פורום תזונה טבעית

בפורום תזונה טבעית תוכלו לקבל תשובות לשאלות בנושאים של תזונה נכונה בראיית התזונה הטבעית, מניעת מחלות והקלה על מחלות ותופעות קיימות, איזון משקל והרזיה בריאה, מזונות מבריאים, תוספי מזון וצמחי מרפא ועוד. אנא השתמשו במנוע החיפוש על מנת לאתר שאלות נפוצות שכבר נענו.
20519 הודעות
16811 תשובות מומחה

מנהל פורום תזונה טבעית

07/09/2011 | 10:30 | מאת: אורה

עדי הי האם מותר לאכול סוכריות מציצה בטעם אניס בהריון? תודה רבה לך

08/09/2011 | 23:38 | מאת: עדי מילר

שלום אורה אין בעיה המשך הריון קל עדי מילר דיאטנית קלינית

07/09/2011 | 09:45 | מאת: שמרית

שלום רב, שמעתי וקראתי על כדורי ההודיה (קקטוס ההודיה), ברצוני לדעת: 1. האם מוכר ע"י משרד הבריאות בישראל? 2. האם ידוע על סכנות / תופעות לוואי? 3. האם יש בעייה לקחת את ההודייה עם תרופות קבועות נוספות?

07/09/2011 | 14:09 | מאת: צביקה קורן

שמרית שלום, השאלה עלתה כמה פעמים בפורום ושללתי את השימוש בתוסף הזה. תעשי חיפוש על המילה "הודיה" - התוסף לא מוכר ע"י משרד הבריאות בישראל. - ידוע על סכנות / תופעות לוואי, כמו כל "תרופת פלא להרזייה. - יש בעייה לקחת את ההודייה עם תרופות קבועות נוספות! דברי עם הרופא המטפל. כדאי להימנע, גם אם משווקים זריזים ונמרצים הבטיחו לך הרים וגבעות! בהצלחה צביקה קורן

06/09/2011 | 21:44 | מאת: רננה שוהם

שלום, אני בת 22 ובעיקרון מקפידה על תזונה טבעית, כמה שיותר פירות, ירקות , ומים לגוף. אך לפעמים בעיקר אחרי הארוחה מתעורר לי רצון לאכול קצת מתוק, אם כי אני משתדלת להפחית , עדיין זה קורה לי. וברגעי משבר אלו אני גם משתדלת שהמתוק יהיה בריא ואוכלת פרי יבש או שניים או פריחית עם דבש או חופן דגני בוקר מחיטה מלאה שמגיעים עם תוספות של אגוזים או צימוקים. מיקספלקס פלוס נראה לי. האם אני פועלת נכון? מצפה לתשובתך :)

07/09/2011 | 08:49 | מאת: צביקה קורן

רננה שלום, התופעה מוכרת, ידועה ונובעת, בין השאר מהרגל, תנודות ברמת הסוכר ותפריט לא מאוזן. אני לא רואה בעיה אם את אוכלת מתוק לפעמים. אולי אם "תבטיחי לעצמך" לאכול את החטיף שעה אחרי הארוחה, עם כוס תה צמחים, זה יועיל... בהצלחה צביקה קורן

06/09/2011 | 21:15 | מאת: צבי

שלום רב שאלתי היא: אדם הצם צום מוחלט במהלך שעות האור ואוכל בשעות החושך בלבד האם יש דרך לתזונה בריאה שתפצה על החוסרים שנגרמו במהלך היום ובהתחשב בעובדה שמצב זה הוא קבוע מהלך מספר שנים\?

07/09/2011 | 08:44 | מאת: צביקה קורן

צבי שלום, לא ברור לי מהם האילוצים שמחייבים אותך לא לאכול במשך היום, אבל זה מצב מ א ד לא רצוי שמשבש את חילוף החומרים בגוף ועלול לגרום לנזקים בריאותיים. בכל אופן, אני מציע לך לפנות לייעוץ אישי בתזונה טבעית ולא להסתפק בעצות חינם הניתנות בפורום זה או אחר. בהצלחה צביקה קורן

06/09/2011 | 13:26 | מאת: רנין

שלום רב, אני סובלת כבר יותר מ- 10 שנים מחידק הילקופקתר בכיבה, קיבלתי אנטיביוטיקה 4 פעמים על פי רופא הגסטרו שלי, וזה לא עזר, החיידק נשאר. רופא הגסטרו אמר שאני צריכה לחיות עם זה. לפני שבוע חבר לעבודה המליץ לי לקחת שמן אורגנו. האם זה באמת עוזר? תודה ובברכה

07/09/2011 | 08:41 | מאת: צביקה קורן

רנין שלום, את יכולה לנסות שמן אורגנו, תמצית זרעי אשכוליות, תמצית חמוציות, או כל "תרופה טבעית" אחרת, אבל קחי בחשבון שאין תחליף לתזונה טבעית ואיכותית ולטיפול במתחים ובקונפליקטים בחיים. החיידק הזה נמצא אצל רוב האנשים, אבל הוא משגשג כשאנחנו מאפשרים זאת באמצות תזונה קלוקלת ומתח מתמיד. בהצלחה צביקה קורן

06/09/2011 | 11:58 | מאת: אסנת

שלום, האם תזונה טבעונית הכוללת רק: פירות, ירקות ושתי פרוסות לחם ביום מתאימה לתקופה של הנקה?

07/09/2011 | 08:37 | מאת: צביקה קורן

אסנת שלום, חסר חלבון ושומן בתפריט היומי שלך. אלה רכיבים חיוניים לכל אדם ובמיוחד בתקופת ההנקה. למרות הטענה של הטבעונים שבירקות ובפירות יש חלבון, מדובר באחוז אחד בלבד ולא כל חומצות האמינו נמצאות שם. כדאי מ א ד שתוסיפי לתזונה שקדים, אגוזים וזרעים טחונים. בנוסף, אני ממליץ לך להוסיף לפחות מנה אחת ביום של דגן מלא וקיטניה. אני לא יודע מי המליץ לך על התפריט המינימליסטי והמזיק הזה, אבל כדאי שתפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית. בהצלחה צביקה קורן

07/09/2011 | 09:03 | מאת: אסנת

תודה רבה על תשובתך. תוכל בבקשה לתת לי דוגמאות (כמה שמות) ל'דגן מלא' ו'זרעים טחונים'?

05/09/2011 | 21:42 | מאת: אנה

ברצוני לשאול ממה יש להימנע כדי להוריד טריצלרדים?ערך-300 .איזה מזונות מומלצים ואיזה לא?תודה מראש.

06/09/2011 | 06:24 | מאת: צביקה קורן

אנה שלום, השאלה עלתה רבות בפורום - תעשי חיפוש על המילה "טריגליצרידים". את יכולה לבדוק תשובות לאותה שאלה ב 20/8 (גל). כדאי להתייעץ גם עם הרופא המטפל. בהצלחה צביקה קורן

05/09/2011 | 21:33 | מאת: יפעת

רציתי לשאול כמה קלוריות יש בכף ממרח שקדים? וכמה מזה מומלץ לאכול ביום והאם לא עדיף לאכול שקדים מאשר את הממרח?? תודה :)

06/09/2011 | 06:22 | מאת: צביקה קורן

יפעת שלום, יש הרבה מחשבוני קלוריות באינטרנט. במאה גרם שקדים יש כ 550 קלוריות. תמיד עדיף שקדים שלמים, מושרים על פני מזון מעובד. בהצלחה צביקה קורן

05/09/2011 | 20:54 | מאת: מעיין

עדי שלום לך אני מבקשת לשאול האם מותר לקחת סוכריות אקליפטוס (סוכריות כמו גייל בטעם אקליפטוס) בהריון? אני שבוע 30 תודה לך ויום טוב

08/09/2011 | 23:27 | מאת: עדי מילר

שלום מעיין במידה והסוכריות אינן מכילות סוכרזית מסוג סכרין ו/או ציקלמט אין שום בעיה. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית

05/09/2011 | 19:26 | מאת: אחת שיודעת

ההי אני בת 13 ואני גובה 1.55 ושוקלת 53 אני לא מצליחה להרזות כי אני לא יודעת מה לעשות, אז... מה לעשות?

06/09/2011 | 06:21 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, בגילך לא כדאי להתחיל ב"דיאטת הרזייה" שעלולה לגרום להשמנה. תפני לתזונאית בקופת חולים, או באופן פרטי והיא תדריך אותך בתזונה נכונה. חשוב לשלב פעילות גופנית נמרצת וסדירה. בהצלחה צביקה קורן

05/09/2011 | 16:54 | מאת: מיי

שלום רב, רציתי לדעת איזה דרכים יש לשטוף עלים וירקות בצורה הטובה ביותר?במיוחד עלים ונבטים שבהם יש כל מיני חרקים ? מה לגבי תכשיר אקולוגי שמיועד לכך? ראיתי בבית טבע, האם הוא מומלץ?

06/09/2011 | 06:18 | מאת: צביקה קורן

מיי שלום, אני שוטף תחת הברז, או בקערת מים. אפשר להוסיף במי סבון או בתכשיר אקולוגי. צריך לשים לב שהנבטים לא מעופשים, כי אז השטיפה לא מועילה. בהצלחה צביקה קורן

05/09/2011 | 13:58 | מאת: Vegan

שלום, אני בן 27, לפני כ-4 חודשים עברתי לתזונה טבעונית ומאז עשיתי 2 בדיקות דם. בראשונה רמת ה-בי 12 היתה קרובה לגבול התחתון ובאחרונה (לפני כשבוע) הערך עמד על 139 כשהטווח הוא 156-672. רכשתי טבליות מציצה של אלטמן (שיש בהן גם ח. פולית) שבכל אחת 1200 מק"ג. לאור החסר הגדול שיש לי בויטמין רציתי לדעת מהי התדירות המומלצת שבה אני צריך ליטול את הטבליות. קראתי במספר מקורות באינטרנט שבשבועיים הראשונים כדאי (במצב כזה) לקחת 2 טבליות ביום, ואף לחתוך כל טבליה לשניים וליטול במרווחים של מספר שעות. אשמח לייעוץ. תודה רבה, Vegan.

06/09/2011 | 06:16 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, אני ממליץ לקחת כדור אחד ביום. לגבי התוספת של חומצה פולית הדעות חלוקות... תבדוק שאין תוספים מזיקים בכדור (ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל וכד'). אחרי חודשיים תבדוק שוב ואם זה עדיין נמוך, תתייעץ עם הרופא, או תפנה שוב לפורום. בהצלחה צביקה קורן

06/09/2011 | 12:16 | מאת: Vegan

החומרים שיש בטבליות הם: "סוכרוז, סורביטול, מניטול, דקסטרוז, ח. פולית, ח. סטארית, מגנזיום סטארט, סיליקה, טעם דובדבן, ויטמין B-12." תודה על התשובה

מצרכים: 2 חצילים 8 עגבניות חתוכות לסירות 400 גרם חומוס מבושל שמן לטיגון 6 כפות שמן זית 1/4 2 כפיות "תבלין הנדודים" בצל גדול פרוס לרצועות ביצה טרופה 5 שיני שום חתוכות ל-4 1 כף רסק עגבניות כף דבש מלח פלפל שחור גרוס מים רותחים אופן ההכנה: 1. חותכים את החצילים למקלות באורך ובעובי אצבע. 2. מערבבים בקערה את הביצה הטרופה עם החצילים ומטגנים בשמן. 3. מטגנים את הבצל בשמן זית ומוסיפים 1/4 כפית "תבלין הנדודים". מוסיפים את השום ומטגנים קלות. מוסיפים את העגבניות, כף רסק עגבניות. מערבבים ומוסיפים 2 כפיות תבלין הנדודים. מוסיפים את החצילים והחומוס, מלח , פלפל שחור דבש ומים רותחים לכדי כיסוי הירקות. לבשל למשך 30 דקות. המלצה: להגיש עם אורז

23/02/2012 | 00:03 | מאת: Carmelo

Shiver me timbers, them's some great ifnortmiaon.

05/09/2011 | 10:45 | מאת: אלינה

צביקה או טובה שלום רב. אני סובלת מתת פעילות של בלוטת התריס. אני מעוניינת לדעת האם אין מניעה לצרוך כמוסות שורש כורכומין (עקב בעיה דלקתית). האם השימוש בכורכומין אינו סותר את בעיית תת פעילות בלוטת התריס. תודה רבה.

06/09/2011 | 06:13 | מאת: צביקה קורן

אלינה שלום, למיטב ידיעתי אין מניעה לצרוך כורכום במצבך. על יתרונות הכורכום ולמי כדאי להימנע ממנו תוכלי לקרוא בקישור הבא (המאמר הרביעי בקובץ): http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=124 בהצלחה צביקה קורן

04/09/2011 | 23:07 | מאת: ניבה

שלום, אני אישה מניקה, סובלת שנים רבות מתולעי מעיים. מה לעשות כדי לטפל בתופעה המעיקה??? אני מבינה שסוכר מעודד קיום תולעים, האם גם סוכר טבעי (מפירות ודבש) מעודד קיום תולעים? כמו כן אשמח לקבל ייעוץ לטיפול בילד (4) שסובל גם כן מתולעים המון תודה

05/09/2011 | 08:34 | מאת: צביקה קורן

ניבה שלום, קשה לתת ייעוץ אישי במסגרת הפורום ועם כל כך מעט מידע על תזונתך ומצבך הבריאותי. בכל אופן, ראשית כדאי לעשות בירור רפואי לגבי סוג התולעים ואם אפשר לחסל אותם בטיפול תרופתי. שנית, סוכרים אכן מעודדים שיגשוג של תולעים. שום וזרעי דלעת נחשבים ברפואה העממית כדוחים תולעי מעיים. לסיכום, אחרי שמיצית את המסלול הרפואי, תפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית. בהצלחה צביקה קורן

ובריאים מפירות ודבש מעודדים תולעים?

04/09/2011 | 21:17 | מאת: צילה

האם יש לך טיפים לתזונה נכונה בגיל המעבר?

05/09/2011 | 05:54 | מאת: טובה בר-שאן

צילה שלום אכן כן אכילה של הרבה עלים ירוקים אכילה של מצליבים (אם אין בעיה בבלוטת תריס) כמו כרוב, כרובית, ברוקולי, עלי רוקט וכ'ו אכילת זרעי פשתן טחונים. אכילת דגים אכילה של אגוזי מלך. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

05/09/2011 | 22:43 | מאת: צילה

היי ד"ר, הבנתי שבתוסף תזונה פמארל יש פשתן ומיצוי סויה היכול לעזור לתופעות גיל המעבר, האם זה נכון? תודה.

04/09/2011 | 20:34 | מאת: אורית

האם יש טעם בצריכת כף שמן פשתן ביום? למה זה מועיל?

05/09/2011 | 05:52 | מאת: טובה בר-שאן

אורית שלום שמן פשתן מכיל: הרבה ויטמין E מכיל אומגה 3 לכן חשוב ביותר בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

10/09/2011 | 02:12 | מאת: ש.

אני טוחנת 2 כפות של גרעיני פשתן-אני נהנת מאותן סגולות כמו בשמן?

04/09/2011 | 20:32 | מאת: אורית

האם עדשים כתומים ועדשים צהובים זה אותו דבר? מכילים את אותם ויטמינים.? מה מיוחד בעדשים צהובים? מה הם מכילים? ומה מיוחד בעדשים כתומים? מה הם מכילים?

05/09/2011 | 08:29 | מאת: צביקה קורן

אורית שלום, אין הבדל משמעותי וחשוב לגוון ולהחליף בין הסוגים השונים. כל הסוגי העדשים (והקיטניות) עשירים בחלבון, מינרלים כמו סידן, אשלגן וברזל, ויטמינים מקבוצת B, בטא קרוטן ועוד. כדאי להשרות 8 שעות לפני הבישול. בהצלחה צביקה קורן

04/09/2011 | 14:27 | מאת: רונה

שלום רב, קראתי את תשובתך לגבי חלב קוקוס. באינטרנט קראתי שחלב קוקוס מלא בברזל (שאני סובלת) ויש הבדל בין חלב קוקוס למי קוקוס. על פניו הכתבה הייתה כי זה בריא מאוד. הנכון הדבר?

05/09/2011 | 05:46 | מאת: טובה בר-שאן

רונה שלום אכן כן בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

04/09/2011 | 13:24 | מאת: גלית

שלום רב, אני נוטלת חומצה פולית מזה מס' חודשים כהכנה להריון וגם לאיזון כמו כן נוטלת כולין עבור הזיכרון שהשתבש לי לאחרונה עקב הפרעה מסויימת. רציתיבבקשה לדעת האם אחת משתי התרופות גורמת לתיאבון מוגבר. יש לי הרגשה שזה מהחומצה הפולית. גם מולטי ויטמין גורם לי לרעב עד כדי סחרחורת. לא זוכרת אם B12 גרם לי לרעב. התרופות שאני נוטלת גורמות לי לחוסר תיאבון ולכן רזיתי מאוד יפה. לכן שמנתי קצת בעקבות תוספי התזונה. רציתי לבדוק אם יש אמת בדבר. תודה רבה.

05/09/2011 | 05:44 | מאת: טובה בר-שאן

גלית שלום לא ידוע לי על רצון לאכל בעקבות החומצה הפולית . בנוסף חסר לי מידע על התרופות שאת לוקחת. ברגע שאת משלימה את הויטמינים שחסרים לך פעילות הגוף יותר טובה . בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

03/09/2011 | 17:13 | מאת: ויוי

לצביקה ולטובה שלום, אני בת 46 מתמודדת עם דיכאון : נוטלת שילוב של ויאפקס, אדרונקס ולוסטרל . עדיין נלחצת בקלות , מרגישה מתח ודפיקות לב ממטלות פשוטות . מבקשת את המלצתכם לגבי תוסף מרגיע ומשקיט שישתלב עם התרופות ויפחית לחץ , מתח , חרדה . קראתי על גינסנג אמריקאי , רודיולה רוזיאה או חומצות חלבון אינוסיטול , או ויטמין בי-3 במינון 500 מ"ג : מבקשת דעתכם על אחד מהם או תוסף אחר. הרבה תודה , מחכה לעצתכם .

04/09/2011 | 06:39 | מאת: צביקה קורן

ויוי שלום, את לוקחת כבר שלוש תרופות כימיות.מדוע להוסיף עוד "תרופות טבעיות"? אני מציע לנסות לטפל בבעיה שלך בצורה יותר שלמה (הוליסטית) באמצעות ביצוע תיקונים בתזונה, פעילות גופנית, הפגת מתחים וקונפליקטים, נשימות, מדיטציה, חשיבה חיובית, צמחי מרפא, תוספים ועוד. לרפואה המשלימה-הטבעית יש הרבה מה להציע בנושא זה. מציע שתפני לייעוץ אישי ולא תחפשי עוד "תרופות". אם את בכל זאת רוצה תוסף, נסי לקחת 5 טיפות מיצוי ולריאנה בחצי כוס מים. זה עלול להיות ממכר בטווח ארוך. מרגיע ולא ממכר: לעשות חליטה מתערובת של עלי מליסה, קמומיל, ורבנה, פסיפלורה וסקוטלריה. תקני בחנות טבע, תערבבי בקערה ותשמרי בצנצנת זכוכית. כדאי לקחת תוסף של אומגה-3 ממקור צמחי או דגי. זה נמצא מועיל לבריאות הכללית למניעת מחלות ולטיפול במצבים נפשיים שונים. בכל מקרה ולמען הסר ספק, אני לא ממליץ לך להפסיק עם תרופות המרשם ללא התייעצות עם הרופא המטפל! בנוסף, כדאי ליידע את הרופא המטפל בדבר תוספים טבעיים שאת לוקחת. לפעמים יש להם אינטראקציה עם תרופות מרשם. בהצלחה צביקה קורן

03/09/2011 | 15:25 | מאת: עדנה

שלום רב, המליצו לי לקחת כרום פיקולינט לאיזון רמת סוכר גבוהה-גבולית ולמניעת כמיהה למתוק. שמעתי שהחומר מסרטן. מה דעתכם? תודה, עדנה

03/09/2011 | 15:49 | מאת: צביקה קורן

עדנה שלום, ה"שמועה" הזאת התפרסמה בשנת 2007. לי לא ידוע שהתוסף מסרטן, אבל לאור הערתך בדקתי את הנושא ולהלן התוצאות: 1. בדיון מעניין בנושא פורום "תזונה קלינית" - אין הוכחות חד משמעיות: http://www.doctors.co.il/forum-1040/message-89600#message-89748 2. בפורום רוקחות שוללים את הידיעה הזאת: http://www.doctors.co.il/forum-1864/message-11020#message-11020 3. בדקתי במאגר המידע של הספרייה הלאומית לרפואה בארצות הברית ומצאתי שקיימים 709 מחקרים ועבודות על כרום פיקולינט. (אילו היה מסרטן, היו מציינים זאת): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=chromium%20picolinate 4. חיפשתי באותה ספריה ומצאתי 46 מחקרים הדנים בכרום וסרטן. מתברר שלא נעשו מחקרים על בני אדם, אלא על עכברים ונמצא שרק עכברים זכרים (לא נקבות) עלולים לסבול מסרטן במעיים. חלק מ 46 המחקרים דנים בכלל במים שמזוהמים במינרל כרום. 5. תועלות הכרום: אם תעשי "גוגל" על כרום פיקולינט תמצאי עשרות אתרים הדנים בתועלות הכרום. רובם מסחריים, אבל להלן קישור לאתר לא מסחרי: http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Glossary/Minerals/H-Mineral-Chromium.html מקווה שזה יעזור לך לקבל החלטה, אבל אם לא, תסתפקי במזונות עשירים בכרום. הרשימה מופיעה באתר שהוזכר בסעיף 5. בהצלחה צביקה קורן

02/09/2011 | 17:03 | מאת: לי

האם מים רותחים עם מקל קינמון פוגעים בערכו של הקינמון?

03/09/2011 | 05:48 | מאת: טובה בר-שאן

לי שלום כמעט ולא בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

01/09/2011 | 14:32 | מאת: דוד קורש

שלום רציתי לברר האם חובה לטחון את הזרעים או להשרותם לפני האכילה תודה

02/09/2011 | 08:46 | מאת: צביקה קורן

דוד שלום, אין חובה לטחון את הזרעים או להשרותם לפני האכילה, אבל כדאי לעשות זאת. הטחינה מגדילה את שטח הפנים של הזרעים ובכך משתפרת ספיגת החומרים המועילים שנמצאים בו. גם השרייה משפרת את העיכול. בהצלחה צביקה קורן

01/09/2011 | 14:01 | מאת: צביקה קורן

שלום רב לגולשים בפורום, בעקבות בקשות חוזרות ונשנות של מרווין לבדיקת הנזקים והסכנות של הפשתן ובעקבות הפנייה שלו למקור כלשהו, בדקתי את המקור ולהלן תוצאות הבדיקה: 1.זרעי פשתן מפחיתים באופן משמעותי את ריכוז הכולסטרול הרע והכללי בדם – מטה-אנליזה של 29 מחקרים קודמים: http://www.ajcn.org/content/90/2/288.abstract Conclusions: Flaxseed significantly reduced circulating total and LDL-cholesterol concentrations 2. שמן פשתן ופשתן טחון מעלים רמת חומצת שומן חיונית בשם אלפא לינולנית (Alpha-Linolenic Acid - ALA) בדם. זרעים שלמים של פשתן לא הועילו (כי הם לא מתעכלים...) וגרמו להפרעות עיכול. (אני תמיד ממליץ לטחון!). http://www.jacn.org/content/27/2/214.abstract Conclusion: In summary, ingestion of flax oil and milled flaxseed delivered significant levels of ALA to the plasma whereas whole flaxseed did not. 3.זרעי פשתן טחונים מקטינים סיכון למחלות לב ולסוכרת: http://www.jacn.org/content/27/1/65.abstract Conclusions: Ground flaxseed has a modest but short lived LDL-C lowering effect, yet reduces Lp(a) and improves insulin sensitivity in hyperlipidemic adults. כמובן שיכולתי להמשיך למצוא עוד מחקרים על התועלת של הפשתן על סמך ההפנייה של מרווין, אבל פשוט אין לי זמן. לכן, אני מביא לעיונכם מאמר מקיף ומאוזן שכתבתי על הפשתן ומופיע בפרק המאמרים באתר שלי בקישור: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=128 הערה: המאמר הזה נועד לספק מידע לאנשים שנתקלים במשווקים נמרצים של "אומגה-3 ממקור צמחי" (מרווה מרושתת), הפוסלים שימוש בשמן דגים, שמן פשתן ופשתן טחון. "זרעי פשתן – מזון על הפשתן הוא צמח חד שנתי בעל סיבים מרובים הגדלים על גבעול ארוך. זרעי הפשתן מאוכסנים בתוך תרמילים עגולים, הם חלקים וצבעם צהוב או חום. זרעי הפשתן נכללו בתזונת האדם כבר לפני אלפי שנים, במצרים העתיקה, ביוון ובמזרח הרחוק. בשנים האחרונות הפשתן זוכה לפופולאריות מחודשת בקרב תזונאים טבעיים ושוחרי בריאות, בשל ערכיו התזונתיים ויתרונותיו הבריאותיים, שחלקם אומת במחקרים מדעיים. זרעי הפשתן מכילים כמות גבוהה של שומן רב בלתי רווי ובכלל זה חומצה אלפא לינולנית (ALA) המשמשת כחומר מוצא לייצור חומצת השומן הנקראת בפינו "אומגה-3". אין בפשתן חומצות שומן מסוג EPA וDHA המצויות בשמן דגים ומבחינה זאת הוא נחות לעומת שמן דגים. קליפת הזרעים קשה ועשירה בסיבים תזונתיים. בגרעין עצמו יש חלבון, ויטמינים, מינרלים, שומן איכותי, ליגנינים, פיטו-סטרולים ופיטו-אסטרוגנים. ערכים תזונתיים (ב- 100 גרם): 530 קלוריות, 19 גרם חלבון, 13 גרם פחמימות, 42 גרם שומן (בעיקר חומצות שומן רב בלתי רוויות מסוג אומגה-3 (בצורת ALA) ואומגה-6), מינרלים (סידן, מגנזיום, אשלגן, ברזל, נחושת, זרחן, אבץ, סלניום), ויטמינים (E, C, B, K). כמות האומגה 3 בפשתן גבוהה יותר מזו הנמצאת באגוזי מלך שגם הם מקור צמחי חשוב לחומצה חיונית זו. אגב, בדקתי ומצאתי שהערכים התזונתיים של זרעי הפשתן עולים על אלה של "הלהיט התזונתי", גרגרי הצ'יאה, היקרים יותר, אך זוכים "ליחסי ציבור" טובים על ידי משווקים נמרצים. יתרונות בריאותיים 1.חומצת השומן החיונית ALA - Alpha-Linolenic Acid (אשר כאמור הופכת בגוף לאומגה-3), נמצאה במספר מחקרים כחיונית לשמירה על כלי הדם והגנה מפני מחלות לב, הפחתת מצבי דיכאון, סיוע בהתפתחות התקינה של תינוקות ופעוטות, איזון רמות שומנים בדם ועוד מספר תפקידים ביולוגים חשובים בגוף. כדאי לקרוא: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14995053 בנוסף, קיראו על יתרונות אומגה-3 במבזק אפריל 2010: http://www.zom.co.il/Pages.aspx?pageId=124 2. זרעי הפשתן מכילים פיטו-אסטרוגנים (אסטרוגן צמחי) היכולים להקל על תופעות הקשורות לחוסר איזון הורמונלי. הפיטו-אסטרוגן חלש בהרבה מאשר האסטרוגן הטבעי של הגוף ויכול להחליף אותו. הוא "מתלבש" על קולטני האסטרוגן בגוף וגורם לפעילות פחותה של האסטרוגן הטבעי שהגוף מייצר. כך הוא מתאים לטיפול ולמניעת תופעות ומחלות הנובעות מעודף אסטרוגן (כמו תסמונת תרום ווסתית, סרטן השד והערמונית) ולהקל על תופעות הנובעות מחוסר באסטרוגן בגיל המעבר והבלות. לדוגמה: טיפול במצבים של אי סדירות במחזור, גלי חום ואף סיוע בספיגת הסידן בעצמות ועיכוב דלדולן. 3. סיבים תזונתיים: זרעי הפשתן עשירים בסיבים תזונתיים (מסיסים ובלתי מסיסים) ולכן מומלצים במצבי עצירות (בשילוב עם שתייה רבה). לטיפול בעצירות מומלץ לאכול את הזרעים הטחונים, או להשרות בערב 2 כפיות זרעים שלמים בכוס מים ובבוקר לשתות את המים. הריר המופרש מהקליפה משמש כחומר סיכה מעולה למעיים. 4. הפשתן הוא גם פתרון טוב במצבי רעב במהלך היום כיוון שהוא נותן תחושת שובע האופיינית למזונות העשירים בשומן ובסיבים תזונתיים. 5. פיטוסטרולים: פיטוסטרולים הם חומרים המצויים באופן טבעי בשמנים צמחיים וגם בזרעי הפשתן. לגוף אין יכולת לייצר אותם ויש לקבלן מהמזון. המבנה הכימי שלהם דומה לזה של כולסטרול ויש המכנים אותם "כולסטרול מהצומח". כבר באמצע המאה הקודמת התגלה, כי פיטוסטרולים מורידים את רמת הכולסטרול בדם על-ידי עיכוב בספיגתו. עיכוב ספיגת הכולסטרול ע"י פיטוסטרולים נעשה באמצעות "תחרות" על מנגנוני ספיגת הכולסטרול במעי הדק. 6. בריאות העור: העור זקוק לאספקה קבועה של חומצות השומן החיוניות ובמיוחד חומצת שומן אומגה 3 שהכמויות שלה בתזונה המערבית נמוכות במיוחד. צריכה קבועה של זרעי פשתן, יכולה לסייע בשמירה על מראה העור ובריאותו. איך מאחסנים פשתן? כדי ליהנות מהיתרונות התזונתיים והבריאותיים של הפשתן, יש צורך לטחון הזרעים. הקליפה הקשה מקשה על מערכת העיכול לפרק את הזרעים וללא טחינה, או לעיסה יסודית, הם יוצאים שלמים בצואה ורכיבי התזונה שבהם לא נספגים בגוף. חשוב לקנות זרעים שלמים (רצוי מגידול אורגני) ולטחון בסמוך למועד האכילה. לא מומלץ לקנות זרעים טחונים! השמן בזרעי הפשתן רגיש מאד ומתקלקל במהירות עקב חשיפה לאור, לחום ולחמצן. אפשר לטחון כמות גדולה ולשמור בצנצנת זכוכית במקרר (לכמה ימים - עד חודש), או במקפיא (לכמה שבועות – עד שלושה חודשים). את הזרעים השלמים אפשר לשמור במקרר, או מחוצה לו לתקופה של כשנה. כמה לאכול? הכמות היומית המומלצת היא כף עד שתים ביום של פשתן טחון. עם זאת, כדאי להגיע בהדרגה לכמות הזאת ולבדוק אם אין תופעות לוואי. עצות וטיפים לשימוש בפשתן את הפשתן ניתן לשלב במגוון רב של מאכלים. לדוגמה: לפזר על סלט ירקות או פירות, להוסיף ליוגורט, לשייק פירות, לדייסה, למרק, לפשטידה ועוד. חשוב לדעת שלאחר חימום, השמן הצמחי מאבד מאיכותו נהרס וגם חלק מהויטמינים נעלמים, אולם הסיבים התזונתיים, המינרלים, ALA והפיטו-אסטרוגנים נשארים אפקטיביים. ממרח מתוק: לערבב כף זרעים טחונים עם 1-2 כפיות דבש ולמרוח על לחם, או טוסט. ממרח מלוח: לערבב כף פשתן טחון עם מעט שמן זית ומלח ים גס ולמרוח על לחם, או קרקר. לשימוש באפיית לחם, מאפין, עוגות, עוגיות ועוד: מחליפים כ-1-1/2 כוס קמח רגיל באותה כמות פשתן טחון. ככל שיש יותר פשתן המאפה ישחים מהר יותר – יש לבדוק למניעת חריכה. אין לאפות מעל 180 מעלות. מחקרים 1. במחקר קנדי שבו השתתפו 39 נשים אחרי גיל המעבר שחלו בסרטן השד, מצאו מדענים מאוניברסיטת טורונטו שזרעי פשתן עשויים לחזק את יעילות הטיפול הקונבנציונלי במחלה. הנשים שהשתתפו במחקר קיבלו כל יום, במשך כחמישה שבועות, עוגיות רגילות או עוגיות שהיו בהם 25 גרם זרעי פשתן. הגידול הצטמצם אצל 29 מהנשים. 2. בפרסום אחר של אותו מכון נטען, כי שילוב של פשתן וסויה מקטין גידולים של סרטן השד. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17579892 3. מחקרים נוספים בודקים השפעה על מחלות לב, לחץ דם, סוכרת, גיל המעבר, אוסטאופורוזיס ומחלת קרון. לדוגמה: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19568181 4.בפרסום של המחלקה לרפואה בהרווארד, בוסטון מומלץ לצרוך 2-3 גרם חומצת שומן אלפא לינולאית (ALA) כדי למנוע מחלת לב. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15945135 5.מחקר נוסף, שנערך בהרווארד, מצא שחומצות שומן מסוג אומגה 3 יכולות להפחית את הסכנה לניוון מרכז הראיה ברשתית (מקולה), מחלת עיניים שמביאה לאובדן הראייה עקב הרס תאים עצביים בעין. 6.במרכז על שם הנרי פורד לחקר ושיקום הראייה בדטרויט מצאו, כי זרעי פשתן ושמן פשתן מועיל לטיפול ביובש בעיניים. חומצות שומן אומגה 3 מסייעות לבלוטות השומן להפיק את השומן בסמיכות הרצויה, כך שיצפה את משטח העין. שמן פשתן רבים משתמשים בו כתוספת לתזונה היומית או כשמן לסלט. כאמור, השמן רגיש מאד ולכן אם קונים שמן פשתן, כדאי לקנות רק בבקבוקים כהים מקירור. חשוב לבדוק את התאריך האחרון לשיווק ולשמור במקרר בבית. כדי ליהנות מהיתרונות בלי החסרונות אפשר למהול אותו בשמן זית כתית מעולה ביחס של 1:3 כפות לטובת השמן זית. סיכום חשוב לזכור שפשתן זה מזון - בריא, מבריא, איכותי ועשיר ברכיבים תזונתיים, אך אין הוא "תרופה טבעית" שתרפא כל מחלה במינון מסוים ובפרק זמן מסוים. אפשר לקנות את הזרעים בכל חנות טבע ובחנויות תבלינים. כדאי לקנות זרעים הארוזים באריזת ואקום ולא בשקיות או בתפזורת. אני לא ממליץ לקנות פשתן טחון, אלא את הזרעים השלמים ולטחון בבית במטחנת קפה. אפשר לטחון כמות ולשמור בצנצנת במקרר. להתחיל עם כפית אחת ולהגיע לכף עד שתים ביום. הערה: אני חושש שכל זה לא ירגיע וישכנע את מרווין, כי "דעתו נחושה ואל נבלבל אותו עם עובדות", אבל הגולשים בפורום יפיקו תועלת מהמידע הזה. הערה נוספת: כששולחים הפנייה למחקר, צריך לקחת בחשבון שליד המחקר הזה יש עוד עשרות ומאות מחקרים אחרים... בהצלחה צביקה קורן

04/09/2011 | 15:50 | מאת: שלווה

לגבי הסעיף הזה: 2. זרעי הפשתן מכילים פיטו-אסטרוגנים (אסטרוגן צמחי) היכולים להקל על תופעות הקשורות לחוסר איזון הורמונלי. הפיטו-אסטרוגן חלש בהרבה מאשר האסטרוגן הטבעי של הגוף ויכול להחליף אותו. הוא "מתלבש" על קולטני האסטרוגן בגוף וגורם לפעילות פחותה של האסטרוגן הטבעי שהגוף מייצר. כך הוא מתאים לטיפול ולמניעת תופעות ומחלות הנובעות מעודף אסטרוגן (כמו תסמונת תרום ווסתית, סרטן השד והערמונית) ולהקל על תופעות הנובעות מחוסר באסטרוגן בגיל המעבר והבלות. לדוגמה: טיפול במצבים של אי סדירות במחזור, גלי חום ואף סיוע בספיגת הסידן בעצמות ועיכוב דלדולן. באמת מצאתי בשבועות האחרונים שזה נכון. עברתי מקוהוש שחור לתוסף התזונה "פמארל" שמכיל, בין השאר, פשתן ואני מרגישה שיפור משמעותי בתופעות לוואי שסבלתי מהן כתוצאה מגיל המעבר. ממליצה לכן בנות גיל המעבר!

100% סחוט טבעי , יש של פריגת ויש של פרימור. רציתי לשאול אם זה כדאי ?

גד שלום, זאת "פשרה" אפשרית. זה עדיף על משקאות "קלים", מוגזים, דיאט ו"אנרגיה". כדאי למהול ב 50% מים בגלל הסוכר והחומצה שבו. בגישת התזונה הטטבעית שותים: מים, תה צמחים ומיץ ירקות. בהצלחה צביקה קורן

01/09/2011 | 04:41 | מאת: מגנזיום

לקחתי חודש וחצי 300 מ"ג מגנזיום אחרי אימון כדורגל(לפני השינה) 4 פעמיים בשבוע אחרי כל אימון, עכשיו בגלל שהאימונים יותר קלים אני רוצה להפסיק לקחת אותם, האם לגוף אין בעיה להפסיק פתאום! לקבל את התוסף אחרי שהתרגל? תודה

01/09/2011 | 07:37 | מאת: עדי מילר

שלום ככלל אצבע לא צריכה להיות בעיה להפסיק לקחת תוסף תזונתי אך אני ממליצה להתייעץ עם רוקח או רופא משפחה. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית

31/08/2011 | 23:55 | מאת: שיר

שלום צביקה, הנני צמחונית כ-18 שנים, בת 40. הבנתי שזרעי פשתן הם מקור טוב לאומגה 3 וגם לעיכול. שאלתי היא האם ניתן לטחון בחנות ולשמור במקפיא ? אם כן לכמה זמן ? ומה ההבדל בינם לבין זרעי צ'יה ? תודה רבה.

01/09/2011 | 05:31 | מאת: טובה בר-שאן

שיר שלום זרעי פשתו את חייבת לטחון ולהקפיא כמה שיותר מהר כיוון שבאור השמן מתחמצן ואילו זרעי שיה הם שלמים ולא חייבים לטחון אותם .לכן אין חימצון באור. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

31/08/2011 | 18:31 | מאת: חגית

שלום רב, למי מתאים לאכול לפי צירופי מזון והאם זה כדאי? תודה

01/09/2011 | 05:32 | מאת: טובה בר-שאן

חגית שלום כמעט לכל אחד כיוון שזה מקל על העיכול לא יוצר עומס בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

31/08/2011 | 10:34 | מאת: שני

קניתי שמן רימון אורגני בכבישה קרה בעקבות פרסומת שזה מפחית קמטים וכדומה נסיתי על העור אבל יש לי עור שמן אז זה לא הסתדר אז לקחתי שבע טיפות לפי ההוראות שאלתי היא עד כמה זה מועיל ? האם זה מתאים לכל אחד? ובכלל השמן הזה ושמן זית האם שוקעים בדם משפעים על העור? גורמים לו להיות יותר שמן? אשמח לתשובה !

01/09/2011 | 05:28 | מאת: טובה בר-שאן

שני שלום שמן הרימון הוא נפלא נומכיל אנטיאוקסידנטים אך לא מתאים לכל אחד בדיוק כמו שמן זית . ולכן חשוב להתאים לך את המוצר שעושה לך טוב. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

01/09/2011 | 11:40 | מאת: שני

תודה על התשובה אבל אני התכונתי שלמרוח על העור זה התאים לי למרות ששאלתי בשרות לקחות ואמרו לי שאני יכולה למרוח למרות שיש לי עור שמן והפסקתי למרוח והתחלתי להשים את זה במשקה לפי ההוראות השאלה שלי אם זה מועיל ? האם זה שוקע בדם והדם נהיה יותר שומני? לגבי התאמה מי בדיוק יתאים לי? אשמח לתשובה מפורטת במיוחד שהשמן עלה לי די יקר . תודה על המדור הנפלא

13/11/2011 | 10:39 | מאת: אסתר

גם אני רכשתי אותו ויש לי שתי בעיות הראשונה, ההרגשה היא שהוא לא נספג כלל ועל העור נשארת שכבה שומנית. החשוב הוא, שהריח של השמן הוא מחריד. איך אפשר לישון עם ריח כזה סביבך?

31/08/2011 | 00:32 | מאת: חסוי

האם כדורי הרזיה ששמם: celerete הווי מחול יכולים לגרום לי לנזקים בגוף? או בפוריות\כניסה להריות?

31/08/2011 | 04:50 | מאת: טובה בר-שאן

חסוי שלום מקווה שלא נפלת בפך אני מתנגדת לכדורי הרזיה כיוון שהם לא עושים את הפעולה וחלקם מזיקים. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

30/08/2011 | 20:23 | מאת: אילת

עדי שלום לך אני בהריון 30 שבועות,האם מותר לאכול דג הרינג? את הדג שמים במלח וקרח,מנקים אותו ומוכרים אותו עם בצל האם מותר לאכול את זה? תודה לך ושבוע טוב.

01/09/2011 | 07:35 | מאת: עדי מילר

שלום אילת יש להימנע מאכילת בשרים ודגים נאים או לא מבושלים בזמן הריון מחשש להרעלת מזון העלולה לגרום במקרים מסוימים ללידת פג, ללידת תינוק חולה ועוד... המשך הריון קל עדי מילר דיאטנית קלינית

30/08/2011 | 16:21 | מאת: צוקי

כנסו למחקר ענק המוכיח זאת Amer.J.Clin.Nutr. 92:509-514,2010

30/08/2011 | 17:20 | מאת: צביקה קורן

המחקר הענק גילה שקפאין לא מזיק לפירפור פרוזדורים. לא דובר שם על יתרונות אחרים או נזקים אחרים של הקפאין שאני פרטתי בתשובות שלי (בעיקר פגיעה בספיגת ויטמינים ומינרלים). נושא המחקר: Caffeine consumption and incident atrial fibrillation in women1,2,3 האם קראת את המאמר או שאתה סתם מצטרף ל"אינתיפדה" של מרווין (שהוא גם אבי, יוסי, רפי, "הדיאטנית" ועוד) כנגד מנהל הפורום הזה? יש לי השערה מה כל כך מציק למרווין וזה קשור לשיווק האגרסיבי של "אומגה 3 ממקור צמחי" (המרווה המרושתת), שמרוויון הוא כנראה אחד המשווקים הנמרצים שלה. אם אתה לא מרווין, אני מציע שתקרא את התשובה המאוזנת שנתתי בנושא הקפאין והקקאו וגם את המאמר על הקפאין. כל הודעות פוגעניות, משמיצות ומרושעות ימחקו מיידית!

31/08/2011 | 00:14 | מאת: גולשת

אינני מבינה צביקה, מדוע עד עתה לא מחקת את כל הודעות המשמיצים? הסובלנות שלך איננה במקום. כמעט ולא תפגוש פורום בו המנהלים משאירים הודעות כגון אלה.

30/08/2011 | 11:58 | מאת: ציפי

אני חולת סקלרודרמה אבקש לדעת הם טיפול בתזונה לפי מקרוביוטיקה יכול לעזור.אני סובלת מאד מיובש קשה בעיניים האם יש טיפול חדש כלשהוא למחלה זו ?? תודה

31/08/2011 | 06:19 | מאת: צביקה קורן

ציפי שלום, ראשית, בנושא המקרוביוטיקה, אני מציע שתנסי למצוא מטפל ותיק ומנוסה ברפואה סינית שמתמחה גם בסוג התזונה הזאת. שנית, אין לי ניסיון רב בטיפול במחלה הזאת ולצערי היא בעייתית מאד. עם זאת, הקפדה על תזונה טבעית, איכותית ונטלת רעלים יכולה לעזור בתופעות שציינת ואחרות ולמנוע הידרדרות. בהצלחה צביקה קורן

31/08/2011 | 06:37 | מאת: ציפי

תודה רבה על התשובה המהירה האם אתה מכיר מטפל טוב באיזור הצפון תודה ציפי

29/08/2011 | 19:29 | מאת: ענבל

שלום! האם זה נכון שקקאו ושוקולד מכילים אבץ? ואם כן, באיזו כמות? מצד שני, ידוע שקקאו ושוקולד מכילים קפאין שלא בריא לצרוך אותו. אם כך, זה בריא לאכול שוקולד או לא? תודה.

30/08/2011 | 07:01 | מאת: צביקה קורן

ענבל שלום, באבקת קקאו יש 6 מ"ג אבץ ובשוקולד ו"ממתקי" קקאו 1 - 4 מ"ג. הקפאין והחומצה האוכסלית מפריעים לספיגת האבף ומינרלים וויטמינים שנמצאים בו. תקראי את התשובה שנתתי למטה לדפני בנושא זה. בהצלחה צביקה קורן

שלום רב, זה כבר שבועיים שאני מבסס את המזון היומית שלי על בסיס שייקים ירוקים בנוסף לפירות, קטניות וכד'. לאחרונה שמתי לב כי אני סובל מנפיחות בבטן בעיקר בשעות הבוקר. מה יכולה להיות הסיבה ?

30/08/2011 | 07:04 | מאת: צביקה קורן

אביב שלום, לנפיחות וגזים יכולות להיות סיבות רבות ובכלל זה מעבר לתזונה צמחית העשירה בסיבים. השאלה עלתה רבות בפורום - תבצע חיפוש על המילה "נפיחות", או גזים". בהצלחה צביקה קורן

מה זה? עושים מזה קוביות כמו שוקולד ? מאיפה משיגים ? זה טעים כמו שוקולד ? והאם זה מעלה את הסוכר ? תודה!

30/08/2011 | 06:51 | מאת: צביקה קורן

שלום רב, יש בחנויות טבע אבקת חרובים ומזה מינים "שוקולד" חרובים. יש בזה סוכר ושומנים, אבל אין קפאין. אפשר להשתמש באבקה לטחינה עם דבש ליצירת חלבה טבעית, או לעוגה במקום קקאו. בהצלחה צביקה קורן

29/08/2011 | 13:33 | מאת: דפני

שלום רב, לאחרונה אני קוראת ושומעת יותר ויותר על סגולותיה הבריאותיות של אבקת הקקאו. האם כל סגולות הבריאות הן לא עומדות לטובת אכילתם, מול הדברים המזיקים באכילת האבקה. ידוע לי שאתה מתנגד לאכילת א. הקקאו. אודה לך אם תפרט מדוע. תודה מראש, דפני

30/08/2011 | 06:49 | מאת: צביקה קורן

דפני שלום, אכן לאחרונה מתגלות יותר ויותר עובדות על היתרונות הבריאותיים של אבקת ה ק ק א ו. לצערי רוב מוצרי הקקאו (שוקולד, "מעדנים", ממתקים וכד') עשירים מאד בסוכר, שומן רווי, צבעי מאכל, חומרים משמרים וכד'. גם לקקאו כמה חסרונות שלא מוזכרים במחקרים. הוא מכיל מספר חומרים מזיקים כמו: קפאין, חומצה אוכסלית (שנמצאת גם בקפה ובתה וגורמת להתגבשות אבנים בכליות ולמניעת ספיגת סידן ומינרלים חשובים), תיאוברמין (נגזרת של קפאין), שומן רווי (גורם לעליה ברמת השומנים בדם, דימתילקסנטין (עלול לגרום להיווצרות משקעים סידניים בשד), השוקולד גורם לאקנה ("פצעי בגרות"), השמנה, צרבת, עצירות, מיגרנה, אבנים בכליות, עששת, מחלות לב, גרוד, אלרגיות. להלן קישור למאמר על הקפאין: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=135 לאור כל זאת אני מציע שכל אחד יעשה את שיקוליו בנושא. מי ש"חייב" לאכול שוקולד, יבחר בשוקולד מריר מעל 70% מוצקי קקאו שב"רכיבים" הסוכר לא מופיע ראשון. בהצלחה צביקה קורן

31/08/2011 | 13:25 | מאת: דפני

תודה על תשובתך, מלאה ומספקת.

29/08/2011 | 11:26 | מאת: שירן

לאחרונה עלה קרנו של שמן הקוקוס. אני קוראת יותר ויותר המלצות לשימוש בשמן זה. רציתי לשאול כמה לצרוך ממנו ליום והאם ניתן לערבב אותו עם מאכלים מסויימים?

30/08/2011 | 06:37 | מאת: צביקה קורן

שירן שלום, אני מסכים איתך וממליץ להשתמש בשמן הזה. רצוי לא מטוגן ולא מחומם. אפשר להוסיף לסלט, או לתבשילים. מתחילים בחצי כפית ואפשר להגיע לשתי כפיות מצורף קישור למאמר מקיף שכתבתי בנושא, כולל הפניות למחקרים ולמקורות: http://www.zom.co.il/pages.aspx?pageId=136 בהצלחה צביקה קורן

29/08/2011 | 11:10 | מאת: אור

עדי שלום לך לאחרונה אני מרגישה בחילות,אני בשבוע 29 להריון אני לוקחת 7 שקדים וזה עובר,מרגיע. אני מבקשת לשאול אותך האם השקדים הם תחלופה לבשר?? האם להמשיך לאכול בשר בלי שום קשר לנטילת השקדים? תודה ויום טוב.

01/09/2011 | 07:30 | מאת: עדי מילר

שלום אור השקדים הם מזון נפלא עשיר במינרלים, ויטמינים, חומצות שומן רב בלתי רוויות ויסודות קורט אחרים אך חשוב לדעת שהחלבון המצוי בשקד אינו מהווה חלבון מלא ועל כן אינו מהווה תחליף לבשר כמו גם למוצרי חלב וביצים בטח ובטח בזמן הריון. המשך הריון קל עדי מילר דיאטנית קלינית

28/08/2011 | 11:26 | מאת: אלעד

שלום רב, רציתי לדעת כמה גרם אגוזים מומלץ לצרוך ביום ? אני מעונין לאכול כל יום אגוזי מלך, שקדים וכן אגוזי ברזיל, כמו כן, אני משלב זאת עם כף פשתן. אבקש לדעת כמה גרם/כפות/אגוזים מומלץ לצרוך מכל אחד במשך יום אחד ? תודה רבה.

29/08/2011 | 08:50 | מאת: צביקה קורן

אלעד שלום, זה תלוי בסך כל השומנים שאתה צורך ביממה. באופן כללי מומלץ שהשומנים יספקו כ 30% מסך כל צריכת הקלוריות היומית. אם אתה לא בעודף משקל, אתה יכול לצרוך 5-10 שקדים, 1-2 כפות פשתן (טחון טרי) ושלושה אגוזים ( 1 ברזיל ו 2 אגוזי מלך / פקאן או 3-4 אגוזי קאשיו / אילסר / פיסטוק). הערות: - כדאי להשרות את השקדים ולקלף. - כדאי לגוון את סוגי האגוזים והזרעים. - במקום פשתן, או בנוסף, אתה יכול לטחון גם זרעי שומשום, דלעת וחמניות. בהצלחה צביקה קורן

אני מאוד אוהבת דייסות ולאחרונה נחשפתי לסוסים שיבולת שועל ויכולה לצרוך 6 עד 8 כפות ליום ב שתי מנות של דייסה זה בסדר? אני מרגישה טוב אבל אולי זה לא מומלץ אני לא אוכלת כמעט פחמימות להוציא את זה ועוד שאלה בפורום תזונה טיבעית ראש הפורום כינה את דייסת שיבולת שועל של קוואקר כדייסת אינסטנט מה זה אומר זה לא בריא? זה לא מכיל סיבים? אני נותנת לילדתו כול בוקר קערת דייסה וחושבת שנותנת לה בריאות במקום לחם או קורנפקס ואם זה לא מומלץ אז מה כן מומלץ וגם טעים לילדים תודה רבה נגה 

01/09/2011 | 07:27 | מאת: עדי מילר

נגה שלום באופן כללי, ההמלצה הרווחת היא כ- 30-25 גרם של סיבים תזונתיים ביום לכלל האוכלוסייה. אין להגזים בצריכת סיבים תזונתיים, כיוון שהם עלולים למנוע או להפחית את ספיגתם של מינרלים וויטמינים החיוניים לגופנו. לסיבים יש נטייה להתחבר לחומרים אחרים ולגרוף לא רק חומרים מזיקים אלא גם את החומרים המסייעים לגופנו. כמו כן, עודף סיבים עשוי לגרום לגזים במערכת העיכול. 6-8 כפות פתיתי שיבולת שועל ביום זה בהחלט סביר ואין לך ממה לחשוש. מומלץ להכין לבד את הדייסה ע"י פתיתי שיבולת שועל ותוספת של חלב / פירות יבשים / דבש ועוד ובכך לחסוך את תוספת החומרים המשמרים, חומרי הטעם הריח וכו' שנמצאות בדייסות המוכנות. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית

28/08/2011 | 00:04 | מאת: נועה

שלום צביקה מדוע אינך ממליץ על אכילת דייסה עם חלב ולמה אתה מתכוון כשאתה אומר שקוואקר זה מותג ונחשב לאינסטאנט זה לא מומלץ לאכול דייסת קוואקר איזו דייסה כן מומלצת ( אם מומלצת) ובאיזו כמות בברכה נועה

28/08/2011 | 06:01 | מאת: צביקה קורן

נועה שלום, "קוואקר" זה מותג - חברה המייצרת פתיתי שיבולת שועל "אינסטנט". בגישת התזונה הטבעית מומלץ לאכול פתיתים גסים של שיבולת שועל. בגישת התזונה הטבעית לא מומלץ לבשל דגן עם חלב. בגישת התזונה הטבעית לא מומלץ לצרוך חלב ניגר (נוזלי). אני ממליץ לצרוך יוגורט עיזים או "ביו" וגבינות עד 5% שומן (לא קוטג'). מומלץ לעשות דייסה עם מים, או "חלב" אורז, סויה וכד'. לשיבולת שועל יתרונות בריאותיים רבים ותוכלי לקרוא על כך בפרק המאמרים באתר שלי, או בחיפוש באינטרנט. היות ולא מדובר במוצר "אינסטנט" צריך לבשל את זה כמו כל דגן אחר (30 - 40 דקות). כאמור אני מייצג את התזונה הטבעית. את יכולה לפעול לפי שיקול דעתך. בהצלחה צביקה קורן

26/08/2011 | 22:09 | מאת: אודי

שלום רב, אני סובל כבר כ8 שנים מגסטריטיס ורפלוקס (ניסיתי טיפולים קונבנציונליים ואלטרנטיביים אך ללא הואיל). לאחרונה קיבלתי ייעוץ תזונתי ונבנה לי תפריט (די מוגבל). בנוסף חשוב לציין /שהבעיה מורגשת בעיקר במצבים של ארוחות גדולות - גם אם הארוחה מורכבת ממזונות מותרים ע"פ ההנחיות. מנות קטנות אינן גורמות בדך כלל לבעיות. העניין הוא שבזמן הארוחה קשה לי להפסיק לאכול ויוצא שאני אוכל ארוחות גדולות יחסית ואחר כך סובל מרפלוקס, צרבות ונפיחויות. שאלתי היא האם תוספת של אנזימי עיכול עשויה לשפר את העיכול כאשר אני אוכל ארוחה גדולה? חשוב לציין שאני בתת משקל - גובה 185, משקל 55, גיל 29. תודה מראש, אודי

27/08/2011 | 04:32 | מאת: טובה בר-שאן

אורי שלום אכן מאוד חשוב שתאכל ארוחות קצנות . אתה יכול לאכל יותר פעמים ביום אבל ארוחות לא גדולות . ואכן אנזימים יכולים מאוד לעזור. בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

26/08/2011 | 22:06 | מאת: שמעון

1. אני צמחוני גיל 65 שלא אוכל בשר ומוצרי חלב . 2. שמעתי רופא פסיכיאטר שציין שאנשים צמחונים (שלא אוכלים בשר ומוצרי חלב) בסכנה ממשית של חוסרים בחומצות אמינו החיוניות שהגוף לא מסוגל לייצר לבד. 3. האם זה נכון? במידה וכן איזה בדיקות מעבדה רצוי לעשות כדי לוודא האם יש חוסרים , לפני שמתחילים לקחת תוספים . 4. או יש פתרון אחר? בתודה

27/08/2011 | 04:28 | מאת: טובה בר-שאן

שמעון שלום אם אדם אוכל מאוזן לא יהיו לו חסרים כלל. אם אתה אוכל דגנים+ קטניות (למשל אורז ועדשי0 הוא מקבל את כל חומצות אמינו אם אתה אוכל קטניות +אגוזים כמו למשל חומוס+ טחינה כבר יש לך את חומצות אמינו . אם אתה אוכל ביצה יש בה את כל חומצות אמינו נ. כך שהרעיון לאזן בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

26/08/2011 | 17:05 | מאת: טל

שלום רב, רציתי לדעת מה הכמויות של חלב שומשום שאני יכולה לתת לבני בן ה 9 חודשים כל יום. אני מכינה לו מנה שמכילה 2 כפיות שומשום מלא. כמה מנות כאלה אפשר לתת ביום? תודה מראש טל

27/08/2011 | 04:24 | מאת: טובה בר-שאן

טל שלום ניתן לתת פעם עד פעמים ביום בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

25/08/2011 | 13:53 | מאת: מיי

שלום, בדרך כלל אני משרה אגוזי מלך במים לפני אכילתם, האם אני יכולה להשרות כמות ולשים במקפיא? תודה

26/08/2011 | 04:45 | מאת: טובה בר-שאן

מיי שלום אכן כן בברכה ובהצלחה טובה בר- שאן

24/08/2011 | 12:26 | מאת: נעמה

לאחרונה התחלתי דיאטה דלת שומן ואני אוכלת מוצרי חלב מתחת ל3% הסידן נספג גם באחוזים נמוכים כי אני יודעת שלילדים מומלץ לתת מוצרי חלב מעל 5% כדי שיקבלו את הסידן אשמח לקבל הסבר קל וגם לגבי גבינה צהובה 9% שהבנתי שעדיף לאכול את הרגילה משום שרזה מעובדת מה זה אומר מעובדת?  

25/08/2011 | 08:55 | מאת: צביקה קורן

נעמה שלום, ויטמין D חיוני לספיגת סידן. ויטמין D נמצא בשומן של בעלי חיים ובמיוחד בדגים. לכן ככל שיש פחות שומן במוצרי החלב, ספיגת הסידן תהיה פחות טובה. מטצרי שומן דלי חלב עובים תהליכים (עיבוד) שונים כדי להקטין את כמות השומן הטבעית שנמצאת בחלב. אגב, דיאטה דלת שומנים לא הוכיחה את עצמה. חלק מהמוצרים "דלי שומן" (לדוגמה: "מעדנים" למיניהם) מכילים הרבה סוכרים, או ממתיקים מלאכותיים וחומרים מזיקים אחרים שאינם תורמים להרזיה. בכל מקרה גם ב"דיאטה" הזאת אני מציע לך לא לוותר על כמות קטנה של שמנים טובים ומועילים כמו: שמן זית, שקדים, אגוזים זרעים אבוקדו וכד'. בהצלחה צביקה קורן

24/08/2011 | 07:09 | מאת: נגה

לאחרונה נחשפתי לסובין שיבולת שועל בהתחלה הייתי אוכלת שתיים שלוש כפות של הסובין ליום ובשבועיים האחרונים כפול ומשולש מזה (אני עושה מזה דייסה די מוצלחת) רציתי לשאול אם יש הגבלה לכמות המומלצת אם זה בריא לאכול 6 ואפילו יותר כפות ליום שלא אעשה לגופי נזק בשוגג תודה רבה 

24/08/2011 | 21:04 | מאת: צביקה קורן

נגה שלום, השאלה עלתה רבות בפורום. עשי חיפוש על המילה "סיבים" או עצירות". אני שולל שימוש בסיבים כ"תרופה טבעית". יחד עם כולסטרול, שומנים ורעלים, הם סופחים ויטמינים ומינרלים ממערכת העיכול. את כל כמות הסיבים הדרושה (ויותר מכך) ניתן לקבל ממזון טבעי ואיכותי מהצומח הכולל ירקות חיים ומבושלים, פירות, דגנים מלאים וקיטניות. בהצלחה צביקה קורן

23/08/2011 | 16:56 | מאת: ישראל

שלום צביקה אני סובל מעצירות עקב שימוש באנטביוטיקה וסתורי חומצה הפסקתי מהכדורים העצירות נהפכה לכרונית הגוף התרגל ללקסדין אייך אני יוצא מזה בבקשה בד"כ היציאות מילדות כול שלושה ארבעה ימים מערכת העיקול נחלשה נראה לי...? מה לעשות?

24/08/2011 | 05:04 | מאת: טובה בר-שאן

ישראל שלום אתן לך מס' עיצות אך המלצתי ללכת לתזונאית שתבנה איתך תוכנית מפורטת כי זה לוקח זמן. 1. לקחת חיידקים טובים. 2. לשתות הרבה מים מלא 3. לאכל הרבה ירקות 4.להוריד חומרים משמרים צבעי מאכל ושוקולד . 5. לעשות הרבה ספורט . בהצלחה ובברכה טובה בר- שאן לאכול מאכלים מלאים : לחם מלא, אורז