פסוריאזיס בציפורניים
דיון מתוך פורום פסוריאזיס: תמיכה ומידע אודות המחלה
אני סובלת כ-15 שנה מהתנתקות של הציפורן מהאצבע לאחרונה המצב החמיר ובפינה בין הציפורן לאצבע החל להתפתח צבע ירוק/שחור כמו עובש וכעט הציפורן גם שינתה צורה ויש עליה כאילו יבלת. כיצד ניתן לטפל זה ממש לא אסטטי ומתסכל. אגב אני גם שנים סובלת מפסוריאזיס בקרקפת. תודה מראש.
בבקשה מאמר בנושא מתוך "קרן עור" עיתון אגודת הפסוריאזיס הישראלית מעורבות הציפורניים כביטוי יחיד של מחלת הפסוריאזיס איננה שכיחה, אולם ההערכה היא שבמקרים רבים מעורבות הציפורניים תתכן בשלב כזה או אחר של המחלה. למעורבות הציפורניים מגוון ביטויים, כגון שקעים (PITTING), הפרדות הציפורן ממיטתה, שינוים בגוון הציפורן, עיבוי הציפורן והעור שמתחתיה. חלק מביטויים אלו איננו ייחודי לפסוריאזיס והם יכולים להופיע גם במצבים אחרים ובעיקר בפטרת הציפורניים, אותה יש לשלול באמצעות בדיקה. לא בהכרח קיימת התאמה בין חומרת המחלה לפגיעה בציפורניים. תתכן מחלה מפושטת ללא מעורבות הציפורניים או פגיעה קשה בציפורניים עם נגעים בודדים על פני הגוף. הטיפולים בפסוריאזיס בציפורניים מגוונים ובעלי יעילות משתנה, בין היתר, בהתאם לחומרת הפגיעה בציפורניים וחומרת המחלה בכלל. ככלל ניתן לומר שהטיפולים הקיימים לפסוריאזיס בציפורניים הינם אותם הטיפולים הניתנים בפסוריאזיס בעור. מטרת הטיפול לדכא את התהליך הדלקתי הפוגע בציפורניים ולאפשר את צמיחתן התקינה. הטיפול המקובל ביותר מבוסס על טיפול חיצוני בתכשירים סטרואידיים בעוצמה חזקה אותם ניתן לשלב עם נגזרת של ויטמין D (קלציפוטריול). לרוב נדרש טיפול למשך מספר חודשים טיפול מקומי נוסף, אך פחות מקובל, הינו הזרקת כמות קטנה של סטרואידים בסביבת הציפורן הפגועה. לרוב יש צורך בסדרת זריקות הניתנות אחת לחודש. טיפול פוטותרפי ב-PUVA הממוקד לציפורניים מהווה אפשרות נוספת כטיפול מקומי. הטיפול מבוצע לרוב 3 פעמים בשבוע, סה"כ 30 פעמים. קיים מידע מועט בספרות הרפואית על יעילותן של תרופות מערכתיות (כדורים או זריקות) המקובלות לטיפול בפסוריאזיס, כגון אציטרטין (נאוטיגסון) ומתוטרקסט, בטיפול בפסוריאזיס בציפורניים. יחד עם זאת, במספר מחקרים בהם נבדקה יעילות התרופות הביולוגיות בפסוריאזיס נבדקה יעילותן גם בפסוריאזיס בציפורניים. כך למשל נמצא שיפור משמעותי בציפורניים בלמעלה מ-60% מהמטופלים ברמיקייד. חשוב להדגיש שהטיפולים המערכתיים בפסוריאזיס ניתנים בהתאם להיקף וחומרת המחלה ולא כטיפול ספציפי לציפורניים לסיכום, פסוריאזיס בציפורניים מהווה בדרך כלל אתגר טיפולי. הטיפול בבעיה זו דורש התמדה ואורך רוח. לרוב מדובר בטיפול של מספר חודשים שבסופם, לצערנו, לא תמיד ההצלחה מובטחת. נכתב ע"י ד"ר מיכאל זיו, מחלקת עור, מרכז רפואי העמק
שלום, האם ידועה תופעת "ריבאונד" גם בטיפול ב-pitting? או שהשימוש בסטרואידים לציפונים בטוח יותר?
כהשלמה למאמרו של ד"ר מיקי זיו ידידי, ובהתייחסות יותר סצפיצית לתיאור שלך את מצבך. ניתוק הציפורן ממיטת הציפורן היא תופעה שכיחה שאנו נתקלים בה הן בחולי פסוריאזיס והן בחולים עם פטרת ציפרניים (לרוב קנדידה). הופעה של שינוי צבע לירקרק שחור מייצג את ניצול החלל הפוטנציאלי הנוח - ע"H חיידק בשם פסאודומונאס המתיישב במקום. מומלץ שתבצעי בדיקה לפטריות כדי לברר אם אכן יש זיהום פטרייתי מקומי. אם אכן כך - ניתן לטפל בזיהום ויש סיכוי לא רע שהמצב ישתפר. לאחר התרבית יש לבצע יום יום טפטוף של טיפות מי חמצן אל מתחת ללוחית הציפורן ולפחות פעם ביום ריסוס של ספריי ציקלודרם גם הוא אל החלל שמתחת ללוחית הציפורן. בלא מעט מקרים מהסוג שתיארת פעולה כזו יכולה לעזור ולהביא לשיפור ניכר עד אפילו החלמה שלמה. במידה ולא נמצאת פטרת - עדיין שווה לנסות הטיפול ולאחר העלמות שינויי הצבע להתחיל טיפול עם תכשירים מקומיים כגון זורק ודייבובט.