריקה נאסר ע"י ה- FDA להשתמש בו. לכן מאיפוא הביטחון שלך לאמר שהסטיביה מותרת לשימוש לבני האדם ואיננה מסכנת את בריאותינו? התוכל לתת הוכחות לדברייך כפי שעשה ה-FDA? יותר נכון על מי אפשר ליסמוך יותר? הרי ה-FDA היא המילה האחרונה, לא? אשמח לקבל תשובות ישרות וכנות, כי ניראה לי שיש ספקות לגבי אמינות המידע שאנו מקבלים לגבי הסטיביה !!! תודה.

08/12/2004 | 13:36 | מאת: צביקה קורן

לבנה שלום, התגובה שלך היתה צפוייה וראשית אני מציע לך להימנע מצריכת סטיבה. שנית, השקעתי חצי שעה מזמני היקר והמצומצם כדי לראות שההכרזות שלך לא מדוייקות (בלשון המעטה). א. ה FDA לא חקר את הנושא. ב. ה FDAא אסר על שימוש במוצר מכיוון שלא הוכח שהוא בטוח. בתרגום חופשי: "אין מספיק מידע לגבי רעילותו ולכן הוא לא מאושר כתוסף בטוח (GRAS). ג. לא הוכח שהוא לא בטוח!!! כנראה שיצרני הסטיביה לא עתירי ממון כמו יצרניות הממתיקים המלאכותיים הכימיים (כמו חברת הענק מונסנטו יצרנית האספרטיים והמייצרת גם חומרי הדברה) ולא ביצעו מחקרים הנדרשים על ידי ה FDA כדי לאשר את המוצר. עם זאת ה FDA ומשרד הבריאות בישראל מאשרים שימוש באספרטיים שיש לגביהן הרבה עדויות על נזקים למערכת העצבים המרכזית ועל כך שהוא גורם להשמנה...!!! הבאתי למענך מספר קישורים מתוך האתר של ה FDA לגבי הסטיבה. חבל שלא עשית את החיפוש הזה בעצמך והיית חוסכת לי זמן יקר. http://www.fda.gov/ora/fiars/ora_import_ia4506.html With regard to its use in foods, stevia is not an approved food additive nor affirmed as GRAS in the United States. Available toxicological information on stevia is inadequate to demonstrate its safety as a food additive OR to affirm its status as GRAS http://www.fda.gov/foi/warning_letters/g3288d.htm There is no regulation in effect that provides for the safe use of stevia, nor is there a suffcient basis to conclude that stevia is generally recognize as safe (GRAS) among qualified experts for its intended use in food. Therefore, stevia is an unapproved food additive that is unsafe under Section 409 of the Act. http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dailys/04/july04/070704/02p-0317-emc00340.tx t Some years ago the FDA made a real fool of themselves trying to get the Stevita Company to burn their cookbooks to assist industry. I have copies of several letters where people wrote the FDA to tell them someone died of aspartame. The FDA had no concern whatsoever AND just sent them their propaganda rag, the FDA Consumer, lying about the safety of aspartame AND enclosing a sheet warning about Stevia. This in itself shows you the FDA has no concern whatsoever for safe food AND drugs, AND is the one agency in the US who has done the most to approve unsafe food AND drugs, responsible for the mass poisoning of this plane t http://www.fda.gov/ora/about/enf_story/archive/2002/ch4/cfsan2.htm However, there is no regulation in effect that provides for the safe use of stevia, nor is there a sufficient basis to conclude that stevia in generally recognized as safe among qualified experts for its intended use in food. Therefore, stevia is an unapproved food additive that is unsafe under Section 409 of the Act. בהצלחה צביקה

08/12/2004 | 16:55 | מאת: צביקה קורן

אני מציע לך ולכל הגולשים לא ללכת באופן עיוור אחרי המלצות ה FDA ומשרד הבריאות שלנו. צריך להפעיל שיקול דעת, לבחון ולבדוק כל דבר. יש היום, בעידן האינטרנט וה"גוגל" מספיק כלים כדי לעשות זאת. המקרה האחרון של הויוקס ממחיש זאת בצורה טובה. אגב, 15% מהתרופות שאושרו על ידי ה FDA (לאחר בדיקות מחמירות) הורדו מהמדפים תוך חמש שנים של שימוש, עקב תופעות לוואי חמורות שלא נמצאו במהלך בדיקות הקבלה. דוגמה נוספת: יש צבעי מאכל סינטטיים החשודים כמזיקים ומסרטנים שנאסרו לשימוש בחלק מהמדינות באירופה. בארצנו הם עומדים ב"תקן" ומאושרים לשימוש על ידי משרד הבריאות. (מציע לך לרכוש ולקרוא את ספרו של דר' חיים סדובסקי "לסלק את הקוץ"). דוח מבקר המדינה בשנת 2000 קבע שאיכות מי המוביל ירודה והם מכילים חומרים מסרטנים. למרות זאת, משרד הבריאות גורס שאין בעיה ואפשר ללשתות מים מהברז. יש עוד דוגמאות, אבל נסתפק בכך. את יכולה להיכנס לאתר שלי ולקרו מאמר על "חומרים מזיקים בתזונתנו" ואז אולי תשאלי "איפה משרד הבריאות"? קחו אחריות לבריאותכם!! בהצלחה צביקה

08/12/2004 | 09:49 | מאת: יהודית

בת 59, מקבלת אלטרוקסין וסלקוקס להקלת כאבי אוסטיאוארטריטיס. משקל תקין, שוחה 3 פעמים בשבוע, פעילה ועובדת. שאלה - האם קצח באמת מסייע בהפחתת סוכרת? שאלה - מהי הדיאטה המתאימה להפחתה קלה בסוכרת ולמניעת עליתה. תוצאות בדיקה - 113. אוהבת מתוק ולכן שותה עם סכרין ומשתדלת להימנע מסוכרים (לא כל כך הולך).

08/12/2004 | 14:13 | מאת: צביקה קורן

יהודית שלום, לקצח השפעה טובה (בשימוש פנימי וחיצוני) על מחלות דרכי הנשימה, מחלות מפרקים ועל חיזוק המערכת החיסונית. יתכן והוא מסייע גם באיזון רמת סוכר. לגבי תזונה לסוכרת גבולית, כדאי שתפני ליעוץ מקצועי. קשה לתת יעוץ במסגרת הפורום. באופן כללי כדאי מאד להימנע מסוכרים ומפחמימות פשוטות, וממזון בעל ערך גליקמי גבוה ולצרוך מזון עשיר בסיבים, בעל ערך גליקמי נמוך ולעסוק באופן סדיר בפעילות גופנית. יש גם צמחי מרפא ותוספי מזון שעשויים להועיל. בהצלחה צביקה

אני חוזרת על שאלתי מאתמול והפעם אנסה להיות ממוקדת יותר... אני בת 28 וסובלת מאנורקסיה כ- 3 שנים. המשקל הנמוך ביותר אליו הגעתי היה 39 ק"ג (גובהי 1.55) ובמשך שנה וחצי הייתי ללא וסת. כיום, אני שוקלת 42 ק"ג. מזה כחצי שנה שאני נוטלת גלולות "פמינט". לפני שנטלתי גלולות, כשהייתי במקלי הנוכחי, לא קיבלתי וסת. למרות הגלולות, המחזור שלי אינו סדיר, וכאשר הוא מגיע, אזי הדימום מועט מאד, עד כי מספיק שאשתמש במגן תחתון רגיל. לאחרונה, ירדתי מעט במשקלי ובחודש האחרון הוא הקדים להגיע בשבוע וחצי. בדרך-כלל אני לא שוכחת לקחת גלולה ובחודש האחרון לא פספסתי אפילו פעם אחת. למיטב ידיעתי, נותנים לאנורקטיות גלולות כדי להסדיר את המחזור, אז האם במקרה שלי מדובר בנושא שקשור לאכילה ולמשקל או שיתכן שהגלולות פשוט לא מתאימות לי? אשמח לחוות-דעת מקצועית בנושא.

עליך לדווח לרופא המטפל שלך על הבעיה . משקלך נכנס לקטגוריה של אנורקסיה. למה את לא מטפלת במחלה הקטלנית והנוראית הזאת? אנורקסיה זה כמו סרטן של הנפש ,אם לא תקבלי טיפול את עלולה למות או להרוס את הגוף שלך לגמרה. הפסקת ווסת זו רק התחלה אחריה יבואו אוסטאופורוזיס פגיעה קשה ברקמת המח ובכל המערכות האחרות. אולי את חושבת שאת יכולה לעצור בזמן אבל זה לא יהיה נתון בידייך כי מתמכרים למחלה הזו. פני מיד לטיפול!!!! אני מפנה אותך לנופית - מרכז לטיפול בהפרעות אכילה יש להם אתר מצוין באנטרנט ואת מוזמנת להכנס.

עליך לדווח לרופא המטפל שלך על הבעיה . משקלך נכנס לקטגוריה של אנורקסיה. למה את לא מטפלת במחלה הקטלנית והנוראית הזאת? אנורקסיה זה כמו סרטן של הנפש ,אם לא תקבלי טיפול את עלולה למות או להרוס את הגוף שלך לגמרה. הפסקת ווסת זו רק התחלה אחריה יבואו אוסטאופורוזיס פגיעה קשה ברקמת המח ובכל המערכות האחרות. אולי את חושבת שאת יכולה לעצור בזמן אבל זה לא יהיה נתון בידייך כי מתמכרים למחלה הזו. פני מיד לטיפול!!!! אני מפנה אותך לנופית - מרכז לטיפול בהפרעות אכילה יש להם אתר מצוין באנטרנט ואת מוזמנת להכנס.

07/12/2004 | 18:41 | מאת: אביב

זו למעשה הפעם הראשונה שאני נכנסת לאתר הזה. הגעתי לאתר בעקבות המלצתה של חברתי. היא המליצה לי להיכנס לאתר הזה לאחר שספרתי לה על בעייתי והיא אמרה לי שכאן רופאים ומומחים יוכלו לעזור לי. בעייתי היא כזו: לפני קצת יותר משנה נכנסתי למשטר דיאטה רציני[הייתי בעלת עודף משקל רציני:שקלתי 80 קילו וגובהי הוא 1.56 מטר ה-BMI שלי היה 32.25 מה שאומר עודף משקל רציני ומסוכן מאוד]. הלכתי לדיאטנית נרשמתי לחדר כושר ועם הזמן השלתי 27 קילו ממשקלי. היום אני בתהליך שמירה, אוכלת מסודר ,נמנעת מלאכול מתוקים ומאכלים עתירי קלוריות[אבל לא נמנעת לחלוטין] אני לא משמינה כי יש לי טראומות ופחדים לחזור להיות הבן אדם שהייתי[הייתי חיה במקרר ואוכלת המון].אבל עכשיו העניין הוא שאני כל היום חושבת על אוכל וכל היום עוסקת באוכל. זה נשמע לי לא הגיוני שבן אדם יעסוק באוכל ויחשוב על כך הרבה. האוכל לא צריך לתפוס לך את כל החיים אלא צריך להיות חלק מהחיים ,צורך לקיום אנושי. גם כשאני לא רעבה אני חושבת על אוכל .אני מחכה מצפה וסופרת את השעות עד לארוחות .אני יודעת שזה לא נורמלי כי אנשים רגילים לא חושבים ועוסקים באוכל פשוט אוכלים כשרעבים. כמו כן אני מסתכלת כל היום במראה מסתכלת אם אני שמנתי או רזיתי וכשאני אוכלת יותר מידי אני מייסרת את עצמי ומרגישה רע. אני כל היום עסוקה באוכל בדיאטה בהשמנה חישובי קלוריות וזה תופס חלק נכבד מעולמי. אפילו הסובבים אותי מעירים לי על כך.מאז שהתחלתי בדיאטה אני חושבת שנקלעתי לתוך העולם הזה וזה העיסוק העיקרי שלי. הייתי רוצה לשמוע חוות דעת ועצות איך להפסיק לחשוב ולדבר על אוכל ופשוט להתחיל לחיות בצורה נורמלית וטבעית בלי שהאוכל יתפוס לי את כל החיים.

07/12/2004 | 22:32 | מאת: בלה אגמון

שלום רב לתהליך הרזיה יש 2 חלקים . החלק היותר פשוט - הרזיה ,והחלק הרבה יותר קשה - שמירה על ההשיג. בשביל הרזיה את צריכה לקחת את עצמך בידיים - לשנות הרגלים ולהתעמל, בשביל זה את יכולה ללכת לדיאטנית או קבוצת תמיכה ולהכנס למשטר. הבעיה מתחילה אחרי שהשגת את מה שרצית - הרזייה. אז פתאום מתעוררים בנו חלקים שלא ממש הינו מודעים לקיומם ומתחלים להפריע. זה אותם חלקים שלא רוצים לרזות , לא רוצים להיות בדיאטה ונמאס להם שיגידו להם מה לעשות ומה לאכל. חלקים אלו מתחילים עכשיו להתמרד ולהפריע לך לשמור על ההשג. בכל מיני דרכים. לצערי, המחקרים מראים שתשעים וחמש אחוז ממי שירד במשקל בעזרת דיאטה יעלה את הכל בחזרה. אם את רוצה להישאר רזה עליך להיות מוכנה לעבוד הרבה יותר קשה עכשיו. עליך להיות מוכנה לפגוש את החלקים המפרעים, המפחדים המתמרדים שלך ,שלא רוצים להישאר רזים. אחרי שתכירי אותם ותביני תוכלי לבדוק אתם האם אפשר להגיע לפשרה מסוימת. זה חלק הדורש עבודה של פסיכותרפיה ומודעות עצמית. את יכולה ללכלת לקבוצת תמיכה או לעשות עבודה אישית. אם את רוצה אשמח לכוון אותך בטלפון - את מוזמנת להתקשר - 0528303005

07/12/2004 | 11:38 | מאת: אביגיל

בקבוצת התמיכה להרזייה "דיאטה קלאב" אומרים להשתמש בסוכרא דיאט. אבל כתוב על גבי האריזה שזה עשוי מסוכר רגיל, אז מהו ההסבר לכך ? האם "מתוק וקל" או סוכרזית - פחות טוב? מזיק יותר? מכל מקום - מה עדיף?

07/12/2004 | 15:02 | מאת: צביקה קורן

אביגיל שלום, מניסוח השאלה אני מבין שאת מוטרדת מהערך הקלורי של הממתיק ולא מהנזק הבריאותי האפשרי. אמנם זהו פורום "תזונה ודיאטה", אבל אני לא חושב שבשם ה"דיאטה" צריך לפגוע בבריאות. שיטת "דיאטה קלאב" היא שיטת מצויינת להרזייה (מהיכרות אישית), אבל הם רוצים לראות תוצאות במשקל ולא שמים מספיק דגש (לטעמי) על הנזקים האפשריים של הממתיקים המלאכותיים, צבעי המאכל והמלח המופיעים בשפע בתפריט שלהם (המטרה מקדשת את האמצעים..). לסיכום, "זה נבלה וזה טריפה" - כל הממתיקים המלאכותיים מזיקים כולל הלהיט החדש: "סוכרה-דיאט (ספלנדה, סוכרלוז בלעז) המיוצר מהכלרה (הכנסת כלור) של מולקולות של סוכר. אני יודע שלא עניתי על שאלתך, אבל כדאי שתקראי לפחות פעמיים את התשובה ותחשבי על כך. בהצלחה צביקה

ואם כבר סוכר, קראתי שאין יותר מדיי עדיפות לסוכר החום ושהערך התזונתי שלו לא גבוה בהרבה משל הסוכר הלבן זה נכון ?

קודם כל תודה על התשובה לגבי טיפול הומיאופתי ב-CFS . שאלתי העיקרית הייתה לגבי הקמח הלבן.. שאם אני אמנע לחלוטין מקמח לבן לא תגרם שום החמרה פתאומית ולאחר מכן עלייה שכן הקמח הלבן מרכיב את מרבית מתזונת יומי(עד לפני זמן מה בכל אופן).. שאלה נוספת האם להימנע גם מקמח דורום, קמח תירס וכדומה או רק קמח לבן?? ההומיאופתית לא פירטה וגם לא שאלתי.. תודה מראש נתי

07/12/2004 | 08:30 | מאת: צביקה קורן

נתי שלום, כדאי להימנע לחלוטין מקמח לבן ומוצריו (לחם לבן, חלה, פסטה, עוגות). אפשר להחליף במוצרי קמח מלא. לא יגרם שום נזק להיפך. הקמח הלבן גורם לחוסרים של ויטמינים ומינרלים. אפשר לצרוך מעט קמח דורום וקמח תירס, אבל כדאי שתדע שלקמח תירס יש ערך גליקמי גבוה (מעלה רמת סוכר בדם) ולכן זה לא "להיט" בעיני. אני מציע שתיתן "צ'אנס" למטפלת שלך. אני בטוח שאם תחפש תוכל בקלות למצוא דיאטנית קלינית או רופא שיגידו לך שהכל שטויות ואפשר לאכול קמח לבן... אבל, מסיבה זו או אחרת, אתה בחרת בשיטה הטיפולית הזאת ולכן אני מציע שתמשיך. לרפואה הקונבנציונלית אין מענה ל CFS וברפואה המשלימה מנסים לחזק את המערכת החיסונית ואחד הדרכים לעשות זאת היא להימנע ממזון שמחליש את הגוף ולאכול מזון מחזק. בהצלחה צביקה

07/12/2004 | 11:09 | מאת: צביקה קורן

נתי שלום, במחקר שנערך בארה"ב והתפרסם בנובמבר 2004 בבטאון האגודה האמריקאית לסוכרת נמצא, כי אנשים הצורכים מוצרי קמח לבן ומוצרים אחרים בעלי אינדקס גליקמי גבוה נמצאים ברמת סיכון לחלות בסוכרת סוג 2. להלן קישור למחקר: http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/abstract/27/11/2701 כפי שאמרתי, לא רק שלא יגרם לך נזק, אלא שאתה תשדרג את בריאותך אם תפסיק לצרוך קמח לבן. . בהצלחה צביקה

06/12/2004 | 20:26 | מאת: myself

היי! אני בת 28, סובלת מאנורקסיה מזה כשנתיים ובמשך שנה וחצי לא היה לי מחזור. דפוסי האכילה שלי היו תמיד מעט מוזרים, אבל רק לפני שנתיים זה החמיר מאד וירדתי עד 39 ק"ג (גובהי 1.55). כיום, אני שוקלת כ- 43 ק"ג, וכמובן - רוצה לרדת עוד... בכל מקרה, אני לוקחת גלולות כחצי שנה ("פמינט"), אבל המחזור שלי לא כל-כך סדיר. בחודש האחרון, למשל, ירדתי מעט במשקל וקיבלתי מחזור יותר משבוע לפני התאריך המיועד. למיטב ידיעתי, בגלל שאני נוטלת גלולות, המחזור שלי אמור להגיע באופן סדיר, למרות התנודות במשקל והתזונה הלקויה. אז, מה זה אומר???

06/12/2004 | 22:59 | מאת: בלה אגמון

לא הבנתי את השאלה שלך ולא הבנתי אם את בטיפול. אם לא, את גורמת לעצמך נזק עצום פיזי ונפשי ופוגעת בכל המערכות שלך .

06/12/2004 | 19:36 | מאת: דרור

האם יש בעיה בחימום יוגורט? אני מדבר על יוגורט לבן או עם פרי של דנונה למשל אבל הרגילים -- לא הדיאטים מה קורה ליוגוט אם מחממים אותו האם הוא ניהיה בילתי אכיל או לא טעים או שניתן לחממו כדי ליצור מעין מעדן חמים וטעים ואין כל בעיה עם זה? אודה על תשובות רציניות תודה

07/12/2004 | 11:10 | מאת: צביקה קורן

דרור שלום, ניתן לחמם יוגורט - לא כדאי להרתיח.

06/12/2004 | 17:51 | מאת: ניצה חבר

צביקה שלום מה זה מלטוקסטרין ואיך הוא יכול לגרום לכאבי ראש תודה על התשובה

06/12/2004 | 18:53 | מאת: צביקה קורן

ניצה שלום, מלטודקסטרין הוא סוג של ממתיק מלאכותי בעל ערך קלורי. הוא עלול לגרום לירידה חדה ברמת הסוכר בדם ומכאן לכאבי ראש. בנוסף, לכל ממתיק מלאכותי יש מספר תופעות לוואי (שלא מופיעות אצל כל משתמש) - אחת מהן כאבי ראש. מומלץ להימנע! ערב טוב צביקה

06/12/2004 | 15:39 | מאת: מיכל

שלום רב יש לי מחסור קל בברזל , אני לא אוכלת הרבה בשר. לכן החלטתי לאכול יותר טחינה ושקדים. שאלתי היא מהן הכמויות המומלצות לפי דעתך לשקדים ולטחינה גולמית(בכפיות) ליום כך שאני אצרוך כמות שתעזור לי אבל עם זאת שלא תהיה מוגזמת ותגרום להשמנה. ואם מה מומלץ לשלב את המזונות הללו. בתודה מראש.

06/12/2004 | 18:58 | מאת: צביקה קורן

מיכל שלום, כף טחינה ביום ועשרה שקדים (מושרים וקלופים) לא יגרמו להשמנה. בנוסף פירות, ירקות ירוקים, מולסה (כפית ביום) ותאנים יבשות. להימנע מקפה, קולה וסוכרים פשוטים המשבשים את ספיגת הברזל בגוף. אפשר לקחת תוסף תזונה בשם: ברזל עדין (gentle iron ) במרחק של שעתיים מארוחה חלבית. בהצלחה צביקה

08/12/2004 | 22:11 | מאת: מיכל

ראשית תודה רבה על תשובתך. רשמת לי שצריך להשרות ולקלף את השקדים. מהן הסיבות לכך?

06/12/2004 | 13:48 | מאת: יערה

שלום רב! לפני כחמישה חודשים התחתי דיאטה- ניגשתי לדיאטנית וקיבלתי תפריט מסודר של 1300 קלוריות ביום, כמו כן, פעם ראשונה בחיי נרשמתי לחדר כושר והתחלתי סוף סוף בפעילות גופנית סדירה. (אני בת 22, שקלתי בתחילת הדיאטה 68, עכשיו אני שוקלת 58, 1.60) ה- BMI שלי תקין וגם רמת אחוזי השומן בגוף. אבל.. בשבועיים האחרונים אני מרגישה שוב צורך לחזור להרגלי אכילה ישנים- פיתות, עוגות , גלידות וכל הדברים הטובים (אני אציין שבמסגרת התפריט היומי, אכלתי משהו מתוק כל יום). אני מפחדת שההשקעה שלי תרד לטמיון- ובעצם הגעתי לנקודה הקשה ביותר- לשמור על הגזרה שלי. מה אני יכולה לעשות? להתייעץ שוב עם דיאטנית? או פשוט להקשיב לגוף שלי? תודה מראש. יערה

06/12/2004 | 18:08 | מאת: בלה אגמון

היי יערה, זה השלב היותר קשה בתהליך ההרזיה - שלב השמירה. פה סתם תפריט או דיאטנית כבר לא יעזרו, פה נדרשת עבודה של פסיכותרפיה ומודעות עצמית. פה חשוב להתחיל להבין את החלקים המתנגדים שלך לרזון ,אלה שלא רוצים שתרזי ותרגישי טוב עם עצמך. כן יש לך אותם ,והם עכשיו מתעוררים לחיים. הם תמיד באים אחרי דיאטות וכמה שאת עושה יותר דיאטות הם יותר עוצמתיים. כמובן שאין אפשרות דרך הפורום לתת עצות כיצד להתגבר על החלקים האלה להגיד לך להמשיך לשמור - לא יעזור. את יכולה להתקשר אלי אנסה לכוון אותך בטלפון - 0528303005

05/12/2004 | 16:48 | מאת: חנן

תראי הרבלייף נתנה לך את הכלים הכי טובים שיש בעולם להרזיה בטוחה מה שלא נותן רופא או כל מי שמתעסק בתזונה דיאטה וכדומה . את היית צריכה להמשיך ללכת בדרך שהתחלת ולא לסטות כמו כן יש לך את היועץ שלך שהיה איתך לאורך כל הדרך למה לא התייעצת איתו לעשות דיאטה ולהוריד זה לא הכל צריך לשמור ולשמור זה חשוב ולא כל כך קשה ולמה אני אומר לך את כל זה כי אני כבר 3 שנים באותו המשקל עם התוכנית של הרבלייף והיא התוכנית הכי טובה שהכרתי תמיד אני בקשר עם היועץ שלי והוא עוזר לי לשמור ולנהל אורך חיים בריאותי . דרך אגב אני לא עובד בהרבלייף ולא קשור אליהם בשום דבר פשוט המוצרים שלהם אמיתיים ועוזרים לי להמשיך לחיות צעיר ונאה תפני למי שעזר לך לרדת לפני שנתיים אני בטוח שהוא יעזור לך.. בהצלחה

05/12/2004 | 20:15 | מאת: בלה אגמון

כן בטח - ואני קלינטון. במקום לבלבל את המח תן לי מחקר מדעי רציני אחד - אחד בלבד שמראה עד כמה אתם טובים ונהדרים ומצאתם את הפתרון לעודף משקל. אל תספר לי שיש רופאים בצוות שזכו בפרס נובל פשוט מחקר בשיטת double blined , שיטה שנותנת למטופלים או אבקה רגילה שניראית כמו הרבלייף או הרבלייף ואז בודקת את ההבדל בתחושה והרזיה וגם כמובן לאורך זמן. אתם פשוט שוטפים את המח לציבור תמים ולוקחים לו כסף. מה כבר יש בהרבלייף שלכם שאף אחד עוד לא גילה???????? אבקה על בסיס של סויה? וטימינים מה זה שונה מכל מה שיש בשוק? אבל אני יודעת שלא תענה לעניין אלא כאיש מכירות או פולטקאי. יש לי הרבה ניסיון עם הרבלפיסטים.

07/12/2004 | 18:08 | מאת: חנן

מי שמבלבל את המוח לאנשים זאת את גברתי "המלומדת" בינתיים 60 מיליון לקוחות בעולם משתמשים במוצרים שלהם ומצליחים יש תוצאות ועובדות ועם זה לא מתווכחים אבל אחד לא רוצה רק למכור אלא לעזור ומה שאת עושה עם ה"הדוקטורט" שלך זה לסבך לאנשים את החיים במקום לעזור להם באמת . לגבי מחקרים רציניים 60 מיליון לקוחות זה המחקר הכי טוב ולא הקישקושים שלמדת באוניברסיטה. לגבי השייק שלהם זה שייק להבדיל מהלוקשים שאת מוכרת להם פה עם תוספי מזון שאת לא חלמת אפילו לתת פה וגם לא תצליחי ועם זה בילבול מוח למה משרד הבריאות לא מעיף את זה לכל הרוחות וזהו???????? ואני לא הרבלפיסטי דוקטור לכלום את ולא מבינה דבר במוצרים שהם באמת עוזרים לאנשים

05/12/2004 | 12:43 | מאת: חיים

האם מישהו מכיר את השיטה שמבוססת על Alkalize OR Die by Dr. Theodore Baroody האם יש משהו רפואי מאחורי השיטה? חיים

05/12/2004 | 19:14 | מאת: צביקה קורן

חיים שלום, אין הרבה חדש בשיטה הזאת. הבחור אימץ כמה עקרונות של התזונה הטבעונית והמזון החי (raw food) וכתב ספר. אחד העקרונות החשובים בתזונה הטבעונית (ובשיטה המוצעת) הוא למנוע חומציות יתר הנגרמת על-ידי מזונות מסויימים כגון: חלבונים מהחי, סוכרים, קפאין, מלח, משקאות תוססים ועוד. ולעומת זאת לצרוך מוצרים הגורמים לתגובה בסיסית (פירות, ירקות, שקדים וכד'). חומציות יתר עלולה לגרום למחלות שונות החל בבריחת סידן, מחלות מפרקים, גאוט, החלשת המערכת החיסונית, מחלות מערכת העיכול ועוד. בתזונה הטבעונית יש הרבה מגבלות והיא די קשה ליישום. למתעניינים - יש ספר טוב בעברית בנושא: תזונת האדם ובריאותו מאת יצחק בן אורי. בהצלחה צביקה

05/12/2004 | 10:01 | מאת: מירי הוד

שלום! לחמותי יש בדם ערך גבוה של פוטסיום.היא נדרשת לשמור על דיאטה חמורה, והדבר גורם לה מצב רוח ירוד.אודה לכם על מידע קצר בדבר המאכלים האסורים תכלית האיסור, והאפשרויות לגיוון בתפריט המזון. אשמח אם תוכלי להפנות אותי לאתר נוסף המפרט בעיה זו. תודה וחג חנוכה שמח.

06/12/2004 | 19:05 | מאת: צביקה קורן

מירי שלום, שיבוש במאזן האשלגן בדם היא בעיה רפואית שכדאי שרופא יטפל בה. לפעמים יש קשר לתיפקוד לקוי של הכליות. באופן כללי פירות וירקות עשירים באשלגן, אבל לא כדאי להימנע לחלוטין. בקישור שלהלן תמצאי בסיס נתונים לכל המזונות עם מנוע חיפוש מתקדם שיאפשר לך למצוא את כל המזונות בעלי תכולה נמוכה של פוטסיום: http://www.nutritiondata.com/ אני שוב מזכיר שבמקרה זה יש לפעול לפי הנחיות רופא ודיאטנית קלינית המתמחה בתזונה לחולי כליות. בהצלחה צביקה אגב, האם שמה פנינה?

05/12/2004 | 05:26 | מאת: מיכל

האם יש אוכל שלאישה בשבוע ה-4 להריון אסור לאכול או לא מומלץ עקב סיכוי לפגיעה בעובר

05/12/2004 | 08:18 | מאת: צביקה קורן

מיכל שלום, ישנם ארבעה חומרים שעלולים לגרום נזק לעובר ולמהלך ההריון ומומלץ להימנע מהם: קפאין (קפה, קקאו, קולה), אלכוהול, אספרטיים (ממתיק מלאכותי) וניקוטין. כדאי גם להמעיט בצריכת מלח, סוכרים פשוטים וצבעי מאכל סינטטיים. בקישור הבא תמצאי מידע מועיל נוסף: http://www.zom.co.il/pregnancy-hints.htm בהצלחה צביקה