פורום תזונה טבעית
מנהל פורום תזונה טבעית
מה ההבדל בין זרעי פשתן לזרעי צ'יה?ומה מומלץ יותר לטיפול בעצירות?
אתי שלום, השאלה נשאלה לפני כמה שבועות - תבצעי חיפוש באופן כללי זרעי הפשתן עולים על הצ'יה מבחינת ערכים תזונתיים. חבל לשלם פי ארבע עבור "טרנד תזונתי". לטיפול בעצירות לא משתמשים ב"תרופות טבעיות", אלה מתקנים את התזונה. גם נושא זה עלה רבות בפורום - תעשי חיפוש על המילה "עצירות". בהצלחה צביקה קורן
הבנתי את היתרון בערכים התזונתיים יש לי שאלה נוספת לפני 4 שנים הייתי חולה בסרטן שד ואמרו לי להמנע מזרעי פשתן שהם לא מומלצים כאשר הסרטן הוא מהסוג ההורמונלי ושאני צריכה להמנע ממוצרים שמגבירים את ייצור האסטרוגן בגוף האם הצ'יה מתאים לי? תודה
הבנתי את היתרון בערכים התזונתיים יש לי שאלה נוספת לפני 4 שנים הייתי חולה בסרטן שד ואמרו לי להמנע מזרעי פשתן שהם לא מומלצים כאשר הסרטן הוא מהסוג ההורמונלי ושאני צריכה להמנע ממוצרים שמגבירים את ייצור האסטרוגן בגוף האם הצ'יה מתאים לי? תודה
שלום, איפה ניתן להשיג זרעים להנבטה (לאכילת נבטים) באיזור חיפה? זרעים כגון: אלפלפא, ברוקולי וכדומה. תודה :)
לדוגמה: "עדן טבע מרקט", או בחנות זרעים
שלום, האם התוצרת האורגנית מפוקחת ע"י משרדי הבריאות/החקלאות? אלי
אלי שלום, בשל חשיבות הנושא אני מביא כאן תשובה מפורטת במאמר של הילה אפללו מנהלת אתר "חיים אורגניים" http://www.organiclife.co.il/content/view/188/44/ "איך יודעים שזה באמת אורגני? מאת הילה אפללו סוגיית הפיקוח על מוצרים וחנויות אורגניים, נותרת מעט עלומה עבור חלק מאתנו. נפגשנו עם מנכ"ל חברת "סקאל ישראל", מר אודי גבאי, כדי ללמוד ממנו על מנגנון הפיקוח בארץ: איך הוא מתנהל? כמה זה עולה? מה מצב החוק האורגני הישראלי ואיך נוכל להיות בטוחים שאנו אכן מקבלים תוצרת אורגנית עבור מיטב כספנו. מאז הופרטה מחלקת הפיקוח של משרד החקלאות (ppis) לפני שלוש שנים, נוספו חברת "סקאל ישראל" וIQC לחברות המוסמכת לתת אישור למגדל או יצרן לקרוא לתוצרתו "אורגנית" ולסמן בהתאם את מוצריו. בתחום הפיקוח האורגני בשוק הישראלי פועלה עד אז חברת אגריאור הותיקה והיום משמשות שלושת החברות כנציגים שלנו הצרכנים. חברות אלה בודקות עבורנו כי אופן הגידול, צורת העיבוד, הייצור, האריזה והאחסון עומדים בקריטריונים ומתאימים להגדרה של מוצר אורגני, או כמו שאודי גבאי, מנכ"ל סקאל מסביר: אנחנו העיניים של הציבור ובודקים בשבילו מה מתרחש מאחורי הקלעים. מבחינתנו מוצר לא נחשב לאורגני אם לא מוטבע על האריזה שלו סמל של אחת מחברות הפיקוח. השאלה המתבקשת היא איך בעצם נקבעו הקריטריונים לייצור או גידול אורגני. מאחר ורוב התוצרת האורגנית מיועדת ליצוא, התקן הישראלי נבנה על פי התקנים המקובלים באירופה ובארצות הברית. תקנים אלה מעוגנים בחוק האורגני הישראלי, עליו נדבר בהמשך. פיקוח על מגדל חדש אז איך בעצם מתנהל הפיקוח. אם מדובר במגדל חדש, השטחים שבבעלותו מחויבים בתקופת הסבה. לגידולים חד שנתיים נדרשת הסבה בת שנתיים ולגידולים רב שנתיים - הסבה בת שלוש שנים. במהלך תקופת ההסבה יצטרך המגדל להוכיח כי הוא מגדל לפי כל החוקים האורגניים אך לא יוכל למכור את תוצרתו כאורגנית אלא כ"גידול בהסבה". לפני תחילת תקופת ההסבה, מגיע מפקח ומבצע מספר בדיקות. ראשית הוא בודק את מיקום החלקה ביחס לחלקות חקלאיות שכנות בכדי לבדוק סכנת רחף במקרים של ריסוס מן האוויר. כמו כן הוא בודק את אופן הטיפול בשטחים השכנים, האם השטח נמצא מבחינה גיאוגרפית נמוך מחלקות אחרות, באופן שגשם או השקיה עם שאריות דשן וחומרי הדברה עשויים לזרום אליו. בנוסף נערכת בדיקת קרקע כדי לבחון את מידת הזיהום שלה (כמות שאריות חומרי דישון והדברה) ועוד בדיקות רבות אחרות. בתום תקופת ההסבה נבדקים שוב האדמה והגידולים כדי לוודא שאין סימנים לחומרי הדברה וריסוס אסורים, לא בקרקע ולא בתוצרת החקלאית. ישנם מקרים ספורים בהם ניתן לקצר את תקופת ההסבה לשנה, למשל במידה וניתן להוכיח באמצעות תצלומי אוויר שבמשך שנתיים לא עובד השטח או שתוצאות בדיקת הקרקע לא עולות על ערך מסוים. בגידולים חד שנתיים - בעיקר ירקות, כל זריעה ושתילה שהתבצעה בתוך תקופת ההסבה - גם אם הקציר או האיסוף יתבצעו אחרי תקופת ההסבה - תחשב "גידול בהסבה". רק גידולים שנשתלו או נזרעו בתום תקופת ההסבה יכולים להיקרא "אורגניים". פיקוח שוטף על מגדל לקיים רישום מדויק של כל הטיפולים שנעשו בחלקה האורגנית, כולל כל החומרים שהיו בשימוש, מתי ואיפה נקנו. מפקח שמגיע לשטח בודק אם אין חריגה מהסטנדרט בשימוש בחומרים, אם יש עקבות חומרים כימיים, רחף וכו'. כמו כן, מדי שנה מתבצעת בדיקה של הפרי - ביקורת מוצר, שמספקת את ההוכחה הטובה ביותר שהפרי גודל לפי כל הכללים. בנוסף לבדיקות השוטפות נערכים גם מבדקי פתע, בצורה מדגמית או כשמזהים לקוח עם פוטנציאל בעייתי. בבדיקת פתע לוקחים דגימה מהקרקע או מהפרי. חשוב לציין שכל בדיקות הפרי נעשות על חשבון המגדל (עלות של 380 שקלים) במידה והמפקח חושב שיש לבצען. למגדל אמור להיות אינטרס לעשות הכל כנדרש כדי לא לעורר חשד שעלול לעלות לו בבדיקה. ביקורות שגרתיות מתבצעות בין פעם לפעמיים בשנה. במהלך הביקורת בודקים את השדות, הרישומים, את מחסן חומרי ההדברה שחייב להיות מופרד ונקי מחומרים אסורים ואת בית האריזה שחייב גם הוא להיות מופרד מאזורים המשמשים לאריזת תוצרת חקלאית קונבנציונאלית, אם קיימת. פיקוח על מפעלים לתמהיל המוצר של תוצרת מעובדת ישנו סטנדרט: מינימום של 95 אחוזים מהמוצר אמור להכיל מוצרים אורגניים ומקסימום חמישה אחוזים מוצרים שאינם אורגנים (רק אחרי שהיצרן מוכיח שלא ניתן להשיג את אותם רכיבים אורגניים). ישנם גם מספר רכיבים שלא נכללים בחישוב, כמו מלח. דבר נוסף שבודקים הוא את מקורם של חומרי הגלם והאישור האורגני שלהם, את המחסנים ומרחב הייצור והאריזה. פיקוח על חנויות בחנויות עצמן מוכרחה להיות הפרדה בין תוצרת אורגנית לתוצרת קונבנציונאלית. מדף של מוצרים אורגניים יכול להכיל רק מוצרים תחת פיקוח אורגני של אחד מהארגונים המוסמכים. על כל בעל חנות להיות מסוגל להציג את כל הרישומים לגבי ספקים, שחייבים להיות מורשים ותחת פיקוח, תעודות משלוח, שטחי אחסון נפרדים ועוד. החוק האורגני השוק הישראלי עדיין פרוץ וכל תהליך הפיקוח הוא וולונטרי בלבד. במדינת ישראל אין עדיין חוק אורגני שניתן לאכוף, והמגדלים, הארגונים והחנויות, שמצויים תחת פיקוח עושים זאת כדי להיות שקופים בעיני הלקוחות שלהם ולחזק את אמינותם ואמינות מוצריהם. החוק האורגני הישראלי עבר ב- 31 במאי 2005 בקריאה שלישית בכנסת ונמצא כרגע בסטטוס של חיבור תקנות שיאפשרו אכיפה. מה שרלוונטי לגבינו הצרכנים היא העובדה שמרגע כניסת החוק לתוקף, כל מי שימכור מוצר אורגני יהיה חייב בפיקוח וזה חשוב במיוחד כשמדברים על תוצרת חקלאית טרייה כמו ביצים ירקות ופירות שהיום קשה להתחקות אחר מקורותיהם. התקן הישראלי יתמקד בייצור לשוק המקומי כשהאחראי הבלעדי של הסטנדרט האורגני יהיו שרותי הביקורת של משרד החקלאות. לצורך העניין מתוכנן לוגו נפרד לשוק המקומי בנוסף ללוגו של החברה המפקחת. ברוב המקרים בכדי לייצא תוצרת אורגנית לחו"ל, התקן האורגני כבר לא מספיק. היבואנים הגדולים ורשתות השיווק השונות, בעיקר באירופה ובארצות הברית, דורשים גם תקן בקרת איכות ובטיחות של המוצר (דוגמא לכך הוא סטנדרט Eurepgap שדורש מערכת לבקרת איכות לתוצרת). בקרת איכות ובטיחות המזון הם הנושאים החמים בעולם היום. זה כמובן עולה לא מעט כסף אך התקנים השונים מעידים על טיב המוצר. כולנו תקווה שתקנים אלו יהפכו במהרה גם לנחלתם של המוצרים האורגניים המיוצרים לשוק המקומי בישראל." בהצלחה צביקה קורן
צביקה שלום, תודה על החומר שצירפת. מתברר מהשורה התחתונה שלו ("השוק הישראלי עדיין פרוץ"... החוק בסטטוס של הכנת תקנות, שטרם נקבעו) שכיום אין פיקוח של ממש, מחייב. זה מאכזב את מי שמעוניין לאכול אורגני, אך נחכה ונראה. אלי
האם אתה ממליץ על אכילת שקדים? אם כן האם עם קליפתם וכמה ליום? 8 שקדים ליום זה סביר? האם הם גורמים לעצירות או שבסדר לעיכול?מה היתרונות באכילתם?
שון שלום, אני ממליץ על אכילת שקדים. רצוי להשרות במים לכמה שעות ולקלף את הקליפה. 8 שקדים ליום זה סביר הם לא גורמים לעצירות! להלן מידע נוסף שעשוי לענות על שאלות שלא שאלת, מתוך מבזק הבריאות לחודש אפריל. מבזקים נוספים תמצא בפרק המאמרים באתר שלי. "השקד הוא מזון חלבוני-שומני העשיר בחלבון, שמנים רב בלתי רוויים ויטמינים ומינרלים. השקדים מכילים 8% חלבון, %78 שומן (חד בלתי רווי, רב בלתי רווי ומעט שומן רווי), 14% פחמימות, ויטמינים מקבוצת B, ויטמין E, מינרלים (במיוחד סידן, מגנזיום, אשלגן, זרחן, אבץ וברזל), סיבים תזונתיים. במאה גרם שקדים יש כ 600 קלוריות. לשקדים יתרונות בריאותיים יותר מאשר לשאר האגוזים. בשקדים יש פחות שומן (כשני שליש מכמות השומן והקלוריות...) ויותר חלבון, מינרלים ונוגדי חמצון. השקדים מסייעים בהפחתת רמת הכולסטרול ה"רע". הויטמינים, המינרלים ונוגדי החמצון שבשקדים מחזקים את המערכת החיסונית, מונעים נמק של תאים, עוזרים בקליטת החמצן, מונעים קרישי דם, מועילים לגמישות העור, מגנים בפני יתר לחץ דם והתקפי לב. השקדים מספקים מינון טוב של מינרלים בוני-עצם - סידן ומגנזיום, כמו גם ויטמינים מקבוצת B, ניאצין וריבופלבין, המשפרים את מצב הרוח. חוקרים מצאו שאנשים שצרכו דיאטה עשירה בשקדים איבדו יותר משקל בהשוואה לאנשים שצרכו דיאטה עתירה בפחמימות עם אותו מספר קלוריות. השקדים מועילים למצבים של צרבת הנובעת מתזונה לא נכונה. איך אוכלים שקדים? 1. על מנת ליהנות מהיתרונות התזונתיים והבריאותיים של השקדים יש לאכול אותם טריים ללא קלייה, טיגון, או המלחה. הקלייה הורסת את השמנים האיכותיים הנמצאים בשקד. המלח הוא רעל מסוכן הפוגע בבריאות (ראו פרטים מבזק בריאות לחודש מרץ). 2. כדאי להשרות את השקדים במים למשך 4 שעות לפחות ולקלף את הקליפה הדקה. הקליפה מכילה חומר דמוי ציאניד ועלולה לגרום לגירוי של מערכת העיכול. 3. חשוב ללעוס היטב את השקדים כדי להבטיח ספיגת והטמעה של כל רכיבי התזונה הנמצאים בהם. שמן שקדים (Oleum amygdalae) שמן שקדים משמש ברפואה המשלימה מזה זמן רב בשל סגולותיו הרפואיות הרבות. לשמן תועלות רבות וביניהן יכולות אנטי-דלקתיות, שיפור המערכת החיסונית, ניקוי וחיזוק הכבד. נמצא קשר בין השימוש בשמן לשיפור תפקוד מערכת העיכול המפחית תסמינים של תסמונת המעי הרגיז, ירידה במקרים של סרטן המעי הגס ויתרונות קרדיו-ווסקולרים המתבטאים בהעלאת הכולסטרול "הטוב" (HDL) והורדת הכולסטרול "הרע" (LDL). כמו כן, נצפו אירועים נקודתיים בהם טיפול בשמן הפחית צלקות לאחר ניתוחים. באופן היסטורי שימש השמן בסין ופרס העתיקות לטיפול במקרי יובש בעור, פסוריאזיס ואקזמה. לשמן השקדים תכונות המרגיעות את העור ונוגדות הצטלקות ולכן הוא משמש לשיפור מראה העור והגוון. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20129403?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=16 חלב שקדים: משרים 5-10 שקדים למשך 4 שעות. מקלפים את הקליפה הדקה וטוחנים בבלנדר עם כוס מים למשך 1-2 דקות. אפשר לסנן את הנוזל דרך מסננת דקה או גזה. משתמשים כתחליף לחלב, לקינוחים או על דגני הבוקר. שייק שקדים: כנ"ל בתוספת פרי בשל (בננה, אגס, תותים, פרי הדר וכד'), קינמון ודבש. פסטו שקדים: מכניסים למעבד מזון, 4 שיני שום קלופות, 1/4 כוס שבבי שקדים, 2 כוסות עלי בזיליקום ו-1/4 כוס שמן זית כתית מעולה. עבדו למשחה חלקה. הגישו עם פסטה, דגים או כממרח בסנדוויץ'. בהצלחה צביקה קורן
אני מוסיפה ליוגורט\לסלט 2 כפות זרעי פשתן שלמים כל יום. המטרה-טיפול בעצירות: א.האם יש בזה הרבה קלוריות? ב.יותר חשוב האם הכמות מספקת?והאם זה באמת מסייע בעצירות?
אתי שלום, לא רצוי לאכול זרעי פשתן שלמים. הגוף פשוט לא מעכל אותם בגלל הקליפה העבה. יש בהם קלוריות, אבל הן לא מנוצלות. אם את רוצה עזרה בעצירות - תשרי את הזרעים לכמה שעות ותשתי את המים, או שתטחני שתי כפות ותפזרי על המזון. בהצלחה צביקה קורן
הפורום פעיל?
אתי שלום הפורום נפתח אתמול ה-5.10 את מוזמנת לשאול ולהעזר... בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
שלום, האם חלבה היא מאכל בריא, עקב היותה מבוססת על טחינה מלאה, עם 24% שומן לא רווי, ועקב היותה ממותקת בדבש וסוכר חום, וללא תוספת חומרים מלאכותיים? או שהיא מאכל מזיק, עקב היותה מוצקת, עם 8% שומן רווי (כאן מדובר על חלבה מסוימת, שקניתי בחנות טבע). עלי לציין שקראתי על טחינה ביתית, אולם אני אינני יכול לעשות טחינה ביתית (עקב היותי אלמן, שאינו יודע להכין בבית מאכלים כאלה). חג שמח. רוביק
רוביק שלום, לא פרטת את כל הרכיבים של החלבה ולכן קשה לי להתייחס. באופן כללי אתה יכול לאכול חלבה מהסוג הזה, בכמות מוגבלת ולא להיטרד מהשומן שבה, אלא אם כן אתה בעודף משקל או חולה בסכרת, או במחלה אחרת שמגבילה את השימוש בסוכרים ושומנים. בהצלחה צביקה קורן
צביקה שלום רב, ובכן, אשלים ואבהיר את הנקודות שהעלית. א. אני דווקא רזה ולא שמן (180/64). ב. אינני סוכרתי (אם כי הסוכר שלי איננו אידיאלי, אף כי תקין: 98-92 בצום). ג. להלן םירוט רכיבי החלבה: טחינה מלאה, סוכר חום, גלוקוזה, דבש, וניל ושורש ספונרי. ד. יש לי גם חלבה קצת שונה, שרכיביה: טחינת שומשום, מלטיטול, שומן צמחי (דקלים), חומר מתחלב E471, תבלין טבעי - שורש ספונריה, ונילין. אודה על התייחסותך לשאלתי בהקשר לשתי החלבות הללו ועל רקע המידע דלעיל. שבוע טוב. רוביק
שלום. אני נוטלת אומגה 3 וברזל. שאלתי היא האם ניתן לקחת את שניהם יחד אחרי ארוחת צהריים למשל? תודה
מיכל שלום, אין בעיה לקחת את שניהם יחד לאחר הארוחה. לא רצוי לקחת ברזל יחד עם מוצרי חלב, או קפאין. רצוי לקחת ברזל יחד עם סלט ירקות שיש בו פלפל אדום, או פרי עשיר בויטמין C כמו קיווי או גוייבה. בצלחה צביקה קורן
תודה על התשובה. שכחתי לשאול: אני לוקחת באופן קבוע גם ויטמין D ו-B12, האם זה בסדר לקחת אם כל הארבעה באותו יום? והאם יש צורך אחרי תקופה מסוימת לעשות הפסקה למשל עם האומגה 3 או עם האחרים? תודה רבה
תודה על התשובה. שכחתי לשאול: אני לוקחת באופן קבוע גם ויטמין D ו-B12, האם זה בסדר לקחת אם כל הארבעה באותו יום? והאם יש צורך אחרי תקופה מסוימת לעשות הפסקה למשל עם האומגה 3 או עם האחרים? תודה רבה
ראשית מה ההבדל בין פגלקס לבין בנפייבר? מה עדיף לקחת אני סובלת מעצירויות כרוניות וגם סובלת מנפיחות בבטן-אסור לי עודף סיבים.והאם את ממליצה לשלב עוד משהו לסיוע בעצירות ובנפיחות? שנית כמה זמן הפרש צריך בין נטילת ויטמינים\אנטיביוטיקה לבין פגלקס\בנפייבר?
שלום אתי אין הבדל משמעותי בין שני המוצרים, אך עם זאת עלי לציין שמחקרים מראים כי בנייפר מבטיח היענות גבוהה יותר לשימוש. הטיפול התזונתי בעצירות כולל הקפדה על אכילת ארוחות מסודרות, להרבות במזונות העשירים בסיבים כמו ירקות, פירות,דגנים מלאים ועוד ויחד עם זאת לשתות לפחות 10 כוסות נוזלים ביום (רצוי מים). ולא פחות חשוב הקפדה על פעילות גופנית סדירה.לטיפול בנפיחות הייתי ממליצה על הורדה ובמקרים קיצונים אף הימנעות מצריכת מזונות הגורמים לגזים כמו: ירקות כרוב, כרובית, ברוקולי, בצל, צנון וחצילים, קטניות, סוגים מסוימים של לחם קל,משקאות תוססים, לעיתים קיימת רגישות למוצרי חלב (רגישות ללקטוז) במקרה זה יש להתייעץ עם רופא המשפחה (קיימת בדיקה פשוטה לבירור הרגישות). בנוסף, אכילה מהירה ו/או אכילה בפה פתוח ולעיסה מרובה של מסטיקים מובילה להכנסת אויר רב למערכת העיכול מה שעלול ליצור גזים ולהוביל לבטן נפוחה ולכן מומלץ להקפיד על אכילה איטית ובפה סגור. עלי להוסיף שבנפייבר בנוסף לסיוע בעצירות הוא מפחית גזים, אי נוחות וכאבים בבטן וכמו כן הוא אינו מפריע לספיגה של רכיבייתם תזונתיים. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
קראתי שאכילה של פחות משעתיים לפני השינה לא מומלצת כי כל האוכל מתעכל לשומן. הבעייה שלי היא שרוב היום אני לא רעבה ואני אוהבת לאכול בעיקר בלילה וככה יוצא שלפני השינה אני הרבה פעמים אוכלת סלט גדול (בלי תיבול) או 4 יוגורט דיאט. יכול להיות שאם אני אוכל אותם במהלך היום ואפסיק לאכול בלילה אחוזי השומן בגוף שלי ירדו או שאני אפילו ארזה? תודה
רותם שלום אכן כן נסי ותראי. בברכת חג סוכות שמח טובה בר- שאן
לעצירות כרונית כמה ומתי בהמלך היום ממולץ לשתות בנפייבר?
שלום אתי ראשית אני מתנצלת על העיכוב במתן התשובה. מגיל 12 ומעלה מומלץ לערבב 1-2 כפות בנפייבר לתוך כוס משקה חם או קר (כמו כן ניתן לערבב גם לתוך מזון רך) עד 3 פעמיים ביום. בכל מקרה אין לעבור על 5 כפות בנפייבר ביום. ממליצה להתחיל בהדרגה וכמובן לבדוק עם רופא המשפחה את סיבת העצירות הכרונית. בברכה, עדי מילר דיאטנית קלינית
עינת שלום, התמר הזה לא אמור לגרום לשילשול, אולם בעיני הוא נחות לעומת התמרים האחרים. תמר הברהי נאכל כשהוא בוסר, ללא תהליכי שימור וייבוש. לא רצוי לאכול פרי בוסר מכל סוג שהוא. יש המקפיאים אותו ל- 48 שעות ולאחר ההפשרה מקבל הברהי טעם מעודן ורך. לזן הברהי, המקובל בקרב יוצאי עירק, מיוחסות סגולות של חיוניות ובריאות, תרגום השם "ברהי" מערבית הוא בריא ושלם. בהצלחה צביקה קורן
שלום, האם קיים הבדל בין עשב חיטה ועשב שעורה? האם הערכים הטובים נמצאים גם באבקה ובכמוסות? תודה וחג שמח
ליאה שלום עשב חיטה את צריכה לשתוות טרי. לעומת זאת עשב שעורה את יכולה לשתות באבקה או לבלוע בגלולות. בברכת חג סוכות שמח טובה בר- שאן
לאה שלום, תמיד כדאי להעדיף מיץ טרי על פני אבקות, כדורים ושיקויים. אל תאמיני לדברי המשווקים הנמרצים הטובענים שעשב שעורה "עשיר יותר". אם את כבר קונה אבקה או כדורים נסי לקנות כאלה שאין בהם חומרים החשודים כמסרטנים כמו: סודיום בנזואט, פרבנים וסוכרים אלכוהוליים כמו מולטידקסטרוז. (אני לא בטוח שתמצאי אבקה כזאת...). בהצלחה צביקה קורן.
אני לוקחת כמוסת שמן דגים ונר הלילה. מאיזה גיל מומלץ? למה מועילה כמוסת שמן נר הליה והאם כדאי להחליפה באומגה6 ? מאיזה גיל כדאי לקחת?
אילנה שלום יחס נכון בין אומגה 6 לאומגה 3 שומר על תפקוד של מע' החיסון . וגם תפקוד נכון של מערכת עצבים. לקיחה של תוספים אילה תלויה במצבו של האדם ולא בגילו. יש אנשים שמקבלים את מרכיבים אילה רק באוכל. בברכת חג סוכות שמח טובה בר- שאן
שלום, בן זוגי לוקח על דעת עצמו 11 סוגים של כדורים טבעיים: אבץ ויטמין B שמרי בירה מגנזיום שמן כבד-דגים Mcga Acidophilis ליקופן Nolergy Pycnogenol Alpha Lipoic Acid קו אנזים Q10 יש לציין שלבן זוגי אין שום בעיה בריאותית (טפו טפו טפו) הכל אצלו בסדר. האם זה בסדר לקחת כל יום 11 כדורים? האם מותר לקחת אותם בלי להתייעץ עם אף אחד? בלי לעבור בדיקות? הוא טוען שאם זה טבעי אז זה רק לטובתו.... אני (שאינני אוכלת פירות וירקות) הלכתי לתזונאית והיא אמרה לי שאני צריכה לקחת כדור מסויים שיש בו את מה שאני צריכה, ומבדיקות שאני עוברת מפעם לפעם אני בסדר ואין לי חוסר בכלום ולכן העובדה שהוא לוקח כ"כ הרבה כדורים מטרידה אותי. אני לא מכירה אנשים שלוקחים בכלל ויטמינים סתם אלא אם הם מצוננים (ויטמין C) או בהריון....בקיצור נשמע לי לא הגיוני.... אשמח לתגובתכם המהירה....
לילי שלום לקחת אבץ לאורך זמן לא טוב כי הוא גורם לפגיעה בחילוף חומרים של שומנים כל השאר לא יגרמו לו שום נזק. ואולי אפילו יעזרו לו. בברכת חג סוכות שמח טובה בר- שאן
אם בפטריות שמפניון יש מעט סיבים תזונתיים- אז מה זה הפטרית שמפניון שאני אוכלת? מה זה אם לא סיב תזונתי?
מסרתי לך מידע שמופיע בבסיס נתונים אמין שיש לי גישה אליו.
סובל יומיים משלשולים ומספר הקאות. שתיתי שורש זנגויל במים רותחים וכן מיץ רימון וקליםת רימון מורתחת? אילו מאכלים מותרים ועוזרים?עולל סוגי שתייה.תודה רבה
נתן שלום שתה הרבה תה קמומיל(בבמונג) תאכל אורז לבן, ובננה. בברכת גמר חתימה טובה \טובה בר- שאן
שלום.איך מנביטים עדשים .יש מסננת מיוחדת.או על צמר גפן.תודה
מיטל שלום שתי האפשרויות מצויינות . ניתן אפילו לפזר את העדשים על מגש ולשים מים . להחליף את המים כל יום. בברכת גמר חתימה טובה בר- שאן
מה אני יכולה לאכול כדי לחזק את מערכת העצבים. אני סובלת מעיקצוצים וזרמים במקומות שונים בגוף. כמו כן סובלת מחרדות. ברור נוירולוגי לא העלה דבר. מה אפשר לאכול כדי לחזק מערכת זו? לפי מה שאני מבינה יש צורך בשומנים כמו טחינה, שמן זית , אבוקדו. מה לגבי אומגה 3 מדגים? האם יתכן שכשנטלתי אומגה 3 בעקבות חרדות -גרמתי לעצמי נזק בגלל רעילות שיש בדגים אשר עוברת לכמוסות של האומגה? תודה
דינה שלום, השאלה שלך לא מושלמת... היית צריכה לשאול מה ל א לאכול כדי ל א להחליש את המערכת. לצערי אנחנו כל הזמן מחפשים להוסיף "תרופות טבעיות" ולא בודקים מה מרעיל אותנו ומה צריך להוריד מהתזונה. כפי שעניתי להילה למטה, יכול להיות שאת "מורעלת" והכבד שלך מתקשה לפנות רעלים מהגוף ולתחזק את מערכת העצבים. בנוסף, אולי התזונה שלך לא מאוזנת ואיכותית ואת חייה במצב של מתח מתמשך, חוסר פעילות גופנית שמחלישים את המערכת החיסונית. אני לא חושב שכדורי שמן הדגים שלקחת הם האשמים. יש שפע של רעלים אחרים (פיזיים, נפשיים ומנטליים) בחיינו שיכולים לפגוע בגוף. כדאי לזכור שגופנו אמנם מורכב מ"מערכות" ומאברים, אבל הוא שלמות אחת וחובה עלינו לשמור עליו כמכלול ולא לדאוג למערכת זו או אחרת או לאיבר זה או אחר. אני מציע לך לעשות ניקוי (צום מיצים) של מספר ימים ואחר כך לעבור לתזונה טבעית ואיכותית. אם את באמת רוצה לפתור את הבעיה, כדאי שתפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית ובניקוי גוף, שיכלול גם המלצה על תוספים וצמחי מרפא. לא כדאי להסתמך על עצות חינם הניתנות בפורום זה או אחר. בהצלחה צביקה קורן
אני סובלת מאותו הבעיה
שעושים איתם כישופים שימי חומץ בצלוחית.עציץ זעתר.מנורת מלח. זה שטויות שימי לב שזה מחזיק רק שעתיים לא יותר העיקצוצים והכל. תשתי חלב קר מדי פעם אפילו חלב עיזים חלב עוזר בכל מה שקשור לבידוד רעלים בגוף.והצעה טובה ומצויינת זה ללכת למישהי שתסגור לך את זה.זה מועבר דרך הנשימה בלי ההעברה בנשימה זה כמעט לא שווה כלום.
שלום רב אני בת 40 ואני כל הזמן נוטה לחלות יש לי הצטנניות חוזרות שנמשכות יומיים או שאני חולה בשפעת וכל הזמן זה חוזר האם אתה יכול להסביר לי למה זה קורה ? ומה אני יכולה לקחת או לאכול כדי לחזק את המערכת החיסונית ? זה תוקף אותי גם בחורף וגם בקיץ תודה מראש
הילה שלום, יכול להיות שאת "מורעלת" והכבד שלך מתקשה לפנות רעלים מהגוף ולתחזק ת תאי המערכת החיסונית. בנוסף, אולי התזונה שלך לא מאוזנת ואיכותית ואת חייה במצב של מתח מתמשך שמחלישים את המערכת החיסונית. מציע לך לעשות ניקוי (צום מיצים) של מספר ימים ואחר כך לעבור לתזונה טבעית ואיכותית. אם את באמת רוצה לפתור את הבעיה, כדאי שתפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית ובניקוי גוף, שיכלול גם המלצה על תוספים וצמחי מרפא. לא כדאי להסתמך על עצות חינם הניתנות בפורום זה או אחר. בהצלחה צביקה קורן בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, קראתי את כל הנכתב בנושא באתר והבנתי שכדאי להשתמש בחומץ תפוחים לטיפול בפטריות גוף. אם זה מתאים לטיפול בפיטריות ציפורני הרגליים - התוכלו לומר לי כיצד להשתמש , מינון, תמהיל, מספר פעמים וכדומה ? תודה, חג סוכות שמח שושית
שושית שלום, אפשר לנסות להשתמש בחומץ תפוחים לשימוש חיצוני (לא פנימי!). אני לא מתמצא במינונים ו"אופן השימוש". לטיפול בפטריות עדיף להשתמש בשמן עץ התה. בהצלחה צביקה קורן
שלום רב, האם אתה ממליץ על אכילת קקאו באופן כללי. מה מה מכיל יותר נוגדני חימצון אבקת קקאו או חמאת קקאו. תודה, דנה
צביקה כתב עשרות פעמים שהנזק בקקאו עולה על התועלת ( נוגדי חימצון אפשר למצוא במאכלים יותר איכותיים). מפריע לספיגת הסידן .
דנה שלום, כפי שהילה ציינה, אני לא מתלהב מקקאו ומוצריו, למרות כל המחקרים. השוקולד מכיל 55% שומן והרבה סוכר. הוא מכיל מספר חומרים מזיקים: · קפאין · חומצה אוכסלית (גם בקפה ובתה) - מפריעה לספיגת סידן וגורמת להתגבשות אבנים בכליות. · תיאוברמין - דומה לקפאין. · שומן רווי - עליה ברמת השומנים בדם (טריגליצרידים). ·דימתילקסנטין ( DIMETILXANTIN) - גורם משקעים סידניים בשד. בנוסף, השוקולד גורם לאלרגיות, אקנה ("פצעי בגרות"), השמנה, צרבת, עצירות, מיגרנה, אבנים בכליות, עששת, גרוד. בהצלחה צביקה קורן
שכחתי לציין שאני לא אוהבת דגים חיים לכן שאלתי לגבי טונה בקופסא ושאר מאכלים שמכילים אומגנ 3,תודה
..
האם טונה במים או בשמן מכילים אומגה 3?באילו מאכלים יש עוד חוץ מאגוזים ופשתן?למה מועיל אומגה 6? האילו מוצרים יש? עלי לציין שאתה משיב לכל שאלה ומכל הלב ביסודיות ובאכפתיות וממש כיף לקבל דוקא ממך תשובות מהנות מקצועיות ומענינות.זאת לעומת המשיבה הנוספת שהתשובות לקוניות ולחלק מהם אין בכלל התייחסות.חזק ואמץ|
שירי שלום, בטונה בקופסה יש אומגה-3, אבל יש בה גם הרבה מלח (נתרן), שמן לא איכותי, חומר משמר ושאריות פח שהשמן סופח מהקופסה. כדאי לקנות טונה בחנות דגים. אומגה-3 יש בעיקר בשמן דגים ובשמן פשתן, בדגים, בזרעי פשתן וגרגרי צ'יאה. כמות קטנה יותר יש באגוזי מלך, ביצים ובשר. גם בתבלינים כמו ארגאנו, מיורן וציפורן. יש גם ממרחים "מועשרים" כמו מיונז, מרגרינה וחמאת בוטנים. לגבי אומגה-6, מדובר בחומצות שומן חיוניות שומן רב בלתי רוויות אליהן משתייכות החומצות הבאות: LA - Linoleic Acid GLA Gama Linolenic Acid AA Arachidonic Acid אומגה-6 נוגדת דלקות בגוף (כאשר קיים איזון בינה לבין אומגה 3) היא חשובה לבריאות העור, תפקוד המוח והלב, גדילה והתפתחות תינוקות וילדים. מועילה במצבים של יתר לחץ דם, הפרעות עצביות הנובעות ממחלת הסכרת, אקזמה וגירויי עור, תסמונת טרום וויסתית (PMS), הפחתת דלקת בחולי דלקת מפרקים, לסובלים ממצב רוח ירוד או דיכאון אומגה-6 נמצאת בשמן חמניות, חריע, תירס, שומשום ובזרעים שלהם וגם בשמן נר הלילה, שמן זיפן. בהצלחה צביקה קורן
אני מאוד אוהבת לאכול פטריות שמפניון טריות (לא משימורים). האם יש לפטריות אלו ערך תזונתי מיוחד? האם אלו עשירות במשהו מיוחד? שאלה נוספת- האם הסיבים התזונתיים מהפטריות האלו נחשבים כטובים למניעת עצירות או שהם דווקא גורמים לעצירות. תודה
גילי שלום, בפטריות לבנות יש מעט מינרלים (בעיקר זרחן, מגנזיום, אשלגן וסלניום), מעט ויטמינים (C, D, B), מעט שומן מסוג אומגה-6 ומעט מאד סיבים תזונתיים (גרם אחד במאה גרם). לא אמור להיות קשר בין צריכת פטריות לעצירות. אגב, אם את אוהבת פטריות, תקני פטריות שיטאקי יבשות בחנות טבע. לאלו יש ערך רב בחיזוק המערכת החיסונית בהצלחה צביקה קורן
לצביקה היקר, ראשית, גמר חתימה טובה. ואם בסליחות עסקינן, אני מתנצלת על הפעמים שקראתי תשובות שרשמת לי, ומאוד הערכתי אותך על הסיוע ההתנדבותי, אך לא כתבתי לך הודעת תודה. היום רציתי לשאול אותך מה דעתך על נאדר בוטו. הייתי בטיפול אצלו, ואני לא יודעת מה אני מרגישה לגבי הטיפול, אם אני מאמינה בכוחות שלו ובו. אחרי הטיפול היתה לי תחושת חיוניות אדירה ותובנות. הרגשתי שזו החויה הכי מדהימה שהיתה לי בחיים. הרגשתי שקט נפשי מוחלט, הרגשה שאני מחפשת אחריה ללא הצלחה. כשחזרתי למחרת לשגרת החיים ה'סיזיפית' שלי, שאני לא רואה ממנה מפלט, שוב הרגשתי את מלוא כובד החיים על כתפיי. כמו כן, מה דעתך על חוקן קפה שחור? אתה מאמין בתפיסה הרוחנית שלפיה כל אחד מאיתנו בחר את הוריו, יחד עם הקשיים וההתמודדויות שמזמנת לו אינטראקציה ספציפית זו? ושאלה אחרונה, על איזה מוצר כלורופיל אתה ממליץ? חנויות הטבע מוכרות מוצרים המכילים חומרים משמרים, כגון פרבנים וסודיום בנזואט. תודה רבה ושנה טובה, מעיין
מעיין שלום, ראשית, תודה על ההתייחסות האישית.גם אני מבקש סליחה ממך ומהגולשים בפורום, אם הייתי לפעמים קצת בוטה וקצר רוח. לצערי לא כל השאלות כאן מכבדות את השואל והמשיב... נאדר בוטו הוא לדעתי אחד הרופאים הדגולים בארצנו. הוא קרדיולוג שעשה פריצת דרך ו"יצא מהמסגרת". לא פלא שהרגשת כל כך טוב אחרי הפגישה איתו. עם זאת, חשוב שתמצאי כוחות נפש פנימיים לתחזוקה היומית שלך. לזה צריך לצרף: תזונה טבעית ואיכותית, פעילות גופנית סדירה, טיפול במתחים, שינה ומנוחה, הימנעות מרעלים פיזיים, נפשיים וחברתיים ועוד. לגבי חוקן קפה, אפשר לבצע, אבל רק כחלק מפעולה תקופתית של ניקוי גוף (צום מיצים או מים). אני לא ממליץ לבצע חוקן אישי או קולוניק על בסיס יומי, שבועי או חודשי כ"שיטה" לניקוי רעלים, או טיפול בעצירות, בהשמנה וכד'. לגבי "בחירת ההורים" - זה שייך לנושא הרחב של קרמה, גילגול נשמות, גורל, מזל ועבודה רוחנית. נרחיב בהזדמנות אחרת. לגבי כלורופיל, אני מציע לך לעשות מאמץ קטן ולשתות מיץ ירקות ירוק (המורכב מקישוא, מלפפון, גבעול סלרי ופטרוזיליה), או מיץ עשב חיטה ולא להשתמש באבקות, או בכדורים המכילים חומרים מזיקים. סודיום בנזואט הוא חומר החשוד כמסרטן. הממתיקים האלכוהוליים בהם משתמשים באבקות (כמו מולטידקסטרוז) עלולים לגרום לכאבי בטן, גזים והפרעות עיכול). בהצלחה צביקה קורן
אם תוכל להרחיב מדוע לא ניתן לבצע חוקן קפה אחת לשבוע, מה המניעה? אין בנמצא כלורופיל ללא חומרי שימור? בחנות טבע מוכרים כלורופיל של חברת גרמזה - המכילה סודיום בנזואט, וכלורופיל של אנ.אס.פי - שמכיל פרבנים. אני מתכוונת לשתות מיצי ירקות, אבל חלק מהטיפול כולל תוספת כלורופיל. תודה וחג שמח, מעיין
אני בת 49, אחרי ניתוח cabg, מטופלת בתרופות: אספירין, קרסטור, איזיטרול, נורבסק וקרדילוק. מאחר ולרימון מיוחסות סגולות כמו לכדורים ממשפחת הסטטינים, האם ניתן לשתות כוס מיץ רימון טרי במקום הטיפול בקרסטור? שאלה נוספת, קראתי בפורומים רבים על הרימון ובאחד מהם נתקלתי בטענה שהרימון מעלה את הסיכון לראבדומיאליזיס (אצל נוטלי תרופות ממשפחת הסטטינים), האם קיים בשבילי סיכון בשתיית מיץ רימונים? מידי פעם אני סובלת מכאבי שרירים שנעלמים לאחר מס' שעות מעצמם. אשמח לקבל תשובה בהקדם...
ג'ולי שלום, ראשית, אין לי סמכות לייעץ לך להפסיק לקחת תרופות. שנית, בקשר למיץ הרימונים, תתייעצי עם הרופא המטפל. לדעתי חצי כוס מיץ או חצי רימון טרי (בעונה) לא יזיקו. בכל מקרה, בבדיקות התקופתיות תבקשי לבדוק גם תפקודי כליות. שלישית, בקשר לכאבי השרירים, אני מציע לך לקחת בהקדם תוסף של Q-10 במינון של לפחות 100 מ"ג. התוסף הזה אמור לנטרל את ההשפעה השלילית של הסטטינים על שרירי הגוף והלב. מציע שתפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית ולא תסתפקי בעצות חינם הניתנות בפורום זה או אחר. בהצלחה צביקה קורן
לגולשים בפורום, כל מי ששמע או ישמע בקרוב על "מחקר חדש" שמצא שאומגה-3 לא מועילה לחולי לב, כדאי לקרוא את ההסבר הבא: מתברר שהחוקרים מגרמניה לא השתמשו בשמן דגים, או בפשתן טחון, או באגוזי מלך, או בגלולות אומגה 3, אלא ב... מרגרינה "מועשרת" באומגה-3. המשתתפים במחקר נאלצו לצרוך מידי יום שלוש וחצי כפות של מרגרינה מרוחה על לחם (לבן?). כידוע לכולנו המרגרינה מכילה שומן טרנס והיא מזיקה לבריאות הלב!! כעת ברור מדוע אלה היו תוצאות המחקר. מי שרוצה ללמוד על תועלת אומגה-3 מוזמן לקרוא באתר שלי את מבזק הבריאות לחודש אפריל בקישור שלהלן: http://www.zom.co.il/Pages.aspx?pageId=124 הרבה בריאות וכדאי שלא נתרגש ממחקרים מוטים ומטעים צביקה קורן
לצביקה, אולי תביא בבקשה קישור לאותו מחקר שבו השתמשו, לדבריך, במרגרינה מועשרת באומגה 3? אני לא יודעת על סמך מה, אבל כבר לפני המחקר שאודותיו אתה מספר, רופאת המשפחה אמרה לי שלא הוכחה יעילות לנטילת תוספי האומגה ..
יונה שלום, המקור לידיעה הוא מגזין בריאות יומי באנגלית שאני מקבל בשם: Nutrition and Healing . בסוף התשובה שלי תמצאי את הידיעה במלואה. כמה הערות / הבהרות בעקבות פנייתך: א. מדובר ב4,837 חולי לב מבוגרים המטופלים בתרופות. ב. המחקר נערך בהולנד ולא בגרמניה. ג. הידיעה ה"מסעירה" הופיעה בכל ערוצי החדשות. ד. חבל שלא התעמקת בקישור למבזק הבריאות שלי שם היית מוצאת הפנייה לכמה מחקרים המציגים את תועלות אומגה-3. כדאי שגם הרופאה שלך תתעמק קצת יותר ותלמד את הנושא. ה. להלן שני קישורים לידיעה שהופיעה בכמה ערוצי תקשורת מובילים: Associated Press http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jjJY_X5-7NjycfgmpFSVysXgUiOgD9HSVF680 http://health.spreadit.org/omega-3-fatty-acids-no-help-for-heart-patients-563/ להלן ציטוט הידיעה בה השתמשתי: Health e-Tips Why am I getting this? _______________________________________ You have received this e-mail because our records indicate that you signed up for a free subscription to Nutrition and Healing's Health e-Tips eLetter. ________________________________________ Dear Reader, When I read the study, it seemed ridiculous. After all, it went against everything Nutrition & Healing and e-Tips readers know about the heart benefits of omega-3s. I mean, the words "omega-3" and "heart-healthy" just go hand in hand, don't they? Well, a group of Dutch researchers are questioning that, saying that 3 ½ years of omega-3 supplementation did nothing for a group of heart attack survivors. Now, I knew something was fishy (get it?) as soon as I found out what they were using in the study. Not fish oil. Not flax seed oil. Not fish, not nuts, nor any other major food source of omega-3s. Nope. Participants in the study were directed to get their (woefully tiny) daily dose of omega-3s through...wait for it... Margarine. That's right. Margarine. Four tablespoons a day on bread for 3 ½ years (Gross!). Sure, it has omega-3s added, but it also packs a plentiful "dose" of trans fat, which is damaging to the heart. Yet somehow this translates to the mainstream media declaring that omega-3s don't do anything for your heart. I'm not the only one who thought this was, well, pretty backwards thinking. The Alliance for Natural Health called out the study in an article on their website. They point out that the researchers seem to have ignored the fact that there are several different kinds of omega-3 fatty acids, and that margarine doesn't pack enough DHA -- the heart-healthy kind. They also explain that it might have been too late for the folks in the study. For most of them, their heart attacks came four years before the start of the study -- possibly missing the window of benefit. This isn't the first time we've seen a study that seems to debunk the benefits of a natural substance. Usually, though, it's a little harder to get to the truth. I have to say, I'm surprised at how obvious the flaws in this particular study are -- and at how the media still seemed to swallow it hook, line, and sinker. Yours in good health, Christine O'Brien Sources: "Flawed Study, Bad ScienceOutrageous Conclusion," Alliance for Natural Health (www.anh-usa.com) "Study: More omega-3 fats didn't aid heart patients," Associated Press (www.google.com/hostednews)
להלן קישור למחקר המדובר: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20362710 באותו אתר (NCBI) - הספרייה הלאומית לרפואה בארה"ב - תמצאי 21 אלף הפניות לעבודות הקשורות באומגה 3 הקשורות לתועלות של אומגה 3 בטיפול ובמניעת מחלות ו 4,000 עבודות בנושא מחלות לב. יש שם מנוע חיפוש ידידותי ואמין. כדאי שתפני גם את הרופאה שלך לאתר הזה, למרות שלא נראה לי שהיא תטרח ("דעתי נחושה - אל תבלבלו אותי עם עובדות"). להלן דוגמה אחת מתוך 4,400 עבודות בנושא "אומגה 3 ומחלות לב", הממליצה לצרוך מזון עשיר באומגה 3 (מאמר של בית החולים ג'ון הופקינס) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842560 בהצלחה צביקה קורן
כמה כפות שיבולת שועל מומלץ לצרוך לארוחת בוקר(שדרך אגב היא בשעה 6 וחצי) ואיזה תוספת כדאי להוסיף לשיבולת שועל כדי שהארוחה תהיה משביעה וגם איכותית דרך אגב איך מומלץ להכין את השיבולת שועל(כרגע אני שם 2 כפות בתוך כוס מים כל הלילה) ואם כבר ארוחת בוקר מהי ארוחת בוקר אידיאלית לפי המלצתך תודה מראש
צחי שלום לכל בן אדם יש את ארוחת בוקר המתאימה לו, אין דבר כזה אידיאלית 2 כפות שיבולת שועל זה מצויין. אתה יכול להוסיף אגוזים ואו תמר לח. בברכת גמר חתימה טובה בהצלחה טובה בר- שאן
מצד אחד חציל עם טחינה מנה מנצחת. השאלה האם חצילים עם גרעינים יכול לגרום לעצירות.האם חציל טוב לבריאות או שניתן לותר עליו
שולי שלום חצילים לא גורמים לעצירות להפך. אלא עם כן את רגישה לחצילים . בברכת גמר חתימה טובה בהצלחה טובה בר- שאן
שלום, רציתי לשאול האם ניתן להקפיא פפאיה (בדומה להקפאת בננה, ענבים) ולשמור על ערכיה וסגולותיה? הפפאיה כל כך גדולה ואי אפשר לאכול הכל בבת אחת... תודה
פ שלום אין שום בעיה בהקפאת פפאיה בברכת גמר חתימה טובה בהצלחה טובה בר- שאן
שלום , רציתי לדעת מדוע ישנה פרוביוטיקה שנוטלים על בטן ריקה וכזו שעם או אחרי הארוחה? בהרבה מוצרים יש הנחיות שונות . בתודה מראש , דקלה
דקלה שלום תלוי הכל בסוג החיידקים שנמצאים בפורמולה של הפרוביוטיקה. בברכת גמר חתימה טובה טובה בר- שאן
אני מנסה לשמור על דיאטה עם אינדקס גליקמי נמוך (מסיבות בריאותיות מניעתיות ולא ח"ח עקב סכרת או להרזיה). בבקרים אני אוכלת (ומאכילה את כל בני בייתי) בדייסת שיבולת שועל ללא המתקה (שאני מכינה בבית). ראיתי בכמה מקומות שהאינדקס הגליקמי של דייסת שיבולת שועל הוא 70, ז"א גבוה. שיבולת שועל נחשבת למשהוא בריא שאמור לעזור לייצב את רמות הסוכר בדם, אז איך יש לה כזה אינדקס גליקמי גבוהה? האם כדאי להפסיק לצרוך כל כך הרבה דייסת שיבולת שועל?
יערה שלום, שיבולת שועל גסה (הפתיתים הגדולים) היא דגן איכותי, עשיר בסיבים תזונתיים ובעל תכונות בריאותיות רבות. אני מציע לך להמשיך לצרוך אותו ולדאוג פחות לענייני האינדקס הגליקמי. אגב, נושא האינדקס הגליקמי וחשיבותו שנוי במחלוקת בקרב חוקרים ותזונאים מובילים בעולם. בהצלחה צביקה קורן
צביקה שלום רב, באחת מתוכניות "בריאות שלמה" ברשת א', הסברת שלפני שמתחילים בטיפול תרופתי כנגד בריחת הסידן (או במקומו-תלוי במצב), יש קודם כל "לסתום את החור בדלי" (ציטוט מדבריך). זה כל כך הגיוני, אבל אני לא יודעת כיצד לעשות זאת, וכבר התחיל אצלי תהליך האוסטאופורוזיס. האם תוכל בבקשה לעזור לי ולומר לי כיצד לנהוג (מלבד פעילות גופנית). תודה מראש, חנה
חנה שלום בנוסף לפעילות הגופנית עלייך לעשות שינוי מיסי בתזונה .לאכל מאכלים שספיגת הסידן בנם טובה מאוד ולהימנע ממאכלים הגורמי לבריחת סידן לאכל עלים ירוקים, שקדים ף טחינה, אגוזים, סרדינים מעלים את ספיגת הסידן לעומת זאת אכילה של בשר בכמויות גדולות וכן דברי חלב בכמויות גדולות תקטין את ספיגת הסידן. בנוסף עלייך לבדוק את רמת ויטמין D עם נמוך יהיה עליך לקחת תוסף. בברכת גמר חתימה טובה טובה בר- שאן
חנה שלום, בנוסף לתשובה הטובה של טובה, החור בדלי נגרם מ: - קפאין ונתרן שגורמים להפרשה מוגברת של סידן בשתן. - קקאו ומוצריו המכילים חומצה אוכסלית המחברת לסידן במעיים ומונעת ספיגתו בגוף. - סוכרים פשוטים וקמח לבן, משקאות קלים ותוססים,עודף חלבון מהחי הגורמים לתגובה חומצית בגוף ול"בריחת סידן" מהעצמות. עישון ואלכוהול פוגעים בספיגה. במקביל, כפי שטובה ציינה, צריך לצרוך מזונות עשירים בסידן, ויטמין D ולהוסיף לימון לסלט. מציע שתפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית ולא תסתפקי בעצות חינם הניתנות בפורום זה או אחר, או בתוכניות רדיו. גמר חתימה טובה צביקה
לפי מחקר חדש אומגה 3 לא הוכחה כמועילה.פרט לפשתן ואגוזים באילו מזונות יש אומגה 3 ואילו מזונות מומלצים לדיכאון?
אלה שלום, לא ברור לי מדוע את נתפסת למחקר אחד כשיש מאות מחקרים על התועלת של אומגה 3. אנחנו כנראה אוהבים "חדשות" וניפוץ מיתוסים. להלן מאמר שכתבתי על אומגה-3 עם ציטוט מחקרים ותועלות: "אומגה - 3 :חומצת שומן חיונית עם שפע של יתרונות בריאותיים קבוצת "אומגה 3 " כוללת מספר חומצות שומניות חיוניות, שהעיקריות שבהן: EPA ו- DHA. חומצות שומן אלה חיוניות לתפקוד אופטימאלי של כל תא בגופנו. הן לא מיוצרות בגוף ויש לקבל אותן מהמזון או מתוספי מזון. אומגה-3 נמצאת בצורה זמינה בעיקר בדגים ובפירות ים, אך גם בזרעי פשתן, אגוזי מלך ושמנים צמחיים. במהלך מאה השנים האחרונות, עם שינוי הרגלי התזונה בעולם התעשייתי המערבי, נוצר חוסר הולך וגדל של אומגה 3 בגופנו. למחסור זה מיחסים תפקיד במספר רב של מחלות כגון: מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת מבוגרים, מחלות מעיים דוגמת קרון, קוליטיס, מחלות עור כגון פסוריאזיס, התקפי אסטמה וכדומה. אומגה-3 ומחלות לב מחקרים רבים נערכו בנושא אומגה 3 בהקשר למחלות כלי הדם והלב. הממצאים ברובם מאשרים קשר חיובי בין תוספת יומית של אומגה 3, וירידה בסיכון ללקות באירוע לב ראשוני, דום לב, פרפורי לב ובעיות בקצב הלב. במחקר שנערך ב 2006 באיטליה (GISSI STUDY) עם כ - 12,000 חולי לב נמצא, כי: חולי לב שנטלו בקביעות גרם אחד אומגה 3, לאורך כל שלוש שנות המחקר לקו באירוע לב חוזר ב- 20% פחות מחולי לב שלא נטלו אומגה 3. מספר מקרי הפטירה בין החולים שלקו באירוע לב שני ואשר נטלו גרם אחד אומגה - 3 ליום, לבין אלו שלקו באירוע לב שני ולא נטלו כלל אומגה 3, היה נמוך ב- 45%!! מחקרים נוספים עם חולים שצרכו 2 עד 3 גרם אומגה 3 ליום הראו ירידה מעל 50% בסיכוני הלב השונים!! לאומגה 3 מספר תפקידים משוערים בפעילות הלב וכלי הדם: א. מניעת היווצרות של קרישי דם והפחתת הסיכון למוות מאירוע לב פתאומי. ב.הפחתת סיכון תעוקת לב ומניעת הצרות עורקים. ג.מניעת סתימות בכלי הדם על ידי המסת ה"פלאק" מדפנות כלי הדם. ד.איזון לחץ הדם ומניעת שינויים פתאומיים בקצב הלב. ה.ירידה משמעותית בהיווצרות טריגליצרידים, המסת טריגליצרידים והורדתם לרמה הנדרשת. ו.העלאת כמות "הכולסטרול הטוב" ויצירת יחס מתאים בין כולסטרול LDL (הרע) ל HDL (הטוב). ז.מניעת אפקטים דלקתיים בכלי הדם. (חשוב לחולי סוכרת ולמעשנים). מצבים נפשיים לאומגה-3 יתרונות מוכחים בשיפור מצב הרוח ובטיפול בדיכאון. להלן כמה מהם: הפחתה במצבי דיכאון, שיפור מצב הרוח הכללי וחיזוק היציבות הנפשית. נשים שצורכות אומגה 3, חשופות פחות לדיכאון שלאחר לידה. ילדים הנולדים עם גירעון ב DHA, חשופים יותר להפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות ודימוי עצמי נמוך. מחקרים שנערכו בהרווארד הראו קשר ישיר בין התנהגות דיכאונית לבין רמה נמוכה של אומגה 3 בגוף. הוספת אומגה 3 לחולים דיכאוניים הביאה להקטנת מינונים של כדורים מסוג פרוזאק, ליטיום, ריטלין ואחרים, ששימשו לטיפול בחולים דיכאוניים ובילדים עם תסמונת הפרעות קשב. אומגה 3 וסרטן מחקרים רבים נערכים כיום לבדיקת הקשר שבין מחלות הסרטן לחוסר באומגה 3. במחקר שנערך ביפן לאורך עשרים שנה בין שתי קבוצות אוכלוסייה נמצא, כי תושבי האי הוקאידו, שתזונתם יפנית מסורתית, המתבססת על דגים, פירות-ים ואורז לסוגיו, לקו פי ארבעה פחות במחלות לב וסרטן, מאשר תושבי האי הדרומי אוקינווה, המאכלס בנוסף לתושביו גם בסיס ענקי של ארה"ב. תושבי אוקינווה בהשפעה אמריקאית עברו לתזונה מערבית, המבוססת על שומנים רוויים, טוגנים, ושמני טראנס. מחקר נוסף שנערך ביפן על אוכלוסייה הצורכת תזונה מעורבת, יפנית מערבית, מצא כי השינוי ביחס בין אומגה 6, לאומגה 3, שהיה בשנות הששים - 1:2.8 עלה היום ל 1:4. כתוצאה מכך חלה עליה ניכרת במחלות לב ומקרי סרטן הקיבה. מחקרים שנערכו במכון וייצמן עם חולדות, שהודבקו בסרטן ריאות, או בסרטן המעי הגס והוזנו באומגה 3 בצורה אגרסיבית, הראו בלימה של הסרטן ואף החלמה מלאה במקרים מסוימים. בארה"ב ניתנו לנשים חולות בסרטן שד מנות מוגברות של אומגה 3 במהלך הטיפול הכימותרפי. נשים שקיבלו אומגה 3 בזמן הטיפול הגיבו טוב וקצב הקטנת הגידול בשד היה לעתים כפול מנשים שלא קיבלו את התוסף. מקור: מאמר של ישראל גלמור שהתפרסם בשנת 2006. לאומגה-3 יתרונות בריאותיים רבים נוספים שרובם הוכחו במחקרים מדעיים. להלן כמה מהם: שיפור מצב חולים בדלקות מפרקים. מועילה בטיפול במחלות עור ובפסוריאזיס. השפעה חיובית על מחלות מעיים דלקתיות (קוליטיס, קרוהן) השפעה על התפתחות מוח העובר והתינוק בזמן ההיריון וההנקה. מחקרים שנערכו בדנמרק ובאיי פארו מצאו כי נשים הנוטלות אומגה 3 בזמן ההיריון ובזמן ההנקה, ילדו ילדים בשלים יותר, בממוצע שבוע מאוחר יותר ו עם עשר נקודות משכל גבוה יותר מאשר אחיותיהן שלא נטלו אומגה 3. אלצהיימר: במחקר עם אלפי קשישים מעל גיל 65, נמצא כי הקבוצה שקיבלה אומגה 3 כתוסף תזונה, לקתה ב- 70% פחות באלצהיימר לעומת קבוצת הביקורת (ללא אומגה-3). מחלות "אוטואימוניות": טיפול ארוך טווח באומגה 3 בתזונה ובתוספים הביא להקלה במחלות ולעתים אף לריפוי של מחלות "אוטואימוניות" כמו: דלקות פרקים, פסוריאזיס, קרון, קוליטיס, סוגי אסטמה וזאבת. טיפול בסוכרת נעורים וסוכרת מבוגרים: אומגה 3 נמצאה מועילה לטיפול בסוכרת מבוגרים קלה, בה עדיין לא נפגע ייצור האינסולין, אך מתעכבת קליטתו בתאים. גם בסוכרת נעורים יש חשיבות לטיפול באומגה 3 עקב האפקט האנטי דלקתי שלה המונע את התקדמות המחלה. אגודת הלב האמריקאית (AHA) פרסמה בשנת 2006 הנחיות והמלצות בנוגע לצריכת דגים ואומגה 3. האגודה גורסת שחומצות שומן אומגה 3 מועילות ללב בחולים בריאים, ובאלו המצויים בסיכון גבוה, או סובלים ממחלה קרדיווסקולרית וממליצה לצרוך דגים (בעיקר דגים שמנים), לפחות פעמיים בשבוע. דגים שמנים, דוגמת מקרל, טרוטה, דג מלוח, סרדינים, טונה וסלמון, עשירים בשני סוגי אומגה 3, (EPA) ו- (DHA). כמו כן, מומחי AHA ממליצים על אכילת טופו, וסוגים אחרים של פולי-סויה, קנולה, אגוזים וזרעי פשתה, והשמנים שלהם. אלו מכילים Alpha-Linoleic Acid (ALA), שיכולה להפוך לחומצת שומן אומגה 3 בגוף. מינון: המינון האופטימלי אינו ברור, ועדויות ממחקרים ממליצות על מינון EPA+DHA של 0.5-1.8 גרם ביום (בין אם מדגים שמנים או כתוספים), ומינון של 1.5-3 גרם ביום של ALA. ההמלצות למטופלים ללא תיעוד של מחלת לב הן לצרוך מגוון דגים (עם עדיפות לדגים שמנים), לפחות פעמיים בשבוע. כולל שמנים ומזונות עשירים ב-ALA (זרעי פשתה, קנולה ושמן סויה). לחולים עם מחלת לב, ההמלצה היא לצרוך כ-1 גרם של EPA+DHA ביום, עם עדיפות לדגים שמנים. ניתן לשקול EPA+DHA בצורת טבליות. במקרים בהם יש מקום להורדת רמות טריגליצרידים, ההמלצה היא לצרוך 2-4 גרם של EPA+DHA ביום, בצורת טבליות. מטופלים הנוטלים יותר מ-3 גרם בצורת טבליות, צריכים לעשות זאת תחת מעקב רפואי. צריכה מוגברת עשויה לגרום לדימום מוגבר בחלק מהמטופלים. http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4632 !! לנוטלים תרופות, או תוספים המשפיעים על קרישיות הדם (אספירין, קומדין, פלביקס, ג'ינקו בילובה, ויטמין E, Q10, ג'ינג'ר, שום) מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל בקשר למינון של אומגה-3. אנשים שלא אוכלים דגים וחלבון מהחי טוב יעשו אם יצרכו מידי יום 1- 2 כפות של פשתן טחון מגידול אורגני. ניתן לפזר על סלט פירות, סלט ירקות, תבשיל לא חם, או לערבב ביוגורט. חשוב! לטחון בבית ולאכול תוך 20 דקות. לא לקנות טחון מוכן! לגבי הטיפול התזונתי בדיכאון, כדאי שתפני לייעוץ אישי, אבל בשלב הראשון תוותרי על קפאין, משקאות אנרגיה ואלכוהול. אשמח לעזור לך. בהצלחה צביקה קורן
לגולשים בפורום, כל מי ששמע או ישמע בקרוב על "מחקר חדש" שמצא שאומגה-3 לא מועילה למחלות לב, כדאי לקרוא את ההסבר הבא: מתברר שהחוקרים מגרמניה לא השתמשו בשמן דגים, או בפשתן טחון, או באגוזי מלך, או בגלולות אומגה 3, אלא ב... מרגרינה "מועשרת" באומגה-3. המשתתפים במחקר נאלצו לצרוך מידי יום שלוש וחצי כפות של מרגרינה מרוחה על לחם (לבן?). כידוע לכולנו המרגרינה מכילה שומן טרנס והיא מזיקה לבריאות הלב!! כעת ברור מדוע אלה היו תוצאות המחקר. מי שרוצה לקרוא על תועלת אומגה -3 מוזמן לקרוא באתר שלי את מבזק הבריאות לחודש אפריל בקישור שלהלן: http://www.zom.co.il/Pages.aspx?pageId=124 הרבה בריאות וכדאי שלא נתרגש ממחקרים מוטים ומטעים צביקה קורן
הבנתי שתפוחי עץ גורמים לעצירות . מנגד האם עוגת תפוחים בה התפוחים מבושלים ניתנת לאכילה ולא גורמת לעצירות?
יומי שלופ, לא הבנת נכון. תפוח עץ עשיר בסיבים תזונתיים, במיוחד בקליפה ובוא לא גורם לעצירות. אם אוכלים תפוח מקולף עלולה להיות עצירות. עוגת תפוחים זה לא מזון מומלץ בגישת התזונה הטבעית. בהצלחה צביקה קורן
איך אני יודע עם דג הוא מגידולי ים או בריכה?
נתן שלום, אין לי תשובה לשאלה החשובה הזאת. תבדוק אם רשום על האריזה, או תשאל את מוכר הדגים. בכל מקרה, שני הסוגים בעייתיים. בהצלחה צביקה קורן
שלום אני רגילה לקחת את מנת הויטמין די שלי בארוחת הבוקר. היא כוללת שתי פרוסות לחם , אחת מהן מרוחה בגבינה. האם זה בסדר? חשוב לי לדעת בגלל בעיית צפיפות העצם שלי. תודה. גתית
גתית שלום, זה בסדר לצרוך וימין D עם ארוחות עשירות בסידן. כדאי להוסיף לארוחה גם ירק עשיר בויטמין C כמו פלפל אדום. אם יש לך בעיה של צפיפות עצם, כדאי שתפני לייעוץ אישי בתזונה טבעית. יש דברים רבים נוספים שאת יכולה לעשות למען עצמותייך. בהצלחה צביקה קורן
האם זה נכון לקחת ויטמין C, E, חומצה אלפאליפואית, אומגה 3 ו- Q10 מיד לאחד שתיית 2 כוסות של מיץ ירקות?
אילנה שלום, זה אפשרי בהחלט. בהיעדר סיבים תזונתיים, הספיגה טובה יותר. בהצלחה צביקה קורן
שלום, אתמול קנינו תכשיר שמתייחס לעצמו כטבעי, המרכיבים המצויינים הם: גליצרין, אניס שומר ומנטה. אני חוששת לגבי הגלצרין והשפעותיו על תינוק בן שבועיים. האם יש טיפולים טבעיים אחרים להקלה על גזים לתינוק? (אני מניקה) תודה רבה.
לי שלום, אכן גליצרין זה חומר משלשל שאינו מומלץ בעיני. נסי למצוא תכשיר אחר המבוסס על צמחי מרפא בלבד. בנושא כדאי שאת תימנעי ממזון מגיז, תשתי תה שומר, מנטה וקמומיל. (תה שומר מגדיל את תנובת החלב ומפיג גזים). בהצלחה צביקה קורן
ילדי בן 4 אוכל מעט ממש רק אם מזכירים לו, הוא רזה בצורה קיצונית ממש שלד לאחרונה היה לו וירוס הוא רזה עוד יותר בבדיקות שעשינו לפני שנה וחצי היתה לו אמבה במעיים, יש לו שקים אדומים סגולים מתחת לעיניים, האם זה יכול להגיד על משהו, מה לעשות?
נעמה שלום, לא ציינת כמה שוקל ילדך, אבל בכל מקרה זאת לא בעיה שצריך להפנות לפורום. מציע שתפני לרופא ילדים ולתזונאית בקופת חולים ותטפלי בנושא ברצינות. טיפ: ממתקים, עוגות, גלידות, שוקולד, חטיפים מלוחים וסוכרים הם לא הפתרון לבעיה. בהצלחה צביקה קורן
אם אופים עוגה עם המצרכים הבאים: קמח מלא/שיפון/שיבולת שועל 2-3 ביצים מעט ממתיק טבעי פירות/אגוזים שמן קנולה/טחינה ללא אבקת אפייה וללא סודה לשתיה! האם זה יצא מבושל וטוב לאכילה? לא חשוב לי הגובה של העוגה אלה רק שיאפה טוב ושיהיה בריא. תודה
לי שלום, זאת בהחלט פשרה אפשרים, למרות שעוגה אינה מזון בריאות בשל ריבוי המרכיבים שבה. סביר להניח שהמוצר שתקבלי לא יהיה דומה לעוגה רגילה, אבל לפחות אין בו ריכוז של חומרים מזיקים כמו: מרגרינה, סוכר לבן, קמח לבן, קקאו, אבקת אפייה. בהצלחה צביקה קורן
תודה על התגובה. לא כל כך מבינה מה לא בריא בשילוב מרכיבים בריאים יחד? הבנתי שרצוי לאכול מזון טבעי אם אפשר אורגני ולא מעובד עם חומרים מזיקים אז למה בעצם שילוב של כמה מהם בעוגה, פשטידה, תבשיל וכו' לא מספיק טוב? תודה.
האם שזיף יבש הוא נוגד חמצון מבין הגבוהים שיש? למה בשזיף יבש יש יותר נוגדי חמצון מאשר בטרי?
אלעד שלום, אני לא מכיר את התיאוריה הזאת. בשזיף יש נוגדי חימצון, אבל ישנם פירות עשירים כמוהו ואולי אף יותר כמו צימוקים שחורים ופירות יער. בעיני עדיף תמיד לצרוך את הפרי הטרי, המכיל אנזימים ולא את הפרי היבש שכדי לשמר אותו משתמשים בחומרים מזיקים. בהצלחה צביקה קורן
רציתי לדעת יותר על שמן פראפין למניעת עצירות. יתרונות וחסרונות, מינון מתי כדי בוקר/ ערב ועוד. תודה.
מרי שלום, שמן פראפין הוא שמן מינראלי שעשוי מ...נפט! הוא לא נספג במערכת העיכול, אבל עלול לגרום לכאבי בטן, גירויים בעור, החלשת פי הטבעת (דליפה), עצירות כרונית הפרעה בספיגת ויטמינים ומינרלים. מומלץ לא להשתמש בו, אלא במקרי חירום. הטיפול בעצירות צריך להיות בתזונה טבעית ולא במשלשלים למיניהם. תעשי חיפוש על המילה "עצירות" ותמצאי כמה פתרונות. בהצלחה צביקה קורן
מה הסיכונים אם יש ,לפי ההמלצות זה תהליך הריפוי החזק ביותר שיש ונהוג בטבע על ידי כל הינקים
דין שלום, הסיכון היחידי הוא אם אתה עושה צום ללא הדרכה, השגחה וליווי של מומחה לנושא. הצום הוא כלי ריפוי רב עוצמה, אבל צריך לדעת כיצד "לתפעל" את הכלי הזה. לא מומלץ לחולי סוכרת, אי ספיקת כליות, נשים הרות ומניקות, מחלות לב המטופלות בתרופות, סוגי סרטן מסויימים, אחרי ניתוח ועוד. שנה טובה ובהצלחה צביקה קורן
לפי ההיגיינה הטבעית עד לשעה 12 בצהריים אוכלים בעיקר פירות ומעט שקדים או אגוזים, האם זה לא מביא לעלייה באינסולין?? יש יוריק אסיד 5.9 שזה בנורמה אך מעיד על נטייה אפשרית לתיסמונת אינסולין
בנר שלום, אם אתה נצמד לכל כללי ההגיינה הטבעית (לא רק תזונה), סביר להניח שבריאותך תשתפר ולא תידרדר. בהצלחה צביקה קורן
שלום. תינוקת בת שנה .רגישה לחלב אחרי בדיקה ברמבם .האם טיפול ברפואה סינית .יוכל לעזור .או ממליץ על משהו אחר .תודה
מיטל שלום, רפואה סינית זה דבר נרחב מאד הכולל: תזונה, צמחי מרפא, דיקור, ליחוץ, כללי התנהגות ועוד. השאלה כללית מאד ולכן קשה לי לענות. אם יש רגישות לחלב צריך לוותר על חלב ולמצוא תחליפים, כדי שלא יהיו חוסרים תזונתיים. דיקור וצמחי מרפא לא יעזרו בנושא זה. בהצלחה צביקה קורן
אני בת 27 גובה 169 ושוקלת כ- 52 קג. עושה בחדר כושר רק פעילות ארובית כגון שיעורי ספינינג, ריצה ואליפטי. בעיתי היא שהפסיק לי הווסת ב4 חודשים אחרונים ומבדיקות אצל גניקולוג הסיבה היא ירידה באסטרוגן. הרופא אמר שעלי להעלות שומן אך אני מסרבת בכל תוקף כי סוף סוף הגעתי למשקל שאני מרוצה מאייך שאני נראית. יש לציין כי אין לי רצון להוריד עוד משקל. אני גם לא רוצה לאכול יותר ממה שאני אוכלת כדי לא להעלות באחוז שומן וגם לא רוצה לוותר על הארובי אשר גורם לי להנאה רבה. מבחינה תזונתית אנימשתדלת לאכול כל 4 שעות, לא להיות רעבה ולאכול רק מזון בריא שיכלול את כל אבות המזון. מה עלי לעשות כד שיחזור הווסת? אייך אוכל להעלות את צריכת השומן במזון מבלי להעלות במשקל?
ורד שלום, ראשית, הרופא צודק את בתת משקל ותאי השומן מעורבים באיזון ההורמונלי בגוף. שנית, אני לא יודע מה זה בעיניך "מזון בריא". "דגני בוקר" לדוגמה, זה לא מזון בריא... שלישית, ישנם צמחי מרפא שיכולים להועיל. מציע שתפני ליעוץ אישי בתזונה טבעית כדי לבחון את התזונה היומית שלך ולהמליץ על תיקונים ושיפורים. אם בריאותך יקרה לך, אל תסתפקי בעצות חינם הניתנות בפורום זה או אחר בהצלחה צביקה קורן
אני בת 18 גובהי 152 ס"מ ואני שוקלת 34 ק"ג. מבחינת הצבא אין סיבה לתת לי פטור בגלל המשקל שלי. רציתי לדעת אם זה באמת משקל נורמלי כפי שהצבא טוען
שרונה שלום, את בתת משקל. מצורף קישור למחשבון BMI : http://www.infomed.co.il/Calculator-BMI/ בהצלחה צביקה קורן