קשר תורשתי?
דיון מתוך פורום סוכרת
האם ניתן להצביע על קשר אפשרי בין הסוכרת בה חולה אבא (שאיהנ סוכרת נעורים) ובין הסוכרת בה חולה בנו (שהינה סוכרת נעורים)? האם סוכרת הנעורים של הבן קשורה במידה זו או אחרת לעובדה שאביו גם כן חולה סוכרת למרות שמדובר בשני סוגים שונים של המחלה?
שלום יעל, תשובה חיובית. קחי אותי לדוגמה: אני סוג 1 עם הבחנה לפני שלאמי התגלתה סוכרת סוג 2. אני לא ידעתי שאני בדרגת סיכון לקבלת סוכרת, משום שאמי לא ידעה שהיא חולת סוכרת סוג 2. לי רק הספיק לקבל וירוס בגיל 31 ולהיות סוכרתי סוג 1. לזר
האם יש קשר ממשי בין סכרת מסוג 1 לסוכרת מסוג 2 ??? כוונתי אם במשפחתי יש סוכרת מסוג 2 ( שהתחילה בגיל 20+ ) יש סבירות שמישהו מהמשפחה " מועד " לקבל סוכרת מסוג 1 יותר מאשר במשפחה אחרת??
השאלה אם הקשר בין הסוכרת שלך לזו של אמך הוא נסיבתי-מקרי או אמיתי. הרי בעצמך אתה מעיד שהסוכרת שלך נגרמה מוירוס - סיבה זיהומית שאין לה לכאורה כל קשר לגנטיקה ושל אימך מסיבה מטבולית. אלא אם כן המדע הוכיח שבשני המיקרים יש גורם-על גנטי האחראי ל-2 השיבושים. ללא הוכחה כזאת יתכן והקשר הוא נסיבתי בלבד. עד כמה שאני מבין גנים האחראים על טיפול בוירוסים שונים מגנים האחראים על תפקוד בלוטות, אך בכל זאת יתכן וקיים גן לקוי אחד האחראי על "עמידות" הלבלב לכל סוגי המיפגעים - זיהומיים ותיפקודיים כאחד. אני תוהה אם נושא זה נחקר לעומק והאם יש למדע מימצאים מבוקרים.
שלום לך יעל, השאלה שלך היא שאלה המטרידה רבים שיש להם סוכרת במשפחתם. למרבית הצער לא ניתן לתת תשובה ישירה ובמספרים מוחלטים, כי סוכרת הוכרה עוד ב 1977 כ "כאב הראש של הגנטיקאים" בהעדר כל חוקיות מתמטית בנושא זה. מה שידוע הוא שסוכרת, הן מסוג 1, ועוד יותר מסוג 2 יש לה "פיזור משפחתי", ובמשפחתו של כל סוכרתי אם מחטטים היטכ בעברו ניתן לגלות בן משפחה בקרבה זו או אחרת שגם הוא סוכרתי. מה שכנראה עובר בתורשה, בין אם ממפים ומזהים גן ספציפי זה או אחר, היא "הנטייה לפתח סוכרת תחת תנאים מסוימים". כך שיתכן מאד שלמי שיש את הנטייה הגנטית לסוכרת - יפתח סוכרת בשלב מוקדם של חייו, והאחר עם אותו מבנה גנטי - לא יפתח סוכרת עד שיבה טובה.. במספרים (עם כל ההסתיגויות מהם) "מקובל" להניח ש: הסכוי לפתח סוכרת באוכלוסיה הכללית הוא כ 0.5% הסיכוי לפתח סוכרת אצל אח או אחות של סוכרתי הוא 5% הסכוי לפתח סוכרת כשיש הורה סוכרתי הוא (כולל) 5% אולם אם מפרידים בין הורה שהוא אבא (גבר) הסכוי הוא 6.1%, בעוד שסוכרת באם (אשה) הוא רק 2%...(ועוד אומרים כל בוקר "ברוך שלא עשני אשה"..) כך שקיים סיכון מוגבר לבן של אבא סוכרתי שאצלו הנטיה לסוכרת היא בסיכון גבוה יותר מאשר באוכלוסיה הרגילה. בחיים - זה או שתהיה סוכרת (100%) או שלא (0%)... בברכה ד"ר יורם קנטר
תודה לך דר' על תשובתך הממצה והמעניינת כלומר אם הבנתי נכון, מה שיכול לעבור בתורשה זה לא המחלה עצמה כי אם הנטיה לפתח את המחלה בתנאים מסוימים.