חוסר בברזל
דיון מתוך פורום תרופות ורוקחות ברפואה משלימה
בת 25, בבדיקות הדם האחרונות גילו לי חוסר בברזל בגוף. הרופא המליץ לי על תזונה מסויימת עשירה בברזל ובכדורי ברזל עדין של סולגאר. רציתי לדעת מה זה ברזל עדין?
נעמה שלום רב, ברזל הוא מינרל הנחוץ ליצירת תאי דם אדומים וחשוב לייצור המוגלובין המרכיב המוביל חמצן בכדוריות הדם האדומות לכל אברי הגוף. הברזל דרוש גם לייצור מספר רב של אנזימים והוא נושא תפקיד חשוב בפעילות מערכת החיסון ובתהליכי גדילה בקרב ילדים. ברזל עדין, בצורת ברזל ביסגליסינאט (Iron bisglycinate), אינו תלוי ברמת חומציות הקיבה ונספג ביעילות רבה (פי ארבעה מברזל סולפאט הנפוץ). ברזל עדין אינו גורם לתופעות לוואי האופייניות למוצרי ברזל רגילים, ובהן: כאבי בטן, גירוי בקיבה, בחילות, עצירות, שלשולים וכיוצא באלה. גורמים הידועים כמעכבים ספיגת ברזל תה, קפאין, סובין חיטה (חומצה פיטית), חלבון ביצה, מוצרי חלב, תכשירי סידן וסותרי חומצה אינם יוצרים אינטראקציה עם ברזל עדין ולכן אינם פוגעים בספיגתו. אני ממליץ מאוד, לכל מי שזקוק לברזל כתוסף או למי שמקבל את הברזל רק ממקור צמחי, להרבות באכילת מזון המכיל ברזל כמו שעועית, סויה, אפונה, אגוזים, ירקות ירוקים (חסה, עלי סלק, סלרי, כוסברה, אפונה ירוקה ועוד), אספסת, עדשים, אורז מלא, צימוקים, עולש, טחינה, לחמים מועשרים, תפוח אדמה, גזר, ברוקולי, עגבניות, מולסה כהה מאוד, חילבה מבושלת, תאנים, תמרים ושקדים, וכן צמחי תבלין כמו מיורן, נענע, ריחן (בזיליקום) ופטרוזיליה. כמו כן, מכיוון שוויטמין C מגביר ספיגה של ברזל, כדאי לצרוך צמחים העשירים בוויטמין C כמו פקעות ורדים, פרחי היביסקוס, פלפל אדום או כתום, תות עץ, תרד ונבטים של קטניות. בנוסף, ניתן גם להשתמש בחליטות של צמחים כמו: גרגיר הנחלים, שן הארי, סירפד, חומעה, חרחובינה חופית, כוכבית מצויה, או נזמית לבנה. את עלי החלמית, שהוא אחד הצמחים העשירים במינרלים ובוויטמינים, ניתן לאכול גם כשהם טריים או מבושלים. שבוע טוב ובריא, אילן ללבניקוב, רוקח ונטורופט מומחה. 0528077713