אינדקס גליקמי

דיון מתוך פורום  סוכרת

11/04/2002 | 09:00 | מאת: רפי

לאחרונה התוודעתי למונח אינדקס גליקמי. אולי מישהו יכול להסביר כיצד יתכן שמזון מסוים מעלה את הסוכר בדם יותר ממזון אחר שמוכח בוודאות שמכיל יותר סוכר?

11/04/2002 | 10:41 | מאת: ד"ר יורם קנטר

שלום רב לך, התגובה הגליקמית למזון או לארוחה נובעת לא רק מתכולת הסוכרים הפשוטים הזמינים במזון אלא גם בתכולת הפחמימות המורכבות המתפרקות במעי לפחמימות פשוטות, וכן לתכולת החלבונים והרכב החומצות האמיניות המרכיבות אותם. הגוף יכול בקלות במהלך תקופת הזמן של כשעתיים לאחר הארוחה להפוך בכבד חלק מהחומצות האמיניות הללו לסוכר בדם. כמו כן קיימת השפעה של מרכיבי המזון על הורמונים מסוימים מהמעיים (גלוקגון של המעי, GIP , VIP ועוד) המשפיעים על בקרת מה שנקרא "הציר האנטרו הפטי" הדוחף את הכבד לשחרר יותר או פחות סוכר מהכבד לדם. כך, שלכל מוצר מזון בסופו של דבר ישנה השפעה שונה, גם אם תכולת הסוכר הזמין שבו היא מועטה. הדבר נבדק בסך תגובת הגלוקוז בדם משך שעתיים אחר הארוחה, (ובעקומה הגראפית זה מתבטא בשטח שמתחת לעקומה). לכן מוצרי מזון דומים, עם תכולה קלורית דומה, ללא סוכרים זמינים - יש להם תגובה גליצמית שונה ולפעמים משמעותית (חומוס מעלה את תגובה הגליצמית רק ב 30% בהשוואה ללחם לבן למשל). [פירוט נוסף ונרחב תוכל למצוא בפרק: "כלכלה נכונה - הבסיס לאחזון הסוכרת" הכולל קטע על האינדקס הגליצמי, בספרי: "סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי".] בברכה ד"ר יורם קנטר

11/04/2002 | 12:19 | מאת: דוד

איפה ניתן למצוא מידע המיוחס למוצרים מקומיים ואם אין כזה מידע איך מתרגמים נתוני אידקס שמופץ בארהב לדוגמא למוצרים מקומיים.

11/04/2002 | 12:24 | מאת: לזר

שלום רפי, עיין בדפים שלי. כידוע לך אני חסיד הגישה של האינדקס הגליקמי http://www.tcb.ac.il/type1file/gi.html תהנה

11/04/2002 | 14:57 | מאת: דוד

ללזר, תודה רבה על המידע הרב בתגובה ובלינק.

מנהל פורום סוכרת