פורום תזונה טבעית
מנהל פורום תזונה טבעית
האם אפשר לשתות בנפיבר עם מים, כי מים לא מגיע לקיבה, או שעדיף עם מזון??
שלום אין עדיפות, ניתן לערבב עם מים או במזון... לבחירתך בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
.בן 55 בריא .פסקתי לעשן לפני 6 שנים .שנתיים לא אוכל בשר עוף.רק דגים שמן זית .לא אוכל קמח לבן לא אוכל שמרים .רק שיפון ומחמצת הכל מלא קמח אורז אדום.הרבה קטניות.בלי מיצים וצבעי מאכל.הרבה ירקות ביום פירות .לוקח ויטמין סי וגם בי וגם די.וגם אומגה. בדיקות אחרונות תקינות שואל אם הכלסטרול מספיק טוב .182. הרע126.הטוב 38.ושומנים בדם 88.האם יש מה לשפר כדאי להוריד עוד את הכולסטרול.תודה
יוסי שלום אכן עשית שינוי יפה אך עדיין לא מספיק. הכולסטרול שלך בערך העליון של הנורמה וכן הכולסטרול הרע. לגבי הכולסטרול הטוב הוא מאוד נמוך ויש להעלותו חשוב: 1. לאכל אגוזי מלך, וכל שאר הזרעים למיניהם. 2. לאכל הרבה עלים ונבטים. 3. לעשות ספורט .כיוון שספורט מעלה את הכולסטרול הטוב. 4. לאכל רימונים. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
אגוזי המלך.אוכל.ספרוט לא עושה.תודה.צריך לעשות
אני נוטל יומית מספר תוספי תזונה עם הארוחה העיקרית.בכולם כתוב ליטול עם הארוחה.האם יש סיבה לא ליטול את כולם בו-זמנית?
מנשה תלוי מה אתה לוקח בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
התוספים אותם אני צורך על בסיס יומי עם הארוחות,וברצוני לדעת אם מי מהם מחייב הפרדה או ניתן ליטול את כולם או חלקם יחד הם: לציטין,רזברטרול,קצח,גדילן,כורכום(עם פיפרין),צ'יה,ויקוג,ויטמין די(יש לי חוסר,בבדיקה נמצא 13).התזונה שלי מוקפדת.תודה
קראתי מה נכתב פה בעבר בנושא זה ואשמח לקבל תשובות נוספות. אני מטופלת בכימותרפיה. בין תופעות הלוואי יש עצירות וחולשה. עד עתה השתמשתי בזרעי פשתן טחונים. היום הציעו לי בחנות את זרעי הצ'יה כבעלי השפעה דומה לפשתן.נאמר לי שלא צריך לטחון ואפשרי פשוט להוסיף ליוגורט וכו'. האם זה נכון? האם יש בעיה לקחתם בזמן כימותרפיה? קראתי היכן שהוא שלא טוב לקחת אנטיאוקסידנטים בתקופה זו. אשמח לעזרתכם. תודה וכל טוב יעל
יעל שלום זרעי פשתן טחונים מצויין וגם זרעי ציה טובים מאוד. היום הגישה דווקא לתת אנטי אוקסידאנטים קראי את הספר תעצרו את הסרטן אני רוצה לרדת של דר יוסף ברנר שהוא אונקולוג בכיר . בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
יעל שלום, גם בזמן כימוטרפיה צריך לאכול וכדאי שזה יהיה אוכל טבעי, מבריא, מגוון, מאוזן, גם אם הוא מכיל נוגדי חמצון. האיסור (השנוי במחלוקת) הוא על צריכת תוספים המכילים נוגדי חמצון. סביר להניח שיציעו לך בחנות לקנות צ'יאה שעולה פי ארבע מפשתן ואז הרווח גדול יותר. בדקתי ובפשתן יש יותר ערכים תזונתיים מאשר בצ'יאה. כמובן שצריך לטחון, כדי להינות היתרונות הפשתן. בתחילת החודש כתבתי כאן מאמר מקיף על הפשתן - נסי לצמוא. הערה אחרונה: במצבך לא כדאי להסתמך רק על "להיט תזונתי" כזה או אחר, אלא לאזן את התזונה ולבימנע ממזון זבל מזיק. תוסיפי סלק חי ומבושל לתזונה. רפואה שלמה צביקה
על דבריכם. אני מקפידה על תזונה תמיד ובעיקר עכשו.רק שעכשו אני צריכה תגבור להתמודד עם תופעות הלוואי. ושוב - תודה רבה ושנה טובה ובריאה
אהלן לפי האתר הזה http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2733/2 עירית מכילה הרבה מינרלים וויטמינים...ונחשבת למאוד בריאה אמנם אני לא מצליח לתרגם את המונח "freeze-dried" האם זה משהו שמוכרים בסופרים בארץ? לפי האתר הזה לעירית-raw יש ערך תזונתי פחות רב..
תומר שלום, אני לא חושב שלירקות קפואים יש ערך בריאותי רב יותר מאשר לירקות חיים. כשצורכים מזון חי וטרי מקבלים יותר מויטמינים ומינרלים. אני לא יודע אם ניתן להשיג את המוצר בארץ תברר בחנויות טבע. בהצלחה צביקה קורן
מה שיהיה יותר הגיוני.. וול, טנקס
שלום, השאלה שלי קשורה במידה רבה לתזונה אבל מכיוון שמדובר בהורמונים נראה לי שאולי דווקא פה אמצא תשובה. לפני כחודשיים החלו להופיע על פני פצעי אקנה באיזור המצח בתדירות גבוהה ובניגוד לעבר - מעולם לא הייתה לי בעיית אקנה, להיפך, תמיד היה לי עור חלק ויפה בכל גיל (כיום בת 32). לפני כשבוע, בעוד בעית הפצעים קימת ומעצבנת, פתאום שמתי לב שיש לי פלומת שיער על הפנים באיזור עצמות הלחיים! אני אמנם בחורה שעירה אבל גם במקום בו הייתה פלומה דקה, בהירה יחסית ולא בעייתי פתאום השיער שם כהה ועבה וזו בעיה ענקית כי זה על הפנים. אני ממש לא מבינה מה עובר עלי, יחד עם בעיית הפצעים המעצבנים - אני ממש אומללה ונואשת. מן הסתם קבעתי תור לרופאת נשים אבל התור הקרוב ביותר נקבע לי לעוד חודש וחצי. בינתיים חברה שעוסקת בתזונה הפנתה את תשומת לבי לכך שבדיוק לפני כחודשיים החלתי לצרוך חלב סויה במקום חלב רגיל ולדבריה; כוס חלב סויה ביום מכילה כמות אסטרוגן בדיוק כפי שמכילה גלולה. מכיוון שאני גם אוכלת טופו שמופק מסויה, היא די בטוחה שאני סובלת מעודף גבוה של אסטרוגן שהתופעות של כך הן בדיוק מה שאני מתארת. כמובן שמיד הפסקתי לגעת בסויה כדי לבדוק אם יש לכך ביסוס אבל רציתי לשאול: 1. האם נושא הסויה וההורמונים שבו ידוע ומוכר ואכן יכול להיות שחברתי צודקת? 2. כמה זמן לוקח לגוף "להתנקות" ממצבורי האסטרוגן העודף? 3. האם תופעה כמו שיעור יתר שנגרם מבעיה הורמונלית תיפטר ברגע שהבעיה ההורמונלית תיפטר? כלומר - השיער הזה ינשור או שאשאר איתו לנצח? סליחה על התיאור הארוך והמייגע, אבל אודה מאוד לתשובה, אני מאוד בלחץ מהעניין וזה דחוף לי... תודה מראש!
לני שלום, הנושא שנוי במחלוקת ויש הרבה בילבול בנושא ובהבנת ההבדל בין אסטרוגן מהצומח ומהחי. בקישור שלהלן תמצאי מאמר מקיף שכתבתי בנושא וכולל הפנייה למחקרים תומכים. זה ייתן תשובה לחלק מהשאלות שלך וגם לשאלות שלא שאלת: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=119 כמובן שיתכן שבאמת יש לך בעיה הורמונלית ובעיה בצריכת סויה. קחי בחשבון שבחלב ובסוגי הבשר השונים יש יותר הורמונים ואסטרוגן מאשר בסויה. בהצלחה צביקה קורן
לני שלום האקנה והשיעור אכן יכולים לנבוע מחוסר סדירות הורמונלית . האם את לוקחת גלולות לא סביר שהדבר קרה מכוס חלב סויה ששתית בסטיה אכן יש פיטואסטרוגנים אך מהניסיון הם לא יגרמו לתופעה כזו . מה שיגרום לשיעור זה דווקא טסטוסטרון. חשוב שתבדקי פרופיל הורמונאלי. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
שלום קראתי שבריא לאכול לימון, כיצד האם רק את הטיפות מהו המינון? האם מתאים גם לילדים החל מגיל 5 תודה
טל שלום, אכן כן, בריא לצרוך לימון, יחד עם עוד מגוון פירות וירקות. לא מדובר ב"תרופה טבעית". אפשר לשתות בבוקר, או בשעות היום כוס מים עם כמה טיפות לימון. אפשר לסחוט לסלט, לטחינה, לסלט חצילים ולמגוון מזונות. אפשר לגרגר בחצי כוס מים פושרים כשיש דלקת בגרון. אפשר לתת לילדים. לא רצוי להגזים בכמות בגלל הכמות הגדולה של החומצה שנמצאת בלימון. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, אודה לך על עצתך מה הכי טוב לאכול לפני השינה. אני לא אוכלת מוצרי חלב בכלל. ארוחה אחרונה ב 20:00 שתי פרוסות לחם עם ממרח טחינה ירקות ופרי. אני הולכת לישון ב 10:00 ולפני השינה אני אוהבת לשתות משהו חם עם משהו ליד זה. על מה היית ממליץ, כמובן משהו שהולך עם שתיה חמה ולא ירק או פרי. תודה דפנה
דפנה שלום, את יכולה לאכול שני תמרים (רצוי מסוג דקל-נור), או כמה צימוקים או משמש אורגני. יש בחניות טבע חטיפים ועוגיות ללא תוספים מזיקים. בהצלחה צביקה קורן
צביקה, שלום רב! מה שלומך? שאלה לי אליך: במסגרת הכנת המזון, בה אני משתדלת ככל האפשר להתרחק ממוצרים מעובדים/לא טבעיים, אני ממציאה לי כל מיני מתכונים טבעוניים טעימים (סליחה על חוסר הצניעות) ובריאים. בין היתר אני מכינה מיזלי. רציתי להכין חטיף בריאות ובו להכניס בנוסף לפירות יבשים אורגניים, גם שמן קוקוס וכן שומשום ושיבולת שועל. וכאן באה השאלה שלי: ראשית, האם ניתן לצרוך שיבולת שועל מלאה ללא בישול או שכאן עדיף דווקא להשתמש בפתיתים? שנית, אני יודעת ששומשום מלא אחרי הטחינה שלו מתחמצן, האם אוכל לשמור את חטיפי הבריאות במקרר למשך שבוע, נניח, מבלי שיגרם לחטיף נזק או שעדיף דווקא במקרה הזה להשתמש בשומשום רגיל לבן ללא טחינה? אני מוסיפה לחטיף הזה גם מעט שמן קוקוס, שאחרי המאמר שלך הבנתי שהוא תותח אמיתי וכן מעט דבש אורגני. כמובן שהחטיף העשיר מאד הזה ישמש אותי רק לפני אימוני בוקר מאומצים (הליכה מהירה+שחייה) ולא כנשנוש. על תשובותיך אודה
לבנה היקר, תודה שאת משתפת את הגולשים בשאלות הטובות שלך... אני שמח שאת יצירתית בנושא החטיפים. אפשר להשתמש בפתיתי שיבולת שועל ללא בישול. לא רצוי להשתמש בשומשום לבן (מקולף) שמכיל בעיקר שומן. אפשר ורצוי לשמור את החטיף במקרר, מכיוון שאת לא מוסיפה חומרים משמרים. בנוסף לשומשום ט ח ו ן, את יכולה להעשיר את החטיף עם פשתן טחון, גרעיני חמניות ודלעת. בהצלחה רבה צביקה
צביקה תודה על הפידבק. אני תמיד שמחה לגלוש בפורום הנהדר הזה ואשמח להעשיר את הידע שלי באמצעות שאלות. לעצם העניין הקודם ולמען אהיה ראויה לכתרים שאתה קושר לי ובמיוחד כדי להיות הוגנת עם הגולשים האחרים אני חייבת לשתף אתכם בהמשך הכנה החטיף. לצערי הרב, לא הצלחתי לגבש את העיסה לכדי משהו מוצק שאוכל לפרוס או לחתוך באיזושהי צורה ולבסוף עשיתי מה שעשיתי בפעמים קודמות: הוספתי שתי ביצים (אורגניות, כמובן) שיטחתי על תבנית אפיה ורק לאחר האפיה פרסתי למלבני חטיף. אלא שאינני יודעת אם לא יצא שכרי בהפסדי: הלא חלק גדול מהרכיבים הבריאים והנהדרים איבדו וודאי באפיה את כל הסגולות הנהדרות שלהם, לא?
קראתי הרבה על סגולות הברוקלי במניעת סרטן,שמירה על הלב והשאלה איך ניתן לאכול את המאכל ולהסיק את מיטב התועלת ממנו? האם ניתן להרתיח את הברוקלי במים ולאחר מכן לאכול אותו רגיל? תודה
אמיר שלום, אפשר (ורצוי) לאכול ברוקולי חי מגידול אורגני ואפשר לבשל או לאדות למשך 5-10 דקות בלבד. להלן מידע נוסף וכמה מתכונות ירקות ממשפחת המצליבים: ירקות ממשפחת המצליבים יכולים למנוע סרטן לחומרים המצויים בצמחים יש תכונות נוגדות?חמצון, בעלות יכולת למנוע ולנטרל נזק של ''רדיקלים חופשיים לתאי הגוף. הדבר הוכח באין ספור מחקרים. ראויים לציון הם הירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, ברוקולי, כרובית, כרוב ניצנים), אשר מחזקים את המערכת החיסונית וגורמים להגברת ייצור של אנזימים המעורבים בטיהור התאים מרעלים ומתרכובות וחומרים המזיקים להם. על-פי מחקרים - חלקם בחיות?מעבדה וחלקם בבני?אדם - אכילת ירקות ממשפחת המצליבים עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן ולהתפשטותו ובעיקר סרטן הערמונית, סרטן המעי הגס, סרטן הריאות, סרטן השד וסרטן השחלות. בנוסף נמצא, כי ירקות אלה מועילים לטיפול בכיבים במערכת העיכול, באסטמה ובדלקות בדרכי הנשימה. כדי ליהנות מיתרונותיהם הבריאותיים עדיף לאכול אותם טריים (למשל בסלט, או במיץ), או באידוי קצר (5-10 דקות). התכונות הבריאותיות שלהם אינן נשמרות בבישול ממושך. מיץ אנטי-סרטני המועיל לריפוי כיבים במערכת העיכול: רבע כרוב, גבעול ברוקולי עם התפרחת, גבעול סלרי, גזר. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, 1. רציתי לדעת מה חשיבותו של התוסף L ליזין ועד כמה הוא יעיל בשיפור המערכת החיסונית? האם זרעי צ'יה מועילים יותר ? 2. מהו המינון המומלץ לאדם מבוגר של L ליזין? תודה
עדנה שלום, מדובר בחומצת אמינו א ח ת מ 22 חומצות אמינו המרכיבות את מה שנקרא חלבון. אי ממליץ לא לקחת תוספים של חומצות אמינו בודדות, כדי לא ליצור חוסר איזון (עודף / חוסר) בחומצות אמינו אחרות העובדים איתה בסינרגיה. זרעי צ'יאה מכילים ליזין, כמו רכיבי תזונה אחרים. מקורות הליזין במזון: דגנים ובעיקר קטניות, זרעים ואגוזים, דגים, אגוזי קוקוס, בוטנים, פולי סויה, ביצים, ירקות. תפקידים: השפעה במחלות נגיפיות, שליטה על נגיף ההרפס. - משמשת כנשא של הסידן בתהליך הספיגה, הטמעה ופיזורו בגוף. בילדים מסייע להגברת צמיחה, סיוע בתפקוד המעיים ושיפור התיאבון. במצבי מחסור: חוסר תיאבון או עלייה במשקל, הפרעות אנזימטיות: אנמיה, נשירת שיער, בעיות ריכוז, עיניים אדומות. לסיכום, אני ממליץ לקבל ליזין מהמזון ולא לקחת תוסף. בהצלחה צביקה קורן
התוסף L ליזין. הרוקח ( הומאופט) המליץ על לקיחת כמוסה אחת מידי יום לטיפול תומך בהדבקה בוירוס הפפילומה כדי לשפר את המערכת החיסונית. האם לדעתך יש מקום ליטול תוסף זה במקרה זה ? עד כמה הוא יכול להועיל ? האם אתה עדיין סבור שלא מומלץ לקחת את התוסף ? איזה נזק עלול להיגרם אם אמשיך לקחת תוסף זה למשך 3 חודשים? שוב תודה לך
טובה בר שאן ,שלום רב, אני שומעת מידעים שונים בקשר לארוחת הבוקר הנחשבת לפי מה שקראתי לחשובה מבין הארוחות . שאלותיי הן: 1. במה מומלץ ביותר לפתוח את הבוקר ? מה הכי בריא ? 2.מהי ההרכב האידיאלי לארוחת הבוקר -המומלץ ביותר ? עליי לציין שאני בת 60+ ( מאוזנת ע"י סימבקור להורדת כולסטרול) וחשובה לי תזונה בכלל וארוחת הבוקר בפרט. תודה מראש
עדנה שלום, ראשית בעיני אין "מומלץ ביותר" ואין "הכי בריא". ישנם אנשים שלא מסוגלים לאכול שום דבר עד הצהרים, יש האוכלים פירות עם חלבון וסלט עם חלבון ויש המעדיפים ארוחה מבושלת בבוקר. ישנן ג י ש ו ת תזונתיות שונות כמו הטבעונות המטיפה לאכילת ירקות בבוקר, גישת המקרוביוטיקה הממליצה על מזון מבושל בבוקר ולאורך כל היום ועוד. נסי למצוא מה מתאים ל ך ולא מה שמומחה זה או אחר אומר. את יכולה להתייעץ עם מומחה בגישה שאת נמשכת אליה. לדעתי כדאי להתחיל את הבוקר עם תה צמחים, או מיץ ירקות ואחרי כשעה לאכול ארוחה המכילה סלט עם חלבון כלשהו, או סלט עם חלבון (שקדים וזרעים, או ביצה קשה אורגנית, או יוגורט עיזים). בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, בני בן ה-29 סובל בחצי השנה האחרונה ממיגרנה של העין. התקף (היו שלושה )- מתבטא בכאב ובהפרעה ברמה כזאת או אחרת בשדה הראייה. האם ישנה המלצה בנושא בתחום תזונה/ תוספי מזון? תודה ושבוע טוב, שוש.
שוש שלום, אני לא מכיר את המחלה / תופעה הזאת ולכן אין לי המלצה ספציפית. נסי בפורום בריאות העין : http://www.doctors.co.il/forum-1590/message-63670#message-63670 בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, א. על פי הוראת רופא עלי לצרוך תוסף סיבים. כמות הנוזלים המותרת לי ביום היא שש כוסות בלבד. האם מותר וכיצד אפשר לצרוך תוסף סיבים עם כמות כה קטנה של נוזלים. ב. כמה זמן לאחר התחלת השימוש בתוסף אני אמורה לראות את השפעתו. תודה רבה.
שלום לאה על איזה תוסף מדובר ? מה הרופא המליץ לך ומאיזו סיבה נאמר לך להתחיל להשתמש בתוסף ? בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
תודה רבה על תגובתך המהירה. אני סובלת שנים רבות ממעי רגיז. בשנה האחרונה באופן מיוחד היציאות כל הזמן קשות מאד ודורשות מאמץ רב. כתוצאה מכך נגרם לי נזק בעור פי הטבעת עם פיסורה קלה. הכירורג המליץ על בנפיבר בעדיפות ראשונה. לפני עשרה ימים התחלתי ובהדרגה עליתי לשתי כפות ביום ועדיין אין שום שינוי בצורת היציאות. פניתי אליך כי עלה בדעתי שאולי הסיבה לכך היא שאני מוגבלת לשש כוסות נוזלים ביום בלבד, לפי הוראת רופא פנימי המטפל בלחץ הדם שלי בין השאר על ידי משתנים הגורמים לרמות נמוכות של נתרן. ושוב תודה.
מה מומלץ לאכול לסתימת התאבון שנותן תחושת שובה ודל בקלוריות?
שלום יצחק לאיזון המשקל ולקבלת תחושת שובע אמיתית, אין תחליף לתזונה מאוזנת, מגוונת ואיכותית. כחלק מהתזונה המאוזנת יש להקפיד על צריכה של כ-25-30 גרם סיביים תזונתיים הנמצאים בעיקר בירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
אני אוכל בצורה נכונה עם הרבה ירקות וגם פירות ועדיין קימת בעיית תאבון. חשבתי על רעיון לאכילת חטיף? מסיבים תזונתיים שיתן פתרון לסתימת התאבון ויכיל כלום קלוריות.
שלום,יש לי חוסר בברזל ובעיקר-מחסני הברזל שלי רייקים. אני לא ממש אוהבת בשר,,, כמו כן,יש לי רירית רחם דקה שמפריעה להיקלטות הריון-הומלץ לי לאכול סלק לשם עיבוי הרירית. א. האם ידוע לך על סגולה זו של הסלק על הרירית? ב. מהו המינון הנכון של צריכת סלק על כל צורותיו,לשם השגת הטבה מהירה-גם מבחינת הברזל וגם מבחינת רירית הרחם-אך מצד שני,ללא גרימת נזק של אכילה מוגזמת. תודה.
ש. שלום, א. אני לא מכיר את התכונה הזאת של הסלק. ב. המינון המומלץ הוא רבע עד חצי סלק בינוני ביום - חי ומבושל. ג. הטיפול באנמיה צריך להיות מקיף יותר ולא מבוסס על "תרופה" כזאת או אחרת. ד. על תכונות הסלק ומידע נוסף תוכלי לקרוא במאמר שכתבתי ומופיע קישור הבא: http://www.zom.co.il/Pages.aspx?pageId=118 בהצלחה צביקה קורן
או בינוניים-מדוע מינון זה הוא בעצם בעייתי? הרי סלק זה ירק, וירק זה בריא, לא?
שלום עדי, האם חצי בננה כחצי שעה(זה זמן טוב?) לפני משחק כדורגל(שעה וחצי הכולל אירובי ואנארובי) זו הכמות הנכונה או שבננה אית שלמה עדיפה? האם בננה זה פרי שמתעכל מהר? ואין בעיה לצרוך אותו סמוך לפעילות גופנית קשה? תוכלי להסביר לי בפשטות מה יש בננה שהוא נחשב לפרי המומלץ(אני חושב) לפני פעילות גופנית? האם הוא עד כדי כך מפוצץ באנרגייה? תודה רבהההההה
שלום עידן המטרה באכילה כחצי שעה לפני הפעילות הינה לספק תמיכה ראשונית של גלוקוז לתחילת הפעילות. על כן מומלץ לאכול פחמימה עם אינדקס גליקמי בינוני- גבוה, שנספגת יחסית מהר. ניתן לשלב גם מעט חלבון. בננה מכילה אינדקס גליקמי בינוני-גבוה ולכן בהחלט מתאימה. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
מה מאבד הגוף בנוסף למים כשיש שלשול(לא ממושך או כרוני)? מה כדאי לצרוך כדי לפצות על האובדן? רצוי משהו שזמין בבית.
מנשה שלום, בשילשול מאבדים בעיקר ויטמינים ומינרלים אבל גם רכיבי תזונה אחרים שלא הספיקו להתעכל (חלבונים ושומנים). אם מדובר בשילשול קצר אין צורך בפעולה מיוחדת מלבד מעט יותר מלח באורז. רצוי לעשות "צום" קצר המבוסס על שתיית תה רגיל, ואכילה של אורז ל ב ן מדולל בהרבה מים ומתובל בקינמון. בהצלחה צביקה קורן
כשצורכים מלח,האם יש לגוף שימוש בכלור(כלורין) שבו, או רק בנתרן? אם הכלור כשלעצמו מזיק,האם יש סוגי מלח המכילים פחות כלור?
שלום, אני נוהג לאכול פירות לפני אוכל אחר, והתעוררה בי תהייה: מה לגבי פירות המשולבים במזונות אחרים (למשל: עוגה המכילה פירות). האם בישול/אפייה "מבטלים" את הרכיבים שבגללם אני מפרידים פירות משאר סוגי המזון ? במלים אחרות: האם אני יכול לאכול עוף שהושרה בפירות יבשים, עוגת פירות, וכו' - בלי חשש ?
אלי שלום לפי שיטת הפרדת מזונות אינך יכול לאכל חלבונים עם פחמימות כלך שפירות עם בשר זה לא מתאים בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
האם זה בסדר לטגן בשמן זית? למשל חביתה, או טיפה את האורז? ברור לי שעדיף בכלל לא לטגן, אבל אם כבר באיזה שמן עדיף לטגן? תודה
לי שלום אין ספק שעדיף לא לטגן ולהוסיף את השמן בצורה שלא תיגע באופן ישיר על המחבת או הסיר (אידוי) שמן זיית הוא שמן טוב לטיגון קצר . בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
למה הכוונה טיגון קצר?
שלום, אני סובל מרפלוקס, דבר המקשה עליי בתפקוד היומיומי, זה מתבטא בחזרה של התוכן האוכל לפה, קושי רב בנשימה לאחר האוכל - בייחוד בשכיבה. קניתי בחנות צמחים חליטות צמחים של שומר , קמומיל, לחך ולענה וולגריס. השאלות שלי הן האם השילוב בניהן בחליטה אחת עלול להיות בעייתי? האם יש מינון מסויים שהוא מופרז ואף עלול להזיק ? האם יש בעיה של שילוב בין צמחים אלה עם לוסק, אומגה 3 ומולטי ויטמן ? ושאלה אחרונה היא מתי מומלץ לשתות את החליטה לפני או אחרי האוכל ? בתודה מראש, רועי.
רועי שלום את החליטה ניתן לשתות לאחר האוכל. ואין איתה ביה ההמלצה שלי תאכל ארוחות קטנות ולא כבדות . בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
לריפלקס אני ממליץ חליטה של פיליפנדולה (ספיראה). בד"כ עובד מצוין.
בנוסף למה שאני לוקח??
מה עושים אם הילדה שלי בת השלוש לא אוכלת פירות וירקות?
מיכל שלום הילדה שלך קטנה ועדיין לא גבשה את הטעמים רק את יכולה ללמד אותה ולגרום לה לאכל מזונות חשובים אילו. תהיי יצירתית וכל פעם תנסי ירק אחר או מבושל או מוקפץ או בסלט או בפשטידה. שימי על השולחן ותראי לה שגם את אוכלת. הילדה בדרך כלל מחקה את הוריה . וצריך סבלנות וזה משתלם. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
שלום, אני מתאמנת באופן יומיומי בחדר כושר, ולאחרונה אני מנסה לאכול רוב הזמן אוכל טבעוני _לא מעובד_ בלבד.(כלומר, ללא מוצרים מן החי, ללא מוצרים מעובדים כלשהם - כלומר גם טופו ודומיהם לא באים בחשבון). לאחרונה אני סובלת מנשירת שיער רצינית, ואני חוששת שהדבר נובע מכך שאין לי מספיק ידע בנושא. לכן אני מחפשת תזונאי/ת מקצועית שתוכל להדריך אותי בנושא ולבנות לי תפריט מותאם.
סופי שלום יתכן שאת באמת לא מקבלת את כל מה שאת צריכה בתזונה. גם צביקה קורן וגם אנוכי טובה בר- שאן תזונאים קלינים טבעיים ואם ברצונך יעוץ מפואט את מוזמנת להרים טלפון. הטלפון שלי 0546829699 הטלפון של צביקה נמצא באתר. בברכב ובהצלחה טובה בר- שאן
עדי הי האם מותר לאכול סוכריות מציצה בטעם אניס בהריון? תודה רבה לך
שלום אורה אין בעיה המשך הריון קל עדי מילר דיאטנית קלינית
שלום רב, שמעתי וקראתי על כדורי ההודיה (קקטוס ההודיה), ברצוני לדעת: 1. האם מוכר ע"י משרד הבריאות בישראל? 2. האם ידוע על סכנות / תופעות לוואי? 3. האם יש בעייה לקחת את ההודייה עם תרופות קבועות נוספות?
שמרית שלום, השאלה עלתה כמה פעמים בפורום ושללתי את השימוש בתוסף הזה. תעשי חיפוש על המילה "הודיה" - התוסף לא מוכר ע"י משרד הבריאות בישראל. - ידוע על סכנות / תופעות לוואי, כמו כל "תרופת פלא להרזייה. - יש בעייה לקחת את ההודייה עם תרופות קבועות נוספות! דברי עם הרופא המטפל. כדאי להימנע, גם אם משווקים זריזים ונמרצים הבטיחו לך הרים וגבעות! בהצלחה צביקה קורן
שלום, אני בת 22 ובעיקרון מקפידה על תזונה טבעית, כמה שיותר פירות, ירקות , ומים לגוף. אך לפעמים בעיקר אחרי הארוחה מתעורר לי רצון לאכול קצת מתוק, אם כי אני משתדלת להפחית , עדיין זה קורה לי. וברגעי משבר אלו אני גם משתדלת שהמתוק יהיה בריא ואוכלת פרי יבש או שניים או פריחית עם דבש או חופן דגני בוקר מחיטה מלאה שמגיעים עם תוספות של אגוזים או צימוקים. מיקספלקס פלוס נראה לי. האם אני פועלת נכון? מצפה לתשובתך :)
רננה שלום, התופעה מוכרת, ידועה ונובעת, בין השאר מהרגל, תנודות ברמת הסוכר ותפריט לא מאוזן. אני לא רואה בעיה אם את אוכלת מתוק לפעמים. אולי אם "תבטיחי לעצמך" לאכול את החטיף שעה אחרי הארוחה, עם כוס תה צמחים, זה יועיל... בהצלחה צביקה קורן
שלום רב שאלתי היא: אדם הצם צום מוחלט במהלך שעות האור ואוכל בשעות החושך בלבד האם יש דרך לתזונה בריאה שתפצה על החוסרים שנגרמו במהלך היום ובהתחשב בעובדה שמצב זה הוא קבוע מהלך מספר שנים\?
צבי שלום, לא ברור לי מהם האילוצים שמחייבים אותך לא לאכול במשך היום, אבל זה מצב מ א ד לא רצוי שמשבש את חילוף החומרים בגוף ועלול לגרום לנזקים בריאותיים. בכל אופן, אני מציע לך לפנות לייעוץ אישי בתזונה טבעית ולא להסתפק בעצות חינם הניתנות בפורום זה או אחר. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, אני סובלת כבר יותר מ- 10 שנים מחידק הילקופקתר בכיבה, קיבלתי אנטיביוטיקה 4 פעמים על פי רופא הגסטרו שלי, וזה לא עזר, החיידק נשאר. רופא הגסטרו אמר שאני צריכה לחיות עם זה. לפני שבוע חבר לעבודה המליץ לי לקחת שמן אורגנו. האם זה באמת עוזר? תודה ובברכה
רנין שלום, את יכולה לנסות שמן אורגנו, תמצית זרעי אשכוליות, תמצית חמוציות, או כל "תרופה טבעית" אחרת, אבל קחי בחשבון שאין תחליף לתזונה טבעית ואיכותית ולטיפול במתחים ובקונפליקטים בחיים. החיידק הזה נמצא אצל רוב האנשים, אבל הוא משגשג כשאנחנו מאפשרים זאת באמצות תזונה קלוקלת ומתח מתמיד. בהצלחה צביקה קורן
שלום, האם תזונה טבעונית הכוללת רק: פירות, ירקות ושתי פרוסות לחם ביום מתאימה לתקופה של הנקה?
אסנת שלום, חסר חלבון ושומן בתפריט היומי שלך. אלה רכיבים חיוניים לכל אדם ובמיוחד בתקופת ההנקה. למרות הטענה של הטבעונים שבירקות ובפירות יש חלבון, מדובר באחוז אחד בלבד ולא כל חומצות האמינו נמצאות שם. כדאי מ א ד שתוסיפי לתזונה שקדים, אגוזים וזרעים טחונים. בנוסף, אני ממליץ לך להוסיף לפחות מנה אחת ביום של דגן מלא וקיטניה. אני לא יודע מי המליץ לך על התפריט המינימליסטי והמזיק הזה, אבל כדאי שתפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית. בהצלחה צביקה קורן
תודה רבה על תשובתך. תוכל בבקשה לתת לי דוגמאות (כמה שמות) ל'דגן מלא' ו'זרעים טחונים'?
ברצוני לשאול ממה יש להימנע כדי להוריד טריצלרדים?ערך-300 .איזה מזונות מומלצים ואיזה לא?תודה מראש.
אנה שלום, השאלה עלתה רבות בפורום - תעשי חיפוש על המילה "טריגליצרידים". את יכולה לבדוק תשובות לאותה שאלה ב 20/8 (גל). כדאי להתייעץ גם עם הרופא המטפל. בהצלחה צביקה קורן
רציתי לשאול כמה קלוריות יש בכף ממרח שקדים? וכמה מזה מומלץ לאכול ביום והאם לא עדיף לאכול שקדים מאשר את הממרח?? תודה :)
יפעת שלום, יש הרבה מחשבוני קלוריות באינטרנט. במאה גרם שקדים יש כ 550 קלוריות. תמיד עדיף שקדים שלמים, מושרים על פני מזון מעובד. בהצלחה צביקה קורן
עדי שלום לך אני מבקשת לשאול האם מותר לקחת סוכריות אקליפטוס (סוכריות כמו גייל בטעם אקליפטוס) בהריון? אני שבוע 30 תודה לך ויום טוב
שלום מעיין במידה והסוכריות אינן מכילות סוכרזית מסוג סכרין ו/או ציקלמט אין שום בעיה. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
ההי אני בת 13 ואני גובה 1.55 ושוקלת 53 אני לא מצליחה להרזות כי אני לא יודעת מה לעשות, אז... מה לעשות?
שלום רב, בגילך לא כדאי להתחיל ב"דיאטת הרזייה" שעלולה לגרום להשמנה. תפני לתזונאית בקופת חולים, או באופן פרטי והיא תדריך אותך בתזונה נכונה. חשוב לשלב פעילות גופנית נמרצת וסדירה. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, רציתי לדעת איזה דרכים יש לשטוף עלים וירקות בצורה הטובה ביותר?במיוחד עלים ונבטים שבהם יש כל מיני חרקים ? מה לגבי תכשיר אקולוגי שמיועד לכך? ראיתי בבית טבע, האם הוא מומלץ?
מיי שלום, אני שוטף תחת הברז, או בקערת מים. אפשר להוסיף במי סבון או בתכשיר אקולוגי. צריך לשים לב שהנבטים לא מעופשים, כי אז השטיפה לא מועילה. בהצלחה צביקה קורן
שלום, אני בן 27, לפני כ-4 חודשים עברתי לתזונה טבעונית ומאז עשיתי 2 בדיקות דם. בראשונה רמת ה-בי 12 היתה קרובה לגבול התחתון ובאחרונה (לפני כשבוע) הערך עמד על 139 כשהטווח הוא 156-672. רכשתי טבליות מציצה של אלטמן (שיש בהן גם ח. פולית) שבכל אחת 1200 מק"ג. לאור החסר הגדול שיש לי בויטמין רציתי לדעת מהי התדירות המומלצת שבה אני צריך ליטול את הטבליות. קראתי במספר מקורות באינטרנט שבשבועיים הראשונים כדאי (במצב כזה) לקחת 2 טבליות ביום, ואף לחתוך כל טבליה לשניים וליטול במרווחים של מספר שעות. אשמח לייעוץ. תודה רבה, Vegan.
שלום רב, אני ממליץ לקחת כדור אחד ביום. לגבי התוספת של חומצה פולית הדעות חלוקות... תבדוק שאין תוספים מזיקים בכדור (ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל וכד'). אחרי חודשיים תבדוק שוב ואם זה עדיין נמוך, תתייעץ עם הרופא, או תפנה שוב לפורום. בהצלחה צביקה קורן
החומרים שיש בטבליות הם: "סוכרוז, סורביטול, מניטול, דקסטרוז, ח. פולית, ח. סטארית, מגנזיום סטארט, סיליקה, טעם דובדבן, ויטמין B-12." תודה על התשובה
מצרכים: 2 חצילים 8 עגבניות חתוכות לסירות 400 גרם חומוס מבושל שמן לטיגון 6 כפות שמן זית 1/4 2 כפיות "תבלין הנדודים" בצל גדול פרוס לרצועות ביצה טרופה 5 שיני שום חתוכות ל-4 1 כף רסק עגבניות כף דבש מלח פלפל שחור גרוס מים רותחים אופן ההכנה: 1. חותכים את החצילים למקלות באורך ובעובי אצבע. 2. מערבבים בקערה את הביצה הטרופה עם החצילים ומטגנים בשמן. 3. מטגנים את הבצל בשמן זית ומוסיפים 1/4 כפית "תבלין הנדודים". מוסיפים את השום ומטגנים קלות. מוסיפים את העגבניות, כף רסק עגבניות. מערבבים ומוסיפים 2 כפיות תבלין הנדודים. מוסיפים את החצילים והחומוס, מלח , פלפל שחור דבש ומים רותחים לכדי כיסוי הירקות. לבשל למשך 30 דקות. המלצה: להגיש עם אורז
Shiver me timbers, them's some great ifnortmiaon.
צביקה או טובה שלום רב. אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס. אני מעוניינת לדעת האם אין מניעה לצרוך כמוסות שורש כורכומין (עקב בעיה דלקתית). האם השימוש בכורכומין אינו סותר את בעיית תת פעילות בלוטת התריס. תודה רבה.
אלינה שלום, למיטב ידיעתי אין מניעה לצרוך כורכום במצבך. על יתרונות הכורכום ולמי כדאי להימנע ממנו תוכלי לקרוא בקישור הבא (המאמר הרביעי בקובץ): http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=124 בהצלחה צביקה קורן
שלום, אני אישה מניקה, סובלת שנים רבות מתולעי מעיים. מה לעשות כדי לטפל בתופעה המעיקה??? אני מבינה שסוכר מעודד קיום תולעים, האם גם סוכר טבעי (מפירות ודבש) מעודד קיום תולעים? כמו כן אשמח לקבל ייעוץ לטיפול בילד (4) שסובל גם כן מתולעים המון תודה
ניבה שלום, קשה לתת ייעוץ אישי במסגרת הפורום ועם כל כך מעט מידע על תזונתך ומצבך הבריאותי. בכל אופן, ראשית כדאי לעשות בירור רפואי לגבי סוג התולעים ואם אפשר לחסל אותם בטיפול תרופתי. שנית, סוכרים אכן מעודדים שיגשוג של תולעים. שום וזרעי דלעת נחשבים ברפואה העממית כדוחים תולעי מעיים. לסיכום, אחרי שמיצית את המסלול הרפואי, תפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית. בהצלחה צביקה קורן
ובריאים מפירות ודבש מעודדים תולעים?
האם יש לך טיפים לתזונה נכונה בגיל המעבר?
צילה שלום אכן כן אכילה של הרבה עלים ירוקים אכילה של מצליבים (אם אין בעיה בבלוטת תריס) כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, עלי רוקט וכ'ו אכילת זרעי פשתן טחונים. אכילת דגים אכילה של אגוזי מלך. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
היי ד"ר, הבנתי שבתוסף תזונה פמארל יש פשתן ומיצוי סויה היכול לעזור לתופעות גיל המעבר, האם זה נכון? תודה.
האם יש טעם בצריכת כף שמן פשתן ביום? למה זה מועיל?
אורית שלום שמן פשתן מכיל: הרבה ויטמין E מכיל אומגה 3 לכן חשוב ביותר בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
אני טוחנת 2 כפות של גרעיני פשתן-אני נהנת מאותן סגולות כמו בשמן?
האם עדשים כתומים ועדשים צהובים זה אותו דבר? מכילים את אותם ויטמינים.? מה מיוחד בעדשים צהובים? מה הם מכילים? ומה מיוחד בעדשים כתומים? מה הם מכילים?
אורית שלום, אין הבדל משמעותי וחשוב לגוון ולהחליף בין הסוגים השונים. כל הסוגי העדשים (והקיטניות) עשירים בחלבון, מינרלים כמו סידן, אשלגן וברזל, ויטמינים מקבוצת B, בטא קרוטן ועוד. כדאי להשרות 8 שעות לפני הבישול. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, קראתי את תשובתך לגבי חלב קוקוס. באינטרנט קראתי שחלב קוקוס מלא בברזל (שאני סובלת) ויש הבדל בין חלב קוקוס למי קוקוס. על פניו הכתבה הייתה כי זה בריא מאוד. הנכון הדבר?
רונה שלום אכן כן בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
שלום רב, אני נוטלת חומצה פולית מזה מס' חודשים כהכנה להריון וגם לאיזון כמו כן נוטלת כולין עבור הזיכרון שהשתבש לי לאחרונה עקב הפרעה מסויימת. רציתיבבקשה לדעת האם אחת משתי התרופות גורמת לתיאבון מוגבר. יש לי הרגשה שזה מהחומצה הפולית. גם מולטי ויטמין גורם לי לרעב עד כדי סחרחורת. לא זוכרת אם B12 גרם לי לרעב. התרופות שאני נוטלת גורמות לי לחוסר תיאבון ולכן רזיתי מאוד יפה. לכן שמנתי קצת בעקבות תוספי התזונה. רציתי לבדוק אם יש אמת בדבר. תודה רבה.
גלית שלום לא ידוע לי על רצון לאכל בעקבות החומצה הפולית . בנוסף חסר לי מידע על התרופות שאת לוקחת. ברגע שאת משלימה את הויטמינים שחסרים לך פעילות הגוף יותר טובה . בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
לצביקה ולטובה שלום, אני בת 46 מתמודדת עם דיכאון : נוטלת שילוב של ויאפקס, אדרונקס ולוסטרל . עדיין נלחצת בקלות , מרגישה מתח ודפיקות לב ממטלות פשוטות . מבקשת את המלצתכם לגבי תוסף מרגיע ומשקיט שישתלב עם התרופות ויפחית לחץ , מתח , חרדה . קראתי על גינסנג אמריקאי , רודיולה רוזיאה או חומצות חלבון אינוסיטול , או ויטמין בי-3 במינון 500 מ"ג : מבקשת דעתכם על אחד מהם או תוסף אחר. הרבה תודה , מחכה לעצתכם .
ויוי שלום, את לוקחת כבר שלוש תרופות כימיות.מדוע להוסיף עוד "תרופות טבעיות"? אני מציע לנסות לטפל בבעיה שלך בצורה יותר שלמה (הוליסטית) באמצעות ביצוע תיקונים בתזונה, פעילות גופנית, הפגת מתחים וקונפליקטים, נשימות, מדיטציה, חשיבה חיובית, צמחי מרפא, תוספים ועוד. לרפואה המשלימה-הטבעית יש הרבה מה להציע בנושא זה. מציע שתפני לייעוץ אישי ולא תחפשי עוד "תרופות". אם את בכל זאת רוצה תוסף, נסי לקחת 5 טיפות מיצוי ולריאנה בחצי כוס מים. זה עלול להיות ממכר בטווח ארוך. מרגיע ולא ממכר: לעשות חליטה מתערובת של עלי מליסה, קמומיל, ורבנה, פסיפלורה וסקוטלריה. תקני בחנות טבע, תערבבי בקערה ותשמרי בצנצנת זכוכית. כדאי לקחת תוסף של אומגה-3 ממקור צמחי או דגי. זה נמצא מועיל לבריאות הכללית למניעת מחלות ולטיפול במצבים נפשיים שונים. בכל מקרה ולמען הסר ספק, אני לא ממליץ לך להפסיק עם תרופות המרשם ללא התייעצות עם הרופא המטפל! בנוסף, כדאי ליידע את הרופא המטפל בדבר תוספים טבעיים שאת לוקחת. לפעמים יש להם אינטראקציה עם תרופות מרשם. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, המליצו לי לקחת כרום פיקולינט לאיזון רמת סוכר גבוהה-גבולית ולמניעת כמיהה למתוק. שמעתי שהחומר מסרטן. מה דעתכם? תודה, עדנה
עדנה שלום, ה"שמועה" הזאת התפרסמה בשנת 2007. לי לא ידוע שהתוסף מסרטן, אבל לאור הערתך בדקתי את הנושא ולהלן התוצאות: 1. בדיון מעניין בנושא פורום "תזונה קלינית" - אין הוכחות חד משמעיות: http://www.doctors.co.il/forum-1040/message-89600#message-89748 2. בפורום רוקחות שוללים את הידיעה הזאת: http://www.doctors.co.il/forum-1864/message-11020#message-11020 3. בדקתי במאגר המידע של הספרייה הלאומית לרפואה בארצות הברית ומצאתי שקיימים 709 מחקרים ועבודות על כרום פיקולינט. (אילו היה מסרטן, היו מציינים זאת): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=chromium%20picolinate 4. חיפשתי באותה ספריה ומצאתי 46 מחקרים הדנים בכרום וסרטן. מתברר שלא נעשו מחקרים על בני אדם, אלא על עכברים ונמצא שרק עכברים זכרים (לא נקבות) עלולים לסבול מסרטן במעיים. חלק מ 46 המחקרים דנים בכלל במים שמזוהמים במינרל כרום. 5. תועלות הכרום: אם תעשי "גוגל" על כרום פיקולינט תמצאי עשרות אתרים הדנים בתועלות הכרום. רובם מסחריים, אבל להלן קישור לאתר לא מסחרי: http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Glossary/Minerals/H-Mineral-Chromium.html מקווה שזה יעזור לך לקבל החלטה, אבל אם לא, תסתפקי במזונות עשירים בכרום. הרשימה מופיעה באתר שהוזכר בסעיף 5. בהצלחה צביקה קורן
האם מים רותחים עם מקל קינמון פוגעים בערכו של הקינמון?
לי שלום כמעט ולא בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן
שלום רציתי לברר האם חובה לטחון את הזרעים או להשרותם לפני האכילה תודה
דוד שלום, אין חובה לטחון את הזרעים או להשרותם לפני האכילה, אבל כדאי לעשות זאת. הטחינה מגדילה את שטח הפנים של הזרעים ובכך משתפרת ספיגת החומרים המועילים שנמצאים בו. גם השרייה משפרת את העיכול. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב לגולשים בפורום, בעקבות בקשות חוזרות ונשנות של מרווין לבדיקת הנזקים והסכנות של הפשתן ובעקבות הפנייה שלו למקור כלשהו, בדקתי את המקור ולהלן תוצאות הבדיקה: 1.זרעי פשתן מפחיתים באופן משמעותי את ריכוז הכולסטרול הרע והכללי בדם מטה-אנליזה של 29 מחקרים קודמים: http://www.ajcn.org/content/90/2/288.abstract Conclusions: Flaxseed significantly reduced circulating total and LDL-cholesterol concentrations 2. שמן פשתן ופשתן טחון מעלים רמת חומצת שומן חיונית בשם אלפא לינולנית (Alpha-Linolenic Acid - ALA) בדם. זרעים שלמים של פשתן לא הועילו (כי הם לא מתעכלים...) וגרמו להפרעות עיכול. (אני תמיד ממליץ לטחון!). http://www.jacn.org/content/27/2/214.abstract Conclusion: In summary, ingestion of flax oil and milled flaxseed delivered significant levels of ALA to the plasma whereas whole flaxseed did not. 3.זרעי פשתן טחונים מקטינים סיכון למחלות לב ולסוכרת: http://www.jacn.org/content/27/1/65.abstract Conclusions: Ground flaxseed has a modest but short lived LDL-C lowering effect, yet reduces Lp(a) and improves insulin sensitivity in hyperlipidemic adults. כמובן שיכולתי להמשיך למצוא עוד מחקרים על התועלת של הפשתן על סמך ההפנייה של מרווין, אבל פשוט אין לי זמן. לכן, אני מביא לעיונכם מאמר מקיף ומאוזן שכתבתי על הפשתן ומופיע בפרק המאמרים באתר שלי בקישור: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=128 הערה: המאמר הזה נועד לספק מידע לאנשים שנתקלים במשווקים נמרצים של "אומגה-3 ממקור צמחי" (מרווה מרושתת), הפוסלים שימוש בשמן דגים, שמן פשתן ופשתן טחון. "זרעי פשתן מזון על הפשתן הוא צמח חד שנתי בעל סיבים מרובים הגדלים על גבעול ארוך. זרעי הפשתן מאוכסנים בתוך תרמילים עגולים, הם חלקים וצבעם צהוב או חום. זרעי הפשתן נכללו בתזונת האדם כבר לפני אלפי שנים, במצרים העתיקה, ביוון ובמזרח הרחוק. בשנים האחרונות הפשתן זוכה לפופולאריות מחודשת בקרב תזונאים טבעיים ושוחרי בריאות, בשל ערכיו התזונתיים ויתרונותיו הבריאותיים, שחלקם אומת במחקרים מדעיים. זרעי הפשתן מכילים כמות גבוהה של שומן רב בלתי רווי ובכלל זה חומצה אלפא לינולנית (ALA) המשמשת כחומר מוצא לייצור חומצת השומן הנקראת בפינו "אומגה-3". אין בפשתן חומצות שומן מסוג EPA וDHA המצויות בשמן דגים ומבחינה זאת הוא נחות לעומת שמן דגים. קליפת הזרעים קשה ועשירה בסיבים תזונתיים. בגרעין עצמו יש חלבון, ויטמינים, מינרלים, שומן איכותי, ליגנינים, פיטו-סטרולים ופיטו-אסטרוגנים. ערכים תזונתיים (ב- 100 גרם): 530 קלוריות, 19 גרם חלבון, 13 גרם פחמימות, 42 גרם שומן (בעיקר חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה-3 (בצורת ALA) ואומגה-6), מינרלים (סידן, מגנזיום, אשלגן, ברזל, נחושת, זרחן, אבץ, סלניום), ויטמינים (E, C, B, K). כמות האומגה 3 בפשתן גבוהה יותר מזו הנמצאת באגוזי מלך שגם הם מקור צמחי חשוב לחומצה חיונית זו. אגב, בדקתי ומצאתי שהערכים התזונתיים של זרעי הפשתן עולים על אלה של "הלהיט התזונתי", גרגרי הצ'יאה, היקרים יותר, אך זוכים "ליחסי ציבור" טובים על ידי משווקים נמרצים. יתרונות בריאותיים 1.חומצת השומן החיונית ALA - Alpha-Linolenic Acid (אשר כאמור הופכת בגוף לאומגה-3), נמצאה במספר מחקרים כחיונית לשמירה על כלי הדם והגנה מפני מחלות לב, הפחתת מצבי דיכאון, סיוע בהתפתחות התקינה של תינוקות ופעוטות, איזון רמות שומנים בדם ועוד מספר תפקידים ביולוגים חשובים בגוף. כדאי לקרוא: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14995053 בנוסף, קיראו על יתרונות אומגה-3 במבזק אפריל 2010: http://www.zom.co.il/Pages.aspx?pageId=124 2. זרעי הפשתן מכילים פיטו-אסטרוגנים (אסטרוגן צמחי) היכולים להקל על תופעות הקשורות לחוסר איזון הורמונלי. הפיטו-אסטרוגן חלש בהרבה מאשר האסטרוגן הטבעי של הגוף ויכול להחליף אותו. הוא "מתלבש" על קולטני האסטרוגן בגוף וגורם לפעילות פחותה של האסטרוגן הטבעי שהגוף מייצר. כך הוא מתאים לטיפול ולמניעת תופעות ומחלות הנובעות מעודף אסטרוגן (כמו תסמונת תרום ווסתית, סרטן השד והערמונית) ולהקל על תופעות הנובעות מחוסר באסטרוגן בגיל המעבר והבלות. לדוגמה: טיפול במצבים של אי סדירות במחזור, גלי חום ואף סיוע בספיגת הסידן בעצמות ועיכוב דלדולן. 3. סיבים תזונתיים: זרעי הפשתן עשירים בסיבים תזונתיים (מסיסים ובלתי מסיסים) ולכן מומלצים במצבי עצירות (בשילוב עם שתייה רבה). לטיפול בעצירות מומלץ לאכול את הזרעים הטחונים, או להשרות בערב 2 כפיות זרעים שלמים בכוס מים ובבוקר לשתות את המים. הריר המופרש מהקליפה משמש כחומר סיכה מעולה למעיים. 4. הפשתן הוא גם פתרון טוב במצבי רעב במהלך היום כיוון שהוא נותן תחושת שובע האופיינית למזונות העשירים בשומן ובסיבים תזונתיים. 5. פיטוסטרולים: פיטוסטרולים הם חומרים המצויים באופן טבעי בשמנים צמחיים וגם בזרעי הפשתן. לגוף אין יכולת לייצר אותם ויש לקבלן מהמזון. המבנה הכימי שלהם דומה לזה של כולסטרול ויש המכנים אותם "כולסטרול מהצומח". כבר באמצע המאה הקודמת התגלה, כי פיטוסטרולים מורידים את רמת הכולסטרול בדם על-ידי עיכוב בספיגתו. עיכוב ספיגת הכולסטרול ע"י פיטוסטרולים נעשה באמצעות "תחרות" על מנגנוני ספיגת הכולסטרול במעי הדק. 6. בריאות העור: העור זקוק לאספקה קבועה של חומצות השומן החיוניות ובמיוחד חומצת שומן אומגה 3 שהכמויות שלה בתזונה המערבית נמוכות במיוחד. צריכה קבועה של זרעי פשתן, יכולה לסייע בשמירה על מראה העור ובריאותו. איך מאחסנים פשתן? כדי ליהנות מהיתרונות התזונתיים והבריאותיים של הפשתן, יש צורך לטחון הזרעים. הקליפה הקשה מקשה על מערכת העיכול לפרק את הזרעים וללא טחינה, או לעיסה יסודית, הם יוצאים שלמים בצואה ורכיבי התזונה שבהם לא נספגים בגוף. חשוב לקנות זרעים שלמים (רצוי מגידול אורגני) ולטחון בסמוך למועד האכילה. לא מומלץ לקנות זרעים טחונים! השמן בזרעי הפשתן רגיש מאד ומתקלקל במהירות עקב חשיפה לאור, לחום ולחמצן. אפשר לטחון כמות גדולה ולשמור בצנצנת זכוכית במקרר (לכמה ימים - עד חודש), או במקפיא (לכמה שבועות עד שלושה חודשים). את הזרעים השלמים אפשר לשמור במקרר, או מחוצה לו לתקופה של כשנה. כמה לאכול? הכמות היומית המומלצת היא כף עד שתים ביום של פשתן טחון. עם זאת, כדאי להגיע בהדרגה לכמות הזאת ולבדוק אם אין תופעות לוואי. עצות וטיפים לשימוש בפשתן את הפשתן ניתן לשלב במגוון רב של מאכלים. לדוגמה: לפזר על סלט ירקות או פירות, להוסיף ליוגורט, לשייק פירות, לדייסה, למרק, לפשטידה ועוד. חשוב לדעת שלאחר חימום, השמן הצמחי מאבד מאיכותו נהרס וגם חלק מהויטמינים נעלמים, אולם הסיבים התזונתיים, המינרלים, ALA והפיטו-אסטרוגנים נשארים אפקטיביים. ממרח מתוק: לערבב כף זרעים טחונים עם 1-2 כפיות דבש ולמרוח על לחם, או טוסט. ממרח מלוח: לערבב כף פשתן טחון עם מעט שמן זית ומלח ים גס ולמרוח על לחם, או קרקר. לשימוש באפיית לחם, מאפין, עוגות, עוגיות ועוד: מחליפים כ-1-1/2 כוס קמח רגיל באותה כמות פשתן טחון. ככל שיש יותר פשתן המאפה ישחים מהר יותר יש לבדוק למניעת חריכה. אין לאפות מעל 180 מעלות. מחקרים 1. במחקר קנדי שבו השתתפו 39 נשים אחרי גיל המעבר שחלו בסרטן השד, מצאו מדענים מאוניברסיטת טורונטו שזרעי פשתן עשויים לחזק את יעילות הטיפול הקונבנציונלי במחלה. הנשים שהשתתפו במחקר קיבלו כל יום, במשך כחמישה שבועות, עוגיות רגילות או עוגיות שהיו בהם 25 גרם זרעי פשתן. הגידול הצטמצם אצל 29 מהנשים. 2. בפרסום אחר של אותו מכון נטען, כי שילוב של פשתן וסויה מקטין גידולים של סרטן השד. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17579892 3. מחקרים נוספים בודקים השפעה על מחלות לב, לחץ דם, סוכרת, גיל המעבר, אוסטאופורוזיס ומחלת קרון. לדוגמה: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19568181 4.בפרסום של המחלקה לרפואה בהרווארד, בוסטון מומלץ לצרוך 2-3 גרם חומצת שומן אלפא לינולאית (ALA) כדי למנוע מחלת לב. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15945135 5.מחקר נוסף, שנערך בהרווארד, מצא שחומצות שומן מסוג אומגה 3 יכולות להפחית את הסכנה לניוון מרכז הראיה ברשתית (מקולה), מחלת עיניים שמביאה לאובדן הראייה עקב הרס תאים עצביים בעין. 6.במרכז על שם הנרי פורד לחקר ושיקום הראייה בדטרויט מצאו, כי זרעי פשתן ושמן פשתן מועיל לטיפול ביובש בעיניים. חומצות שומן אומגה 3 מסייעות לבלוטות השומן להפיק את השומן בסמיכות הרצויה, כך שיצפה את משטח העין. שמן פשתן רבים משתמשים בו כתוספת לתזונה היומית או כשמן לסלט. כאמור, השמן רגיש מאד ולכן אם קונים שמן פשתן, כדאי לקנות רק בבקבוקים כהים מקירור. חשוב לבדוק את התאריך האחרון לשיווק ולשמור במקרר בבית. כדי ליהנות מהיתרונות בלי החסרונות אפשר למהול אותו בשמן זית כתית מעולה ביחס של 1:3 כפות לטובת השמן זית. סיכום חשוב לזכור שפשתן זה מזון - בריא, מבריא, איכותי ועשיר ברכיבים תזונתיים, אך אין הוא "תרופה טבעית" שתרפא כל מחלה במינון מסוים ובפרק זמן מסוים. אפשר לקנות את הזרעים בכל חנות טבע ובחנויות תבלינים. כדאי לקנות זרעים הארוזים באריזת ואקום ולא בשקיות או בתפזורת. אני לא ממליץ לקנות פשתן טחון, אלא את הזרעים השלמים ולטחון בבית במטחנת קפה. אפשר לטחון כמות ולשמור בצנצנת במקרר. להתחיל עם כפית אחת ולהגיע לכף עד שתים ביום. הערה: אני חושש שכל זה לא ירגיע וישכנע את מרווין, כי "דעתו נחושה ואל נבלבל אותו עם עובדות", אבל הגולשים בפורום יפיקו תועלת מהמידע הזה. הערה נוספת: כששולחים הפנייה למחקר, צריך לקחת בחשבון שליד המחקר הזה יש עוד עשרות ומאות מחקרים אחרים... בהצלחה צביקה קורן
לגבי הסעיף הזה: 2. זרעי הפשתן מכילים פיטו-אסטרוגנים (אסטרוגן צמחי) היכולים להקל על תופעות הקשורות לחוסר איזון הורמונלי. הפיטו-אסטרוגן חלש בהרבה מאשר האסטרוגן הטבעי של הגוף ויכול להחליף אותו. הוא "מתלבש" על קולטני האסטרוגן בגוף וגורם לפעילות פחותה של האסטרוגן הטבעי שהגוף מייצר. כך הוא מתאים לטיפול ולמניעת תופעות ומחלות הנובעות מעודף אסטרוגן (כמו תסמונת תרום ווסתית, סרטן השד והערמונית) ולהקל על תופעות הנובעות מחוסר באסטרוגן בגיל המעבר והבלות. לדוגמה: טיפול במצבים של אי סדירות במחזור, גלי חום ואף סיוע בספיגת הסידן בעצמות ועיכוב דלדולן. באמת מצאתי בשבועות האחרונים שזה נכון. עברתי מקוהוש שחור לתוסף התזונה "פמארל" שמכיל, בין השאר, פשתן ואני מרגישה שיפור משמעותי בתופעות לוואי שסבלתי מהן כתוצאה מגיל המעבר. ממליצה לכן בנות גיל המעבר!
100% סחוט טבעי , יש של פריגת ויש של פרימור. רציתי לשאול אם זה כדאי ?
גד שלום, זאת "פשרה" אפשרית. זה עדיף על משקאות "קלים", מוגזים, דיאט ו"אנרגיה". כדאי למהול ב 50% מים בגלל הסוכר והחומצה שבו. בגישת התזונה הטטבעית שותים: מים, תה צמחים ומיץ ירקות. בהצלחה צביקה קורן