תחליפי סוכר
דיון מתוך פורום סוכרת
האם מולטיטול וסורביטול הם תחליפי סוכר המתאימים לסכרת? התזונאית שלי אומרת שהערך הגליקמי שלהם דומה לסוכרוז (סוכר) ולמעשה אם אוכלים אותם זה בערך כמו לאכול סוכר. האם זה נכון? אודה אם למישהו יש פרטים מוסמכים בקשר לתחליפי סוכר אלה. תודה אלונה
אלונה, טענת התזונאית נכונה מאוד. אם תרצי תחליף לממתיקים שציינת, עדיף האספרטם. הוא נמצא בפטריה של "סוכרזית זהב". עייני בתוית. בנושא זה קבלתי את ההצעה של ניקולט והיא בהחלט נכונה. אין לחשוש מהאספרטם בכמויות של כמה כדורים ביום בתה, קפה או משקה ממותק, או אפילו אפייה ובישול מבוססים על הממתיק הזה.
ללזר תודה על תשובתך. כתוסף למשקאות אני אכן משתמשת באספרטם, אך ישנם הרבה ממתקים המכילים מולטיטול וסורביטול. ממתקים עם אספרטם הם בדרך כלל מיבוא ויקרים מאוד. כנראה שהמולטיטול והסורביטול זולים הרבה יותר מהאספרטם. האם ידוע לך במקרה מה שיעור הערך הגליקמי של תחליפים אלה ביחס לסוכר? 75%, 50% וכד'? תודה אלונה
שלום אלונה, התזונאית כאמור צודקת. התשובה היא פשוטה מאוד: פחמימה היא פחמימה (כאשר היא זמינה) ולא חשוב מאיפה מקבלים אותה. ההבדל בין הפחמימות הוא רק בקצב הספיגה שלהן בדם. אם סורביטול הוא סוכרוזה, אז האינדקס שלו זהה לזה של הסוכר. נקודה. הואיל ובממתיקים יש מעט מאוד פחמימות, אז כמובן שעלית הסוכר בדם פחותה. רק, שימי לב: אספרטם הוא מתוק פי 200 מי סוכר! אז מה? הטעם לא קובע כלום, רק הפחמימות צריך לספור. לידיעתך, כל פחמימה מעלה את רמת הסוכר בין 3 ל-5 mg/dl (במכשיר המדידה). לי הוא מעלה 4mg/dl. כל אדם יכול לבצע מדידה משלו, אבל כנראה יכנס בין הגבולות האלה. ספר המקור של האינדקס הגליקמי לא מזכיר מאומה על ממתיקים, מזון לייט או מזון דייאט. המחברים לא מתעניינים בנושא הזה בכלל - הוא לא קיים עבורם - עד כדי זלזול טוטלי. אם יש לך בטחון, את יכולה לגמרי להתעלם ממתיקים ולשכוח מהמושג "תחליף". אני לא פוסל שימוש בממתיקים, אבל פורמלית אין בהם שום תועלת. בודאי שלא עבור מזריקי האינסולין. זו רק דעתי הלא מלומדת. אגב, היתה לי שיחה בנושא האינדקס עם הרופאה המומחית שלי. היא אומרת: עזוב, הסטודנטים שלי לא מבינים מזה כלום (סטודנטים לרפואה). זה לא בשבילם... מה זו פחמימה לא זמינה? לדוגמה, בסיבים יש פחמימות לא זמינות - לא סופרים אותה בחישוב! כל טוב