פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה
מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה
שלום רב, הייתי רוצה לשתף אותך בבעיה במשפחתי שמדאיגה את כולנו אני בת 26 ואימי חולת דיכאון כרוני. הדיכאון התחיל לאחר לידתי ברוסיה ואימי טופלה אצל פסיכיאטרים כבר אז. כאשר עלינו לארץ מצבה של אמי השתפר וכמעט 17 שנה לא נראו סימני דכאון ממש חדים אבל היא עדיין טיפלה אצל הרבה פסיכיאטרים. בשנה האחרונה המצב מאוד הידרדר, אמא התפטרה מעבודתה, היא ישנה המון, ומאוד איטית(כתוצאה מהכדורים שהיא לוקחת). היא מזניחה מאוד את הבית, את אבי ואת עצמה. היא כמעט ולא מתאפרת, רק יושבת בבית ומעבירה את הזמו בצפייה בטלויזיה. לקחתי אותה לטיפול במחלקה הפסיכיאטרית בתל השומר, והפסיכיאטרית החליפה כדורים ואמרה שזה אמור לעזור. עברו שבועיים מאז שהיא לוקחת את הכדורים החדשים ולא נראה שהמצב השתפר. אני מודעת לזה שזו היא תקופה קשה לה, היא בת 51, בגיל המעבר וזה גם מאוד משפיע עליה.אני מאוד מודאגת ורק רוצה שהיא תחזור לתפקד כפי שהייתה לפני. גם אבי ואחי מאוד מודאגים והמצב פשוט מפרק לנו את המשפחה. מה עליי לעשות? איך לעזור לה?
שלום רב, אכן מצב לא פשוט. הטיפול המיטבי הוא שילוב של תרופות ושיחות. הכדורים בד"כ מתחילים להשפיע תוך כשלושה שבועות. בדקי עם הפסיכיאטרית האם ניתן לשלב טיפול שיחתי במסגרת המרפאה. מאחל לכם החלמה מהירה.
שלום, הנני בת 43 ונוטלת סרוקסט 40 מ"ג כ- 17 שנה עקב תופעות של חרדה ודיכאון. היה נסיון להפסיק מספר פעמים אך ללא הצלחה יתרה. כעת לאחר 10 שנות נישואין ולידה, אני מרגישה חזקה מבחינה נפשית וברצוני להפסיק את נטילת התרופה ולא להיות תלותית, וכן חרף התופעות שמתלוות לנטילת התרופה כגון: השמנה לא מבוקרת, עייפות, ירידה בחשק המיני. האם כדאי לעשות זאת וכיצד? ומהן תופעות הלוואי הצפויות לי.
שלום רב, ההחלטה על הפסקת הטיפול היא מורכבת. באופן כללי ניתן לומר שאם היו לך שני גלי דיכאון או יותר- ההמלצה היא לקחת טיפול לכל החיים כיוון שאת בסיכון גבוה ביותר לחזרת המצב אם תפסיקי טיפול. אם יש תופעות לואי של השמנה וירידה בחשק המיני ניתן לנסות לעבור לרסיטל או לאפקסור. אם את רוצה להפסיק- כדאי לעשות זאת בהדרגה. לרדת ל- 20 מ"ג למשך חודש, אח"כ ל- 10 מ"ג לעוד חודש ורק אז להפסיק. זה יקטין את הסיכוי להופעת תופעות גמילה (רעד, עצבנות) וגם אם הן יופיעו עוצמתן תהיה נמוכה יחסית.
שלום ד"ר, אני בן 20 ולפני כחצי שנה החלה אצלי הזעה בכפות הידיים, כנראה בעקבות לחץ נפשי שהיייתי שרוי בו. כעת אין לי לחץ, אך ההזעה נשארה ואינני יודע מה לעשות. הייתי אצל רופא (בתקופת הלחץ) שהחל לתת לי טיפול תרופתי. לקחתי ELATROL אך לא היה שיפור במצב ההזעה, ולאחר מכן הוא אמר שטיפול בתרופות SSRI יכול לעזור. לחקתי סרוקסט למשך 11 יום, אך ההזעה התגברה והמצב הנפשי שלי נהיה רק יותר גרוע, לכן הפסקתי מיידית לקחת את הכדור. האם כדאי להמשיך טיפול ב-SSRI ואם כן, על איזה כדור היית ממליץ שיעזור בבעיית ההזעה ? כי למיטב הבנתי ישנן תרופות SSRI המטפלות בסימפטומי לחץ וחרדה, והרי הזעה בידיים היא סימפטום ללחץ. (בעיקרון אני בנאדם די לחוץ מכל דבר, אפילו קטן, פרפקציוניסט עד רמות שאינן טובות- כלומר נכנס ללחץ מכל משימה בה אני צריך להוכיח את עצמי, ויש לי כעת גם דיכאון קל). תודה רבה.
שלום רב, אם יש לך נטיה לפרפקציוניזם ובעקבות כך גם לחץ- כדאי מאד לחשוב על טיפול קוגנטיבי. זהו טיפול הניתן ע"י פסיכולוגים או מטפלים אחרים שהוכשרו לכך, ועוסק בלימוד טכניקות לשליטה על הלחץ מבלי להכנס לכל העבר, הילדות, ויחסים בינאישיים שאינם רלוונטים ללחץ ולמתח. הטיפול נותן כלים להתמודדות עצמית עם המצב. ניתן לנסות להעזר בדרלין ולראות את השפעתו. ישנם מספר סוגי SSRI נוספים חוץ מסרוקסט שיתכן ואיתם תסתדר יותר טוב. אבל, כפי שציינתי- אני הייתי ממליץ על קודם כל תקיפה ישירה של הבעיה (עם או בלי תוספת של תרופות).
שלום אני סובלת מזה 16 שנה מתלישת שיער אובססיבית ממרכז הראש, עם עליות וירידות . טיפולים פסיכולוגיים לא פתרו את הבעיה. לאחרונה הוצע לי שימוש בריספונד לטיפול בבעיה. האם יש עדות מוכחת להצלחה של ריספונד בטיפול בתלישת שיער? בתודה לוקימרה
שלום רב, אין שום טיפול שיעילותו ברורה וחד-משמעית. הטיפול המקובל ביותר מבחינה תרופתית הוא בנוגדי דיכאון ממשפחת ה- SSRI כמו רסיטל, סרוקסט, פרוזק ודומיהם. יש עדויות על יעילות ORAP שלמיטב ידיעתי הופסק שיווקו בארץ (אבל יש את ה- SEMAP שדומה לו). כמעט לכל תרופה פסיכיאטרית יש עדויות להצלחה מסויימת, כולל ריספונד, אבל כאמור יש תרופות עם עדויות רחבות יותר ליעילותן, כפי שציינתי בהתחלה.
שלום , אני סובל מOCD ומטופל בפריזמה 60 מ"ג , זאת לאחר שנלתי פבוקסיל במשך שנה. בזמן שנטלתי פבוקסיל הפסקתי לחלוטין עם קאפאין , כיוון שניתקלתי לא פעם אחד על "ניגוד" בין הדברים , לפי מה שהבנתי , פבוקסיל מעצים את כמות הקופאין (אולי אני טועה). לאחרונה , התחלתי לשתות קפה שחור נטול קופאין , כוס או שניים ביום . 1) האם יש בעייה עם הכמות הזאת ? 2) נטול קפאין הוא לא ממש ללא קפאין , לכן יש בעיית התנגדות עם הפריזמה ? 3) יש איזו שהיא המלצה לסובלים מ OCD לא לשתות קפאין ?
שלום רב, פאבוקסיל (ופריזמה) מעצים את השפעת הקפאין, כלומר את העוררות שהקפאין גורם. לפיכך חשיפה לריכוז נמוך של קפאין לא בעייתית, כי גם בשילוב עם פאבוקסיל זה בקושי יגיע לעוצמת השפעה של משקה עם רמת קפאין רגילה (קפה "רגיל"). לסיכום- אין בעיה עם משקאות נטולי קפאין, וגם עם קפה רגיל- במקרה הכי גרוע תהיה תחושה כאילו שתית שתי כוסות במקום אחת.
לדר עופר שמגר , יש לי בעיה שאני במחצית החודש - סובלת מנפילה במצב הרוח ובמחצית השניה (מסיום המחזור) - במצב רוח יציב יחסית. לא יודעת איך למנוע זאת , ממש מפחדת מהחצי הראשון ולא יודעת באיזו עוצמה הוא יגיע. כמובן שיש גם נסיבות אובייקטיביות שיכולות להחמיר/להקל. הבעיה שגם בטיפול פסיכולוגי, אני בפיצול וזה מבלבל ומטעה. בנוסף לכך , גם כשאני בשפל הגדול ביותר, אני משדרת יציבות אף שיכולה להתמוטט אחרי פגישות, רק כשנמצאת לבד עם עצמי. גם כשאומרת שמאד קשה לי - זה לא נשמע משכנע ואמין(אף פעם לא בוכה בנוכחות המטפל) גם מנתחת את עצמי כאילו נמצאת מחוץ לעצמי בצורה קרה. בכל אופן השאלה - אם זו הפרעה הורמונלית , אז תרופות נוגדות דכאון לא אמורות לעזור לי? ואם לא אז מה כן? הורמונים? האם זה פיצול אישיות שלא מצליחה להעביר את עצמי כמו שאני? אנא - עצתך. תודה.
שלום רב, לרוב נהוג לתת טיפול משולב, הורמונלי + נוגדי דיכאון, בתסמונות כאלו. כל אחד מהם עובד דרך הציר שלו וביחד הטיפול מביא לאיזון. וזה ממש לא פיצול אישיות- אלא בעיה מורכבת- שגם הפתרון שלה מורכב.
הט. ההורמונלי יכול להינתן על ידי פסיכיאטר? כך שיהיה מאוחד אצל אותו רופא?(חשובה לי הדיסקרטיות ושלא יהיה רשום בתיק הרפואי) עד היום פסיכיאטר לא איבחן זאת נכון אלא כדיכאון גרידא והציע רק נוגדי דכאון שלא עזרו במאום... האם יש פסיכיאטרים (המקבלים באופן פרטי) המומחים בבעיה זו? ואילו תופעות לוואי או השלכות יש לט. ההורמונלי? ולשילובו עם נוגדי דכאון? מתנצלת על ריבוי השאלות ומאד מאד מודה לך!
האם יש הבדל בין ריספרידל לאינבגה? (פרט לאופן הספיגה המושהה). אם כן, איך הוא מתבטא בתופעות הלוואי?
שלום רב, אין הבדלים רבים. לאינבגה פחות תופעות לואי בין תרופתיות, אבל מעט יותר סיכון להפרעות קצב לבביות (ביחוד אצל חולי לב) לעומת ריספרדל. וכן, חשוב- אינבגה אינה בסל הבריאות. ריספרדל כן. וזה הפרש כספי אדיר.
שלום , נתקלתי באתר מספר פעמים במונח פסיכוזה ,סליחה על הבורות אבל באמת מעניין אותי לדעת מה זה פסיכוזה? זה משהו מוגדר עם תסמינים כלשהם? אשמח לדעת! חדשה בפורם
שלום רב, פסיכוזה היא מצב המתאפיין במחשבות שוא, הזיות, או הפרעות קשות בארגון החשיבה. ניתן לקרוא יותר בויקיפדיה: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%96%D7%94
שלום רב, אני מקווה שהגעתי למקום הנכון להתייעצות: רציתי לברר האם רייטלין מטפל בבעיית התפרצויות בעת כעס - התפרצויות בעומצות גבוהות עד אבוד שליטה בתגובות לדוגמא- טון גבוה ומזלזל אלימות מילולית וכו'? יש קשר בין הפרעת קשב מסוימת להתפרצויות של כעס? אם רייטלין זו לא הכתובת מה לדעתך כן יכול לעזור? (טיפוים פסיכולוגים לא עזרו) אשמח לקבל תשובה אנונימית
שלום רב, התפרצויות כעס יכולות לנבוע ממגוון גדול מאד של בעיות, ולכן קצת קשה להמליץ על טיפול. הבחירה בטיפול קשורה למקור לבעיה. איטלין לא יכול לעזור בכל הבעיות. יש צורך בהערכה פסיכיאטרית מסודרת שבסופה איבחון המקור לבעיה וטיפול בהתאם לכך.
האם תחושה שהראש ריק מוכרת במצבי דיכאון קליני ? האם זה מעיד על משהו ? אם כן , על מה ? האם זה אמור לחלוף לגמרי תחת טיפול ? תודה מראש
שלום רב, תחושה שהראש ריק אינה אופיינית, אבל יכולה להופיע לעיתים בדיכאון. תחת טיפול כל סימני הדיכאון נעלמים, ואם זה קשור לדיכאון- גם זה יעלם.
שלום ד"ק אני בחורה בת 22 שסובלת מדיכאון שהתחיל כנראה לפני הרבה זמן אך רק בשבועות האחרונים החשש התאמת. אני חשה עיפות, חוסר ענין והתנתקויות מהסובב אותי לפרקי זמן קצרים, אך לעיתים תכופות, חוסר מוטיבציה לפעול וכדו' כשהתיעצתי לגבי לקיחת תרופות יעצו לי לקחת תרופה בשם "נרבוסק" שהם טיפות טבעיות על בסיס צמחים,רציתי לשאול האם אתה מכיר את התרופה הזו? אם כן האם יש לה תופעות לוואי כלשהן? ואם היא מועילה לדיכאון? אם אינך מכיר איך אוכל לקבל אינפורמציה על תרופה זו? אודה לך אם תוכל לענות לי בהקדם. אילת
שלום רב, אינני מכיר טיפולים בחומרים שאינם תרופות מאושרות. אם את מעדיפה מוצר טבעי, תוכלי לנסות להעזר ברמוטיב, שהיא תרופה המופקת מצמח ההיפריקום ללא כל עיבוד כימי, והיא יעילה לדיכאון קל עד בינוני. ניתן לטפל בדיכאון גם ללא תרופות, ע"י טיפול קוגנטיבי, הנחשב יעיל מאד לבעיה זו. בהצלחה.
שלום ! אני נוטלת סרקוואל 100מ"ג כאשר אני מחלקת אותו לחצי בלילה ובצהריים האם זו החלוקה הנכונה? ובבוקר אני נוטלת גם אפקסור 150.להבנתי ההשפעה של הסרקוואל היא לשמונה שעות האם זה נכון?
שלום רב, נכון לחלק את הסרוקוול לפעמיים ביום, בגלל הצורך לשמור על רמה קבועה ככל הניתן בדם. זה לא אומר שאם ניקח אותו פעם אחת ביום הוא לא ישפיע, רק שאז יתכן שלא נוכל למצות את המירב מהמינון ונצטרך לקחת מינון גבוה יותר. כאשר מחלקים את המינון מוציאים מהתרופה את המירב.
לד"ר שמגר שלום, האם יש קשר בין דכאון לנטייה למיגרנות? והאם יש תרופה אחת שמתאימה לשניהם? (כגון דראלין, או אחרות) ושאלה קצת מקצועית-אישית : האם יש סיכוי שבעתיד (גם הרחוק) תקבל אנשים לייעוץ? ואם כן, אם יש לך הערכת זמן , אפילו בעוד שנה? בתודה מראש.
שלום רב, יש קשר בין דיכאון למיגרנות, לפחות סטטיסטית. כ- 30% מבעלי המיגרנות סובלים מדיכאון (בהשוואה ל- 15% באוכלוסיה הכללית). הסיבה לא ברורה לחלוטין. יתכן שזה קשור לעובדה שיש יותר נטיה לדיכאון בכל מחלה גופנית ממושכת, ביחוד מחלה עם סבל וכאב. הטיפול צריך להיות משולב. אין תרופה יעילה לשניהם. לפעמים יש מקום לטיפולים לא תרופתיים, כמו ביופידבק, שיכולים לעזור לשתי הבעיות. לגבי טיפול ויעוץ פרטי- יתכן שהדבר יהיה רלוונטי עוד כשנה וחצי.
אני סובלת כבר עשור מהתקפיי חרדה קשים,נסיתי כמעט את כל קבוצת הSSRI ,SNRI כולם עד למינונים מקסימלים,כמעט כולם ללא הצלחה יתרה למעט הטבה בציפרלקס 20 מ"ג. כיום נוטלת מינון של 60 מ"ג מירו =ללא שיפור משמעותי אך עם יכולת לתפקד , הומלץ לי על הוספת ציפרלקס בנוסף למירו ,כדיי לנסות לשפר את המצב ומתוך תקווה שיעזור מאחר והוא היה היחידי שנתן שיפור כולשהו בעבר. האים ישנה סכנה של סינדרום סרוטנין בקוקטייל הזה? האים נהוג לתת קוקטייל שכזה ? יש לציין שקיימת עמידות די קשה אצלי לתרופות ולכן הקיצוניות שבמינונים לתשובתך אודה
שלום רב, מירו כלל לא עוזר לחרדה- רק לדיכאון. אין בעיה בשילוב שלו עם ציפרלקס. להתקפי חרדה קשים ניתן להעזר גם באנפרניל, ואם גם זה לא עוזר- לשקול טיפול בנרדיל.
שלום אני נוטלת זיפרקסה 2.5 מג'. כמו - כן, אני מעוניינת לנסות ליטול תרופה הומאופטית להרגעה. האם זה יכול להיות בעייתי? תודה
שלום רב, אינני מבין בתכשירים הומיאופטיים- מה הם מכילים ומה השפעתם, לכן לא אוכל לייעץ בנושא.
האם ידוע לך למה תרופות לילדה אוטיסטית לחוסר שקט קשה מאוד משפיעות בדיוק הפוך כמו רספרידל או רטליןאו ניופטיל גורמות לה יותר חוסר שקט
שלום רב, אינני מומחה לילדים ונוער, ומוטב להתייעץ בעניין עם מומחה בתחום.
שלום, התחלתי לפני כחודשיים עם ציפרלקס כטיפול נגד חרדה. הגעתי לכדור וחצי אחרי כחודש ודי חזרתי לעצמי. אתמול שכחתי לקחת כדור ולקחתי היום. לאחר כרבע שעה הרגשתי חוסר שקט לא מובן שעורר אצלי קצת חרדה אבל נרגע לאחר שהסחתי קצת את המחשבות. האם התופעה מוכרת? האם חוסר השקט הזה יכול להיות חרדה בזעיר אנפין בעקבות השימוש בציפרלקס?
שלום רב, לא. כנראה זה לא קשור לכך ששכחת ליטול את הטיפול. כאשר מפסיקים טיפול לוקח בד"כ כמה שבועות להתדרדרות המצב.
האם אפשר לעשות הבדלה בין מצב קוגנטיבי שנגרם עקב חבלת ראש לחולה סכיזופרניה פרנואידית? בדרך כלל אנשים שעברו פגיעה מוחית עקב חבלת ראש עוברים שיקום קוגנטיבי האם חולה סכזופרניה שיש לו למשל בעיית זיכרון ,פסיביות,חוסר יזימה,כל התסמינים שקשורים לחבלה אופיניים גם למחלה? ואם כן איך מבדילים בניהם? האם אפשר להוכיח מצב פסיכוטי אצל אדם עם חבלת ראש? איך בכלל מטפלים ?
שלום רב, בחבלת ראש עיקר הבעיה הוא ליקוי קוגנטיבי הקשור לאזור הפגיעה. בסכיזופרניה יש פגיעות מעבר לליקוי הקוגנטיבי- גם ביכולת הפשטה והכללה והפרעות חשיבה שונות שאינן קיימות בחבלת ראש.
בהמשך ,היום היתה לי שיחה עם המטפל של האיש בעלת חבלת הראש והסכיזופרניה,הוא מטפל בו כבר חודש ובזמן האחרון הרגשתי שהוא מחפש דרך להשתחרר מהתפקיד.מסתבר שהאיש כל הזמן מבקש מימנו אינטימיות,כל הזמן מעביר לו מסרים מיניים,בדיבורים,והמטפל הבליג ,היום הוא סיפר לי וביקש שאפטר אותו.האם יש כאן מצב אופייני לפגיעה מוחית? יש אפשרות שלפני התאונה האיש היה חד מיני אבל זה לא הוכח.בכל מיקרה אנו לא נקשה על המטפל אבל השאלה האם אדם עם בעייה כזו יתאים למטפלת אישה?ומה דעתך על המיקרה?
1 האם תופעות לוואי של עצירות, כאבי שרירים בבטן ורעד בפה חולפות ומתי? (המינון הנוכחי 300 ויש צורך להעלות). 2 פרט לעניין ההשהיה איזה הבדל יש בין ריספקדל לאינבגה? האם עליית פרולקטין משותפת לשניהם? תודה
שלום רב, תופעות הלואי בד"כ חולפות כאשר נמצאים 2-4 שבועות במינון קבוע, אבל זה לא תמיד. יש מקרים מסויימים שזה לא עובר, אבל זה שכיח. לגבי ריספרדל ואינבגה- לאינבגה פחות נטיה להעלאת פרולקטין.
שלום רב, אני מעוניינת ללכת לטיפול נפשי באיזור חולון ,אך טיפולים נפשיים עולים הרבה מאוד כסף וכרגע אני לא עובדת ואין לי איך לממן את זה.האם יש מקומות שהטיפולים הם בחינם? ואם כן איפה יש באיזור חולון,תל אביב,בת ים? ועוד נתון חשוב זה שאני חברת קופת חולים כללית,אולי שם יש הסדר מסויים? אם כן אני מעוניינת בפרטים שלהם.
שלום רב, פני לרופא המשפחה שלך שיוכל להפנות אותך למקום מתאים. אני מניח שגם באתר של קופ"ח כללית תוכלי למצוא שמות של רופאים או מרפאות בריאות הנפש של הקופה.
שלום רב, אני סטודנטית בת 28 סובלת מADHD ומטופלת בריטלין 20 SR שני כדורים ביחד ביום. הייות וכבר תקופה אני בדיכאון ועצבות פסיכיאטר המליץ לי להוסיף לכדורים אדרונקס. חצי כדור. כל בוקר אני לוקחת חצי כדור אדרונקס +2 ריטלין (כבר במשך שבוע) ומרגישה כבדה אמנם יותר מרוכזת אבל מרגישה שקשה לי לעשות ספורט ,קשה לי בכל מאמץ פיזי ותחושות קור וחום והזעה . האם זה קשור לכדורים.? האם בסדר לשלב אותם? הדיכאון לא עבר וקשה לי מאוד לתפקד עם הדיכאון וחוסר כוחות שמתלווים לדכאון ולכן אני רוצה להמשיך עם טיפול תרופתי.
שלום רב, למיטב ידיעתי אין בעיה לשלב בין התרופות. אדרונקס יכול לגרום להזעה.
שלום רב אני בת 27,סובלת ממאניה דיפרסיה סוג 2 ללא דיכאון מגיל 23 בערך.אני כבר שנה וחצי חודשיים לוקחת טגריטול cr ארבע מאות מ"ג ביום בבוקר. החלטתי להפסיק את הכדורים ורציתי לדעת מהי דעתך. יש לציין שהיו לי 2 התקפים לפני כשנתיים ומאז אני יציבה.כבר הפסקתי את הטיפול למשך 5 חודשים אבל חזרתי כי לחצו עליי. הפסיכיאטר שלי ממליץ שאחכה עוד שנתיים ואז נחליט. מהי דעתך? תודה רבה רבה י.מ
שלום רב, שאלה לא פשוטה. אין די מידע לגבי הסיכון בהפסקת טיפול במצב כזה. מה שברור הוא שככל שהורדת המינון תהיה הדרגתית יותר, ותתפרס על פני חודשים רבים עד להפסקה- כך יקטן הסיכון לחזרת המחלה.
בס"ד שלום ד"ר שמגר היקר! זאת שוב אני מתיעצת איתך לגבי חמותי . מכיוון שהפסיכיאטר שלה בחו"ל אני צריכה שאתה תרגיע אותי (אם אפשר). אזכיר שחמותי כבת 70 , אובחנה אצלה לפני מס' חודשים מחלת האלצהיימר ,לאחר שבמשך כשנה סבלה לסרוגין מהזיות קשות ומחשבות שווא. הפסיכיאטר הנוכחי מטפל בה באמצעות : רסיטל 20 (1 בבוקר),רספרדל 1 מ"ג (1/2 1 בבוקר ו-1 בלילה),ממוריט(1 בלילה) ואנטומין (הוריד מ-1 ל1/2 שבוע שעבר). לפי דבריו נתן את האנטומין מכיוון שלפני כחודש + היתה עם הזיות קשות והיסטרית מאוד, הבנתי שהכדור אמור "להשכיב" אותה , נכון? אם זוהי המטרה , עדיף להוריד גם את החצי השני,מכיוון שהרספרדל גם ככה זורק אותה! מה דעתך? התקשרתי לפסיכיאטר לשאול דעתו אך ...בחו"ל ואני סומכת עליך בדיוק כמו שסומכת עליו. דבר נוסף: יומיים מתלוננת על כאב קל בצד האחורי,התחתון של הראש,לפנות לרופא?איזה? אולי תופעת לוואי מכדורים? מהו באמת תפקיד האנטומין והאם אפשר להוריד את החצי? אשמח לתשובה מהירה שתהיה לך שבת שלום ובשורות טובות לך ולכל עם ישראל.
שלום רב, נראה שבאמת מטרת האנטומין היא הרגעה בלבד. לפיכך אינני רואה בעיה להוריד חצי כדור, ביחוד אם היא כבר ככה עייפה ותשושה. לגבי הכאבים- כדאי לפנות לרופא המשפחה.
כאשר מגדילים בכדור נוסף את כמות הגילקס שנילקח (3X25 מ"ג) האם ההשפעה גם היא מצטברת ומתבטאת וניכרת כעבור מספר שבועות-חודש, או שתוספת כדור מורגשת מהר יותר? האם להשקפתך אפשר לתת תוספת של כדור אחד ולראות מה יקרה? או אפשר להוסיף ישר 2 כדורים? שאלה אחרונה - במידה ולא מרגישים טוב מהתוספת, האם האופציה להוריד את הכדור שהוסף קיימת וחוזרים בדיוק למצב הקודם? או שיכול לקרות שמורידים את הכדור שהוסף וההפרעה או תופעת הלוואי בכל זאת נשארת? כמו כן נזכרתי שכתבת שלא משנה אם לוקחים גילקס 3 פעמים ביום או את כל הכמות בבת אחת בערב. (למשל לדבריך אפשר לקחת 3-4-5- וכו כדורי גילקס של 25 מ"ג בבת אחת בערב או במועד אחר (?) ולא מרגישים את זה? אלא רק מרגישים או לא מריגישיםהטבה כעבור מספר שבועות? בתודה גדולה עבור תשובה מפורטת. מ.
שלום רב, עם עליית המינון בד"כ ניתן לראות שינוי כבר אחרי כשבועיים, אבל לפעמים רק אחרי חודש. לגבי ההחלטה על מידת העליה (כדור אחד או שניים)- יש להתייעץ עם הרופא שמכיר אותך. חלק משמעותי מתופעות הלואי חולף תוך שבועות ספורים. אם לא- כל התופעות נעלמות עם הפסקת הטיפול או הורדת המינון. וכן, ניתן לקחת את כל הכדורים ביחד, אלא אם זה מפריע, ואז מפצלים לפעמיים ביום.
לגבי הפיסקה האחרונה שלך. מנסיונך או הגיונך - במה יכולה ללהתבטא הפרעה אם לוקחים את כל הג'ילקסים ביחד (בבת אחת)? החשש שלי הוא מבום של תופעות לוואי. האם חשש זה הןא מוצדק? אם הולכים על פיצול לדעתך עדיף לעשות בבוקר ובערב או בצהרים וערב?האם זה מפחית את הסיכוי לתופעות לוואי. למשל יש לי לחץ דם גבוה מאוזן ומטופל. לוקחת 3 כדורים ביום 75 מ"ג מזה חודשיים עדיין לא עשו לי שום תופעת לוואי. לקחת 3 פעמים ביום היתה הבחירה שלי שהרופא לא התנגד לה, אבל אם זה ממש ממש ממש לא משנה עדיף לי לקחת פעם או פעמיים ביום, לכאן בעיקר אני חותרת בשאלותי אלה וגם ליידע כללי. תודה על האפשרות לשמוע חוות דעת נוספת. מירי
האם חסכנות של כסף בצורה לא הגיונית היא הפרעה? כלומר שיש כסף לקנות משהוא מסויים אבל תמיד יש פחד וחרדה תמידיים שיגמר ודאגה לעתיד אפילו ברמה של סכומים כמו 100 ש"ח. אני נהייתי ככה עם השנים וממש לא מפנקת את עצמי למרות שיש לי יכולת. מה הטיפול הדרוש? ובעצם גם טיפול עולה כסף אז האם ישנם כדורים שיפיגו את הדאגה הכלכלית הלא נורמאלית?וממה זה נובע? תודה
שלום רב, חסכנות קיצונית (לעיתים עד כדי קמצנות) יכולה לנבוע ממגוון מקורות- גנטיקה, נורמות של חסכנות בבית ההורים, ונסיבות חיים המאלצות את האדם להזהר בהוצאות (הכנסה נמוכה, העדר "גב כלכלי"). הטיפול לזה הוא פסיכולוגי. תרופות בד"כ לא יועילו. הכי טוב זה טיפול קוגנטיבי, ובד"כ יש צורך ב- 12-15 פגישות לטובת העניין. אז כן, זו הוצאה. אבל חיים רק פעם אחת, וצריך להפיק מהחיים הללו את המירב. ובכל מחיר (תרתי משמע). מגיע לך. אל תוותרי.
האם אפשר לטפל באדם בעל אבחנה של סכיזופרניה פרנואידית שלא טופל מעולם ועכשיו גם נחבל קשה בראשו בתאונה ? האם זה לא מאוחר מידיי לטפל? האם צריך למצוא פסיכיאטר מומחה בחבלות ראש או כל פסיכיאטר יכול לטפל במיקרה שכזה?
שלום רב, בודאי שניתן לטפל. יתכן שהשילוב עם חבלת ראש יקשה על הטיפול ויפריע להחלמה, אבל כמעט תמיד ניתן יהיה להגיע לשיפור במצב. להערכתי רוב הפסיכיאטרים יוכלו לתת מענה טוב במקרה הזה, אם כי כפי שציינתי לא בטוח עד כמה ניתן לקדם את המטופל בגלל הבעיה המשולבת.
תודה, כוונתך לטיפול תרופתי או פסיכותרפיה? על מה שקראתי יש קושי במתן תרופות פסיכיאטריות לאדם עם נזק מוחי ,כמו כן התרופות מזיקות לגוף והשאלה אם שיפור מצב נפשי מצדיק נזק גופני בלתי הפיך.האם ניתן לנסות לטפל בהתחלה ללא תרופות?
האם יש פסיכיאטר שהוא מומחה לחבלות ראש ? היכן אפשר למצוא אחד כזה?
שלום רב, אין התמחות מיוחדת בנושא. ניתן לחפש ב- google "פסיכיאטר חבלות ראש". אם מי מהקוראים ימליץ על אחד- אשמח לפרסם את ההמלצה.
שלום יש שלאה - אני סובלת מחרדה מרופאי שיניים - כשאני מגיעה למרפאה מתחיל לדפוק לי הלב אני בלחץ ואני בקושי נותנת לרופא לטפל בי. גם גז צחוק לא ממש עוזר. לצערי - יש לי טיפולים רבים בשיניים וטיפולים קשים. יש כדור אותו אוכל לקחת לפני הטיפול? אם צריך בשבילו מרשם?
שלום רב, ישנם כדורים רבים בהם ניתן להעזר, כמו לוריואן, ואבן, קסנקס ועוד. לכולם צריך מרשם (מרופא המשפחה). כדאי לשקול פניה לטיפול קוגנטיבי-התנהגותי שיכול לתת לך כלים להתמודדות עם חרדה זו.
שוב אני כותבת לך בענין אישיות גבולית האם יש סיכוי שמעבר לזה שזה מיתמתן כמו שכתוב אלה גם יעלם וגם האם זה תורשתי ובאיזה גיל אפשר לאבחן או ליראות סימים לכך ילדי אחד בן 13 ואחת בת 17 בתודה ליבנת
שלום רב, התמתנות יכולה להיות ברמות שונות, עד כדי כך שזה כבר לא עונה על עוצמה של הפרעת אישיות- כלומר זה לא מפריע לתפקוד, ליחסים בינאישיים וכו'. יש מרכיב תורשתי באישיות בכלל (וכמובן גם בהפרעת אישיות) אבל בד"כ בילדות ובגיל ההתבגרות רואים יותר את מאפייני האישיות (למשל- אישיות מוחצנת, מופנמת וכו') ופחות את ההפרעה (פגיעה בתפקוד וביחסים בינאישיים). ככל שעוצמת ההפרעה קשה יותר כך ניתן לראות את ההפרעה מוקדם יותר, ולפעמים אפילו בגיל ההתבגרות. לא תמיד הפרעת האישיות עוברת בתורשה "אחד לאחד" לילדים, ולפעמים רק חלק מהמאפיינים עוברים לילדים.
שלום אני לוקח מספר שנים אפקסור, לפני כשנה קופת חולים הכללית אמרו שמעכשיו מקבלים על מרשם של אפקסור ויפאקס וזה בדיוק אותה תרופה רק של יצרן אחר האם זה נכון? האם יכול להיות הבדל בין השניים במידה וזה רק יצרן אחר? כמו כן ראיתי שקיים גם אותם תרופות עם סיומת XR, ברצוני לדעת מה ההבדל בניהם. תודה מראש על התשובה
שלום רב, עקרונית מדובר באותו חומר בדיוק, רק מיצרן שונה. ברוב המקרים זה לא משנה, אבל במקרים בודדים השוני הזה יכול לגרום ליעילות שונה. הסיומת XR פירושה שיחרור מושהה, ואז ניתן לקחת את התרופה פעם אחת ביום במקום פעמיים (למשל- ניתן לקחת 150 מ"ג בפעם אחת במקום 75 מ"ג בבוקר ו- 75 מ"ג בערב).
שלום וברכה. אני נוטל וונלה 300 מ"ג כבר כשנה.כמו כן אני נוטל מודאל פורטה 100 מ"ג כשנה. וכמו כן אני נוטל סרוקוואל 50 מ"ג כחצי שנה.וכמו כן אני נוטל אלטרוקסין 75 מ"ג.יש לציין שהתירואיד שלי מאוזן. ושאלתי היא: לפני כשלושה חדשים הוסיף לי הרופא טגרטול בתחילה400 מ"ג ואח"כ 600 מ"ג. ואח"כ הוא בדק את מצב הטגרטול בדם שלי והוא היה מאוזן. לאחר כשלושה שבועות חשתי בדכאון קל והוא הוסיף לי עוד 100 מ"ג ובדק את המצב בדם לאחר מספר ימים ואז הטגרטול היה מעט נמוך בדם. לכן הוא הוסיף לי עוד 400 מ"ג עדיין אין תוצאה. ממתי שהתחלתי לקחת את ה1200 מ"ג טגרטול אני חש עייפות במשך כל היום. האם זה קשור? נ.ב.סליחה על השאלה הארוכה בברכה אריה
שלום רב, בהרבה מקרים יש צורך לעלות את מינון הטגרטול עם הזמן. טגרטול יכול לגרום לעייפות, אבל לרוב זה עובר תוך שבועיים-שלושה. במקרים בהם זה לא עובר- צריך לשקול את יעילות הטיפול אל מול תופעות הלואי (עייפות), ולהחליט על המשך הטיפול.
שלום רב אני סובל מדיכאון דו קוטבי מטופל ב 3 ציפרלקס בבוקר ו 2 זיפרקסה 5 מ"ג בערב במשך 10 חודשים , מרגיש טוב אך לפעמים קיימת נסיגה במצב הנפשי והזיפרקסה גורמת לי לעייפות ולקשיים לקום בבוקר, כאשר ניסיתי להחליף טיפול בהמלצת פסיכיאטר כמובן , לליתיום לא הגבתי טוב לסרקוואל גם לא השאלה היא האם כדאי להחליף טיפול לאור העובדה שזה כרוך בנסיגה במצב הנפשי ואיזה עוד כדורים יכולים לדעתך להחליף זיפרקסה שהוא טוב לי אבל גורם לי לעייפות בבוקר ובמשך היום תודה
שלום רב, האם ניסית טיפול בלמיקטל?
שלום ד"ר לא ניסיתי את הכדור הנ"ל מה המלצתך ועל איזה מינון מדובר ?
מוטרדת מכמה שאלות ואודה לך אם תוכל לעזור לי. האם גריה מגנטית למח (tms) - יעילה למצבי דכאון והאם כרוכה בסיכונים כלשהם? אפילפסיה או אחר? האם מומלצת כתחליף לטיפול תרופתי, כשהיא נלווית לטיפול קוגניטיבי? האם טיפול תרופתי עלול לגרום לאדם בהמשך לדמנציה, אלצהיימר ועוד? להותיר שרידים של התנהגות זומבית באדם גם לאחר סיום הטיפול? ואחרון.. האם יש צורך בתרופות לאדם שמתפקד, עם חוש הומור אבל מדי פעם יש לו תחושות פסימיות לגבי העתיד, לעיתים גם אי רצון לחיות (אבל ללא מחשבות מעשיות), פגיעות יתר. שאחרי שחולף - "מתפכח", מרגיש בושה , ורואה את הדברים בפרופורציה ובכלל מתי יש הכרח בתרופות (פרט למצב בו אדם מסכן עצמו)? בברכה ובתודה
ניתן לראות את תשובתי מאתמול ל"מיקה".
אני בן 17 וחצי . אני סובל מדיכאון קליני שלא טופל מזה כ3 שנים מסיבות שלא אפרט.. אני מטופל בציפרלקס 10 מ"ג כבר כחודשיים. שיפור מסוים התחיל להסתמן בשבוע הרביעי לטיפול. אומנם לטעמי השיפור מאוד קטן. הדיכאון שלי כולל סימפטומים של : כאבי ראש , תחושת לחץ בראש, חוסר ריכוז , אדישות , תחושה של עייפות מנטלית ורדימות בראש. הסימפטום היחיד שהשתפר בעקבות הציפרלקס הוא כאבי הראש ותחושת הלחץ בראש. בשלב מסויים הרגשתי שאין שיפור במינון הנוכחי , ובהנחיית הרופא המטפל עליתי למינון של 15 מ"ג. שאלותיי הן : 1) האם בעקבות העליה במינון הריכוז ,העייפות המנטלית ותחושת הרדימות בראש ישתפרו (על אף שלא הרגשתי שיפור עם 10 מ"ג)? 2) לאחר כמה זמן ניתן לראות שיפור מתחילת העלייה במינון ? 3) במידה ולא יהיה שיפור במינון של 15 מ"ג האם יש טעם לעלות ל20 מ"ג? 4) האם נהוג לתת במצב כזה תרופה נוספת- כמו אדרונקס (במקרה שהציפרלקס עובד טוב על כאבי הראש) ? האם זה לא מעמיס יותר מדי על הכבד? או שמא , נהוג להתחיל טיפול בתרופה ממשפחה אחרת - כמו רמרון ? תודה רבה מראש
שלום רב, העלאת מינון תרופה לדיכאון נכונה כאשר יש תגובה חלקית. במקרה זה מצפים לשיפור נוסף בטווח של בערך שבועיים. אם ב- 15 מ"ג לא יהיה שיפור נוסף, הרי שלפי ההגיון של המשפט הקודם- לא יהיה זה נכון להעלות ל- 20 מ"ג. אם מדובר בנסיון טיפולי ראשון בד"כ מחליפים תרופה, אבל בהחלט ניתן גם לשלב עם תרופה אחרת. אין בעיה בהשפעה על הכבד. השיקול העיקרי בנטילת תרופה אחת במקום שתיים הוא הנוחות, ולא פגיעה בגוף.
1.האם מותר לפסיכולוג מטפל להעביר מידע( אישור מהמטופל )לרופא פסיכיאטר מטפל כאשר הטיפול אינו מתבצע באותה המסגרת ? ( אותה מרפאה/אותו בית חולים ) ? 2.מתי נסגר תיק של מטופל אצל פסיכיאטר במסגרת ציבורית ? או שהתיק נשאר פתוח לכל החיים ?
שלום רב, העברת מידע בין מטפלים, גם שלא באותה מסגרת טיפולית, הינה חוקית, ואף מחוייבת עפ"י חוק במקרים שהמטפל החדש מבקש מידע, או שהמטפל הקודם חושב שיש בידו מידע שחשוב להעבירו למטפל החדש. העברת מידע בין מטפלים אינה דורשת את אישורו של המטופל. אינני בטוח למה כוונתך ב"סגירת תיק". האם הכוונה להעברתו לארכיון או להשמדתו. עפ"י חוק חלה חובה לשמור רשומות רפואיות למשך 7 שנים לפחות. יחד עם זאת ברוה המקומות נוהגים לשמור מידע בניירת ל- 20 שנים, ומידע אלקטרוני (רשומה ממוחשבת) לא מוחקים כלל אף פעם, כיוון שהוא לא תופס מקום. הנהלים לגבי העברת תיק לארכיון משתנים ממקום למקום, אבל בד"כ תיק שאינו פעיל משך שנה לפחות מועבר לארכיון. אין בנושא זה חוקים או תקנות אחידות.
האם טיפול בגריה מגנטית למוח (tms ) - יעיל נגד דכאון? והאם כדאי להשתמש בו כאשר קיימת התנגדות רגשית לטיפול תרופתי , כתחליף? או כנלווה לטיפול קוגניטיבי. האם הוא כרוך בסיכונים? עלול לגרום לפרכוסים או לאחר? לעומת זאת , האם טיפול תרופתי בדכאון, עלול לגרום לדמנציה בהמשך? לפרכוסים? איך קובעים בדכאון שטיפול תרופתי הכרחי? (פרט למצבים בהם אדם מסוכן לעצמו ) האם זה עניין של גישות מטפלים? לדוגמא כאשר אדם מתפקד, מפרנס עצמו אבל סובל מדי פעם מתחושות של פסימיות, אי רצון לחיות (ללא תכניות מעשיות), חוסר ערך, נטייה לבכי .אשר אחרי שהן חולפות - "מתפכח",נתקף בושה ומסוגל לראות את הדברים בפרופורציות הנכונות ואף להשתמש בחוש הומור - האם במצב כזה , יש צורך או הכרח בתרופות? האם זה לא מאפיין את רוב האנשים - תקופות של פסימיות עם הפוגות של אופטימיות או להיפך?? בברכה ובתודה
שלום רב, לגבי טיפול TMS ראי גם את התייחסותי אתמול לשאלה שכותרתה "שלום". טיפול תרופתי לא גורם לפרכוסים או לדמנציה, ואין בו נזק לטווח ארוך. לפעמים יש תופעות לואי המופיעות עם תחילת הטיפול. במקרים בהן הן מופיעות- חלקן חולפות וחלקן לא. בכל מקרה התופעות נעלמות עם הפסקת הטיפול. אף אחד לא קובע שטיפול תרופתי הכרחי. זוהי החלטה של האדם הנמצא בדיכאון. רק הוא מחליט אם הוא מעוניין בטיפול או לא. הפסיכיאטר בד"כ ימליץ על טיפול אם יש סימני דיכאון ברורים, אבל ההחלטה אם לקחת או לא את הטיפול שמורה בידי המטופל. במצב שאת מתארת נראה שטיפול תרופתי יכול לעזור, אבל יותר מכך- נראה שבעיקר טיפול קוגנטיבי יכול לעזור. נכון שלכולם יש תקופות "טובות" ו"רעות", אבל השאלה היא עד כמה התקופות הרעות מפריעות, ועד כמה הן חריגות ביחס לאותו אדם.
תודה רבה על תשובתכם המהירה. אבל זכור לי שבעבר לקחתי גאודון והוא לא גרם לי לעלייה במשקל, ולהיפך - אפילו אמרו לי שהוא יכול לגרום לירידה במשקל. חוצמזה, אני לוקחת מינון של 20 מ"ג ליום בלבד, האם מינון כזה נמוך יכול לגרום לעלייה במשקל? או שזו עדיין ההשפעה של הרמרון (מירו), שאיתו הפסקתי לפני כחודשיים. תודה מראש!
שלום רב, אם בעבר גאודון לא גרם לך עליה במשקל, לא סביר שהוא יגרום לך היום עליה במשקל, בודאי לא במינון כה נמוך. לא סביר שהמירו ישפיע חודשיים אחרי הפסקתו. מכיוון שגם הפבוקסיל לא מעלה בד"כ במשקל באופן משמעותי (זה יכול לקרות, אבל נדיר מאד יחסית), כנראה שהעליה במשקל (או הקושי לרדת) לא קשורה לטיפול שאת נוטלת כעת.
יש לי שאלה שעד היום לא הצלחתי להבין את התשובה: איך כדור אחד קטן יכול לשנות את מציאות החיים? (דיכאון וחרדות)
שלום רב, הכדור לא משנה את המציאות אלא את היכולת שלנו להתייחס אליה ולהתמודד איתה. גם כשאנו חולים בשפעת האקמול לא משנה את העובדה שיש וירוס שפעת בגופינו, אבל הוא יכול להביא אותנו למצב בו הוירוס פחות ישפיע ואף לא יפריע כלל דרך הורדת הסימפטומים שהוירוס גורם (חום, כאבים). כך גם כשנעלמים הסימפטומים של הדיכאון או החרדה הרבה יותר פשוט לתפקד. צריך לזכור שהכדורים עובדים בצורה מיטבית כאשר אין מציאות חיצונית בעייתית. למשל מישהו שמתוך חיים רגילים נכנס לדיכאון- יגיב טוב יותר. מי שעבר הרבה משברים שגרמו לדיכאון (פרידות, פיטורים, כשלונות) יגיב פחות טוב כי עדיין המציאות נשארת כפי שהיא, והיא לא ורודה. אבל גם עם מציאות קשה, יש אנשים שנופלים חזק ויש כאלו שמצליחים לקחת פחות ללב ולהמשיך הלאה. זה המקום בו הכדור יכול לעזור ולהביא למצב שלוקחים פחות ללב. לא נעשים אדישים, אבל קצת פחות רגישים.....
האם הפרעת זהות דיסוציאטיבית אמורה לחלוף בסביבות גיל 40? וכשזה חולף, האם גם תופעות אחרות מלבד הזהויות השונות חולפות גם? (עברתי את גיל 40 לפני מס' שנים אני מקווה שהמידע מהאינטרנט נכון, אבל עדין אין שום סימן)
שלום רב, לא בהכרח. ללא טיפול לא ברור האם התופעה בכלל חולפת. גם כשהתופעה חולפת, בגלל שהרבה פעמים זה קשור לטראומות משמעותיות בילדות, בהרבה מקרים ממשיכים תסמינים של דיכאון ולעיתים גם חרדה.
ד"ר שמגר, מה דעתך על טיפול בגריה מגנטית למוח(tms) ? סיכונים? יעילות? ואם מטופל בדכאון בינוני ומעלה, מתנגד רגשית לטיפול תרופתי- האם זה יכול להפריע לאפקטיביות שלו? איך מתמודדים עם מטופל שטוען שרק הרעיון של לקיחת תרופות - גורם לו לדכאון? ובקיצור - מה עושים? בברכה ובתודה!
שלום רב, טיפול ב- TMS לדיכאון צובר בשנים האחרונות הוכחות ליעילותו, אם כי יש עדיין לא מעט מבקרים שלא רואים תועלת של ממש בטיפול זה. הטיפול אינו כרוך באי-נוחות או בסבל, הוא פשוט וכמעט נטול תופעות לואי. לעיתים יש מעט סחרחורת שחולפת תוך זמן קצר, ובמקרים נדירים הטיפול גרם לפרכוס, אבל זה באמת מאד נדיר. ככלל מי שלא מתלהב מתרופות- הטיפול המועדף הוא טיפול קוגנטיבי, בו מלמדים את המטופל טכניקות לשליטה עצמית בדיכאון. כמובן שגם TMS יכול לעזור. החסרון העיקרי הוא שהטיפול ב- TMS יעיל בזמן בו הוא ניתן וללא יעילות מתמשכת לאחר מכן, כלומר גם מי שהטיפול עזר לו, לאחר השיפור מומלץ להמשיך בטיפול תרופתי לחצי שנה לפחות. כך שמבחינה זו לגבי אותו אדם שהזכרת- הטיפול הזה פחות רלוונטי.
שלום, כאמור בנדון אני מתענינת מהו המינון המקובל במ"ג (פחות או יותר), ומהו המקסימום המותר ליום. ? קראתי באיזה מקום שמותר עד 10 קפסולות בנות 25 מ"ג ליום. לא נישמע לי הגיוני. בדרך כלל כיצד נוהגים לחלק את הג'ילקס, בוקר צהרים ערב, או רק ערב? או אחרת. קראתי שלפעמים מייעצים לחולה 2-3 קפסולות יחד לפני השינה. גם זה לא נשמע הגיוני לכן מענינת תשובת רופא מומחה . כמה שעות פעילה קפסולה של 25 מ"ג? במידה ומוסיפים קפסולה נוספת לחיזוק ההשפעה, האם יש דרך חזרה במידה והיא תייצר תופעות לוואי? ז"א האם אפשר לחזור למינון קודם ? ברור שהרופא המטפל קובע , השאלות הן רק לרקע וליידע כללי. תודה מירי
שלום רב, בד"כ המינון הוא 100-300 מ"ג ליממה, אבל רוב החולים מקבלים 100-200 מ"ג. לפיכל מינון של 250 מ"ג (10 קפסולות של 25 מ"ג) הוא סביר. ניתן לקחת את המינון בפעם אחת או פעמיים ביום. אצל חלק מהאנשים בהתחלה מופיעה ישנוניות לכן ממליצים לקחת בערב, אבל אם אין ישנוניות- אין חשיבות לשעת הנטילה. הפעילות היא לא מיידית ויש אפקט מצטבר. רק בנטילה למשך מספר שבועות, יום-יום, ניתן לחוש בהשפעה המיטיבה. לכן אין משמעות למשך פעילות של קפסולה בודדת של 25 מ"ג. בכל מקרה, לתרופה יש יחסית הרבה תופעות לואי, כמו יובש בפה ואצירת שתן, לכן היא לא פופולרית כיום, למרות שיעילותה זהה ליעילות של התרופות החדשות יותר.
שלום רב, רציתי לדעת האם פבוקסיל במינון של 250 מ"ג ליום, וגאודון במינון של 20 מ"ג ליום עלולים לגרום לעלייה במשקל? לקחתי רמרון (או מירו), והפסקתי לקחת לפני כחודשיים אך לצערי אני לא יורדת במשקל, אולי ממש ממש מעט, אך זכור לי שבעבר כשהפסקתי עם הרמרון ירדתי הרבה יותר מהר. אני עוסקת בפעילות גופנית, משתדלת לשמור על דיאטה, וחוץ מזה - האם עצם הפסקת השימוש ברמרון עצמו לא צריכה להביא לירידה במשקל מיידית? אודה על תשובתכם כי אני מאד מוטרדת מהעניין. לצורך העניין, בעוד כחודש וחצי אהיה בת 42. וכמו כן, בדקתי את בלוטת התריס והבדיקה יצאה תקינה. איזו עוד סיבה יכולה להיות לכך? ומה לגבי הפבוקסיל והגאודון? אולי זה בגלל זה? תודה מראש! שולה
שלום רב, אכן שתי התרופות יכולות לגרום עליה במשקל, בעיקר הגאודון. אני מניח שזו הסיבה שקשה לך לרדת במשקל.
לצערי ממש לא מסכים !!! מבין כל התרופות האטיפיות (SGA ) גאודון ידועה והוכחה מחקרית שאינה גורמת להשמנה ואף להפך - אני מפנה אותך למחקר CATIE
שלום ד"ר עקב אבחנה חדשה של הפרעת קשב וריכוז (ADD)התחלתי בנשתי השניה באוניברסיטה ליטול ריטלין (היום שנה שלישית) אני חושבת שזה עוזר לי למרות שמבחינה נפשית ועקב לחץ משפחתי אני לפעמים חושבת שאולי אין לי הפרעת קשב (לא עברתי אבחון מסודר רק פניתי לנוירלוגית אחרי שקראתי המון המון בתחום ועשיתי מבחנים אונליין, והיא הסכימה איתי ששוה לנסות.מכיוון שהרגשתי הרבה יותר מפוקסת עם התרופה, המשכתי ליטול אותה. יש לציין שעוד לפני כן התחלתי טיפול בשל הרגשה שלא הייתי מגדירה כדכאון קליני, אבל בהחלט עצבות ורגשות מאד חזקים ומבולבלים, וכן לחץ של עבודה קשה ולימודים תובעניים מאד). (עד כאן הקדמה) בפורום השכן, פיסוכתרפיה נאמר לי ע"י הד"ר שריטלין יכול לגרום לדכאון אם נוטלים אותו יותר מדי (כלומר ההמלצה שלו אם אני מבינה נכון היא ליטול רק לפני מבחנים) האם זה נכון? ולמה? כי אני דווקא חושבת שהריטלין שפר לי בהתחלת את המצב רוח, והיום אני מרגישה שאין הרבה השפעה.. כלומר קשה לי לשים את האצבע- אם אני מדוכאת יותר או פחות בגלל התרופה ואם בכלל יש קשר. (שוב, אני לא מרגישה ממש בדכאון אבל בהחלט לא מרגישה על פסגת העולם). (אני כרגע בהפסקה בטיפול הפסיכולוגי מסיבה טכנית אבל אני אחזור אליו בקרוב) ויש לי עוד שאלה אם כבר נתתי הקדמה ארוכה. ניסיתי להזכר מה היו התקופות הטובות בחיי, שבהם באמת הרגשתי אושר, ומלבד התאהבויות למיניהן, ולמרות שטיילתי טיולים בכל העולם, פעמיים,צברתי הרבה חוויות שנשמעות מרשימות, היו לי קשרים משמעותיים וארוכים, התקופות שבהן הרגשתי מאושרת היו בעיקר בקורסים אינטנסיבים בצבא, שבהם הרגשתי שאני עם אנשים טובים, הרגשתי תורמת ולמרות תחושות של עייפות, לא כל כך היה אכפת לי לעמוד בלו"ז צפוף וכדומה. חשבתי שאולי זה קשור להפרעת קשב משתי סיבות: א. בעקרון לא אני שלטתי בלו"ז, ולכן לא היו לי הרבה התלבטויות אלא לעמוד בדד ליינים (למעט אירוע חריג עמדתי בכל בהמשימות בהצלחה) ב. לא היה לי זמן לחשוב ! מה אתה אומר? סליחה על האורך !תודה רבה
שלום רב, לא. ריטלין לא גורם לדיכאון. מי שלא סובל מ- ADHD יכול להתמכר לתרופה יותר בקלות, ואולי זו הסיבה להמלצה לא לקחת את הטיפול ברציפות. לגבי שאלותיך על התקופות הטובות בחייך- ההשערות שאת מעלה הן סבירות, אבל הכי נכון לברר את הסוגיה הזו במסגרת הטיפול הפסיכולוגי, אליו את חוזרת בקרוב. בהצלחה!
אוקי.. טוב, מה שנקרא, 2 יהודים 3 דעות... אתה אומר בנחרצות שריטלין לא גורם לדכאון והקולגה שלך אומר בנחרצות שכן.. נשאתי מבולבלת.. אבל אני מעדיפה את הדעה שלך .. בכל מקרה, אני לא סובלת מadha אלא מ add האם התכוונת לזה? אני בהחלט מקווה לחזור לטיפול, (המטפלת שלי לא ממש עוסקת בנושא של הפרעות קשב וריכוז) ומכייון שהזמן אתה מוגבל ויש הרבה נושאים אני מחפשת עוד מקורות (כל כך הרבה פרים על הנושא - דכאון-תפקוד=הפרעות קשב ומה שבינהם- אי אשפר לדעת למי להאמין ) תודה !!!
האם נימול ממושך בשתי כפות הרגליים (כמה שנים)יכול להגרם על רקע נפשי?עד היום לא נמצא מקור אורגני לתופעה. מה ניתן לעשות מעבר לתרופות נוגדות דכאון ופסיכותרפיה?
שלום רב, נימול ממושך אינו תופעה שכיחה על רקע נפשי. לפיכך גם אם מתייחסים לזה כבעיה ממקור נפשי הטיפול לא פשוט, ומאד קשה להתייחס לכך מעל הפורום. ככלל הכיוון הטיפולי של תרופות נוגדות דיכאון ופסיכותרפיה הוא נכון. לטעמי יש לנסות לקבל עוד חוות דעת מרופאים נוספים לגבי מקור התלונות.
לד"ר שמגר, תודה על תגובתך. לא ברור לי מאיזה רופא לקבל חוות דעת נוספת?פסיכיאטר או נוירולוג? במשך שנתיים בקרתי אצל רופאים רבים בעקר נוירולוגים ועברתי בדיקות שונות ומגוונות, כמוכן ניסיתי גם רפואה לא קונבנציונלית (רפלקסולוגיה,דיקור,שיאצו, הומאופתיה וכדומה) זו השנה החמישית שאני סובלת מהנימול.
שלום ד"ר, בקשה אחרונה זה שוב אני הבחור שביקש למחוק את המייל כי כתוב שם השם שלי ושם המשפחה שלי (במייל) וזה מפריע לי כי אנשים שולחים לי הודעות. אני רוצה להגיד לך תודה רבה כי נמחק אחד המיילים מאחד ההודעות אך השני לא נמחק כי טעיתי בתאריך שלו בבקשה הקודמת ששלחתי אליך אודה לך מאוד אם תמחק אותו ומצטער על ההטרדה :) 1.כותרת: פרפנאן. מחבר: חסוי. תאריך 18.6.08 עמוד 82
טופל.
כיום אני בת 46 עדין עם אישיות גבולית אחרי טיפולים אישפוזים ארוכים כיום אני כבר לא מטןפלת חוץ מאשר אצל פסכיאטר אני ככ מחכה לרגע הזה שאדע שזהו ההפרעה מאחורי כמו שכתוב בספר אבל תיאכזבת נכון מצבי היום נהדר איכות החיים שלי טובה בלי מחשבות אובדניות טפו טפו טפ]ו מגדלת בגאוה את ילדי ומתפקדת נהדר בבית הבעיה זה עם ההשתלבות בעבודה ופה אני מרגישה את ההפרעה החוסר יכולת להתמודד רגישית בילבד עם אנשים בסביבה רגישות יתר ההרגשה שאת חשופה וכול אחד יכול לינגוע ולהכאיב ואני מחפשת דוקא במיסגרות רגילות ולר שיקומיות כי אני מרגישה ששם אני חוזרת אחורה ובמיסגרת רגילה קשה לי להשתלב רציתי לישמוע את דעתך בברכה ליבנת ן.
שלום רב, אני שמח על המקום הטוב (יחסית...) אליו הגעת. אינני יודע לאילו מסגרות תעסוקה שיקומית את מתייחסת, אבל חשוב שתכירי כי ישנן מסגרות של תעסוקה נתמכת, שאילו מסגרות עבודה רגילות המוכנות לשלב עובדים שהם פגועי נפש. אני מכיר מטופלים שהשתלבו כך בחנויות שונות כמוכרנים (זבנים) ואף מטופל שהשתלב בחברת הייטק כבונה אתרי אינטרנט. הכל במסגרת תעסוקה נתמכת. בקיצור- שווה לשקול זאת שוב. המון המון הצלחה.
שלום רב, לפני כארבעה-חמישה חודשים בערך הפסיכיאטרית שלי רשמה לי "פריזמה" צרכתי אותה במשך 3 חודשים וביקשתי מהפסיכיאטרית שלי להפסיק את השימוש היות וזה גרם לי לחלומות מוזרים בלילה וכאבי ראש.. ולכן היא הורידה לי את המינון עד כדי הפסקת נטילת הכדורים..כעבור יומיים מיום הפסקת הכדורים פניתי לקוסמטיקאית לצורך טיפול באקנה והיא נתנה לי טיפות הומופטיות על מנת לאזן אותי מבחינה הורמונלית.. אציין שעבר מאז כמעט חודש ואינני רואה תוצאות האם זה קשור אחד לשני..?רכיבי הטיפות הם:CALENDULA;ECHINACEA;ANGELICA;TARAXE CUM;CARDUS;MARIANUS;ALCHOLOL(15%(...המון תודה...
שלום רב, אינני מומחה לרפואת עור וגם אינני מתמצא בתכשירים הומיאופטיים, כך שלא אוכל להתייחס לשאלתך. אציין רק שפרוזק אינו משפיע על אקנה, ובודאי שאחרי חודש מההפסקה אין לו כבר שום השפעה על הגוף.
שלום רב, מכוון שאני יודע שהתרופה ניתנת בעיקר לחולי אפילפיה האם השתתפות קופ"ח בעלות התרופה תקף גם להתוויות אחרות כגון: מיגרנה, מניה דיפרסיה...? תודה על תשובתך
שלום רב, לצערי אין לי מידע עדכני על הכיסוי של הקופות. עקרונית אין קשר בין האינדיקציות לתרופה לבין הכיסוי. אם רופא של הקופה ממליץ עליה (בכל אינדיקציה שהיא) הקופה תשא בהוצאה כמקובל.
שלום רב, ברצוני לברר מה הבדל בין EFEXOR XR מקורי ל VIEPAX XR. נוירולוג המליץ על אפקסור מקורי כי הVIEPAX גרם להגברת הרעד. האפקסור אינו בסל הבריאות. תודה מראש
שלום רב, עקרונית לא אמור להיות הבדל. זה אותו חומר בדיוק רק מיצרן שונה. כמו למשל אקמול ודקסמול. למרות זאת לפעמים אנחנו רואים הבדלים. אינני מכיר את נושא הרעד, אבל ככלל ניתן לומר שלא תמיד יש הבדל בין התרופות, וגם אם אצל מטופל כלשהו היתה אי-סבילות לאחת מן התרופות זה לא אומר שאצל האחרים גם יהיו. אני הייתי ממליץ לך לנסות כמה ימים ויאפקס, ואם זה יהיה בסדר (בלי רעד) אז להמשיך. אם יופיע רעד, חשוב שרופא המשפחה או הנוירולוג יראו את זה, ואז הם יוכלו לפנות לרופא המחוזי של הקופה ולהסביר לו על מה שקרה לך, וככה תוכלי לקבל אישור חריג לאפקסור מקורי. כאמור- יתכן שתנסי ותראי שאצלך אין שום בעיה, ואז הכל יהיה יותר פשוט...
אני כל היום במחשבה שאלוהים מחשיל אותי, שהוא נדבק בי, שלא נוח לי לחשוב עליו, שאני רואה ספרי תורה או תמונות שקשורים לדת בבית זה עושה לי רע, כי המשבה שלי היא שהם רוצים ברעתי. כי אני בנאדם לא דתי. אבל ההורים כן. וזה גורר אותי לדיכאון ומחשבות כמו- שאלוהים שונא אותי, ועושה לי רע בכוונה. מה אפשר לעשות? אולי יש לי מחלה? ואפשר לטפל בה. אני מתבייש ללכת לפסיכיאטר כי אני פוחד שהוא יצחק עליי. תודה על התשובה מראש
שלום רב, אכן נשמע שיש לך קושי אמיתי. אני לא מניח שפסיכיאטר יצחק עליך כי גם הוא מיד יראה את הקושי שלך. אני חושב שכדאי לך לפנות לפסיכיאטר כי המחשבות הללו מאד מציקות, ופסיכיאטר יודע לעזור עם מחשבות כאלו. טפל בעצמך- קבל עזרה מקצועית. מאחל לך רק טוב.