פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה
מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה
שלום, איני יודעת לאיזה מהפורמים לפנות.. אימי, אישה בריאה בת 60, ניסתה להתאבד על ידי שתיית חומר ניקוי..האירוע היה לפני 5 ימים. ולאחר שתיית החומר היא הקיאה אותו במשך יום שלם, וכנראה שתתה כמה פעמים ממנו. היא בטיפול נמרץ ומונשמת על ידי אינטובציה עקב תסמונת מצוקה נשימתית- בעקבות זיהום כימי. יש לה כוויה לאורך הוושת.. היום התגלו בריאות תסנינים. יש לה חום 37.8 כרגע - מאז האירוע היה 37.5 והיום עלה ל37.8. הדופק ולחץ דם גבוהים אך לא מאוד גבוהים- לא ידוע לי כרגע במדויק . הריאות לא מראות תנגודת גבוהה. היא מקבלת מורפיום ולכן הכרתה לא מלאה. מהתבוננות באינטרנט גיליתי כי הבעיה של תסמונת מצוקה נשימתית קיימת אצל תינוקות לרוב, ויש טיפולים חדשניים יותר.. האם מקרי המוות משתיית חומר כימי (מסוג של ניקיון כללי, אנטיספטי, לא אקונומיקה) הם רבים? האם יש עם מי להתייעץ- רופא מומחה בתחום?? האם יש טיפולים מצילי חיים
שלום רב, לא מדובר על תסמונת מצוקה נשימתית כי אם על אספירציה (שאיפה של חומר זר לריאות). אין לכך טיפולים מיוחדים מעבר למה שניתן בטיפול נמרץ. מי שמתמחה בכך הם רופאי טיפול נמרץ, טראומטולוגיים ולפעמים גם פנימאים ומרדימים. מקווה להחלמתה המהירה.
שלום, אח שלי שוחרר מבית חולים פסיכאטרי, ולוקח זיפרקסה, איני זוכרת בדיוק באיזה מינון. הוא מאוד שקט יחסית לעצמו וישן המון. כששאלנו לפני כמה שבועות אם יכול לנהוג אמרו שברגע שירד מהקלונקס יוכל. הוא נראה לי די רדום בכל זאת.. האם הוא יכול לנהוג כך? תודה על התשובה המהירה..
שלום רב, כשירות לנהיגה אינה תלויה ישירות בתרופות או במינון שלוקחים. יש כאלו שעם אותו מינון יתפקדו נהדר, יהיו עירניים וכו', ויש שיהיו רדומים ולא מרוכזים. אם יש ספק- עדיף שלא ינהג. לפעמים עם הזמן הגוף מתרגל לתרופות והעירנות משתפרת. אם זה לא קורה, יש לשקול התאמת מינון ו/או התאמת טיפול תרופתי, כיוון שמצב ישנוני מפריע לתפקודים רבים אחרים, ולא רק לנהיגה. בכל מקרה- את כל ההחלטות הללו כדאי לבצע בצמוד לרופא המכיר אותו.
אני מיואשת מעצמי לגמרי, חזרתי להקיא אחרי הפסקה ארוכה מבולימיה, אמנם הקאתי שלוש פעמים החודש אבל מלבד זה קמתי היום בשתיים בצהריים, אין לי חשק לחברים שרובם נעלמו בעצם, לא רוצה ללכת לאירועים משפחתיים, אני רווקה בת 35 וכל הזמן מפילה את המצב שלי על עינין הרווקות אבל האם כל הייאוש קורה לי כי אני רווקה? ממה אני סובלת? אני בקושי מתפקדת, קמה מאוחר, אני חסכנית כפייתית של כסף, אפילו אוטו לא מצליחה לקנות ויש לי כסף, אני אמורה לעבור מבית הורי וכבר עכשיו בחרדה שלא אסתדר כלכלית לבד. האם ציפרלקס יכול לעזור לכל זה?
שלום רב, ציפרלקס יכול להקל מעט, אבל הוא ממש לא יפתור את כל קשייך. הדבר הנכון עבורך הוא בעיקר טיפול פסיכולוגי ארוך טווח שיעזור לך לבחון עם עצמך את כל השאלות שהעלת כאן ודרך כך גם לגבש לעצמך את דרכי ההתמודדות. בהצלחה.
שלום אני לוקח זיפרקסה וסרוקסט ורציתי לדעת אם אני יכול להשתמש באלכוהול
שלום רב, שילוב של אלכוהול עם התרופות שציינת עלול להיות בעייתי. השילוב הזה עלול לגרום להגברה ניכרת של השפעת האלכוהול- כלומר טשטוש ועייפות. ניתן לנסות לשתות מעט בבית ולראות את ההשפעה (לא לפני נהיגה), בכדי שתוכל "להרים כוסית" בארועים חגיגיים. יש להמנע משתיה לא מבוקרת במסיבות או בפאבים.
אני לא יודעת אם אתה עדיין בקשר עם האתר IFEELGOOD ו/או אם אתה יכול או רוצה לבדוק לי בבקשה משהו... בלי סיבה מובנת לי (לא כתבתי שם מזמן,בעיקר קראתי) מופיע לי שאסרו עלי את הגישה לאתר לפי מספר הIP של המחשב.אם באמת עשיתי משהו לא בסדר(אני כבר נכנסת לסרטים שאולי עשיתי ושכחתי?) הייתי שמחה שיגידו לי מה כדי שלא אחזור על זה ואם לא.... בהודעה שלי יש את המייל שלי אם במידה מישהו משם מוכן ליצור איתי קשר. אודה לך מאוד אם תעזור לי לפתור את התעלומה. בכבוד רב, אני(אור)
שלום רב, ראי את התייחסותי לנושא שתי שאלות קודם לשלך.
שלום, לא רוצה להתאבד אבל לא מסוגלת לשאת יותר את הכאב הנפשי. כבר עדיף סרטן - אז לפחות משתיקים את הכאב עם מורפיום. בת 43 - ללא משפחה משלי, רק הורים זקנים ואח נשוי ללא...עובדת, אקדמאית, ללא חברים קרובים כמעט, סובלת כבר כמעט שלושים שנה מחרדות קשות ומדכאון. מטופלת מזה 7 שנים לסירוגין אצל פסיכולוגים (3 שונים) ובתרופות באופן קבוע - ניסיתי פרוזק, אפקסור במינון 300 מ"ג ליום, ועתה סימבלטה במינון 90 מ"ג ליום (אני גם שמנה מאוד, ואולי לכן המינון הגבוה). עם כל תרופה חל שיפור מה אבל למעשה, אם להודות על האמת, רוב הימים אני עדיין סובלת מהכל ומתחושת ייאוש קשה. אני כבר שנתיים על סימבלטה וכל השנה האחרונה היתה די סיוט, במיוחד בסמוך למחזור - אני מתחילה לחשוב שאם לא אמצא עזרה בתרופות איאלץ לסיים את חיי, שכן איני מוכנה לסבול כך עוד 30 שנה...לאחר התייעצות עם פסיכיאטר מומחה בשילוב תרופות הוא החליט להוסיף לי 40 מ"ג סורבון ואם זה לא יעזור ננסה להוסיף ריספרדל, שהיא תרופה אנטי פסיכוטית הניתנת במינון נמוך להגברת היעילות של תרופות נוגדות הדכאון. אשמח לשמוע חוות דעת מקצועית של הרופא בעניין וגם של אחרים הסובלים כמוני, ומחפשים חיפוש סיזיפי ועקר אחר התרופה שתעזור. איני מוכנה לעבור נזע חשמל, גם אם זה הפתרון היחיד שעוד נותר לנסות. לא מבקשת הרבה, רק לא לסבול!!!!!!!!!
שלום רב, נשמע שאת עוברת חים לא פשוטים. אני חושב שלטיפול הפסיכולוגי יש תפקיד חשוב, אבל אולי כדאי לשנות כיוון. האם היית בטיפול קוגנטיבי-התנהגותי? זה נחשב כיום כטיפול הבחירה לדיכאון. כיוונים נוספים הם תרופתיים, החל מהוספת רמרון לטיפול הנוכחי, דרך תרופות ממשפחת הטריציקליים (כמו אנפרניל, טופרניל ועוד) ואפשר להגיע גם לנרדיל, שלמרות שיש לה לא מעט תופעות לואי היא מאד יעילה. בקיצור- לדעתי יש עוד לא מעט אפשרויות, ולא מעט עבודה. זה מאד לא פשוט, ובטח לא מיידי, אבל אני ממש לא רואה סיבה ליאוש. היי חזקה, ואני כולי תקווה כי השיפור יגיע במהרה.
מה שלומך?.. רצית לשאול .. האם אתה יודע למה אתר IFEELGOOD לא מצליח לעלות לי ? היית כותב שם.. חג שמח .. ותודה. גם על זה שאתה מקסים ואדיב לכולם .. כיף לקרוא אותך כאן בשנה וחצי האחרונות. שרית
שלום רב, האמת שקצת נטשתי את האתר ההוא מחוסר זמן, וכשראיתי את הודעתך ניסיתי להכנס לשם ואכן האתר אינו עולה. לאחרונה גם הפסקתי לקבל מהם הודעות. אנסה מחר לברר מה קרה שם. ולבסוף-תודה על המשוב החיובי :-) המשך חג שמח גם לך.
אהלן ד"ר רציתי לדעת קצת מידע על סם החגיגת.כלומר מה התופעות של השימוש בזמן שהוא פעיל ואילו תופעות לוואי קיימות אחרי השימוש וגם האם ידוע איזה חומרים פעילים בו והאם הוא יכול לגרום לפסיכוזה? תודה מראש וחג שמח : )
שלום רב, תוכל לקרוא יותר על הסם באתר של אגודת אל-סם, בקישור הבא: http://www.alsam.org.il/info.asp?id=2
התחלתי ליטול רסיטל 20 מ"ג (עם מרשם של רופאת המשפחה). בעקבות תופעות הלוואי הקשות שהיו לי בשבועיים שלושה הראשונים כאשר נטלתי רסיטל בעבר (הגברת החרדות לדרגה בלתי נסבלת, רעדות פנימיות, אי שקט מזוויע, כאבי בטן - כל התופעות חלפו כלא היו כעבור כשלושה שבועות) התחלתי הפעם עם מינון של חצי כדור, כלומר 10 מ"ג. חלק מתופעות הלוואי שהזכרתי התחילו מייד ביום הראשון אפילו במינון הזה. יחד עם זה הרגשתי גם השפעה טובה. שאלתי היא האם יש איזושהי מניעה מלהישאר במינון של 10 מ"ג כמינון הקבוע. אני בת 59, גובה 150 ומשקלי הרגיל כ-43 ק"ג. חשוב לציין שלא ביקשתי רסיטל על רקע דיכאון אלא על רקע מצבי לחץ וחרדה מתמשכת. בתודה, ישראלה
שלום רב, אם זה עוזר- אז למה לא? כלומר, בד"כ מינון של 10 מ"ג נחשב נמוך מידי, אבל אם את חשה שזה נותן מענה מלא (והדגש הוא על: מלא) לבעייתך- אז אין בעיה ליטול 10 מ"ג. רק בריאות!
היום אני בן 35 ולאחר דיכאון קשה התחלתי לקחת סימבלטה שעזרה לי מאד ומזה כשנתיים אני מתפקד מאה וחמישים אחוז בעבודה וגם מבחינה חברתית. לפני שלושה חודשיים הכרתי בחורה והיה לנו רומן של חודש ימים, לאחר חודש של שיכרון חושים היא החליטה להיפרד ממני. אני התאהבתי בבחורה ומאז הפרידה התרסקתי ושוב אני לא מתפקד. הכאב בלב עצום ולכן העלתי את מינון הסימבלטה על דעת עצמי מי 60 מג ל 120 אך למרות זאת אני לא מצליח להתרומם בחזרה לנקודה שהייתי בא לפני האהבה הנכזבת. עברו חודשיים ולמרות שאני מכריח את עצמי לצאת לבלות ולעשות ספורט אני עדיין לא מצליח להתאושש מהדיכאון שאחז בי מאז הפרידה. השאלה שלי היא: האם יכול להיות שסימבלטה לא עוזרת לדיכאון כתוצאה מאהבה נכזבת? מה תוכלי להמליץ לי כדי לחזור למסלול החיים התקין?
שלום רב, תרופות אינן פתרון פלא לכל מצוקות הלב. תרופות עוזרות לדיכאון כשהוא מופיע כמחלה, כלומר ללא סיבה, או בעוצמה שחורגת במידה ניכרת מהסיבה שגרמה לכך. כאשר יש תגובה דיכאונית לאובדן, כמו במקרה שלך, לתרופות אין כמעט שום השפעה. במקרה כשלך ניתן להעזר בטיפול פסיכולוגי לעיבוד הפרידה. מקווה שתתגבר על כך במהרה, וגם שתמצא אהבה חדשה.
שלום רב, התחלתי לפני 3 שבועות טיפול בפלוטין בשעות הבוקר 20 מ"ג עקב דיכאון. האם יש חשיבות ממשית לנטילת התרופה בשעה קבועה בבוקר ? בימים מסויימים אני מתעורר ב-11-12 , ובימים אחרים אני מתעורר ב- 8-9.
שלום רב, לא, בפלוטין אין חשיבות לשעת הנטילה המדוייקת. הטווחים בשעות עליהם אתה מדבר סבירים בהחלט.
שלום, לפני מספר שנים אובחנה אצלי חרדה וטופלתי בתרופות שונות נגד דיכאון שעזרו בהתחלה, אבל גרמו לאחר זמן לנדודי שינה, חוסר יכולת להרדם, עייפות, וחרדה מעצם חוסר היכולת להרדם. נעזרתי בלוריבאן כדי להרדם. לאחר הפסקת התרופות ניסיתי תרגילי הרפיה לפני השינה והגעתי ליכולת להרדם גם ללא לוריבאן. בחודשים האחרונים אני מטופל בגידולים בכיס השתן (ניתוח, שטיפות ומעקבים) וכנראה שזה גרם לחזרה של החרדה, ואיתה חוסר היכולת להרדם, עייפות, חוסר תיאבון, וכו'. מזה מספר חודשים הצלחתי להרדם רק עם 0.5 או 1 מ"ג לוריבאן, אבל אני חושש מהמתכרות. לפני כשבוע ניסיתי להפסיק לגמרי את הלוריבאן בהדרגה, אך מאז איני מצליח להרדם ומרגיש רע ממעגל הקסמים אליו נכנסתי. כדי לישון כמה שעות בלילה אני לוקח זה מספר ימים נוקטורנו LS, אבל העייפות ממשיכה ואני לא בטוח אם זה הכיוון הנכון. עזרתך הטובה תתקבל בברכה לגבי האפשרויות לפתרון. תודה, דודי
שלום רב, ראשית כדאי לבצע הערכה מלאה של מצבך. בהחלט יכול להיות שיש מרכיב של דיכאון במצבך, ואז יש להתאים לכך טיפול. שנית, ניתן להעזר בטיפול קוגנטיבי-התנהגותי שיוכל להקל על מצבך. ושלישית, אם אתה חושש מהתמכרות לתרופות שינה ניתן לנסות טיפול ב-אוניסום, שיכול לעזור לשינה ללא סכנת התמכרות.
אני נוטלת אקומפליה ואפקסור יחד האם זה מסוכן? אם כן מה הסיכונים?
שלום רב, למיטב ידיעתי אין בעיה בשילוב בין התרופות.
שלום רב אני חולה המטופל בזיפקרסה 20 מגרם מזה כמה שנים . לאחרונה חלה ירדה במצבי הרופא המטפל שלי העלה המינון ל 30 מגרם ליום מזה כחודש. אומנם מצבי השתפר במעט אבל עדין אינני במיטבי. העיפות. חוסר הענין.בכלל בעבר תפקדיתי יותר טוב. האם כדאי להוסיף למינון שלי משהוא נוסף כיוון שנמאס לי ממצבי אני רוצה לחזור ולתפקוד נורמלי . והאם בכלל חוזרים למצב נורמלי כאשר מטופלים ( אני נוטל הכדורים באופן מסודר). בברכת חג שמח.ביבי
שלום רב, קצת קשה לי להעריך את מצבך ולכן לת המלצות קונקרטיות, לכן אתן מספר התייחסויות כלליות: ירידה במצב כמו שאתה מתאר יכולה להיות קשורה למחלה, אבל גם לבעיות אחרות כמו דיכאון. הטיפול תלוי בסיבה לירידה. באופן כללי ניתן לומר שבמצבים כמו שלך בהרבה מקרים ניתן לחזר לתפקוד טוב, אבל כמעט תמיד יש איזושהי ירידה תיפקודית, גם עם טיפול תרופתי טוב. מידת הפגיעה התפקודית משתנה מאדם לאדם. לפעמים היא כה מזערית עד שרק האדם עצמו חש אותה ואילו הסובבים לא חשים בכל שינוי, ובמצבים קשים התפקוד יכול להפגע במידה מאד משמעותית. כאמור זה מאד משתנה מאדם לאדם ואין דרך לנבא איך זה יהיה בדיוק אצלך. מבחינת הטיפול- אם זה קשור למחלה יש הגיון להעלות מינון או להחליף טיפול. אם זה משהו דיכאוני יש מקום לשקות הוספת נוגדי דיכאון.
שלום למעלה משנתיים אני מטופלת עם ציפרלקס -הייתי לוקחת וואבן ואחרי תקופה לא עזרהעלו לי במינון את שני הכדורים יחד הרגשתי יותר טוב אבל אחרי תקופה נוספת לא עזר נתנו לי אסיול 2מ"והסיפור חזר על עצמו והעלו אסיוול ל5 מ"ג ושוב אותה רוטינה בתחילה מרגישה טוב ואחרי כמה חודשים שוב הכדורים איבדו את האפקט שלהם יש לציין שאני במקביל נמצאת בטיפול פסיכולוגי ..מזה כשלושה חודשים אני בטיפול בסיכיאטרי גם..ומקבלת 225 מ"ג של ויפאקס xr ,כדור אחד של ציפרילקס 10 מ"ג (הייתי לוקחת פעמיים ביום)וכדור טראנקסל שעוזר לשינה -והוא גם מתחיל לאבד את האפקט אני יותר מידי עירנית בשבועיים האחרונים אני לא מרגישה שפיזית אני יכולה לתפקד. אני עולה במדרגות ומתעייפת אני הולכת מעט ומתעייפת .הייתי בחדר מיון ולא מצאו משהו חריג עשו לי בדיקות דם כלליות ושלחו אותי הבייתה למחרת הלכתי לרופא שלי והוא נתן לי לעשות בדיקות דם יותר מקיפות.הסתבר שיש ממצא בבידיקה alt 63 ולא יצא לי עדיין להיות בקשר עם הרופא שיסביר לי מה זה אומר כי חג עכשיו האם זה קשור לכמות כדורים שאני לוקחת?והאם ממצא הבדיקה מצריך טיפול אני יודעת שזה קשור לכבד אבל לא יודעת מה זה אומר? מה עליי לעשות שהגוף שלי מסרב לתפקד ,,יש לי ילדים שמבוהלים לראות אותי כך אני הגעתי לטיפול פסיכולוגי עקב הפינוי שהיה ,,יותר נכון הגירוש מביתי מהסביבה השקטה והקהילה המיוחדת שהייתה במקום,מילדים שמתרוצצים בכל הישוב בלי פחד..מישוב מגובש שכולם התפרקו מאז הפינוי,אנשים שחלו במחלות קשות .
שלום רב, נשמע שבאמת עברת הרבה בזמן האחרון, ולא סתם נגמר לך הכוח. בעניין בדיקת הדם- הדבר מעיד על הפרעה קלה בתיפקודי הכבד. זהו ערך שאינו מצריך שום פעולה מיידית מעבר לחזרה על הבדיקה (אפשר בהחלט לדחות את זה אחרי סוכות). אם עדיין התוצאה תהיה גבוהה יש מקום לבירור נוסף. ישנן עשרות סיבות לממצא כזה. בכל מקרה, ערך של 63 הוא חריג אבל לא מסוכן (בד"כ רופאים מתחילים להתייחס בחשש כשזה מעל 100-150). בקיצור- צריך לעקוב אבל בלי פאניקה. אני חושב שעיקר הטיפול צריך להיות פסיכולוגי. התרופות במקרה שלך יכולות רק לתת פלטפורמה, אבל לא לחולל שינוי מלא. תרופות כמו טראנקסל, אסיואל וואבן הן תרופות שאצל חלק מהאנשים נצפית להן הסתגלות מהירה והן מפסיקות להשפיע. במקרים כאלו עדיף להעזר בתרופות להורדת מתח כמו פנרגן, מודאל ועוד. מקווה שתחזרי לעצמך במהרה, ושהשנה הקרובה תהיה טובה יותר. חיזקי ואימצי.
הבן שלי מקבל לפונקס ופנרגן התחלת טיפול ואני מאוד מפחדת מהטופעות לוואי שאמרו שהיא יכולה לעשות כרגע הוא מקבל 100 ובהדרגה יעלו לו מה אתה חושב על התרופה ניסינו קודם פרפננן ואחר כך רספידל כשלושה שבו
שלום רב, לפונקס היא תרופה מאד יעילה. מאידך יש לה לא מעט תופעות לואי. רוב מי שמפסיק טיפול עושה זאת בגלל תופעות לא מסוכנות, כמו עייפות, השמנה, ריור וכו'. התופעה המסוכנת העיקרית, של ירידה בכמות התאים הלבנים וסכנת זיהומים, היא נדירה יחסית, ומאידך מתבצע מעקב צמוד של ספירת דם, כך שאם זה קורה ניתן לגלות את זה בזמן, ולהפסיק את הטיפול ללא נזק. זה באמת נשמע מפחיד, אבל כאמור זה נדיר יחסית ובגלל המעקב אם זה קורה זה מתגלה בזמן. בהצלחה.
שלום ד"ר, ברצוני לשאול 2 שאלות עקרונייות על אופן פעולתן של תרופות לדיכאון. 1. במידה ולאחר חודשיים של שימוש בתקופה מסוג רסיטל אין הטבה, האם המעבר לתרופה מסוג אחר (למשל פרוזאק) דורשת המתנה של 3-4 שבועות מחדש או שמא קיומה של התרופה הקודמת בגוף תזרז את ההשפעה של התרופה החדשה ? 2. במידה ואני נוטל מזה חודשיים רסיטל במינון מוסייים, העלאת המינון תפעל באופן מיידי או שמא גם להשפעה של העלאת המינון צריך להמתין 3-4 שבועות? תודה
שלום רב, 1. כל תרופה "נספרת מחדש", כלומר זקוקה לזמן המתנה מחדש, בד"כ כ- 3 שבועות. 2. בעליית מינון ניתן לראות השפעה בטווחי זמן קצרים יותר, כלומר אם עלינו ל- 30 מ"ג, יש סיכוי טוב שאם יגיע שיפור הוא יגיע תוך שבוע-שבועיים.
שלום רב, בת 27, הפסיכיאטרית שלי נתנה לי טיפול בפריזמה בשל בעיית חרדה ונדודי שינה מזה 4 חודשים. מדוע בשונה מכדורים אחרים מאותו סוג, בעלון הרשמי לצרכן של התרופות פריזמה ופלוטין מצויין שהטיפול הוא לדיכאון והפרעה כפייתית, אך לא מצויין כלל שזה להפרעת חרדה- 1. מדוע זה ? בעבר השתמשתי בפלוטין עד 40 מ"ג עקב דיכאון מספר פעמים, בפעם ראשונה זה עזר לי והפסקתי עם ההטבה במצב. בפעמים האחרות נטלתי בצורה לא מסודרת ונראה לי שגם הפסקתי באמצע וללא הדרגה ולא זכור לי שהיתה הטבה. 2. האם לאור הנטילה הבלתי מסודרת של הכדור בפעמים האחרונות אפשר שהתרופה לא תהיה אפקטיבית בפעם הזאת או שכל פעם שמתחילים טיפול זה "סיבוב חדש" והגוף לא "זוכר" ? 3. האם העובדה שתועפות הלוואי שהיו לי בפעמים הקודמות כמו ירידה בחשק המיני מעידים שהכדור בכל זאת אפקטיבי וקיומן של תופעות הלוואי מעידות על אפקטיביות בהשפעה הצפויה נגד החרדה ? תודה וסליחה על ההארכה. אליענה
שלום רב, ההתוויות שאליהן רשומה תרופה אינן משקפות בהכרח את כל ההתוויות להן היא יעילה. הסיבה שלא תמיד רשומות כל ההתוויות בעלון לצרכן קשורה לעובדה שבשביל שההתוויה תהיה רשומה צריך לאשר אותה במשרד הבריאות. כל רישום של התוויה חדשה עולה ליצרן כ- 10,000 ש"ח. זו הסיבה שלא תמיד רושמים את כל ההתוויות. מבחינת היעילות- העובדה שתרופה כלשהי עזרה בעבר לא מעידה בהכרח שתעזור בעתיד. העובדה שהיא לא עזרה- גם לא מעידה שהיא שוב לא תעזור. ואחרון חביב- הופעת תופעות לואי אינה מעידה על יעילות התרופה.
יש לי עומס במחשבות מה שגורם לי כל היום לחלום ולחשוב בהקיץ אני נראה לאחרים מרחף. אני לא אדם לוגי מאז ומתמיד שוטטתי יותר בעולמי הפנימי או "נוסע" במחשבותי, מנגד היום העומס מפריע לי! מה זה עומס במחשבות מבחינה פסיכיאטרית/פסיכולוגית? תודה
שלום רב, התופעה שאתה מתאר יכולה להיות קשורה למגוון שת תחומים, החל ממשהו לחלוטין נורמלי שאינו דורש שום התייחסות וכלה בהפרעות נפשיות קשות. זו שאלה של מינון וכמה זה מפריע. לפי מה שאתה מתאר כנראה אצלך זו הפרעה קלה יחסית, אבל לצורך איבחון יש להגיע לפגישה מסודרת עם איש מקצוע.
תודה על תגובתך. עוד דבר, אילו הפרעות נפשיות למשל?
היי מה שלומך?, חזרתי לטיפול לאחר שלושה שבועות שלא הגעתי. עם זאת רציתי לשתף אותך בכמה דברים המבלבלים אותי, כמה נקודות בהן אני לא מצליחה לגבש בהן דעה או עצמי לא רציתי לחזור למטפל שלי כי אני מאוהבת בו - אהבה רומנטית. כואב לי בגוף לדעת שהוא לא נוגע בי ואני עושה מניפולציות די ילדותיות כדי לשוחח איתו מחוץ לשעה או כדי להרגיש קרובה. ואז חשבתי לעצמי, למה בעצם לסבול את הכאב הזה ואז קבעתי לי מטפל אחר. בזמן שבין לבין חשבתי שחשוב לי להגיע למטפל הקודם (לא נפגשתי עדיין עם החדש) ולשתף אותו בעוצמות, בהתאהבות ובכאב הפיזי בהעדר המגע. הוא מגיע לפנטזיות שלי, המחשבה שהוא נוגע באשתו מכאיבה לי בבטן. הגעתי לפגישה סיפרתי (רציתי למות מהבושה) את האמת כפי שהיא ועד כמה חשוב לי להגיע לטיפול חדש מבלי לרצות מגע פיזי ולראות במטפל מטפל ולא מושא התאהבות רומנטית. במהלך השבוע החלטתי ביני לבין עצמי לא לחזור, להתחיל לטפל בעצמי ובתחושות הללו מול מטפל חדש "רענן" נקי מכל הכאב הזה. מישהו שיהיה עבורי מטפל ולא אהיה מבולבלת כל כך. אני יודעת שהתאהבות במטפל זו כזו קלישאה וכל הזמן אומרים להישאר ולברר מה משוחזר וכו', אבל , אני מדברת איתך על עוצמות שמחבלות לי בחיים, בחיי המין, ברגש ובשגרה. כאב פיזי מצורך וגעגוע למגע של שלעולם לא יתאפשר כי הוא כזה "מקצועי". האם יש מצבים בהם בעוצמות מסוימות שחורגות מהנורמאלי תאמר לי בתשובתך "לא בכל מחיר" שאולי המחיר שאני משלמת הוא אכן גבוה מדי וכדאי שאפנה לטיפול אחר. או שבכל מקרה ובכל עוצמה תישא את הדגל הטיפולי ותאמר לי "חשוב שתישארי לברר". כבר שנה שאני מרגישה כך ורק עכשיו העליתי זאת. אני מרגישה שאני מזניחה את כל התמות החשובות האחרות, ששום דבר אחר לא ממש מטופל כי העוצמה של הנושאים האחרים מחווירים למול התשוקה אליו. אני לא יודעת אם העצב והכאב מגיעים בגלל חסר שלו או שכואב לי נורא ולכן זקוקה לו. אשמח אם תוכל לשפוך אור על מה שקורה לי. אתה יודע אני אומרת לעצמי איזה כאוס, באתי לטיפול כדי לטפל בכאב ובכל מיני רגשות אקסטרים אחרים, ועתה נוסף לכאב גם הכאב של ההתאהבות והצורך הבלתי נלאה של הצורך הפיזי שלי במטפל שישכב איתי, שיחבק אותי שיחדור לתוכי. ואני בכלל בחורה שמתביישת לדבר על תחומים מיניים או להתחיל עם מישהו, ופתאום אני באה למטפל עם הצהרות מיניות שמביכות. הגעתי אליו, למטפל לפני מעל שנה עם עצב מאוד קשה עם התקפי בכי שפוקדים אותי במהלך היום עם ייאוש מאוד קשה והכול בלי סיבה חיצונית. לפי הספר שלכם כל התחושות הקשות שלי די מאפיינות דיכאון יחד עם זאת זה ארוך מדי מכדי להיות דיכאון הייתי שמחה אם הייתי מסביר לי גם נקודה זו. יכול להיות שאני מתפקדת ולומדת והכול אך יחד עם זאת מעל שנה התחושות הפנימיות של הדיכאון לא עוזבות אותי, אולי יש לי דיכאון כרוני? מתי זה עובר? כאילו הכל התחיל לפני יותר משנה וכאילו השמחה מתה לי (מסרבת לקחת כדורים רוצה לנסות לעבור זאת בעצמי). אשמח אם תוכל להסביר לי קצת גם את מה שקורה לי וכן מה לעשות עם הטיפול. חג שמח ד"ר שמגר, ותהיה לך שנה מלאה בטוב מבחוץ ומבפנים לך וליקיריך
שלום רב, אוף, לא פשוט. באמת לא פשוט.... אני מאמין שאת צריכה ללכת עם תחושות הבטן שלך- כלומר ללכת למטפל חדש. אגב, גם עם המטפל החדש תוכלי לבצע בירור של מה שקרה לך (וכדאי שתעשי את זה שם). זו לא קלישאה להתאהב במטפל. זה פשוט יכול לקרות. גם מטפלים מתאהבים במטופלים שלהם. זה הכי נורמלי שבעולם כששני אנשים נמצאים בקשר טוב ומיטיב שיקרה דבר כזה. לגבי משך הדיכאון- בממוצע, ללא טיפול, דיכאון נמשך 13 חודשים. וזה רק הממוצע. בלי קשר, יש מצבם של דיכאון קל וממושך הנקרא "דיסתימיה". אז זה נמשך שנתיים לפחות. אני לא בטוח שזה מצבך כרגע, אבל זו אפשרות. בכל מקרה, שווה לנסות טיפול מסוג קוגנטיבי-התנהגותי שהוא יעיל מאד לדיכאון ויחסית קצר. בהצלחה!
שלום, יש לי מספר שאלות, אודה אם תענה על כולן: התחלתי לקחת פאקסט מזה שבוע, במינון של 20 מ"ג. מתי אני צריכה להעלות את המינון אם אין שיפור, באיזה קצב? האם ישנן השפעות שליליות ארוכות טווח על היריון בעתיד? (אם אני לוקחת תקופה ארוכה ומתכננת היריון בעוד כשנה שנתיים, זה יכול להזיק?) בלילה קופצת לי כף הרגל, מעין טיקים כאלה, זה "נורמלי"?
שלום רב, מינון פאקסט לדיכאון הוא בד"כ 20 מ"ג. רק אם יש תגובה חלקית ב- 20 מ"ג שלא מתקדמת מעל חודש וחצי יש מקום לשקול עליה במינון. אם אין תגובה כלל אחרי חודש- יש מקום לשקול הפסקת הטיפול. הקפיצות שאת מתארת ברגל יכולות לקרות. זה לא מסוכן ובהרבה מקרים עובר אחרי מספר שבועות. לגבי הריון- אין נזק מצטבר, אבל יכול להיות סיכון מסויים אם לוקחים את הטיפול בזמן ההריון. כשתגיעי לשם תצטרכי להתייעץ לגבי הטיפול תוך כדי הריון. בנתיים- רק בריאות.
שלום רב, איזה מינון בלוסטראל נותנים בדרך כלל לOCD? הבנתי שהיום הרבה חולים כבר עוברים את ה200 מ"ג...עד לאן מגיעים בפועל?
שלום רב, אין משהו מקובל וסגור בנושא זה. נתקלתי בחולים שקיבלו עד 300 מ"ג, אבל אולי יש מישהו שניסה גם יותר. ברמה הפורמלית המינון המירבי הוא 200 מ"ג.
ד"ר שלום , ראשית תודה על תשובתך. רציתי לציין שאת הציפרלקס 15 מ"ג אני כבר לוקח כמה חודשים. את הסורבון (15 מ"ג) אני לוקח כשבועיים. בתשובתך אמרת שמינון סורבון של 15 מ"ג איננו יעיל (ואכן אני עדיין חרד. יש לי תחושות של לחץ בחזה ודפיקות לב כשאני חרד) האם מינון של 30 מ"ג נחשב ליעיל? תודה
בד"כ מינון יעיל הוא 30-60 מ"ג סורבון. כאמור יש לחכות כשלושה שבועות מההגעה למינון ועד להשפעה. וכמובן- לשום תרופה אין 100% יעילות. בהצלחה.
ד"ר שלום אני סובלת מחרדות מחשבות טורדניות, תשדירים על תאונות או סרטן שד מלחיצים אותי מכניסה לראש כל מיני דברים מה עלי לעשות חוץ מלא לראות אבל כבר ראיתי מה לעשות? תודה גדולה
שלום רב, מאד קשה להתמודד עם מצב כזה לבד. יעוץ מקצועי יכול לעזור לך להתמודד עם זה. הכי יעיל הינו טיפול קוגנטיבי-התנהגותי. שם תוכלי לקבל הנחיה אישית איך להתמודד עם זה ולנצח את זה. בהצלחה.
יכול לעזור לעשות חוויה מתקנת: אם ראית דברים שהפכו למטרד, תעשי הפוך - תראי דברים יפים וטובים עד שהנזק יתפוגג.
אני חווויתי משהו דומה שהיה קשור לבעלי חיים, התחברתי לאינטרנט לכל האגודות של ניצול בעלי חיים בתעשייות ונכנסתי לזה כל כך חזק, עם מחשבות טורדניות וטקסים של שוב ושוב ושוב לפתוח סרטונים (אף שראיתי), פרווה, צמחונות ומה לא.... סבלתי מאד. הלכתי ל-cbt תראפיה קוגניטיבית התנהגויתית שעזרה לי חלקית (צריך המון כוחות כי זה דורש חשיפה לחומר המאיים כחלק מהריפוי) ואח"כ טיפול דינאמי שהשלים הכל והוציא אותי לגמרי מזה! היום אם אני נחשפת למידע, אני מבינה שאין לי שליטה בכל המתרחש בעולם ומניחה לזה ובמסגרת יכולתי אני עושה (דוגמא - תרומה לאגודה) פה ושם צצות חרדות, אינני משולמת (בין השאר, מחלות), אך עם כוחות הרבה יותר מחוזקים, זה הופך ליותר אפשרי להתמודדות טובה דיה.
שלום רב לדוקטור עופר שמגר היקר, שמי יהב ואני לומד לפסיכומטרי. התחלתי לקחת לפני מספר חודשים 2 מ"ג ריספרדל בגלל שהיו לי עומס במחשבות. יש לי אבל תחושה שהוא פוגע לי ביכולת לעשות חישובים במתמטיקה בגלל שפעם יכולתי לחשב בראש דברים כמו 740X50 לדוגמא והיום אני כבר לא יכול... זה יכול להיות מהתרופה? היא יכולה לפגוע ביכולת לחשב דברים בראש?
יהב שלום, רוב הסיכויים שהקושי לחשב נובע מאותו מצב שבגללו החלת לקחת את הריספרדל. מצבים של עומס מחשבות כמו שתארת פוגעים הרבה פעמים בחדות החשיבה, ולפעמים אפילו עם טיפול טוב נשאר קושי מסויים, כמו למשל עריכת חישובים מסובכים. במקרים נדירים ריספרדל גם יכול להקשות בביצוע פעולות חשיבה מורכבות, אבל הסיכוי שזו הסיבה נמוך במידה ניכרת לעומת הסיכוי שהסיבה האמיתית קשורה לבעיה ממנה הינך סובל (עומס מחשבות).
שלום ד"ר, בהמלצת רופאת המשפחה שרשמה לי ציפרלקס אני מתכוון לעבור בזמן הקרוב תוך כדי הפסקת האלטרול שלוקח (25 מ"ג) ליום. שאלתי היא האם ניתן לעשות זאת מהיום למחר,? או שייש צורך קודם בהפחתה הדרגתית של האלטרול? תודה ויום טוב.
שלום רב, אין בעיה להפסיק אלטרול 25 מ"ג בבת אחת ולעבור לציפרלקס.
שלום התחלתי לקחת לפני שבוע ויאפקס אקס אר 150 מ"ג, והיו לי תופעות לוואי לכן הפסיכיאטר שלי אמר לי לקחת 75 מ"ג ואחרי שבוע לחזור ל - 150. לקחתי בבית המרקחת את ה -75 מ"ג ורק אחרי שלקחתי כדור שמתי לב שנתנו לי ויאפקס, ולא ויאפקס xr . השאלה שלי היא האם יש הבדל בין השניים, ומה יותר טוב? ומה עדיף לעשות עכשיו? תודה ויום טוב ורד
שלום רב, מדובר באותה תרופה, רק עם זמני השפעה שונים. לויאפקס הרגיל השפעה קצרה יותר לכן צריך לקחת אותו פעמיים ביממה. ה- XR ארוך טווח לכן ניתן לקחתו פעם אחת ביממה. מומלץ לחצות את הכדור של ה- 75 מ"ג הרגיל לשניים ולקחת פעמיים ביממה.
לאחר נסיון עם רסיטל שחיזקה לי מאוד את הביטחון העצמי והריכוז ומאידך עירנות יתר וחלומות רעים ועייפות לקראת הלילה וחוזר חלילה החלפתי לציפרלקס שגם גרמה לבעיות של עירנות בלילה וחלומות עכשיו אני עם סרוקסט ועדיין יש את התופעה רק במידה מוחלשת האם כדאי להחליף למשהו אחר? אודה על תשובתך כדי שאוכל לחזור לישון בחזרה .
שלום רב, אני מחפשת את הטלפון של פרופ' יורם יובל. האם ניתן לעזור לי?
02-5790911
להתקפי חרדה: מס' שאלות: 1. האם לכדור יש השפעה על כולסטרול טוב או רע? 2. .המינון שלי הוא 50 מ"ג .נוטל אחה"צ. 3.בנוסף נוטל לוריוואן 1 מ"ג עד 1.5 מ"ג ולא מצליח להיגמל! 4. הלוסטראל שעה לאחר נטילה לא מרגיעה ואף יוצר צורך לכדור הרגעה. האם המינון של הלוסטראל קטו מידי? איך ניתן לשפר את המצב??? אני סובל ברמה יומיומית מכאבי גוף עזים שחולפים רק כשעה לאחר נטילה. בבקשה עצתך חג שמח!
שלום רב, מינון של 50 מ"ג הוא נמוך יחסית. יתכן שזו הסיבה שאין השפעה מלאה. יכול להיות שזה גם מה שמקשה על הפסקת הטיפול בלוריואן. לוסטרל לא משפיע על שומני הדם, ואינו משפיע על הכולסטרול. הייתי מציע לשקול העלאת מינון. ניתן להגיע ללא בעיה ל- 200 מ"ג ליום. זה המינון שבהרבה מקרי חרדה אכן עוזר.
שלום רב לדר' אני נוטלת מיזה כשנה רסיטל 20 מ"ג ניתן לי ע"י רופא פסיכיאטר, קיבלתי את התרופה עקב חרדות שתוקפות אותי, אך איני מרגישה שום שינוי עם התרופה הנ"ל, פניתי לרופא שוב והוסיף לי קלונקס 0.5 מ"ג כדור ביום. לפעמים אני נוטלת אפילו 2 קלונקס במשך היום ומרגישה מעט הקלה. בביקור האחרון אצל הפסיכיאטר סיפרתי לו שוב שאיני מרגישה שום שינוי ברסיטל וכי יש לי חרדות אולי יש טעם בהחלפת התרופה, הרופא החליף לי לתרופה בשם סרנדה 50 מ"ג כדור ביום ואמר להפסיק את הרסיטל ולקחת בבוקר את הסרנדה. האם אין בעיה בהפסקה מיידית של הרסיטל ולקיחת התרופה האחרת שציינתי? עוד לא התחלתי לקחת מאחר ואני חוששת. מקווה לקבל את חוות דעתך בנושא. מודה מראש על תשובתך. שבוע טוב!
שלום רב, אין בעיה לבצע החלפה מיידית כזו. יש לזכור כי 50 מ"ג סרנדה הם מינון נמוך יחסית ויש סיכוי גדול כי יהיה צורך בהעלאת המינון.
שלום לד"ר שמגר, אני נוטלת שקית של גרגרי פנטסה למחלת קרון (דלקת של המעיים) ואח"כ נוטלת רמוטיב נגד דיכאון. האם יש תופעות לוואי כאשר נוטלים את שתי התרופות? בתודה מראש, אורית
שלום רב, אינני מכיר בעיה בשילוב התרופות הללו.
מדובר על גבר גרוש שטען לקראת סוף הקשר שהתגרש כי הכה את אישתו לשעבר ובגלל זה הם התגרשו. המכות שהיו הן בעיטה, דחיפה ובוקס, כלומר לא ממש הרג אותה במכות, אלה מידי פעם. אחרי שהתגרשו הוא היה בטיפול פסיכולוגי משפחתי וכיום הוא מקבל כדורי ציפרלקס. הוא טוען שהיה אלים כי לקה במחלת חרדות שהתפרצה אצלו, האם בגלל שהוא לוקח ציפרלקס הוא ישלוט במכות בעתיד, הבנתי שהוא חוזר אליה בקרוב, האם אדם כזה יכול להשתנות והאם זה קשור לחרדות כל עינין המכות או שזה תירוץ? תודה
שלום רב, תרופות לא עוזרות לאלימות. טיפול פסיכולוגי יכול מאד לעזור. האם זה אכן יעזור? קשה לדעת. כך או כך- בהצלחה.
הי, לפני כחודשיים קרה לי אירוע טראומטי במשפחה, אחד מבין הרבה, בעקבותיו לבסוף חטפתי התקף חרדה (דופק לב, אי תחושה בידיים וברגליים, תחושת פחד, רצון עז לברוח). רופא תורן באותו לילה נתן לי כדור הרגעה לאותו יום ולמחרת נשלחתי לפסיכיאטר בבריאות הנפש שרשם לי 0.25 מ"ג קלונקס 3 פעמים ביום. זה ממש לא שינה כלום , כל השבוע חוויתי אותן הרגשות וגם בקושי ישנתי. כשחזרתי הרופא העלה לי את המינון ל 0.5 מ"ג פעמיים ביום, זה שיפר, אבל היו לי פעם או פעמיים ביום התקפות דומות, לעיתים חזקות לעיתים חלשות. מבחינת תפקוד - חוץ מאותו שבוע שנטלתי 0.25 כפול 3, אני מתפקדת כרגיל בעבודה, עם בן הזוגף יוצאת, עושה הכל , כרגיל. אין בי דיכאון ואני אפילו מרגישה שאולי המשבר שחוויתי חיסן אותי באיזושהי דרך. אבל... בגלל ההתקפים שחלו ונישנו פה ושם והשינה לא התייצבה, כרגע אני על 0.5 מ"ג 3 פעמים ביום. מרגישה מצויין, והפסיכיאטר רוצה להעביר אותי לציפרלקס למרות שאני מתעקשת שלדעתי אני לא אדם חרדתי אלא אדם שספג די הרבה ופשוט בסוף נשבר בצורה של התקף חרדה (נניח אדם אחר היה יכול לקבל התקף לב לדוג'). אני לא חרדתית קבועה, והחרדה שעלתה בי עלתה מסיבה ספציפית וממוקדת, אז למה להעביר אותי לטיפול קבוע ארוך טוח שנותנים לאדם שמאובחן כלוקה בחרדה כרונית? (ד"א- הייתי אצל עוד פסיכיאטר לחוו"ד ושני הפסיכיאטרים איבחנו אותי כעוברת משבר ולא כחרדתית ועדיין המליצו על ציפרלקס). אני רוצה להתחיל לרדת במינון של הקלונקס בהדרגה, ז"א רבע כדור למשך שבועיים ואח"כ עוד רבע כדור משעה אחרת ביום למשך שבוע שבועיים וכן הלאה, עד שארד לגמריי מהקלונקס. האם זה אפשרי? במידה ואחריי שאתחיל להוריד מינונים כה מזעריים וארגיש חליליה משהו לא טוב, אסכים לציפרלקס, אבל מה דעתך? האם אני יכולה לנסות להתנקות מהקולונקס וזהו? לאט ובזהירות? אם יפרוץ אצלי אי פעם התקף חרדה נוסף (כי כולם אומרים שזה עלול לקרות מאחר וכבר חוויתי אחד) אז פשוט אקח כדור שאשמור איתי תמיד של 0.5 מ"ג ואעביר את הפניקה לאותו הרגע. אנא הסבר לי האם החלטתי נכונה ואם לא מדוע. תודה, תמי
שלום רב, קצת קשה לי לתת המלצה בלי לבדוק אותך, אבל בסכ"ה דברייך נשמעים הגיונים וסבירים, ונראה שאת נוקטת את כל הצעדים הנכונים בשביל נסות להפסיק עם הקלונקס. בשולי הדברים, ראוי לצין כי במידה ויש צורך בטיפול ממושך כדאי לשקול פניה לטיפול קווגנטיבי-התנהגותי, שיוכל לתת לך כלים להתמודדות לבד ופחות השענות על תרופות. כך או כך- בהצלחה!
שלום רב הנני נוטל לוסטראל 100 מ"ג , בתוספת כדור של מודל פורטה ליום שאלותיי הן : האם במינון מתאים למחשבות טורדניות , ולחרדה חברתית ? שנית יש לי מידי פעם התקפות על בסיס יומי של נפיחויות אשר מלווה בכאבי בטן , האם ישנו טיפול לכך ?, האם יכול להותיר נזק בלתי הפיך? אשמח לתשובתך ירון
שלום רב, מינון הלוסטרל היעיל לחרדה חברתית ומחשבות טורדניות הוא לפחות 200 מ"ג ליום. בעניין הנפיחויות מומלץ להתייעץ עם רופא גסטרו-אנטרולוג.
ד"ר שלום סובל מחרדה התחלתי לטול סורבון 15 מ"ג (7.5 מ"ג כפול 2) בנוסף לציפרלקס 15 מ"ג לפני שבוע וחצי האם 15 מ"ג זה מינון נמוך מידי? (בינתיים אני לא כ"כ מרגיש את השפעת התרופה) האם עדיף לקחת את הסורבון 3 פעמים ביום (במקום פעמיים)? יכול להיות שהתרופה משפיעה רק לכמה שעות? תודה!
שלום רב, מינון של 15 מ"ג סורבון הוא נמוך יחסית ובד"כ לא יעיל. בכל מקרה לוקח לשתי התרופות לפחות 3 שבועות עד לתחילת ההשפעה. קצת סבלנות והמצב ישתפר.....
שלום רב, אני נוטלת כדור ציפרלקס ביום בשל חרדות ,האם ניתן להמשיך בהריון? האם טיפלת בנשים שנטלו בהריון? ומה בנוגע להנקה? שבת שלום ותודה
שלום רב, הסיכון בנטילת ציפרלקס בהריון נמוך אבל קיים. יש סיכוי להתפתחות לחץ דם ריאתי מוגבר בילוד, ביחוד כאשר נוטלים את התרופה לקראת סוף ההריון.. כדאי להתייעץ עם המרכז ליעוץ תרופתי בהריון (יעוץ טרטולוגי) בהדסה.
המצב בגטאות? ברצוני לשאול מספר שאלות: א. האם הפרעות חרדה למינהן היא תכונה גנטית? היכן ניתן לקרוא על כך בעברית והיכן ניתן להשיג ספרים בנושא? ב. עד כמה שידוע לי הרפואה רואה בחרדה ירידה ברמת הסרטונין במוח (והבנתי שעוד הורמונים - לא ממש הבנתי את זה).לגבי דכאון, יש דכאון מצבי ודכאון לא מצבי.ועכשיו לשאלתי: טבעי היה שהאנשים שחיו בגטאות בתקופת השואה יהיו דאוגים ועצובים. כנראה שבכלים של היום, הם כולם (ובמיוחד מי ששמע על מה שקורה מחוץ לגטו או שהעריך (הערכה נכונה) שטוב לא יהיה מכל המצב הזה) היו נחשבים לחולי דכאון וחרדה, ואם אז היו הכלים של היום, היו נותנים להם תרופות כמו שיש היום (אם הנאצים היו מאפשרים ......)אז מה, היו נותנים להם תרופות ולמרות המצב החמור ששרר אז הם היו מאושרים ונטולי דאגות?.... בקיצור איפה עובר הגבול בין נורמלי ללא נורמלי במצבים הללו?
שלום רב, שאלות חשובות ומרכבות, ואנסה לענות: 1. כן, לחרדה יש מרכיב גנטי, ורואים משפחות בהן יש יותר חולי חרדה ממשפחות אחרות. זה לא אומר שיש תורשה אוטומטית מאב לבנו, אבל הסיכוי לחלות עולה אם יש קרוב חולה. 2. אני מבין שאתה מחפש ספרות חצי מקצועית. אינני מכיר כל-כך. נסה לקרוא במילון המונחים שבאתר ifeelgood או בויקיפדיה. 3. הגורם לחרדה ודיכאון הוא מורכב, וכנראה לסרוטונין יש חלק משמעותי, אבל זה לא הכל, ויש עוד מרכיבים רבים לתופעה. חרדה מוגדרת כפחד מאיום פנימי ולא מאיום ממשי חיצוני, כך שהדוגמה שהבאת בעניין השואה לא מתאימה. למרות זאת, גם כיום כשאנשים נמצאים בלחץ בגלל איום חיצוני (פיטורין, גירושין וכו') ניתן להקל עליהם עם תרופות. הם לא יהפכו מאושרים ורגועים, אלא קצת פחות לחוצים וקצת פחות מדוכאים. ניתן לומר שככל שיש יותר סיבות אמיתיות למצב, ככה התרופות פחות יעילות, ולהפך. כלומר- מי שבחייו הכל בסדר, וללא סיבה ברורה הוא מפתח דיכאון או חרדה, יש סיכוי גבוה שתרופות יעזרו לו.
בעקבות משבר פסיכוטי החל בני לקבל רספרדל, הסימפטומים הפסיכוטיים נעלמו ובמקביל חלה האטה מסויימת בתפקוד. מספר שבועות לאחר מכן חלה ירידה דרמטית במצב הרוח,האנרגיה והמוטיבציה והוא צנח למצב דכאוני קשה. ידוע לנו שיש תופעה של דפרסיה פוסט פסיכוטית, ביחד עם זה אני תוהה אם יכול להיות שהרספרדל יכול לתרום לדכאון, אם יש מחקרים בנושא ואם ידוע על מקרים דומים.
שלום רב, למיטב ידיעתי ריספרדל אינו תורם לדיכאון, ושינויי מצב הרוח כנראה קשורים לדיכאון פוסט-פסיכוטי.
ואם כן, האם נמצאת בסל הבריאות? תודה מראש על עזרה.
שלום רב, למיטב ידיעתי התרופה לא משווקת בארץ.
שלום לבן זוגי אין חשק מיני. היינו בטיפול של שנה אצל פסיכולוגית אך היא אמרה שיש לו ליבידו חלש ושאין מה לעשות עם עניין החשק. הבעיה הייתה לו עם כל בנות הזוג שהיו לו. האם בעיה של חוסר חשק מיני אצל גברים היא בעיה שהפסיכיאטריה יכולה לתת לה מענה?כלומר - האם כדאי גם ללכת לייעוץ אצל פסיכיאטר?
שלום רב, הכי טוב ללכת ליעוץ במרפאה סקסולוגית. יכולות להיות סיבות רבות לכך, החל מבעיות הורמונליות ועד חויות בילדות המשפיעות על הליבידו. במרפאה סקסולוגית יוכלו לבצע הערכה מקיפה, בדגש על הבעיות הגופניות, ובהתאם להמליץ על טיפול. יחסי מין הם חלק משמעותי מאד בזוגיות וחשוב לעשות הכל בכדי שהם יהיו מספקים לשני הצדדים.
שלום, יש לי מספר שאלות ואודה אם תתייחס לכולן: התחלתי לפני מספר ימים ליטול כדורי פאקסט לטיפול נגד חרדה ודיכאון. מאז יש לי תופעות של כיווץ הלסת (הלסתות שלי רוצות בכוח "להידבק" אחת לשנייה), רעידות של השיניים (כאילו כמו כשקר לנו) ולפעמים כמה שניות של "קצר חשמלי". האם זה אמור להיות ככה? כמו כן, האם יכול להיות שבכמה ימים האלה החרדה עולה יותר מתמיד? כמה זמן לוקח לכדורים להשפיע? ושאלה אחרונה: בעבר נטלתי כדורים מסוגים שונים, בייעוץ פסיכיאטר כמובן, כגון פבוקסיל, ציפרמיל, מירו, אפקסור ועוד ואף כדור לא השפיע עלי ולכן הפסקתי את הכדורים. האם ייתכן שכדורים מהסוג הזה אינם אפקטיביים עבור אנשים שהם "פריק קונטרול" בחייהם ובגלל שפחדתי מלהתמכר - לא נתתי לגוף שלי להיות מושפע מהם ? אודה לתשובתך
שלום רב, התופעות שתארת יכולות להופיע בתחילת הטיפול. בד"כ זה עובר תוך 2-4 שבועות מתחילת הטיפול. כדאי לפנות לרופא ליעוץ, ולפעמים ניתן להעזר בתרופה זמנית כנגד תופעות אלו. לפעמים גם החרדה עולה בתחיל הטיפול, וגם זה לרוב משתפר. לגבי התגובה לטיפולים- בכדי לקבוע שלא הגבת לטיפול צריך לודא שקיבלת מינון מלא לפחות לחודש (ועדיף חודש וחצי). אם הפסקת קודם, זה לא ברור שלא הגבת, ויכול להיות שאם היית מחכה אז היה נוצר שינוי במצבך. אין קשר בין תגובה לתרופות ודפוסי אישיות (כמו מישהו שהוא קונטרול-פריק). האדם לא יכול להשפיע בכוח מחשבתו על התגובה לטיפול, אלא רק במעשיו (למשל-לא לקחת את הטיפול במלואו). מקווה שהפעם זה יצליח!
ד"ר שמגר תודה על תשובתך הקודמת. ברצוני לדעת האם כשאגיע למינון אפקסור של 37.5 האם עליי ליטול אותו בשני חצאים בוקר וערב לאור T חצי קצר? חיפשתי ברשת ומצאתי כי קיים אפקסור XR (טבליה מושהית) וכפי הנראה זה משהו שהפסיכיאטר שלי לא שמע עליו אולי?? הוא הציע לפצל את הטבליה הרגילה והתייחס למינון הזה של 37.5 כמרוכז בטבליה רגילה ולא מושהית. אז...מה עצתך בנושא? ואגב, שוחחתי עימו לפני 3 ימים והוא הדריך אותי לבצע את הירידה במינון בדיוק כמוך כך שבזה ישנה תמימות דעים. רק לגבי אופן הנטילה היומי כשאגיע ל -37.5...זה לא ברור לי. תודה רבה שירן.
אם מדובר על הכדור הרגיל- כדאי ליטול אותו פעמיים ביום. אם זה שחרור מושהה- XR, אפשר להסתפק בנטילת כל המינון בפעם אחת ביום.
שלום רב בת 23, אובחנתי לפני כחודשיים אצל פסיכיאטר כסובלת מחרדה חברתית + דיכאון. אני מועמדת לתפקיד ממשלתי עברתי את המיון הראשוני+ראיון אך בנוסף עלי לעבור תחקיר בטחוני, וחתמתי על כתב ויתור סודיות . אני מטופלת כחודשיים ברסיטל בהצלחה ומרגישה הרבה יותר טוב ממש בנאדם חדש. האם העובדה שאני מטופלת בכדורים ונפגשתי אצל פסיכיאטר יכול לפסול אותי מלהתקבל לתפקיד? תודה ויום טוב!
שלום רב, העובדה הזו בטח לא תעזור.... אין מדיניות ברורה בנושא, כלומר לא תמצאי בשום מקום מסמך הקובע כי אין לקבל לעבודות מסוג מסויים עובדים הנמצאים בטיפול נפשי. יחד עם זאת, אם יוודע למי שאמור לקבל אותך שאת סובל ממחלה כלשהי היכולה לפגוע בתפקודך (וזה יכול להיות גם התקפי אסטמה עם אישפוזים חוזרים, או סכרת לא יציבה וכו')- הרי במידה ויהיו לו מועמדים סבירים אחרים אני מניח שהוא יבחר בהם. אף בוס אינו רוצה בעובד שעלול להעדר מהעבודה או שתפקודו עלול להפגע בגלל מחלתו. אז מה עושים? מדווחים או לא? זוהי רק החלטה שלך. כך או כך- בהצלחה.
מאחלת לך חתימה טובה. הבן שלי בן 23 הוא נמצא בבית חולים פסכיאטרי 3 שבועות. הוא נוטל את התרופה זיפרקסה (בעקבות אבחון שיש לו פסיכוזה (שהוא פסיכוטי) פעמיים ביום 10 מ"ג לכדור זה יוצא 20 מ"ג ביום. בהתחלת הטיפול זה עשה לו טוב פחות הזיות ודמיונות שווא, היום הוא מתלונן על שלשולים 3 פעמים ביום והוא מספר שהוא חולם חלומות לא כל כך טובים והוא גם מתלונן שהכדור לא אפקטיבי. השאלה שלי היא שיכול להיות שהכדור לא מתאים? או שהכמות היא רבה? בתודה מיכאלה
שלום רב, אני מבין שאתם עוברים תקופה לא קלה, עם האישפוז וגם עם עצב המשבר שנפל עליכם. אנסה לחדד כמה עובדות: זיפרקסה אינו גורם שלשול. מינון של 20 מ"ג ליום הוא מינון מאד מקובל למטופלים צעירים בגל פסיכוטי ראשון. 3 שבועות הינו פרק זמן גבולי מבחינת ההשפעה. העובדה שחל שיפור בהזיות ובדמיונות מראה שהתרופה מתאימה, וכדאי לחכות עוד קצת. לגבי החלומות- גם זו אינה תופעה שכיחה עם זיפרקסה, ואינני בטוח שזה קשור לתרופה. כאמור, אני חושב שבימים הקרובים יחול שינוי נוסף לטובה. מאחל לכם הרבה בריאות ושנה טובה ושקטה.
לד"ר עופר שמגר היקר שלום רב, אני בשנות העשרים לחיי. לוקח 225 אפקסור בשל בעיות חרדה, מחשבות טורדניות ומצב רוח נמוך (אין מחשבות אובדניות). למרות המינון היחסית גבוה של התרופה אינני מסוגל להנות משום דבר בחיי. לא מספורט, לא מאנשים, לא מסרטים, מוזיקה, מקצוע... מכלום... לא מבחורות... ולא מהרעיון על להקים משפחה... אני מרגיש מת מבפנים... אדם מת שהולך ומתפקד כרגיל אבל אין לחיי כל משמעות, אין בחיי כיף... אין בחיי כלום... רק היצר לשרוד ולהמשיך להתקיים. אינני מסוגל כמעט לדבר עם אנשים כי אני מרגיש מת ושום דבר לא יוצא לי מהפה.. כיאלו אין טעם לדבר... אינני מרגיש טעם לפגוש אנשים... כלום... ביקשתי מהרופא שלי לעלות לי את התרופה למינונים יותר גבוהים כדי שאולי אתחיל להנות מדברים ולהרגיש משהו אבל הרופא אמר לי שזה מינון מקסימלי עבורי... מה דעתך עופר? האם עליה במינון יכולה לעזור לי להתחיל לחיות? יש לציין שאני יודע שבמקרים של דיכאון עולים עד למינון 375 אז למה לא במקרה שלי? אז נכון שאני מתקלח, וקם בבוקר מהמיטה ומתפקד כרגיל... אבל אלו לא חיים...
שלום רב, אפקסור 225 מ"ג הוא מינון גבוה, אבל בהחלט סביר להעלות ל- 300 מ"ג. למינון גבוה יותר הגיוני להעלות רק כאשר נצפית תגובה חלקית ב- 300 מ"ג, או כאשר מדובר בהפרעה מסוג OCD. יכול להיות שהעליה במינון תעזור. אפשרות אחרת היא לשלב רמרון בטיפול, כיוון שרמרון עובד במנגנון שונה ויכול לתקוף את הבעיה מכיוון אחר. אבל הכי חשוב בעיני זה להגיע לטיפול פסיכולוגי. אני בטוח שטיפול כזה יוכל לתרום לך לא פחות מאשר התרופות. מגיע לך לחיות ולא רק ללכת ליד החיים. בהצלחה!!!
שלום רב, אנא ממך תשובתך המקצועית, הברורה והדחופה: האם מתן לוסטראל לבן 80 לאחר ארוע לב , אכן גורם ליותר מדיי חביבות כלפי הזולת ? אנא ממך, התנהגויותיו מביכות אותנו. ובעיקר....פוגעות בכבודו. אמתין למענה מהיימן ומהיר תודה
שלום רב, לוסטרל, בדיוק כמו כל תרופה נוגדת דיכאון, יכול לגרום למצב רוח מרומם באופן לא תואם. זה לא קשור לגיל, וגם לא לתרופה עצמה (כאמור- גם תרופות אחרות יכולות לעשות את זה). העליה במצב הרוח יכולה להתבטא בדרגות שונות, החל מחביבות בלתי תואמת (כמו שתארת), דרך הפרעות שינה, בזבוז כספים, דברנות מרובה, הערות מיניות ועוד. כאמור, כנראה המצב כרגע עדיין לא חמור, אבל עלול להתדרדר. כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל ולשקול החלפת טיפול. העובדה שזה קרה עם לוסטרל אינה מנבאת תגובה דומה עם תרופות אחרות (למרות שזה יכול לקרות). בהצלחה.
תודה רבה על תשובתך המקצועית והברורה. ****** אם יהייה לך מה להוסיף בעניין השפעות לוסטראל , אשמח מאוד. נשתמע
שלום רב אני חולה במחלה נפשית סכיזואפקטיבי וגם באפלפסיה השאלההיא מיש יש לו אפלפסיה יכול לעשות נזעי חשמל אודה לך אם תענה לשאלתי תודה חמאדה
שלום רב, תאורטית התשובה היא חיובית. אבל זה רק תאורטית. ברמה המעשית זה בלתי אפשרי כיוון שמי שסובל מאפילפסיה מקבל תרופות אנטי-אפילפטיות שלא מאפשרות טיפול בנזעי חשמל.
שלום, כתוצאה ממחלה ממושכת שהיתה לי נכנסתי לחרדות ונרשם לי ציפרלקס 10מג. רופא המשפחה המליץ לי להתחיל בחצי כדור למשך שבוע ולקחת אותו בבוקר. האם עקב החולשה הפיזית כדאי להתחיל עם רבע כדור? מתי הזמן הטוב ביותר ביום לקחת? איני עובד כרגע... תוך כמה זמן אני אמור להרגיש בשינוי? תודה
שלום רב, רוב האנשים יוכלו להסתדר גם עם כדור שלם מההתחלה. אפשר ליטול חצי כדור ל- 4-5 ימים ואז להעלות לכדור שלם. אין טעם להתחיל מחצי כדור. מרגע שמגיעים למינון של כדור שלם, בד"כ אפשר לחוש את השינוי תול כשבועיים וחצי עד 3 שבועות. מבחינת המועד ביממה- אין העדפה לזמן כזה או אחר. יש אנשים שהכדור גורם להם לישנוניות, ואז מומלץ ליטול את הכדור בערב. אם אתה לא עובד- אין משמעות לזמן נטילת הכדור.
אני בן 34. מזה 4 חודשים אני סובל מחולשה פיזית גדולה בכל הגוף. ירדתי הרבה במשקל יש לי לשון עם חיפוי לבן (לא מפטריה) וחום הגוף שלי עלה ל37.3 . כל הבדיקות תקינות לחלוטין. שאלתי האם נתקלת פעם במצב שאולי חרדה גורמת לזה? סהכ לא היו לי משברים או לחצים בחיים ואני אדם שמח ורגוע. אני יודע שיש קשר בין גוף ונפש אבל חשוב לי לשמוע אם דברים כאלו קורים. יודע שפה זה לא המקום לאבחן אבל חשוב לי מאוד לדעת אם ניתקלת בסיפור דומה? תודה וגמר חתימה טובה
שלום רב, מצבים נפשיים יכולים לגרום לכמעט כל תופעה גופנית, כולל חום (גם יותר גבוה ממה שתארת). יחד עם זאת, ההסתמנות אצלך לא אופיינית לבעיה נפשית, ואני הייתי ממשיך וחוקר לבדיקה- האם בכל זאת יש משהו גופני שפוספס. במקביל כדאי לפנות גם ליעוץ מקצועי בתחום בריאות הנפש.
שלום רב אני נוטלת ציפרלקס מזה חודשיים-שלושה ולפני חודשיים ניסיתי לקחת גלולות "מרסילון" והרגשתי שזה מגביר לי את הדיכאון ולכן הפסקתי אותם לאחר שבוע. השבוע, לאחר חודשיים התחלתי עוד הפעם לקחת גלולות מסוג שונה הפעם "מליאן" וזה שוב הגביר לי את הדיכאון. מה אפשר לעשות במצבי? האם לתת לגוף זמן להתרגל לשינוי ההורמונלי, כלומר לגלולות ולקחת את הסיכון שזה יגרע את מצבי הנפשי..? האם זה נפוץ שבזמן טיפול בציפרלקס גלולות יכולות לגרום להגברת הדיכאון? יש לציין שאני רווקה ללא ילדים ובזוגיות כרגע.. נא עיזרו לי אני מיואשת...
שלום רב, השילוב של גלולות וציפרלקס אינו מגביר את הדיכאון. יתכן והגלולות עצמן מגבירות דיכאון ללא קשר לציפרלקס. כדאי להתייעץ בנושא עם גינקולוג, להתאמת טיפול עם השפעה מינימלית על מצב הרוח. יתכן ויש מקום לשקול שימוש בהתקן תוך רחמי.